Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2009

Στιγμιότυπα από το World Cup


Η πόλη του Χάντι-Μανσίσκ με τον "Πύργο της Σιβηρίας" να ξεχωρίζει στο ύψωμα. Το eπίσημο site του World Cup είναι:http://www.ugra-chess.ru/eng/main_e.htm

Akobian 2624 - Tregubov 2642
World Cup Khanty-Mansiysk RUS, 2009

Τα λευκά συνέχισαν με 23. Na6+!. Ακολούθησε 23...Ka8 (23...bxa6 24. bxa6+ Ka8 25. Qxd5+ Rxd5 26. Nc6) 24. Nxc7+ Rxc7 25. Qxc7 Rd8 26. a6 Qd7 27. axb7 1-0.

Morovic 2562 - Rublevsky 2697
World Cup Khanty-Mansiysk RUS, 2009


Τα μαύρα έπαιξαν 39...Rxh3+! και ο λευκός εγκατέλειψε (40. Kh3 Qh5+ 41, Kg3 Nf5 #. Ή 40. gxh3 Nf3+ και 41...Ne1).

Kryvoruchko 2602 - Cheparinov 2671
World Cup Khanty-Mansiysk RUS, 2009


Το απλό τέλος της παρτίδας: 34...Rxf4! 35. Rxf4 Qc7 0-1.

Nyback 2628 - Svidler 2754
World Cup Khanty-Mansiysk RUS, 2009


Μια από τις εκπλήξεις του 2ου γύρου. Η θέση του μαύρου βασιλιά είναι επισφαλής, οπότε: 40. Rd5+ Kxf4 41. Qg6 1-0.

59 σχόλια:

Σπ. Ιλαντζής είπε...

Εκπλήξεις, λοιπόν, στον 2ο γ. του World Cup. Ο Ivanchuk έμεινε έξω, 1/2 - 1 1/2 από τον Φιλιππινέζο Wesley So. Επίσης, αποκλείστηκε ο Morozevich, έχασε 0-2 από τον Laznicka (που όπως θυμόμαστε, στον 1ο γύρο είχε αποκλείσει τον δικό μας "Παπ").
Ο Svidler ισοφάρισε με τον Nyback, αλλά ισοφαρίστηκε και ο Shirov από τον Fedorchuk.
Με δυναμικές παρτίδες, ο Bacrot "καθάρισε" 2-0 τον Sasikiran.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Εξω και ο Radjabov απο τον Sakaev
(2626) ενω συνεχιζει τις εκπληξεις ο 15χρονος Κινεζος Yu Yangui
(2527).Mετα τον Μovsesian απεκλεισε και τον Πολωνο Βartel
(2618).O Gelfald νικησε με τα Λευκα και συνεχιζει εχοντας παιξει στην ουσια 2 παρτιδες σε 6 μερες(με την αυριανη).
O Ιvanchuk χθες,ειχε κατι σαν 2 λεπτα για 15 κινησεις(συν την προσαυξηση του μισου λεπτου ανα κινηση)και διαρκες σαχ αλλα διαλεξε να παιξει για την νικη και εχασε.
Απο τα ζευγαρια του τριτου γυρου που εχουν ηδη ξεκαθαρισει(οι μισες αναμετρησεις πανε σε μπαραζ),ξεχωριζουν τα So-Kamsky,Wang Yue-Bacrot.Παιζουν ακομα Grishuk-Jobava και Mamedyarov-Wang Hao.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σε συνεντευξη του που δημοσιευεται στο επισημο site ο Ivanchuk,βαθυτατα απογοητευμενος απο την ηττα του απο τον So,δηλωσε οτι σταματα το επαγγελματικο σκακι..
Ενω παιζεται ο τεταρτος γυρος των Rapid φαινεται οτι δεν θα εχουμε εκπληξεις σημερα..

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Δεν πιστεύω ότι η πρόκριση του Caruana αποτελεί έκπληξη. Ο νεαρός είναι ήδη πολύ ισχυρός και σε αυτές τις ηλικίες το ELO δεν είναι αντιπροσωπευτικό: αντικατοπτρίζει τα παρελθόντα αγωνιστικά αποτελέσματα και όχι την παρούσα σκακιστική ισχύ. Αλλά και αναφορικά με τους αποκλεισμούς άλλων κορυφαίων σκακιστών, σε ένα τέτοιο σύστημα, θα ήταν έκπληξη αν προχωρούσαν όλα τα φαβορί.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

@Κουρκουνακης
Συμφωνω,αλλωστε το να χασει καποιος 2.5-1.5 στο rapid(μαλιστα στην τελευταια παρτιδα η θεση ηταν ισοπαλη και ο Κουβανος μαλλον εχασε απο χρονο)δεν λεει και πολλα για την δυναμικοτητα του αντιπαλου του,το 'γραψα καθαρα με βαση το Elo που σε τετοιες ηλικιες δεν σημαινει και πολλα.
Απο τους 32 πρωτους σε αξιολογηση σκακιστες του Παγκοσμιου Κυπελλου εχουν ηδη αποκλειστει επτα.
Στην θεση των Morozevich(2750-32 ετων),Radjabov(2748-22),Ivanchuk
(2739-40),Dominguez-Perez(2719-26),Movsesian(2718-31),
Rublevsky(2697-35),Bu Xiangzhi(2682-24) συνεχιζουν οι Caruana(Ita-2652-17),Areshchenko(Ukr-2644-23),So(Phi-2640-16),Laznicka(Che-2637-21),Sakaev(Rus-2626-35),Lι Chao b(Chi-2596-20),και Yu Yangui(Chi-2527-15).
Mονο η παρουσια του Sakaev ανεβαζει τον μεσο ορο της ηλικιας των outsiders ελαφρα πανω απο τα 20.Αυτα βλεπει ο Ivanchuk και σκεφτεται ν'αποχωρησει..

Inspirus είπε...

Πραγματικά άτυχος ο Dominguez, του έπεσε η σημαία σε θέση Ρ + Π <-> Ρ + Π... Φαντάζομαι ότι του έμεινε μεγάλη πίκρα, καθώς στα blitz θα είχε πολλές τύχες -λόγω εμπειρίας αλλά και επειδή είναι ο παγκόσμιος πρωταθλητής στο blitz!
Το συγκεκριμένο ματς, μαζί με αυτό των Vachier-Lagraeve - Meier ήταν ίσως τα πιο σκληρά, με 5 ισοπαλίες, στις δυο κανονικές και τρεις rapid παρτίδες. Όλα κρίθηκαν στην 6η, όπου ο χρόνος έπαιξε βαρύνοντα ρόλο.

Inspirus είπε...

Η Ρωσική Σχολή εξακολουθεί να κυριαρχεί στο παγκόσμιο σκάκι - στους 32 του World Cup έχουμε: 10 Ρώσους [Svidler, Grischuk, Jakovenko, Alekseev, Tomashevsky, Karjakin, Malakhov, Motylev, Sakaev, Vitiugov - υπολογίζω και τον Καριάκιν, που πρόσφατα άλλαξε και επίσημα Ομοσπονδία, αλλά το επίσημο site τον αναφέρει ακόμα σαν Ουκρανό], 4 Κινέζους [Wang Yue, Wang, Hao, Li Chao και Yu Yangyi], 3 Ουκρανούς [Ponomariov, Eljanov και Areshchenko], 2 Αζέρους (Gashimov και Mamedyarov), 2 Γάλλους (Bacrot καιVachier-Lagrave), 2 Τσέχους (Navara, και Laznicka).
9 ακόμα χώρες έχουν από έναν εκπρόσωπο: 2 ασιατικές (Gelfand – Ισραήλ, So – Φιλιππίνες), 1 αμερικανική (Kamsky, ΗΠΑ) και 6 ευρωπαϊκές: J. Polgar – Ουγγαρία, Bologan – Μολδαβία, Shirov – Ισπανία, Naiditsch – Γερμανία, Caruana – Ιταλία, Jobava – Γεωργία.
Έχουν ήδη αποκλειστεί όλοι οι Ινδοί (7 ήσαν), οι 8 από τους 9 Αμερικάνους, ενώ δεν υπάρχει κανείς Άγγλος, Ολλανδός, Πολωνός, Αρμένιος (η ομάδα που έχει δυο χρυσά μετάλλια στις τελευταίες Ολυμπιάδες)...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πόσο δύσκολο μπορεί να είναι το σκάκι για τον συναισθηματικό κόσμο ενός παίκτη αποκαλύπτεται από τα παρακάτω λόγια του Ivanchuk (όπως αναφέρονται στην απόδοση στα αγγλικά της πρόσφατης συνέντευξής του, στην ιστοσελίδα www.chessbase.com):

"...chess is killing me. Chess is playing against me! Chess is destroying me! I would take it easy if my opponent would be much stronger than me, or he were better prepared. But my loss was so stupid, it is a sign of destiny..."

