Δευτέρα 30 Μαρτίου 2009

Αλίσα Μάριτς

Η Αλίσα Μάριτς πρωτογνώρισε τον κόσμο του σκακιού σε ηλικία τεσσάρων ετών, μαζί με τη δίδυμη αδελφή της Μιριάνα. Είναι η ισχυρότερη σκακίστρια που ανέδειξε η Σερβία. Σε ηλικία 20 ετών, σύμφωνα με τους βαθμούς αξιολόγησης (έλο), ήταν η τρίτη γυναίκα, σε σκακιστική δυναμικότητα, στον κόσμο. Εκείνη η χρονιά ήταν το 1990, όπου κέρδισε το τουρνουά υποψηφίων για το παγκόσμιο πρωτάθλημα γυναικών, για να ηττηθεί στη συνέχεια από την Κινέζα Ξιέ Ζουν, η οποία το 1992 αναδείχθηκε παγκόσμια πρωταθλήτρια. Η Μάριτς έχει σπουδάσει οικονομικά και διδάσκει στο πανεπιστήμιο Megatrend του Βελιγραδίου. Έχει γράψει το βιβλίο «αρχές του μάρκετινγκ» και είναι μέλος του προεδρείου της Ολυμπιακής Επιτροπής της Σερβίας. Είναι μια από τις πιο γνωστές αθλητικές προσωπικότητες της χώρας της για τον επιπρόσθετο λόγο της παρουσίασης δημοφιλών σκακιστικών εκπομπών στην τηλεόραση, όπως «Η Αλίσα στη χώρα των σκακιστικών θαυμάτων». Έχει αγωνιστεί αρκετές φορές σε διεθνή τουρνουά στην Ελλάδα (Ακρόπολις, Δ.Τ. Καβάλας κ.ά).
Σε συνέντευξη που έδωσε στο latestchess.com μιλάει για τον συνδυασμό ακαδημαϊκής και σκακιστικής καριέρας, για το σκάκι στα σχολεία, για τη Τζούντιτ Πόλγκαρ, για τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές στο σκάκι και για πολλά ακόμη.
Το πλήρες κείμενο της συνέντευξης (3 σελίδες):
http://latestchess.com/showInterview.php?id=15

24 σχόλια:

middlewave είπε...

Γάτε,
σόρρυ για το άσχετο της ανάρτησης, δεν θυμάμαι το email σου αυτή τη στιγμή, αφού τη διαβάσεις σβήσε την!
Χρησιμοποιώ το Google Chrome κυρίως και θέλω να ενημερώσω πως η σελίδα σου δεν εμφανίζεται σωστά τις περισσότερες φορές. Συγκεκριμένα, οι πρώτες αναρτήσεις εμφανίζονται προβληματικά (από μία εώς τέσσερις κατά περίπτωση). Δεν φορτώνει καθόλου το κυρίως κείμενο (φορτώνουν όμως οι τίτλοι, τα σχόλια κλπ) αλλά και το λευκό φόντο. Αυτό μου το έκανε από την αρχή, πρόσφατα για ένα μικρό διάστημα φόρτωνε σωστότατα, και τώρα πάλι πρόβλημα...
Προφανώς υπάρχει θέμα με το Chrome (άλλοι browsers δεν παρουσιάζουν κανένα πρόβλημα), αν βρεις χρόνο ρίξε μια ματιά στο Ίντερνετ μπας και βρεθεί λύση!

Schrödinger's Cat είπε...

Καλησπέρα και ευχαριστώ για την αναφορά του προβλήματος. Το πρόβλημα με τον φυλλομετρητή Google Chrome έχει να κάνει με την σωστή απεικόνιση των πινάκων και εμφανίζεται σε πολλά μπλογκ και ιστοσελίδες. Τα εξιδεικευμένα φόρουμ στο ίντερνετ δημοσιεύουν πάρα πολλές αναφορές για το συγκεκριμένο πρόβλημα που εμφανίζεται στο Chrome π.χ. στο http://www.htmlforums.com/html-xhtml/t-table-display-problem-with-chrome-114512.html.

