Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά


Ένα νέο καλοστημένο ιστολόγιο, με τίτλο «ελληνικά, σκακιστικά, πολιτικά» (στη διεύθυνση http://greekchesspolitics.wordpress.com/ ) παρουσιάστηκε στο Διαδίκτυο. Ο δημιουργός του, ο Τάκης Δρεπανιώτης, υπόσχεται ένα χώρο όπου θα γίνεται διάλογος για τα ελληνικά σκακιστικά θέματα από την ευρύτερη, «πολιτική» πλευρά τους, μακριά από μικροπολιτικά σχόλια, προσωπικές αντεγκλήσεις, και -ζουμερά ή μη- κουτσομπολιά. Ελπίζω ότι με τις επισκέψεις σας και τις παρεμβάσεις σας (με σχόλια και -γιατί όχι- με άρθρα σας) θα βοηθήσατε στο στόχο αυτό.

Σε φιλικές συζητήσεις, ο ιστολόγος παραπονιέται συχνά ότι «στο σκακιστικό χώρο του χρεώνουν ακόμη και το προπατορικό αμάρτημα» -όχι παράξενο αφού βρίσκεται στο σκάκι ...περίπου από την εποχή εκείνη (για την ακρίβεια από τη μεταπολίτευση και μετά), αποκομίζοντας και το ανάλογο μερίδιο από συμπάθειες και αντιπάθειες στο χώρο.
Διεθνής διαιτητής και ομοσπονδιακός μετρ από το 1980, εισήγαγε το σύστημα αξιολόγησης (Έλο) στην Ελλάδα (οι πρώτοι πίνακες βγήκαν με μολύβι, χαρτί και αριθμομηχανάκι), έγραψε και μετάφρασε πολλά σκακιστικά θέματα, είχε την έμπνευση να διεκδικήσουμε τις Σκακιστικές Ολυμπιάδες και συμμετείχε μετά στις οργανωτικές επιτροπές τους, οργάνωσε (ως Έφορος Αγώνων της ΕΣΟ) το πρώτο διεθνές τουρνουά με ελβετικό σύστημα, και ασχολήθηκε οργανωτικά και διοικητικά με το σκάκι από πολλές και διάφορες θέσεις (διετέλεσε πρόεδρος του ΣO Καλλιθέας 1982-2007).

24 σχόλια:

ΝΕΟΣ ΠΑΛΑΜΗΔΗΣ < ΑΒΑΞ ΚΑΙ ΠΕΣΣΟΙ είπε...

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ Σ.Ο.Κ.!?

Κάποιοι εξακολουθούμε να πιστεύουμε ότι το ελληνικό σκάκι δεν έχει την πολυτέλεια να αφήνει μια προσωπικότητα με την ιστορία και την προσφορά του Τ. Δρεπανιώτη στο περιθώριο.

Επιτέλους!!

Ανώνυμος είπε...

...Φυσικά δεν μπορεί να θεωρηθεί τυχαίο
...που ο κ. Δρεπανιώτης παρουσιάζει τη νέα του (πολιτική) ιστοσελίδα
...την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε από την ΕΣΟ η ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογικής συνέλευσης.

Ανώνυμος είπε...

Ας ελπισουμε οτι δεν θα ξεκινησει μπλογκ και ο Μακροπουλος...

Kostas Oreopoulos είπε...

Εμένα πάλι μου άρεσε. Καλά που υπάρχουν τα RSS και μπορώ να παρακολουθώ τι γράφετε στις ελληνικές σελίδες.

Unknown είπε...

Αγαπητέ/αγαπητή three carrots

Καταρχάς, σε ευχαριστώ. Η εκτίμηση στο πρόσωπό μου είναι συγκινητική, αφού μοιάζει να πιστεύεις ότι ξεκίνησα προεκλογικό αγώνα δύο μήνες πριν από τις αρχαιρεσίες της ΕΣΟ.

Μέχρι τότε όμως υπάρχουν και άλλα εκλογικά ορόσημα που ίσως σου ξέφυγαν: Οι αρχαιρεσίες στην ΕΣΣΝΑ (δεν είμαι υποψήφιος), οι εκλογές στις ΗΠΑ (τις παρακολουθώ εντατικά για επαγγελματικούς λόγους), το συνέδριο της FIDE τη Δρέσδη...

