Κυριακή 1 Μαρτίου 2009

Alexey Troitzky


Ο Αλεξέι Αλεξέγιεβιτς Τρόιτσκι (1866-1942) θεωρείται ο θεμελιωτής της σύγχρονης σκακιστικής σπουδής. Άρχισε να δημοσιεύει καλλιτεχνικά φινάλε σαν φοιτητής, στην Αγία Πετρούπολη, τα περισσότερα στη σκακιστική στήλη που διατηρούσε ο Τσιγκόριν. Μετά από λίγο καιρό ο Τρόιτσκι μετακόμισε στο Σμολένκ, όπου εργάστηκε ως δασοφύλακας. Το 1906, δημοσίευσε τη μνημειώδη εργασία του για τα φινάλε 2 Ίππων έναντι Πιονιού στο Deutsche Schachzeitung. Ενενήντα χρόνια αργότερα ο Τζον Ναν εξέτασε την εργασία του Τρόιτσκι με τη βοήθεια προγραμμάτων Η/Υ και αποφάνθηκε πως "είναι εκπληκτικά ακριβής". Το 1924 εκδόθηκε το κλασσικό του έργο 500 Endspielstudien. Το 1928 του απονεμήθηκε από το σταλινικό καθεστώς ο τίτλος του εργάτη της τέχνης (οι σοβιετικές αρχές αναγνώριζαν τη σκακιστική σύνθεση σαν μια μορφή τέχνης).
Ο Τρόιτσκι ήταν ένας συνεσταλμένος άνθρωπος, που πέρασε μοναχική, αναχωρητική ζωή. Πέθανε το 1942 από τη πείνα, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του Λένινγκραντ, όπως και ένας άλλος μεγάλος της σκακιστικής σύνθεσης, ο Λεονίντ Κούμπελ.

A. A. Troitzky, Deutsche Schachzeitung 1913

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.
Η παραπάνω σπουδή αναδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Computerschach & Spiele το 1986, σαν τεστ για τα σκακιστικά προγράμματα. Οι ισχυρότεροι σκακιστικοί υπολογιστές της εποχής, οι Saitek Turbostar και Mephisto Amsterdam χρειάστηκαν δυο ώρες για να βρουν την πρώτη κίνηση-έκπληξη. Πώς κερδίζουν τα λευκά;

A. A. Troitzky, Nowoje Wremja 1897

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν.
Η δελεαστική απειλή 1. Bc6 και 2. Qg2 ματ φαίνεται να αντιμετωπίζεται με το απλό 1...Rb1+ και 2...Rxh1. Ο λευκός, με πρώτη εξέταση της θέσης χάνει, αφού τα μαύρα, εκτός των άλλων, απειλούν 1...g2. Οι λύσεις, όπως πάντα, είναι ευπρόσδεκτες στα σχόλια.

7 σχόλια:

SirJohn είπε...

Στην 1η: 1.f6!! (στερεί από τον μαύρο βασιλιά το τετράγωνο f6) gxf6 2.Kxg2! (αλλιώς ο μάυρος παίζει 2...Kg3 και f6-f5-f4-f3-f2#) Kg5 3.a4 bxa3 4.bxa3 Kf5 5.a4 Ke5 6.d6! cxd6 7.c6! dxc6 8.a5 και το πιόνι προάγεται.

Στην 2η: Να μας παραπλανήσεις πήγες με τη βαριάντα που μας έδωσες; 1.Bc6! Rb1+ 2.Ke2 Rxh1 3.Bg2!! Kxg2 4.Nf4+ Kg1 5.Ke1! g2 6.Ne2#

Schrödinger's Cat είπε...

Σε ευχαριστώ πολύ για τις λύσεις που έδωσες:)

barbis είπε...

To Hiarks11 (έχει βγει και 12) βρίσκει το 1.f6! σε 9 δευτερόλεπτα!Εδώ φαίνεται πόσο έχουν βελτιωθεί τα σκακιστικά προγράμματα 2 ώρες τότε 9 δευτερόλεπτα τώρα!!

Ανώνυμος είπε...

