Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Σκάκι στο πλοίο


Στο Αρχιπέλαγος θα ξεκινήσει φέτος το Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου.
Την Παρασκευή 11 Ιουλίου, στις 6 το απόγευμα αναχωρεί από το λιμάνι του Πειραιά (πύλη 9 - Ακτή Μιαούλη) το πλοίο «Sardinia Vera» με προορισμό τον Άγιο Κήρυκο Ικαρίας. Μεταξύ των επιβατών θα βρίσκονται 200 και πλέον σκακιστές και σκακίστριες από την Ελλάδα, την Κύπρο και πολλές ξένες χώρες, για να συμμετάσχουν στο Ανοιχτό Διεθνές Πρωτάθλημα Αιγαίου, το οποίο θα διεξαχθεί στο Αθλητικό Κέντρο Αγίου Κηρύκου από 12 έως 20 Ιουλίου (site: http://www.chess.gr/ikaros , E-mail: ikaros@chess.gr, τηλέφωνο επικοινωνίας 6932.478386) ή σε κάποια από τις παράλληλες εκδηλώσεις «Ίκαρος 2008».
Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού θα οργανωθεί μέσα στο πλοίο τουρνουά γρήγορου σκακιού, στο οποίο αναμένεται να συμμετάσχουν και 10 γκραν μετρ!
Είναι η πρώτη φορά που ο «Ίκαρος» θα πραγματοποιήσει σκακιστική εκδήλωση εν πλω, και μάλιστα τόσο μεγάλης εμβέλειας.
Ο τίτλος του σκακιστικού τουρνουά θα είναι «Μήλο της Έριδος» (είναι το σήμα της εταιρείας), και θα παραπέμπει στον γνωστό μύθο. Στους ξένους παίκτες θα μοιραστεί έντυπο με τον συγκεκριμένο μύθο, καθώς και με γενικότερα στοιχεία από την αρχαία ελληνική μυθολογία.
Καλοτάξιδος ο φετινός Ίκαρος.

14 σχόλια:

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Καλά παιδιά οι Ικαριώτες και ωραία η ιδέα του σκάκι εν πλω, μα για να φτάσουν στο επίπεδο των "παρτίδων" του "Μέγα Ανατολικού", δε χρειάζονται σκακιστές. Ή τουλάχιστον δε χρειάζονται σκακιέρες...

Ανώνυμος είπε...

200 symetoxes..?! Yparxei lista me olous tous symetexontes? Sto site anaferei mono tous GM,IM.

Ανώνυμος είπε...

Εξαιρετική πρωτοβουλία των Ικαριωτών, η οποία μπορεί να αποτελέσει καταπληκτική διαφήμιση για το σκάκι γενικότερα, εφόσον αξιοποιηθεί σωστά. Επίσης μπορεί έτσι να αναδειχθούν σε ευρύτερο κοινό παλιότερες σημαντικές πρωτοβουλίες των Ικαριωτών, όπως αγώνες για άτομα με ειδικές ανάγκες.

Ανώνυμος είπε...

Συγχαρητήρια κι από 'μένα στους Ικαριώτες και στην πανέμορφη Ικαριά:)
Έχω παίξει δύο φορές στο τουρνουά της Ικαρίας στο παρελθόν και έχω τις καλύτερες μνήμες και συναισθήματα. Κατά το ταξίδι μας τότε από τον Πειραιά στην Ικαρία αλλά και στην επιστροφή, διοργανώναμε πολλά αυτοσχέδια τουρνουά blitz, τάβλι και πόκερ βεβαίως βεβαίως! Στα blitz του πλοίου αλλά και του καφενείου στη συνέχεια, πρωτοστατούσε ο αγαπητός και αείμνηστος Γιώργος Ιωακειμίδης, ας είναι καλά εκεί που βρίσκεται.
Πάντως μια προειδοποίηση για τους συμμετέχοντες στο πρώτο "επίσημο" τουρνουά blitz στο πλοίο: αν τυχόν έχει καιρό στο ανοιχτό πέλαγος πριν το νησί, οι πιο ευαίσθητοι θα χρειαστούν χάπια εναντίον της ναυτίας για να μην εγκαταλείψουν άδοξα τις τελευταίες τους παρτίδες:)
Καλό ταξίδι και καλό παιχνίδι,
αν κι εγώ θα παίξω φέτος αλλού και πιο κοντά λόγω "τεχνικών" δυσκολιών. Καλή αντάμωση στο όμορφο
νησί κάποιο άλλο καλοκαίρι!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστούμε! Επίσης, να μην ξεχνάμε τους λαμπρούς Σοβιετικούς σκακιστές της πάλαι ποτέ κραταιάς ΕΣΣΔ που αγωνίσθηκαν στη δεκαετία του '80 στα ελληνικά τουρνουά (π.χ. Chiburdanidze στο Περιστέρι, Smyslov στην Καρδίτσα, Vasiukov στην Κέρκυρα...), αλλά και τα παιδιά-ταλέντα που ήρθαν αργότερα στα καθ'ημάς, π.χ. Al. Kosteniuk στην Ικαρία, τέλη δεκαετίας 1990!