Όταν συνειδητοποιεί κανείς ότι πρόκειται για έναν παίκτη που βρίσκεται στην κορυφή του παγκόσμιου σκακιού για σχεδόν 20 χρόνια, για τον πρώτο που κέρδισε Karpov και Kasparov στο ίδιο τουρνουά και παράλληλα τον πρώτο που ξεπέρασε τον Kasparov στην βαθμολογία ενός τουρνουά (όλα αυτά στο Λινάρες 1991), τότε δεν μπορεί παρά να αναλογιστεί το μέγεθος της ψυχολογικής πίεσης που νιώθουν οι επαγγελματίες του αθλήματος. Τόσο η διαχείριση της ήττας όσο και η διαχείριση της νίκης απαιτούν πολλή εσωτερική ενέργεια.

Ας μην ξεχνάμε ότι ο Ivanchuk δεν είναι ο πρώτος πολύ ισχυρός παίκτης που δηλώνει ότι αποχωρεί από το αγωνιστικό σκάκι ενώ βρίσκεται ακόμα στην ακμή του(ενδεικτικά αναφέρω τους Kasparov, Salov, Morozevich και από τους δικούς μας τον Κοτρωνιά), ενώ παρόμοια δήλωση έχει κάνει και στο παρελθόν.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολυ εντονες συναισθηματικα οι αντιδρασεις του κοσμου οπως μπορει κανεις να τις διαβασει στο Dailydirt και τα Chessvibes στην ειδηση οτι ο Ivanchuk σκεφτεται να εγκαταλειψει το σκακι.Οι περισσοτεροι ελπιζουν οτι προκειται για μια αντιδραση της στιγμης και ο Chucky θα αναθεωρησει σε καποιο διαστημα.Αναμεσα στα πιο πετυχημενα:"Ειναι οι καλυτεροι που φευγουν πρωτοι.Στην αρχη ο Κασπαροβ,τωρα ο Ιβαντσουκ.Δεν θα μπορουσε αραγε να ηταν ο Danailov στην θεση τους;" Guillome,chessvibes
"..O Ivanchuk εχει αφιερωσει την ζωη του στην αγαπη του,το Σκακι.Παντα,σ'ολη του την καριερα, αναζητουσε την αισθητικη ομορφια,βαζοντας στην ακρη τα αποτελεσματα των αγωνων.Θα πρεπει να του φαινεται οτι η ερωμενη του,του κανει νερα τωρα τελευταια..Ελπιζω ν'αλλαξει γνωμη.

Συγχωρεσε την Βασιλυ!Βαθεια μεσα σου το ξερεις,δεν υπαρχει αλλη για σενα!" estragon,chessvibes

Ανώνυμος είπε...

Προσωπική μου γνώμη είναι πως αντί να το παρατήσει τελείως ίσως θα πρέπει να μειώσει τον αριθμό των τουρνουά που παίζει.
Βρίσκεται σε ένα επίπεδο αλλά και μια ηλικία που θα πρέπει να επενδύει πολύ περισσότερο στην προετοιμασία και την ξεκούραση απ'ότι στα συνεχή τουρνουά.
Λαμπρό παράδειγμα αυτής της τακτικής είναι ο Anand. Αλλά και ο Carlsen έχει αρχίσει να καταλαβαίνει πως οι συνεχείς αγώνες κάνουν τελικά περισσότερο κακό παρά καλό... Μιλάμε πάντα γι'αυτό το επίπεδο όπου η εμπειρία και οι γνώση έχουν αποκτηθεί και πλέον σημασία έχουν άλλοι παράγοντες όπως είναι η άψογη προετοιμασία στο άνοιγμα και η πλήρης διαύγεια του νου. Θεωρώ απαράδεκτη για παράδειγμα την επιλογή αυτής της βαριάντας στη γαλλική άμυνα όταν έχει μόνο μια ευκαιρία να αποδείξει την ανωτερότητά του με τα λευκά. Με μια καλύτερη προετοιμασία και περισσότερο χρόνο στη διάθεσή του θα μπορούσε να βγάλει αυτό ακριβώς που θέλει ένας τέτοιος παίκτης για να κερδίσει: μια μπερδεμένη θέση με αρκετές ανισότητες όπου ο καλύτερος θα κερδίσει.
Σανδαλάκης Άγγελος