Δυστυχώς η πλατφόρμα των μπλογκ δεν επιτρέπει ικανή σχεδιαστική παρέμβαση, οπότε ελπίζω το πρόβλημα της απεικόνισης με το Chrome να λυθεί σε έπομενη έκδοση του browser.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η Αλίσα Μάριτς είχε εμφανιστεί και στην Ικαρία, δίνοντας την εντύπωση μιας πραγματικά ευγενικής προσωπικότητας. Αποτελεί εξαιρετικό συνδυασμό ισχυρής σκακίστριας και επιτυχημένης επιστήμονος, από τους προσβευτές του σκακιού που πραγματικά τιμούν το άθλημα.

Ίσως κάποια στιγμή θα έπρεπε να αξιοποιήσουμε αντίστοιχους (παλιότερα) κορυφαίους Έλληνες σκακιστές με ευρύτερη κοινωνική καταξίωση, στο βαθμό βέβαια που και οι ίδιοι θέλουν να βοηθήσουν στην προώθηση του αθλήματος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ηλία
"Ευγενική προσωπικότητα,ισχυρή σκακίστρια, επιτυχημένη επιστήμονας" αλλά και όμορφη γυναίκα. Να μην τα κρύβουμε αυτά από τον κοσμάκη! Έχει και το σώμα την αίγλη του, άλλο που μαραίνεται νωρίτερα.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Τώρα θα σχολιάσει ο Γάτος...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ο καθένας κρατάει ότι θέλει από τις συναντήσεις του...
(για τον Capablanca, τον Tal ή τον Spassky τα ίδια θα έγραφες;)
Πάντως, από τις κάμποσες συζητήσεις που είχα μαζί της στην Ικαρία, πιο πολύ εντύπωση μου έκανε η προσωπικότητά της απ' όσο η ομορφιά της.

barbis είπε...

Μπράβο στον Κονιδάρη για την επιπλέον παρατήρηση!Ηλία ο Παναγιώτης έκανε την κριτική του ως άντρας,μια γυναίκα θα μπορούσε ίσως να πει τα ίδια για τον Capablanca, τον Tal ή τον Spassky.Ειδικά για τον πρώτο λέγεται ότι είχε μεγάλη απήχηση στο "ωραίο φύλο"!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ηλία
Καλά ντε, κράτα εσύ την επιστημοσύνη να κρατήσω εγώ τα υπόλοιπα :-)

Αν μου έλεγες για τον Καπαμπλάνκα ή τον Ταλ, ήξερα κι εγώ να σου μιλήσω για τον αδαμάντινο (τον ποιόν;) χαρακτήρα τους :-)

Υ.Γ. Τι διάολο, στην Ικαρία η Μάριτς δεν έκανε μπάνια;

@barbis
Δε γυάλισε μόνο σε μένα, ε;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Και μπάνια κάναμε στην Ικαρία μαζί με την Αλίσα, αλλά και ωραία ανέκδοτα (όχι δημοσιοποιήσιμα στο συγκεκριμένο χώρο, φοβάμαι!) ζήσαμε. Η προσωπικότητα στην οποία αναφέρθηκα δεν είχε να κάνει μόνο με την επιστημοσύνη της, φυσικά.

Όταν όμως το θέμα τίθεται από τον οικοδεσπότη μας με βάση τις δημόσιες δραστηριότητες οποιουδήποτε προσώπου, θεωρώ αταίριαστο να σχολιάσω άλλα στοιχεία. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ιδιαίτερα, επειδή πολλές σκακίστριες συχνά προσδιορίζονται και χαρακτηρίζονται από άνδρες με βάση τα σωματικά τους "προσόντα", η στροφή προς ζητήματα σχετικά με το φύλο της τείνει να υποβιβάσει τα υπόλοιπα επιτεύγματά της. Δόξα τω γάτω, μας δίνει άφθονες ευκαιρίες να σχολιάσουμε ζητήματα αισθητικής χωρίς να χρειάζεται να τα εισάγουμε εκεί που δεν χρειάζονται -πόσο μάλλον εκεί που δημιουργούν τον κίνδυνο να αποπροσανατολίσουν το θέμα, όπως εδώ.

Αν κάποιος έχει διάθεση να συζητήσει για την κοινωνική, επιστημονική, σκακιστική ή πολιτική δράση της Αλίσα Μάριτς, ευχαρίστως. Αν όμως τα σχόλια συνεχίσουν να περιστρέφονται γύρω από τα σωματικά της χαρακτηριστικά, να με συγχωρείτε αλλά δεν θα συμμετάσχω.

