Τετάρτη 1 Ιουλίου 2009

Διασυλλογικό Α' Εθνικής

Αρχίζει την Παρασκευή 3/7 στην Καλλιθέα Χαλκιδικής το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής Κατηγορίας.
Θα αγωνιστούν οι 31 από τις 34 ομάδες που είχαν δικαίωμα συμμετοχής (ΟΑΑ Ηράκλειο, Σ.Ο. Ξάνθης και ΣΠΖ Κέρκυρας δεν θα αγωνιστούν λόγω οικονομικών προβλημάτων). Αναλυτικά οι συναντήσεις του πρώτου γύρου: Ο.Σ. Τριανδρίας- Σ.Ο. Καβάλας, Π.Σ. Περιστερίου- Σ.Ο. Ηρακλείου, Ποσειδών Καλαμάτας- Ε.Σ. Θεσσαλονίκης, Γαλαξίας Θεσσαλονίκης- Σ.Ο. Ικαρίας, Ε.Σ. Άμφισσας- Κύδων Χανίων, Φυσιολάτρης Νικαίας- Σ.Ο. Καλλιθέας, Σ.Ο. Αιγάλεω- Σ.Ο. Ηρακλείου, Σ.Α. Χανίων- Παναθλητικός Συκεών, Ζήνων Γλυφάδας- ΦΟΝ Ηρακλείου, ΣΑΣ Κορωπίου- Σ.Ο. Πατρών, ΧΑΝ Καλαμαριάς- ΟΦΣ Καβάλας, Σ.Ο. Ηλιούπολης- ΟΦΗ, Ο.Σ. Γιαννιτσών- Σ.Ο. Πολίχνης, ΜΑΠΟ Κεραυνός- Σ.Σ. Λάρισας, Σ.Ο. Μυτιλήνης- Ε.Σ. Καλαμαριάς, Ο.Σ. Καλαμάτας bye.

http://www.chessfed.gr/teams2009/teams.asp

249 σχόλια:

«Παλαιότερο   ‹Παλαιότερο   201 – 249 από 249
Ανώνυμος είπε...

Εάν δεν πάρεις επαρκής εξηγήσεις γιατί δεν γράφεις δυο λόγια στις εφημερίδες Νέα Εγνατία και Εβδόμη και στο Kavala Net;

Ανώνυμος είπε...

Η αλήθεια είναι ότι θυμάμαι τις μεγαλοστομίες από μεγαλοστέλεχος της Καβάλας (ονόματα δεν λέμε, υπολήψεις δεν θίγουμε :) ) στην έναρξη του περσινού διεθνούς για τις αρετές του σκακιού και την παιδαγωγική αξία του να μαθαίνεις να χάνεις και άλλα τέτοια,...και δεν ξέρω αν πρέπει να γελάσω ή να θλίβομαι..

Ανώνυμος είπε...

Θέλω και εγώ να συγχαρώ τον κ. Τσεβρεμέ για την τοποθέτησή του.
Δυστυχώς όμως προβλέπω να αποχωρεί και αυτός (όπως και πολλοί άλλοι αξιόλογοι) από τα δοιηκιτικά.
Ποια λογική εξήγηση μπορεί να δοθεί για τα 6-6 με τόση διαφορά δυναμικότητας;

γνώστης είπε...

Ας είμαστε λίγο ελαστικοί με όσους έχουν λίγο ελαστική συνείδηση.

Ανώνυμος είπε...

Ελαστική συνείδηση έχουν σίγουρα οι ρουφιάνοι και οι επαγγελματίες ηθικολόγοι. Και τα δύο αυτά είδη βλέπουμε ανθούν σ' αυτό το ιστολόγιο.

Ανώνυμος είπε...

Ξέχασες τους διεφθαρμένους, τους ανέντιμους και τους σάπιους παράγοντες.

Ανώνυμος είπε...

Τι θες να πεις για τις ΜΙΖΕΣ που γράφεις παραπάνω ;
Ποιος τις πέρνει και ποιος τις δίνει;
Ξέρεις κάτι η έτσι τα γράφεις;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

ΣΧΟΛΙΟ – ΜΕΡΟΣ 1ο

Επιτέλους γίνεται μια παραγωγική συζήτηση με πολλούς συμμετέχοντες όσον αφορά σε ορισμένα «άσχημα» πράγματα στο ελληνικό σκάκι. Κάποιες σχετικές παρατηρήσεις είχα κάνει στον ίδιο χώρο για το Ατομικό Πρωτάθλημα Ελλάδος, με αφορμή ορισμένες παρτίδες των οποίων το αποτέλεσμα είχε προφανώς προσυμφωνηθεί. Τίποτα δεν έγινε τότε (ούτε βέβαια είχα την ψευδαίσθηση ότι θα γινόταν), ώστε η διόγκωση του προβλήματος δεν ξαφνιάζει καθόλου. Η συνεχιζόμενη αποδοχή του φαινομένου των προσυμφωνημένων αποτελεσμάτων αναπόφευκτα οδηγεί στην πλατύτερη εφαρμογή του και μακροπρόθεσμα στη θεσμοθέτησή του.

Από κει και πέρα, τα προβλήματα είναι πολλά και δύσκολα μπορούν να ξεκαθαριστούν εφόσον συζητιούνται όλα μαζί. Επιπλέον, εύκολα μπορεί να αποπροσανατολιστεί η συζήτηση επικεντρώνοντάς την πότε στο ένα και πότε στο άλλο επί μέρους ζήτημα. Κατά τη γνώμη μου, είναι προτιμότερο να εστιαστούμε στις πράξεις και όχι στα πρόσωπα, στα στοιχεία και όχι στα κίνητρα. Όλοι έχουμε κάνει κατά καιρούς τα λάθη μας («ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω») και δεν πρέπει να χαρακτηρίζεται το σύνολο της προσωπικότητας συγκεκριμένων ατόμων από μια ή δύο μεμονωμένες πράξεις (ιδίως μικρών παιδιών που ίσως πιέστηκαν για να πραγματοποιήσουν ένα προσυμφωνημένο αποτέλεσμα). Με άλλα λόγια, η γενικότερη ηθική ενός ατόμου δεν είναι σωστό να κρίνεται από την ηθική μιας συγκεκριμένης επιλογής και μόνο. Από την άλλη, αυτό δεν σημαίνει ότι οι συγκεκριμένες πράξεις δεν πρέπει να έχουν συνέπειες.

Σε τελική ανάλυση, δεν πρόκειται για τον Γιάννη Αγιάννη που χρειάζεται το ψωμί και κλέβει τον φούρνο. Στο παρελθόν (αλλά και πιθανότατα στο φετινό πρωτάθλημα) υπήρξαν ομάδες που προτίμησαν να διατηρήσουν το αθλητικό πνεύμα και να υποβιβαστεί η ομάδα τους. Αντίστοιχα, φέτος θα περίμενα να υπάρχουν ομάδες που θα προτιμούσαν να αγωνιστούν στη σκακιέρα έστω και με κίνδυνο να μην κατακτήσουν την 2η θέση ή να χάσουν το επίδομα της ΕΣΟ που καλύπτει μέρος των εξόδων τους ή να υποβιβαστούν.

Η αδιαμφισβήτητη πραγματικότητα είναι μία: στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής 2009 υπήρξαν πολλά προσυμφωνημένα αποτελέσματα, π.χ. στον τελευταίο γύρο μοιάζει να μην είναι 3 ματς, αλλά δυνητικά 36 παρτίδες. Απέναντι στα προσυμφωνημένα αποτελέσματα θα εφαρμοστεί το πνεύμα και το γράμμα του Αθλητικού Νόμου; Θα πραγματοποιηθεί κάποια έρευνα από την αρμόδια αρχή (ΕΣΟ) όσον αφορά την ευθύνη των παικτών, των αρχηγών ομάδων, των διαιτητών, των διοργανωτών; Θα γίνει κάποια έγγραφη καταγγελία από τις ομάδες που έχουν έννομο συμφέρον; Οι σύλλογοι θα διεκδικήσουν την αλλαγή του συστήματος που προάγει και επιβραβεύει τα προσυμφωνημένα αποτελέσματα;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

ΣΧΟΛΙΟ – ΜΕΡΟΣ 2ο

Το ζήτημα της αποδειξιμότητας των προσυμφωνημένων αποτελεσμάτων δεν είναι τόσο δύσκολο όσο φαίνεται, αν και η καθυστέρηση διερεύνησης του προβλήματος αναπόφευκτα μειώνει τις πιθανότητες επίλυσής του. Σε πρώτη φάση χρειάζεται να ζητηθούν από την ΕΣΟ ατομικές έγγραφες καταθέσεις όλων των παικτών, αρχηγών ομάδων, διαιτητών και διοργανωτών όσον αφορά τις συγκεκριμένες παρτίδες. Νομίζω ότι η απάντηση σε ορθά επιλεγμένες ερωτήσεις (π.χ. «το αποτέλεσμα στην παρτίδα σου του 9ου γύρου προσυμφωνήθηκε ή όχι;» και «αν ναι, με ποια ακριβώς διαδικασία;») θα υποχρεώσει τους συμμετέχοντες να αναλάβουν τις ευθύνες τους μετά το συμβάν. Η άρνηση απάντησης επιτρέπει στον καθένα να βγάλει τα δικά του συμπεράσματα. Φυσικά, οποιοσδήποτε άλλος παρών στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα θα μπορούσε να καταθέσει έγγραφα όσα στοιχεία υπέπεσαν στην αντίληψή του.