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μονο 4 νικες σε 16 αγωνες σημερα και 3 απο αυτες οδηγησαν σε ισοπαλο αποτελεσμα στα ματς.Μονο η νικη του Shirov επι του Tomashevsky ηταν αποφασιστικη.Ο So κρατησε ανετα σχετικα την ισοπαλια με τον Kamsky(τελευταιο Αμερικανο) και προκριθηκε(αμφιβαλω ωστοσο οτι ο Ivanchuk αισθανεται καλυτερα μετα απο αυτο το αποτελεσμα).
Το ιδιο πετυχε και ο Mamedyarov με τον Wang Hao και θα ειναι ο μοναδικος σκακιστης που περασε 3 γυρους χωρις να εμπλακει σε μπαραζ.Το σκορ του ως τωρα ειναι 5.5-0.5
Vachier-Lagrave,Vitiugov και Ponomariov οι αλλοι 3 που προκριθηκαν με ισοπαλιες σημερα τερματιζοντας τα ονειρα πιο αδυνατων αντιπαλων.Τα αλλα δεκα ζευγαρια(αναμεσα τους Polgar-Gelfald και Alekseev-Caruana) θα λυσουν τις διαφορες τους στα αυριανα μπαραζ.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Carlsen εχασε 3-1 απο τον Nakamura στον τελικο του τουρνουα blitz που εγινε στην Νορβηγια με την συμμετοχη 16 σκακιστων,και μια σκια επεσε στην επιτυχια της Μοσχας.Θα εχει την ευκαιρια να παρει την ρεβανς σε 10 μερες στο τουρνουα του Λονδινου.Στο μεταξυ απεκτησε 2ο χορηγο(ενα δικηγορικο γραφειο,ο πρωτος ηταν χρηματιστηριακη εταιρια) και διασφαλισε την χρηματοδοτηση της συνεργασιας με τον Κασπαροβ που απ'οτι φαινεται δεν κοστιζει φθηνα,καθως η αμοιβη του Γκαρυ ειναι αναλογη των επιτυχιων το μαθητη του!
Σ'εν ενδιαφερον τουρνουα που αρχισε σημερα στο Marienbad της Τσεχιας,τeσσερις παλιοσειρες(Korchnoi,Timman,Hubner και Hort) αντιμετωπιζουν κορυφαιες σκακιστριες(Κoneru,A.Muzychuk,Lahno και Jackova) σε shevenigen 2 γυρων.Εκει θα ειναι ακομα και ο Spasky σαν επιτιμος προσκεκλημενος αλλα και οι H.Olafsson,M.Dvoreckij.Αν ειχα επιλογη να ταξιδεψω σε Σιβηρια η Τσεχια δεν θα δισταζα καθολου να επιλεξω την δευτερη..
Επισημο site http://www.praguechess.cz/poradane_akce.php?nazev_akce=22&akce=uvod
Σε μια αλλη ενδιαφερουσα χθεσινη ειδηση ενας 24χρονος ερασιτεχνης σκακιστης(1892 Εlo) αλλα και προπονητης κερδισε σε διαγωνισμο reality της Αυστραλιας.Ο διαγωνισμος που λεγεται Beauty and the geek(το βρισκω εξαιρετικα δυσκολο να μεταφρασω και να μην προσβαλω καποιους..)βασιζεται στο οτι φερνει κοντα 8 γυναικες που εχουν σαν κυριο προσον την εξωτερικη τους εμφανιση και 8 ανδρες που πονταρουν στην εξυπναδα τους(μπα,δεν τα καταφερα τελικα).Αρκει να πω οτι ο Smerdon(που αποκλειστηκε στο world cup απο τον Dominguez) δηλωσε συμμετοχη αλλα δεν επιλεχτηκε απο τους διοργανωτες γιατι δεν ηταν "αρκετα σπασικλας".Μετα απο μια σειρα δοκιμασιων,οπως σ'ολα τα καλα reality,οι νικητες εφυγαν πλουσιοτεροι κατα 30000 ευρω εκαστος,λεφτα που ειναι περιπου οτι θα παρουν και οι χαμενοι των ημιτελικων στη Σιβηρια..
Πληροφοριες που αναφερουν οτι οι αντιπαλοι κατεθεσαν ενσταση,καθως η συμπαικτρια του προερχεται απο ακαδημαϊκη οικογενεια επιστημονων,διευθυντων σχολειων κλπ και ως εκ τουτου δεν πληροι τα κριτηρια της εκπομπης ελεγχονται ως αβασιμες..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η Polgar,επηρεασμενη ισως απο την ομορφη νικη της στην δευτερη παρτιδα με κανονικο χρονο σκεψης, ξεκινησε τα rapid επιθετικα.Αυτη την φορα ο Gelfald μαζεψε το υλικο που του προσφερθηκε και κρατησε την νικη.Μετα απο μια ηρεμη ισοπαλια,κατι παρομοιο εγινε και στην 3η παρτιδα και ο Gelfald προκριθηκε με 3.5-1.5
Ο Svindler κρατησε δυσκολα την ισοπαλια στις 2 πρωτες παρτιδες,εχασε θεαματικα την τριτη και σωθηκε την τελευταια στιγμη στην 4η οταν στην πιεση χρονου ο Naiditsch δεν βρηκε την νικηφορα συνεχεια στην επιθεση που εξαπελυσε,και εχασε.Στα blitz o Ρωσος κερδισε ευκολα.
Laznicka και Caruana συνεχιζουν καθως απεκλεισαν Bologan και Alekseev αντιστοιχα στις ανατροπες της ημερας,αλλα το γεγονος που την χαρακτηρισε ηταν αλλο:
Ο Li Chao και ο Wang Yue μετα τις ισοπαλιες που σημειωσαν στα πρωτα Rapid απεναντι στους Gashimov και Bacrot πηγαν για ενα τσιγαρακι στο καπνιστηριο,να χαλαρωσουν οι ανθρωποι απο την ενταση.Η μεθοδος πετυχε τοσο καλα,που εχασαν την αισθηση της ωρας,αργησαν 2 λεπτα να επιστρεψουν στον αγωνιστικο χωρο και μηδενιστηκαν στην δευτερη παρτιδα!Ο Li Chao πρεπει να ειναι ο ανθρωπος που συνειδητοποιησε ταχυτερα απο καθε αλλο τις βλαβερες συνεπειες του καπνισματος καθως το αρχισε στην Σιβηρια μιμουμενος τον συμπατριωτη του,ο οποιος σε μια επιδειξη χαρακτηρα,στην συνεντευξη τυπου οταν τον ρωτησαν αν θα κοψει το καπνισμα μετα το συμβαν,αποκριθηκε οτι ισα-ισα μετα απο κατι τετοιο χρειαζεται να καπνισει κανεις μεχρι τελικης πτωσεως και εφυγε για να ντουμανιασει το δωματιο του ξενοδοχειου.Οι Κινεζοι,σοκαρισμενοι,εχασαν ευκολα την τριτη παρτιδα,ενω ο Li Chao ηταν πολλαπλα ατυχος καθως εχασε πολλες ευκαιριες να κερδισει την πρωτη παρτιδα κλασσικου χρονου.
Τα σημερινα ζευγαρια με ηλικιες και ΕLO:
Karjakin (19-2723)/Vitiugov (22-2694)
Laznicka (21-2637)/Mamedyarov (24-2719)
V.-Lagrave (19-2718)/Gelfand (41-2758)
Grischuk (26-2736)/Jakovenko (26-2736)
Bacrot (26-2700)/Ponomariov (26-2739)
Gashimov (23-2758)/Caruana (17-2652)
Shirov (37-2719)/Svidler(33-2754)
So (16-2640)/Malakhov(29-2706)

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Εξαιρετικά ενδιαφέρουσα η ιστορία του καπνίσματος, καθώς σχετίζεται και με τον κανονισμό άμεσου μηδενισμού σε περίπτωση έστω και ελάχιστης καθυστέρησης. Μετά από όσα συνέβησαν στο πρωτάθλημα Κίνας, το οποίο σε μεγάλο βαθμό κρίθηκε από μηδενισμό στον τελευταίο γύρο, θα περίμενε κανείς ιδιαίτερα οι Κινέζοι να είναι ευαίσθητοι στις συνέπειες της ασυνέπειας.

chess for fun είπε...

Εντάξει, πρέπει να συνέλθουμε λίγο και να συνειδητοποιήσουμε ότι οι άνθρωποι φτιάχνουν τους κανονισμούς και όχι οι κανονισμοί τους ανθρώπους δηλαδή ότι δεν είμαστε ρομπότ...και αν κάποιος άργησε δύο λεπτά δεν φταίει αυτός που άργησε δύο λεπτά, αλλά αυτός που τον μηδένισε...βέβαια πολλά ανθρωπάκια και φυσικά δεν αναφέρομαι στους από πάνω γράφοντες, έχουν στηριχθεί σε κανόνες και νόμους για να πράξουν τις πιο ανήθικες ενέργειες. ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΝΟΜΙΜΟ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΗΘΙΚΟ και αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι είναι μαγκιά να παραβιάζεις τους κανόνες, χωρίς να υπάρχει λόγος...
Αυτά προς τροφή σκέψης, και συζήτησης...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η αποφαση του μηδενισμου των Κινεζων ειναι φυσικα σωστη βασει των κανονισμων,αλλα,κατα την γνωμη μου, αδικη,τυπολατρικη και το χειροτερο βλαπτει την εικονα του αθληματος στα ματια των μη σκακιστων.Ειναι σαν να θεσπιζεις ενα κανονισμο στο τενις που να προβλεπει οτι οποιος αθλητης κατσει στην καρεκλα του πανω απο ενα λεπτο στην αναπαυλα αναμεσα στα games χανει to σετ.
Στην συγκεκριμενη αγωνιστικη,ειχαμε 10 παρτιδες,καθεμια με τον διαιτητη της(οι παικτες δεν ειναι υποχρεωμενοι να καταγραφουν κινησεις στο rapid).Τι θα εμποδιζε ενα διπλοματη αρχιδιαιτητη,οταν καταλαβαινε οτι 1 λεπτο πριν την εναρξη των παρτιδων οι Κινεζοι δεν ηταν εκει,να στειλει καποιον να τους φωναξει απο το καπνιστηριο;Ποσο πιθανο ηταν να εχουν βγει εξω στους -15 της Κεντρικης Σιβηριας;Ας σημειωσω ακομα οτι δεν υπαρχει καθορισμενη ωρα εναρξης των παρτιδων που ακολουθουν την πρωτη.Οταν τελειωσει ο προηγουμενος γυρος ακολουθει 10λεπτη διακοπη,και 2 ανακοινωσεις στα 3 και 1 λεπτα,αλλα πολυ φοβαμαι οχι στα Κινεζικα..
Γενικοτερα ειμαι κατα της μηδενικης ανοχης,θεωρω πολυ πιο λογικη μια επιτρεπομενη καθυστερηση 10-15 λεπτων,και αδικαιολογητο τον μηδενισμο σκακιστων που βρισκονται στον αγωνιστικο χωρο αλλα οχι στην σκακιερα.Απ'οτι καταλαβαινω 2 ειναι τα βασικα επιχειρηματα των υπερμαχων του κανονισμου.Πρωτο,ο σεβασμος του αντιπαλου ο οποιος ισως χανει την αυτοσυγκεντρωση του αν ο αντιπαλος εμφανιστει με καθυστερηση 50 λεπτων,και δευτερο η αναγκη της εξυπηρετησης της δημοσιας εικονας των μεγαλων σκακιστικων γεγονοτων.Κανεις δεν θελει να εχει τους επισημους και τα καναλια να στεκονται μπροστα απο μια αδεια σκακιερα..Αν και ο κανονισμος θεραπευει το πρωτο,εχει πενιχρα αποτελεσματα ως προς το δευτερο.Τιποτα δεν εμποδιζει εναν σκακιστη που ενοχλειται απο τελετες και δημοσιοτητα να εμφανιστει στην ωρα του,να παιξει την πρωτη κινηση,και να εξαφανιστει στα ενδοτερα για το επομενο 10λεπτο των media.
Κανεις απο τους δυο λογους δεν ισχυε χθες,με αποτελεσμα ενα τραγελαφικο περιστατικο που μαλλον δεν θα παρει ιδιαιτερη δημοσιοτητα,χαρη στην ελλειψη καλυψης του World Cup απο τα μεγαλα Δυτικα μεσα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