Επειδή την συγκεκριμένη θέση φινάλε Πιονιών την χρησιμοποιώ τακτικά σε προπονήσεις εδώ και πολλά χρόνια (και μοιράζω σχετικές σημειώσεις), πιστεύω ότι εμφανώς μεγαλύτερη αξία από την ίδια τη λύση έχει ο ανθρώπινος τρόπος σκέψης με τον οποίο μπορούμε να οδηγηθούμε σε αυτήν.

Ο επιθυμητός στόχος επιτυγχάνεται εξετάζοντας τις απειλές της αντίπαλης παράταξης και πραγματοποιώντας δοκιμές οι οποίες σχεδόν σίγουρα θα είναι ανεπιτυχείς, ώστε στη συνέχεια να προσδιοριστεί η μοναδική ακριβής σειρά κινήσεων που οδηγεί σε νίκη των λευκών. Αυτή η μέθοδος σταδιακής εμβάθυνσης στα μυστικά μιας θέσης είναι ιδιαίτερα χρήσιμη σε πάμπολλες θέσεις πρακτικού σκακιού, καθώς και σε εξωσκακιστικά ζητήματα.

Ας προσθέσω ότι μια πολύ καλή μέθοδος ομαδικής προπόνησης συνίσταται στην αντιπαράθεση των προπονούμενων χρησιμοποιώντας θέσεις όπως αυτή. Για παράδειγμα, σε μια ομάδα 6 εφήβων γίνεται να παιχτούν τρεις "παρτίδες" ξεκινώντας από τη θέση του διαγράμματος και ύστερα να αναλυθούν. Φυσικά, οι αμυνόμενοι παίκτες θα έχουν το ρόλο των επιτιθέμενων σε άλλες παρόμοιες θέσεις.

Ο Troitzky έχει δημιουργήσει εκατοντάδες όμορφες "σπουδές", χαρίζοντας έτσι αμέτρητες ώρες πνευματικής ευχαρίστησης σε χιλιάδες φίλους του σκακιού. Αναμφίβολα, πρόκειται για έναν από τους ανθρώπους των οποίων το έργο δικαιολογεί τον όρο "καλλιτεχνικό" σκάκι.

Για του λόγου το αληθές, παραθέτω μια άλλη σύνθεσή του, την οποία (εντελώς συμπτωματικά) χρησιμοποίησα ξανά μόλις εχθές στις ομαδικές προπονήσεις του Σ.Ο.Χαλανδρίου. Μεταξύ άλλων, η συγκεκριμένη θέση μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την καλλιέργεια της λεγόμενης "σχηματικής" σκέψης.

Ρη5, Ιη2, Σζ4
Ρη8, Αθ7, Σζ5
παίζουν τα λευκά και κερδίζουν

Καλή διασκέδαση!

Ανώνυμος είπε...

Στο πρόβλημα του Ηλία η λύση πρέπει να είναι 1.Kh6 και στη συνέχεια η μανούβρα του ίππου h4-f3-e5-d7-f8. Εν τω μεταξύ ο μαύρος βασιλιάς θα πηγαινοέρχεται μεταξύ g8-h8. Αν πάει να ξεφύγει ο αξιωματικός μέσω g8 θα δώσει ματ ο ίππος από το g6

Ανώνυμος είπε...

Πολύ σωστή η λύση! Η αρχική ιδέα του συνθέτη ήταν με Ιγ6 αντί Ιε5-δ7 που πρότεινε ο "sh", αλλά αποτελεί ελάχιστα μελανό σημείο η ύπαρξη δεύτερης λύσης σε τόσο προχωρημένο σημείο του μικρού αυτού κομψοτεχνήματος. (Προς αποφυγή κάθε παρανόησης από τη διατύπωση που χρησιμοποίησε ο "sh": το πρόβλημα είναι του Troitzky, όχι δικό μου...)

barbis είπε...

H σπουδή του Ηλία:) είναι πολύ καλή για να προπονήσεις κάποιον καλό μαθητή αν του αποκαλύψεις για παράδειγμα ότι τρώει φορσέ τον αξιωματικό!