Όμως δεν έχεις δίκιο (κι αν θέλεις το πιστεύεις...) Όπως φαίνεται στο ιστολόγιο "φάτσα-κάρτα", το πρώτο σημαντικό θέμα του είναι η αλλαγή στο Νόμο για τα κίνητρα. Για εμένα, αυτό είναι το πιο σημαντικό θέμα σήμερα στο ελληνικό σκάκι.

Όσο για τις αρχαιρεσίες στην ΕΣΟ αφενός είναι γνωστό μήνες τώρα πότε θα γίνουν (δεν υπήρχαν άλλες ημερομηνίες). Αφετέρου, με το εκλογικό σύστημα που προβλέπει ο Ν.2725/99 και τα ελληνικά σκακιστικά πράγματα, τα αποτελέσματα είναι κουκιά μετρημένα. Ο Μακρόπουλος θα κερδίσει τις εκλογές και η αντιπολίτευση θα εκλέξει 4, 5, ή 6 συμβούλους. Ούτε πιο λίγους, ούτε πιο πολλούς. Δεν βγαίνουν τα νούμερα.

Από εκεί και πέρα, αφού δεν υπάρχει σταυροδοσία, οι σύμβουλοι θα εκλεγούν με τη σειρά που θα τους προτείνουν οι παρατάξεις τους.

Πιστεύεις λοιπόν ότι αν θέλω να εκλεγώ χρειάζομαι ιστολόγιο για να με έχουν υπόψη τους οι επικεφαλής των παρατάξεων;

Ένα τελευταίο: Για να μην καταχρώμαι τη φιλοξενία του Γάτου, δημοσίευσα στο δικό μου ιστολόγιο ένα άρθρο με τίτλο Κυτίο παραπόνων (http://greekchesspolitics.wordpress.com/2008/10/10/004/).

Εκεί θα αναδημοσιεύσω αυτή την ήδη δημόσια συζήτησή μας και θα σε περιμένω εκεί μαζί με όλους όσους θέλουν να συζητήσουν μαζί μου, επώνυμα ή ανώνυμα για τις απόψεις, θέσεις και προθέσεις μου, πραγματικές ή εικαζόμενες.

Με εκτίμηση
Τάκης Δρεπανιώτης

ΥΓ Με την ευκαιρία, επιτρέψτε μου να σχολιάσω και την ανώνυμη παρατήρηση "Ας ελπίσουμε ότι δεν θα ξεκινήσει μπλογκ και ο Μακρόπουλος" ως εξής:

--Μακάρι να ξεκινούσε μπλογκ και ο Μακρόπουλος και όλοι οι επώνυμοι του χώρου, και να παρουσίαζαν τις απόψεις τους και να έδιναν τακτικά λογαριασμό στους Έλληνες σκακιστές.

Ανώνυμος είπε...

Θα ηθελα να εκφρασω συμπαθεια προς την ιστορια και τα παθηματα του ως ανω κυριου αλλα οι αναγνωσεις των ηλεκτρονικων συζητησεων σε αλλους τοπους με πειθουν οτι σκεπτεται και δρα σα παραγοντας -τεμαχιζει την πραγματικοτητα κατα τα συμφεροντα και το δοκουν.Βεβαια ειναι μονο μια υποκειμενικη αποψη και στο φιναλε ολοι αυτο κανουν και ο ανθρωπος μπορει να εχει αλλα χαρισματα μιας και δεν τον ξερω καλυτερα.

Προτιμω να συνεναστρεφομαι γατους εστω και κβαντομηχανικους παρα ξεπερασμενους παραγοντες.

Schrödinger's Cat είπε...

