Τετάρτη 30 Σεπτεμβρίου 2009

Ο Αγώνας της Κόκκινης Βασίλισσας




Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ο χαρακτήρας εμφανίζεται στο «Μέσα στον Καθρέφτη« που αποτελεί συνέχεια της «Αλίκης στην χώρα των Θαυμάτων». Η Αλίκη αναρωτιέται πως να είναι ο κόσμος στην άλλη μεριά του καθρέφτη και έκπληκτη ανακαλύπτει ότι μπορεί να τον επισκεφθεί. Εκεί, ανάμεσα σ' άλλες περιπέτειες συναντά την Κόκκινη Βασίλισσα. Αν και αντίπαλες (η Αλίκη είναι το πιόνι της Λευκής Βασίλισσας), προσφέρεται να εξηγήσει στην Αλίκη τους κανόνες της σκακιστικής προαγωγής των πιονιών στην 8η γραμμή και προσφέρει ένα βασίλειο στην Αλίκη αν τα καταφέρει.

"Λοιπόν στην χώρα μου", είπε η Αλίκη λαχανιασμένη λίγο "συνήθως καταλήγεις κάπου αλλού, αν τρέξεις πολύ γρήγορα για κάποια ώρα, όπως εμείς".
"Τι αργή χώρα!" απάντησε η Κόκκινη Βασίλισσα. "Στον τόπο μας,πρέπει να τρέξεις μ'όλη σου την δύναμη για να μείνεις στην θέση σου. Αν θες να πας κάπου αλλού πρέπει να τρέξεις δυο φορές πιό γρήγορα!"

Ο Ι. Ασίμωφ στην νουβέλα του "Ο αγώνας της Κόκκινης Βασίλισσας" χρησιμοποίησε το ομώνυμο μοτίβο που δημιούργησε ο Λ.Κάρολ, σαν μια μεταφορά πάνω στο παράδοξο της προκαθορισμένης τύχης. Στην ιστορία που αφηγείται ο συγγραφέας, ένας ερευνητής, έχοντας ανακαλύψει τον τρόπο να στέλνει αντικείμενα πίσω στον χρόνο, αναλαμβάνει να βελτιώσει την ιστορία της ανθρωπότητας. Για να το πετύχει αυτό, σκέφτεται να προσφέρει στους αρχαίους Ελληνες προχωρημένες γνώσεις Χημείας. Το σχέδιό του όμως αποτυγχάνει γιατί ο βοηθός του, πονηρεμένος, μεταφράζει στην Αττική διάλεκτο μόνο τόσα όσα χρειάζονταν στον Λεύκιππο και τον Δημόκριτο για να διατυπώσουν την φιλοσοφία τους.

Στην Επιστημονική Φαντασία συναντάμε συχνά ιστορίες στις οποίες ο ήρωας προσπαθεί ν'αλλάξει τη ροή των γεγονότων και συνήθως αποτυγχάνει, γιατί αυτό θ'άλλαζε την μορφή του κόσμου, όπως αυτός είναι γνωστός στους ήρωες της μυθοπλασίας (κάθε φανατικός αναγνώστης του Ph.Dick ξέρει ότι ο κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του). Κλασσικό και οικείο παράδειγμα για μας, οι απεγνωσμένες προσπάθειες Λάϊου και Οιδίποδα να αποφύγουν την μοίρα που τους έχει προφητευθεί, χωρίς αποτέλεσμα.

Στην εξελικτική Βιολογία το μοτίβο έδωσε τ' όνομά του στην ομώνυμη υπόθεση: "Σ' ένα εξελικτικό σύστημα,η συνεχής μετεξέλιξη είναι αναγκαία, ούτως ώστε να διατηρήσει την ζωτικότητα του, σε σχέση με τα συστήματα με τα οποία συνεξελίσσεται". Η υπόθεση προτάθηκε για να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα της φυλετικής αναπαραγωγής (μίξη γονιδίων) σε ατομικό επίπεδο, αλλά και τον διαρκή εξελικτικό "αγώνα εξοπλισμών" μεταξύ ανταγωνιστικών ειδών (π.χ. θηραμάτος-θηρευτή ), δηλαδή την αναγκαιότητα να εξελίσσεσαι για να συνεχίσεις να υπάρχεις.

