Κυριακή 21 Ιουνίου 2009

Ικαρία 2009


Άγιος Κήρυκος Ικαρίας (φωτ. Δημήτρης Σκυριανόγλου)

Ρεκόρ συμμετοχής παικτών με τον υψηλότερο σκακιστικό τίτλο, του γκραν μετρ, αναμένεται να σημειωθεί φέτος στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου. Η συγκεκριμένη διοργάνωση αποτελεί την κορύφωση των εκδηλώσεων «Ίκαρος 2009», οι οποίες θα διεξαχθούν από 11 έως 19 Ιουλίου στον Άγιο Κήρυκο για 32η χρονιά!
Ήδη έχουν επιβεβαιώσει την συμμετοχή τους οι GM Markus (SRB, 2606), Vorobiov (RUS, 2596), Kempinski (POL, 2587), Borovikov (UKR, 2584), Mista (POL, 2572), Zubarev (UKR, 2566), Bobras (POL, 2561), Tukmakov (UKR, 2551), Zinchenko (UKR, 2531), Rychagov (RUS, 2530), Jojua (GEO, 2520), Zagrebelny (UKR, 2480), Velicka (CZE, 2480), Bagaturov (GEO, 2467), Batyrov (TKM, 2421), Ghane (IRN, 2415), καθώς επίσης και οι WGM Khotenashvil (GEO, 2364), Aginian (ARM, 2322), Batsiashvili (GEO, 2300), Srebrnic (SLO, 2283), Levushkina (GER, 2274), Hrabinska (UKR, 2267). Παράλληλα θα αγωνιστούν και άλλοι ισχυροί σκακιστές, όπως οι ΙΜ Sulashvili (GEO, 2442), Spirin (RUS, 2437), Gwaze (ZIM, 2426) Szymanski (POL, 2422), Tjiam (NED, 2382), Maly (RUS, 2377), Groetz (AUT, 2358) Maryasin (ISR, 2354) Grabinsky (UKR, 2312) Lahiri (IND, 2310) και αρκετές WIM.
Όλοι αυτοί φιλοξενούνται, κυρίως χάρη στην οικονομική στήριξη που παρέχει ο Δήμος Αγίου Κηρύκου. Έτσι ο ερασιτέχνης σκακιστής, ο οποίος θα έχει την ευκαιρία να αντιμετωπίσει κάποια από αυτά τα μεγάλα ονόματα διεκδικώντας νόρμες εθνικών και διεθνών τίτλων, δεν καλείται να συνεισφέρει στις δαπάνες φιλοξενίας των τιτλούχων, αλλά καλύπτει μόνο με τα δικά του έξοδα. Το οικονομικό πακέτο (300 ευρώ για διανυκτερεύσεις, ατμοπλοϊκά εισιτήρια και παράβολο) έχει υπολογιστεί με βάση το πραγματικό κόστος, ενώ οι κάθε είδους εκπτώσεις (έφηβοι, οικογένειες, μέλη ίδιου συλλόγου ή προεξόφληση μέχρι τις 30 Ιουνίου), ουσιαστικά αποτελούν επιδότηση της διαμονής του.
Οι δηλώσεις συμμετοχής υποβάλλονται στον Σάββα Κυριάκου, τηλ. 6932-478386 (κινητό), 210-5010871 (απογευματινές ώρες 5-9 μ.μ.), E-mail: ikaros@chess.gr.
Για περισσότερες πληροφορίες και ενημέρωση για τα νέα του Σκακιστικού Φεστιβάλ «Ίκαρος 2009» αλλά και πληροφορίες για το νησί της Ικαρίας οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τις ιστοσελίδες: http://www.chess.gr/ikaros, http://www-island-ikaria.com/, http://www.daki.gr/TouristGuide/, ενώ ενδιαφέρον παρουσιάζουν οι αναφορές στο CNN (http://edition.cnn.com/2009/HEALTH/04/16/longevity/) και στο ABC (http://www.youtube.com/watch?v=OqCPFN_3TIM&NR=1), καθώς και η συνέντευξη του Δημήτρη Σκυριανόγλου στο Chessdom (http://interviews.chessdom.com/dimitris-skyrianoglou).

