Τρίτη 30 Νοεμβρίου 2010

Ατομικό Πρωτάθλημα 2010 - 4ος γύρος



γράφει ο Σπύρος Ιλαντζής

Μαχητικές παρτίδες και μόνο μια ισοπαλία είχε ο 4ος γύρος του 60ού Πανελλήνιου Ατομικού Πρωταθλήματος, που διεξάγεται στο Βραχάτι της Κορινθίας.

Τα αποτελέσματα του 4ου γύρου:
Μπανίκας - Νικολαϊδης Κ. 1-0
Μαστροβασίλης Θ. - Σπηλιάδης 1-0
Κανακάρης - Κουκουφίκης Αλ. 0,5-0,5
Νικολαϊδης Ι. - Κοτρωνιάς 0-1
Καπνίσης - Μαστροβασίλης Δ. 0-1

Οι πρώτες δυο παρτίδες έληξαν λίγο μετά τη συμπλήρωση του πρώτου τριώρου. Παίζοντας με τα λευκά, οι GMs Χρ. Μπανίκας και Θάνος Μαστροβασίλης επικράτησαν σχετικά εύκολα απέναντι στους Κ. Νικολαΐδη και Θαν. Σπηλιάδη αντίστοιχα. Και οι δύο απέκτησαν από την αρχή πλεονέκτημα και το αξιοποίησαν χωρίς να δώσουν ευκαιρίες αντιπαιχνιδιού στους αντιπάλους τους.

Περίπου στο 4ωρο έληξε η παρτίδα του Γ. Κανακάρη με τον Αλ. Κουκουφίκη, η μοναδική ισοπαλία της ημέρας. Εδώ τα μαύρα έπαιξαν παθητικά στο άνοιγμα, αλλά ο Θεσσαλονικιός Πρωτ/τής Νέων συνέχισε διστακτικά (έπρεπε να παίξει νωρίτερα δ5, περιορίζοντας τον αξιωματικό του β7). Στη συνέχεια, τα λευκά έδωσαν διαφορά, αλλά το 15.ε5?! (καλύτερο ήταν το 15.Πxζ1) δεν ήταν σωστό και τα μαύρα έμειναν με περισσότερο υλικό, χωρίς να φαίνεται ουσιαστικό αντάλλαγμα για τον αντίπαλό τους. Τελικά, μετά από κάποιες ανακρίβειες, η παρτίδα έληξε ισόπαλη, με επανάληψη κινήσεων.

Τελευταίες έληξαν οι δυο πιο κρίσιμες αναμετρήσεις του σημερινού γύρου: Σε μια Κλασική Ινδική του Βασιλιά, ο Γιάννης Νικολαΐδης επιχείρησε να αιφνιαδιάσει τον Κοτρωνιά, επιλέγοντας μια σπάνια βαριάντα (9.Ιθ4). Στο μέσον της παρτίδας φαινόταν να στέκεται καλά, μιας και είχε διαφορά για πιόνι, αλλά τα μαύρα στήριζαν τις ελπίδες τους στο ζευγάρι των αξιωματικών και τα επικίνδυνα -ε- και -ζ- πιόνια. Τελικά, όπως και στον 1ο γύρο (ήττα από Κανακάρη), ο Νικολαΐδης έκανε λάθη στην πίεση και έχασε.




Μαχητική ήταν και η παρτίδα του Σπ. Καπνίση με τον Δ. Μαστροβασίλη. Σε μια ενδιαφέρουσα Σλαβική με 4...α6, όπου το κέντρο έκλεισε σχετικά γρήγορα αλλά υπήρχε η δυνατότητα διασπάσεων με τα πιόνια, τα μαύρα χειρίστηκαν καλύτερα τη θέση και πέτυχαν να φτάσουν στη νίκη, με όμορφο συνδυασμό. Έτσι, ο Καπνίσης γνώρισε την 1η του ήττα, ενώ ο Δ. Μαστροβασίλης παρέμεινε μόνος πρώτος στην κορυφή της κατάταξης.

