Τετάρτη 11 Μαρτίου 2009

Ανθρώπινο Σκάκι στην Κυψέλη


Οι επιδείξεις «ανθρώπινου σκακιού» είναι πάντα εντυπωσιακές. Στη φωτογραφία, αναπαράσταση της γνωστής παρτίδας Κάρποβ - Νάιντορφ του 1971, σε θέατρο του Μπουένος Άιρες, το 2005.

Του Κοσμά Κέφαλου

Η παλιά Δημοτική Αγορά Κυψέλης (Φωκίωνος Νέγρη 42), έχει μετεξελιχθεί σε πολυπολιτιστικό κέντρο, φιλοξενώντας ποικίλες εκδηλώσεις, όπως εκθέσεις έργων τέχνης, θεατρικές, χορευτικές και μουσικές παραστάσεις, διαλέξεις, ανοιχτές συζητήσεις, αλλά και σκακιστικούς αγώνες και επιδείξεις. Αυτό το διάστημα, στο πλαίσιο του γιορτασμού συνεχούς λειτουργίας της επί δυο και πλέον χρόνια, οργανώνει σειρά εκδηλώσεων μεταξύ των οποίων και το «Ανθρώπινο Σκάκι».

Οι σκακιστικές φιγούρες θα είναι άνθρωποι που θα κινούνται σε μεγάλη σκακιέρα δαπέδου, αναπαριστώντας φινάλε σπουδαίων παρτίδων (Λετελιέ – Φίσερ 1960, Ταλ – Τρίνγκοφ 1964 κ.ά.), τις οποίες επέλεξε ο μετρ Σπύρος Ιλαντζής, καθώς και σκακιστικές συνθέσεις του Νίκου Περγιάλη.

Ιδιαίτερο χρώμα στην εκδήλωση αναμένεται να δώσουν κάποιοι θεατρικοί διάλογοι που έχουν γραφτεί για τα συγκεκριμένα φινάλε, οι χορευτικές φιγούρες στις κινήσεις των κομματιών, καθώς και η συνοδεία μουσικής και τραγουδιού στα προβλήματα του Περγιάλη.
Το καλλιτεχνικό μέρος έχει αναλάβει ο σκηνοθέτης Βασίλης Κανελλόπουλος, ο οποίος έχει πραγματοποιήσει με επιτυχία και άλλα δρώμενα σε αυτόν τον χώρο (μπορείτε να δείτε δουλειές του με τον θίασο «Σχεδία» στις ιστοσελίδες http://www.schedia.gr/ και http://sxediaschedia.blogspot.com/).

Η πρώτη σκακιστική εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 15 Μαρτίου, ώρες 14.00-16.00.
Όσες και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν (αναπαριστώντας κάποιο κομμάτι ή μετέχοντας στους διαλόγους ή στο χορευτικό ή στο μουσικό μέρος της σκακιστικής εκδήλωσης) παρακαλούνται να έλθουν την Πέμπτη 12 Μαρτίου στις 8 το βράδυ στην Δημοτική Αγορά Κυψέλης για διανομή ρόλων και μία πρώτη πρόβα. Τηλέφωνο επικοινωνίας: 6955.475693, e-mail: skaki64@gmail.com (Κοσμάς Κέφαλος).

Συγκοινωνία:
Η Δημοτική Αγορά Κυψέλης είναι στον πεζόδρομο της Φωκίωνος Νέγρη στον αριθμό 42 (περίπου ανάμεσα στην Δροσοπούλου και στην Πλατεία Κυψέλης). Οι δύο κάθετοι δρόμοι είναι η Ζακύνθου και η Σποράδων και στην πίσω πλευρά η οδός Σύρου.
Εκτός από Ι.Χ., μπορείτε να έλθετε με τον ηλεκτρικό μέχρι την Πλατεία Βικτορίας και από εκεί να ανεβείτε στην Μαυροματαίων (ακριβώς πάνω από την Πατησίων) και από την είσοδο του Πανελληνίου Γ.Σ. να πάρετε τρόλεϊ (εξυπηρετούν το 2, το 4, το 9 και το λεωφορείο 022 - στάση Ζακύνθου).
Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε λεωφορείο ή τρόλεϊ περνάει από την Πατησίων, να κατεβείτε στη στάση «Κεφαλληνίας» και να έλθετε με τα πόδια (περίπου 15 λεπτά).