Το χωνί του Μωάμεθ είπε...

Εξαιρετικός ο λόγος σας όπως πάντα κύριε Κουρκουνάκη (λατρεύω τα γραπτά σας και τις διαλέξεις σας στο Παγκράτι), αλλά στο συγκεκριμένο θέμα βρίσκω υπερβολικό τον ορθολογισμό σας .

Και η Μάριτς και αν εγέρασε, τα τελευταία χρόνια έχει βγει μια φουρνιά σκακιστριών που συνδυάζουν το σπορ με το...θέαμα, για να συγκινούμαστε και εμείς οι εναπομείναντες...σεξιστές και φαλλοκράτες του χώρου!

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ηλία
Δεν καταλαβαίνω γιατί έβγαλες το συμπέρασμα ότι καλώ τα πλήθη να αδιαφορήσουν για το πνεύμα και την ψυχή των γυναικών σκακιστριών, καλώντας τα να επικεντρωθούν στο σώμα (του εγκλήματος).Αν κρίνω δε από τις σκακίστριες που έχω γνωρίσει, ούτε που θα τολμούσα να προτείνω κάτι τέτοιο.:-)

Η Μάριτς όμως συγκεντρώνει όλα τα καλά του Θεού κι αυτό σχολίασα, όχι χωρίς σεβασμό. Μα, επιτέλους, είναι αμάρτημα να είναι κανείς ευειδής και να τον θαυμάζουμε γι' αυτό (ή και γι' αυτό);

Πω-πω, εσείς του αγωνιστικού σκάκι δε μας καταλαβαίνετε εμάς του καλλιτεχνικού :-)

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχει μια κατηγορία ανδρών, πιστεύω οτι είναι μειοψηφία ανάμεσα στον αντρικό πληθυσμό, που δεν χάνουν την ευκαιρία να εκφραστούν με προσβλητικό τρόπο όταν μιλούν για τις γυναίκες.
Σ αυτην την κατηγορία,ανήκει και ο κύριος Κονιδάρης,που απορρίπτει τις Ελληνίδες σκακίστριες για την εμφάνιση τους,αυτές που έχει γνωρίσει όπως λέει, τι ευγενικό! για εκείνες!
Παρ ότι θα συμφωνήσουν μαζί μου οι περισσότεροι νομίζω, ότι υπάρχουν πολύ όμορφα κορίτσια στο σκάκι δεν είναι βέβαια εκεί το θέμα. Τέτοιες απόψεις και μάλιστα από ανθρώπους που δίνουν την εντύπωση γενικότερα οτι είναι καλλιεργημένοι, είναι απογοητευτικές.Είναι εμπόδιο για την εξέλιξη των ανθρώπων, για την επικοινώνία των δύο φύλων.
Μια σκακίστρια

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ω! αγαπητή μου σκακίστρια σουφραζέττα, λυπάμαι οικτρά που η ελλιπής μου καλλιέργεια (μου λείπει λίγο όργωμα ακόμα) σας πλήγωσε σε σημείο που δε βλέπει ο ήλιος.

Φοβάμαι βέβαια πως υπάρχει κάποια παρανόηση, γιατί η ταπεινότητά μου τάχθηκε υπέρ της ομορφιάς, του κάλλους αν θέλετε, των Ελλήνων και των Ελληνίδων σκακιστών, άλλος (Ηλία σε έδωσα) υποστήριξε ότι αυτό είναι αδιάφορο.

Παρ' όλα αυτά θα μου επιτρέψετε να επιμείνω πως οι σκακίστριες που έχω γνωρίσει (λάβετε εδώ υπόψιν πως τα τελευταία 10 χρόνια είναι ζήτημα να έχω παίξει 50 επίσημες παρτίδες και καμιά με γυναίκα οπότε αυτό δεν αποτελεί αντιπροσωπευτικό δείγμα) είτε ήταν παντρεμένες, είτε δεν πληρούσαν τις προδιαγραφές τις οποίες υπαινείσεσθαι.

Εντούτοις, έχω όλη την καλή διάθεση να σας επιτρέψω να μου αλλάξετε μυαλά. Ίσως αν μου στέλνατε κάποιες φωτογραφίες που να υποστηρίζουν τα επιχείρήματά σας;

Ανώνυμος είπε...

