Δευτέρα 14 Ιουλίου 2008

ChessBase 10


Κυκλοφορεί σε λίγες μέρες η έκδοση 10 της ChessBase, του πιο δημοφιλούς chess database program.
Τα νέα στοιχεία που θα περιλαμβάνει η έκδοση εκτίθενται αναλυτικά στο
http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4757

11 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Περιμένουμε με αγωνία το σπάσμένο!

Kostas Oreopoulos είπε...

Μπορώ να πω με απόλυτη σιγουριά οτι η chessbase είναι τουλάχιστον 10 κλάσεις χειρότερο προϊόν από την chessassistant.

Απλά το branding name της chessbase είναι αυτό που μετράει.

Υπάρχουν πολλά ΧΡΗΣΙΜΑ πράγματα που μπορεί να κάνει η chessassistant εδώ και πολλά χρόνια και η chessbase δεν ακουμπάει ακόμη.

Ανώνυμος είπε...

Επειδή χρησιμοποιώ τη chessbase πολλά χρόνια αλλά δεν έχω ιδέα τι κάνει η chessassistant θα ήθελες να αναφέρεις ενδεικτικά ορισμένα πλεονεκτήματα του προγράμματος ?

Kostas Oreopoulos είπε...

Θα αναφέρω μερικά ενδεικτικά.

1) Τα δένδρα υπάρχουν στην chessassistant πάνω απο 20 χρόνια και προσφέρουν αρκετές δυνατότητες (πχ μπορείς σε κάθε θέση του δένδρου να βάλεις σχόλια, evaluation, να δεις πότε παίχτηκε τελευταία φορά η θέση κ.α).

2) Έχει αρκετά εργαλεία αυτόματης ανάλυσης που είναι απλά δύσκολο να τα περιγράψω εδώ. Το background analysis που έχει, είναι μεν ένα κομπιουτερίστικο εργαλείο και ίσως λίγο δύσκολο για ένα αρχάριο χρήστη, άλλα είναι απίστευτα δυνατό για ένα σοβαρό σκακιστή.

3) Υπάρχει η δυνατότητα παραμετρικών φακέλων. Τώρα τι είναι αυτό. Αρκετοί προπονητές στο παρελθόν έλεγαν τους μαθητές του, κάνετε φακέλους με υλικό για να ταξινομείτε το υλικό σας. Ενας φάκελος στην CA είναι ουσιαστικά μια λίστα παρτίδων που είτε τις έβαλες χειροκίνητα (πχ σου άρεσε μια παρτίδα με θέμα το ταδε, την προσθέτεις στον φάκελο Α, ή μπορείς ο φάκελος να μαζεύει παρτίδες απο μια βάση, σύμφωνα με ένα search query.

Φαντάσου λοιπόν οτι έχεις ένα ρεπερτόριο. Φτιάχνεις λοιπόν κάποιους φακέλους Πχ Τον Φάκελο Α43 που θα μαζεύει όλες τις παρτίδες με ΕCO Α43 ή μια θα έχει ένα πιο σύνθετο κριτήριο). Οταν λοιπόν έχεις στα χέρια σου το νεο twic απλά εφαρμόζεις το σύστημα φακέλων πάνω στην βάση και βλέπεις τι ακριβώς καινούργιο υπάρχει που σε αφορά.

Βέβαια αυτό είναι μια πολύ μικρή υποπερίπτωση της χρησιμότητας του συστήματος αυτού.

4)Το σύστημα ψαξίματος είναι απλά ΑΝΕΠΑΝΑΛΗΠΤΟ. Είναι ταχύτατο, μπορείς να βρείς σχεδόν τα πάντα, και υποστηρίζει ακόμη και cql search queries.(http://www.rbnn.com/cql/)

5) Υπάρχει ένα σύστημα που μαρκάρεις θέσεις κατηγοριοποιώντας τες ανα θέμα. Πχ αν δεις μια θέση με κρεμασμένα πιόνια και σου αρέσει ο τρόπος χειρισμού της θέσεις μπορείς να μαρκάρεις την θέση σαν "θέση με κρεμασμένα πιόνια" (όπου ο τίτλος είναι ενδεικτικός αφού μπορείς να δημιουργήσεις ότι εσύ θέλεις). Αφού κάνεις αυτό μπορείς να εύκολα, όταν θα ζητήσεις θέσεις με κρεμασμένα πιόνια να την βρείς ή πατώντας κάτι κουμπιά να βρεθείς στην επόμενη μαρκαρισμένη θέση σαν "κρεμασμένα πιόνια".