Προφανώς, η συνεργασία σε μια τέτοια διαδικασία θα μπορούσε να κριθεί θετικά για την αντιμετώπιση όσων αποδέχονται ότι διέπραξαν λάθος: το ζητούμενο δεν είναι η τιμωρία των παικτών, αλλά η στηλίτευση του προσυμφωνημένου αποτελέσματος και η αποτροπή παρόμοιων προσυμφωνημένων αποτελεσμάτων στο μέλλον. Μια ικανοποιητική για μένα εξέλιξη θα ήταν να υπήρχαν σοβαρές βαθμολογικές και αγωνιστικές επιπτώσεις (π.χ. αυτόματος υποβιβασμός) για τις ομάδες που συμμετείχαν σε προσυμφωνημένα αποτελέσματα και μάλλον «χαλαρές» τιμωρίες για μεμονωμένους παίκτες (π.χ. αποκλεισμός 2 μηνών). Μια τέτοια ρύθμιση θα ήταν ιδιαίτερα ευνοϊκή για παιδιά που πιέστηκαν ή απλά καθοδηγήθηκαν από αρχηγούς ομάδων και παράγοντες.

Προσωπικά, έχω εμπιστοσύνη στο αίσθημα ευθύνης των περισσότερων σκακιστών, διαιτητών και παραγόντων, ώστε να προσδοκώ πολλές ειλικρινείς απαντήσεις σε ερωτήματα όπως αυτά που διατυπώθηκαν παραπάνω. Βέβαια, στην πραγματικότητα ούτε και τώρα ελπίζω ότι η ΕΣΟ θα κάνει κάτι ουσιαστικό.

(το παρόν κείμενο γράφτηκε στις 11 Ιουλίου, αλλά για τεχνικούς λόγους δεν ήταν δυνατό να αποσταλεί πριν από το βράδυ της 14ης του μηνός –επέτειο της Βαστίλλης!)

Ανώνυμος είπε...

---Είναι παιχνίδι για gentlemen (και ladies)---

Θα ήταν καλύτερα να το είχες αποφύγει αυτό!

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Καποια πρωτα στατιστικα απο το πρωταθλημα που μολις τελειωσε.
Στους αγωνες συμμετειχαν 19 ξενοι σκακιστες(αλλοδαποι και κοινοτικοι) με αξιολογηση (Ιουλιος 09) απο 2601 και πανω.Επαιξαν συνολικα 166 παρτιδες,απ'αυτες εναντιον Ελληνων ηταν οι 36(λιγο πανω απο μια στις πεντε)!Ας σημειωθει οτι οι Ivanchuk
(2703),Miroshnichenko
(2696),Tiviakov(2674),Postny(2647)και αλλοι,δεν αντιμετωπισαν Ελληνες σκακιστες.
Πορομοια ειναι τα πραγματα και για τους ξενους με αξιολογηση 2501-2600.Οι 14 σκακιστες της κατηγοριας επαιξαν
συνολικα 125 παρτιδες και απ'αυτες εναντιων Ελληνων ηταν οι 28(παρομοια αναλογια).
Ειναι παραπανω απο εμφανες νομιζω,οτι οι ξενοι των ομαδων(ειδικα στην κορυφη της βαθμολογιας)παιζουν κυριως μεταξυ τους και η αποκτηση εμπειριας που θα μπορουσε να προκυψει για τους Ελληνες σκακιστες οταν βρεθουν αντιμετωποι μ'ενα ισχυρο ξενο,ελαχιστη.
Πολυ αμφιβολη ειναι κατα την γνωμη μου και η μεταδοση γνωσεων,εξω απο τους αγωνιστικους χωρους και χρονους,καθως ο ρυθμος του πρωταθληματος ειναι καταιγιστικος(9 γυροι σε εξι 24ωρα).

Ανώνυμος είπε...

Κοίτα που μερικοί άρχισαν και... να σκέφτονται!

Αλλά πολύ μού άρεσε ο διαχωρισμός σε αλλοδαπούς και κοινοτικούς!
Δηλαδή, άγγλοι-γερμανοί, δεν είναι ακριβώς αλλοδαποί, αλλά κοινοτικοί!

Αλλά όπως ήδη είπα: άρχισε, όχι ότι και σκέφτηκε.

Kostas Oreopoulos είπε...

Χαίρομαι Γιάννη πάντα να σε διαβάζω. Το πρόβλημα είναι οτι πλέον σε βλέπω σπανιότατα (χρόνια δεν λέμε....).

Έχω μια διαφωνία μαζί σου Γιάννη. Καλό είναι να μην γίνεται σούπα μια συνάντηση, αλλά υπάρχει και η επιβίωση των ομάδων (οικονομική).
Αντίστοιχα με την παραμονή, πιο σημαντική είναι η είσοδος στην 10αδα που έδινε οικονομική ανάσα στις ομάδες η καλύτερα δεν τις οδηγούσε στην οικονομική καταστροφή.

Στείλε κανένα email να τα πούμε (αφού εγώ δεν έχω δικό σου)

Ανώνυμος είπε...

Ωραία παραδείγματα για τους νεολαίους:

Θέατρο σκιών, διαφθορά, αναλγησία, παραλυτική απάθεια, αρρωστημένη συγκατάβαση, καταστροφή του δυναμικού των νέων ανθρώπων.

Η φενάκη του πνευματικού αθλήματος, η αποσταθεροποίηση της ιδεολογίας, οι μηχανισμοί δημιουργίας ζόμπι και βέβαια η θλίψη.

Οι γονείς παραμένουν απαθείς, οι Σύλλογοι το ίδιο.

Κάποιοι πρέπει να καταλογίσουν ευθύνες σε αυτούς που υποβαθμίζουν, αδιαφορούν, σιωπούν, ανέχονται, χειρίζονται και ενθαρρύνουν τέτοιου είδους απαράδεκτες συμπεριφορές.

Γιάννης Τσεβρεμές είπε...