(συνεχεια του προηγουμενου)
Αυτο δεν εμποδισε φυσικα τους φανατικους σκακιστες να το σχολιασουν εκτεταμενα στα διαφορα fora.H συζητηση περιστραφηκε κυριως στο ποσο ευκαμπτοι πρεπει να ειναι οι κανονισμοι,και εδωσε την ευκαιρια σε καποιους να θυμιθουν διαφορα ευτραπελα περιστατικα.Καταγραφω:
Την δεκαετια του 70 ο Σερβος Μ.Ματουλοβιτς,μεγαλο ονομα της εποχης,επεμενε ν'ανακαλεσει μια κινηση υποστηριζοντας οτι εχει παιξει αρκετα θαυμαστικα στην ζωη του ωστε να του επιτραπει να παρει πισω μονο αυτη την κινησουλα.Το περιστατικο του χαρισε το παρατσουκλι J'Αdoubovich
Ο Short ειναι πρωταγωνιστης στα δυο επομενα.Οταν εχασε στο προηγουμενο Παγκοσμιο κυπελλο απο πιο αδυνατο αντιπαλο σε παρτιδα Rapid στα μπαραζ,ενω ο τελευταιος αργησε να προσελθει καπου 20 λεπτα στη σκακιερα,και επομενως επαιζε blitz,ισχυριστηκε (οχι εντελως αβασιμα κατα την γνωμη μου) οτι ο αντιπαλος του ειχε "βιολογικο πλεονεκτημα" καθως η αδρεναλινη του ηταν στα υψη.Ακομη ποιο ενδιαφερον για μας ωστοσο ειναι το δευτερο (αν αληθευει) καθως ο Nigel για να δικαιολογηθει σε τροχονομο Δυτικης χωρας που τον σταματησε γιατι περασε με κοκκινο,πεζος,καποιο φαναρι ειπε οτι κατοικει στην Ελλαδα οπου οι κανονες οδικης κυκλοφοριας αντιμετωπιζονται σαν απλες συστασεις!
Το τελευταιο,ασχετο με τους μηδενισμους,δεν θα το μεταφρασω,γιατι θεωρω οτι κατι θα χαθει στην προσπαθεια:Δηλωση θαυμαστη του Shirov μετα την ομορφη νικη του επi του Tomashevsky "Shirov was awesome too – bamboozling Tomashevky with his Rubik Cube.Whoever said he plays like a chess tourist should stick to training kids".Ολες οι πληροφοριες για τα ιστορικα περιστατικα προερχονται απο σχολιαστες στα Chessvibes.
Αλλαχου,οι Γαλανθοι(Snowdrops) προηγουνται των Γερικων Χεριων(Old Hands)μετα απο 2 γυρους,με 2-1 στις νικες.Η Jackova νικησε στον 1ο γυρο τον Korchnoi,αλλα εχασε απο τον εξαιρετικα καλοδιατηρημενο Hübner,και η Koneru επικρατησε του Hort

Ανώνυμος είπε...

Μερικές σκέψεις για να συνεχιστεί η πολύ ενδιαφέρουσα αυτή κουβέντα:
Κατ'αρχίν δεν είναι θέμα κανόνων το να είναι κανείς συνεπής στις υπεχρεώσεις του. Όπως οι εργαζόμενοι οφείλουν να βρίσκονται ακριβή ώρα στις υπηρεσίες τους χτυπώντας μάλιστα σε ορισμένες και κάρτα, έτσι και ο επαγγελματίας σκακιστής πρέπει να είναι στην ώρα του στη δική του δουλειά. Πέρα από αυτό η συνέπεια δείχνει σεβασμό προς τον αντίπαλο, επαγγελματισμό, αλλά και σεβασμό ως προς τους θεσπισμένους κανόνες κάτω από τους οποιούς δέχτηκε να συμμετέχει στο τουρνουά (προφανώς αν διαφωνούσε με αυτούς, θα μπορούσε να έχει ακυρώσει τη συμμετοχή του).
Αυτή η ανυπακοή που συμβαίνει στα ελληνικά τουρνουά και αφορά τόσο την καθυστέρηση στην ώρα όσο και άλλους κανονισμούς (χρήση κινητού τηλεφώνου, ομιλία με άλλους κλπ) θεωρείται απαράδεκτη σε πολλά άλλα κράτη παγκοσμίως. Πόσο μάλλον όταν αφορά μια τόσο μεγάλη διοργάνωση όπως είναι το παγκόσμιο πρωτάθλημα.
Όλα αυτά φυσικά όταν οι λόγοι -για τους οποίους κάποιος κάνει παρατυπία- είναι επουσιώδεις.
Αλλά και η θέση του διαιτητή είναι πολύ δύσκολη. Το να επιτρέψει κάτι τέτοιο μπορεί αυτόματα να σημάνει μια άναρχη κατάσταση όπου ο καθένας θα έχει "δικαίωμα" να πηγαίνει ό,τι ώρα θέλει. Από την άλλη θα κατηγορηθεί ως περίεργος και υπερβολικά τυπικός αν τημωρήσει σύμφωνα με τους κανονισμούς τον παραβάτη.
Οι δύο Κινέζοι έδειξαν αρκετά συγκαταβατικοί με την τιμωρία, κάτι που δε βλέπει συχνά κανείς στην Ελλάδα.

Ανώνυμος είπε...

Το να έχει κάποιος κανόνες και αρχές στην ζωή του εξαρτάται φυσικά από την παιδεία του.

Το να είναι κάποιος αρμόδιος να επιβάλει τους κανονισμούς πάλι πρέπει να έχει την κατάλληλη παιδεία .

Αναρωτιέμαι γιατί μας προξενεί περιέργεια η στάση των διαιτητών και των παιχτών.
Οι διαιτητές εφάρμοσαν ότι προβλέπει η περίπτωση και οι δύο κινέζοι σκακιστές αποδέχτηκαν την τιμωρία τους με αξιοπρέπεια χωρίς να εκδηλώσουν τυπική ελληνική συμπεριφορά.

Αν πάλι αναρωτιέστε γιατί αυτά ( η τήρηση των κανονισμών) δεν συμβαίνουν και στην χώρα μας, συγνώμη αλλά είστε αφελείς. Τα πράγματα στον ελληνικό σκακιστικό χώρο δεν πρόκειται να αλλάξουν το πρόβλημα είναι κοινωνικό και ας μην εστιάζουμε μόνο στο χώρο του αγαπημένου μας παιχνιδιού.
Ευχαριστώ για τη φιλοξενία.

chess for fun είπε...

Όλη αυτή η ρητορεία για δύο λεπτά καθυστέρηση με τόσο κρύο αίμα πραγματικά με ανατριχιάζει...γιατί πραγματικά για αυτό το γεγονός μιλάμε ούτε για τα προβλήματα του ελληνικού σκακιού ούτε για τίποτα άλλο και ούτε όλα έξω είναι ρόδινα όπως κάποιοι πιπιλάνε την καραμέλα, το αντίθετο μάλιστα, αν έχεις κάνει χιλιάδες χιλιόμετρα για να παίξεις και κάποιος σε αποκλείει για δύο λεπτά και δεν αντιδράς τότε ναι, όντως έχεις πρόβλημα...!
Και δεν τους αφαίρεσαν ούτε καν δύο λεπτά από το ρολόι τους, τους στέρησαν το δικαίωμα να αγωνιστούν και το ξανα τονίζω για δύο λεπτά καθυστέρηση και ενώ βρίσκονταν στο χώρο των αγώνων...
Και ναι στην δουλειά μου θα αντιδρούσα αν κάποιος μου έκοβε πρόστιμο δύο λεπτά του ευρώ για το ότι άργησα δύο λεπτά της ώρας ! πόσο μάλιστα αν με απέλυε...για αυτό το λόγο !

