Τετάρτη 8 Οκτωβρίου 2008

Φωτοκουίζ


Βρισκόμαστε στο 1966. Ποιός είναι ο σκακιστής που εικονίζεται στη φωτογραφία να δίνει σιμουλτανέ; στην Ελλάδα, οι παλαιότεροι σκακιστές τον θυμούνται, ίσως και να τον αναπολούν.

6 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Εναν και μονο σκακιστη γνωριζω απο τους παλαιοτερους.Μηπως ειναι αυτος?

Schrödinger's Cat είπε...

Είναι από τις λίγες φορές που έχουν περάσει τρεις ολόκληρες ώρες και δεν έχει απαντηθεί σχετικό φωτογραφικό κουίζ. Τελικά, ήταν πιο δύσκολο από ό,τι περίμενα. Το κειμενάκι της ανάρτησης είναι λίγο παραπλανητικό. Ο σκακιστής δεν είναι Έλληνας, απλώς έχει αφήσει τη δική του σφραγίδα στο ελληνικό σκάκι (τώρα πιστεύω πως η απάντηση έχει δρομολογηθεί).

Ανώνυμος είπε...

Nikolay Minev
Στράτος

Ανώνυμος είπε...

Σίγουρα θυμούνται τον Βούλγαρο δρ. Μίνεβ σαν σκακιστικό δάσκαλο πολλοί σημερινοί 40αρηδες και 50αρηδες. Το πέρασμά του από την Ελλάδα άφησε εποχή, όπως έχω ακούσει από άτομα που στελέχωσαν τις εθνικές ομάδες. Ο Στράτος, πρέπει να ήταν και αυτός ένας από τους μαθητές του, αν δεν απατώμαι. Σήμερα από όσο ξέρω ζει στην Αμερική και συνεχίζει την σκακιστική διδασκαλία.

Ας γράψει κανείς δύο λόγια παραπάνω, από αυτούς που τον έζησαν...

Ν.Π.
Ξάνθη

Ανώνυμος είπε...

Ήταν μεγάλο λάθος που αφήσαμε τον εξαιρετικό προπονητή Minev να φύγει. Είχε βοηθήσει καθοριστικά ορισμένους παίκτες μας να αποκτήσουν διεθνείς τίτλους, όχι δίνοντας έμφαση στα αποτελέσματα, αλλά στην ουσιαστική ποιοτική βελτίωση του παιχνιδιού τους -οι επιτυχίες ακολούθησαν φυσιολογικά.
Τον γνώρισα προσωπικά, αρχικά ως προσωρινός μεταφραστής του σε προπονήσεις άλλων και στη συνέχεια ως παίκτης της Εθνικής Ελπίδων στην Ολυμπιάδα κάτω των 26 ετών το 1981, στην οποία ήταν προπονητής και αρχηγός. Βασικό του προσόν ότι ήταν δάσκαλος με την αγνή σημασία της λέξης και ότι αγαπούσε πραγματικά τους παίκτες του, ενώ έμαθε ελληνικά σχετικά γρήγορα για την ηλικία στην οποία βρισκόταν και ήθελε να μείνει μόνιμα στην Ελλάδα.
Η αναχώρησή του έστειλε πίσω το ελληνικό σκάκι αρκετά χρόνια, καθώς σίγουρα θα είχαμε τον πρώτο γκρανμέτρ αρκετά νωρίτερα από το 1989. Η μετανάστευση του αρχικά στη Σουηδία και στη συνέχεια στο Σιάτλ επέτρεψε στον Seirawan να αναδειχθεί σε κορυφαίο παίκτη τη στιγμή που είχε βαλτώσει. Μακάρι να υπήρχαν κι άλλοι προπονητές όπως ο Dr.Nikolai!

Ανώνυμος είπε...

Ο Δρ. Minev ήταν (και είναι) πράγματι ένας αξιόλογος προπονητής και άνθρωπος. Προσωπικά του χρωστώ την ανάπτυξή μου ως σκακιστής και πάντα προσπαθώ να συνεχίζω τον τρόπο σκέψης του στους προπονούμενούς μου.
Πριν από 4-5 μήνες τηλεφωνηθήκαμε και ήταν ιδιαίτερα χαρούμενος που του αφιέρωσα το βιβλίο μου 'Modern Chess Planning' ως ελάχιστη αναγνώριση της βοήθειας που μου έχει προσφέρει.
Ο Δρ. Minev δεν αφέθηκε να φύγει από την Ελλάδα, αλλά σχεδίασε τη "φυγή του στη Δύση". Μόνο ο Τ. Σιαπέρας ήξερε για την αναχώρησή του και ουσιαστικά τον βοήθησε, γεγονότα που έμαθα εκ των υστέρων από τον ίδιο τον Minev το 1990 στο Novi Sad. Ας μη ξεχνάμε οτι το 1982 που έφυγε, ακόμα υπήρχαν οι "διαφορές" μεταξύ Δύσης και Ανατολής...
Στράτος