Την φιγούρα της Κόκκινης Βασίλισσας ξαναφέρνει στην επικαιρότητα η νέα διασκευή που έκανε ο Τ.Burton στον μύθο της Αλίκης και θα βγεί στις αίθουσες μέσα στον χειμώνα. Πρόκειται για την συνέχεια του μύθου, καθώς στην εκδοχή του σκηνοθέτη η Αλίκη, μεγαλύτερη, ξαναεπισκέπτεται την Χώρα των Θαυμάτων αλλά δεν θυμάται την παιδική της περιπέτεια εκεί. Η Ελ. Μπόναμ-Κάρτερ υποδύεται την Κόκκινη Βασίλισσα και ο Τζ. Ντεπ τον Mad Hatter. Μια γεύση από τον κόσμο που δημιούργησε ο εκκεντρικός σκηνοθέτης μπορούμε να πάρουμε εδώ:

Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Διεθνής Διαγωνισμός Σύνθεσης Manolas-60

Η Ελληνική Επιτροπή Καλλιτεχνικού Σκακιού ανακοινώνει το "Eπετειακό Tουρνουά Μανωλάς – 60".
Θέμα ελεύθερο. Γίνονται δεκτά αδημοσίευτα προβλήματα τριών κινήσεων στα ακόλουθα τέσσερα τμήματα:

A. ορθόδοξα #3, με τουλάχιστον τρεις βαριάντες. Κριτής Εμμανουήλ Μανωλάς.

B. βοηθητικά h#3, με ακριβώς τρεις λύσεις, όχι zero-position, όχι δίδυμα. Κριτής Χάρης Φουγιαξής.

C. αντίστροφα s#3, με τουλάχιστον τρεις βαριάντες. Κριτής Ιωάννης Γαρουφαλίδης.

D. μυθικά #3, με αποδεκτά στοιχεία : {μία μυθική συνθήκη} ή {μία μυθική συνθήκη και ένα είδος μυθικού κομματιού} ή {ένα ή δύο είδη μυθικών κομματιών}. Κριτής Κώστας Πρέντος.

Προβλήματα ελεγμένα από υπολογιστή μπορεί να υποβάλει ένας συνθέτης σε περισσότερα από ένα τμήματα του διαγωνισμού. Για κάθε πρόβλημα αναμένονται οι εξής πληροφορίες : Όνομα και e-mail και χώρα του συνθέτη, διάγραμμα και FEN συμβολισμός και εκφώνηση και λύση του προβλήματος.

Στείλτε e-mail, με θέμα "JT-Manolas-60", στο manolas.emmanuel(AT)gmail.com .
Ημερομηνία λήξης : 12-Ιουλίου-2010.

Οι συμμετέχοντες θα λάβουν ένα αντίγραφο της βράβευσης μέσω e-mail.
Η βράβευση θα δημοσιευθεί στα ιστολόγια http://chess-problems-gr.blogspot.com, http://kallitexniko-skaki.blogspot.com .

Oliver Twist



Σκακιστικές σκηνές από την κινηματογραφική μεταφορά του Όλιβερ Τουίστ κατά Ρομάν Πολάνσκι (παραγωγή 2005).
Ο Πολάνσκι μας εχει συνηθίσει στις δραματικές ταινίες. Αυτή την φορά, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το κλασσικό διήγημα του Καρόλου Ντίκενς. Η ιστορία του μικρούλη Όλιβερ, μέσα από τον φακό του Πολάνσκι, καλείται να ανταγωνιστεί τις προηγούμενες κινηματογραφικές μεταφορές του ίδιου έργου, μεταξύ των οποίων και το κορυφαίο μιούζικαλ του 1948, του Κάρολ Ρίντ.

Σάββατο 26 Σεπτεμβρίου 2009

Nanjing 2009


Ο Βούλγαρος Βεσελίν Τοπάλοβ, επανεμφανίζεται μετά από αρκετούς μήνες, στο σούπερ κλειστό διεθνές τουρνουά του Νανζίγκ.

Αρχίζει αύριο Κυριακή 27 Σεπτεμβρίου ένα πανίσχυρο διεθνές τουρνουά στην πόλη Νανζίγκ της Κίνας.
Συμμετέχουν:
Topalov, Veselin BUL 2813
Carlsen, Magnus NOR 2772
Jakovenko, Dmitry RUS 2760
Radjabov, Teimour AZE 2756
Leko, Peter HUN 2756
Wang, Yue CHN 2736

Το τουρνουά είναι πουλ διπλών συναντήσεων και θα ολοκληρωθεί στις 9 Οκτωβρίου. Το σύνολο των χρηματικών επάθλων είναι 250.000 Ευρώ.

