Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

I am Europe

Πολύ ρεαλιστικό σκακιστικό μουσικό κλιπ από τον Καναδό Γκονζάλες που μένει μόνιμα στο Παρίσι. Ενδεχομένως πρόκειται για παρωδία του «Ρόκι 4».

74 σχόλια:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Εμπνευσμενο απο την καπως ιδιορρυθμη συμπεριφορα κορυφαιου σκακιστη κατα την διαρκεια της παρτιδας, φαινεται να ειναι το προσφατο videoclip των Manic street preachers, με τιτλο: (It's Not War) Just the End of Love, που μπορειτε να δειτε εδω:

http://vimeo.com/14674500

και για οσους ειναι αρκετα νεαροι για να θυμουνται:

http://www.youtube.com/watch?v=ht_yJBU3C30

statmak είπε...

Το βιντεο κλιπ είναι απόσπασμα από την ταινία "Ivory Tower", παραγωγής 2010, όπου πρωταγωνιστεί ο ίδιος ο Gonzalez, (o οποίος σημειωτέον κατέχει και το παγκόσμιο ρεκόρ συνεχούς σόλο παιξίματος πιάνο: 27 ώρες 3 λεπτά και 44 δευτερόλεπτα ) και άλλοι ερασιτέχνες ηθοποιοί. Θέμα της ταινίας η διαμάχη δύο αδελφών Καναδών σκακιστών στη σκακιέρα και στον έρωτα. Ο ένας Herschell ( υποδύεται ο Gonzales ) μετά από τετράχρονη απουσία του ανα την Ευρώπη, όπου προσπαθεί να βρεί τον εαυτό και παίζοντας σκάκι για το σκάκι και για να βγάζει ωραίες θέσεις, χωρίς να τον νοιάζει αν χάσει ή αν κερδίσει , ένα είδος Jazz chess , όπως το αποκαλεί επιστρέφει στην πατρίδα. Εκεί βρίσκει τον πιο μεθοδικό και νυν πρωταθλητή Καναδά αδελφό του, Thadeus, αρραβωνιασμένο με την πρωην αγαπημένη του. Προκαλεί τον αδελφό του στο επόμενο πρωτάθλημα Καναδά και όταν στο μεταξύ τους κρίσιμο τελικό παιχνίδι ο Herschell φτάνει να έχει κερδισμένη θέση χρησιμοποεί ένα κανόνα του Jazz chess για να λήξει την παρτίδα με φορσέ ισοπαλία. Η κοπέλλα θαυμάζει την ''κίνησή'' του, αλλά τελικά φεύγει, χωρίς να γίνει το τρόπαιο κανενός! Ταινία για σκακιστικό και όχι μόνο κοινό με άφθονο χοντροκομμένο χιούμορ που παροδεί παλιότερες ταινίες αλλά και σκακιστικές εποχές.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Η νεα διαφημιση της Turkish Airlines με την συμμετοχη των ποδοσφαιριστων της Manchester United, εχει και μια μικρη σκακιστικη αναφορα.

http://www.youtube.com/watch?v=0p5FrOEaflU

Η εταιρια εχει φτιαξει και ενα ακομη διαφημιστικο με τους παικτες της Barcelona, ενω ειναι και απο τους κυριοτερους χορηγους στην Εuroleague στο μπασκετ.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

London calling

Σ' ενα Λονδινο που αρνειται στον J. Assange (Wikileaks) την αποφυλακιση μ' εγγυηση, μεχρι να εκδικαστει η αιτηση εκδοσης του στην Σουηδια, οπου αντιμετωπιζει κατηγοριες απο 2 γυναικες για σεξουαλικη επιθεση, και σε μια Αγγλια μουδιασμενη ακομα απο τις αλλαγες στην ανωτατη εκπαιδευση (αυξηση διδακτρων,δραστικος περιορισμος του αριθμου των φοιτητων εκτος ΕΕ για να μειωθει η μεταναστευση, αποφαση που αποτελει μεγαλο πληγμα στην εκπαιδευτικη βιομηχανια της χωρας, η μορφωση δεν αποτελει πια και επισημα δημοσιο αγαθο που αποσκοπει στο γενικοτερο καλο της κοινωνιας) αρχιζει σημερα το " London Chess classic" με την συμμετοχη των:

1 Anand, Viswanathan GM IND 2804
2 Carlsen, Magnus GM NOR 2802
3 Kramnik, Vladimir GM RUS 2791
4 Nakamura, Hikaru GM USA 2741
5 Adams, Michael GM ENG 2723
6 Short, Nigel D GM ENG 2680
7 McShane, Luke J GM ENG 2645
8 Howell, David W L GM ENG 2611

Χρονος σκεψης: 120'/40 + 60'/20 + 15'+ 30'' ανα κινηση μετα την 61η.

Το τουρνουα εχει μεγαλα επαθλα (50,25,15,10,8 και 6 χιλ ευρω στους 6 πρωτους, 1000 ευρω πανε στην καλυτερη παρτιδα καθε γυρου και 20 χιλ ευρω θα μοιραστουν αναμεσα σ' οσους εχουν κερδισει παρτιδες, αναλογα με τον αριθμο νικων που πετυχε ο καθενας), συστημα βαθμολογιας 3-1-0 και προτασεις ισοπαλιας μονο μεσω διαιτητη. Πολλες παραλληλες εκδηλωσεις: σιμουλτανε του Κορτσνοϊ, οπεν (παιζει ο Κ. Λαππας), κλειστο γυναικων (παιζει η Μ. Οικονομοπουλου),διαφορα rapid και blitz, διαλεξεις απο GM, δωρεαν εκδηλωσεις για παιδια, καθως η πολη μπαινει στον ρυθμο του επικειμενου ματς για τον Παγκοσμιο σκακιστικο τιτλο που θα γινει εκει το 2012.