Ανώνυμος είπε...

Άσχετο με το θέμα αλλά (νομίζω) ενδιαφέρον(και άκρως αντίθετο με την αξιέπαινη προσπάθεια των συντελεστών της Ικαρίας)
Θα ήθελα κι εγώ σαν Έλληνας να διερωτηθώ για τον τρόπο που απαρτίζονται οι εθνικές ομάδες.Και για να μην παρεξηγηθώ ομιλώ για τη 2η ομάδα των γυναικών που αποτελούντο από 'Κρητικές' κοπέλες.Και η απορία μου είναι η εξής: Αφού μέχρι τελευταία στιγμή δεν είχε ειπωθεί τίποτα για την ύπαρξη μιας δεύτερης ομάδας πώς ξαφνικά βρέθηκαν οι 'Κρητικές' κοπέλες να παίζουν, ενώ οι 2 από αυτές μένουν στην Αθήνα και η μία στη Βόρεια Ελλάδα; Προφανώς είχαν ειδοποιηθεί από πιο πριν (καιρό πριν όπως αργότερα άκουσα) για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από τις κοπέλες που το άξιζαν περισσότερο! Και σοφά θα αναρωτιέται κανείς πού το θυμήθηκα τώρα αυτό, μες στα μέσα του καλοκαιριού...
Απλά, είδα σε ένα σάιτ:Πανκρήτιο Πρωτάθλημα ..Tις απονομές πραγματοποίησαν ...ο κ. Βαρβεράκης Κώστας, Πρόεδρος του 1ου (Κεντρικού) Δημοτικού Διαμερίσματος Ηρακλείου. Είναι πασιφανές πως από τις κοπέλες που εκπροσώπησαν τη δεύτερη ομάδα υπήρχαν σαφώς καλύτερες παίκτριες (η μόνη που ίσως δικαιούνταν να συμμετάσχει ήταν η Μαρκαντωνάκη-κατά τη γνώμη μου). Αλλά η δις Βαρβεράκη Αργυρή με έλο 1380,κατά τα φαινόμενα κόρη του προαναφερθέντως πώς έπαιζε σε πρωτάθλημα Εθνικών ομάδων; Και δεν φταίει σε τίποτα η κοπέλα,αφού φαντάζομαι,όποιος θα είχε τη δυνατότητα να παίξει,θα έπαιζε.Αλλά τι εμπειρία τελικά αποκόμισε(σκακιστική εμπειρία) από το τουρνουά αυτό; Δεν θα ήταν καλύτερο να συμμετάσχουν παίκτριες που θα μπορούσαν να κερδίσουν κάτι από αυτό;Να μην ξεχνάμε πως είναι ένα δυνατό τουρνουά, και στην τελική, δε θέλουμε να εκπροσωπούν τη χώρα μας όσο το δυνατόν καλύτερα γίνεται;
Και επιπλέον...μου έκανε εντύπωση η σιωπή του κόσμου...

Ανώνυμος είπε...