Επίσημο site (στα αγγλικά): http://www.chess-pearlspring.com/www/chess_pk/yindex.htm

Παρασκευή 25 Σεπτεμβρίου 2009

The Young Victoria


Η ταινία (παραγωγής 2009) δραματοποιεί τα ταραγμένα πρώτα χρόνα της βασίλισσας Βικτωρίας στην εξουσία και την θυελλώδη, διαρκή, ερωτική σχέση της με τον Πρίγκιπα Αλβέρτο. Τον ομώνυμο ρόλο ερμηνεύει η Emily Blunt (Devil wears Prada, Summer of Love), τον σύζυγό της ο Rupert Friend (Pride and Prejudice). Επίσης πρωταγωνιστούν οι Miranda Richardson, Jim Broadbent, Paul Bettany.
Το παιχνίδι του σκακιού, όπως όλοι ξέρουμε, χρησιμοποιείται συχνά ως μεταφορά για να περιγράψει την πολιτική. Μία σκηνή στην ταινία δείχνει την νεαρή Βασίλισσα Βικτώρια και τον Πρίγκιπα Αλβέρτο να παίζουν σκάκι. Η συνομιλία περιλαμβάνει το ερώτημα:
-Αισθάνεσαι ποτέ τον εαυτό σου σαν ένα κομμάτι του σκακιού, σε ένα παιχνίδι που παίζεται ενάντια στη θέλησή σου;
Τι κρίμα που η εμφανής αλληγορία δεν παραμένει ως έχει, αλλά πρέπει να πάρουν τον θεατή από το χέρι και να του εξηγήσουν!
Η σκακιστική σκηνή από την ταινία:

Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου 2009

Κασπάροβ - Κάρποβ 2009



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Αν και προέρχεται απο πολύχρονη αποχή ο Γκάρι Κασπάροβ δεν δυσκολεύτηκε καθόλου να κερδίσει τις δυο πρώτες παρτίδες του ματς στην Βαλένθια. Ο μεγάλος του αντίπαλος (στη συνέντευξη τύπου, πριν την έναρξη του ματς, ο Γκάρι δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τον Ανατόλι δάσκαλο του στη ζωή και το σκάκι!) κατάφερε να χάσει και τις δύο παρτίδες από χρόνο σε 24 και 28 κινήσεις αντίστοιχα.

Στην πρώτη παρτίδα, μια Γκρίνφελντ με μαύρο τον Κασπάροβ, προέκυψε ένα ασαφές μέσο παρτίδας, όμως ο Κάρποβ, έμπλεξε πολύ νωρίς στην πίεση χρόνου και έκανε σοβαρό λάθος στην τελευταία κίνηση που πρόλαβε-δεν πρόλαβε να παίξει. Αν και υπήρχε ακόμη παιχνίδι η θέση των Λευκών ήταν δύσκολα υπερασπίσιμη σε τέτοια πίεση χρόνου.
Στην δεύτερη παρτίδα, ένα Γκαμπί Βασίλισσας, ο Κάρποβ έπαιξε κάποιες παθητικές κινήσεις στο άνοιγμα και βρέθηκε με κατεστραμμένη θέση γύρω στην 20ή κίνηση. Ο Κασπάροβ βρήκε μια εντυπωσιακή αν κι εύκολη θυσία ίππου για να κλείσει την παρτίδα και η πτώση της σημαίας ήταν απλώς η τελευταία επιθυμία του καταδικασμένου.

Αν και υποτίθεται ότι το ματς γίνεται για την "Παγκόσμια προώθηση" του αθλήματος σε μια φιλική ατμόσφαιρα (οι φήμες λένε ωστόσο ότι κάθε αντίπαλος θα πάρει περίπου 100.000 Ευρώ για το ματς) ο Κάρποβ, πιθανά ταπεινωμένος, απέφυγε να παρευρεθεί στην συνεντεύξη τύπου μετά τις παρτίδες.

Πολλά κακεντρεχή σχόλια κυκλοφόρουν ήδη στο δίκτυο, προτρέποντας τον Γκάρι να "ηρεμήσει" ώστε να σώσει την διεξαγωγή των επόμενων ματς, και τον Ανατόλι να δηλώσει άρρωστος για ν'αποφύγει μελλοντικές συντριβές (το ματς με τον Αναντ είναι 40 μέρες μακριά). Ο συντάκτης του Chessvibes δεν δίστασε να παραλληλίσει ένα πιθανό come-back του Κάρποβ με τη νίκη του Μοχάμεντ Άλι (στα 40 του) επι του Τζορτζ Φόρμαν. Μπορεί να γίνει; Οι επόμενες μέρες θα το δείξουν.

