Πέμπτη 19 Μαρτίου 2009

Σκάκι 960 στη Θεσσαλονίκη


Μια από τις 960 δυνατές αρχικές θέσεις του «Σκακιού 960» ή «Fischer Random». Επινοήθηκε από τον Μπόμπι Φίσερ, με στόχο να εξαλείψει την τεράστια σημασία της προετοιμασίας στα ανοίγματα. Το ροκέ είναι δυνατό σ' όλες τις θέσεις. Αναλυτική περιγραφή των κανόνων στο άρθρο της wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Chess960

Η Ένωση Σκακιστών Θεσσαλονίκης διοργανώνει την Τετάρτη 25 Μαρτίου 2009 και ώρα 17:00 στο εντευκτήριο της (Βασ. Όλγας 26 και Καραϊσκάκη 1) τουρνουά σκακιού 960. Το τουρνουά θα είναι ελβετικό 5 γύρων και ο χρόνος σκέψης 15 λεπτά για κάθε παίκτη. Πριν την έναρξη θα εξηγηθούν οι κανονισμοί. Δηλώσεις συμμετοχής με email στο antonlaw@hol.gr, τηλεφωνικώς στον Γαβριήλ Μαστροβασίλη 2310 847729 και μέχρι 15 λεπτά πριν την έναρξη του πρώτου γύρου, στο χώρο των αγώνων.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.skakistis.gr/

***Ακούστε (αρχείο ήχου) πως περιγράφει ο ίδιος ο Φίσερ τους βασικούς κανόνες του Fischer Random.

8 σχόλια:

trandism είπε...

Κρίμα που είναι στη Θεσσαλονίκη.. Θα ήθελα πολύ να παίξω σε ένα τέτοιο τουρνουά..

Ελπίζω κάποτε να γίνει και στην Αθήνα

Ανώνυμος είπε...

Στην Αθήνα είχαν γίνει παλιότερα πρωταθλήματα "μανσούβας", μιας αντίστοιχης παραλλαγής του σκακιού. Εφευρέτης της είναι ο ισχυρός σκακιστής και διακεκριμένος μαθηματικός Γιάννης Μανάκος. Προσωπικά, την βρίσκω πολύ πιο ενδιαφέρουσα παραλλαγή των κανόνων από το ανακάτεμα της διάταξης των κομματιών στην 1η οριζόντιο.

καλοπροαίρετος είπε...

Ασφαλώς και η μανσούβα είναι πολύ πιο ενδιαφέρουσα παραλλαγή: το προσυπογράφουν και τα γεροντάκια του καφενείου του Τουρκομένη :-D

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Κι ακόμα καλύτερη η γούμαν-σούβα!

Κι αν τολμάνε τα γεροντάκια στου Τουρκομένη- που περιμένουν πως και πως τον καιρό στο Σταρ -ας διαφωνήσουν...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Γάτε
Τώρα που κοιτώ καλύτερα την εικόνα που έβαλες...δεν καταλαβαίνω...τι Φίσερ μου τσαμπουνάς; Κι εγώ όταν ξεκινώ την παρτίδα, έτσι τα στήνω.

Μετά τα "στήνω" κι αλλιώς.

trandism είπε...

Ωχ βρε παιδί μου, κατευθείαν μανσούβα ο άλλος.. Εγώ με τον Κοινδάρη μου έιμαστε Διεθνιστές μέχρι κάποια Διεθνή (3η? 4η? Παναγιώτη?) παίζουμε 960, γκέκε?




(Αστειεύομαι)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@trandism
:-)

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Μια πολυ ενδιαφερουσα παραλλαγη του σκακιου δημοσιευει η Chessbase.Προερχεται απο την Αιθιοπια,καταγεται απο την μεσαιωνικη Αραβικη εκδοχη του παιχνιδιου και το ενδιαφερον στοιχειο της ειναι οτι στην αρχη του παιχνιδιου οι παικτες κανουν οσες κινησεις θελουν χωρις να περιμενουν τον αντιπαλο να κανει τις δικες του.Αυτο τερματιζεται μολις γινει το πρωτο "φαγωμα",οποτε επανερχομαστε στον κλασικο τροπο εναλλαγης της σειρας κινησης.Ετσι εκμηδενιζεται η σημασια της θεωρητικης προετοιμασιας στα ανοιγματα.
Περισσοτερα εδω:http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5321