Δεν καταλαβαίνω τι σχέση έχει αυτό με την Ικαρία...
Περιληπτικά: η 2η ομάδα μιας χώρας έχει δικαίωμα συμμετοχής μόνο όταν ο αριθμός των υπολοίπων ομάδων είναι περιττός. Μάλιστα, η διοργανώτρια χώρα είναι πρακτικά υποχρεωμένη να κατεβάσει 2η ομάδα σε αυτήν την περίπτωση.
Χωρίς να έχω διαχειριστεί το θέμα αυτό, νομίζω ότι είχε γίνει κάποια πρόβλεψη για το ενδεχόμενο να χρειαστεί 2η ομάδα σε άνδρες και γυναίκες. Μέχρι τελευταία στιγμή τίποτα δεν ήταν σίγουρο. Υπήρχε στα σκαριά και 2η ανδρική ομάδα, με τοπικούς παίκτες.
Το να στήσεις ολόκληρη ομάδα και να τους έχεις στο περίμενε για 2 μήνες, και τελικά να μην παίξουν, θα ήταν μάλλον άσκοπο. Γι'αυτό και η στροφή προς τις τοπικές παίκτριες, που είναι πιο εύκολα διαθέσιμες.
Όταν 1-2 ημέρες πριν το τουρνουά έγινε ξεκάθαρο ότι θα έπρεπε να παίξει 2η ομάδα στις γυναίκες, ενημερώθηκαν κάποιες τοπικές σκακίστριες, ενώ η Παυλίδου παίζει στον Κύδωνα Χανίων και ενημερώθηκε, φαντάζομαι, μέσω του συλλόγου της. Η Μαρκαντωνάκη μάλιστα δεν μπορούσε να έρθει αρκετά νωρίς ώστε να παίξει στους πρώτους γύρους, οπότε επιλέχθηκε η πρόχειρη αναπληρωματική λύση της Βαρβεράκη. Δεν ήταν απόφαση της ΕΣΟ ότι η Βαρβεράκη πρέπει να παίξει στο Πανευρωπαϊκό για να αποκτήσει εμπειρίες. Ούτε βέβαια οφείλεται η συμμετοχή της στην επιρροή του πατέρα της. Η κοπέλα απλά ειδοποιήθηκε τελευταία στιγμή και εξυπηρέτησε μια επείγουσα κατάσταση. Δεν βλέπω το λόγο να προσβάλλουμε αυτήν ή τον πατέρα της.
Όσο για τις υπόλοιπες, ο καθένας μας έχει μια άποψη για το ποια δικαιούταν να παίξει ή όχι. Αν πάρουμε πχ. σαν δείγμα μόνο το 2008, η Παυλίδου έχει κάνει το 2ο καλύτερο ατομικό αποτέλεσμα ελληνίδας σε τουρνουά μέχρι σήμερα, ενώ η Μαρκαντωνάκη δεν παίζει σχεδόν καθόλου σκάκι εδώ και δύο χρόνια. Από την άλλη, η Μαρκαντωνάκη εχει μεγαλύτερο Έλο και στο παρελθόν έχει σημειώσει αξιόλογα αποτελέσματα. Βγαίνει άκρη? Υπάρχει ομοσπονδιακός προπονητής, που ξέρει τις παίκτριες καλύτερα και είναι αρμόδιος να διαλέξει.
Στη συγκεκριμένη περίπτωση όμως, δεν διάλεξε καν αυτός! Απλά συμμετείχαν οι κοπέλες που ήταν πιο άμεσα διαθέσιμες.

Ανώνυμος είπε...

middlewave, ειλικρινά δεν είχα πρόθεση να προσβάλω κανέναν,απλά απόρησα βλέποντας τη διαφορά στο έλο(και ακουσα και κάποια σχόλια παραπόνου-ομολογουμένως όχι από πολύν κόσμο). Σαφώς και οι κοπέλες που ανέφερες είναι ταλαντούχες, δε χωράει καμιά αμφιβολία, αφού είναι και πρωταθλήτριες και από τις καλύτερες των Ελληνίδων.Δεν είμαι αρμόδιος σ'αυτά τα θέματα, και θα ήταν καλό να μη λαμβάνεται η άποψη ενός χαμηλοελούχου, σαν και του
λόγου μου στα σοβαρά. Ζητώ συγγνώμη για τον τρόπο που το έθεσα, καθώς έχετε δίκιο.Είμαι σχετικά καινούριος στο χώρο και θεώρησα πως υπάρχουν θέματα συμφερόντων.Άλλωστε που δεν υπάρχουν στις μέρες μας;
Σας ευχαριστώ πάντως που μου είπατε τη γνώμη σας. Στο μέλλον θα προσπαθήσω να είμαι πιο προσεκτικός. Ζητώ ειλικρινά συγγνώμη αν έθιξα κάποιον και

