Τρίτη 30 Δεκεμβρίου 2008

Μίνι Ανασκόπηση 2008


Τον Ιανουάριο του 2008, έφυγε από τη ζωή ένας μύθος του παγκόσμιου σκακιού, ο Μπόμπι Φίσερ.

Τα σπουδαιότερα πρόσωπα και γεγονότα του 2008, σύμφωνα με την άποψη του μετρ και αρχισυντάκτη του περιοδικού «Ελληνικό Σκάκι» Σπύρου Ιλαντζή:

«Οι πιο σημαντικές σκακιστικές διοργανώσεις του 2008 ήσαν το ματς Ανάντ – Κράμνικ, για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα, που έγινε στη Βόνη και η Σκακιστική Ολυμπιάδα της Δρέσδης. Στο ματς της Βόνης, ο Ανάντ κέρδισε καθαρά (6½ - 4½, δηλ. 3-1 και 8 ισοπαλίες), δείχνοντας καλύτερη προετοιμασία και ικανότητα στις περιπλοκές. Στην Ολυμπιάδα, μετά από σκληρές μάχες για τα μετάλλια, τα χρυσά κατέκτησαν η Αρμενία στους άνδρες και η Γεωργία στις γυναίκες. Οι ελληνικές ομάδες απέδωσαν περίπου στα αναμενόμενα, με τους Κοτρωνιά, Παπαϊωάννου, Μπανίκα, Δημ. Μαστροβασίλη και Ντέμπο να διακρίνονται, σε ατομικό επίπεδο.

Μεγάλα τουρνουά είχαμε και φέτος στο Βάικ-Ααν-Ζέε, το Λινάρες, τη Σόφια, το Μεξικό και το Μπιλμπάο. Ιδιαίτερη μνεία αξίζει ο Τοπάλοφ –που είχε αρκετές επιτυχίες, μέσα στη χρονιά και κατέληξε να είναι ο κορυφαίος παίκτης στον πίνακα ΕΛΟ της FIDE- και ο 18χρονος Κάρλσεν που συνεχίζει να εντυπωσιάζει. Αξιοπρόσεκτα και τα Grand Prix της FIDE, με καινούργια ονόματα (τον Αζέρο Γκασίμοφ, τον Κινέζο Βανγκ Γουέ) να διακρίνονται δίπλα στους ήδη γνωστούς (Γκρίτσουκ, Ρατζιάμποφ, Αρονιάν).

Στην Ελλάδα, τα σπουδαιότερα γεγονότα ήσαν η θαυμάσια εμφάνιση του Γιάννη Παπαϊωάννου στο Πανευρωπαϊκό του Πλόβντιβ (και η συνακόλουθη πρόσκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο) και ο 7ος πανελλήνιος τίτλος για τον Χρίστο Μπανίκα, με την πρωτιά που πέτυχε στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που έγινε τον Δεκέμβρη στη Ρόδο. Αξιόλογες επιτυχίες και τα μετάλλια του Κοτρωνιά στην Ολυμπιάδα και του Μπανίκα στο Παγκόσμιο Πνευματικών Αθλημάτων της Κίνας. Από τους εφήβους, θα ξεχώριζα τους Αν. Παυλίδη, Γ. Κανακάρη, Ν. Αγγελή, Σεμπ. Φίλιππα, Γ. Γκούμα και από τα κορίτσια τη Ζωή Ιορδανίδου. Σε συλλογικό επίπεδο, επικράτησαν ο πρωταθλητής Σ.Ο. Καβάλας και η κυπελλούχος Ε.Σ. Θεσσαλονίκης. Σημαντικό το ότι είχαμε και φέτος πολλά διεθνή τουρνουά – στη Χαλκιδική, Ικαρία, Παλαιοχώρα, Καβάλα, Νίκαια, Καλαμαριά, αλλά και στη Βέροια. Φυσικά, μεγάλο ενδιαφέρον είχε και το «Ακρόπολις», τον Αύγουστο στην Αθήνα.

Επισημαίνω την έκδοση δυο θαυμάσιων βιβλίων, της «Γαλλικής» από τον Αν. Τζερμιαδιανό και της «Σκακιστικής Εγκυκλοπαίδειας» από τον Χρ. Κεφαλή.
Η χρονιά είχε, όμως και πολλά δυσάρεστα. Βαριές απώλειες ο χαμός του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή Μπόμπυ Φίσερ, του παλιού πρωταθλητή Ελλάδος Λάζαρου Βυζαντιάδη, του διακεκριμένου συνθέτη Βύρωνα Ζάππα...».

http://www.tanea.gr/default.asp?pid=99

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μπόμπυ ζεις. Στη θέση σου θα έκοβα την πάρλα για τους Εβραίους, δε βγαίνει τίποτα έτσι, και θά'γραφα κανένα βιβλιαράκι ακόμα με τα έσοδα για τα παιδιά της Ρουάντα, Ζιμπάμπουε κλπ. Κρίμα που δεν αξιοποιήθηκες όσο έπρεπε.

Ανώνυμος είπε...

???
Μήπως λείπει το link? Ή είναι λάθος η χρονιά?

Ανώνυμος είπε...

Το 1984 ο Φίσερ έκανε την πιο εντυπωσιακή και γενναία κίνηση της ζωής του:

http://www.geocities.jp/bobbby_a/list/p_42/42_0.htm

Αυτή του την κίνηση, πλήρωσε πολύ ακριβά, με μια πολύχρονη ανηλεή καταδίωξη, την 9μηνη φυλάκισή του και τελικά τον θάνατό του, από ...ανεξακρίβωτη ασθένεια!!

Ανώνυμος είπε...

Παιδιά καλή χρονιά σε όλους.
Μαζί με τις ευχές μου θα ήθελα να σας κάνω γνωστό και το σκακιστικό blog που προσπαθώ να φτιάξω αφιερωμένο στον Μιχαήλ Ταλ

http://mikhaillchesstal.blogspot.com/

Μια προσπάθει που βρήσκεται ακόμα στην αρχή της.
Καλή χρονιά

Ανώνυμος είπε...

Τα ελληνικά ΕΛΟ, πότε θα βγούν τελικά; Του χρόνου;

Ανώνυμος είπε...

Pisteyo den einai para ena atipo paixnidi opou to aspro ginetai mayro.Px leei i istoria oti sto mats tis rosias kati eixe to poto tou fischer.Eite itan amerikanoi eite rosoi praktores,
to apotelesma einai to idio:
Px tora oi ethnikosocialistes
lene ton kasparov filoamerikano.
Ti allazei se ena kathestos
pou lene ton x kasparov filoroso(i.e ellada)?
Apli enallagi asprou kai mayrou,
se assimetro fonto...

Ανώνυμος είπε...

tha rotiso kati asxeto...xeri kanis pote tha vgoun ta ellinika elo?...xoris na thelo na kano diakrisis ta diethni vgikan stin ora tous...na doume ta dika mas

Ανώνυμος είπε...

Η FIDE τα βγάζει τα ΕΛΟ μια μέρα πριν από ότι είναι προγραμματισμένο πάντως.

Ανώνυμος είπε...

...και πολύ καλά κάνει βέβαια.