Ανώνυμος είπε...

Ο κλασσικός έλληνας - έλα μωρέ αδερφέ μου δυο λεπτάκια άργησα πως κάνεις έτσι σιγά το πράγμα ………………

Φίλε μου δεν είναι δικαιολογία τα 2 λεπτά ούτε τα χιλιόμετρα που ταξίδεψες για να παίξεις. Υπάρχουν κανόνες ( καλοί ή κακοί εσύ θα το κρίνεις) που τους εφάρμοσαν , να τους διαβάσεις στην σελίδα της διοργάνωσης . Μην ξεχνάς ότι η διοργάνωση είναι το παγκόσμιο κύπελλο όχι τουρνουά του καφενείου.

chess for fun είπε...

Οκ, αν αυτό κατάλαβες από τα επιχειρήματα που παρέθεσα παραπάνω τι να πω...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Σε επιστολη που εστειλε ο Ivanchuk στο Ρωσικο http://www.chesspro.ru/ ανακαλει την δηλωση περι αποχωρησης απο τους αγωνες,και ζητα συγγνωμη απο συναθλητες και φιλαθλους για το συναισθηματικο του ξεσπασμα,στην συνεντευξη μετα την ηττα απο τον So.
Στους χθεσινους αγωνες,ο Mamedyarov στραγγαλιζε αργα αργα τον Laznicka ο οποιος εκανε καθοριστικο λαθος λιγο πριν τον ελεγχο χρονου και εχασε.Ο Mamedyarov εφτασε τα 6.5/7 ως τωρα.
Αφου σωθηκε απο τον Naiditsch,με την βοηθεια του τελευταιου,o Svindler ειδε τον Shirov να ξεκινα μια αστοχη επιθεση,αμυνθηκε ευκολα και πηρε την νικη με τα μαυρα.
Ο Gelfald κουρασμενος ισως απο τα χθεσινα μπαραζ,δεχθηκε ισοπαλια σε ελαφρα καλυτερη γι' αυτον θεση,απεναντι στον Lagrave,ενω ο So αν και ειχε μια μικρη υπεροχη σ'ολη την διαρκεια δεν καταφερε να την μετατρεψει σε νικη απεναντι στον Malakhov.Αναιμακτες ισοπαλιες στα αλλα ματς,με πιο μαχητικη την παρτιδα Caruana-Gashimov.
Δευτερη ηττα για τον Βικτωρα στην Τσεχια αυτη την φορα απο την Muzychuk A. Γυναικες-Βετερανοι 3-1

Ανώνυμος είπε...

Δεν μας εξηγεις να καταλάβουμε.......

trandism είπε...

Τί να σου εξηγήσει ανώνυμε άνθρωπε μου..

Το παράδειγμα για τη δίλεπτη καθυστέρηση στο χτύπημα της κάρτας τα λέει όλα..

Συμφωνώ ότι οι Κινέζοι είναι μάλλον "προβληματικοί" που δε διαμαρτυρήθηκαν για την απαράδεκτη απόφαση των διαιτητών.. Ίσως φταίει το απάνθρωπο καθεστώς της χώρας τους δεν ξέρω

Εδώ και 1 χρόνο πάντως που ισχύει αυτός ο κανονισμός δε θυμάμαι έστω και μία περίπτωση που κάποιος όντως άργησε να προσέλθει στον αγωνιστικό χώρο και μηδενίστηκε.. Όλες οι περιπτώσεις μηδενισμού ήταν παρόμοιες με αυτές των Κινέζων..

Κάποιος πήγε για κατούρημα, κάποιος άλλαζε στυλό κ.ο.κ.

Ο κανονισμός έτσι όπως έχει λειτουργήσει ως τώρα είναι απάνθρωπος

Alotan είπε...

Ένας Φίσερ τους χρειάζεται εκεί στη FIDE ή έστω ένας Κασπάροβ, να τους κάνει άνω κάτω τα τουρνουά που εφαρμόζουν τέτοια συστήματα. Δυστυχώς, οι κορυφαίοι σκακιστές δεν αντιδρούν πια σε τέτοιους κανονισμούς και είναι άξιοι της μοίρας τους. Ίσως είναι εξαρτημένοι οικονομικά από τα έπαθλα τέτοιων πρωταθλημάτων, ίσως πάλι να συμφωνούν με τον κανονισμό αυτό, τι να πω...

Ευτυχώς, που προς το παρόν η μηδενική ανοχή δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα. Άλλωστε θα ήταν άδικο να εφαρμοστεί σε ερασιτέχνες σκακιστές που μετά βίας καταφέρνουν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από επαγγελματικές ή οικογενειακές υποχρεώσεις για να παίξουν ένα τουρνουά.

Unknown είπε...

Αν είναι απάνθρωπος ο κανονισμός προφανως έχουμε να κάνουμε με παραβίαση των ανθρωπινων δικαιώματων, αυτές είναι σοβαρές καταγγελίες που πρέπει να εξετάσουμε σοβαρά καλοί μου φίλοι.

trandism είπε...

@Koxlias

Παρότι ειρωνικό το σχόλιό σας το απαντώ επισημαίνοντας ότι όρος "απάνθρωπο" προφανώς δε σημαίνει αυτό που νομίζετε..

Απάνθρωπο είναι και το κυκλοφοριακό της Αθήνας, απάνθρωπο είναι και το κρύο της Σιβηρίας..

Εν προκειμένω και το χιούμορ σας θα μπορούσε να χαρακτηριστεί έτσι

Unknown είπε...

Επειδή το θέμα τελικά είναι παρα πολύ σοβαρό σου προτείνω το http://www.kepad.gr/ είναι το μόνο που μπορώ μα κάνω για αυτή την απάνθρωπη κατάσταση καληνύχτα καλέ μου άνθρωπε.

trandism είπε...

Εξυπνάδες καλε μου άνθρωπε

chess for fun είπε...

Και μία δήλωση του Onischuk που απευθύνεται στους εξυπνάκιδες και τους τυπολάτρες αυτού του blog :

"- I was very disappointed with the situation with the Chinese players, - starts Onischuk. – To my mind a lot had been solved unwisely. We all know the rules: who is late, loses a game. But there is a difference with the two late appearances. If a player knows that a game starts at 15.00 sharp and he comes at 15.01, he deserves a defeat. No matter why he was late. But here we have another situation in principle. The participants of the tie breaks are ready for 14 additional games. But no one knows the exact time of the next game. I mean everyone can miss the start of the next game. Today the Chinese players were unlucky, tomorrow – someone of us can be in the same situation. Now tell me, what is good in the fact that two brilliant chess players lost the opportunity to fight for the World Cup because of an unfortunate misunderstanding. Not only they who suffered. Their fans suffered with them. Chess in general suffered. "

Ανώνυμος είπε...

Εγώ προσπάθησα να δώσω τις σκέψεις μου για να συνεχιστεί η ενδιαφέρουσα κουβέντα και άρχισαν οι ειρωνίες και τα πικρόχολα σχόλια. Είμαι ο πρώτος ανώνυμος και δεν έχω γράψει άλλο σχόλιο. Περίμενα να ληφθούν πιο σοβαρά οι απόψεις μου και να συζητηθούν με περισσότερη ηρεμία και χωρίς εντάσεις κάτι το οποίο δεν έγινε. Δεν ξέρω ποιοι είναι οι κύριοι "Koxlias", "Chess for fun", "trandism", "alotan" αλλά αυτό που κατάλαβα είναι πως δε γίνεται να πεις σε αυτά τα άτομα τη γνώμη σου χωρίς να σχολιάσουν και να σε αποπάρουν με άσχημο τρόπο. Κοιτάξτε λοιπόν καλύτερα να μάθετε πρώτα στον πολιτισμένο διάλογο και μετά αρχίστε να σχολιάζετε για το αν είναι καλοί οι κανόνες και οι αποφάσεις που λαμβάνονται από τη FIDE.
Παρεμπιπτόντως, δεν έχω δει σε κανένα άλλο άθλημα ή αγώνισμα να μπαίνει αθλητής αφότου έχει δοθεί η έναρξη. Τα συμπεράσματα δικά σας.

trandism είπε...