Παρακαλώ ιδιαιτέρως το γάτο να σβήσει το εν λόγω ποστ.
Ξέρω πως ανώνυμα είναι δύσκολο να βεβαιωθεί πως είμαι ο συγγραφέας, αλλά πραγματικά το ποστ εκείνο γράφηκε κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες(και πολλές μπύρες)και λυπούμαι κι εγώ ιδιαιτέρως.

Ανώνυμος είπε...

Όχι, μη ζητάς συγγνώμη! Ήμουν μάλλον ελαφρώς πιο αυστηρός από όσο έπρεπε! Δεν είναι θέμα προς αντιπαράθεση, απλά μερικές διευκρινίσεις έδωσα, χωρίς - επαναλαμβάνω - να έχω άμεση επαφή με την υπόθεση.
Επίσης, συμφωνώ με τη γενικότερη φιλοσοφία της τοποθέτησής σου. Ήταν μεγάλη ευκαιρία να "χώσει" η ΕΣΟ μια δεύτερη ομάδα και στα δύο τουρνουά, ώστε να αποκτήσουν εμπειρίες οι παίκτες. Δεύτερες ομάδες οργανωμένες, προεπιλεγμένες και προετοιμασμένες. Ίσως με κάποιο κόλπο (όχι απόλυτα έντιμο) να μπορούσε να είχε εξασφαλισθεί η συμμετοχή τους.
Σε κάθε περίπτωση, εγώ προσωπικά κατανοώ πλήρως τις διαμαρτυρίες των κοριτσιών (και αγοριών) που δεν τους δόθηκε η ευκαιρία να παίξουν. Απλά ήθελα να ξεκαθαρίσω ότι στην περίπτωση αυτή δεν υπάρχει θέμα αδικίας στην επιλογή λόγω "μέσων"!
Όπως και να έχει, η συζήτηση είναι παντα ευχάριστη! Αλλά έχω μια απορία: πως σου ήρθε και το κόλλησες αυτό το θέμα στο κείμενο της Ικαρίας?? :-)

Ανώνυμος είπε...

Ο Γιώργος Αλεξάκης Πρωταθλητης Ελλάδας 2008 στους οκτάχρονους!
Το μήλο κάτω από την μηλιά θα πέσει και δεν θα αποτελέσει μήλον της έριδος!Ο Πειραιάς πανηγυρίζει!

Ανώνυμος είπε...

@ανώνυμος:
Και ο Κούρκουλος πρωταθλητής στα Κ-10!
Άντε μπας και δούμε κάποιον σκακιστικό "γόνο" να πρωταγωνιστεί τα επόμενα χρόνια!
Κάτι πήγε να γίνει παλαιότερα με Βανδώρο και Αντορία Κοτρωνιά, αλλά...

Ανώνυμος είπε...

Συγγνώμη, αλλά τι σχέση έχουν αυτά τα σχόλια με το φεστιβάλ της Ικαρίας? Δεν υπάρχει άλλο θέμα στο μπλογκ, αφιερωμένο στα πανελλήνια νεανικά??
Πάντως συγχαρητήρια και στους δύο! :-)

Schrödinger's Cat είπε...

Τα τελευταία σχόλια στο αριστερό μέρος της σελίδας λόγω τεχνικού προβλήματος, δεν εμφανίζονται. Το πρόβλημα θα διορθωθεί τις επόμενες ώρες.

Ανώνυμος είπε...

Ελπιζω ο διαχειριστης, σαν γατα που ειναι,να μην τα πηγαινει καλα με το νερο,ωστε να αποφυγει ν' ανεβει σε καποιο καραβι για την Ικαρια,η οπου αλλου,και να μας εγκαταλειψει ολους εμας,συγγραφεις κι αναγνωστες,σοβαρους κι ασοβαρους,να ψαχνουμε για σκακιστικολογοτεχνικα υποκαταστατα.Χρονια πολλα στο blog..Συνεχισε!