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Παρόμοιες εκδηλώσεις είναι εξαιρετικές για τη διάδοση του σκακιού, ιδιαίτερα όταν συνοδεύονται από μοίρασμα έντυπου υλικού στους διερχόμενους, π.χ. εικονογραφημένα φυλλάδια με τους κανονισμούς του σκακιού (για παιδιά ή ενήλικες). Αντίστοιχα μεγάλη σημασία έχουν τα σιμουλτανέ σε δημόσιους χώρους και οι επιδείξεις "τυφλού" σκακιού, είδη εκδηλώσεων που δυστυχώς έχουν ατονήσει στις μέρες μας.

Μπράβο σε όλους τους συντελεστε΄ς και καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική ιδέα αλλά σε λάθος ημέρα. Την Κυριακή 15 Μαρτίου τα περίπου 700 παιδιά που θα εκτιμούσαν την εκδήλωση περισσότερο από όλους θα είναι στους σχολικούς αγώνες στην Πεύκη.
Κρίμα που δεν θα μπορούν να πάνε τα σκακιστόπαιδα. Θα έβλεπαν μία άλλη διάσταση πέρα άπό τις προπονήσεις και τους αγώνες.

Ανώνυμος είπε...

Εντάξει καλή μας skamama, δεν θα προκριθούν και όλα στα τελικά της Κυριακής :-) Όλο και κάποια θα έχουν τη δυνατότητα να παρευρεθούν στην εκδήλωση και όχι μόνο τη σκακιστική, γιατί είναι εξαιρετικές οι δραστηριότητες των πολιτών της Κυψέλης. Αρκεί να το θέλουν τα Σκακόπαιδα και να τα παροτρύνουν (και να ξεκουνηθούν) οι Skamames και οι Skabades.

ΥΓ. Κοσμά σου χρωστάω απαντήσεις σε κάμποσα τηλεφωνήματα και μέιλ. Μην το λάβεις προσωπικά σε παρακαλώ. Είναι απλώς αυτό που λένε: "Για δες καιρό που διάλεξε ο Κέφαλος να με πάρει, τώρα που παίζω τουρνουά, κι από ζωή χαμπάρι"

Ανώνυμος είπε...

Επιτρέψτε μου αγαπητέ κύριε Ελισσαίε να εκφράσω την απογοήτευση μου που θα χάσουμε την ενδιαφέρουσα αυτή παράσταση και μη με αποπαίρνετε.
Ήταν ανάγκη να είναι την ίδια μέρα! απλά αυτό είπα.

Αν και για τις skamames τα παιδιά τους είναι ο κόσμος όλος, στην προκειμένη περίπτωση την ίδια ματαίωση ευελπιστώ ότι θα νιώσουν άλλα 500 παιδιά που θα προκριθούν και οι γονείς τους.
Εξάλλου τα παιδιά που θα προκριθούν θα ήταν και τα πιο δεκτικά στην εκδήλωση λόγω πιο μεγάλης ενασχόλησης, παραδεχτείτε το.

Μη κατηγορείτε τους skagoneis για οληγωρία. Έχουν απλωθεί οι αγώνες κάθε Κυριακή σαν τον τραχανά που άπλωνε η γιαγιά μου, η επίσκεψη στην Κυψέλη θα ξύνιζε τους skamames και skababades; Τουλάχιστον αυτή θα τους «ψυχαγωγήσει» και αυτούς τους έρμους που έχουν βαρεθεί να ξεροσταλιάζουν στους δρόμους κάθε Κυριακή.

Ανώνυμος είπε...

@ skamama

Έχετε δίκιο. Μακάρι να μην συνέπιπταν και μακάρι οι "παρα"-σκακιστικές δραστηριότητες να ήταν περισσότερες (και το πρόγραμμα της Αττικής σίγουρα πιο χαλαρό). Και γω δυστυχώς (επειδή χάνω τις εκδηλώσεις στην Κυψέλη), στην Πεύκη θα βρίσκομαι το Σαββατοκύριακο. Περιμένουμε εντυπώσεις απ' όσους παρευρεθούν.
Καλή επιτυχία