@konidaris:apla lol....kapoios psaxni na vri apegnwsmena kopela...(kai agoustos opws fenete...)
kalutera arxise to tenis filarako mhpws kai anoixei to mati s kai ma8is tpt...

Ανώνυμος είπε...

αγαπητοι συνμπλογκερς θελω να καταθεσω και εγω την αποψη μου
Ιδου λοιπον, αυτη ειναι η σκακιστρια των ονειρων μου!
http://www.youporn.com/watch/294721/john-homes-delivers/

Γκουτιούδης είπε...

θα ήθελα να πω στον "κύριο" Κονιδάρη κάτι που οι καλοί μου δάσκαλοι πολλά χρόνια πριν μου μάθανε και το θυμάμαι πολύ καλά χρόνια τώρα.
Οτι
"Η ειρωνία είναι το μόνο όπλο του ανίσχυρου"
Τελεία και παύλα

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Άνυτος Γκουτιούδης
Κύριε Γκουτιούδη. Παρ'ότι δε θα έπρεπε να σηκώσω το γάντι των εισαγωγικών που χρησιμοποιήσατε στην προσφώνησή μου (με έχει πονέσει η μέση μου με τόσα γάντια που σηκώνω), ουδέποτε αρνήθηκα να παίξω την παρτίδα στην οποία με προκάλεσαν, άρα αντισάχ:

"Contrarium ei quod dicitur intelligendum est", λέει ο Κουιντιλιανός στον ορισμό της ειρωνείας, μα θα προτιμήσω την αριστοτελική προσέγγιση για την σωκρατική ειρωνεία, όπως απαντάται στα Ηθικά Νικομάχεια (1127 b) :"δια τούτο οι πλείστοι προσποιούνται τα τοιαύτα και αλαζονεύονται. έστι γαρ εν αυτοίς τα ειρημένα. οι δ' είρωνες επί το έλαττον λέγοντες χαριέστεροι μεν τα ήθη φαίνονται. ου γαρ κέρδους ένεκα δοκούσι λέγειν, αλλά φεύγοντες το ογκηρόν". Τούτο σημαίνει (και δεν είναι δική μου η προσέγγιση, αλλά του Γ.Βλαστού) πως ο Αριστοτέλης βάζει τον είρωνα απέναντι στον αλαζόνα, αντίθετο, αφού ο τελευταίος κομπάζει για κάποιες ιδιότητες που μπορούν να του προσδώσουν γόητρο, ενώ ο είρωνας τις αποποιείται για να αποφύγει την ξιπασιά. Για αυτό το λόγο -κατά τον Αριστοτέλη πάντα- η σωκρατική ειρωνεία, αν και όχι αξιοθαύμαστη, είναι εντούτοις επαινετή.

Επαινετή μεν, όχι από τους δασκάλους σας δε. Φαίνεται δεν είχαν σε καμιά εκτίμηση τον Αριστοφάνη- για να μη μιλήσω για τον Καλοπροαίρετο. Τι κρίμα όμως που στην προσπάθειά τους να σας μπολιάσουν με κομψά ρητά διέλαθε της προσοχής τους να σας μάθουν την ορθογραφία της λέξης ειρωνεία...

Πάντως δεν έχετε άδικο, είμαι πραγματικά ανίσχυρος απέναντι σε πανίσχυρους παράγοντες.

nikkarthegreat είπε...

Den mporo na katalavo gia poio logo xafnika o kos Konidaris vrethike na apologeite....
epeidi eipe tin apopsi to gia tin gynaikes???
Telika tha ginoume meiopsifia oi latreis tou oraiou fylou.
Oso gia tis gynaikes...ego i autou megaloeiotis mporo na po to exis...oti oi ellinides...skakistries...nai mporei na einai oraies....exo kapoia paradeigmata 4-5 ellinidon poly oraion skakistrion(mellontikoi stoxoi sto myalo mou ennoo)....alla apo tin alli ean pas stin rossia...OLES oi skakistries einai panemorfes(se auto dn dexomai amfisvitisi).
Vevaia na eimai eilikrinis auta p grafei i skakistria dn ta katalavaino....kati gia epikoinonia...mipos ennoei tin skakistiki epikoinonia???


enas skakistis....gia na min po O SKAKISTIS :P

καλοπροαίρετος είπε...

