Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Γιουναμπόμπερ




Στις 3 Απριλίου του 1996, το FBI πανηγύριζε μια μεγάλη του επιτυχία. Είχε επιτέλους συλλάβει εκείνον που αναζητούσε επί 18 ολόκληρα χρόνια ως υπαίτιο για τη δολοφονία τριών ανθρώπων και τον τραυματισμό άλλων εικοσιτριών. Ήταν ο 54χρονος Τίοντορ Καζίνσκι, ο επονομαζόμενος και Γιουναμπόμπερ, ο άνθρωπος που είχε σπείρει τον τρόμο στην Αμερική ταχυδρομώντας φακέλους-βόμβες που πυροδοτούνταν όταν επιχειρούσαν να τους ανοίξουν οι παραλήπτες τους.

Και όμως, η καριέρα του Καζίνσκι είχε ξεκινήσει πολύ διαφορετικά. Παιδί-θαύμα στο σχολείο του, αριστούχος κατόπιν του Χάρβαρντ, προσλαμβάνεται νεότατος ως καθηγητής μαθηματικών στο Μπέρκλεϊ και όλα έδειχναν ότι θα εξελισσόταν σε ένα λαμπρό επιστήμονα. Αλλά ξαφνικά, αηδιασμένος από την αλόγιστη εκμετάλλευση της τεχνολογικής προόδου, ο Καζίνσκι εγκαταλείπει την ακαδημαϊκή του έδρα και αποφασίζει να ζήσει σαν ερημίτης σε μια καλύβα, συγγράφοντας μανιφέστα που υιοθετούσαν ακραίες οικολογικές απόψεις και καλούσαν σε βίαιη αντίδραση στην σύγχρονη τεχνολογική πρόοδο. Η απόρριψη των απόψεων αυτών, όταν τις κοινοποιεί με εργασίες του σε πανεπιστήμια ωθεί τον Καζίνσκι να ταχυδρομήσει τον πρώτο φάκελο-βόμβα. Από τότε ακολουθεί ένας βομβαρδισμός με φακέλους, που αποστέλλονται σε πανεπιστήμια, αεροπορικές εταιρείες και εταιρείες πληροφορικής και προκαλούν πολλά ανθρώπινα θύματα.

Στην πραγματικότητα, ήταν ένας ματαιωμένος, πρώην ταλαντούχος, επιστήμονας, που οδηγήθηκε για διάφορους λόγους στην απομόνωση και τον ασκητισμό. Στα κείμενά του εκφράζει ανοιχτά το μίσος του για την Αριστερά, ενώ στην αγωνία του να τιμωρήσει με όλους τους τρόπους τον τεχνολογικό δαίμονα δεν ασχολείται με τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες, μέσα από τις οποίες οργανώθηκε και αναπαράγεται ο βιομηχανικός κόσμος και οι ανισότητες. Οπαδός της επιστροφής πάση θυσία στη φύση, εξιδανικεύει τα "καλά" των πρωτόγονων σχηματισμών, θεωρώντας ότι οδηγούμαστε, ως ανθρωπότητα, σε βέβαιη καταστροφή καθοδηγούμενοι αποκλειστικά από την τεχνολογία.

Το 1995, ο Καζίνσκι ταχυδρομεί σε εφημερίδες ένα μακροσκελές μανιφέστο, δηλώνοντας πως αν το δημοσιεύσουν θα διακόψει τη δράση του. Το κείμενο δημοσιεύεται στην Ουάσινγκτον Ποστ, αλλά προδίδει τον συγγραφέα του. Ο αδελφός του αναγνωρίζει σ' αυτό τις απόψεις του Καζίνσκι και το αναφέρει στο FBI. Ο ερημίτης της Μοντάνα συλλαμβάνεται και στη δίκη που ακολουθεί καταδικάζεται τετράκις σε ισόβια και τριακονταετή κάθειρξη. Ο φάκελός του κλείνει, καθώς έκλεινε πίσω του η πύλη της φυλακής και η αμερικανική κοινωνία, ανακουφισμένη, επέστρεφε αμέριμνη στην καθημερινότητά της, δείχνοντας να αγνοεί ότι μπορεί να απαλλάχτηκε από τον Γιουναμπόμπερ αλλά όχι κι από τις αιτίες που τον γέννησαν.

(βιογραφικά στοιχεία: αρχείο Πάνου Παπαδόπουλου, αρχείο Ιού Ελευθεροτυπίας )

7 σχόλια:

μου αρεσει το σκακι είπε...

Γατε σε ευχαριστουμε γι αυτα που μας προσφερεις.προσωπικα δεν ηξερα τον συγκεκριμενο και μου εκανε μεγαλη εντυπωση.ο αδελφος του ομως γιατι τον προδωσε?και καλα δεν ηθελε να υπαρχουν αλλες απωλειες?

Rglis είπε...

Μ'αρέσει που είχε και τα "ψιλά": Εκτός από τα 4κις ισόβια είχε και 30 χρονάκια ακόμα...

Πάντα οι ακρότητες μαρτυρούν βαρύτατες παθογένειες...

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Το μανιφεστο του T. Kaczynski που οδηγησε στην συλληψη του, εδω:http://en.wikisource.org/wiki/Industrial_Society
_and_Its_Future#Diagram:_disruption_of_the_power
_process
Ενδιαφερουσες προκειμενες,συζητησιμα συμπερασματα.
Για οποιον ενδιαφερεται αλλα δεν εχει τον απαιτουμενο χρονο θα προτεινα να διαβασει τα πρωτα 44 απο τα συνολικα 232 σημεια,καθως και τα 99-110.
Να διευκρινησω οτι δεν προσυπογραφω τις αποψεις του(ουτε φυσικα τις πρακτικες του),θεωρω ομως οτι καταθετουν στο τραπεζι της συζητησης επιχειρηματα που δεν πολυακουγονται..

nikkarthegreat είπε...

Ωραίο άρθρο

Schrödinger's Cat είπε...

Από τις εκδόσεις ΠΟΝΤΙΚΙ κυκλοφορεί βιβλιαράκι με το οικολογικό μανιφέστο του Γιουναμπόμπερ http://books.vres.gr/book.php?book_id=38708

Ανώνυμος είπε...

Πάντως βαρύτατη ακρότητα και παθογένεια είναι και οι ευθύνες κάποιων για την ασιτία παιδιών και την οικουμενική απανθρωπιά που μας περιβάλλει.Εκεί δεν έχει 4κις ισόβια για εγλήματα κατά της ανθρωπότητας;Οι κατ'εξακολούθηση δολοφόνοι φαίνεται απαλλάσσονται.Τιμωρούνται μόνο όσοι βάζουν βόμβες και δολοφονούν λιγότερους.

FAN είπε...

Καλημερα κ ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ . Χτες στο SKAI ειδα το ντοκιμαντερ για τον Kaczynski . Το συμπερασμα που εβγαλα ειναι το ιδιο : παντα κοιτανε το δεντρο . Και με το δασος τι γινεται ? ΟΛΟΙ ΑΥΤΟΙ ΚΟΙΤΑΝΕ ΝΑ ΠΙΑΣΟΥΝ ΤΙΣ ΜΕΜΟΝΟΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ , ΜΕ ΤΑ ΔΙΚΑ ΟΜΩΣ ΚΑΤΟΡΘΩΜΑΤΑ ΦΤΑΣΑΜΕ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΓΥΡΙΣΜΟ ΔΕΝ ΕΧΕΙ . Χασαμε το ΔΑΣΟΣ .