Στον σημερινο πρωτο γυρο που αρχιζει στις 4 ωρα Ελλαδας παιζουν:

Nigel Short - Vladimir Kramnik

Luke McShane - Magnus Carlsen

Michael Adams - David Howell

Vishy Anand - Hikaru Nakamura

http://www.londonchessclassic.com/

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Για να δουμε τι εχει ετοιμασει ο Nigel
εναντίον της Πετρόφ...
Παντως αν πιασει την αποδοση
που ειχε σ'εκεινη την εκπληκτικη
παρτιδα με τη θυσια διαφορας
εναντιον του Anand στο Αμστελόδαμο :) το 1993 (στο ιδιο ανοιγμα),
ο Kramnik δεν εχει καμμια τυχη !

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κώστα Μουτούση, ποντάρω ότι ο Κράμνικ θα βάλει πιρτς στο ‘πατριωτάκι’ μας (εξ’ αγχιστείας.:-)). Τι απόδοση έχω?
Υ.Γ. Τι ωραίο πραμα αυτό το live coverage ρε παιδια…!

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Ριζόπουλος

Ξεκινησε η αναμεταδοσις;
Σιγουρα παντως θα εδειχνε εχεφρονα ανθρωπο το να αποφυγει τη σικελικη :)
Δεν εχει και τοσο καλη προιστορια...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πάλι ντόρτια ήφερα! (στις προβλέψεις..) Πήγε για Πετροφ ο Βλαδίμηρος αλλά ο Νιγκελακος του βγήκε με 2.Αγ4! ….Α να δούμε.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Berlin wand από Νακ στον Παγκ.Πρωταθλητή! …καλά ο Ανάντ θυμήθηκε το ε4? Βρε μπας και έχουν ποντάρει τίποτε ‘περίεργα’ στον William Hill?

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Καλά οι υπόλοιποι Βρετανοί με τον Καρλσενάκο πίνουν τσάι από τώρα? Δεν ‘κουνανε’ τίποτε ακόμη…?!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Live commentary από τον Ντάνυ Κινγκ και έναν ΙΜ (του οποίου το όνομα μου διαφεύγει)
Πολύ ωραία! High class chess services από τους Εγγλέζους. Θα απολαύσουμε…(εγώ δυστυχώς για κάνα μισάωρο ακόμα, μετα φευγει η Κάισσα και έρχεται ο Μαμμωνάς…(φτού!)

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολυ εντυπωσιακη η νικη του McShane επι του Carlsen. Μετα το 22.Ια6! που μαλλον ο νεαρος Νορβηγος δεν ειδε, η θεση του μαυρου δεν κρατιοταν.

Οταν ρωτηθηκε στην συνεντευξη τυπου ο Magnus σχετικα με τα ματς των διεκδικητων, απεφυγε ν' απαντησει, λεγοντας πως εχει ελαχιστη επαφη με την FIDE, και το συμβολαιο δεν εφτασε στα χερια του..

Ο Short αιφνιδιασε τον Kramnik παιζοντας 1. ε4-ε5 2. Αγ4-Ιζ6 3.Βε2 αλλα το μονο που καταφερε ηταν να μπερδεψει στιγμιαια τον Ρωσο που εφερε τον Αξιωματικο του στο γ5 αλλα πριν τον αφησει τον επανεφερε στο ζ8 για να ξανασκεφτει το πιθανο 4. Α:ζ7. Τελικα επαιξε την αρχικη κινηση και δεν δυσκολευτηκε να νικησει.

Ο Nakamura που εχει την ατυχια ν' αντιμετωπιζει με τα Μαυρα Anand, Kramnik και Carlsen, κρατησε δυσκολα την ισοπαλια απεναντι στον Anand.

Κατ' εξαιρεση, ο δευτερος γυρος σημερα αρχιζει στις 6 τ' απογεμα.

Ισοπαλια στον πρωτο γυρο του open για τον K. Λαππα με τον Σκωτσεζο Αl. Tate (2234), εχασε η Οικονομοπουλου απο την Ολλανδη Αrl. Wan Weersel(2186)
http://www.londonchessclassic.com/festival_
events.htm

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εντυπωσιακή νίκη του Μακ Σέιν επί του Κάρλσεν (δεν έχω εντρυφήσει σε μεγάλα αναλυτικά ‘βάθη’ αλλά λίγο που είδα στην αρχή ‘έκοβε ‘βόλτες ένα αλογάκι του Νορβηγού πέρα-δωθε…κι’αυτό παλιά λέγαμε ότι ήταν κακό σημάδι…).
Πολύ συμπαθής αυτός ο Μακ σειν (οπτικώς τουλάχιστον). Η φάτσα του μου θυμίζει λίγο Mr.Μπιν αλλά βέβαια μόνο μπιν δεν είναι (στο σκάκι τουλάχιστον). Ενδιαφέρον παίκτης αν μη τι άλλο.
Ο πατριώτης μας (‘το χάσαμε το κορμί πατριωωώτ…) Νάιτζελ δοκίμασε τα γνωστά του τελευταία στα ανοικτά ανοίγματα off beat, αλλά κάτι τέτοια δύσκολα πιάνουν στον Big Bad Vlad οπόταν στο τέλος δήλωσε με το τυπικό βρετανικό φλεγματικό του χιούμορ: “I played strategically and got mated,” Τι να γίνει ρε Νάιτζελ…there is always next time.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πολύ καλός παίκτης ο McShane, αλλά όχι επαγγελματίας.
Τον είχα πρωτοσυναντήσει στο Duisburg το 1992, όπου είχε κατακτήσει το Π.Π. U-10, παρότι ήταν μόλις 8 χρονών. Πραγματικός διαβολάκος...

