Σάββατο 28 Μαρτίου 2009

FIDE 4ο Τουρνουά Γκραν Πρι 2009

Το 4ο τουρνουά του Γκραν Πρι της FIDE θα διεξαχθεί στην πόλη Νάλτσικ, η οποία βρίσκεται στη Δημοκρατία της Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια (μέρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας). Όπως μαρτυρά και το όνομά της, η Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια αποτελείται από δύο συστατικές εθνότητες: Οι Καμπαρντίν είναι αρχαίο καυκάσιο φύλο, συγγενές με τους Αντίγκε και τους Τσερκέσιους. Ομιλούν μία τοπική διάλεκτο του Καυκάσου που φέρει το όνομά τους και οι περισσότεροι είναι σουνίτες μουσουλμάνοι. Οι Μπαλκάρ είναι ο τοπικός κλάδος των Καρατσάι. Ομιλούν την Καρατσάι-Μπαλκάρ, η οποία ανήκει στην οικογένεια των τουρκικών γλωσσών, και είναι επίσης σουνίτες μουσουλμάνοι. Μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, την αναβίωση των εθνικισμών στην ευρύτερη περιοχή του Καυκάσου και το κλείσιμο των κρατικών εταιριών, η Καμπαρντίνο-Μπαλκάρια γνώρισε σοβαρή οικονομική κρίση με ποσοστά ανεργίας της τάξης του 90%. Ακόμα και σήμερα είναι μια από τις φτωχότερες ρωσικές περιοχές.

Στο τουρνουά έχουν προσκληθεί και θα μετέχουν 14 κορυφαίοι γκρανμέτρ: Ακοπιάν (Αρμενία), Αλεξέεβ (Ρωσία), Αρονιάν (Αρμενία), Μπακρό (Γαλλία), Ελιάνοβ (Ουκρανία), Γκέλφαντ (Ισραήλ), Γκρίστσουκ (Ρωσία), Ιβαντσούκ (Ουκρανία), Κάμσκι (ΗΠΑ), Καριάκιν (Ουκρανία), Καζιμτζάνοβ (Ουζμπεκιστάν), Λέκο (Ουγγαρία), Μαμεντιάροβ (Αζερμπαϊτζάν), Σβίντλερ (Ρωσία).

Σύμφωνα με τα νέο έλο που θα δημοσιευτούν επίσημα την 1η Απριλίου, το τουρνουά θα έχει μέσο όρο αξιολόγησης 2725, θα είναι το ως τώρα ισχυρότερο της σειράς γκραν πρι και ένα από τα ισχυρότερα του 2009. Χρόνος διεξαγωγής: 15-29 Απριλίου (κενές ημέρες η 20ή και 25η Απριλίου). Συνολικά χρηματικά έπαθλα: 162.000 Ευρώ.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.nalchik2009.fide.com/

(τα εγκυκλοπαιδικά στοιχεία για το Καμπαρντίνο - Μπαλκάρια προέρχονται από την ελληνική wikipedia)

1 σχόλιο:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολύ ευχάριστο ότι η εισαγωγή στο τουρνουά κυριαρχείται από πληροφορίες για τον τόπο διεξαγωγής των αγώνων. Όταν παλιότερα ήμουν ενεργός παίκτης, φρόντιζα πάντα να μαθαίνω κάποια πράγματα για την περιοχή που επισκεπτόμουν, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Αν μάλιστα αυτό ήταν εφικτό, έφτανα 2-3 μέρες πριν από την έναρξη του τουρνουά και έφευγα κάποιες μέρες αργότερα.

Αυτή η αντιμετώπιση ήταν πιο εφικτή παλιότερα, όταν τα περισσότερα διεθνή τουρνουά ήταν "πουλ" και με ελεύθερες μέρες. Και σήμερα όμως, αν ένα ταξίδι οργανωθεί σωστά, μπορεί κανείς να απολαύσει τις ομορφιές κάθε τόπου. Ειδικά τα θερινά "όπεν" που διεξάγονται σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, προσφέρονται για συνδασμό σκακιστικών δραστηριοτήτων και εκδρομής.