Η αμαρτία της ομορφιάς και ο Κουκοδήμος

Τύχη αγαθή ικανότητος ένεκα και ήθους αμέμπτου καλής παιδείας άμα, όπως είπε και ο βουλευτής Κουκοδήμος.

Αμ πώς, άρχισαν και ανταλλάσσονται ρητά ένθεν κακείθεν, θα μπορούσα να απουσιάζω; :-)

Σωστά, το "ρητό" δεν βγάζει νόημα.

Απολαυστικός, όπως πάντα, ο Σαραντάκος είχε γράψει προ καιρού κάτι σχετικό.

"Η αμαρτία της ομορφιάς" του τίτλου ήταν μια ταινία του Γιάννη Δαλιανίδη (1972) με την Μπέττυ Λιβανού, καλλονή από τις λίγες, και παράλληλα, ή μάλλον: και κυρίως, άτομο με ήθος, καλλιέργεια και επίπεδο.

SirJohn είπε...

@nikkar: Άσχετη παράκληση: Μην γράφεις ολόκληρα σεντόνια σε greeklish, είναι απίστευτα δυσανάγνωστα.

Γκουτιούδης είπε...

"κύριε" Κονιδάρη σας παρακαλώ μην πιάνεται στο στόμα σας και μην συνεχίζεται να ειρωνεύεστε τους καλούς μου δασκάλους που οι περισσότεροι δεν βρίσκονται στη ζωή πια. Ενα μόνο θα σας πω.
Για πολλούς από τους δασκάλους μου γίνονται μεγάλοι διαγωνισμοί προς τιμή τους αλλά για κάποιον από αυτούς κάθε χρόνο απονέμεται σε μεγάλο Έλληνα επιστήμονα βραβείο στη μνήμη του δασκάλου μου από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Εφέτος όπως και τα προηγούμενα χρόνια είχε την τιμή όπως ο ίδιος δήλωσε να το απονείμει ο κ. Κάρολος Πατουλιάς Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Άρα είναι το λιγότερο ΝΤΡΟΠΗ να ειρωνεύεστε τους δασκάλους μου όταν ολόκληρο Έθνος τους τιμά και μάλιστα όπως τους αρμόζει.
Παρακαλώ πείτε ότι θέλετε για μένα αλλά για τους καλούς μου δασκάλους παρακαλώ σιωπήστε γιατί νομίζω ότι παραολισθήσατε τελευταία
ΠΑΡΑΚΑΛΩ

Γκουτιούδης είπε...

κ. Κάρολος Παπούλιας Πρόεδρος της Δημοκρατίας

ενοούσα βέβαια για να γλυτώσω την αυστηρή επίπληξη από τον "κύριο"

κύριος 1+1=3 είπε...

(αφιερωμένο στον κύριο Γκουτιούδη, στον κύριο Παπούλια, στους κύριους δασκάλους του και στον μετά βίας κύριο Κονιδάρη - τα πρόσεξα τα εισαγωγικά!)

Θέλω την καρδιά να σφίξω
πέτρα πίσω μου να ρίξω
και να φύγω
μάλιστα κύριε
μάλιστα κύριε

Mες στο χρόνο να περάσω
κι αν μπορέσω να ξεχάσω
λίγο λίγο
μάλιστα κύριε
μάλιστα κύριε

Μα τις νυχτιές σαν συλλογιέμαι
τα μάτια της τα μενεξιά
φοβάμαι και αναρωτιέμαι
πως θα σ' αντέ-
πως θα σ' αντέξω μοναξιά
μάλιστα κύριε
μάλιστα κύριε

Θέλω μια στιγμή να φτάσει
που ότι με κρατάει να σπάσει
να ξεφύγω
μάλιστα κύριε
μάλιστα κύριε

Όλα να τα λησμονήσω
και σε μια γωνιά να σβήσω
λίγο λίγο
μάλιστα κύριε
μάλιστα κύριε

Μα τις νυχτιές σαν συλλογιέμαι
τα μάτια της τα μενεξιά
φοβάμαι και αναρωτιέμαι
πως θα σ' αντέ-
πως θα σ' αντέξω μοναξιά
μάλιστα κύριε
μάλιστα κύριε

Γκουτιούδης Ζήσης είπε...

Αφιέρωμα σε έναν από τους δασκάλους μου που σημάδεψαν την σκέψη μου και τη ζωή μου

http://arrenon.blogspot.com/