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Mc Shane δουλευε σαν χρηματιστης στην Goldman Sacks, αλλα εχει σχεδον δυο χρονια που παραιτηθηκε, για ν' αφιερωθει στην σκακιστικη του καριερα.


Ενα ανεπισημο ματς 40 παρτιδων blitz παιχτηκε στην Μοσχα αναμεσα σε Carlsen και Nakamura, μετα το Παγκοσμιο blitz. Σχετικα γραφει ο Μ. Peterson στο http://main.uschess.org/content/view/10889/611/ o οποιος μας δινει κι ενα τριλεπτο βιντεο, αλλα οχι το αποτελεσμα του ματς..

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πολύ στο μπλιτς το χει ρίξει ο Καρλσενάκος μου φαίνεται, γι’αυτό ίσως τελευταία δεν ‘πολυκουνάει’ (για τη κλάση του βέβαια) στις κανονικές… Καλα ελεγε ο ‘πατριάρχης ‘ (Μποτβίνικ) ότι το μπλιτς είναι η καταστροφή του σκακιστή ….εκτός αν λέγεσαι βέβαια …Ταλ!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Καλά κάνει ο Καρλσενάκος.
Είναι νέος, παίζει τρομερό σκάκι, δε βιάζεται να γίνει οτιδήποτε, οπότε καλά κάνει και το παίζει γκόμενος, μοντέλος, τυχοδιώκτης της σκακιέρας...
Αν μη τι άλλο, κανείς από τα προγραμματισμένα ρομποτάκια που παίζουν σκάκι σήμερα (η, για την ακρίβεια, από τον μέγα Μορόζεβιτς και μετά) δεν έχει το "θράσος" να παίξει σκάκι-καφενείο με παίκτες του 2700+. Ο Μάγκνους παίζει, και πολύ καλά κάνει- το διασκεδάζει.
Και αν χάνει που και που λόγω του καφενείου, δεν τον βλέπω να πολυσκοτίζεται. Το σκάκι πέρα από επάγγελμα, επιστήμη, μεθοδολογία, είναι ευχαρίστηση, και τρόπος ζωής- και ο Καρλσενάκος μοιάζει να το έχει αφομοιώσει απολύτως.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Παρτιδαρα αποψε ο Χικάρου!
Θαρραλεα αποφασις να παιξει για
να κερδισει τον ιππο στο ε5 του Κράμνικ μολονοτι αδυνατιζε το βασιλια του, και στη συνεχεια υποδειγματικη αμυντικη τεχνικη.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Θαραλλέα απόφασις ήτο άραγε, ή ανόητος στησία από τον Βλαδίμηρο;

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Σε τοσο μεγαλη υποληψη τον εχεις
Παναγιώτη ; :P Να αφηνει τα αλογακια στον αερα φορα παρτιδα ;Αλλωστε ειναι πολυ προσφατη η νικη του Πονομαριόβ σε κεινη την καταλανικη με το ...η5 για να μην την ξερει. Δεν εχω αναλυσει την παρτιδα με ρύμπκα και γι'αυτο ειπα απλα τη γνωμη μου απο την πρωτη εντυπωση που μου αφησε. Πιστευω πως ο Κράμνικ επαιξε για διαισθητικο ανταλλαγμα στα μαυρα τετραγωνα στο ροκε του μαυρου και ισως σε τελικη αναλυση το ανταλλαγμα αυτο να υπαρχει,πιθανοτατα εντελως οριακα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Κώστα σαν πολύ ‘εντελώς οριακό’ φαίνεται το πιθανό αντάλλαγμα του Κράμνικ για ολόκληρο ίππο. Δεν διαθέτω ρύμπκα και άλλα θαλασσινά κι ούτε βέβαια συγκρίνεται η ημετέρα μαζετότης με την δεινότητα την δική σου και του Παναγιώτη, αλλά τείνω να συμφωνήσω μαζί του περί ‘στησιας’ του Κράμνικ. Ίσως να ειπώθηκε κάτι σχετικά στην press conference ?

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Ουτε μαζετοσύνης θεμα τιθεται, ουτε
επαΐοντος.Την αποψη μας λεμε.
Και πραγματι, θα εχει ενδιαφερον να ακουσουμε τι σκεπτοταν ο Βλαντιμίρ σ'εκεινη τη στιγμη της παρτιδας.
Απλα , υπαρχουν παικτες που θα δισταζαν να παιξουν ...η5 χωρις
μαυροτετραγωνο αξιωματικο στο ροκε,ναι,ακομα και για το υλικο οφελος ενος ιππου .
Ειδικα, οταν αυτον ακριβως τον μαυροτετραγωνο αξιωματικο τον εχει ο αντιπαλος !

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί, όταν ανασταίνουμε τα τριτόκλιτα και τα κάνουμε ζόμπι("απόφασις") καλό είναι να παλινορθώνουμε και τα δευτερόκλιτα, να λέμε δηλαδή "πρόσφατος" αντί "πρόσφατη". Και διάφορα άλλα που βαριέμαι να γράψω. Ας είμαστε συνεπείς στην αρχαιολαγνεία μας.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Οι χιλιαδες των νεαρων διαδηλωτων χθες το βραδυ εξω απο το Αγγλικο κοινοβουλιο,δεν δεχτηκαν πολυ ψυχραιμα την οριακη νικη της Αγγλικης κυβερνησης πανω στο θεμα της αυξησης των διδακτρων (323-302, η κυβερνητικη πλειοψηφια περιοριστηκε απο 84 σε 21 ψηφους, ενω οι Φιλελευθεροι χωριστηκαν σε 3 κομματια σε μια πρωτοφανη ανυπακοη στην γραμμη του κομματος, στα Αγγλικα χρονικα) με αποτελεσμα εκτεταμενα επεισοδια που εφτασαν μεχρι την επιθεση σε αυτοκινητο στο οποιο επεβαιναν ο Πριγκηπας Καρολος και η γυναικα του (αντιστοιχο θα ηταν νομιζω, να επιτεθουν Ελληνες διαδηλωτες σε αυτοκινητο αρχιεπισκοπου) και βιαιη ανταπαντηση της Αστυνομιας.

