Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών - Γυναικών

Την Δευτέρα διεξήχθη στα γραφεία της ΕΣΟ η κλήρωση των αριθμών του «πουλ» για το 59ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα (6-15/12/2009) και το 32ο Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών (5-13/12/2009) μετά την οριστικοποίηση των συμμετοχών.
Τα Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα θα φιλοξενηθεί στον Πύργο Ηλείας, ενώ για το Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών δεν έχει ληφθεί ακόμη απόφαση (υπάρχει πρόταση της Κεφαλονιάς).

Οι συμμετέχοντες (σύμφωνα με τη σειρά της κλήρωσης):

Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα: Καραγιάννης, Κοσμάς - Λέκκας, Γεωργιάδης, Γκορίτσας, Μπανίκας, Χαλκιάς, Νικολαίδης Ι. Κανακάρης, Μαστροβασίλης Αθ. και Μουτούσης.

Πανελλήνιο Ατομικό Πρωτάθλημα Γυναικών: Φαχιρίδου, Παμπάλου, Μπότσαρη, Μακροπούλου, Παυλίδου, Παπαδοπούλου, Μανελίδου, Ιορδανίδου, Μάκκα Ι. και Κουβάτσου.

12 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Σοβαρές απουσίες από το πρωτάθλημα Ελλάδος, πέρα από την προαναγγελθείσα του Βασίλη Κοτρωνιά. Ας ελπίσουμε ότι πρόκειται για περιστασιακό φαινόμενο και ότι τα πράγματα θα αλλάξουν στα επόμενα πρωταθλήματα.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι κι αλλιώς το πρωτάθλημα έχει χάσει το ενδιαφέρον του εδώ και αρκετά χρόνια. Ίσως έτσι να είναι καλύτερα...τουλάχιστον ελπίζω να δούμε λιγότερες σύντομες ισοπαλίες από τη περσινή χρονιά.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Λογικό να έχει χάσει τη σημασία του ένα πρωτάθλημα, στο οποίο ο πρωταθλητής δεν κερδίζει το αυτονόητο - συμμετοχή με την Εθνική ομάδα της χώρας του!
Ποιος ο λόγος λοιπόν για κάποιον να τρέχει στη μέση του πουθενά για 10 μέρες σε περίοδο που δεν υπάρχουν αργίες ή διακοπές;

Ανώνυμος είπε...

Δεν έχεις άδικο.

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου η ουσία ενός κλειστού πρωταθλήματος Ελλάδας θα ήταν η αναμέτρηση μεταξύ των μελών της Εθνικής ομάδας, των 3-4 όσων έδειξαν εμφανή άνοδο και πλησίασαν το επίπεδο ή έγιναν GM και του πρωταθλητή νέων ανδρών με την έννοια ότι άφησε ένα ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.
Με αυτά τα κριτήρια είναι φανερό ότι το κλειστό θα έπρεπε να αποτελείται από τους Παπαϊωάννου, Μπανίκα, Χαλκιά, Μαστροβασίλη Δ., Μαστροβασίλη Θ., Καπνίση, Παπαδόπουλο, Γεωργιάδη, Κανακάρη και Νικολαϊδη Γ.(ο αξιοκρατικά καλύτερος μετά τους διεθνείς) ή Παυλίδη Αντ. (έδειξε μεγάλη άνοδο).
Αυτό το τουρνουά θα συναποτελούσε κριτήριο (πέρα από άλλα βέβαια) για την επιλογή στην εθνική ομάδα και όσοι αρνούνταν τη συμμετοχή θα έπρεπε να τους απαγορευτεί η συμμετοχή με την εθνική για κάποια χρόνια (εκτός βέβαια και αν η άρνηση γινόταν για λόγους υγείας κλπ.).
Αυτό φυσικά μόνο ουτωπικό θα φάνταζε σε μια χώρα η οποία δε δίνει καμία ευκαιρία στα νέα παιδιά της να αναδειχθούν παρά αναλώνεται στα ίδια και τα ίδια πρόσωπα. Και εδώ θέλω να θέσω ένα τελευταίο ερώτημα: τι παραπάνω κερδίσαμε με τη θέση που καταλάβαμε στο Πανευρωπαϊκό από τη Βουλγαρία (η οποία έδωσε την ευκαιρία στον πρωταθλητή της Bojkov να συμμετέχει); Ποιος ο λόγος δηλαδή που δε δόθηκε η ευκαιρία σε νεαρά άτομα -που προσπαθούν, διαβάζουν και παίζουν αρκετά- να δοκιμάσουν τις δυνάμεις τους με τα χρώματα της εθνικής;

Ανώνυμος είπε...

Πράγματικα έτσι θα έπρεπε να είναι το κλειστό πρωτάθλημα ..όμως όταν δεν υπάρχουν κίνητρα(ούτε έπαθλα,ούτε είναι κριτήριο για την εθνική,το είδαμε πολλές φορές στη πράξη αυτό τα τελευταία χρόνια)δε βλέπω το λόγο να παίζουν οι καλύτεροι,δυστυχώς η αδιαφορία απο τους υπεύθυνους το έχει απλά μαραζώσει,αντί να είναι βιτρίνα για το σκάκι ειναι ο φτωχός συγγενής,απλά δε υπάρχει δυνατότητα κέρδους..εκεί είναι το πρόβλημα,οι διοργανώσεις που έχουν ενδιαφέρον ειναι αυτές που αποφέρουν κέρδος...και κλειστό είναι μόνο ζημιά,δηλ έτσι το βλέπουν διότι δε μπορούν να το δούν στη πραγματική του ουσία

typicalmih είπε...