Κώστα ευχαριστώ για την απάντηση, είδα το mail σου και θα σου γράψω.
Εδώ θα σου απαντήσω τα εξής:
Κατ' αρχήν, πιο σημαντική από την είσοδο σε οποιαδήποτε δεκάδα, πιο σημαντική ακόμη κι από την οικονομική
καταστροφή, είναι κατά τη γνώμη μου η
ηθική ακεραιότητα και η τήρηση του αθλητικού πνεύματος και του fair play,
σε κάθε περίπτωση ανεξαιρέτως. Αυτό είναι μια αξιωματική θέση που δεν αποδεικνύεται, είτε τη δέχεσαι όπως είναι χωρίς εκπτώσεις, είτε όχι! Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιο ηθικό κώδικα και όποια κλίμακα αξιών κι αν ακολουθείς, δεν
έχεις το δικαίωμα να εμπλέκεις στις
επιλογές σου ανηλίκους! Η ηθική ζημιά και το κακό παράδειγμα που πήραν οι νεαροί που συμμετείχαν σε στημένες παρτίδες, είναι ανυπολόγιστη!
Ωστόσο, πέρα από τα ηθικολογικά και
θεωρητικά, ως πρακτικός άνθρωπος έχω να προτείνω τρεις πλήρως αποδεκτές λύσεις ώστε τα σωματεία να μην υποστούν οικονομική καταστροφή. Φυσικά, καθεμιά από τις παρακάτω λύσεις αντιστοιχεί σε σωματεία διαφορετικού τύπου, μεγέθους και φιλοδοξιών. Οπότε, ορίστε κάποιες θεμιτότατες λύσεις,
διαλέγετε και παίρνετε:
α) Αναζήτηση και εξασφάλιση σημαντικών οικονομικών πόρων είτε από ιδιώτες χρηματοδότες (εταιρείες, βιομηχανίες, ευκατάστατα πρόσωπα που αγαπούν το σκάκι κλπ) είτε από δημόσιους και δημοτικούς φορείς (Δήμους, Νομαρχίες, Υπουργεία κλπ.). Η στρατηγική αυτή προϋποθέτει φυσικά πολύ τρέξιμο, πολύ κούραση, πολλές γνωριμίες, καλές δημόσιες και ιδιωτικές σχέσεις στην τοπική σου κοινωνία και από την άλλη απευθύνεται σε μεγάλα σωματεία με μεγάλες φιλοδοξίες και σχεδόν επαγγελματική οργάνωση. Τέτοια υπάρχουν πολλά ανά την Ευρώπη και σε κάποιο βαθμό η πρώτη ομάδα της Καβάλας το έχει προσεγγίσει. Οπότε,
αν πετύχεις σημαντικές χορηγίες ποσώς σ΄ ενδιαφέρουν τα ψίχουλα της
ΕΣΟ αλλά έτσι κι αλλιώς δεν θα βρεθείς στη θέση να παλεύεις για τη δεκάδα αφού ο στόχος σου θα είναι ο πρωταθλητισμός (θέσεις 1-3).
β) Σκακιστικός όμιλος αποτελούμενος
από ικανό αριθμό εύπορων ερασιτεχνών - χομπιστών που είναι σε θέση να καλύπτει τα έξοδα διαμονής και διατροφής (ουσιαστικά να πληρώνουν για τις διακοπές τους)
και να μην εξαρτώνται από την ελεημοσύνη της ΕΣΟ. Θεμιτότατο επίσης μοντέλο που μπορεί να εφαρμοστεί σε μικρομεσαίες ομάδες με εύπορα μέλη. Για δε τα παιδιά, οι γονείς τους τόσα ξοδεύουν εδώ κι
εκεί, τα περισσότερα άχρηστα και ματαιόδοξα! Γιατί να μην μπορούν να τους καλύψουν λίγες μέρες διακοπών σε δίκλινο ή τρίκλινο δωμάτιο? Δεν θα ήταν κακή ιδέα οι μεγαλύτεροι και πιο εύποροι να τσοντάρουν κάτι για τα έξοδα των μικρών εάν κάποιος γονέας είναι πάμφτωχος, άπορος ή ασθενής.
γ) Καθαρά ερασιτεχνικός όμιλος με όλη τη σημασία της λέξης, που τα μέλη του δεν αισθάνονται κανενός είδους ματαιοδοξία να συμμετέχουν σ' αυτό το τσίρκο που τώρα ονομάζεται "Α΄ Εθνική" και συνεπώς,
μπορούν απλά να συνεχίσουν να αγωνίζονται χωρίς κανένα έξοδο στα τοπικά τους πρωταθλήματα, "προκριματικά Α΄Εθνικής" όπως τα λένε τώρα. Παρόμοιο δρόμο ακολούθησαν φέτος η Ξάνθη στη Ένωσή μας και δυο - τρία άλλα σωαματεία νοτιότερα. Καθ' όλα έντιμη και αξιοπρεπείς στάση! Τα δε τοπικά ενώσεων όπως η Θεσσαλονίκη και η Αθήνα είναι ισχυρότατα και νομίζω ότι καλύπτουν
άνετα τις φιλοδοξίες και τις παιχτικές ανάγκες ενός ερασιτέχνη εως και 2200 ΕΛΟ τουλάχιστον ή και λίγο παραπάνω. Για τους ελάχιστους πιο ισχυρούς παίχτες τέτοιων σωματείων υπάρχουν τα πολλά Open τουρνουά ή μπορούν να μετεγγραφούν σε επαγγελματική ομάδα εάν αισθάνονται επαγγελματίες ή να συνεχίσουν να προσφέρουν μερικούς ξεκούραστους πόντους στην ομάδα της καρδιάς τους παίζοντας στη 1-2η σκακιέρα του "τοπικού" πρωταθλήματος. Άλλωστε, σε αρκετές συνατήσεις της φετινής διευρυμένης "Α΄Εθνικής" το επίπεδο των παρτίδων
μετά τις πρώτες επαγγελματικές σκακιέρες, ήταν πολύ χαμηλότερο από
τις περισσότερες συναντήσεις του τοπικού Θεσσαλονίκης, Αθηνών ή ακόμη και της περιοχής μας στην Ανατολική - Μακεδονία Θράκη.

Γιάννης Τσεβρεμές είπε...

Ορίστε λοιπόν τρεις πρακτικές, εφικτές, νόμιμες και ηθικές λύσεις που μπορούν να καλύψουν κάθε τύπο σκακιστικού σωματείου! Γιατί λοιπόν
να ξεπέφτουμε κι εμείς και τα νεαρά
παιδιά σε τέτοια παρακμή, σε τέτοια
αξιολύπητη και κωμικοτραγική εικόνα???
Φιλικά, Γιάννης Τσεβρεμές.

Ποιά ηθική; είπε...

Εγώ είμαι απ'αυτούς που οργίζονται με τα μηνύματα του κ. Τσεβρεμέ. Συγνώμη, αλλά ποιος μας δίνει συνταγές ηθικής συμπεριφοράς; Αυτός που υποστηρίζει άκριτα τα θλιβερά καθεστώτα τύπου ΕΣΣΔ και Αλβανίας; Εκεί, δεν υπήρχανε ούτε οι στοιχειώδεις δημοκρατικές ελευθερίες κι'ούτε τα αυτονόητα ανθρώπινα δικαιώματα. Όσο για ηθική... αποδείχτηκε ότι ήταν όλα σάπια κι'απλά εξυπηρετούσανε τη "νομενκλατούρα" του Κόμματος...

Ανώνυμος είπε...

Της ΚΥΠ είσαι? Φακελωμένους μας έχεις?

Ποιά ηθική; είπε...

Απλά, τα γραπτά μένουν. Κι'όλοι είμαστε γνωστοί, σ'αυτό το χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Έτσι,... έχει πλάκα όταν κάποιοι στερεύοντας από επιχειρήματα της σάπιας λογικής και ηθικής τους..μεταφέρουν το τερέν της συζήτησης σε άλλα πεδία, αποπροσανατολίζοντας σκόπιμα την συζήτηση,...

barbis είπε...

Συγχαρητήρια και από μένα Γιάννη αλλά μην παραιτηθείς διότι το σκάκι έχει πέντε καθαρούς ανθρώπους όλους και όλους αν παραιτηθούν και αυτοί καήκαμε!Ήδη παραιτήθηκε ο Στέργιος ο Σκόδρας από τη Λάρισα και ίσως από το σκάκι γενικώς μετά από αυτά που είδε στις τελευταίες εκλογές της ΕΣΟ,ΜΗΝ ΤΗΝ ΚΟΠΑΝΑΤΕ ΕΝΑΣ ΕΝΑΣ ΚΑΙ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ που είναι πολλά πάρα πολλά!

barbis είπε...

Χα χα είχα μείνει στην προηγούμενη σελίδα και φυσικά μιλούσα για τον Γιάννη τον Τσεβρεμέ.

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε, βάλε λίγο το μυαλό να δουλέψει.

Γνωρίσματα της σάπιας καταναλωτικής κοινωνίας είναι αυτά.

Η ηθική του αθλητισμού στην ελληνική κοινωνία είναι το αποτύπωμα της ίδιας της κοινωνικής ηθικής του νεοέλληνα. Τα αθλητικά ιδεώδη ευτελίζονται και διακωμωδούνται με τη δική μας ανοχή. Η απληστία και η φιλοχρηματία οδηγούν στην παρακμή του αθλητισμού αλλά και τον εκφυλισμό της κοινωνίας.

Διαβάζεις με ποιο τρόπο οι σκακιστές-εμπόρευμα δεν προάγουν τον υγιή αθλητισμό αλλά παίρνουν το μέρος του εργοδότη παράγοντα για να εξασφαλίσουν την εύνοιά του. Του παράγοντα που όπως και οι ίδιοι διακρίνονται από έλλειψης αθλητικής παιδείας και ήθους. Είναι αυτοί που δέχονται να τους επιβάλουν και το διακανονισμό της παρτίδας, στο δόγμα «σε πληρώνω και σε κάνω ότι θέλω».

Νομίζεις πως τυχαία δεν χρησιμοποιούνται αθλητικές εγκαταστάσεις για τους αγώνες αυτούς και περιμένουμε τον ιδιώτη διοργανωτή να μας λυτρώσει; Πως τυχαία το σκακιστικό σωματείο πρέπει να πληρώσει χρήματα για να μετάσχει σε αγώνες;

Ο αθλητισμός είναι εμπόρευμα με τη δική σου ανοχή και τα στημένα αποτελέσματα είναι κανόνας από τα νέα ήθη και αξίες. Όπως και η εξαγορά των συνειδήσεων.