Στη βαθμολογία, μετά τον 4ο γύρο, προηγείται ο Δ. Μαστροβασίλης με 3,5 β., με 2ο-3ο τους Κοτρωνιά και Μπανίκα, που έχουν από 3 β. και 4ο τον Θάνο Μαστροβασίλη με 2,5 β.
Ο αυριανός γύρος είναι πολύ σημαντικός, καθώς αναμετρούνται τέσσερις GMs: ο Κοτρωνιάς με τον Μπανίκα και ο Δ. Μαστροβασίλης με τον Γιάννη Νικολαΐδη.

Σήμερα ήρθαν αρκετοί επισκέπτες, ανάμεσά τους ομάδα σκακιστών από το Κορωπί, με παρουσία και του Β.Ανδρώνη, εφόρου αγώνων της ΕΣΟ.

Ο πέμπτος γύρος αρχίζει σήμερα στις 16:30 και ο χώρος αγώνων βρίσκεται στο ξενοδοχείο “Αλκυών”, στο Βραχάτι Κορινθίας.

Η επίσημη ιστοσελίδα των αγώνων: http://indiv2010.peristerichess.gr/ - μπορείτε να βρείτε τα αναλυτικά αποτελέσματα, βαθμολογίες, αναλυμένες παρτίδες, live stream, καθώς και μετάδοση ζωντανών παρτίδων με δυνατότητα chat.

***Όλες οι παρτίδες του 4ου γύρου αναλυμένες:

http://freepdfhosting.com/70b0feeb0b.pdf

17 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Οι φωτογραφίες που συνοδεύουν το κείμενο είναι της Νάντιας Μπακαγιάννη.

Ανώνυμος είπε...

Στην επίσιμη σελίδα της διοργάνωσης διαβάζω:

"Στην πιο μαχητική παρτίδα του γύρου, ο διεθνής μαιτρ Σπύρος Καπνίσης έχασε από τον γκραντ-μαιτρ Δημήτρη Μαστροβασίλη, ο οποίος εξακολουθεί να βρίσκετε μόνος πρώτος στην κορυφή της κατάταξης.
Τέλος στον πιο κρίσιμο αγώνα του σημερινού γύρου ο γκραντ-μαιτρ Βασίλης Κοτρωνιάς κέρδισε τον γκραντ-μαιτρ Γιάννη Νικολαΐδη. Ο Νικολαΐδης ήταν καλύτερος σε μεγάλο κομμάτι της παρτίδας, αλλά όπως και στον πρώτο γύρο έκανε ένα πολύ μεγάλο λάθος στην πίεση και έχασε."

Παρατήρηση 1η: Ο Δ. Μαστροβασίλης βρίσκεται (και όχι βρίσκετε)στην πρώτη θέση. Τα ορθογραφικά λάθη σαν και αυτό χτυπούν άσχημα στο μάτι.

Παρατήρηση 2η: Εγώ δεν βλέπω σε ποιό σημείο της παρτίδας τους ο Κοτρωνιάς είναι πραγματικά χειρότερος. Το αντάλλαγμα για την διαφορά μοιάζει ικανοποιητικότατο. Ίσως στο άνοιγμα να ήταν καλύτερο βέβαια το 11...η5 12.Ιη2 ζ5

Ανώνυμος είπε...

oti afora to e kai ai an auto se peiraxe mallon file exeis kapoio provlima...mia xara ta leei o spyros...
kai b oti afora to adalagma tou kotronia o nikolaidis eixe iperoxi stin partida ektos an evlepes alli partida ti na pw as eimaste kai ligo adeikeimenikoi eleos.......

Ανώνυμος είπε...

Πρώτα απ'όλα το ορθογραφικό λάθος είναι στην επίσημη σελίδα των αγώνων και όχι στα γραφόμενα του κ Ιλαντζή εδώ. Αν γράφει και ο κ Ιλαντζής εκεί δεν το γνωρίζω (υποθέτω πως όχι).

