Κυριακή 19 Ιουλίου 2009

Ντάμα: Game Over


Στις 19 Ιουλίου 2007, μια καναδική ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Αλμπέρτα ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι της ντάμας (checkers) καταχωρήθηκε σε πίνακες δεδομένων (tablebases) για όλες τις δυνατές κινήσεις που μπορούν να παιχτούν, δηλαδή εξαντλήθηκε. Το πρόγραμμα που κατασκεύασαν λέγεται Chinook. Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να κοσκινήσουν οι υπολογιστές όλες τις δυνατές θέσεις που μπορούν να προκύψουν και έτσι αποδείχθηκε ότι με τέλειο παιχνίδι και από τους δύο παίκτες (perfect play) μία παρτίδα λήγει ισόπαλη. Το υποπτεύονταν, αλλά δεν είχε αποδειχθεί. Το πρόγραμμα, γνωρίζει εκ των προτέρων, σε κάθε θέση, ποια είναι η καλύτερη δυνατή κίνηση. Η οριστική εξάντληση του παιχνιδιού της ντάμας, όπως παρατηρεί κανείς, δεν είναι προϊόν «έξυπνων αλγορίθμων», αλλά βασίζεται στην καθαρή μορφή της υπολογιστικής ικανότητας.

Ο επικεφαλής της ομάδας Τζόναθαν Σάφερ είπε, ότι για το σκάκι, η ημέρα που ένας υπολογιστής θα εξανλήσει όλες τις δυνατές κινήσεις και θα αποφασίσει τελεσίδικα αν με τέλειο παιχνίδι κερδίζουν τα λευκά, ή προκύπτει ισοπαλία ή...κερδίζουν τα μαύρα (μπορεί κανείς να το αποκλείσει εντελώς;) φαίνεται να είναι πολύ μακριά, πολύ πέρα από τα βιολογικά όρια της ανθρώπινης ζωής και πολύ πέρα από τα όρια του σημερινού τεχνολογικού πολιτισμού. Το Fritz και το Chinook χρησιμοποιούν παραπλήσιους αλγόριθμους. Η διαφορά είναι στο πλήθος των δυνατών θέσεων του κάθε παιχνιδιού. 10^20 στη ντάμα και 10^40 στο σκάκι. Η διαφορά των 20 μηδενικών είναι κολοσσιαία (αν ένας υπολογιστής χρειαζόταν 1 nanosecond για να εξαντλήσει το παιχνίδι της ντάμας, θα χρειαζόταν 3.000 χρόνια για να εξαντλήσει το σκάκι).

Διαβάστε σχετικό άρθρο στη ChessBase
Διαβάστε σχετικό άρθρο στο BBC
Μπορείτε να παίξετε online εναντίον του Chinook εδώ

(Πρώτη δημοσίευση: 21 Ιουλίου 2007)

25 σχόλια:

出張ホスト είπε...

女性会員様増加につき、当サイトの出張ホストが不足中です。女性の自宅やホテルに出向き、欲望を満たすお手伝いをしてくれる男性アルバイトをただいま募集していますので、興味のある方はTOPページから無料登録をお願いいたします

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

您美妙地说他,您迷住的我 !!

家出 είπε...

最近様々なメディアで紹介されている家出掲示板では、全国各地のネットカフェ等を泊り歩いている家出少女のメッセージが多数書き込みされています。彼女たちはお金がないので掲示板で知り合った男性とすぐに遊びに行くようです。あなたも書き込みに返事を返してみませんか

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

我可能更同意 !

Ανώνυμος είπε...

Μετάφραση από τον καλοπροαίρετο παρακαλώ!

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

@家出:
あなたは愚かだ

καλοπροαίρετος είπε...

@ ανώνυμος που ζητά μετάφραση :

Θα σας απογοητεύσω, και θα [επιχειρήσω να] σας αποζημιώσω.

Θα σας απογοητεύσω λέγοντάς σας ότι, από τις γλώσσες της Ανατολικής Ασίας (κινέζικα, ιαπωνικά, κορεάτικα), επιφανειακή εξοικείωση –εννοείται στην παραδοσιακή γραφή τους και όχι στη μεταγραμμένη στο λατινικό αλφάβητο μορφή τους– έχω μόνο με τα κορεάτικα, και αυτό γιατί η γραφή τους, παρότι μακροσκοπικά φαίνεται ιδεογραμματική, είναι αμιγώς συλλαβική, και ως εκ τούτου λίγο πιο δύσκολη στην ανάγνωση από την κρη (γλώσσα ιθαγενών του Καναδά) και τη γραμμική Β, τουτέστιν εύκολη.