Από τους 4 ντόπιους στους 200 από όλο τον κόσμο!
Ένα από τα πιο θετικά στοιχεία των εκδηλώσεων «Ίκαρος» είναι το γεγονός ότι κάθε χρόνο βελτιώνει και κάποιο βασικό συντελεστή επιτυχίας. Άλλοτε δημιουργείται νέο ρεκόρ συμμετοχών, άλλοτε γίνεται ισχυρότερο, άλλοτε αυξάνεται η διεθνής εκπροσώπηση και –όχι σπάνια- συμβαίνουν όλα μαζί!
Οι 4 ντόπιοι παίκτες του πρώτου τουρνουά σύντομα έγιναν 10, 20, 50, κάποια στιγμή έσπασε το φράγμα του 100 και τώρα οδεύουν στους 200. Επίσης γρήγορα άρχισαν να παίζουν σκακιστές και από άλλες περιοχές, με πρώτο τον γιατρό Χρήστο Αντώνογλου που υπηρετούσε τη θητεία του και από το 1991 άρχισαν να φιλοξενούνται και ξένοι.

Οι μεγάλοι σταθμοί στην πορεία των εκδηλώσεων ήταν τρεις:
• Το 1978 οργανώθηκε το πρώτο τουρνουά «Ίκαρος», αποκλειστικά για παίκτες της Ικαρίας. Αγωνίστηκαν 4 σκακιστές με σύστημα πουλ τετραπλών συναντήσεων (με τη σειρά που τερμάτισαν οι Νίκος Ξενάκης, Κοσμάς Κέφαλος, Γιώργος Ελευθερουδάκης και ο αείμνηστος Ντίνος Βασίλαρος, πρώτος πρόεδρος του Σκακιστικού Ομίλου Ικαρίας). Αυτοί οι 4, μαζί με τον Γιάγγο Μαυρογιώργη, ένα γνήσιο, αλλά ακαλλιέργητο ταλέντο (στους χαλεπούς καιρούς, όπως περιγράφει ο ίδιος, αντιμετώπιζε σε αγώνες μπλάιντ τους άλλους εξόριστους, στο στρατόπεδο συγκέντρωσης) και τον αείμνηστο Μανώλη Σταυρινάδη, τον πρώτο Ικάριο ΥΜ, αποτελούσαν το σύνολο σχεδόν των ενεργών σκακιστών στο νησί.
• Τον χειμώνα 83-84 φιλοξενήθηκαν οι πρώτοι σκακιστές από άλλα σωματεία, για την διεξαγωγή ενός τουρνουά με νόρμα ΥΜ. Έπαιξαν ο Ρωμύλος Χριστόπουλος, ο οποίος και επέλεξε τους άλλους φιλοξενούμενους, ο Σταύρος Λαζαρίδης (νικητής των αγώνων) και δύο νεαροί, τότε, αλλά με λαμπρές προοπτικές: ο Ανδρέας Κοφίδης και ο κορυφαίος μας Βασίλης Κοτρωνιάς.
• Το 1991 οργανώνεται το πρώτο διεθνές τουρνουά, το οποίο ανέδειξε νικητή τον Βούλγαρο ομογενή Κρουμ Γκεοργκίεβ. Ήταν κλειστό, αλλά παράλληλα οργανώθηκαν και άλλες εκδηλώσεις, ως προάγγελος των όσων θα ακολουθούσαν τα επόμενα χρόνια.