Για πες μου ρε φίλε σε πιο σημείο είχε ο Νικολαιδης το πλεονέκτημα, έτσι για να το μάθω και εγώ που δεν ξέρω Σκάκι. Και μην μου πεις ότι η Ρύμπκα το λέει, γιατί θα σε στενοχωρήσω λέγοντάς σου ότι η Ρύμπκα στο δικό μου τετραπύρηνο μετά από ώρα ανάλυση συμφωνεί με αυτό που βλέπει ο οποιοσδήποτε καταλαβαίνει λίγο Σκάκι, ότι δηλαδή ο Μαύρος είναι ΟΚ. Για να είμαστε αντικειμενικοί όπως λες και εσύ!

σεροπρ είπε...

Ευχαριστούμε Σπύρο.

Ανώνυμος είπε...

Distixos to 16pirino stockfish mou diafonei me tin ektimisi tou ftoxou 4pirinou mixanimatos sou. Kalo tha itan na pareis ena pio sigxrono mixanima!

Ανώνυμος είπε...

krima den lew sxolio giati tha me malwsoun tha mou to svisoun haha eleos re

Ανώνυμος είπε...

Αίλαιως μαι τα ωρθωγραφηκά λάθει,τους τώνους κε τις παιροισπομαίνες.Επεί τις ουσείας τίπωτα.Γαιμοίσαμαι με φιλόσωφους.
Πάτε να γίνετε φιλώλογοι,μι μας ζαλοίζετε με τα άπσωγα ελινικά σας.

Schrödinger's Cat είπε...

Καταρχάς φίλε μου που σβήνω τα μηνύματα, τα greeklish είναι οριακά αποδεκτά στο blog αυτό, γράφε αν θέλεις ελληνικά. Και κατά δεύτερον είναι πράγματι (η) Rybka. Είναι θηλυκό ψαράκι, μην σε ξενίζει τόσο και το κάνεις θέμα τρολάροντας με 10 μηνύματα.

Ανώνυμος είπε...

Γάτε, δεν είναι ανάγκη να απαντάς στους κομπλεξικούς που με το παραμικρό θίγονται και αρχίζουν να τρολάρουν.

Όσο αφορά το θέμα της παρτίδας του Κοτρωνιά θα δείτε πως στα γραφόμενά του ο Σπ. Ιλαντζής αναφέρει πως στο μέσον ο Μαύρος ήταν ΟΚ. Ίσως σε ένα σημείο μετά το ...ζ5 του Κοτρωνιά να έπρεπε να παιχτεί γ5 από τον Λευκό αλλά μετά που έπαιξε γ5 ο Λευκός (αντί για Παδ1 που ήταν το σωστό) η θέση είναι λίγο πολύ (δυναμικά) ισορροπημένη

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Καλα λογια για την μεταδοση χθες απο το Twic ( Nice internet coverage in Greek) που θα μεταδιδει ζωντανα τις παρτιδες στο http://www.chess.co.uk/twic/live
Εκτετεμενο ρεπορταζ μαζι με τις πρωτες αναλυσεις του Συμεωνιδη δημοσιευει η http://www.chessdom.com/

Ametanoitos είπε...

Επειδή τον τελευταίο καιρό έκανα κάποια κριτική για άλλες διοργανώσεις θέλω να πω πως είναι απολαυστικό να παρακολουθείς αυτή στο Βραχάτι. Εξαιρετική ιδέα το live streaming και οι αναλύσεις καθώς και το chat. Επίσης οι παρτίδες και γενικότερα το πρωτάθλημα έχει μεγάλο ενδιαφέρον. Τέλος έχω ακούσει και τα καλύτερα για το χώρο των αγώνων. Συγχαρητήρια λοιπόν στους διοργανωτές!

Οι παρατηρήσεις κάποιου ανώνυμου παραπάνω όμως θα πρέπει να ληφθούν υπόψη. Διαβάζοντας την "υπερβολική" ανακοίνωση είχα και εγώ την εντύπωση πως ο Κοτρωνιάς έχανε και πως κέρδισε μόνο μετά από λάθος του Νικολαίδη. Έτσι υποτιμούμε και τους δύο παίχτες νομίζω. Σε μια θέση που ο ένας έχει αντάλλαγμα και την πρωτοβουλία ακόμα και μια μικρή ανακρίβεια αρκεί για την ήττα και όχι "ένα μεγάλο λάθος στην πίεση χρόνου". Καταλαβαίνω όμως πως μερικές φορές αυτές οι ανακοινώσεις γράφονται κάπως βιαστικά για να υπάρχει πιο γρήγορη ενημέρωση (γι' αυτό και τα ελάχιστα ορθογραφικά. Εγώ άλλωστε κάνω πολλάκις περισσότερα!)

