«Fischer Random» στην ΑΕΚ
Στη φωτογραφία, παρτίδα «Fischer Random» ανάμεσα στην Ελίζαμπεθ Πατζ (αριστ.) και την Αλεξάνδρα Κόστενιουκ, στο διεθνές φεστιβάλ του Μάιντζ, το 2009. Παίζεται με τη σκακιέρα 8x8 που γνωρίζουμε όλοι και με τα γνωστά σκακιστικά κομμάτια, όμως η θέση των κομματιών της πρώτης και της τελευταίας γραμμής επιλέγεται τυχαία, οπότε, υπολογίστηκε πως υπάρχουν 960 δυνατές αρχικές τοποθετήσεις. Ο σκοπός του παιχνιδιού είναι βέβαια το ματ, όπως στο παραδοσιακό σκάκι. Για να διατηρείται ο χαρακτήρας του παραδοσιακού σκακιού, ο βασιλιάς πρέπει υποχρεωτικά να τοποθετείται κάπου ανάμεσα στους δυο πύργους (υπάρχει δικαίωμα ροκέ) και οι αξιωματικοί κάθε παράταξης να κινούνται σε τετράγωνα διαφορετικού χρώματος. Επινοήθηκε από τον Μπόμπι Φίσερ και παρουσιάστηκε το 1996 στο Μπουένος Άιρες, με φανερή φιλοδοξία να εξαλείψει την τεράστια σημασία της θεωρητικής προετοιμασίας στα ανοίγματα. Οι φανατικοί του «Fischer random» δεν κρύβουν τις ελπίδες τους, οραματίζονται πως η επινόηση θα εκτοπίσει μελλοντικά το κανονικό σκάκι, επειδή αυτό αγγίζει τα όριά του. Το πρώτο τουρνουά με τους κανόνες αυτούς έγινε στη Γιουγκοσλαβία, επίσης το 1996, και το κέρδισε ο Πίτερ Λέκο. Δημοφιλές παιχνίδι σήμερα και σε πολλούς σκακιστικούς σέρβερ στο ίντερνετ. Ονομάζεται επίσης «Σκάκι960». Αναλυτική περιγραφή των κανόνων και ιστορικά στοιχεία στο λήμμα της wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Chess960
Στην Ελλάδα έχουν διοργανωθεί παλιότερα 2 ή 3 φορές, νομίζω, αγώνες της φισερικής σκακιστικής παραλλαγής. Το σκακιστικό τμήμα της ΑΕΚ προκήρυξε για την Κυριακή 10 Οκτωβρίου 2010 τουρνουά ράπιντ «Fischer Random» στο εντευκτήριο του σκακιστικού τμήματος, το οποίο βρίσκεται επί των οδών Θεμιστοκλή Σοφούλη και Στρατηγού Παπάγου 100, στη Νέα Φιλαδέλφεια. Το τουρνουά θα ξεκινήσει στις 19:00 ενώ η δήλωση συμμετοχής και η επιβεβαίωση των συμμετοχών θα είναι μέχρι τις 18:45. Ελβετικό 7 γύρων, ενώ ο καθορισμός της αρχικής θέσης θα γίνεται στην αρχή κάθε γύρου από τον διαιτητή των αγώνων, η οποία αρχική θέση θα είναι η ίδια για όλες τις παρτίδες του γύρου. Η αρχική θέση θα επιλέγεται ηλεκτρονικά. Η βαθμολογία των σκακιστών θα είναι 1 βαθμός για νίκη, ½ για ισοπαλία και 0 για την ήττα. Δηλώσεις συμμετοχής: στους Γιάννη Βραϊμάκη (6972-010471, johnvraimakis@gmail.com ) και Φώτη Αρμπή (6945-701874, fapatra@hotmail.com )
9 σχόλια:
Καλή η πρωτοβουλία, αλλά:
Την ίδια μέρα, Κυριακή 10 Οκτώβρη, διοργανώνονται ακόμα... 4 (τέσσερα) τουρνουά blitz στην Αττική, από τον Σ.Ο. Αμπελοκήπων, το Σ.Ο. Παγκρατίου, το Σ.Ο. Αιγάλεω και τον Σ.Ο. Χαλανδρίου!
Τι γίνετε, ρε παιδιά? Υπάρχει τέτοια δίψα για σκάκι? Θέλετε όλοι να προλάβετε το Μπίκου (που ξεκινάει την επόμενη Κυριακή)? Ή το κάνετε απλά για "ζέσταμα" των παικτών σας?
