Σκακιστικά Torrents
Πλούσιο σκακιστικό υλικό (εκατοντάδες προγράμματα, βίντεο-μαθήματα, βιβλία σε pdf κ.ά) υπάρχει στο σκακιστικό τορεντάδικο http://ctorrent.gbhchess.com/ (απαιτείται εγγραφή, είναι όμως δωρεάν και απλή διαδικασία).
***Τι είναι τα torrents;
Τα torrents είναι μικρά αρχειάκια που χρησιμοποιούνται για την ανταλλαγή πολύ μεγαλύτερων αρχείων, ή συνόλων αρχείων, μέσω του πρωτοκόλλου BitTorrent. (Αυτός είναι ο αυστηρός ορισμός -- συνήθως όταν λέμε «torrent» εννοούμε το κανονικό αρχείο, όχι το μικρούλι.)
To BitTorrent είναι πρωτόκολλο Peer To Peer, δηλ. πρωτόκολλο ανταλλαγής αρχείων: τα αρχεία που κατεβάζουμε δεν βρίσκονται σε έναν κεντρικό διακομιστή (όπως, π.χ., όταν κατεβάζουμε με τον Firefox μέσω του πρωτοκόλλου HTTP ή FTP) αλλά στους σκληρούς δίσκους τους δικούς μας και των άλλων χρηστών -- όλοι κατεβάζουν και ανεβάζουν ταυτόχρονα, ο ένας απ' τον άλλο. Ένα πλεονέκτημά του απέναντι σε άλλα πρωτόκολλα P2P είναι ότι επιτρέπει την διανομή/ανταλλαγή μεγάλων αρχείων με πολύ μεγάλες ταχύτητες.
Αυτός ήταν και ο αρχικός σκοπός για τον οποίο το έφτιαξε ο Μπραμ Κόεν [Bram Cohen]: να επιτρέπει τη γρήγορη διανομή μεγάλου όγκου δεδομένων (ο Κόεν είχε κατά νου κυρίως τις διανομές Linux) χωρίς να απατείται μεγάλο και δαπανηρό εύρος ζώνης [bandwidth] σε μια κεντρική τοποθεσία.
Για να κατεβάζουμε αρχεία μέσω του πρωτοκόλλου χρειαζόμαστε έναν BitTorrent client, δηλ. ένα πρόγραμμα που υποστηρίζει το πρωτόκολλο BitTorrent.
*** Ποιο πρόγραμμα να διαλέξω;
Υπάρχουν πολλά καλά προγράμματα. Τρία από τα γνωστότερα (όλα δωρεάν) είναι:
μTorrent (microTorrent) -- το ελαφρύτερο, για Win, κερδίζει συνέχεια δημοτικότητα από τις αρχές του 2006
Azureus -- το πλουσιότερο, για όλα τα ΛΣ, απαιτεί Java .
BitTorrent -- το παλιότερο, για πολλά ΛΣ, από τον δημιουργό του πρωτοκόλλου BitTorrent
Το δεύτερο και τρίτο, εκτός από δωρεάν, είναι και ανοιχτού κώδικα.
Αν έχετε παλιό και αργό μηχάνημα ή παλιό ΛΣ (π.χ. Windows 98 ή ME), αποφύγετε τον Azureus (είναι σχετικά βαρύ, η δε Java δεν δουλεύει τέλεια σ' αυτά τα λειτουργικά) και διαλέξτε το μTorrent. Στο σάιτ του μTorrent έχει δύο επιλογές: Standalone και Installation Program. Αν δεν ξέρετε τη διαφορά μεταξύ των δύο, κατεβάστε το δεύτερο.
Επίσης, έχουν και τα δύο Wizard που προσαρμόζει σχεδόν αυτόματα τις ρυθμίσεις ανάλογα με τις παραμέτρους του συστήματός μας (και είναι και τα δύο εξελληνισμένα).
***Επίσης κάποια σκακιστικά torrents είναι διαθέσιμα στο ελληνικό (γενικής θεματολογίας) τορεντάδικο http://www.gamato.info/. Μετά την εγγραφή, αναζητήστε τους όρους ΣΚΑΚΙ και CHESS.
5 σχόλια:
Εχεις κανει τρομερη δουλεια στο blog...
Επίσης, είναι λίγο παράνομα όλα αυτά, όχι ότι έχω κάποιο πρόβλημα προσωπικά, απλά για να ξέρουμε τί λέμε
Ναι, το "κατέβασμα" υλικού στο οποίο δεν επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση είναι στην ουσία παράνομο. Από την άλλη σήμερα λέγεται πρωτόκολλο BitTorrent,αύριο θα λέγεται κουτσή-Μαρία. Δεν μπορεί κανείς να το εμποδίσει αυτό.
Η RIAA και η MPAA έχουν στραφεί εναντίων μερικών από τους μεγαλύτερους trackers, αλλα χωρίς απόλυτη επιτυχία μέχρι στιγμής, καθώς, ουσιαστικά, οι trackers είναι ένα "εξειδικευμένο" google, μια απλή μηχανή αναζήτησης.
Το 35% της συνολικής κίνησης στο internet, προέρχεται από τα torrents (κυρίως διακίνηση μουσικής και ταινιών).
Προφανώς από ότι φαίνεται τρόποι για να κατεβάζεις "παράνομα" αρχεία δεν θα σταματήσουν να υπάρχουν ποτέ.
Ενδιαφέρον έχει το νομικό κομμάτι της ιστορίας, όπου οι διάφορες αποφάσεις που έχουν βγει είναι αντιφατικές, άλλες φορές δικαιώνουν τις εταιρείες, άλλες φορές τους trackers.
Γάτε thx, καιρό αναζητούσα σκακιστικό υλικό σε διάφορους trackers.
Ενδιαφέρον σάιτ το ctorrent αν και η όλη ιστορία περί πρίμιουμ μέμπερς είναι αρκετά αποθαρρυντική και ακροβατεί μεταξύ file sharing και πειρατείας.
Ισχυρή σκακιστική κοινότητα υπάρχει και στο, προσφάτως ανεστημένο, demonoid!
Δημοσίευση σχολίου