Αν κάνεις google τα nicknames θα καταλάβεις αν συνιστούν επωνυμία-ταυτότητα ή όχι

Εγώ πάλι το "Ανώνυμος" δε μπορώ να το κάνω google

Αλλά τί σημασία έχει αυτό? Καμία κατά τη γνώμη μου

Εγώ ειρωνεύτικα μόνο αυτά τα περίεργα περί ανθρωπίνων δικαιωμάτων..

Κατά τα άλλα όλες οι απόψεις σεβαστές, επιμένω στη δική μου που είναι ότι ο κανόνας αυτός είναι χαζός και απάνθρωπος

Ανώνυμος είπε...

Μπορείς πολύ απλά να πεις λοιπόν πως αυτός ο κανονισμός δεν είναι σωστός και να προβάλεις τα επιχειρήματά σου, χωρίς βρισιές ή υπερβολές: "χαζός", "απάνθρωπος" κλπ. Φυσικά με την έννοια που το έθεσε ο Onischuk ο κανονισμός δεν είναι καλός, όμως δε βγήκε προφανώς για περιστατικά όπως αυτό που έγινε στο παγκόσμιο αλλά για πιο ακραία που συνέβαιναν σε άλλα τουρνουά. Φυσικά, όπως και με τους περισσότερους κανόνες δυστυχώς ζημειώνονται και άτομα για μικρότερης σημασίας και έκτασης περιστατικά, πράγμα όμως που δε γίνεται να αποφευχθεί μάλλον.

chess for fun είπε...

Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο από το www.chessvibes.com για τον με εξευτελιστικό τρόπο αποκλεισμό των δύο Κινέζων. Ευτυχώς ακόμα κάποιοι αντιδρούν...

chess for fun είπε...

H ακριβή διεύθυνση είναι : http://www.chessvibes.com/columns/too-late-to-leave/#more-19454

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

Κοστίζει πολύ η διεύθυνση; Μη χρεωθούμε κιόλας!

Πέρα από την πλάκα, επειδή αναφέρθηκαν άλλα αθλήματα, να πω το αυτονόητο που σας διαφεύγει.

Σε όλα τα άλλα αθλήματα οι παίκτες μπορούν να αργήσουν και 5-10 λεπτά χωρίς να υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Δεν ξεκινά ο διαιτητής το παιχνίδι μέχρι οι παίκτες ή οι ομάδες να είναι στον αγωνιστικό χώρο. Σε ποδοσφαιρικούς αγώνες συμβαίνει συνέχεια, ποτέ δεν ξεκινάνε ακριβώς στην ώρα τους, πάντα έχουν μερικά λεπτά καθυστέρηση και τι έγινε δηλαδή.

Στο σκάκι έπρεπε να συμβαίνει το ίδιο να μην ξεκινά το παιχνίδι πριν προσέλθουν οι αντίπαλοι. Αν μιλάμε για καθυστέρηση 5-10 λεπτών τότε δεν υπάρχει θέμα. Για μεγαλύτερες καθυστερήσεις πρέπει να υπάρχει μηδενισμός, συν διοικητικές κυρώσεις.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Καθως οι ελπιδοφοροι νεαροι ηττηθηκαν χθες και ετοιμαζονται να εγκαταλειψουν το κρυο της Σιβηριας,φοβαμαι οτι μεγαλο μερος απο το ενδιαφερον των αγωνων θα χαθει,αφου δεν υπαρχουν πια περιθωρια για εκπληξεις.
Τα ζευγαρια στους προημιτελικους:Karjakin-Mamedyarov, Gelfand-Jakovenko, Ponomariov-Gashimov και Svidler-Malakhov.Τουλαχιστον,απο δω και περα μια απλη ανακοινωση,στα Ρωσικα,για την εναρξη των αγωνων θα ειναι αρκετη,μια και ολοι οι εναπομειναντες εχουν ριζα στην παλια ΕΣΣΔ..
Ενα ενδιαφερον στατιστικο(αρχικη καταταξη των σκακιστων,σ'ολα τα παγκοσμια πρωταθληματα,που προκριθηκαν στην 8αδα,μαζι με το ονομα του μετεπειτα νικητη)το οποιο αντιγραφω απο τα σχολια στο Dailydirt:
1999 - 1,2,5,16,27,31,36(Khalifman),46
2000 - 1(Anand),3,4,7,8,21,26,46
2002 - 1,4,5,6,7,9,15,19(Ponomariov)
2004 - 1,3,4,11,18,28(Kasimdzhanov),58,73
2005 - 2,3(Aronian),4,5,9,17,38,39
2007 - 5,8,10,11(Kamsky),13,14,17,31
2009 - 1,2,3,7,9,12,13,22

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ιδιαίτερα εντυπωσιακή "ιπποπροαγωγή" του Malakhov εναντίον του Svidler σήμερα. Σε παρόμοια μίνι-ματς μια νίκη με τα μαύρα στην πρώτη παρτίδα σχεδόν ισοδυναμεί με πρόκριση, όπως εξάλλου έγινε και στην αναμέτρηση Shirov-Svidler του προηγούμενου γύρου.

TheoGiakatis είπε...

Με αφορμη την υποπροαγωγη στην παρτιδα Malakhov-Svidler θα ηθελα να κανω μια ερωτηση.Εχω δει θεσεις οπου ειναι αναγκαια η προαγωγη σε πυργο αντι για νταμα ωστε να μην προκυψει πατ,καθως και θεσεις οπου ειναι αναγαια η προαγωγη σε ιππο ,συνηθως με σαχ ωστε να κερδιθει τεμπο η να γινει πιρουνι,ομως υπαρχει θεση στη οποια να ειναι αναγκαια η προαγωγη μονο σε αξιωματικο?

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Υπάρχουν μερικές στην διεθνή βιβλιογραφία, αξίζει όμως να προσθέσω την τελική θέση της παρτίδας Καλέσης-Σίδερης, Πειραιάς 2007:
Ρη5-Σα7-Σθ6 εναντίον Ρθ7-Πβ8.
Τα λευκά έπαιξαν 60.αxβ8Α και τα μαύρα εγκατέλειψαν (1-0). Βέβαια, είναι αλήθεια ότι στη συγκεκριμένη θέση κέρδιζε και η προαγωγή σε Ίππο.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Μια πρόχειρη έρευνα οδήγησε στις παρτίδες:
Kupffer-von Wulf, Πετρούπολη 1898
Bremel-Kertis, Βουδαπέστη 1948
Resko-Kaminsky, Λένινγκραντ 1972
Kholmov-Ehlvest, Βόλγοντονσκ 1983
Chan-Depasquale, Λάοανγκ 1985
Δυστυχώς, δεν έχω τον χρόνο να ψάξω κι άλλο αυτή τη στιγμή. Ελπίζω κάποιοι άλλοι να μπορέσουν να συνεισφέρουν κι αυτοί στην προσπάθεια.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Η υποπροαγωγή σε αξιωματικό έχει συνήθως τη σκοπιμότητα της δημιουργίας ή της αποφυγής εικόνας πατ που θα προκαλούσε η γέννηση μιας ντάμας. Υπάρχουν κι άλλα ενδεχόμενα, αλλά αυτά τα κρατάω για κάποιο μελλοντικό άρθρο.
Να δώσω και μια σπουδή του Ρούζινεκ ως παράδειγμα (και μάλιστα όχι μόνο μιας υποπροαγωγής):

Λευκά:Ργ8, ΣΣα6,β6,γ7,η7
Μαύρα:Ρε7, Αγ4, Ιγ3,Ιδ7

Μην τη βάλετε σε κομπιούτερ, δεν τη λύνει. Δίνω τη λύση, ως δώρο εορτών:
1.α7,Αα6+
(αν 1...Αδ5 2.η8=Ι+, Ρε8 3.Ιζ6+,Ι:ζ6 4.α8=Β,Α:α8 5.β7 =)
2.β7,Ιε4
(αν 2...Ιβ5 3.η8=Ι+,Ρε8 3.Ιζ6+ κτλ)
3.η8=Ι+!, Ρε8
4.Ιζ6+, Ιε:ζ6
5.α8=Α!!
(ντανταααάμ!- αν 5.α8=Β; Ιδ5 και
Ιε7#, ενώ τώρα υπάρχει πατ. Δεν τελειώσαμε βέβαια ακόμα)
5...Ιε5!
6.Ρβ8,Ιγ6+
7.Ργ8,Αζ1!
(Διαβολικό! Αν τώρα 8.β8Β/Α, Αα6+
9.Ββ7,Ιε4! 10.Β:α6, Ιδ6#.
Ή 8.β8=Ι,Ιε7+ 9.Ρβ7, Αη2+
10.Ρα7,Ιγ8+ και κερδίζει.Άρα...)
8.β8=Π! (τρίτη διαφορετική υποπροαγωγή!)
8...Αα6+
9.Πβ7!, Ιε5 πατ.