Βέβαια, το να μπορεί κανείς να διαβάσει μια γλώσσα, ακόμα και αν αυτή είναι δεν είναι γραμμένη με κάποιο αλφάβητο, αλλά με κάποιο συλλαβάριο, απέχει πολύ από το να μπορεί να την κατανοήσει. Ας πούμε, τα a-ko-ro, wo-no, ko-no-so, e-ko-si στη γραμμική Β παραπέμπουν στον γνώστη των κανόνων γραφής της γλώσσας (π.χ. τα κ, γ, χ αποδίδονται όλα ως κ και τα π, β, φ ως π· επίσης, τα συμπλέγματα συμφώνων αναλύονται σε συλλαβές κοκ.) και με λίγη φαντασία στις λέξεις αγρός, οίνος, Κνωσσός, έχουσι· όμως, μεταγραμμένες στο λατινικό αλφάβητο λέξεις στα κορεάτικα δεν σημαίνουν τίποτα – πρέπει να μάθει κανείς και την ίδια τη γλώσσα. Μοιάζει με το σόγκι: σε λίγα λεπτά μπορούμε να μάθουμε το σύστημα γραφής των παρτίδων - που ελάχιστα διαφέρει από το αλγεβρικό του σκακιού. Εντούτοις, αν δούμε μια παρτίδα σόγκι στην αλγεβρική γραφή, ξερωγώ, 1.P-7f P-8d 2. G-7h P-8e, μπορούμε να την αναπαραστήσουμε στη σογκιέρα, όμως δεν καταλαβαίνουμε γρυ από τα διαδραματιζόμενα.

Πάντως, πέραν πάσης αμφιβολίας και παρότι τα ιαπωνικά, στο χαρτί τουλάχιστον, γράφονται, ή έστω γράφονταν μέχρι πρόσφατα, σε κατακόρυφες στήλες και από δεξιά προς τα αριστερά (βλέπε π.χ. τίτλους αρχής και αφίσες παλαιών ιαπωνικών ταινιών· τα κινέζικα γράφονται «ομαλά», για τα ευρωπαϊκά μέτρα, δηλαδή σε οριζόντιες γραμμές και από αριστερά προς τα δεξιά· τελευταία, ελέω και των υπολογιστών, και τα ιαπωνικά γράφονται με τον ίδιο τρόπο), το μήνυμα με τους ιδεογραμματικούς χαρακτήρες του πρώτου σχολιαστή είναι ιαπωνικά.

Θα [επιχειρήσω να] σας αποζημιώσω, σημειώνοντας από ένα ενδιαφέρον χαρακτηριστικό των τριών αναφερθεισών ανατολικοασιατικών γλωσσών.

Η ιαπωνική είναι γλώσσα Υ-Α-Ρ, δηλαδή το ρήμα τοποθετείται στο τέλος της πρότασης («σκύλος γάτα κυνηγά»· γλώσσα Υ-Α-Ρ είναι και η κορεατική· η κινεζική είναι γλώσσα Υ-Ρ-Α). Εντούτοις, είναι εύκολη στη φωνολογία της για τον έλληνα (σε αντίθεση με την κινεζική).

Η κινεζική είναι τονική γλώσσα, δηλαδή χρησιμοποιεί το ύψος της φωνής (π.χ. υψηλός, ανοδικός, καθοδικός-ανοδικός, καθοδικός κλπ. τόνος· η καντονέζικη έχει εννιά τόνους) για να διαχωρίζει τις λέξεις: η ίδια συλλαβή, ανάλογα με τον τόνο της, έχει διαφορετική σημασία.

Η κορεατική (όπως και η ιαπωνική) έχει ένα σύνθετο σύστημα πολυάριθμων τύπων ευγενείας, ανάλογα με τις ηλικίες και την κοινωνική υπόσταση του ομιλητή και του αποδέκτη, σύμφωνα με την κομφουκιανική αρχή του σεβασμού προς τους πρεσβύτερους, που έχουν ενσωματωθεί στη γραμματική με τη μορφή καταλήξεων, αλλά και ενθημάτων (συλλαβή που παρεμβάλλεται στο σώμα της λέξης για να τροποποιήσει τη σημασία της, π.χ. –δεν μου έρχονται καλύτερα παραδείγματα στα ελληνικά– λαμβ-άν-ω, πρβλ. αόριστος έλαβον, και αλλ-αχ-ού) στα ρήματα, στα ουσιαστικά και στα επίθετα.