Φιλόξενη διάθεση
Τα νούμερα αποτελούν ατράνταχτα στοιχεία, τα χρονολογικά δεδομένα είναι αδιαμφισβήτητα, οι «δείκτες» εντυπωσιακοί, ωστόσο τίποτα δεν θα ήταν εφικτό χωρίς την φιλόξενη διάθεση των διοργανωτών, χωρίς την ουσιαστική συμβολή του ανθρώπινου παράγοντα.
Δεκάδες άνθρωποι δούλεψαν και εξακολουθούν να δουλεύουν για αυτή τη διοργάνωση (κατ΄ εξαίρεση θα αναφέρουμε μόνον έναν, που δεν βρίσκεται πια κοντά μας, τον Γιώργο Ιωακειμίδη), με πρωταρχικό στόχο όχι να οργανώσουν την πιο μεγάλη, την πιο πλούσια ή την πιο εντυπωσιακή σκακιστική εκδήλωση, αλλά να αναδείξουν πρωταγωνιστές, έναν έναν, όλους τους συμμετέχοντες.
Ο σκακιστής που θα παίξει σε ένα τουρνουά της Ικαρίας αισθάνεται πραγματικά πρωταγωνιστής. Απολαμβάνει της ίδιας φροντίδας με τους υψηλοελούχους, οι διοργανωτές απασχολούνται τον ίδιο χρόνο μαζί του, προσπαθούν να λύσουν κάθε πρόβλημα (όχι πάντα με επιτυχία, αλλά αυτό συνήθως σημαίνει καταστάσεις ανώτερες των δυνατοτήτων της διοργάνωσης) και γι΄ αυτό κάθε καλοκαίρι οι συμμετοχές αυξάνονται.
Γι΄ αυτό την τελευταία ημέρα παίκτες και διοργανωτές είναι περισσότερο φίλοι από όσο ήταν την πρώτη, γι΄ αυτό η παγωνιά και η επιφυλακτικότητα της τελετής έναρξης δίνει πάντα τη θέση της σε μια πολύ ζεστή τελετή λήξης!

10 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

οπεν
μπλαιντ
ομογενης Βουλγαρος κρουμ

Τι ταλέντο κι αυτό ρε γμτ!

Ανώνυμος είπε...

Αυτός ο σκυριανόγλου όμως χαλαει το τουρνουα όποτε εμφανίζεται εκει.

Ανώνυμος είπε...

kales oi simmetoxes, isxiros o antagwnismos....alla...kanas ellinas mipws???....

Ανώνυμος είπε...

ο σκυριανογλου.....!

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Έλα, με φώναξε κανείς? :-)

Λοιπόν, αν και η λίστα των συμμετοχών μεγαλώνει κάθε μέρα, αναφέρω ενδεικτικά τα ονόματα των Ελλήνων παιχτών με τα υψηλότερα Elo που έχουν δηλώσει συμμετοχή (η σειρά είναι τυχαία και είναι όσοι μου έρχονται στο μυαλό αυτή τη στιγμή):

Αγγελής, Γκούμας (Γιάννης), Γαζής, Νικολάου, Δούνης, Σερετάκης, Γράψα, Σπύρου, Κοκόλιας κ.α.

Σίγουρα ξεχνάω κάποιους. Την πλήρη λίστα την έχει ο Σάββας ο Κυριάκου, ελπίζω να μπορέσουμε να την ξεκαθαρίσουμε (γιατί μπαινοβγαίνουν αρκετά ονόματα κάθε μέρα) και να τη δημοσιεύσουμε τις επόμενες μέρες. Μια προηγούμενη λίστα μπορείτε να δείτε στο:

http://reports.chessdom.com/news-2009/ikaros-chess-festival-participants

Από άλλες συμμετοχές, τις τελευταίες μέρες προστέθηκε ο ΙΜ Dusan Lekic και η WGM Maria Manakova (ναι, αυτή με τις ημίγυμνες φωτογραφήσεις...)

Προσωπικά, πάντως, χαίρομαι ιδιαίτερα για τη συμμετοχή του Vladimir Tukmakov που κατά τη γνώμη μου είναι περίπου "ζωντανή ιστορία" αφού μεσουράνησε τη δεκαετία του '70 και του '80 λίγο πιο πίσω από τα υπόλοιπα σοβιετικά αστέρια της περιόδου. Είχα την ευκαιρία να τον γνωρίσω από κοντά στην Καβάλα το 1991. Ήταν ιδιαίτερα ευγενικός και προσιτός.

nikkarthegreat είπε...