Ανώνυμος είπε...

σωστη η παρατηρηση για τα ορθογραφικά, δεν μπορει ο καθε απαιδευτος να τα ισοπεδωνει ολα και να λεει οτι ειναι και μαγκια.

(η) rybka ακουγεται τουλαχιστον αστειο. κατ'ουσιαν ειναι προγραμμα, αρα θεωρητικα ειναι το rybka, το προγραμμα rybka.

Unknown είπε...

Ευχαριστούμε για τα καλά σας λόγια και θα προσπαθήσουμε και για ακόμα περισσότερα στο μέλλον. Για τα ορθογραφικά λάθη, να πω ότι είναι δικά μου, αφού και γρήγορα πρέπει να βγει το δελτίο τύπου, αλλά κυρίως δε φημίζομαι για την ορθογραφία μου... Για το σκακιστικό μου σχόλιο όμως, πάνω στην παρτίδα του Κοτρωνιά να πω ότι εκτός από την προσωπική μου άποψη είναι και η άποψη που άκουσα από τους παίκτες, οπότε δε νομίζω ότι πρέπει να ''τσεκάρω'' μερικούς γκραντ-μαιτρ με τη χρήση σκακιστικών μηχανών. Τέλος για όποια βελτιωτική πρόταση για το site και γενικά για τους αγώνες, μπορείτε να επικοινωνήσετε μαζί μου στο anemih@gmail.com

stockfish είπε...

Εκτός από πρόγραμμα είναι και σκακιστική μηχανή (η), οπότε με αυτή τη λογική είναι και τα δύο άρθρα αποδεκτά. Επίσης, αν αντί για Ρύπκα την έλεγαν Μαρία και έλεγες "το Μαρία νίκησε τον Ανάντ", αυτό θα ακουγόταν αρκετά πιο αστείο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Στην παρτίδα Γ. Νικολαΐδης- Κοτρωνιάς, η θέση μεετά το φάγωμα της διαφοράς είναι "unclear", εκτίμηση που πρακτικά δεν υπάρχει για τα σκακιστικά προγράμματα. Πάτως, το ίδιο θα σας πουν "εκ του προχείρου" και Ρίμπκες, Στοκόψαρα, και άλλα θαλασσινά, αλλά... με τον δικό τους τρόπο (ανούσια συν κάτι, η μείον κάτι ψιλά).
Προσωπικά, αν είχα επιλογή χρώματος κάπου στην 20ή κίνηση, θα έπαιρνα ασφαλώς τα Μαύρα, για τον απλούστατο λόγο ότι η θέση τους παίζεται πολύ πιο εύκολα από ότι αυτή του Λευκού.
Δεν αμφιβάλλω ότι μια γερή μηχανή μπορεί μετά από βαθιά ανάλυση να βρει νίκη για τα Λευκά (η τα Μαύρα) σε αυτή την θέση, αλλά αυτό δεν σημαίνει τίποτε απολύτως, από πρακτική άποψη.

barbis είπε...

Συμφωνώ με τον PFREN τα μαύρα είχαν πιο εύκολο παιχνίδι ανεξαρτήτως τι λένε οι μηχανές.Αν ο λευκός κερδίζει κάπως σίγουρα θα απαιτεί πολύ υψηλή τεχνική.Ο μαύρος έχει τουλάχιστον ένα πιόνι να σπρώχνει και ένα ζεύγος φου να το υποστηρίζει!Για να μη γίνεστε βαρετοί με τα παλιόψαρα (Rybka και Στοκόψαρο) σας πληροφορώ ότι σήμερα βγήκε το Critter 0.90 ισάξιο των άλλων δύο! http://www.mediafire.com/?syg0g65cj56d7g3