Πληροφορικά η ChessAssistant 9 είναι η τελευταία αυτού του κύκλου. Έχει ξεκινήσει μια καινούργια σειρά interface που θα οδηγήσει στον "απόγονο" της CA.
Η αρχή θα γίνει με το Aquarium που θα βγεί περίπου σε 15 μέρες μαζί με το Rybka 3.0 και θα είναι το "επίσημο" GUI της μηχανής.

Αυτό που μπορώ να πω είναι οτι το νέο interface έχει ένα πανίσχυρο εργαλείο ανάλυσης που αν το χρησιμοποιήσεις απλά δεν μπορείς να κάνεις χωρίς αυτό. Κυρίως αν είσαι επαγγελματίας σκακιστής.

Υπάρχει ένα άρθρο σαν preview στο chesscafe.com (http://www.chesscafe.com/text/chessok21.pdf) και http://www.chesscafe.com/chessok/chessok.htm

Βέβαια το νέο αυτό interface ΔΕΝ είναι έτοιμο ακόμη να συναγωνιστεί ούτε την chessbase ούτε την chessassistant για ένα και μόνο λόγο. Για λόγους που δεν μπορώ να ξέρω, αποφασίσανε να μεταβούν σε ένα νεο φορμα βάσης, (sql server databases). Αυτό βέβαια θα δώσει βάσεις που χαλάνε απίστευτα πιο δύσκολα απο ότι υπάρχει μέχρι τώρα, και επίσης ΔΙΚΤΥΑΚΕΣ βάσεις (δηλαδή έχω μια βάση στο σπίτι μπορώ να την δώ απο το γραφείο). Αυτό μελλοντικά βέβαια. Το πρόβλημα βέβαια είναι οτι το περιβάλλον ,για την ώρα , είναι ΣΗΜΑΝΤΙΚΑ πιο αργό σε μεγάλο αριθμό παρτίδων. Οταν θα βγει απο την beta φάση το πρόγραμμα θα μπορώ να πω παραπάνω.

Ο βασικότερος λόγος πάντως γιατί να επιλέξει την μια η την άλλη εταιρεία είναι ο εξής απλός. Η μία διαρκώς προσθέτει σημαντικά καινούργια πράγματα στο προϊόν της και η άλλη πουλάει μόστρα. Βλέπω τι "καινούργιο" έχει η 10 και είναι να γελάς.

Τέλος να σημειώσω οτι καμία σχέση δεν έχω με την εταιρεία που φτιάχνει το πρόγραμμα, εκτός το οτι είμαι χρήστης της chessassistant (όχι τίποτα άλλο αλλα μην παρεξηγηθούμε κιόλας)

Ανώνυμος είπε...

Εγώ μια φορά το εγκατέστησα στον υπολογιστή μου κάποτε, και μπορώ να πω ότι αισθάνθηκα αρκετές ενοχλήσεις.

Προτιμώ άλλα...

Ανώνυμος είπε...

Ποια ειναι η τελευταια εκδοση της Rybka που παιζει τωρα?

Kostas Oreopoulos είπε...

Ακόμη 2.3.2.a
Σε 15 περίπου μέρες αναμένετε η έκδοση 3

Ανώνυμος είπε...

Με Rybka 3 στον υπολογιστή μου,
ανησυχώ με όλο αυτό το μέτρημα που θα κάνει, μη μου καεί η motherboard, τέλος πάντων.

Ας υποθέσουμε ότι δέχομαι αυτά που θα μου κάνει το Rybka.

asxetos ! είπε...

Παιδιά ξέρει κανείς τι προδιαγραφές χρειάζονται προγράμματα τύπου chessbase, Fritz, και Rybka για να τρέξουν σε υπολογιστή ; Παίζει ρόλο δηλαδή τι υπολογιστή να πάρω για να τρέχουν καλά ; Σκέφτομαι ένα netbook (μινι λαπτοπ) με επεξεργαστή 1,6 Ghz , μνήμη ram 1024 ΜΒ...θα τα τρέχει; και αν ναι, με καλή απόδοση ;
Ευχαριστώ,αν ξέρει κάποιος..

Schrödinger's Cat είπε...

Τα προγράμματα αυτά τρέχουν άνετα και σε υπολογιστές με μικρότερες δυνατότητες. Φυσικά όσο πιο γρήγορος είναι ο υπολογιστής, τόσο καλύτερη θα είναι η απόδοση.

asxetos ! είπε...

Efxaristw gia tin apadisi.Sorry gia ta greeklish (problima me pc).