Τετάρτη 16 Απριλίου 2008

Chavela Vargas


Της Φιλοθέης Π.

Από την ταινία Frida.
Llorona (η γυναίκα που κλαίει, η κλαίουσα, λαϊκό τραγούδι του Μεξικού) με την υπέργηρη Κοσταρίκο-μεξικάνα Chavela Vargas. Θρύλος στην Κεντρική Αμερική, αλκοολική, ομοφυλόφιλη και παρθένα κατά δήλωσή της, ερωτική σύντροφος της Frida Kahlo για κάποιο μικρό διάστημα, μπαινόβγαινε σε άσυλα μέχρι που την ξανα-ανακάλυψε ο Almodóvar..
Tην Chavela Vargas η Ευρώπη την γνώρισε μέσα από τις ταινίες του Ισπανού σκηνοθέτη. Έτσι ξεκίνησε και πάλι την καριέρα της, μετά από 20 χρόνια σκληρά, πνιγμένα στο αλκοόλ. Είχε τραγουδήσει πρώτη φορά στην Ευρώπη στο Florida Park, στο Parque Retiro στην Μαδρίτη το 1970 αλλά δε θεωρεί σημαντική και ποιοτική εκείνη την εμφάνισή της. Επέστρεψε το 1993 στην Σεβίλλη, όπου τραγούδησε για πρώτη φορά στη ζωή της σε θέατρο και όχι σε κάποια «καντίνα» (τα λαϊκά καμπαρέ του Μεξικού).
Ο Pedro Almodóvar τρέφει μεγάλο θαυμασμό για εκείνη. «Είναι από μόνη της ένα μεγάλο μουσικό θεατρικό τραγικό έργο. Χρειάζεται πολύ χώρο για να τραγουδήσει, γιατί όταν ανοίγει τα χέρια της γεμίζει όλη τη σκηνή. H Chavela τραγουδά μόνο σε σένα, μόνο για σένα. Τραγουδά αποκλειστικά την δική σου ιστορία. Είναι μια καταπληκτική ικανότητα.»

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική η ταινία!!Εξαιρετική και η Chavela Vargas,παρθένα καταρχήν στην ψυχή και στην ερμηνεία!! Εξαιρετικός όμως και ο ανώνυμος δημιουργός του skakistiko.blogspot.com που ξέρει τόσο καλά να μας ενημερώνει αλλά και να μας συγκινεί!!
Κ.Ανανιάδου

Ανώνυμος είπε...

Ay que bonito es volar
A las dos de la mañana
A las dos de la mañana
Y ay que bonito es volar, ay mama

tk είπε...

μερικές φορές αναρωτιέμαι, η αγάπη για το σκάκι είναι αυτή που μας φέρνει πιο κοντά στην τέχνη, ή η αγάπη για την τέχνη μας φέρνει πιο κοντά στο σκάκι?

εξαίρετη ανάρτηση

dmast είπε...

Το τραγούδι La bruja, στίχους του οποίου αναφέρει ο BadBishop, το πρωτοάκουσα σε αυτή την ταινία.

http://www.youtube.com/watch?v=sExrO_hnzo0&feature=related

Ανώνυμος είπε...

Συγκλονιστική ερμηνεία, παρά την ηλικία της τραγουδίστριας. Δεν την γνώριζα καθόλου, αλλά πράγματι μοιάζει να αποτελεί κεφάλαιο, από μόνη της.

Εξαιρετικό το blog, keep going! Δε συνηθίζω να γράφω σε blogs, αλλά φίλε αξίζεις. Πριν από 20+ χρόνια, είχαμε συναντηθεί 2-3 φορές.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@morfeas
Η αγάπη για την τέχνη δεν ξέρω που μας φέρνει, αλλά η αγάπη για το σκάκι μας φέρνει αναμφίβολα πιο κοντά στην αυτοκτονία (-:

Schrödinger's Cat είπε...

Ευχαριστώ και πάλι όλους και όλες για τα τόσο κολακευτικά λόγια...

drosoulites είπε...

La Llorona (γυναίκα που θρηνεί) είναι πρόσωπο της μυθολογίας των Ατζέκων που μάγευε τους άντρες με σπαρακτικές μελωδίες, έτσι είναι η φωνή της Chavela Vargas, σπαρακτική και παθιασμένη.


Στην έρημο ήρθα να ξεφύγω τού έρωτά σου
είναι πιο γλυκιά από σένα, κι απ' τ' αγκαθωτά φιλιά σου
στο κέντρο του τίποτα ήρθα, να φωνάξω δύνατα
πως δεν άξιζες καθόλου όσα θα σού έδινα
πως δεν άξιζες καθόλου όσα θα σού έδινα
ήρθα στην έρημο να ξεφύγω τού έρωτά σου...

Ήρθα τρέχοντας να ξεχάσω πως υπάρχεις κάπου εσύ
δώσμου ένα φιλί, πουλάκι, μη φοβάσαι, κολιμπρί
έφερα την πυρκαγιά μου να καεί στην ερημιά
γιατί καίγεται η καρδιά όταν πια δεν αγαπά

γιατί καίγεται η καρδιά

Schrödinger's Cat είπε...

91 χρόνια ζωής κλείνει σήμερα η Chavela Vargas.