Ένα link Δημήτρη για τις ημίγυμνες φωτογραφίες που μπορώ να βρώ ?

Ανώνυμος είπε...

http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=1857 για τις φωτογραφίες!! :)

nikkarthegreat είπε...

Ευχαριστώ , άντε να δούμε στην Ελλάδα πότε καμια σκακίστρια θα γίνει πρωτοσέλιδο....:)

Schrödinger's Cat είπε...

Ο σκακιστής Τάσος Δουλίδης, ο οποίος επισκέπτεται την Ικαρία οικογενειακώς τα τελευταία χρόνια, καταγράφει τις εντυπώσεις του, επιχειρώντας να προσεγγίσει τις κοινωνικές παραμέτρους της διοργάνωσης:

Η σύγχρονη «πτήση του Ίκαρου», που ξεκίνησε πάνω από τον Άγιο Κήρυκο της ακριτικής Ικαρίας πριν από τριάντα και πλέον χρόνια, συνεχίζεται ασταμάτητα, με ολοένα και μεγαλύτερη διοργανωτική, κυρίως, όμως, αγωνιστική επιτυχία, όπως ακριβώς, δηλαδή, θα επιθυμούσαν και οι χιλιάδες φανατικοί φίλοι της (σκακιστές, διάσημοι ή λιγότερο γνωστοί, και όχι μόνον).

Όσοι έλληνες και ξένοι, κάθε ηλικίας (από νηπιακή έως και άνω των 80 ετών), από τις περισσότερες χώρες του κόσμου, μέσα στο πέρασμα όλων αυτών των χρόνων, κατάφεραν να πάρουν μέρος, έστω και για μία φορά, στο ετήσιο καλοκαιρινό σκακιστικό φεστιβάλ της Ικαρίας (σημαντικό καθιερωμένο σκακιστικό και πολιτιστικό γεγονός, όχι μονάχα για το συγκεκριμένο νησί, αλλά και για τον ευρύτερο χώρο του Αιγαίου Πελάγους), είναι σε θέση να γνωρίζουν πολύ καλά, ότι είχαν την τύχη να ζήσουν κάτι κυριολεκτικά ανεπανάληπτο.

Η μοναδικότητα αυτή ήταν εμφανής, όχι μονάχα στο σκακιστικό πεδίο, αλλά προπάντων σε σχέση με τον ανέμελο και χαλαρό τρόπο ζωής του νησιού, την ευκαιρία που, παράλληλα, τους παρέχεται για 10ήμερες ονειρεμένες διακοπές (ατομικά ή οικογενειακά), όπως αυτές μιας αλλοτινής ξέγνοιαστης εποχής, καθώς και τις πρωτόγνωρες – αλησμόνητες εμπειρίες που τους περίμεναν σε κάθε τους βήμα, σε 24ωρη βάση, μέσα σ’ αυτό το φιλόξενο και συνάμα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, που, παραδόξως, επιμένει ακόμη να αντιστέκεται πεισματικά και να μην έχει θυσιαστεί προς χάριν της όποιας ανεξέλεγκτης τουριστικής εκμετάλλευσης.

Μια πολύ μεγάλη παρέα, σαν ένα ζωηρό μελίσσι, κατακλύζει, στη κυριολεξία, τον Άγιο Κήρυκο, στα μέσα κάθε Ιουλίου, και για δέκα περίπου ημέρες βρίσκεται σε εξέλιξη ένα ατέλειωτο τρελό παιχνίδι, όχι μόνο πάνω στις σκακιέρες, αλλά σε κάθε σημείο του νησιού, ορεινό, παραλιακό, παντού.