Να κλείσω λέγοντας ότι έχω παίξει σε παρτίδα υποπροαγωγή σε πιόνι, αλλά αυτό είναι πιο δύσκολο να το εξηγήσω με τόσους σκακιστές τριγύρω. Άλλη φορά, που λέμε.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Το (σωστό) λινκ του Κράμπε:
http://www.xs4all.nl/~timkr/chess2/minor.htm

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολύ ωραίο Παναγιώταρε -σ' ευχαριστούμε!

TheoGiakatis είπε...

Επειδη το θεμα της υποπροαγωγης με "τρωει" θα ηθελα να συνεχισω και να ρωτησω:αν ενα πιονι φθασει στην τελευταια οριζοντια ειναι υποχρεωμενο να προαχθει σε κομματι η υπαρχει η επιλογη να παραμεινει πιονι? Οπως αναφερει οτι εχει παιξει ο Παναγιωτης σε παρτιδα.Γιατι εχω την εντυπωση οτι η παραμονη του πιονιου σε πιονι και αρα η ακινησια του(σε αντιθεση με το οποιοδηποτε κομματι) μπορει πραγματι να προσφερει δυνατοτητες αμυνας-πατ σε καποιες θεσεις.

Alotan είπε...

Στο "κανονικό" σκάκι το πιόνι πρέπει να προαχθεί, υποχρεωτικά.

Στο μυθικό σκάκι, έχουν δει πολλά τα ματάκια μας, όπως το πιόνι να μην προάγεται ή να προάγεται σε βασιλιά ή ακόμα και σε κομμάτι αντίθετου χρώματος.

Μια πρόσφατη εφεύρεση κάποιων φίλων Αμερικανών είναι το σκάκι υποβιβασμού: Κάθε κομμάτι που φτάνει στην τελευταία γραμμή αυτόματα υποβιβάζεται σε πιόνι το οποίο μεταφέρεται στην αρχική του θέση (2η γραμμή ή 7η για τα μαύρα). Έφτιαξαν μάλιστα και μερικά προβλήματα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Αυτό είναι. Φυλάς τα μυστικά για να τους εντυπωσιάσεις σε κάποιο άρθρο και έρχεται ένας τύπος Σαλονικιός και σου τα μαρτυράει όλα. Ας όψεται.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η συζήτηση που έχει προηγηθεί με αφορμή τον μηδενισμό των Κινέζων σκακιστών οδηγεί σε προβληματισμούς για την έννοια του «κανονισμού» γενικότερα. Κατά τη γνώμη μου, υπάρχουν διαφορετικά είδη κανονισμών, η αντιμετώπιση των οποίων πρέπει να είναι διαφορετική σε κάθε περίπτωση και ανάλογη της σημασίας τους.

Πρώτη και βασικότερη είναι η κατηγορία των «θεμελιωδών» κανονισμών που ορίζουν το σκάκι, δηλαδή η μορφή της σκακιέρας, ο τρόπος με τον οποίο κινούνται τα κομμάτια, η βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων, κλπ. Οποιαδήποτε μη αυστηρή εφαρμογή ή παραλλαγή αυτών των κανονισμών σημαίνει ότι το άθλημα δεν είναι πια σκάκι, π.χ. με «μυθικά» κομμάτια, αν στο πατ μια παράταξη κερδίζει 0.6 του βαθμού, κλπ. Προφανώς, στη διάρκεια ενός τουρνουά αυτοί οι κανονισμοί εφαρμόζονται απόλυτα και αυστηρότατα (δεν μπορεί κανείς να διανοηθεί να μετακινήσει έναν Ίππο διαγώνια και να συνεχίσει «κανονικά» μια παρτίδα).

Δεύτερη και πολύ βασική κατηγορία είναι οι «καθιερωμένοι» κανονισμοί, όχι απαραίτητοι για να παιχτεί σκάκι, αλλά αποδεκτοί διεθνώς για πάρα πολλά χρόνια, σε βαθμό που να έχουν ισχύ σχεδόν θεμελιωδών κανονισμών. Τέτοιοι είναι ο κανονισμός που επιβάλει να παίζεται οποιοσδήποτε πεσσός ακουμπηθεί από έναν παίκτη (εφόσον το παίξιμο είναι νόμιμο σύμφωνα με τους θεμελιώδεις κανονισμούς), ο μηδενισμός του παίκτη που θα ξεπεράσει το όριο του χρόνου σκέψης (εφόσον η αντίπαλη παράταξη μπορεί δυνητικά να κάνει ματ), ο κανόνας των 50 κινήσεων, η απαγόρευση του καπνίσματος και των κινητών τηλεφώνων, κλπ. Κάποιοι από αυτούς μπορούν να τροποποιηθούν, όχι όμως σε μεγάλο βαθμό. Για παράδειγμα, η υπέρβαση του χρόνου σκέψης μπορεί να έχει διαφορετικές εφαρμογές σε παρτίδες με ολοκλήρωση «sudden death» ή ο κανόνας των 50 κινήσεων να επεκτείνεται για συγκεκριμένα φινάλε. Σε κάθε περίπτωση όμως, η τροποποίησή τους πρέπει να έχει την έγκριση της εποπτεύουσας αρχής (FIDE είτε ΕΣΟ) και εφαρμόζονται αυστηρά ανεξάρτητα από τις επιθυμίες των εκάστοτε διοργανωτών.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Τρίτη και πιο ευέλικτη κατηγορία είναι οι «αγωνιστικοί» κανονισμοί, οι οποίοι μπορούν να τροποποιούνται ανάλογα με την διοργάνωση και συχνά γίνονται πειραματισμοί με τις παραλλαγές τους. Τέτοιοι είναι η μεθοδολογία ζευγαρώματος στο ελβετικό σύστημα, η διαφορετική βαθμολόγηση των αποτελεσμάτων για την κατανομή των χρηματικών επάθλων (όχι όμως για τον υπολογισμό του ELO), ο προσδιορισμός του επιτρεπόμενου χρόνου καθυστέρησης στην αρχή της παρτίδας για τον μηδενισμό των παικτών, κλπ. Κατά την άποψή μου, και αυτοί πρέπει να εφαρμόζονται αυστηρά, αλλά οι κυρώσεις τους σε τυχόν παραβάτες να μην είναι της ίδιας αυστηρότητας με τις κυρώσεις για παραβάσεις των άλλων κατηγοριών. Για παράδειγμα, μπορεί να υπάρχει «κίτρινη» κάρτα για καθυστέρηση λιγότερο από 5΄ και μηδενισμός για καθυστέρηση μεγαλύτερη από 10΄.

Από την παραπάνω ανάλυση φαίνεται ότι το πρόβλημα προέκυψε από την προσπάθεια της FIDE να αντιμετωπίσει έναν κανόνα που θα έπρεπε να υπάγεται στην τρίτη κατηγορία σα να ήταν κανόνας της δεύτερης. Το αποτέλεσμα ήταν να κριθεί η σκακιστική εξέλιξη των αγώνων από εξωσκακιστικές παραμέτρους.