Αυτά. Φυσικά, όλα τα παραπάνω ελέγχονται για την ακρίβειά τους.

женщина шахмат είπε...

Здравствулте мои друзей. Вы точны?

逆¥交際 είπε...

出会ぃも今は逆¥交際!オンナがオトコを買う時代になりました。当サイトでは逆援希望の女性が男性を自由に選べるシステムを採用しています。経済的に成功を収めた女性ほど金銭面は豊かですが愛に飢えているのです。いますぐTOPページからどうぞ

Jethro Tal είπε...

Θεούλη μου!!Τι γίνεται εδώ;;Μετά την εισβολή στο λιμάνι,τώρα οι Κινέζοι κάνουν επίθεση και στο μπλογκ του Γάτου;Τι συμβαίνει;

Ηλίας Οικονομόπουλος είπε...

Γιαπωνέζοι είναι :-)

Jethro Tal είπε...

Ότι και να είναι επιμένουν όμως!... :)

乱交 είπε...

全国乱交連盟主催、スワップパーティーに参加しませんか?初めての方でも安心してお楽しみいただけるパーティーです。参加費は無料、開催地も全国に120ヶ所ありますので気軽に参加してお楽しみ下さい

λιμ είπε...

Κινέζε τράβα αλλού!

神待ち είπε...

家出中の少女たちの書込が神待ち掲示板に増えています。ご飯を食べさせてあげたり、家に招いて泊まらせてあげるだけで、彼女たちはあなたに精一杯のお礼をしてくれるはずです

熟女 είπε...

熟女だって性欲がある、貴方がもし人妻とSEXしてお金を稼ぎたいのなら、一度当サイトをご利用ください。当サイトには全国各地からお金持ちのセレブたちが集まっています。女性から男性への報酬は、 最低15万円からと決めております。興味のある方は一度当サイト案内をご覧ください

διμισ είπε...

Κι εγώ που ήθελα (κι άρχισα κουτσα στραβα) να μάθω Ιταλικά για να καταλαβαίνω τι λένε οι γειτονες και να εννοώ ευκόλως τι λένε Πορτογαλοι,Βραζιλιάνοι κλπ...καταλαβαινω για μια αλλη φορα ότι λάθος στοχο έβαλα στο νου :)

ανώΝυΜος είπε...

Ρε παιδιά, τι κινέζικα, γιαπωνέζικα και πράσινες φοράδες; Μπινελίκια στα ελληνικά, όπως στα κόμικ, είναι!

dimis είπε...

Τοτε αρχιζουν να μου αρεσουν...
最近様々なメディアで紹介されている家出掲示板では、全国各地のネットカフェ等を泊り歩いている家出少女のメッセージが多数書き込みされています。彼女たちはお金がないので掲示板で知り合った男性とすぐに遊びに行くようです。あなたも書き込みに返事を返してみませんか

dimis είπε...

Μετάφραση από στο systran copy/pasty απο Ιαπωνικά του τελευταιου ποστ :)
Recently, in the leaving home bulletin board which is introduced with the various media, you stay and message of the leaving home girl whom you are walking the net coffee and the like of all parts of the country is written in large number. Because she there is no money, it seems that directly goes to play with the man who knows each other with the bulletin board. Don't you try returning the reply to entry?

ανώΝυΜος είπε...

Αφού σε είπα, γιατι δεν με πιστεύεις;

天然娘 είπε...

さびしがりやの素人女性や天然娘にメールやチャットで会話してあげるだけで儲かる新感覚のアルバイト「素人ホスト」!未経験者の方でも簡単、手軽に出来るお仕事です。詳細は当サイトでご確認ください

スタービーチ είπε...

釦覀꟣芻菣芯맣莑볣莈諣莼鋦躢鷣膆臨ꪰ苣膌藣膡飣膳鿣芹뿣莼鏣莼臣膮ꧦ뒻臯벁诣莥볣芹뿣莼鏣莼臣膧ꫤ붓鏣膮꟣膂蓣芒鿦蒟韣膦诣膕

高額アルバイト είπε...

高額アルバイトでは大人の恋愛を求めた風俗嬢や社長令嬢といった女性達が多数登録されております。裏風俗とまで呼ばれる逆援助の交際をあなた様も求めてみませんか

スタービーチ είπε...

伝説で終わらせるにはもったいない。完全無料でさらに面白くなったスタービーチの再来!実績と信頼の上に成り立つスタービーチならではのであい!安心してご利用いただけるブランドだからこそ自信を持ってお勧めします