Πρόσχαρες παρέες σκακιστών ελλήνων ή (και) ξένων, κάθε ηλικίας, συχνά τελείως άγνωστων μεταξύ τους μέχρι και πριν από το ξεκίνημα του σκακιστικού φεστιβάλ, ξεπροβάλλουν από διαφορετικά σημεία στα γραφικά σοκάκια του νησιού και σε «αναγκάζουν» να τους ακολουθήσεις σε μία άλλη διάσταση αφήνοντας κατά μέρος όλες σου τις έννοιες και ξεχνώντας όλα σου τα προβλήματα.

Τα ερεθίσματα που μπορούν να ξεμυαλίσουν τον οποιονδήποτε (με συνέπεια, αυτός να ξεχάσει να παρουσιαστεί ακόμη και για την προγραμματισμένη του παρτίδα στο τουρνουά) είναι πράγματι πάρα πολλά και έντονα.

Γοητευτικές και συνάμα ήσυχες παραλίες στη διάρκεια της ημέρας, γραφικά ταβερνάκια ή ρομαντικά μουσικά κέντρα, σε όλη, σχεδόν, τη διάρκεια του 24ώρου. Χωριστή, μάλιστα, αναφορά πρέπει να γίνει στο τοπικό παραδοσιακό πανηγύρι και ξεφάντωμα της 17ης Ιουλίου κάθε χρόνο στον Άγιο Κήρυκο, που η τέλεσή του συμπίπτει μέσα στις ημέρες διεξαγωγής του σκακιστικού τουρνουά.

Για όσους, βέβαια… επιμένουν σκακιστικά, αγνοώντας, έτσι, την όποια εξωσκακιστική πρόκληση, υπάρχουν στη διάθεσή τους παραδοσιακά καφενεδάκια κοντά στο κύμα, όπου, σε κάθε στιγμή, βλέπει κανείς να καταφθάνουν μικρότερες ή μεγαλύτερες ομάδες αμετανόητων σκακιστών, εφοδιασμένων με τον απαραίτητο φορητό σκακιστικό τους εξοπλισμό, προκειμένου να ξεκινήσουν την ανάλυση των παρτίδων τους της προηγούμενης ημέρας, προετοιμαζόμενοι για τις επόμενες, με τη συνοδεία, πάντοτε, των απαραίτητων σκακιστικού τύπου καλαμπουριών (την ίδια στιγμή, βέβαια, που οι οικογένειες πολλών από αυτούς απολαμβάνουν το μπάνιο τους σε κάποια από τις παρθένες διαμαντένιες παραλίες του νησιού).

Σε κάθε περίπτωση, αυτή η ατέλειωτη παρέα, εύχεται αυτό το δεκαήμερο ταξίδι στη ξεγνοιασιά και στο όνειρο να κρατήσει όσο το δυνατόν περισσότερο, να μην τελειώσει ποτέ.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

Το ChessVibes φιλοξενεί μια ενδιαφέρουσα αναφορά του ΙΜ Robert Ris για το φετινό διεθνές τουρνουά της Ικαρίας:

http://www.chessvibes.com/reports/three-way-tie-at-ikaros-chess-festival/

Επίσης στο Chessdom που ήταν και φέτος επίσημος μιντιακός συνεργάτης του "Ίκαρου" θα βρείτε αρκετές αναφορές στο τουρνουά. Η τελευταία από αυτές βρίσκεται στη διεύθυνση:

http://www.chessdom.com/news-2009/ikaros-chess-festival

Τέλος πολλές φωτογραφίες από το φετινό Ίκαρο θα βρείτε στα τρία άλμπουμ που ετοίμασε ο Γιώργος Τσουνής:

http://picasaweb.google.gr/sahxalkida/200909#

http://picasaweb.google.gr/sahxalkida/200910#

http://picasaweb.google.gr/sahxalkida/2009C#

Οι φωτογραφίες είναι του Παναγιώτη Ταμβάκου και του Νίκου Τσουνή.

Για αναλυτικά αποτελέσματα μπορείτε φυσικά να επισκεφθείτε και την επίσημη ιστοσελίδα του τουρνουά στη διεύθυνση:

http://www.chess.gr/ikaros