http://www.guardian.co.uk/education/tuition-fees

Παρα την φυλακιση του Assange οι αποκαλυψεις των Wikileaks συνεχιζονται, και χθες οι Ρωσοι προτειναν σε μη Κυβερνητικες οργανωσεις να σκεφτουν σοβαρα το ενδεχομενο να κατεβασουν τον Assange σαν υποψηφιο για το βραβειο Nobel, για να τον προστατεψουν απο τις διωξεις, καθως οι κυβερνοεπιθεσεις κατευθυνονται σε λαθος στοχους (mastercard, visa, paypal, αλλα ακομα και τον ιστοτοπο του Σουηδου δικηγορου που εκπροσωπει τις γυναικες που τον μηνυσαν) και δεν φαινονται ικανες να πετυχουν τον στοχο τους. Προφανως οι Ρωσοι εκτιμουν πως η ζημια που κανουν οι αποκαλυψεις στις ΗΠΑ ειναι πολυ μεγαλυτερες απο την δικια τους.

http://www.guardian.co.uk/media/wikileaks


Συμφωνα με τους Ρωσους ο Kramnik απλα εκανε δωρο στον Nakamura, που χθες ειχε γενεθλια.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Φίλε μου δεν νομίζω ότι διεκδικεί κανείς εδώ μέσα δάφνες γλωσσικής συνέπειας (ας το θέσω έτσι αν και αδόκιμο μάλλον…) Η γλώσσα μας είναι τόσο παλαιά εξάλλου (καλό το παλαιά? Αντί παλιά?) που κανείς η ελάχιστοι έστω, ξέρουν με βεβαιότητα τι είναι ‘αρχαίο ‘ και τι ‘νέο’.
Δεν νομίζω επίσης ο Κώστας Μουτουσης να ποστάρει εδώ ως αρχαιολάγνος ή άλλου είδους λάγνος παρά μόνον σαν σκακιστολάγνος. Εν τέλει (ή τελικά?) το σημαντικό είναι η γλώσσα που χρησιμοποιεί κανείς να είναι κατανοητή, στοιχειωδώς εύηχη και κυρίως ουσιαστική ΩΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΕΝΝΟΙΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟ,…., συμφωνείτε?

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Εκτός βέβαια αν ΚΑΤΙ ΑΛΛΟ (τι άραγε?) από το προαναφερόμενα σας ‘πείραξε’ και ντρέπεστε να το πείτε… Γιατί αν σας πείραξε μόνο το γλωσσικό, μάλλον είστε πολύ ‘φρέσκος’ στο site και έχετε χάσει απείρου κάλλους ποσταρίσματα/γρυλίσματα.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ PFREN


Πήρα βοήθεια Παναγιώτη ,
καί είναι αύτη, τω όντι βαριάς
που ευρέθη αγαστή συνεργεία
παρά τώ ωφελιμωτάτω καί ψυχωφελεστάτω ρύμπκωι :
14. η4 ! (αντι του 14.Παδ1 που παιχτηκε απο τον ρωσο) ...Ιη7
Και τωρα πρεπει να παιχτει το εξωτικο 15.Αδ8 !!
(Ναι, εγω το ανοιξα το σακουλακι με τα θαυμαστικα, γιατι ακομη δεν εχω βρει πως χανει ο λευκος ! )
Τι παιζεις σ'αυτο ;

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κώστα, η βαριάντα σου είναι σίγουρα πιο ενδιαφέρουσα από αυτήν που έπαιξε ο Βλαβίμηρος, αλλά και πάλι, κάτι δε μου αρέσει.
Φερειπείν με την ρουτινιάρικη θυσία διαφοράς 15...Ιγ6 16 ζ4 (τι άλλο;) Π:δ8 17.Β:δ8+ Ι:δ8 18.ζε5 το υλικό είναι στα χαρτιά ισοδύναμο, αλλά τα πιόνια του Λευκού είναι σαν να πηγαίνουν σε διαδήλωση για το ασφαλιστικό.
Υπάρχει και 15...Ιδ7, αλλά νομίζω ότι μετά από 16.ζ4 Ββ8 17.Αε7 ο Λευκός παίζει να είναι και μία ιδέα καλύτερος.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Α ρε γίγαντα Πανίκο!! Άκου σαν σε διαδήλωση για το ασφαλιστικό…:-)) Τον ρόλο των Ματ ποιος τον παίζει Παναγιώτη?