Το επίσημο site εχει πολλά προβλήματα. Ζωντανή μετάδοση παρέχουν η http://www.chessdom.com/ και η http://www.chesscenter.com/twic/twic.html. Πολύ ενδιαφέρουσες ανταποκρίσεις, καθώς οι γράφοντες βρίσκονται στην Βαλένθια και ξέρουν από σκάκι, στο http://www.chessninja.com/dailydirt/ αλλά και στο http://www.chessvibes.com/ Τέλος για τους νεώτερους, μια ενδιαφέρουσα και σύντομη ανάλυση της πολιτικής σημασίας του αθλήματος στον Ψυχρό πόλεμο και τον ρόλο που έπαιξαν τα ματς Κ-Κ, εδώ

Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου 2009

Πρωτάθλημα Ολλανδίας 2009


Πρωταθλητής Ολλανδίας 2009 αναδείχθηκε ο 15χρονος Ανίς Χίρι (φωτ.), ο νεότερος γκρανμέτρ του κόσμου από τον Φεβρουάριο του 2009 και η μεγάλη ελπίδα του ολλανδικού σκακιού για τα επόμενα χρόνια. Έχει μείνει στο παρελθόν με την οικογένειά του για κάποιον καιρό στη Ρωσία και οι προπονητές του ήταν η Άσια Κοβάλιοβα και ο Αντρέι Πρασλόφ. Έχει αναδειχθεί πρωταθλητής Ρωσίας στην κατηγορία αγοριών κάτω των 12 ετών. Ενδιαφέροντα στοιχεία για τον 15χρονο σκακιστή μπορείτε να βρείτε στο λήμμα της wikipedia http://en.wikipedia.org/wiki/Anish_Giri.
Το νο1 του πρωταθλήματος Ολλανδίας, ο Σεργκέι Τιβιάκοβ, αποχώρησε μετά τις συναντήσεις του 3ου γύρου, όπως αναφέρεται σε προηγούμενη ανάρτηση, και οι παρτίδες του δεν υπολογίζονται στην βαθμολογία.
Η τελική βαθμολογία:
1. GM Giri (2552) - 6/8
2. GM Nijboer (2540) - 5½
3-4. GM S. Ernst (2589), GM Reinderman (2572) – 5
5. IM Cuijpers (2480) – 4
6-7. GM Swinkels (2511), FM Miedema (2396) - 3½
8. GM Van der Weide (2462) – 2
9. IM Bitalzadeh (2437) - 1½.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://nk.schaakbond.nl/

Giri 2552 - Nijboer 2540, Dutch Championship 2009 (King's Indian, E99)
1. d4 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 Bg7 4. e4 d6 5. Nf3 O-O 6. Be2 e5 7. O-O Nc6 8. d5 Ne7 9. Ne1 Nd7 10. Nd3 f5 11. Bd2 Nf6 12. f3 f4 13. c5 g5 14. Rc1 Ng6 15. Nb5 a6

16. cxd6! (μια πολύ ενδιαφέρουσα θυσία κομματιού, κρίσιμη για τη συγκεκριμένη βαριάντα της Ινδικής του Βασιλιά. Η ιδέα δεν είναι καινούργια, αλλά είναι σχετικά άγνωστη) 16...axb5 17. dxc7 Qd7 18. Bb4 g4 19. Nc5 Qxc7 20. Ne6 Qf7 21. Bxb5 gxf3 22. Ng5 fxg2 23. Rf2 Bg4 24. Qb3 Rfc8 25. Rfc2 Rxc2 26. Rxc2 Nh4 27. Nxf7 Kxf7 28. Rc7+ Kg6 29. h3 f3 30. Be1 Bh6 31. Bxh4 Rxa2 32. Qxa2 Be3+ 33. Bf2 Bxf2+ 34. Kxf2 Nxe4+ 35. Kg1 Ng5 36. Bd3+ Kf6 37. Rxh7 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Ernst 2589 - Miedema 2396, Dutch Championship 2009 (Queen's Gambit, D38)
1. Nf3 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 d5 4. d4 Bb4 5. cxd5 exd5 6. Bg5 h6 7. Bh4 g5 8. Bg3 Ne4 9. Nd2 Nxg3 10. hxg3 Be6 11. Qc2 c6 12. a3 Bf8 13. e4 dxe4 14. O-O-O Nd7 15. Bc4 e3

16. Bxe6! exd2+ 17. Rxd2 fxe6 18. Qg6+ Ke7 19. Re1 Kd6 20. d5 1-0.

Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2009

Χαράλαμπος Καλαγασίδης

Έφυγε ξαφνικά από τη ζωή, από ανακοπή καρδιάς, ο διακεκριμένος σκακιστής του Σκακιστικού Ομίλου Ηλιούπολης, ομοσπονδιακός μετρ Χαράλαμπος (Μπάμπης) Καλαγασίδης, σε ηλικία 57 ετών.
Η κηδεία του θα γίνει την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου, ώρα 16.00΄ στο νεκροταφείο Ηλιούπολης (περιοχή Καρέα).

