Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009

Ο Μίσα Ταλ πριν από 50 χρόνια

Ο ΣO Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, σας καλούν σε διάλεξη που θα δώσει, την Δευτέρα 30 Μαρτίου, στις 7:30 μ.μ., ο διεθνής μαιτρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, με θέμα: «ο Μίσα Ταλ πριν από 50 χρόνια».Θα παρουσιαστούν επιλεγμένες παρτίδες και συνδυασμοί του μετέπειτα παγκόσμιου πρωταθλητή το 1959, μια καθοριστική χρονιά της μετεωρικής πορείας του προς τον τίτλο. Η διάλεξη θα δοθεί στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων και στους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).

6 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Ενδιαφέρον είναι το blog που είναι αφιερωμένο στον Ταλ, στην ελληνική γλώσσα http://mikhaillchesstal.blogspot.com//

highaftos είπε...

Ανεπιφύλακτα θα πρότεινα,αν και πολυυύ ..λίγος,το mikhaillchesstal.blog....,ως ένα χώρο,πριν απ'απ'όλα σοβαρού προβληματισμού,παρτίδων του Τάλ και όχι μόνο,μα πάνω απ'όλα,ανοικτό στίς προτάσεις φίλων,δίνοντας κάθε φορά και link όλης της παρτίδας,προσφαίροντας έτσι,την ευκαιρία σ'όλους,να δούν τ'αποτελέσματα των προσπαθειών τους,στις κάθε φορά ερωτήσεις των διαγραμμάτων που δίνει...
Γιατί δεν πρέπει να ..διαφεύγει,οτι το σκάκι,ειναι για όλους...αρχάριους,μέσης γνώσης όπως η ταπεινότητά μου και φυσικά ανώτερου και ανώτατου επιπέδου,απ΄όπου,ολοι εμείς μαθαίνουμε και θαυμάζουμε....
Ευχαριστώ, Toulio.

highaftos είπε...

Πόσο πολύ θα ήθελα να παρακολουθήσω τη διάλεξη...
Και λόγω θέματος,αλλα και λόγω παρουσίασής της απο τον κ.Κουρκουνάκη!
Δυστηχώς όμως,500 χιλ.ειναι τόσα πολλά...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Σε μια από τις διεθνώς πιο έγκυρες σκακιστικές ιστοσελίδες βρήκα ένα βίντεο για την κλασική θέση του Philidor, το οποίο θεώρησα ότι θα μπορούσε να με βοηθήσει προπονητικά (www.chesscafe.com/video/video.htm). Τελικά, παρόλο που έχει αρκετά καλά στοιχεία, περισσότερο ενδιαφέρον παρουσιάζει ως θέμα προπόνησης να προσπαθήσει κανείς να εντοπίσει κάποια σημαντικά λάθη που περιέχει.

Σας το προτείνω ως εξαιρετική άσκηση!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Στην ιστοσελίδα των ΣΟΠαγκρατίου-ΣΜΑΟΚαισαριανής www.athenschess.gr έχει αναρτηθεί η παρτίδα Mayet-Anderssen (Βερολίνο 1855) στο πλαίσιο της ηλεκτρονικής στήλης "Ανάλυση του Μήνα". Πρόκειται για μια παρτίδα στην οποία αναδεικνύεται η σημασία της σωστής αξιοποίησης κάθε τέμπο στο άνοιγμα.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Προπονητικό Σεμινάριο Απριλίου-Μαΐου 2009

23/4, 30/4, 7/5 και 14/5, 8μ.μ.-10μ.μ.

θέμα: η βαριάντα Karpov
στις Άμυνες Νιμζοϊνδική και Caro-Kann

Φίλες και φίλοι,
σε συνέχεια της αγωνιστικής και προπονητικής τους δραστηριότητας, ο Σ.O.Παγκρατίου και ο Σ.Μ.Α.Ο.Καισαριανής, σας καλούν να συμμετάσχετε σε μηνιαία προπονητικά σεμινάρια που θα δώσει ο συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι.

Πρόκειται για μια σειρά σεμιναρίων σε συγκεκριμένα θέματα, τα οποία θα ολοκληρώνονται σε 4 δίωρες συναντήσεις, κάθε Πέμπτη 8-10μ.μ. Θα υπάρχει αυστηρός περιορισμός συμμετοχής μέχρι 8 άτομα, ώστε η προσωπική συμμετοχή του καθενός να είναι εξασφαλισμένη. Σε κάθε συνάντηση θα μοιράζονται ειδικά σχεδιασμένες σημειώσεις και ασκήσεις. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 40 ευρώ και για τα μέλη τους 30 ευρώ, για το σύνολο κάθε σεμιναρίου.

Το 3ο σεμινάριο για το 2009 (14ο συνολικά) θα πραγματοποιηθεί από 23 Απριλίου μέχρι και 14 Μαΐου, με θέμα «η βαριάντα Karpov στις Άμυνες Νιμζοϊνδική και Caro-Kann». Με επίκεντρο τη θέση που προκύπτει από τις σειρές κινήσεων (μεταξύ άλλων) 1.δ4 Ιζ6 2.γ4 ε6 3.Ιγ3 Αβ4 4.ε3 γ5 5.Αδ3 0-0 6.Ιζ3 δ5 7.0-0 δxγ4 8.Αxγ4 γxδ4 9.εxδ4 β6 και 1.ε4 γ6 2.δ4 δ5 3.εxδ5 γxδ5 4.γ4 Ιζ6 5.Ιγ3 ε6 6.Ιζ3 Αβ4 7.Αδ3 0-0 8.0-0 δxγ4 9.Αxγ4 β6, θα παρουσιαστούν τα σημαντικότερα σχέδια για τις δύο παρατάξεις και θα αναλυθούν κρίσιμες παρτίδες στις οποίες εφαρμόστηκαν.

Δηλώσεις συμμετοχής στο τηλ. 210-7564995 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση kourkoun@otenet.gr. Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.