Ξύπνα Ανώνυμε από τη ψυχολογική αδράνεια.

μανταλάκι είπε...

Συγνώμη που ενοχλώ παίδες, αλλά εδώ υπάρχει ένα σοβαρό και απτό πρόβλημα, εδώ δεν είναι το ηλεκτρονικό φόρουμ της ΚΝΕ,ε;

Το χωνί του Μωάμεθ είπε...

Μέρος Ι :
Δε μπορώ να καταλάβω όλη αυτή τη φασαρία με τις συμφωνημένες ισοπαλίες του τελευταίου γύρου, λες και έγινε κάτι πρωτοφανές.
Στα κοντά 25 χρόνια που παίζω αγωνιστικό σκάκι, η συγκεκριμένη πρακτική είναι συχνός "επισκέπτης" στους τελευταίους γύρους διασυλλογικών πρωταθλημάτων. Κακά τα ψέματα στο σκάκι όταν και οι δύο θέλουν να μοιραστούν τον πόντο, δε μπορείς να το απαγορεύσεις με νομοθετήματα. Και διάφορα Sofia Rules κ.λπ να βάλεις, βρίσκω εγώ μια βαριάντα που καταλήγει σε διαρκές σαχ, και την κάνω τη νουλίτσα μου. Αφού έτσι είναι σε ατομικό επίπεδο, το ίδιο κατ’ επέκταση μπορεί να γίνει και σε ομαδικό, αφού το «ομαδικό» σκάκι δεν είναι παρά η άθροιση πόντων που προκύπτουν σε κάθε παρτίδα ξεχωριστά .
Συνεπώς, αν προχωρήσουμε σε απαγορεύσεις ισοπαλιών στους τελευταίους γύρους των διασυλλογικών, μάλλον θα οδηγήσουμε την κατάσταση σε παρωδίες τύπου να παίζονται 12 παρτίδες, με βαριάντες που έχουν αναλυθεί ως τη νούλα (διαρκή σαχ, ξερά ισόπαλα φινάλε) ή ακόμα χειρότερα κάποιες σκακιέρες της μιας ομάδας να χάνουν ηθελημένα, και ο ίδιος αριθμός σκακιέρων της άλλης ομάδας να κάνει το ίδιο, ώστε να φτάνουμε στο πολυπόθητο 6-6!
Τόνισα ότι το ομαδικό σκάκι δεν είναι παρά η άθροιση πολλών ατομικών αγώνων, γιατί είδα πως από αρκετούς ανώνυμους και από κάποιον παράγοντα αθηναϊκής ομάδας (που είναι περισσότερο γνωστή για την ποδοσφαιρική της ΑΕ παρά για το σκακιστικό της τμήμα) έγινε μια περίεργη σύνδεση με το καθαρά ομαδικό άθλημα του ποδόσφαιρου. Ανέφεραν οι παραπάνω παραδείγματα από στημένους ποδοσφαιρικούς αγώνες και χρησιμοποίησαν εκφράσεις που είναι ιδιαίτερα προσφιλείς στους φίλους της στρογγυλής θεάς (σικέ, στημένο κ.λπ). Σε αυτή τη φαιδρή επιχειρηματολογία (και στην ποδοσφαιροποίηση της κουβέντας) θα αντιπαραθέσω κάποια αποσπάσματα από τις δημοσιεύσεις δύο εξεχουσών φυσιογνωμιών του ελληνικού σκακιού:
“Ο πειθαρχικός κανονισμός είναι αυτός που ισχύει λίγο-πολύ για όλες τις αθλητικές ομοσπονδίες, είμαστε όμως το μοναδικό άθλημα όπου προβλέπεται η ΙΣΟΠΑΛΙΑ με συμφωνία των αντιπάλων”

greekchesspolitics

Τι διαβάζω.... Μα είναι δυνατόν ισοπαλία σε 5 κινήσεις να αποτελεί απόδειξη ΠΡΟσυμφωνίας? Αν είναι δυνατόν. Ας απαγορευτεί η ισοπαλία και βλέπουμε τότε. Προς το παρόν δεν υπάρχει θέμα
K. Ωραιόπουλος

Το χωνί του Μωάμεθ είπε...

Μέρος II :
Αυτά όσον αφορά τη νομιμότητα των συμφωνημένων ομαδικών ισοπαλιών. Όσον αφορά το ηθικό κομμάτι και το fair play, μου έκανε εντύπωση η άκρατη ηθικολογία ορισμένων , μερικοί μου θύμισαν εκείνο τον καραφλό ρεπόρτερ του Άλτερ που έλεγε σε τι κόσμο θα φέρουμε τα παιδιά μας Νίκο Ευαγγελάτο; Διάβασα ότι διαφθείρονται παιδικές συνειδήσεις, ότι συντελείται ηθική βλάβη και ψυχική οδύνη ανηλίκου και άλλα τέτοια καταστροφολογικά. Εγώ πάντως που έχω συμμετάσχει σε τουλάχιστον 2-3 προσυμφωνημένους ισόπαλους αγώνες σε διασυλλογικά κατά την εφηβεία μου δε νομίζω να έπαθα τίποτα από τα παραπάνω. Νομίζω πολύ πιο επιζήμιο για τα παιδάκια είναι το (συχνό) φαινόμενο να κρίνονται πρωταθλήματα ή υποβιβασμοί σε αναπτυξιακές σκακιέρες. Έχει τύχει, θαρρώ πριν 3 χρόνια, να κριθεί το ντέρμπι μεταξύ των δύο πρωτοπόρων στη σκακιέρα Κ-12. Φανταστείτε τι πίεση και άγχος ένιωσαν αυτά τα παιδάκια, βλέποντας όλους τους παράγοντες και παίχτες των δύο ομάδων να κοιτάζουν με αγωνιώδες βλέμμα το φινάλε της παρτίδας τους, Και για αυτό το λόγο είναι έγκλημα οι πολλές «αναπτυξιακές» σκακιέρες.

Συνοψίζοντας, αν όντως δε μας αρέσουν οι προσυμφωνημένες νούλες στους τελευταίους γύρους τότε πρέπει να αλλάξει το σύστημα αγώνων του Διασυλλογικού Α’ Εθνικής (π.χ. play-off,). Αυτό θα έπρεπε να αποτελέσει το θέμα της κουβέντας μας, και όχι αν πρέπει να μηδενίσουν τις 6 ομάδες που κάνανε ισοπαλία στο τελευταίο γύρο ή πόσο ανήθικες είναι οι προσυμφωνημένες ισοπαλίες.

Τέλος, μεγάλη εντύπωση μου έκανε η λύσσα αρκετών Αθηναίων για την πρωτιά της Καβάλας, που φάνηκε από τις εμπαθείς τοποθετήσεις τους στο θέμα της ισοπαλίας ΣΟΚ-ΟΦΣΚ. Ευτυχώς το σκάκι δεν είναι ποδόσφαιρο (ένα πανέμορφο άθλημα που , όσον αφορά τη χώρα μας, έχει ασελγήσει πάνω του η γνωστή τριάδα του ΠΟΚ), και είναι ένας από τους λίγους τομείς της ελληνικής πραγματικότητας όπου ξεφεύγει από τον άρρωστο αθηνοκεντρισμό αυτής της χώρας. Και αυτό έγινε με εντατική δουλειά, υποδειγματική οργάνωση, επίμονη και συντονισμένη προσπάθεια ετών και όχι με γκρίνιες για την Αθήνα (βλέπε τους φίλους μας τους σαλονικιούς!). Εμένα δε μου λέει τίποτα ότι το Περιστέρι έφερε τον Ιβαντσούκ. Δε πά’ να φέρει Κράμνικ, Ανάντ κ.λπ.; Αυτό που μου λέει όμως πολλά είναι το : παρακάτω link

http://www.chessfed.gr/Tournaments/neanika09/stands/b16.asp

από αυτήν την κατάταξη και μόνο φαίνεται πόσο σοβαρή δουλειά γίνεται στην πόλη της Καβάλας σε σχέση με το σκάκι. Καλά θα κάνετε λοιπόν φίλοι Αθηναίοι να ακολουθήσετε το παράδειγμα αυτής της μικρής επαρχιακής πόλης στις ομάδες σας, παρά να ρίχνετε τόνους λάσπης στα blogs του Internet.

Με σκακιστικούς χαιρετισμούς,
Το χωνί του Μωάμεθ

Το χωνί του Μωάμεθ είπε...

Για κάποιο λόγο δε μου εμφανίζει ολόκληρο το link του προηγούμενου μου post...

Προφανώς εννοώ τη βαθμολογία του πανελλήνιου πρωταθλήματος κάτω των 16 στα αγόρια, όπου στις 5 πρώτες θέσεις βρίσκονται 4 καβαλιωτόπουλα

το χωνί της Μαριώς είπε...