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ PFREN


Παναγιώτη ωραια η ατακα για τα πιονια, αλλα στο συγχρονο σκακι αναλυονται ολες οι θεσεις ξεχωριστα , με την παραμικρη τους λεπτομερεια . Οι δε αναλυσεις οπως γνωριζεις ειναι δυνατον να φτασουν μεχρι φιναλε σε μεγαλο βαθος και να εχουμε ετσι ξεκαθαρη εικονα και εκτιμηση της καταστασεως .
Και εδω εχω την εντυπωση πως προκειται για σπουδη με εναν επιπλεον αλλα κακο ιππο στο η7.
Συνεχιζοντας λοιπον την αναλυση στη ... βαριαντα του ασφαλιστικου , βρισκω, πως ο λευκος θυσιαζει κι αλλο υλικο: Στο 18...Αδ7 ( τι άλλο ; καποια στιγμη τα μαυρα πρεπει να αναπτυχθουν)
19.Παβ1 Πβ8 ( φαινεται καλυτερο απο το 19...Αγ6 οπου με τους 2 ιππους εναντιον πυργου και καποιου ελευθερου λευκου πιονιου που θα προκυψει, το εργο του μαυρου γινεται ακομα πιο δυσκολο )
20. Πζδ1 Αα4 21.Πχδ8! Πχδ8 22.Πχβ7 και θα πεσει και το -α- πιονι του μαυρου,(εαν ο μαυρος επιχειρησει να το κρατησει, τοτε εχει σοβαρα προβληματα με το φου) ενω το γ5 ειναι επισης πολυ αδυνατο. Στα δε ...θ5 υπαρχει συχνα θ3 και ο Ιη7 παραμενει για καμποσες κινησεις εκτος παιχνιδιου.
Ο βασιλιας του λευκου μεταφερεται στα ζ2, ε1 ή ε3 κατα περισταση και ο Α στα ζ3 ή ε4 και δ3.
Δες τη προσεκτικοτερα .
Η θεσις θυμιζει μια απο τις σπουδες με το θεμα "κυριαρχίας"
(domination) του Κασπαριάν, και οσο κι αν την ανελυσα,για τα μαυρα δεν μπορεσα να βρω νικη , ουτε καν μικρη υπεροχη.
Επισης, τα μαυρα θα πρεπει να εχουν και καποιαν αμυνα ακριβείας υπ'οψιν τους στο σχεδιο της προωθησεως καποια στιγμη απο τα λευκα του -α- πιονιου ...

καλοπροαίρετος είπε...

Ωχ! O King και ο Ward στο live commentary. Βαριά κουλτούρα προοιωνίζεται· θα ξεκλειδωθούν τα σαγόνια μας από τα χασμουρητά. Όχι άλλο βρεταννικό φλέγμα· θέλουμε χρώμα και νεύρο στα σχόλια. Προτείνω να επιστρατευθεί ο Andrés Cantor :)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Καλοπρό, -ξυνόμενος για μια φορά ακόμη στην γκλίτσα του τσοπάνη :-)- διαφωνώ κάθετα! Δώσε βαση στο ΤΙ λένε και όχι στο ΠΩΣ το λενε και θα δεις που θα σ’ αρέσει…(μήπως είμαι μαζόχα γιατρέ?)
Πάντως αν ο Μακ Σέιν γκρεμίσει και το Βερολινέζικο τείχος του master torturer πάει για μεγάλα πράγματα…

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο ΜακΣέϊν έχει πιόνι παραπάνω, αλλά οι φούστηδες του Βλαδίμηρου ξυρίζουν... Δεν τον βλέπω καθόλου καλά.
Ο δε Καρλσενάκος, βλέπω να αλλάζει ράφτη, μετά το σκίσιμο που έπεσε σήμερα από τον Ανάντ.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ιεροεξεταστής και Λουκ συμπληρώνουν σε λίγο 7 ώρες παρτίδα!
Είπαμε master torturer αλλά το παράκανες βρε συ Βλάντ…ούτε ο Μπέρια στις δοξες του έτσι…

Ανώνυμος είπε...

Εκατό,εκατό, κατοστάρα εκατό!

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Παρά μία, εκατόν τεσσαράκοντα.
Πάντως το σημερινό φινάλε το έχει χάσει ο Νιγκελάκος σε κανονική παρτίδa, όπως και ο Μπρονστάϊν, η Γιούτκα, ο Φαν Βέλι... και πολύς καλός κόσμος ακόμη.

fighting grandmaster είπε...

Στατιστικό στοιχείο: H παρτίδα Mac shane-Kramnik είχε 2 κινήσεις παραπάνω! (139) από όσες είχαν όλες οι παρτίδες μαζί του τελευταίου γύρου στο πρωτάθλημα Ελλάδος (137)…

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ο Shipov εκλεισε τον live σχολιασμο της παρτιδας Anand-Carlsen ως εξης:

"... Ο Anand κυριολεκτικα ταλαιπωρησε ολον τον κοσμο, τον αντιπαλο του, τον σχολιαστη, αλλα και οσους παρακολουθησαν την παρτιδα. Για τον Carlsen η ηττα ηταν εξαιρετικα οδυνηρη, καθως ξεκινησε με μια εξαιρετικη καινοτομια. Με την βοηθεια της, βγηκε με πλεονεκτημα απο το ανοιγμα, και, συμφωνα με την λογικη της παρτιδας, θα πρεπε να το αυξησει χωρις προβληματα, αλλα.. Το τι συνεβει στον νεαρο στο μεσο της παρτιδας, παραμενει μυστηριο για μενα. Χειριστηκε πολυ ασχημα τις επιπλοκες της θεσης, μετρωντας λαθος αρκετες φορες, και βρεθηκε με χαμενη θεση. Και ο Vichy ομως δεν πρεπει να ειναι ευχαριστημενος απο τον τροπο που επαιξε. Δεν υλοποιησε με τον καλυτερο τροπο το πλεονεκτημα του, και παραπανω απο μια φορα αφησε την λεια του να ξεφυγει. Αυτο ειναι το παιχνιδι, οταν παιζουν πραγματικοι ανθρωποι που κουραζονται και κανουν λαθη.. Ευχαριστω το κοινο για την προσοχη και την υπομονη του"

http://online.crestbook.com/london10-03.htm

οπως σ' ολα τα μεγαλα τουρνουα, το http://www.chessintranslation.com/ μεταφραζει ζωντανα τα σχολια του Shipov.

