Biel 2008
Ξεκίνησε το διεθνές φεστιβάλ της ελβετικής πόλης Μπιλ. Στο τουρνουά των γκρανμέτρ, η βαθμολογία μετά από τους δυο πρώτους γύρους:
1. Alekseev, Evgeny g RUS 2708 1½ 2926
2. Carlsen, Magnus g NOR 2775 1½ 2831
3. Dominguez Perez, Leinier g CUB 2708 1 2619
4. Onischuk, Alexander g USA 2670 1 2699
5. Bacrot, Etienne g FRA 2691 ½ 2496
6. Pelletier, Yannick g SUI 2569 ½ 2548
Επίσημη ιστοσελίδα: http://www.bielchessfestival.ch/
7 σχόλια:
Ο "μικρός" είναι από άλλο ανέκδοτο. Έβλεπα την παρτίδα με τον Pelletier και το Re7 που έδινε μια διαφορά για πίεση. Αντικειμενικά , μετά απο αρκετές ώρες στον ηλεκτρονικό πάγκο και μερικές απίστευτες βαριάντες, η θέση δεν δίνει στον λευκό παραπάνω απο νούλα, αλλα η πίεση που ασκεί ο μικρός είναι απίστευτη. Εξάλλου πάνω στην σκακιέρα οι περισσότεροι ψάχνουν την ασφάλεια και τα προβλήματα που τους βάζει ο Κάρλσεν είναι απλά πάρα πολλά.
Πολύ όμορφη παρτίδα, ο Κάρλσεν παίζει εξαιρετικά σε μέσον και φινάλε. Νομίζω αυτή τη στιγμή παίζει το καλύτερο σκάκι...
Είχα την ευκαιρία να γνωρίσω (λίγο) τον Carlsen από κοντά ήδη την άνοιξη 2002 στη Νορβηγία, στο τελευταίο τουρνουά που έπαιξα μέχρι σήμερα (Gausdal). Σε διαφορετικό όμιλο, αντιμετώπισε τον Βασίλη Κοτρωνιά και τελικά έχασε μετά από γερή μάχη. Τότε ο Βασίλης προέβλεψε λαμπρό μέλλον για το κοντό ακόμα παιδάκι, το οποίο στη συμπεριφορά του δεν διέφερε καθόλου από άλλα παιδιά της ηλικίας του.
Αξίζει να διαβάσει κανείς το βιβλίο του Simen Agdestein "Wonderboy – How Magnus Carlsen Became the Youngest Chess Grandmaster in the World" (εκδόσεις New in Chess), το οποίο περιγράφει αναλυτικά την πορεία του Νορβηγού μέχρι τη διεθνή καταξίωση. Αναρωτιέμαι πόσοι άνθρωποι είδαν την πρώτη τους βιογραφία να δημοσιεύεται σε τόσο νεαρή ηλικία.
Ίσως μόνο το βιβλίο του David Short: Nigel Short - Chess Prodigy (1981) να είναι ανάλογο, ο Σορτ είδε την πρώτη του βιογραφία να δημοσιεύεται σε ηλικία 16 ετών.
"I see dead people!..."
@Ανώνυμος
If they don't see you, it's OK.
Είναι όντως δραματική η βελτίωση του Carlsen σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς του αγωνιστικού σκακιού και ειδικά -πέρα από την τεχνική στο φινάλε που εντυπωσιάζει - στην αγωνιστική ψυχολογία η οποία στο τελευταίο διάστημα μεταφράζεται σε εξαιρετική σταθερότητα και σιγουριά στο παιχνίδι του.
Μου έκανε ιδιαίτερη εντύπωση στο Aerosvit , όπου σε θέσεις με Ivanchuk και Shirov απέφυγε ισοπαλίες με επανάληψη σε θέσεις χωρίς πλεονέκτημα(ίσως και λίγο χειρότερος) ,συνέχισε όμως χωρίς να εκβιάζει τις θέσεις. Αυτό θεωρώ ότι δείχνει μεγάλη ωριμότητα αλλά και σιγουριά στον εαυτό του και μεταδίδοντάς το ήδη επηρεάζει τους αντιπάλους.
Δημοσίευση σχολίου