Εξαιρώντας τα περί λύσσας Αθηναίων τα οποία με κάθε καλή διάθεση έχω να πω ότι υπάρχουν μόνο στα μυαλά των μη Αθηναίων, δεν μπορώ παρά να συμφωνήσω απόλυτα με τον προλαλήσαντα χωνί του Μωάμεθ αλλά και με τους Ωραιόπουλο και middlewave. Οι ισοπαλίες επιτρέπονται στο σκάκι και είναι ηθικές γιατί αποτελούν μέρος του παιχνιδιού από την εποχή που καθιερώθηκε. Τώρα που βρέθηκαν όλοι αυτοί που γράφουν για την ανηθικότητα της ισοπαλίας απορώ...

Όσο για το αν οι ισοπαλίες είναι προσυμφωνημένες ή όχι θα ήθελα μόνο να πω ότι το μόνο που μετράει είναι η συμφωνία την ώρα της παρτίδας κανείς δεν είναι υποχρεωμένος να τηρήσει την "προσυμφωνία".

Χαρακτηριστικό παράδειγμα οι φωνασκούντες του Ζήνωνα που ενώ συμφώνησαν πακέτο ισοπαλίας σε 2 παρτίδες (απαγορεύεται και αυτό γιατί απλά οι παρτίδες λήγουν μονο με συμφωνία των αντιπάλων και όχι των αρχηγών) έκαναν ισοπαλία τη μία παρτίδα και συνέχισαν την άλλη στην οποία κέρδιζαν παρά τις έντονες διαμαρτυρίες των αντιπάλων τους ότι είχαν προσυμφωνήσει πακέτο ισοπαλιών.

Αντιλαμβάνομαι τη σύγχυση αυτού που δεν μπορεί να τηρήσει το λόγο του για συμφωνία 2 σκακιερών, όταν βλέπει να λήγουν 12 ισοπαλίες, αλλά αγαπητοί μου, καποιοι είναι κύριοι και τιμούν του λόγο τους και κάποιοι είναι κωλοτούμπες.

Επίσης ήθελα να θυμήσω ότι στο παρελθόν έχουν γίνει προσυμφωνίες ισοπαλιών το βράδυ, οι οποίες το πρωί δεν ίσχυσαν επειδή ο αρχηγός της μίας ομάδας στραβοκοιμήθηκε και ακριβώς γι' αυτόν το λόγο επειδή δεν μπορείς να εμπιστευτείς κανένα δεν υπάρχουν προσυμφωνημένες ισοπαλίες αλλά μόνο συμφωνημένες.

Ανώνυμος είπε...

Κανείς δεν αμφιβάλει για τη σωστή δουλειά που γίνεται στην Καβάλα στις εφηβικές σκακιέρες αλλά βγάλε Τομασέβσκι, Παπαιωάννου, Χαλκιά, Σκέμπρη, Βάγκνερ και παίξε μετά να σε δω. Κοροϊδευόμαστε τώρα.

Ανώνυμος 665

Κασσάνδρα είπε...

Τα "πακέτα ισοπαλιών" απαγορεύονται. Οι παίκτες της αθηναϊκής ομάδας καλά έκαναν και έπαιξαν (όχι ο ένας, αλλά και οι δύο) μέχρι το κανονικό αποτέλεσμα και λάθος του διαιτητή που δεν το έκανε δεκτό. Γι' αυτό και ζήτησε ο ίδιος να τιμωρηθεί. Το ίδιο έπρεπε να κάνουν και οι διαιτητές που δεν υπέπεσαν στην αντίληψή τους τα "ομαδικά πακέτα" στις συναντήσεις των τελευταίων γύρων.

το χωνί της Μαριώς είπε...

@ Κασσάνδρα

Τα ηθικά διδάγματα λοιπόν του Ζήνωνα και των υποστηρικτών του είναι 2:

1) Εξαπατάτε τους αντιπάλους σας εφόσον το γράμμα του κανονισμού είναι με το μέρος σας και

2) Όταν οι αντίπαλοι χρησιμοποιούν το γράμμα του κανονισμού για να κάνουν ισοπαλία που δεν μας συμφέρει, τότε βγαίνουμε σε ίντερνετ και λοιπά μέσα και φωνασκούμε εναντίον τους. Άλλωστε θα βρεθούν μερικοί ανόητοι ή/και συμφεροντολόγοι να μας υποστηρίξουν.

Συγχαρητήρια λοιπόν και να προτείνω να βάλετε τα παραπάνω διδάγματα σε μεγάλες αφίσες στα σχολικά πρωταθλήματα, θα είναι η καλύτερη διαφήμιση για σας.

Ηλίας είπε...

@το χωνί της Μαριώς:
Ανήκω σε σύλλογο που δεν έχει κανένα συμφέρον, απλά γιατί αγωνίζεται στη Β'΄Εθνική, αλλά η ισοπαλία 6-6 όταν διαγγέλλεται από τους ποίκτες πριν τον αγώνα, ως συμφωνημένο γεγονός, είναι σύμφωνη με τους κανονισμούς; Κάτι δεν έχετε διαβάσει σωστά στους κανονισμούς.

Ανώνυμος είπε...

Ακόμη κι αν οι παίχτες ή άλλοι παράγοντες αγνοούν τους κανονισμούς, οι διαιτητές πρέπει να μπορούν (σε μια εποχή που οι κανονισμοί του σκακιού άλλάζουν συχνά) να έπιβάλλουν τη γνώμη τους (που, βέβαια, προϋποθέτει πίστη στην ορθότητα της γνώμης). Αν είχε συμβεί αυτό, δεν θα είχε γίνει τόση κουβέντα και δεν θα είχε "κερδίσει" τόση αναγνωσιμότητα το μπλογκ του "Γάτου των σαλονιών" στα "σκακιστικά σαλόνια της Α' Εθνικής".

Ανώνυμος είπε...

Πιστεύετε πραγματικά ότι όλοι αυτοί οι αυθόρμητοι ανώνυμοι σε αυτό το μίτο δεν είναι ο ίδιος ο γάτος? Αλήθεια το πιστεύετε? Χάλασε το 6-6 του Ζήνωνα από το 6-6 της Ηλιούπολης και χάλασε και η σούπα σας? Χαχα... Αλλού τα παπατζιλίκια γάτε... Και να δω αν θα αφήσεις το σχόλιο δημοκράταρε διαχειριστή. ΥΣ. Δεν είμαι ο Καρούτζος.

hotel είπε...

Πολύ έξυπνη η πρόταση του κ. Αρμπή για κατάργηση της ισοπαλίας σε ομαδικούς αγώνες με το σύστημα να κερδίζει τους δύο βαθμούς της νίκης η ομάδα με το χαμηλότερο Μ.Ο. ΕΛΟ σε περίπτωση 6-6.
Νομίζω πως πρέπει να μελετηθεί σοβαρά για να αποφευχθούν παρόμοια φαινόμενα σε μελλοντικές διοργανώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ο σκακιστικός κόσμος απαιτεί να χυθεί άπλετο φώς στα στημένα 6-6 του τελευταίου γύρου.
Προτείνω να υποβιβαστούν άμεσα οι εμπλεκόμενες ομάδες στη Β Εθνική και να απελαθούν οι αρχηγοί τους και οι παίκτες που συμμετείχαν.

What? είπε...

Μην ανησυχείς, ανώνυμε. Ο Κεμπίνσκι εκδιώχτηκε ήδη στην Ικαρία (όπου κέρδισε το τουρνουά). Όσο για τον Ίβαντσουκ, έχει ήδη απελαθεί στην Ελβετία (παίζει στο Biel).

Ανώνυμος είπε...

Μην απελαύνετε τους παίκτες.
Οι διαιτητές είναι εδώ. Και περιμένουν να ξαναχτυπήσουν (με την άγνοιά τους).

Γκουτιούδης Ζήσης είπε...