Γνωρίζω εδώ και 30 χρόνια τον Τάκη Δρεπανιώτη, από το ιστορικό ημιυπόγειο της Δημοσθένους. Δεν ξέρω, δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά, αν λειτουργεί ως παράγοντας (η λέξη εδώ παρατίθεται με τον αρνητικό χρωματισμό της), αλλά νομίζω πως οι ιδέες που έχει καταθέσει στο ελληνικό σκάκι τουλάχιστον δεν είναι μονότονες και πέτρινες (από τέτοιες κατακλυζόμαστε), ασχέτως με το αν διαφωνεί η συμφωνεί κανείς μαζί τους. Με αυτήν την έννοια, πιστεύω (όπως είναι φανερό από το κείμενο της αρχικής ανάρτησης) πως το νέο ιστολόγιό του μπορεί να αποτελέσει χρήσιμο βήμα συζητήσεων στο διαδίκτυο. Δεν έχω δικαίωμα να καταλογίσω παραγοντική σκοπιμότητα, αν δεν αποδείξει ο ίδιος ο ιστολόγος το αντίθετο. Όλοι κρίνονται εν καιρώ. Προτιμώ όμως να είμαι -κατ' αρχήν- καλόπιστος.

Ανώνυμος είπε...

Ας γράψω κι εγώ την γνώμη μου για υποτιθέμενο μπλογκ του...Μακρόπουλου. Ο κ. Μακρόπουλος δεν θα μπορούσε ποτέ να εκτεθεί στον πολύ σκληρό και γεμάτο αγγούρια διάλογο ενός μπλογκ λόγω της ιδιαίτερης ιδιοσυγκρασίας του. Ανέχεται την αντίθετη άποψη μόνο όταν εκείνος έχει λόγω θέσης το πάνω χέρι. Στον ηλεκτρονικό διάλογο, που ενέχει κάποια ισοτιμία, δεν θα τα κατάφερνε.

Με την ευκαιρία, συγχαρητήρια στον κ. Δρεπανιώτη για το νέο μπλογκ του. Νομίζω πως είναι άνθρωπος της τεχνολογίας και δεν διστάζει στις ηλεκτρονικές προκλήσεις.

Ν.Π.
Ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Μολονοτι εμπεριεχει αιχμη επι προσωπικου και ειναι η πρωτη φορα που γραφω κατι αιχμηρο για καποιον γι αυτο δισταζα ολη τη μερα αν θα απεστειλα την ανωτερω αναρτηση.

Αγαπητε γατε ουτε κι εσενα σε γνωριζω ουτε ειμαστε φιλοι ουτε και με ενδιαφερει αυτο εγω κρινω εναν ανθρωπο απο τις πραξεις του κι αν δεν τον ξερω απο τα λογια του που αποτελουν αντανακλαση των εργων του.
Ουτε και ειναι υποχρεωμενος να δεχτει κανεις αυτα που γραφω σε αλλους αρεσει σε αλλους οχι thats life!

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ Στο κατω κατω μπορεις να σβησεις το post.δεν προκειται να πειραχτω.

Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος: Δεν υπάρχει κανένας λόγος να σβήσω το post σου! Δεν καταλαβαίνω γιατί θα έπρεπε να κάνω κάτι τέτοιο. Τη γνώμη σου για τον Δρεπανιώτη έγραψες, είναι σεβαστή. Δεν ενοχλήθηκα, απλώς έγραψα τη δική μου γνώμη, με τη σειρά μου. Η επιτυχία του blog είναι ακριβώς αυτή, δεν σβήνεται τίποτα, η διαχειριστική παρεμβατικότητα είναι ελάχιστη. Και αυτήν την πολιτική όχι μόνο την έχουν αγκαλιάσει με εμπιστοσύνη οι επισκέπτες, αλλά κρατούν γενικά υψηλό επίπεδο στις συζητήσεις. Στο διάστημα των 15 μηνών έχω σβήσει, ανάμεσα σε εκατοντάδες μηνύματα, μόνο 3-4. Ένα που έγραφε για όργια σκακιστριών, ένα άλλο με μεγεθυντές πέους και 2-3 ακόμη που μου ζήτησαν μέσω email να σβήσω οι ίδιοι οι συντάκτες. Και αφού -όπως κατάλαβα- παρακολουθείς συχνά το blog, θα έχεις καταλάβει πως δεν έχω κανένα παράπονο από κανέναν, ούτε και από σένα, φυσικά...
Η κλειστή ή η υμνητική ανάρτηση χωρίς δυνατότητα (σκληρής, σκληρότατης) κριτικής είναι ξένη προς την ψυχολογία μου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Έσβησες μήνυμα για μεγεθυντές πέους;; Όχι, ρε γαμώτο!

