Τετάρτη 3 Ιουνίου 2009

Πρωταθλητής ο Πρέντος


Με τη συμμετοχή 17 λυτών διεξήχθη επιτυχώς, την Κυριακή 31 Μαΐου, στο εντευκτήριο του Σκακιστικού Ομίλου Αιγάλεω, ο 8ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων.
Διοργανωτές του φετινού διαγωνισμού, ο οποίος έχει καθιερωθεί πλέον στη συνείδηση των φίλων του καλλιτεχνικού σκακιού, ήταν ο Δήμος και ο Δημοτικός Αθλητικός Οργανισμός Αιγάλεω, ο Σκακιστικός Όμιλος Αιγάλεω και η Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού της Ε.Σ.Ο. με συντονιστή-κριτή το Γιάννη Γαρουφαλίδη.
Η ποιότητα και δυσκολία των θεμάτων δημιούργησε εκπλήξεις και έντονη αγωνιστική μαχητικότητα ενώ κράτησε αμείωτο το ενδιαφέρον για την τελική κατάταξη .
Πρώτος νικητής -για 8η φορά σε 8 διοργανώσεις!- αναδείχτηκε με χαρακτηριστική άνεση ο Θεσσαλονικιός Κώστας Πρέντος με 42 β. (Ποσοστό 70 %). Δεύτερος νικητής αναδείχτηκε ο Χάρης Φουγιαξής με 23 β. (Ποσοστό 38,3%) και τρίτος νικητής ο Ανδρέας Παπασταυρόπουλος με 22 β. (Ποσοστό 36,6%).
Την εξάδα συμπλήρωσαν οι Παναγής Σκλαβούνος με 21,5 β. Μανώλης Μανωλάς με 20 β. και Σπύρος Ιλαντζής επίσης με 20 β. αλλά ελαφρώς χειρότερο χρόνο.
Οι τρεις πρώτοι νικητές έλαβαν και το “Twins’ Prize”, δηλ. χρηματικά έπαθλα αθλοθετημένα από τον Μεγανήσιο Παναγιώτη Κονιδάρη, προς τιμήν των δίδυμων νεογέννητων παιδιών του (ο ίδιος δε μπόρεσε να συμμετάσχει για ευνόητους λόγους)
Παράλληλα με τον Πανελλήνιο Διαγωνισμό Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων διεξήχθη και διαγωνισμός λύσης προβλημάτων για αρχάριους με λιγότερα και ευκολότερα προβλήματα στον οποίο βραβεύτηκε για τη συμμετοχή του ο Γ. Κατωπόδης (με 7,5 β. στους 40 β.) ο οποίος ήταν και ο νεότερος από τους συμμετέχοντες!
Συνολικά η συμμετοχή στο διαγωνισμό κρίνεται ικανοποιητική. Αν και έλειπαν κάποιοι γνωστοί λύτες (π.χ. Κονιδάρης, Κωστούρος, Καλκαβούρας, Μαρκεσίνης, Μητσάκης) είχαμε τη συμμετοχή κάποιων νέων προσώπων (π.χ. Τασσόπουλος –είχε χρόνια να συμμετάσχει- και Βλάχος) ενώ, εκτός από την Αθήνα, εκπροσωπήθηκαν στο διαγωνισμό η Θεσσαλονίκη και η Πάτρα. Από την άλλη, σίγουρα θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη η συμμετοχή στο διαγωνισμό αρχαρίων.

***Όλα τα προβλήματα του διαγωνισμού στο ιστολόγιο
http://kallitexniko-skaki.blogspot.com/

3 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ο Κώστας Πρέντος υπήρξε και ισχυρός σκακιστής, ώστε είναι κρίμα που οι άλλες ενασχολήσεις του δεν του επιτρέπουν συχνότερη συμμετοχή σε αγώνες. Από την άλλη πλευρά, στην περίπτωσή του (και σε πολλές άλλες) αναδεικνύεται η προσαρμοστικότητα του σκακιού, χάρη στην οποία μπορεί κανείς να ασχοληθεί με αυτό, να αντλήσει ευχαρίστηση και να εκφράσει δημιουργικότητα με πολλούς διαφορετικούς τρόπους.

Πρόκειται για μια παράμετρο του σκακιού που δεν έχει αξιοποιηθεί αρκετά στη χώρα μας. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια σπάνια γίνονται σιμουλτανέ όπως το πρόσφατο στη μνήμη του Παναγιώτη Τράνταλη (στο Περιστέρι), το οποίο είχε μεγάλη επιτυχία και πρόβαλε το άθλημά μας με τρόπο που θα ευχαριστούσε ιδιαίτερα τον Παναγιώτη

Σπ. Ιλαντζής είπε...

Ο Κώστας ο Πρέντος είναι διεθνούς επιπέδου λύτης, όπως έχει αποδείξει με τις συχνές διακρίσεις του σε Πανευρωπαϊκά και Παγκόσμια Πρωταθλήματα Λύσης. Αλλά θα έλεγα και ότι παραμένει ισχυρός σκακιστής, για παράδειγμα θυμίζω ότι στο Διασυλ/κό του '06, στην Ερμιόνη, είχε φέρει μαχητικές ισοπαλίες με τους GMs Αν. Σοκόλοβ και Βάισερ, αλλά και τους IMs Μακρόπουλο και Ντέμπο.
Ιδιαίτερα σεμνός και αγαπητός ανάμεσα (και) σε μας τους προβληματιστές, του ευχόμαστε να συνεχίσει με την ίδια διάθεση και αποτελεσματικότητα!
Πάντα επιτυχίες, Κώστα!

Βύρων Τσορμπατζόγλου είπε...

Συνυπογράφω απόλυτα τα παραπάνω σχόλια και προσθέτω ότι Ο Κώστας Πρέντος αποτελεί για τον σκακιστικό χώρο και όχι μόνο, μια σπάνια περίπτωση προσωπικότητας με κυρίαρχο χαρακτηριστικό την σεμνότητα την αξιοπρέπεια και την ευγένεια. Η διαχρονικά τεράστια προσφορά του στο σκάκι περνάει αθόρυβα διακριτικά χωρίς προβολή αλλά την γνωρίζουν όλοι γιατί οι προσωπικότητες μένουν στην Ιστορία χωρίς την ματαιότητα της ανάγκης του θορύβου
Με τον Κώστα γνωριζόμαστε πολλά χρόνια και πρέπει να υπογραμμίσω για όσους με ξέρουν ότι ποτέ μου δεν διανοήθηκα ούτε σαν σκέψη μια προσωπική αντιπαράθεση μαζί του.για οποιονδήποτε λόγο
Βύρων Τορμπατζόγλου Θεσσαλονίκη