Κατ΄αρχή καλησπέρα σε όλους
Επιστρέφοντας μετά μια βδομάδα στην Ελλάδα από το εξωτερικό και διαβάζοντας τα πολλά σχόλια που «έχασα» τον τελευταίο καιρό δεν πιστεύω στα μάτια μου από αυτά που διαβάζω.
Πριν αναφερθώ στα παραπάνω σχόλια θα σας πω ότι το ρεζιλίκι της «Α΄Εθνικής» έχει πάρει μάλλον και διεθνείς διαστάσεις όχι για το αγωνιστικό του μέρος αλλά για τα υπόλοιπα.
Πριν δύο μέρες λοιπόν σε ξενοδοχείο της Ρώμης που έμενα θέλησα να ενημερωθώ μέσω του internet για τα σκακιστικά δρώμενα στην Ελλάδα. Προσέχοντας λοιπόν την σκακιστική σελίδα κάποιος Ιταλός έπιασε κουβέντα και όταν έμαθε πως είμαι Έλληνας θέλησε να ενημερωθεί για τις «στημένες» παρτίδες στο Ελληνικό πρωτάθλημα και μάλιστα από παιδιά μικρής ηλικίας.
Πραγματικά έχασα τα λόγια μου και έκανα πως δεν ξέρω τίποτα !!! Η κουβέντα που συνεχίστηκε για αρκετή ώρα με έκανε πραγματικά να αισθανθώ άσχημα και ίσως ντροπή για την εικόνα που κυκλοφόρησε αυτές της μέρες ακόμη και έξω από τα σύνορα της χώρας μας.
Σε απλούς καλλιεργημένους ανθρώπους και όχι «επαγγελματίες» του χώρου.
Τώρα το ποιος είναι ο ηθικός αυτουργός στο να γελοιοποιούνται ακόμη και στο εξωτερικό 12χρονα και 16χρονα παιδιά χωρίς να έχουν καμία απολύτως ευθύνη τα ίδια αναζητείστε το μόνοι σας.
Μέχρι όμως να συνέλθω από τα παραπάνω ρεζιλίκι πριν λίγες ώρες που επέστρεψα διάβασα τα σχόλια του Γιάννη του Τσεβρεμέ και έπεσα από τα σύννεφα.
Θυμήθηκα στην τελευταία συνέλευση της ΕΣΣΑΘΜ τους ύμνους και τις απίστευτες κολακίες προς το πρόσωπο του προέδρου της Ένωσης μας, και φυσικά τοποθετήσεις που δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με αυτά που γράφει.
Γιάννη πιστεύω ότι βρίσκεσαι σε σύγχυση με αυτά που συμβαίνουν και δεν θα ήθελα δημόσια να συζητήσουμε αυτά που έλεγες πριν λίγες μέρες.
Επειδή είμαι κουρασμένος θα επανέλθω αργότερα να θυμηθούμε το τι συνέβει από το 2004 έως σήμερα στην ανάπτυξη της περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης και το πως φτάσαμε στην σημερινή κατάσταση όχι τόσο την αγωνιστική αλλά κυρίως την ηθική.
Μέχρι τότε μπορείτε να δείτε την εισήγησή μου στο 2ο συνέδριο της ΕΣΟ τον Ιούνιο του 2006 (τρία χρόνια πριν) περιγράφοντας έμμεσα τις αγωνίες μου για το τι συνέβαινε τότε εδώ πάνω.

http://galaxiasdramas.blogspot.com/search?updated-min=2006-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&updated-max=2007-01-01T00%3A00%3A00%2B01%3A00&max-results=3

Υ.Γ. Για τις αγωνίες μου αυτές ο σύλλογος μου από το 2004 και μέχρι σήμερα είχε προπονητική βοήθεια μόλις φέτος 300 ευρώ από τα περίπου 40.000 και ίσως περισσότερα που διατέθηκαν όλα αυτά τα χρόνια από την ΕΣΟ για την ανάπτυξη της «περιφέρειάς μας».
Για τον απλό λόγο, ότι για τους δασκάλους των 8χρονων και 10χρονων σκακιστών του συλλόγου μου, ήθελα να έχει λόγο και το ΔΣ του συλλόγου μου.
Επιλογή που την πληρώσαμε προπονητικά, αλλά είμαστε περήφανοι που την επιλέξαμε.
Άλλωστε όλα αυτά τα χρόνια τους δασκάλους μας τους επιλέγουμε με τελείως διαφορετικά κριτήρια άγνωστα στους «επαγγελματίες» παράγοντες. Τελεία και παύλα για σήμερα
Γκουτιούδης Ζήσης

Ανώνυμος είπε...

Ώστε όλη η Ιταλία μιλάει για τις στημένες ισοπαλίες στο διασυλλογικό μας. Κι εγώ είδα κάτι ρεπορτάζ στο CNN και στο BBC, στους Times και στη Le Monde. Και μετά ξυπνήσαμε.

Απόστολος είπε...

Πάντως η Bild και η Sun δεν έγραψαν τίποτα. Ίσως την σκαπουλλάρουμε ξανά από τους "Ευρωπαίους".
Και ίσως τελικά, αυξήσουμε τον σκακιστικό μας τουρισμό. Γιατί στην Ελλάδα έρχονται οι GM, κάνουν τις διακοπές τους και αρκετές ισοπαλίες και δεν κουράζονται πολύ "επαγγελματικά".

Ανώνυμος είπε...

Δε μου αρέσει να περιαυτολογώ, αλλά πρέπει να απαντήσω σε ένα δύο θεματάκια. Περί Αθηναίων, που λύσσαξαν για την επιτυχία της Καβάλας, έχω να κάνω γνωστό εδώ (το οποίο άνετα μπορεί να επιβεβαιωθεί από τους ιθύνοντες της Καβαλιώτικης ομάδας), ότι η Διοίκηση της ΑΕΚ, απέστειλε συγχαρητήρια επιστολή (μέσω fax και με ΕΛΤΑ), την ημέρα λήξης του Πρωταθλήματος, στον ΣΟ ΚΑΒΑΛΑΣ, για την κατάκτηση του double.
Κανείς δεν αμφισβητεί την (δις) επιτυχία της ομάδος από την Β. Ελλάδα.
Όμως, επειδή δεν είμαστε αδαής, θα πρέπει να γίνει κάτι με τα 6-6 και τις προ-συμφωνίες. Έκανα μια πρόταση, μπορεί να έχει κάποιος άλλος κάποια καλύτερη. Δεν ξέρω. Αλλά ξέρω το εξής: Σε ατομικό επίπεδο, ας κάνει ο οποιοσδήποτε ότι του καπνίσει, όμως δεν μπορεί σε ομαδικές διοργανώσεις, να επιβάλλει κάτι παράνομο σε κάποιον άλλον. Εκτός και αν θέλουμε όλα να τα βλέπουμε ρόδινα επειδή μας συμφέρει έτσι

Φ. Αρμπής

Γιάννης Τσεβρεμές είπε...

Απάντηση στο Ζήση Γκουτιούδη!