Στους προηγουμενους γυρους στο http://crestbook.com/ αναλυθηκαν ζωντανα οι παρτιδες Anand -Νakamura και Kramnik - Nakamura.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ενδιαφέροντα στοιχεία: Επισήμως η μεγαλύτερη παρτίδα (και σε κινήσεις και σε διάρκεια) είναι η Νίκολιτς-Άρσοβιτς (Βελιγράδι 1989). Κράτησε -ούτε λίγο ούτε πολύ- 20 ώρες (ναι! Είκοσι) και 15 λεπτά πριν οι δυο μονομάχοι καταλήξουν στη νούλα στην κίνηση 269(!). Παρεμπιπτόντως και αυτό φινάλε Πύργος vs Πύργος και Φου.
Αυτό βέβαια είναι …μπλιτσάκι μπροστά στην παρτίδα από το πρώτο επίσημο διεθνές τουρνουά του Λονδίνου το 1851 όπου –δυστυχώς μόνο φήμες- λέγουν πως μια παρτίδα των ημιτελικών μεταξύ του βουλευτή Βίβυλ και του Γουίλιαμς κράτησε (με τα διαλλείματα για τσάι και στου) 2 ημέρες !!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μετα απο 3 γυρους ο Λαππας εχει 1.5 βαθμο στο open, και η Οικονομοπουλου 1, στο γυναικειο τουρνουα του Λονδινου.

Στην Βαρκελωνη, και σε κλειστο τουρνουα με ισχυρη συνθεση αγωνιζεται η Β. Παπαδοπουλου. Μετα απο 7 αγωνες εχει 2.5 βαθμους με 5 ισοπαλιες και 2 ηττες.

http://chess-results.com/tnr41148.aspx?art=4&lan=1&m=-1&wi=1000

καλοπροαίρετος είπε...

Απολαυστικός ως συνήθως ο Short στο ποστμόρτεμ, με εντυπωσιακή ευγλωττία, χιούμορ και αυτοσαρκαστική διάθεση. Έχω την εντύπωση ότι με την όλη στάση του θέλει να μας πει: Ωχ αδερφέ, είναι μόνο σκάκι, μην το παίρνετε τόσο στα σοβαρά...

Σπύρος Ιλ. είπε...

Στην παρτίδα Kramnik - Nakamura, εκτός από το 14.Παδ1 που παίχθηκε και το 14.η4 Ιη7 15.Αδ8!? που συζήτησαν οι Μουτ και Φρεν, ο Shipov αναλύει και το 14.ζ4 Βγ7 15.ζ5!, οπότε στο 15...εxζ5 τα λευκά έχουν 16.Αζ6! Ιxζ6 17.Βη5+ Ρθ8 18.Βxζ6+ Ρη8 και τώρα επανάληψη κινήσεων (που μάλλον δεν θ'άφηνε ευχαριστημένο τον Βλαδίμηρο) ή 19.Παδ1!, με αντάλλαγμα για το κομμάτι. Όμως, στην τελευταία βαριάντα ο μαύρος μπορεί π.χ. να παίξει 19...θ6 (με ιδέα 20.Βxθ6 Βε5, φέρνοντας τη ντάμα στην άμυνα), οπότε μετά από 20.Πδ6 (για να κλείσει τη διαγώνια) Αε6 πάλι δεν βλέπω κάτι καλύτερο για τα λευκά από το διαρκές σαχ με 21.Βxθ6 Βxδ6 22.Βη5+

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Σπύρος Ιλ.

Μουτούσης αγαπητε Σπύρο ,
και θα σου συνιστούσα να μην
αλλοιώνεις τα επιθετα των ανθρωπων.
Να εχουμε δηλαδη σωστη εκφορα του ονοματος μας απο ανωνυμα σχολια,
και διαστρεβλωση αυτου απο ανθρωπους
που κινουνται χρονια στο χωρο
και που μαλιστα τους θεωρουμε και φιλους ;

Υ.Γ
Η αναφορα μου σε σενα με το
Σπύρος Ιλ.οπως και σε μια παλαιοτερη φορα με το Σπ.Ιλ. νομιζω, δεν συνιστα τετοιου ειδους περιστατικο, αφου
επροκειτο και προκειται για την ηλεκτρονικη σου υπογραφη, που εσυ
ο ιδιος ειχες/εχεις επιλεξει

Σπύρος Ιλ. είπε...

@ Κ. Μουτ.: Απλή σύντμηση επιθέτων κάνω, αγαπητέ Κώστα, στα επώνυμα άλλων σχολιαστών αλλά και του εαυτού μου. Είναι το ανάλογο του να αποκαλείς Naka τον αντιπαθή Αμερικάνο ή Vishy τον συμπαθή Viswanathan, τον Ινδό! :-)

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

Φίλε Σπύρο μην επιμενεις ,
και στο λεω με αγαπη και σεβασμο,
και ουτε επιθυμω να υπαρξει
ψυχροτητα μεταξυ μας ουτε τωρα, αλλα ουτε και στο μελλον λογω του γεγονοτος αυτου.
Εαν θελεις πιστεψε την καλη μου διαθεση που δεν ειναι απλα λογια.
Εαν το επαναλαβεις ή συνεχισεις
το ιδιο βιολι, θα αναγκαστω να σε
αγνοησω, και δεν ειναι κατι που θα το ηθελα.
Στο μηνυμα για το οποιο αναφερθηκα δεν εβαλες πουθενα τελεία για να θεωρηθει συντμησις.

Μουτούσης Κωνσταντίνος είπε...

@ Σπύρος Ιλ.