Αυτά για την ώρα και επιφυλάσσομαι να επανέλθω. Προφανώς, δεν έχει μεγάλη σημασία το όνομα κάθε κατηγορίας κανονισμών, αλλά η ουσία τους.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Gelfald κυριαρχησε του Karjakin με 2-0 (ειδικα η πρωτη παρτιδα με τον ελιγμο Πα8-α6-η6,που ξεκινησε στην 11η κινηση,και την ψευδοθυσια,ηταν χαρμα οφθαλμων) και απεδειξε οτι το σκακι δεν τελειωνει στα σαραντα.Τωρα περιμενει τον νικητη του Ponomariov-Malakhov που χθες συμφωνησαν ισοπαλια σε μια θεση με πολυ παιχνιδι..Και οι 2 αντιπαλοι ειναι αηττητοι ως τωρα,αλλα ο Malakhov εχει υπερ του και τον εντυπωσιακο απολογισμο 8.5/9 στο rapid.
O Karjakin φαινεται οτι θα αγωνιστει για πρωτη φορα με την σημαια της Ρωσσιας στο Παγκοσμιο Εθνικων ομαδων τον αλλο μηνα στην Τουρκια.Για να δουμε αν θα ειναι αρκετος για να αποτιναξει την κακοδαιμονια των Ρωσων στις ομαδικες διοργανωσεις..
Φαινεται οτι οταν πλησιαζει κανεις στα 80 τα πραγματα αρχιζουν και ζοριζουν..Ο Korchnoi ξεκινησε το τουρνουα στην Τσεχια με 0.5/4,μαλιστα εχασε 2 παρτιδες απο χρονο(στην μια ο διαιτητης χρειαστηκε να επιμεινει για να το καταλαβει),και,
ανταξιος της φημης του,αρνηθηκε να δωσει το χερι και να υπογραψει τα παρτιδοφυλλα!Αν και μοιαζει ολο και περισσοτερο με καποιο στριφνο γεροπαραξενο,βρηκε το κουραγιο,στα 78 του,να κανει 3/4 στους δευτερο μισο με νικη επι της Κoneru την τελευταια αγωνιστικη!Σε 10 μερες προκειται ν'αντιμετωπισει τον Spassky σε ματς 8 παρτιδων στην Elista.Ενδιαμεσως θα πεταχτει στο Λονδινο για 2 σιμουλτανε 30 παρτιδων στις 13 και 14 Δεκεμβρη,αλλα και σαν επιτιμος προσκεκλημενος του μεγαλου τουρνουα που αρχιζει σημερα με ντερμπυ:Carlsen-Kramnik στις 4 δικη μας ωρα..
Τι να πεις γι αυτον τον ανθρωπο..
Οι σκακιστριες επιβληθηκαν των βετερανων 16.5-15.5

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Θεωρητικά, θα έπρεπε το ενδιαφέρον να είχε κορυφωθεί στον τελικό του νοκ-άουτ που χρησιμοποιεί η F.I.D.E. στους συγκεκριμένους αγώνες. Στην πραγματικότητα, όσο προχωρεί το τουρνουά, τοσο το ενδιαφέρον μειώνεται, στοιχείο που αποδεικνύει την αποτυχία του συστήματος.

Υποτίθεται ότι παρόμοιες καινοτομίες έγιναν με το κριτήριο της αύξησης της θεαματικότητας του σκακιού και συνακόλουθα της μεγαλύτερης προβολής του από τα ΜΜΕ. Ακόμα και ειδικευμένες σκακιστικές ιστοσελίδες όμως (πόσο μάλλον "άσχετα" με το σκάκι ΜΜΕ) έχουν περιορίσει αισθητά την κάλυψη των αγώνων. Αντίστοιχα, τα πρωταθλήματα νοκ-άουτ της F.I.D.E. δεν έχουν πετύχει να προσελκύσουν χορηγούς ή να πείσουν ότι το σκάκι είναι ισότιμο άθλημα με άλλα, άξιο να συμπεριληφθεί στους επίσημους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Κατά τη γνώμη μου, οι αρνητικές εξελίξεις οφείλονται στο ότι οι παράγοντες ετεροπροσδιορίζουν το σκάκι, αντί να αναδείξουν τα θετικά στοιχεία που διαθέτει από τη φύση του. Αναπόφευκτα, αποκαλύπτονται τα αρνητικά του χαρακτηριστικά ως προς τα κριτήρια εμπορικότητας και θεαματικότητας που ισχύουν στην παραδοσιακή προβολή μέσω των ΜΜΕ.

Μια διαφορετική αντίληψη έχει γίνει πια απαραίτητη, αν και μου φαίνεται δύσκολο να εφαρμοστεί στις παρούσες συνθήκες λειτουργίας της F.I.D.E.

Inspirus είπε...

Ισοπαλία και στο 1ο rapid, στον τελικό των Gelfand και Ponomariov. Ο "Pono" ήταν λίγο καλύτερος, με τα λευκά (Άνοιγμα Ρέτι), αλλά ο έμπειρος Γκέλφαντ κράτησε, με ίππο έναντι αξιωματικού, στο φινάλε.

Inspirus είπε...

Μετά από 5 συνεχείς ισοπαλίες (4 στις "κανονικές" και την 1η των rapid), ο Gelfand νίκησε τον Ponomariov και προηγείται. Η 2η παρτίδα των rapid ήταν Καταλανική και αρχικά δεν φαινόταν πως τα λευκά είχαν ουσιαστικό πλεονέκτημα. Τελικά, μετά από ένα ενδιαφέρον φινάλε με ίππους και πιόνια, ο Gelfand κατάφερε να βγάλει δυο μακρινά ελεύθερα (-α- και -θ-), υποχρεώνοντας τον αντίπαλο σε εγκατάλειψη, στην 52η κίνηση.

Inspirus είπε...

Ισοπαλία και στην 3η rapid παρτίδα και ο Gelfand (που θα είναι λευκός στην 4η και τελευταία) έχει "αγκαλιάσει" τον τίτλο!
Ξεκίνησε ως Σλαβική, ενώ η διάταξη που προέκυψε θύμιζε και Αποδεκτό Γκαμπί Βασίλισσας. Αμέσως μετά το άνοιγμα, ο "Pono" πήρε πιόνι, αλλά τα μαύρα είχαν επαρκές αντάλλαγμα. Το υλικό ισοφαρίστηκε στην 30ή κίνηση (29...Ββ8!) και η μοιρασιά του βαθμού έγινε στην 63η!

Ανώνυμος είπε...

Γκραν γκινιόλ παρτίδες στα μπαράζ του World Cup! Στα ράπιντ ισοφάρισε 2-2 μόλις στην τελευταία παρτίδα ο Πονομάριοβ, με τα μαύρα μάλιστα, και στα μπλιτς έκανε πάλι το ίδιο, κέρδισε ο Γκέλφαντ την πρώτη και ισοφάρισε ο Πονομάριοβ στη δεύτερη!

Ανώνυμος είπε...

Τελικό σκορ 7-5 για τον Γκέλφαντ

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μετα την νικη του Gelfald,και ενω υπολειπεται ενας γυρος στο Λονδινο,μπορουμε να πουμε οτι ειμαστε σχεδον σιγουροι για τους 5 διεκδικητες του Παγκοσμιου τιτλου,στον επομενο κυκλο.
Εχουμε λοιπον τον Καμσκυ(ηττημενος διεκδικητης το 2009),τον Αρονιαν(νικητης Grand Prix),τον Γκελφαντ(νικητης World Cup) και τους Καρλσεν,Κραμνικ απο τους πινακες Ελο Ιουλιου 2009 και Ιανουαριου 2010(εχουν μεγαλη διαφορα απο τους αντιπαλους τους, και απομενει μονο το Ρωσικο Πρωταθλημα απο τις μεγαλες διοργανωσεις ως το τελος του χρονου που ειναι απιθανο να φερει αλλαγες).
Αλλα και για τις αλλες θεσεις εχουν λιγοστεψει αισθητα οι υποψηφιοι.Θα πανε μια στον χαμενο του Τοπαλοβ-Αναντ,μια στον 2ο των Grand Prix(Radjabov,Gashimov και Wang Hue οι πιθανοτεροι διεκδικητες) και η τελευταια δινεται απο τους διοργανωτες(λογικα οι Αζεροι θα την δωσουν σ'εναν απο τους Radjabov,Gashimov).

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

O Κινεζος που εχει ελπιδες για μια θεση στην 8αδα των διεκδικητων ειναι ο Wang Yue.