Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2009

Πανευρωπαϊκό Διασυλλογικό 2009



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Αρχίζει την Κυριακή, 4/10, στην Οχρίδα το 25ο πρωτάθλημα συλλόγων της γηραιάς ηπείρου. Μετέχουν 57 ομάδες απο 31 χώρες, που θα συγκεντρώσουν στην πόλη της FYROM τα κορυφαία ονόματα της σκακιστικής σκηνής. Με επικεφαλής τους Ivanchuk, Aronian, Gelfand, Svindler, τριάντα απο τους πενήντα πρώτους σκακιστές στην παγκόσμια κατάταξη θα δηλώσουν παρών στο ελβετικό τουρνουά 7 γύρων για την ανάδειξη του πρωταθλητή Ευρώπης.

Η περσινή πρωταθλήτρια Ural (Grischuk, Shirov, Malakhov, Rublevsky, Dreev..) θα έχει ισχυρό ανταγωνισμό από τις υπόλοιπες ρωσικές ομάδες Economist (Alekseev, Tomashevsky, Andreikin, Ni Hua, Bu Xiangzhi, Eljanov, Moiseenko, Roiz), ShSm-64 (Gelfand, Karjakin, Wang Hao, Caruana, Grachev ,Najer..) και Tomsk-400 (Motylev, Bologan, Tiviakov, Timofeev, Tkachiev, Inarkiev..).

Καλές πιθανότητες διάκρισης έχουν η Γερμανική Baden-Baden (Bacrot, Movsesian, Adams, Naiditsch, Vallejo-Pons, Nisipeanu..) και η Ισραηλινή Ashod (Ivanchuk, Gashimov, Shutovsky, Avrukh, Smirin..) ενώ με πολύ ενδιαφέρον θα παρακολουθήσουμε την προσπάθεια της Mika(Aronian, Akopian, Sargissian, Pashikian, Petrosian T.L., Andriasian) καθώς πρόκειται στην ουσία για την Εθνική ομάδα της Αρμενίας που κατέκτησε το χρυσό στην τελευταία Ολυμπιάδα. Βέβαια εκεί οι σκακιέρες ήταν 4 και όχι 6.

Αν και το ελληνικό διασυλλογικό προκαλεί μεγάλα πάθη, η βουή δεν φτάνει μακρυά. Για μια ακόμα φορά δεν θα υπάρξει ελληνική συμμετοχή, γεγονός συνηθισμένο όταν οι αγώνες διεξάγονται εκτός της εθνικής επικράτειας.

Η ECU σε μια προσπάθεια να καθιερώσει ένα σύνολο κανόνων στην διεξαγωγή του Πρωταθλήματος, επέβαλε στις ομάδες ν'αγωνίζονται με σκακιστές που έλαβαν μέρος στις Εθνικές διοργανώσεις. Φοβάμαι ότι αυτό δεν είναι αρκετό. Όσο ο κάθε σκακιστής έχει δικαίωμα να συμμετέχει σ'όσα εθνικά διασυλλογικά αντέχει (ο Malakhov έπαιξε τις προηγούμενες 2 βδομάδες για ισπανικό και κροατικό σύλλογο, αλλά θα αγωνιστεί στην Οχρίδα με την Ρωσική Ural) τέτοιες διοργανώσεις θα είναι πρώτιστα ένας καλός τρόπος για να εξασφαλίζουν τον επιούσιο οι κορυφαίοι σκακιστές.

Στο μεταξύ ο ανταγωνισμός ανάμεσα σε FIDE και ECU καλά κρατεί. Για μια ακόμα φορά 2 σημαντικές διοργανώσεις στο γυναικείο σκάκι συνέπεσαν χρονικά (είχε ξανασυμβεί στο Ατομικό Πανευρωπαϊκο και το πρώτο Γυναικείο Grand-Prix). Αυτή την φορά όμως είναι η σειρά της ECU να θριαμβολογεί. Τα μεγάλα έλο (Koneru, Kosteniuk, Kramling, Kosintseva T και Stefanova, Chiburdanidze, Muzychuk) προτίμησαν να μην ταξιδέψουν στην Κίνα, για ν' αγωνιστούν στο 14ο γυναικείο πρωτάθλημα. Η Dembo, που θα παίξει με την ρουμανική Politehnica στην 2η σκακιέρα, θα είναι η μοναδική ελληνική παρουσία.
Το επίσημο site http://www.ecc2009.com/

4 σχόλια:

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μετα απο 4 αγωνιστικους γυρους μονο 3 ομαδες συνεχιζουν χωρις απωλειες βαθμων στο Open.
Προκειται για τις Economist Saratov,Alkaloid Skopje(Mamedyarov,Kamsky,Volokitin,
Guseinov,Mamedov...) και Mika Jerevan.Οι Αρμενιοι αγωνιζονται με 6 μονο σκακιστες (δεν εχουν δηλαδη περιθωρια αλλαγων) και καταφερνουν ως τωρα να νικαν οριακα τους αντιπαλους τους.Πολλα θα κριθουν απο οτ σημερινο ντερμπυ Mika-Economist.
Σε ατομικο επιπεδο το 4/4 εχουν πετυχει ως τωρα Volokitin(Rp= 3355),Moiseenko(Rp=3229) και Adams(Rp=3227) αλλα αυτος που ξεχωριζει ειναι ο Svindler,που,αν και ξεκινησε με ισοπαλια απεναντι σε ΙΜ,300 μοναδες Elo κατω,νικησε διαδοχικα Nakamura,Ivanchuk και Mamedyarov!
Στις γυναικες διεξαγεται ενα αμφιρροπο πρωταθλημα 11 ομαδων (με ελβετικο 7 γυρων μας θυμιζει οικεια κακα τουλαχιστον εδω δεν υπαρχει υποβιβασμος,το bye απ'οτι συμπεραινω απο τα chess-results δινει 2 match points και 2 game points).
Μετα τους 4 πρωτους γυρους την κορυφη μοιραζονται με 6 βαθμους η Monte Carlo(Koneru,Kosteniuk,Cramling,Socko,
Skripchenko),η Ρωσικη Spartak Vidnoe(Kosintseva T και Ν,Stefanova,Lahno,Ovod) και η αμιγως Γεωργιανη Tbilisi(Chiburdanide,Javakhishvili,
Lomineishvili,Khukhashvili,Melia).
Ξεχωριζει η Koneru με 4/4 ενω καλα τα παει και η Dembo.Νικησε σε μια ενδιαφερουσα παρτιδα με τα μαυρα την Cramling,εκανε 2 οχι ιδιαιτερα μαχητικες ισοπαλιες με Harika Dronavali,Foisor A-Cr,αλλα χθες χρειαστηκε μεγαλος αγωνας για να κρατησει την Nad.Kosintseva.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σημερα διεξαγεται η τελευταια αγωνιστικη στην Οχριδα.Φαβορι στο open η Ρωσικη Saratov που συνεχιζει χωρις απωλειες,καθως νικησε οριακα Mika Yerevan και Alkaloid Skopje στους 2 τελευταιους γυρους.Σημερα παιζει με την Ισραηλινη Ashod,και της αρκει μια ισοπαλια για να εξασφαλισει την 1η θεση καθως προηγειται 2 βαθμους απο τους διωκτες της.Σε περιπτωση ηττας ωστοσο τα πραγματα ειναι ρευστα με τους Ισραηλινους να εχουν πολλες πιθανοτητες καθως ειναι μπροστα απο τις ισοβαθμες μ'αυτους ομαδες στα game points.
O Aronian φαινεται οτι ζηλεψε την δημοσιοτητα που απολαμβανει ο Carlsen αυτες τις μερες.Αν και ξεκινησε υποτονικα το τουρνουα νικησε τους 2 τελευταιους γυρους Alekseev και Grishuk(τον τελευταιο σε 29 κινησεις,ενω μονο 10 λεπτα κυλησαν στο ρολοι του Levon!)και πρεπει να βρισκεται κι αυτος πανω απο τον Anand στα live ratings.
Στις γυναικες η Ρωσικη Spartak Vidnoe εχει 2 βαθμους διαφορα,και πολυ ευκολο αντιπαλο για να χασει την 1η θεση.
Η Dembo εκανε αναιμακτη ισοπαλια με την Bojkovic(2429) χθες.
Ο τελευταιος γυρος αρχιζει στις 4 δικια μας ωρα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δεν ειχαμε εκπληξεις στον τελευταιο γυρο του Πανευρωπαϊκου.
Η Saratov νικησε και στον τελευταιο γυρο,και κατεκτησε το πρωταθλημα χωρις απωλεια βαθμου.Στους 2 τελευταιους γυρους την νικη εδωσε ο Κινεζος Bu Xiangzhi που ειχε μονο ισοπαλιες ως τοτε.
Τις 5 πρωτες θεσεις κατελαβαν:
1.Economist Saratov 14 27.5
2.Mika Yerevan 12 24.5
3.Ural Svedrdlovskaya 11 28.5
4.Sankt-Peterburg 11 26.0
5.Baden-Baden 10 33.0
Αξιοπροσεκτη η περιπτωση της τελευταιας καθως σαρωσε τους αντιπαλους της σε 5 αγωνες(μαζεψε πολυ περισσοτερα game points απο καθε αλλη ομαδα),αλλα εχασε οριακα απο Αρμενιους και Sankt-Peterburg.
Σε ατομικο επιπεδο διακριθηκαν:
1.Svindler P. 5.5/7 Rp=2920
2.Volokitin A. 6.0/7 Rp=2912
3.Gashimov V. 5.0/6 Rp=2883
4.Adams M. 6.5/7 Rp=2863
Ο Aronian εχασε στον τελευταιο γυρο απο τον Mamedyarov και με 4.5/7 ειχε αποδοση κοντα στην αξιολογηση του.
Στις γυναικες η Spartak Vidnoe νικησε και στον τελευταιο γυρο και κατεκτησε το πρωταθλημα 3 βαθμους μακρια απο τους διωκτες της.Δευτερη η Monte Carlo,τριτη η Γεωργιανη Tbilisi.
Σε ατομικο επιπεδο ξεχωρησαν Lahno K(5.5/6,Rp=2772) και Koneru H(5/6,Rp=2714)
Νικηφορα τελειωσε τους αγωνες της και η Dembo.Με 4/6 και αποδοση 2567 πετυχε την 7η καλυτερη εμφανιση στις γυναικες.

WhiteKing είπε...

Ωραία... Η Γελένα Ντεμπό παίζει ανέτως και χαμογελαστή σ'ένα τουρνουά όπου, από τα φλυτζανάκια του καφέ μέχρι τις διεθνείς ιστοσελίδες στο διαδίκτυο, αναφέρεται ότι λαμβάνει χώρα στην Μακεδονία. Είναι η Οχρίδα στην Μακεδονία; Η FYROM ποιά χώρα είναι; Παίζει η Ντεμπό στην Εθνική Ελλάδος;Γιατί κανείς δεν μιλάει..