Γραμματικο ατοπημα και παλι:
Συντμησεις υπαρχουν και χωρις τελεια.
Υπαρχει και μια συσχετισις
με τις συντομευσεις και γινεται μπερδεμα.
Αλλα αυτο που λες εσυ συντμηση, με τα παραδειγματα που εδωσες,
ειναι σαν να βγαζεις στον αλλο παρατσουκλι. Τον ρωτησες πρωτα αν το αποδεχεται και το θελει;

φρεν-οκομείο είπε...

ΚΟΥΙΖ:
Αν ο Νακα (Σπύρος;) είναι αντιπαθής και ο Βίσση (Άννα;) είναι συμπαθής, τότε ο Σπύρος Ιλ (άρρωστος;) τι είναι; Συμπαθής ή αντιπαθής;

make it simple είπε...

@Φρεν-οκομείο: Είναι επώνυμος!

Ανώνυμος είπε...

Έχει ένα πάθος με τα τριτόκλιτα ο άνθρωπος...Εκεί σταματάει κι όλα τα άλλα είναι δημοτική. Καλό υλικό για έρευνα.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Whoaou!! Τσιγκόριν ο Κάρλσεν εναντίον του Κράμνικ, Γκαμπι του Βασιλέως ο πατριώτης εναντίον του Χάουελ….Γουστάρω…!!

Ανώνυμος είπε...

Πραγματικά συγκινητικό το πάθος του Κορτσνοι για το σκάκι σε αυτήν την ηλικία. Απόλαυση να τον βλέπεις στο live.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Εσύ μπορεί να γουστάρεις, Γιώργο, αλλά για ρώτα και τον καρλσενάκο αν γουστάρει τον χώναρό του... :p

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Όντως Παναγιώτη, φαίνεται λίγο χλωμός ο Νορβηγάκος (στην 51 που ξαναπήρα μάτι).
Αυτό είναι το κακό με σπασίκλες στυλ Κραμνικ.:-) Τους παίζεις Τσιγκοριν και αντί να πάνε για την ‘κατάρριψη’ παίζουν αυτές τις τσουκου –τσουκου μπολ βαριαντες και άντε να γυρίσεις το += μεχρι το φινάλε.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Τι λίγο χλωμός, που είχε πάρει τα κουπιά κι ετοιμαζόταν να πάει τον Αμαζόνιο ανάποδα... Ευτυχώς για μας τον φάγανε νωρίτερα τα πιράνχας τον παχουλό, μικρό Βίκινγκ.

ανώΝυΜος είπε...

Αλλά τελικά τα έκανε τηγανητά τα πιράνχας ο παχουλούτσικος! :-)

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Εκπληκτική ισοπαλία από τον Carlsen, μετά το εξαιρετικό παιχνίδι του Kramnik στο μέσον της παρτίδας!

Φαίνεται ότι το λάθος του Ρώσου ήταν οι μαζικές αλλαγές (Πxδ6+) προτού απομακρύνει από την σκακιέρα και το Σα. Απόλυτα κατανοητό λάθος, γιατί δύσκολα μπορούσε να φανταστεί κανείς το φρούριο που έφτιαξε ο Νορβηγός μετά.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ναι ρε τον μπαγάσα τον μικρό… Σκυλί μαύρο, εγκεφαλικό πρέπει να έπαθε ο Βλάντης…

trandism είπε...

Μα τί βρήκε ρε παιδιά ο άνθρωπος?!?
Απίθανο φινάλε!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Νομίζω ότι το λάθος του Kramnik ήταν περισσότερο ψυχολογικό, παρά σκακιστικό. Πίστεψε ότι είχε ήδη κερδίσει, ενώ ο Carlsen πιθανότατα γνώριζε ότι με φυσιολογικό παιχνίδι θα έχανε. Έπαιξε λοιπόν σχετικά 61…Πγ5, χωρίς καν να γνωρίζει αν το φινάλε που προέκυψε ήταν ισόπαλο. Απλά έκρινε ότι ίσως υπήρχαν κάποιες τύχες εκεί, ενώ σε άλλη περίπτωση θα έχανε οπωσδήποτε Χρησιμοποιώντας πρακτική συγκριτική σκέψη έκανε την επιλογή του γρήγορα, ώστε ο Kramnik παρασύρθηκε κι αυτός να απαντήσει γρήγορα με την κίνηση που "προφανώς" κέρδιζε ρουτινιάρικα, δηλαδή 62.Πxδ6+. Αν δαπανούσε λίγο χρόνο, θα αντιλαμβανόταν ότι υπήρχε περίπτωση το φινάλε να έχει σοβαρές πρακτικές δυσκολίες (ακόμα κι αν δεν καταλάβαινε ότι τελικά ήταν ισόπαλο), ώστε χρησιμοποιώντας κι αυτός συγκριτική σκέψη θα καθυστερούσε τις απλοποιήσεις.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Συγγνώμη, στη βιασύνη μου να σχολιάσω μου ξέφυγε μια λέξη -ήθελα να πω ότι ο Carlsen έπαιξε σχετικά γρήγορα την κίνηση 61...Πγ5που παρέσυρε τον Kramnik σε μια ελκυστική επιλογή, η οποία όμως αποδείχθηκε πολύ μετά ότι ήταν βιαστική (μου ξέφυγε η λέξη "γρήγορα").

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ο John Saunders στην express αναφορά του στο επίσημο σαιτ αναφέρει ότι στην 69 ο Κραμνικ κέρδιζε με την κίνηση-σπουδή 69.η5! και ακολούθως 70.η3 . Computer-inspired variation τις αποκαλεί….

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πάντως ο Κραμνικ παραέχει near misses σ’αυτό το τουρνουά. Παραμένει πάντα βέβαια master torturer αρχιιεροεξεταστής/αρχιπαίκτουρας, αλλά όταν φτάνει στην ετυμηγορία του λείπει το : ‘στην πυρά’. Ίσως τα χρόνια άρχισαν να βαραίνουν στις πλάτες, ίσως βαρέθηκε, ίσως κάτι άλλο ποιος ξέρει …πάντως μετά τη σημερινή απόδραση (άξιος –άξιος!) 1ο φαβορί θεωρώ τον μικρό Χουντίνι.