Καλημέρα Ζήση,
Μπαίνω στον κόπο να σου απαντήσω
και να αφιερώσω λίγο από τον πραγματικά πολύτιμο χρόνο μου, επειδή
γράφεις επώνυμα και ανοιχτά. Το ίδιο έκανα και για το φίλο μου τον Κώστα τον Ωραιόπουλο, ενώ αντίθετα έχω ως αρχή να αγνοώ τους διάφορους ανώνυμους και σχόλια του τύπου "τρία πουλάκια κάθονταν".
Ο χρόνος μου είναι πραγματικά πολύτιμος και μετά βίας καταφέρνω να παίζω λίγο σκάκι τα τελευταία χρόνια. Για τον ίδιο λόγο
γράφω σπάνια στα διάφορα σκακιστικά
blogs & fora και η συμμετοχή μου στα διοικητικά και αγωνιστικά πράγματα της περιοχής μας γίνεται εις βάρος των άλλων καθηκόντων, υποχρεώσεων, δεσμεύσεων και πολλές φορές εις βάρος της οικογένειάς μου. Γι' αυτό ελπίζω να μην χρειαστεί να επανέλθω και να γίνω πλήρως κατανοητός για τελευταία φορά. Φαίνεται ότι παρά τις μακροσκελείς τοποθετήσεις μου κάποιοι ηθελημένα ή άθελά τους δεν μπορούν να με καταλάβουν! Μάλλον εσύ Ζήση τελείς σε σύγχυση και μπερδεύεις τα αντικείμενα της συζήτησης και της κριτικής μου. Μάλλον επειδή γράφεις πολύ και συχνά. Εγώ έχω την πολυτέλεια να γράφω πιο αραιά, με καθαρό μυαλό και όταν πραγματικά υπάρχει λόγος παρέμβασης!
Οι παραπάνω τοποθετήσεις και
προτάσεις μου ΑΦΟΡΟΥΝ ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ το φαινόμενο των προσυμφωνημένων αγώνων και ομαδικών
αποτελεσμάτων που παρατηρήθηκαν στο
περασμένο διασυλλογικό, όπως και της εμπλοκής ανηλίκων σε αυτά! Τελεία και παύλα! ΔΕΝ ΑΦΟΡΟΥΝ ούτε τη συνολική πολιτική της ΕΣΣΑΜΘ για
την ανάπτυξη του σκακιού στην περιοχή μας την οποία επιδοκιμάζω πλήρως, ούτε πολύ περισσότερο το έργο του προέδρου της κ. Θεοδωρίδη,
χωρίς τον οποίο και την προσωπική του συμβολή θα είμασταν τουλάχιστον
δύο δεκαετίες πίσω! Είναι κρίμα τέτοιοι σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στην
πρόοδο του σκακιού αλλά και της τοπικής κοινωνίας μας να λοιδορούνται και να δέχονται άδικη και άστοχη κριτική! Αν επιθυμείς Ζήση είμαι στη διάθεσή σου να συζητήσουμε είτε δημόσια είτε ιδιωτικά το θέμα της ανάπτυξης του σκακιού στην περιοχή μας, όπως και την συμβολή συγκεκριμένων προσώπων.
Ωστόσο, δε νομίζω ότι το συγκεκριμένο νήμα έχει κάποια σχέση
μ' αυτή τη συζήτηση και με την προσωπική σου κόντρα με τον Θεοδωρίδη. Στην πραγματικότητα, ο πρόεδρος της Ένωσης είναι ένας ιδιαίτερα συναινετικός και διαλεκτικός άνθρωπος και έχει εξαντλήσει κάθε περιθώριο συνενόησης μαζί σου. Εγώ στη θέση του σίγουρα δεν θα είχα τόση υπομονή!
Όσο για την ουσία της υπόθεσης, δεσμεύτηκα και ξαναδεσμεύομαι να τεθεί το συγκεκριμένο θέμα στο προσεχές Δ.Σ.
των ομάδων μας που θσ γίνει πολύ σύντομα. Εκεί θα διερευνυθούν τυχόν
ευθύνες και όλες οι λεπτομέρειες και θα ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα για να μην επαναληφθεί κάτι παρόμοιο στο μέλλον. Στο μέτρο των δυνατοτήτων μου και ως ένας από τους 11 συμβούλους θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου για να διασφαλιστεί αυτό όσον αφορά τις ομάδες μας. Ελπίζω το ίδιο να κάνουν και τα διοικητικά στελέχη των άλλων σωματείων που εμπλέκονται, όπως και οι κυρίως αρμόδιοι και υπεύθυνοι, δηλαδή οι μετέχοντες του Δ.Σ. της ΕΣΟ. Αν η προσπάθειά μου αποτύχει και η πλειοψηφία επικροτήσει παρόμοιες νοοτροπίες και πρακτικές, απλά εγώ θα διαχωρίσω τη θέση μου, θα καταψηφίσω και φυσικά ποτέ δεν θα συμμετέχω σε παρόμοιες οπερέτες. Αν ο καθένας απο εμάς κάνει αυτά τα λίγα, είναι μια πολύ καλή βάση για την αλλαγή νοοτροπιών και πρακτικών στο μέλλον. Δεσμεύομαι επίσης να σας ενημερώσω για το τι θέση θα πάρει το Δ.Σ. μας για το θέμα και το ίδιο περιμένω και από μέλη Δ.Σ. άλλων εμπλεκομένων σωματείων.
Αυτά τα ολίγα και επλίζω τελικά για το θέμα και σας παρακαλώ
όλους (τους καλοπροαίρετους τουλάχιστον) να μην διαστρεβλώνετε τα γραφόμενά μου, ούτε να αποπροσανατολίζετε τη θεματική σε άλλα άσχετα ζητήματα, όπως την τοπική αναπτυξιακή πολιτική της ΕΣΣΑΜΘ ή την αντίστοιχη της Αλβανίας του Χότζα, όπως ένας αφελής μαϊντανός έκανε παραπάνω. Μπορείτε να ανοίξετε άλλο νήμα στο ιστολόγιο και να με προκαλέσετε να συζητήσουμε ότι άλλο θέλετε εκεί, στα περιορισμένα βέβαια χρονικά πλαίσια που διαθέτω.
Φιλικά, Γιάννης Τσεβρεμές.

ζησης είπε...

Διαβάζοντας το τελευταίο σχόλιο του κ. Τσεβρεμέ μπερδεύτηκα ακόμη περισσότερο
1) Επειδή βρίσκω χρόνο να ασχοληθώ με το σκάκι και να γράφω αρκετά συχνά για αυτά που συμβαίνουν ΔΕΝ νομίζω ότι είμαι αργόσχολος. Και αν ο κ. Τσεβρεμές έχει πολλές ασχολίες και μας κάνει την χάρη να ξοδέψει λίγο από τον πολύτιμο χρόνο του ώστε να μας «δασκαλέψει» τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα. Το πόσες ασχολίες έχω και πόσος χρόνος μου περισσεύει το γνωρίζουν όλοι εδώ στην περιφέρεια μας εκτός ίσως από την μεγαλειότητά σας .
2) Θα αναφέρω δύο φράσεις από δικά σας σχόλια που πραγματικά μου δίνουν την εντύπωση ανθρώπου που βρίσκεται σε σύγχυση. Πρώτον
«Σε κάθε περίπτωση πάντως, όποιο ηθικό κώδικα και όποια κλίμακα αξιών κι αν ακολουθείς, δεν
έχεις το δικαίωμα να εμπλέκεις στις επιλογές σου ανηλίκους! Η ηθική ζημιά και το κακό παράδειγμα που πήραν οι νεαροί που συμμετείχαν σε στημένες παρτίδες, είναι ανυπολόγιστη!»
και μια δεύτερη από επόμενη ανάρτηση
«….ούτε πολύ περισσότερο το έργο του προέδρου της κ. Θεοδωρίδη, χωρίς τον οποίο και την προσωπική του συμβολή θα είμασταν τουλάχιστον δύο δεκαετίες πίσω! Είναι κρίμα τέτοιοι σπουδαίοι άνθρωποι που έχουν αφιερώσει τον εαυτό τους στην πρόοδο του σκακιού αλλά και της τοπικής κοινωνίας μας να λοιδορούνται και να δέχονται άδικη και άστοχη κριτική!»
Δύο προτάσεις που μου θυμίζουν αυλοκόλακες των Ρωμαίων αυτοκρατόρων
3) Στις επίμαχες παρτίδες εξόφθαλμα εμπλέκονται νεαροί σκακιστές της Καβάλας και φυσικά όλος ο κόσμος λέει ότι για την κατάσταση που επικράτησε στους επίμαχους αγώνες κύρια ευθύνη φέρουν οι διοικούντες των εμπλεκομένων συλλόγων. Έτσι λέει ο σκακιστικός κόσμος και κάποιοι ανώνυμοι εκτός Ελλάδας και όχι μόνο εγώ
4) Και φυσικά έχει σχέση όλη αυτή η κατάσταση με το πρόγραμμα ανάπτυξης της περιφέρειάς μας γιατί όπως λέει σοφά και ο λαός μας «με όποιον δάσκαλο θα κάτσεις τέτοια γράμματα θα μάθεις». Κάποια χρόνια πριν από εκεί ξεκίνησε και η πρώτη αντιπαράθεση με τον κύριο Πρόεδρο απλά και μόνο γιατί ήθελα να προστατεύσω πρώτα τα δικά μου παιδιά και ύστερα τα παιδιά του συλλόγου μου από την αρρωστημένη κατά την γνώμη μου σκακιστική διαπαιδαγώγησή τους.
5) Και για να τελειώνω επαναλαμβάνω αυτό που πολλά χρόνια λέω.
Ο πρόεδρος είναι απόλυτα πετυχημένος για τα όρια του Νομού Καβάλας και δεν χρειάζεται τους ύμνους και τις κολακείες κανενός αυλικού. Άλλωστε το αναφέρω σε κάποια από τα 243 παραπάνω σχόλια !!
Είναι όμως και αυτός που πήγε τους υπόλοιπους τέσσερες νομούς της περιφέρειάς μας δεκαετίες πίσω. Αυτό άλλωστε δεν χρειάζεται πολύ μυαλό να το καταλάβεις αν ανατρέξεις στην σκακιστική ιστορία των τεσσάρων νομών λίγα χρόνια πίσω. Και πιστέψτε με η όλη κατάσταση έχει πολύ μεγάλη σχέση με τις ισοπαλίες του τελευταίου διασυλλογικού Πρωταθλήματος.

Υ.Γ. Χίλια συγνώμη για το πολύτιμο χρόνο που ανάγκασα να αφιερώσει ο κ. Τσεβρεμές στην ταπεινότητά μου. Θα προσπαθήσω να μην το επαναλάβω.
Γκουτιούδης Ζήσης

Έρχεται είπε...