Schrödinger's Cat είπε...

Ήταν διαφημιστικό, γι' αυτό:)

Ανώνυμος είπε...

Άρχισαν τα όργανα σήκω απ' τη θέση σου χόρεψε ζεϊμπέκικο λύγισε τη μέση σου...

Ήρωνας

Ανώνυμος είπε...

"H αντίρρηση, το ξεγλίστρημα, η χαρούμενη δυσπιστία, η απόλαυση με το κορόιδεμα είναι σημάδια υγείας: καθετί το απόλυτο ανήκει στην περιοχή της παθολογίας". Φ. Νίτσε

Συνέχισε με την ίδια επιτυχημένη πολιτική, όλοι οι σχολιασμοί ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ.

Ανώνυμος είπε...

@ Schrödinger's Cat:
Να επαναφέρεις ΑΜΕΣΑ το post για τα όργια των σκακιστριών,είμαστε ανοιχτά μυαλά και δεν ενοχοποιούμε τον έρωτα:)

Ανώνυμος είπε...

ha, ha.. οργια σκακιστριων ε? που να δειτε και τα οργια πασης φυσεως που επικεινται....

Ανώνυμος είπε...

Μιας και αναφερθηκε το ονομα του Μακροπουλου να πουμε οτι επειδη ετοιμαζεται συνεντευξη απο το σκακι για ολους θα μπορουσε καποιος να στειλει τις δικες του ερωτησεις στη διευθυνση skakigiaolous@gmail.com

Ανώνυμος είπε...

Συνεντευξη Μακροπουλου λιγο πριν τις εκλογες της ΕΣΟ? Μωρε μπραβο! Συγκινηθηκα!

Ανώνυμος είπε...

Για να ειμαι ειλικρινης επισκεφθηκα κι εγω το site του κου Δρεπανιώτη και το βρηκα ενδιαφερον σα τοποθετηση και σαν αποψεις.
Κραταω την προηγουμενη επιφυλαξη μου αλλα πρεπει να το πω κι αυτο για να μην αδικησω κανενα.

ΥΓ Ειμαι ο Νο2 3Ανωνυμος.

Ανώνυμος είπε...

Ειναι καλη ευκαιρια για οσους εχουν οξειες ερωτησεις να τις διατυπωσουν.

Ουτως η αλλως ο Μακροπουλος ειναι μια προσωπικοτητα στο χωρο του ελληνικου σκακιου(ισως και οχι μονο), το ειδα στην προτελευταια σελιδα του περιοδικου και σκεφτηκα οτι θα ενδιεφερε.

Ανώνυμος είπε...

@ Jorge:

Για να μη δημιουργούνται εντυπώσεις: Η συνέντευξη με τον Γ. Μακρόπουλο έχει προγραμματιστεί για δημοσίευση στο τεύχος Νο 40 που θα κυκλοφορήσει στα μέσα Δεκεμβρίου δηλ. μετά τις εκλογές της ΕΣΟ. Ο λόγος που έγινε αυτή η επιλογή είναι ακριβώς για να μη θεωρηθεί από ορισμένους η συνέντευξη ως "αβάντα" στην υποψηφιότητα του Γ. Μακροπουλου.

Προσωπικά θεωρούσα πιο ενδιαφέρον να έχουμε τη συνέντευξη πριν τις εκλογές γιατί νομίζω ότι τότε έχει περισσότερο σημασία να ακούστουν οι απόψεις του προέδρου της ΕΣΟ, όμως για να μη θεωρηθει ότι το περιοδικό παίρνει, έστω και αθέλητα, το μέρος κάποιου επιλέχτηκε -με σωφροσύνη, όπως αποδεικνύουν σχόλια σαν του Jorge- να δημοσιευτεί μετά τις εκλογές...

Ανώνυμος είπε...

Εμενα παντως θα μ ενδιεφερε μια συνεντευξη με τον Σκαλκωτα.

Ανώνυμος είπε...

Και μένα θα με ενδιέφερε.. Ειδικά η γνώμη του περί fair play και σεβασμό αντιπάλου