Τα blitz είναι άλλο από το 960. Οπότε στην ουσία πρόκειται για 4 διοργανώσεις blitz και μια 960. Όποιοι προτιμούν το 960, πάνε στην ΑΕΚ, όσοι τα blitz, χωρίζονται στα τέσσερα...
Πάντως, είναι ευχάριστο που υπάρχουν ξανά τόσα μονοήμερα τουρνουά μπλιτς. Κατά τη γνώμη μου, είναι δείγμα της ανάγκης του κόσμου να έρθει σε επαφή, γιατί τα τελευταία χρόνια το μπλιτς παίζεται κυρίως στο Διαδίκτυο και σε σχετική απομόνωση.
Ελπίζω κάποια στιγμή να ξαναδούμε και ομαδικά τουρνουά μπλιτς, σε πλατείες ή αλλού.
Να σημειώσω μόνο, οτι ο Σ.Ο.Παγκρατίου ΔΕΝ διοργανώνει μπλιτς (ή ράπιντ) την Κυριακή 10 Οκτώβρη. Βέβαια 3 μπλιτς και ένα 960 είναι πάλι πολλά :-)
Ας υποθέσουμε το επιχείρημα ενός επισκέπτη, το οποίο έχει κάποια βάση.
Ένας άλλος επισκέπτης απαντάει ως εξής:
"Ο Μποτβίνικ έλεγε το (τάδε) επομένως η θέση σου είναι λανθασμένη."
Σε αυτή την περίπτωση, ποια είναι η κατάλληλη απάντηση;
Ως αντεπιχείρημα μπορώ να δεχτώ
- Επιστημονικά δεδομένα.
- Την γενική άποψη που έχει διαμορφώσει το σύνολο των χρηστών ενός ιστοχώρου διαμέσου αλεπάλληλων συζητήσεων και εμπειρικών δεδομένων, σε συνδυασμό με θεωρητικά δεδομένα. Αυτά συντελούν στην εξέλιξη ενός ιστοχώρου.
Ένας μεγάλος μαιτρ ίσως να έχει πει κάποια πράγματα, αλλά μειονεκτεί στο ότι δεν ήταν ποτέ επισκέπτης
σε ένα blog.
Επομένως, τι ακριβώς ισχύει;
Για να εξηγήσω καλύτερα την άποψή μου...
Αν θέλω να είμαι συνεπής με το παραπάνω σκεπτικό, οφείλω εώς ενός βαθμού να μελετήσω κάτι (μια ιδέα ή κάποιες εμπειρίες) που έγραψε
ο Α' ανώνυμος, ο 1800 ή ο 2500, ώστε αυτό να μετουσιωθεί σε μελλοντικό υλικό που θα εμπλουτίσει μελλοντικές συζητήσεις.
Με αυτό τον τρόπο ενθαρρύνεται η ομοιογένεια και η κριτική σκέψη.
Υπάρχουν και άλλες διαστάσεις που θα ήθελα να παρουσιάσω σχετικά με αυτό, αλλά ελπίζω να γίνομαι κατανοητός προς το παρόν.
Τι πεινεις και δεν μας δινεις;
Υποθέτω αυτό πίνει.........
ένα κλασικό ψηλό ποτήρι σωλήνα
50 ml από όποιο τζιν επιλέξετε
100 ml τόνικ (τα ατομικά britvic είναι ό,τι πρέπει, τα swepps έπονται σε απόσταση αναπνοής)
Φλούδα από λάιμ ή φλούδα από λεμόνι και μία φέτα από το φρούτo που θα προτιμήσετε (στην περίπτωση του Hendrick's, φλούδα και φέτα αγγουριού)
«Χτίστε» τις φλούδες των εσπεριδοειδών μέσα στο ποτήρι και βάλτε άφθονα μεγάλα και σκληρά παγάκια. Προσθέστε το τζιν και απογεμίστε το ποτήρι με τόνικ.
Oχι ρε κρασοπατερα γιατι το τζιν ειναι η ειδικοτητα μου.Και το hendric's ,και το ten,ακομα και το reval η το adler(εξαισια Gin).Σιγουρα δεν πινει το ποτακι μας.
Ο αποπανω ανωνυμος (ο πεινεις)
Δημοσίευση σχολίου