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει κάτι που να λέγεται "φυσικό ταλέντο"; Διάβασα που το είχατε γράψει κάποια στιγμή.

Εφόσον ξέρω υπάρχει "ταλέντο", "παίκτης με ταλέντα" και "μεγάλο ταλέντο".

Για "φυσικό ταλέντο" πρώτη φορά ακούω.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τελικά αυτοί οι εγγλέζοι σέβονται την παράδοση τους ρε παιδί μου… Ο Χάουελ διάλεξε μια συνέχεια το 7…Αη7 ,τελευταία λέξη της μόδας.:-) Το λάνσαρε ο Μπλάκμπερν το 1870!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Βέβαια με αυτά που βάζει τελευταία στα ‘ανοικτά’ ο Νάιτζελ σε λίγο θα αναστηθούν ο Κάπταιν Έβανς και ο Λαμπουρντονέ, οπότε ο Τζόσεφ Χένρυ θα ειναι τζόβενος :-)

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

@ Rizopoulos

κι ελεγα να κανω απεργια σημερα, αλλα δεν μ' αφηνετε ν' αγιασω..

Ο πρωτος ηδη αναστηθηκε.Για ριξε μια ματια στην χθεσινη παρτιδα Scripchenko - Zhao Hue 0-1:

1.e4 e5 2.Nf3 Nc6 3.Bc4 Bc5 4.b4 Bb6 5.a4 a6 ...

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μέτοικε, δεν υπάρχει απεργία για τους θρησκευόμενους. Την απαγορεύει αυστηρά η Κάισσα.:-) Όσο για το άνοιγμα των κοριτσιών, ο Ανδρέας ο Παπασταυρόπουλος τώρα δικαιώνεται… Το ωραίο της υπόθεσης σε σχέση με το London chess classic είναι ότι όλοι ‘προκαλούν ‘τον Νάιτζελ παίζοντας του 1…ε5, αναμένοντας προφανώς τι καρπάθουλα θα σηκώσει από το φέρετρο, αλλά κι αυτός το έχει πάρει μάλλον πατριωτικά και επιμένει στα off beat. Έχει ,αν μη τι άλλο, μια λεπτή αίσθηση του Χιούμορ και μια class ο Σόρτ. (Τον ‘γλύφω’ λίγο μπας και μου συγχωρέσει τα όσα καλά έχω πει για τον ‘ακατανόμαστο’ Τόνυ):-)

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Στα επόμενα ‘λευκά’ του περιμένω είτε Βιενέζικη (κατά προτίμηση την βαριαντα Φρανκενστάιν-Ντράκουλα (αυτή με τη θυσία διαφοράς του μαύρου ντε), είτε γκαμπι του Μούτσιο, ειτε γκαμπι Βελιγραδίου στην 4 Ίππων. Έχει κανείς το κινητό του να ‘στήσουμε’ ένα καλό συνθετάκι στον William Hill?

Ανώνυμος είπε...

Βαριαντα Φρανκενσταιν-Δράκουλας ; Γιατι την ειπαν ετσι?

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Ας κάνω τη ‘φιγούρα’ μου στις ιστορικές γνώσεις… (πω,πω αν κάνω λάθος θα με φάνε ζωντανό οι ιστορικοί του μπλογκ…, με το μαλακό Μέτοικε, please).
H συγκεκριμένη λοιπόν βαριαντα της Βιενέζικης (1.ε4,ε5 2. Ιγ3,Ιζ6, 3.Αγ4,Ι:ε4,4.Βθ5 κ.λ.π) οδηγεί με βέλτιστο παιγνίδι σε μια θέση όπου ο Μαύρος θυσιάζει διαφορά και πιόνι νομίζω ,αλλά το αντάλλαγμα είναι κάτι παραπάνω από εμφανές. Κοινώς γίνεται της ‘επί χρήμασι εκδιδομένης..’ στη σκακιέρα. Ο μέγιστος Αλιέχιν την είχε αναλύσει σε βάθος και αυτός νομίζω την ονόμασε έτσι, γιατί όταν ρωτήθηκε τι τον έλκει τόσο στη συγκεκριμένη συνέχεια, είπε ότι αν έπαιζαν μια παρτίδα ο Φρανκενστάιν με τον Δράκουλα ,έτσι θα έπαιζαν!

Ανώνυμος είπε...

Ο Αλιεχιν πιος είναι? Δεν τον εχει η λιστα της ΦΙΝΤΕ.

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Πρώτος λοιπόν ο ‘γητευτής των πιράνχας’ . Ο πατριώτης μας δεν μπόρεσε να τον ‘μαρκάρει’ στον τελευταίο γύρο. Μα καλά βρε συ Νάιτζελ, Γαλλική(??) στην καρδιά του Λονδίνου? Οποία ύβρις δια το στέμμα και το έθνος…. Η τιμωρία ήταν σίγουρη και σκληρή.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Στην "νεκροψία" όλα μοιάζουν απλά.
Η αλήθεια είναι ότι η τεχνική του Κάρλσεν στην εκμετάλλευση του χώρου στη συγκεκριμένη παρτίδα ήταν εκπληκτικής ακρίβειας. Να σημειώσω μόνο ότι σε τουρνουα αυτού του επιπέδου, ο Κάρλσεν έκανε με τα Λευκά 100% (!!!), ενώ το γενικό του σκορ με τα λευκά τον τελευταίο χρόνο είναι απλά εξωπραγματικό.