Οριστικά το Ανδρών θα γίνει στον Πύργο 7-15/12(στο ξενοδοχείο Οδυσσέας στην παραλία Κατάκολου) ενώ το Γυναικών 5-13/12 στο Αργοστόλι (στο Δημοτικό Θέατρο Κέφαλος).Έχει ενδιαφέρον ότι σύμφωνα με την προκήρυξη θα απαγορεύεται η πρόταση ισοπαλίας πριν την 30η κίνηση.

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά εντυπωσιακός νέος κανονισμός!κάτι σαν πονάει πόδι - κόβει πόδι! εφόσον δεν μπορούν να καταλάβουν τους πραγματικούς λόγους που οδηγούν στις πολλές άπαιχτες ισοπαλίες....υπάρχουν μεγάλες διαφορές σε έλο και δυναμικότητα,πιστεύω θα παιχτούν οι παρτίδες με ελάχιστες εξαιρέσεις,πρόταση:να παίζουν και πίσω απο τζάμι οι παίκτες και φυσικά να έχει και τα ανάλογα έπαθλα...

Αθηναίος είπε...

Πάντως, σε σχέση με προηγούμενο σχόλιο, ο Γιάννης Νικολαϊδης είναι... πιο διεθνής από τους διεθνείς. Ναι μεν έχει γίνει προπονητής πια, αλλά οι συμμετοχές του με την Εθνική Ομάδα είναι πάνω από 100, σε Ολυμπιάδες, Πανευρωπαϊκά...
Για να μην ξεχνάμε και τα ελληνικά μας (ξαναλέω)...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Υπάρχει πάντως το ηθικό ζήτημα της ταυτόχρονης συμμετοχής στο Πρωτάθλημα Ελλάδος κάποιων υποψήφιων μελών της και του εκλέκτορα/προπονητή. Δεδομένου μάλιστα του πλούσιου παρελθόντος προσυμφωνημένων ισοπαλιών μεταξύ κάποιων που έχουν φιλική σχέση μεταξύ τους, δημιουργούνται προφανώς άνισες συνθήκες συμμετοχής των αγωνιζομένων.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα, Ηλία αν ήταν αυτό το μόνο πρόβλημα θα ήταν όλα μια χαρά!παραπάνω αναφέρθηκαν πιο σοβαρά θέματα απο καποιους εδώ , και αναρωτιέμαι είναι λογικό το 1 έπαθλο του Πρωταθλητή Ελλάδος!(ο πλεον τιμητικός τίτλος) να είναι 1000Ε...,φυσικά δεν φταίει ο εκάστοτε διοργανωτής,τόσα μπορούν να διαθέσουν οι άνθρωποι,γιατί όμως φτάσαμε ως εδώ??
και όπως λέει και ο Θωμάς ισοπαλιες πριν την 30 απογορεύονται!μου κάνει εντύπωση αυτός ο κανονισμός και θα ήθελα να μάθω ποιός είχε τη τρομερή αυτή ιδέα..άραγε ρωτήθηκαν ποτε οι παίκτες (που είναι και οι πρωταγωνιστές) γιατί δε υπάρχει μαχητικότητα έτσι ώστε να λυθεί το πρόβλημα αυτό?? μάλλον όχι..πάντως χωρίς κίνητρα δε βλέπω λύση..

Μαστροβασίλης Α

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το συγκεκριμένο μέτρο με το όριο των 30 κινήσεων απλά μεταθέτει ποσοτικά το πρόβλημα αντί να το αντιμετωπίζει στην ουσία του. Κατά τη γνώμη μου, αποτελεί τμήμα μιας πολιτικής ευχολογίου της ΕΣΟ, η οποία απευθύνεται στα συμπτώματα μιας προβληματικής κατάστασης, αντί για πολιτική δυναμικής παρέμβασης και αντιμετώπισης των πραγματικών αιτίων της. Βέβαια, δείχνει συνέπεια με την πρόσφατη απόφαση του ΔΣ να μην εξετάσει περαιτέρω τα όσα ξεφτίλισαν το πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής.

Το οικονομικό ζήτημα, το οποίο πολύ σωστά θίγει ο Θάνος Μαστροβασίλης, άπτεται γενικότερων ερωτημάτων, π.χ. αν θα πρέπει να πληρώνονται οι αθλητές για τους αγώνες τους. Αυτό δεν μπορεί να απαντηθεί, αν προηγουμένως δεν προσδιοριστεί η κοινωνική χρησιμότητα της ατομικής συμμετοχής τους στο Πρωτάθλημα Ελλάδος ή αλλού. Οι ίδιοι οι παίκτες οφείλουν να αποδείξουν ότι αξίζει για το κράτος, όχι μόνο να τους προσφέρει την ευκαιρία να αθλούνται χωρίς οικονομικό κόστος, αλλά και να αμείβονται γ’ αυτό.