Ένας ηλικιωμένος σκακιστής
Η είδηση ίσως προξενήσει θλίψη. Ο 73χρονος Μπεντ Λάρσεν, ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70 (τέσσερεις φορές διεκδικητής του παγκόσμιου τίτλου και νικητής τριών ιντερζόναλ), έκανε 0/9 σε ένα μέτριας δυναμικότητας κλειστό τουρνουά, στην Αργεντινή, που ολοκληρώθηκε αυτές τις ημέρες. Ο Δανός γκρανμέτρ έπαιξε σε όλους τους γύρους εκκεντρικά ανοίγματα (π.χ. Contin 2304 - Larsen 2461 1.e4 a5, Mahia 2441 - Larsen 2461 1.d4 c5 2.d5 e5 3.Nc3 h5). Μερικοί από τους αντιπάλους του, πρότειναν ισοπαλία για να υπερασπιστούν την αξιοπρέπεια του ανθρώπου, αλλά ο Λάρσεν δεν δέχτηκε και έτσι έχασε όλες τις παρτίδες του. Στις καλές του εποχές, θα τελείωνε το τουρνουά με 7,5 ή 8 βαθμούς στα 9. Στη στήλη του στο chesscafe, o Χανς Ρέε εκφράζει φόβους πως ο ηλικιωμένος σκακιστής είναι ασθενής. Ας ελπίσουμε πως δεν έχει δίκιο και ότι απλώς ο Λάρσεν, στα 73 του, κάνει την πλάκα του και παίρνει τη ζωή σαν ένα παιχνίδι και το σκάκι σαν μια λεπτομέρεια. Και δεν τον ενδιαφέρουν, τίτλοι, έλο, αποτελέσματα και όλα τα ασήμαντα συναφή. Αυτά άλλωστε αφορούν τους νέους και τον Κορτσνόι. Να 'ναι καλά. Η είδηση -δυστυχώς- σχολιάστηκε σε πολλές ιστοσελίδες στο διαδίκτυο κανιβαλικά, χωρίς την παραμικρή ευαισθησία και δίχως ανθρώπινο σεβασμό στην σκακιστική ιστορία του Δανού γκρανμέτρ.
11 σχόλια:
Μαγκια μου φαινεται αυτο.Το χουν παθει κι αλλοι .
Κι αυτο το λατινικο βρε γατε μακαβριο μου φαινεται...
Τρόμαξα, νόμισα ότι πέθανε ο άνθρωπος μέχρι να διαβάσω όλο το post..
Εντάξει την πλάκα του κάνει ο άνθρωπος, τί ασθενής και βλακείες.. Όσο ασθενής και να είσαι 1.ε4 α5 δεν παίζεις :)
@ανώνυμος: Με πείσατε. Ο λατινικός τίτλος ήταν βαρύγδουπος. Τον άλλαξα, σε κάτι πιο αντιπροσωπευτικό.
Θα έλεγα κάτι σε "γεροντικά" πείσματα... Ο Λάρσεν ήταν από τους κορυφαίους στον κόσμο στο παιχνίδι από τις πτέρυγες και ιδίως στη χρήση των πιονιών των πύργων και μάλλον προσπαθεί ακόμη και σήμερα να δείξει τις πεποιθήσεις του.
Η τραγική ειρωνεία είναι βέβαια ότι η πιο συντριπτική του ήττα, μια μινιατούρα σε 17 από τον Σπάσκι το 1970 (όπου ο Λ. είχε μάλιστα τα λευκά), τον πρώτο ρόλο είχε παίξει το μαύρο πιόνι θήτα.
Πραγματικά, ο Λάρσεν ήταν από τους κορυφαίους παίκτες του κόσμου, τη δεκαετία του 1960 αλλά και τη δεκαετία του 1970, οπότε είχε πραγματοποιήσει δυο εντυπωσιακά "come-back", με τη νίκη του στο Ιντερζονάλ του Μπιλ 1976 και σειρά από πρωτιές το 1978 & 1979 (τότε που είχε κερδίσει και τον Κάρποβ, μαύρος σε Σκανδιναβική).
Θυμίζω ότι στο περίφημο ματς Μικτή Κόσμου - ΕΣΣΔ του 1970, είχε παίξει στην 1η σκακιέρα, πάνω δηλ. και από τον Μπόμπυ Φίσερ!!
Κυκλοφορει το βιβλιο του Good move guide που εχει ασκησεις τακτικης τακτοποιημενες κατα συνδυασμο σχεδιο πρωτη κινηση και φιναλε.
ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ
ΟΤΙ ΤΟΥ ΑΡΕΣΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟΝ ΕΝΟΧΛΕΙ ΚΑΝΕΝΑΣ.
ΕΞΑΛΟΥ ΤΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙ
ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΛΕΥΕΙ ΤΟ ΑΘΛΗΜΑ ΑΚΟΜΑ.
ΑΥΤΟ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ.
ΜΑΚΑΡΙ ΟΛΟΙ ΜΑΣ ΣΤΗΝ ΗΛΙΚΙΑ ΤΟΥ ΝΑ ΑΣΧΟΛΟΥΜΑΣΤΕ ΕΝΕΡΓΑ ΜΕ ΤΟ ΣΚΑΚΙ!
Καλα μη φωναζετε ομως !Σας ακουμε. Κεφαλαια=φωνες
Βρε σεις όλοι εδώ-βρήκατε γέρο άνθρωπο και αρχίζετε να τον σχολιάζετε;
Τι παραξενιά βλέπετε δηλαδή, δεν το
καταλαβαίνω;
Υποβλητική persona...
Aυτη την φορα ωστοσο, στα 75 του ο Mπ. Λαρσεν, απο τους κορυφαιους του κοσμου τις δεκαετιες του 60 και του 70, εφυγε απο τα εγκοσμια.Πεθανε στο Buenos Aires,οπου ζουσε τα τελευταια χρονια, χθες, μετα απο συντομη ασθενεια.
http://www.chessvibes.com/reports/bent-larsen-dies-at-75/#more-29548
Δημοσίευση σχολίου