Τετάρτη 29 Ιουλίου 2009

Μια ξεχωριστή μέρα



«Θα 'θελα να κουρνιάσω στο φεγγάρι και να βλέπω από κει ψηλά όλες τις τρέλες αυτού του κόσμου» Μαρτσέλο Μαστρογιάνι.
Η πιο σπαραχτική εμφάνιση στην οθόνη του ζεύγους Μαρτσέλο Μαστρογιάνι - Σοφία Λόρεν. Γειτονιές της Ρώμης, 1938, σε μια έρημη από κόσμο εργατική πολυκατοικία. Όταν ο φασίστας άντρας της, την αφήνει μόνη στο διαμέρισμά τους για να παρακολουθήσει το ιστορικό γεγονός, την ημέρα της επίσημης επίσκεψης του Φίρερ στη μουσολινική Ρώμη, η Σοφία Λόρεν, γίνεται φίλη με τον ομοφυλόφιλο γείτονά της Μαστρογιάνι. Δυο απλοί άνθρωποι απαξιούν να παρακολουθήσουν τη μεγαλειώδη παρέλαση που αποσπά το ενδιαφέρον του πλήθους και προτιμούν να γνωριστούν μεταξύ τους. Όσο περνάει η μέρα και νυχτώνει, η Λόρεν και ο Μαστρογιάνι, αποκτούν μια ιδιαίτερη σχέση, και θα τους αλλάξει ριζικά τον τρόπο που βλέπουν τη ζωή μέχρι τώρα.
Μια ταινία που αναδεικνύει την προσωπική ερημιά, αλλά και τη χυδαιότητα του φασισμού, όχι με την υπερβολή της σάτιρας ή τον υπερτονισμό, αλλά με την ακριβόλογη, πιστή, ρεαλιστική ανασύνθεση.

Μια ξεχωριστή μέρα (Una giornata particolare)
Έτος παραγωγής: 1977
Σκηνοθεσία: Ettore Scola
Σενάριο: Maurizio Costanzo, Ruggero Maccari, Ettore Scola
Μουσική: Armando Trovaioli
Παίζουν: Sophia Loren, Marcello Mastroianni, John Vernon.

(μέρος των στοιχείων από το blue-white.gt)

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Το ειχα δει οταν πρωτοβγηκε στον κινηματογραφο τοτε που εβλεπα δυο δυο τις ταινιες.Αναπαντεχες ερμηνειες χαμηλοι τονοι ιδιως η Σοφια Λορεν (ο Μαστρογιαννι ειναι ουτως ή αλλως πολυ εκφραστικος απο τις ταινιες του Φελινι εως τα Μαυρα ματια).

Αληθεια τι απεγινε ο Ευρωπαικος κινηματογραφος?

melen είπε...

Περνάς καμιά φορά νύχτα
όπως από ένα μπαρ που σ΄αρέσει
ίσα για να πεις ένα
γεια

Schrödinger's Cat είπε...

@melen: Σ' ευχαριστώ πολύ:)