Παιδιά, ρίχνετε τόση ευθύνη στους "Παράγοντες" και η ουσία της υπόθεσης οφείλεται στην ανεπάρκεια των διαιτητών. Οι διαιτητές θα είχαν βάλει τα πράγματα στη θέση τους αν είχαν τόλμη να μιλήσουν. Αλλά, έλα που στο σκάκι "Παράγοντες" και διαιτητές αλληλοεμπλέκονται. Πιστεύω ότι είναι μια ευκαιρία να ξεκαθαρίσει το θέμα από την ΓΓΑ.
Θα ρωτήσουν τους διαιτητές: Εσείς τί πιστεύετε; Πρέπει να κάνουν προσυνεννοημένες ισοπαλίες οι παίκτες ; Κι αν αυτό είναι γραμμένο στους κανόνες του αθλήματός σας, αυτό δεν είναι άθλημα. Κι αν δεν τους τιμωρήσατε, εσείς δεν είστε διαιτητές.
Κανείς υπάρχει να υποστηρίξει τους διαιτητές σε αυτό το "μπλογκ";

Ανώνυμος είπε...

Είναι πράγματι ιδιαίτερα αγχολυτικό να μπλογκαρουν διάφοροι ανωνυμοεπώνυμοι μεν, ανεύθυνοι δε περί του όντως σημαντικού αυτού θέματος.

Όμως, τόσο οι ηθικολογούντες όσο και οι ανηθικολογούντες θα πρέπει να παραδεχτούν ότι υπάρχουν θεσμικά όργανα προκειμένου κάποιοι επώνυμοι και εξ'ανάγκης υπεύθυνοι να αναγκαστούν να πάρουν συγκεκριμένη θέση επι του θέματος.
Συνεπώς είμαι περίεργος να δω :

α) Ποια από τα μέλη του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. θα προτείνουν έρευνα του θέματος και παραπομπή των εμπλεκομένων στο πειθαρχικό Συμβούλιο

β)Ποιά θα είναι η θέση καθενός από τα υπόλοιπα μέλη του Δ.Σ. στη συγκεκριμένη πρόταση και τέλος, αν τυχόν αποοφασιστεί η παραπομπή του θέματος

γ)Ποιά θα είναι η απόφαση του Πειθαρχικού Συμβουλίου η τεκμηρίωσή της.

Και βέβαια ελπίζω να μην κρυφτούν κάποιοι πίσω από το ότι τάχα δεν υπάρχουν γραπτές επώνυμες καταγγελίες για να φέρουν το θέμα στο Δ.Σ., για ένα θέμα που έχει λάβει τέτοια διάσταση και αποτελεί τόσο ευρείας κλίμακας δυσφήμηση του αθλήματος που να αποτελεί τον ορισμό της αυταπάγγελτης παρέμβασης, γιατί για αυτούς θα πρέπει να προστεθεί και η υποκρισία στην ανηθικότητα.

Τέλος, επειδή κάποιοι αγχωμένοι απολογητές μπερδεύουν ένα καταφανώς προσυμφωνημένο αποτέλεσμα με άλλο το οποίο τυχόν μπορεί να έχει προσυμφωνηθεί αλλά κατασκευάζεται ολόκληρη παρτίδα για να καλυφθεί το γεγονός πρέπει να τονιστεί ότι η διαφορά είναι τεράστια. Στη δεύτερη περίπτωση υπάρχει έμπρακτη ομολογία ότι η πράξη είναι παράνομη και προσπαθεί να συγκαλυφθεί, ενώ στην πρώτη περίπτωση περνάει το μήνυμα στα παιδιά (και όχι μόνο) ότι ένα προσυμφωνημένο αποτέλεσμα σε μια αθλητική αναμέτρηση είναι θεμιτό και ευνόητο προκειμένου να επιτευχθούν οποιουδήποτε είδους στόχοι (οικονομικοί, αγωνιστικοί κ.λ.π.). Και αυτό είναι πραγματικά το ποιό επικίνδυνο και εξοργιστικό γιατί αντιστρέφει στη βάση του την έννοια του αθλητισμού και της παιδαγωγικής αξίας του.

Ανώνυμος είπε...

Ορμάτε αρχάγγελοι της κάθαρσης! Σώστε μας από τη διαφθορά και τη σαπίλα! Εσείς πιστεύετε ότι είστε οι σωτήρες μας! ΕΑλλά οι σκακιστές θα κάνουμε ότι νομίζουμε σωστό. Κι έχουμε την ανοχή των μετριοπαθών του χώρου μας.

Ανώνυμος είπε...

ανοχή και ενοχή,..:)

Μετοικος στη Νισυρο είπε...

Απλα μαθηματα σκακιστικης οικονομιας η γιατι ο Ξιδοπουλος ειναι πιο σημαντικος απο τον Ιβαντσουκ.



Επελεξα να γυρισω σ'ενα παλιοτερο thread καθως εχω την αισθηση οτι ολη αυτη η συζητηση για ισοπαλιες, τιμωριες,ηθικες,αξιες,και,αυτο που με ενοχλει περισσοτερο προσωπικα,διαπαιδαγωγηση νεων ανθρωπων(και σκακιστων)γινεται πια για να γινεται,καθως παραγνωριζουμε μερικα πολυ βασικα σημεια.
Εξηγω μ'ενα παραδειγμα:Αυτη την στιγμη υπαρχουν μονο 7 Ελληνες νεαροι(97αρηδες και 98αρηδες)με Διεθνες ΕΛΟ πανω απο 1700.Οι περισσοτεροι απ'αυτους ανηκαν και περσι σε σωματεια Α'Εθνικης και επομενως ειναι πολυ δυσκολο να καταφερει καποιο ανταγωνιστικο σωματειο να αποκτησει εναν απ'αυτους με μεταγραφη (συνεβη κι αυτο ωστοσο σε μια περιπτωση).Εξαιρετικα σπανιο λοιπον ειναι το ενδεχομενο που θα εμφανιστει καποιος νεαρος,διαθεσιμος στην "Αγορα".Φετος ο μοναδικος μετακομισε απο την Β.Ελλαδα στην Κρητη.Και προσεξτε μιλαμε για ενα 11χρονο παιδι..
Απο την αλλη υπαρχουν καμμια τριανταρια σκακιστες παγκοσμια με αξιολογηση πανω απο 2700,και καπου 85 με ELO ανωτερο του 2650.Ειναι λοιπον προφανες οτι πολυ πιο ευκολα μπορεις να αποκτησεις καποιον πολυ ισχυρο ξενο απ'οτι εναν ταλαντουχο εφηβο.Ασε που ο εφηβος θα σου μεινει για μια 6ετια τουλαχιστον,ενω τον ισχυρο ξενο ειναι πολυ αμφιβολο αν θα τον εχεις και του χρονου..Και οι βαθμοι που μαζευουν αυτοι οι δυο μετρανε το ιδιο..
Τι εχουμε καταφερει λοιπον;Εχουμε κατασκευασει ενα συστημα που παραγει σκακιστικη υπεραξια γυρω απο τους νεαρους σκακιστες(αφου ενας 11χρονος στα 1700 ειναι πιο πολυτιμος για τους συλλογους απο εναν GM στα 2650-2700),υπεραξια που,απ'οτι διαβαζω,γινεται και αντικειμενο οικονομικης συναλλαγης.
Και μετα ζηταμε απ'αυτα τα παιδια που τα εισαγουμε στον επαγγελματισμο πριν ακομα βγαλουν μουστακι,fair play,προσωπικοτητα,και ανεξαρτητο πνευμα.Πολυ καλα κανουν τα παιδια και μας κοροϊδευουν,εμεις τα ξεγελασαμε πρωτοι.
Που ακουστηκε να κρινεται η παραμονη 3 ομαδων στην
1η Εθνικη(και ολη η συνακολουθη ψυχολογικη ενταση που προκυπτει)απο το αποτελεσμα αναπτυξιακης σκακιερας,(αναφερομαι στο Αιγαλεω-ΧΑΝΚ);Μας απασχολει καθολου πως νοιωθουν αυτα τα παιδια μετα απο ενα τετοιο αγωνα;Εδω εχουμε φτασει στο σημειο ο μονος 8χρονος Ελληνας με διεθνες ΕLO να παιρνει μεταγραφη σε σωματειο Α'Εθνικης.Οι προνοητικοι συλλογοι φροντιζουν απο νωρις το μελλον τους..Δεν βλεπω κανενα να τα σχολιαζει ολα αυτα στο παρον Blog ωστοσο..
Πολυ ενδιαφεροντα σχολια σε σχεση μ'αυτο το θεμα υπαρχουν εδω:http://www.greekchess.com/blog/2009/07/04/
greek_chess
_club_ch_2009/ αλλα και εδω:http://nokchess.gr/2009/07/16/

«Παλαιότερο ‹Παλαιότερο   201 – 249 από 249   Νεότερο› Νεότερο»