Εικόνες


Σκάκι σε επίδειξη τέχνης με τίτλο «Το τουρνουά στην πλατεία Τραφάλγκαρ», στο κεντρικό Λονδίνο, στις 18 Σεπτεμβρίου 2009. Τα ψηλότερα κομμάτια, οι βασιλιάδες και οι βασίλισσες, έχουν ύψος δυο μέτρων και η σκακιέρα είναι γυάλινη. Οι μαυρόασπρες εικονογραφήσεις των κομματιών είναι αναφορές σε γνωστά κτίρια του Λονδίνου. Το κοινό μπορεί να λάβει ελεύθερα μέρος στο παιχνίδι. Η εγκατάσταση έχει σχεδιαστεί από τον ισπανό καλλιτέχνη Jaime Hayon.

Σάββατο 19 Σεπτεμβρίου 2009

Παλιοί και νέοι

Του Μέτοικου στη Νίσυρο



Το γεγονός της εβδομάδας που έρχεται είναι αναμφίβολα το ματς Κασπάροβ-Κάρποβ που θα γίνει στην Βαλένθια (21-24/9), ωστόσο ο σκακιστικός κόσμος αφήνει σιγά-σιγά τα μεγάλα ανοιχτά τουρνουά του καλοκαιριού για να περάσει σε πιο "μαζεμένες" διοργανώσεις.

Έτσι σήμερα στο Texas των Η.Π.Α. αρχίζει το Spice cup που συγκεντρώνει μια πληθώρα νεαρών ταλαντούχων σκακιστών. Στο κυρίως τουρνουά αγωνίζονται ο Dm.Andreikin (Ukr-18χρ-2659), W.So(Phi-15-2644), V.Akobian(Usa-26-2636), Y.Kuzubov(Ukr-19-2636), R.Mamedov(Aze-21-2626), J.L.Hammer(Nor-19-2585), ενώ στο δεύτερο τουρνουά αγωνίζονται μεταξύ άλλων οι R.Robson(Usa-15-2527) και Α.Diamant(Bra-19-2526), φετινός πρωταθλήτης Βραζιλίας.
Περισσότερα εδω http://susanpolgar.blogspot.com/2009/09/spice-cup-b.html

Σήμερα εξάλλου ξεκινά και το διασυλλογικό της Ρουμανίας σε άντρες και γυναίκες στο Eforie-Nord. Με τις ομάδες της Politehnika Iasi θα αγωνιστούν οι Χρ.Μπανίκας, Y.Dembo. Οι συνθέσεις αναλυτικά εδώ http://chess-results.com/tnr25521.aspx?art=0&lan=1&m=-1&wi=1000 (με τα W,M στην κορυφή της σελίδας μεταφερόμαστε απο το ένα πρωτάθλημα στο άλλο).

Ο N.Short (2706) που παίζει πολύ καλό σκάκι τελευταία-όταν δεν ηθικολογεί -θα αντιμετωπίσει τον Ουκρανό Z.Efimenko(24-2654),σε ματς 6 παρτίδων στο Mukachevo, πόλη καταγωγής του νεαρού. Η πρώτη παρτίδα αύριο εδώ http://live.uep-chess.com/live.htm στις 13:30 ώρα Ελλάδας.

Ένα πολύ ισχυρό open, με εξαιρετικά μεγάλα έπαθλα (1ος 10000$, συνολικά 60000$) θα αρχίσει αύριο στο Baku του Αζερμπαϊτζάν. Στην κορυφή των συμμετοχών βρίσκουμε τους Mamedyarov Shakhriyar 2721 AZE, Kamsky Gata 2692 USA, Guseinov Gadir 2667 AZE, Smirin Ilia 2648 ISR κά. http://chess-results.com/tnr25499.aspx?lan=1

Τέλος αύριο ξεκινά και ο πρώτος όμιλος του διασυλλογικού της Ισπανίας. Αν και πολλά μεγάλα ονόματα φαίνονται στον πίνακα συμμετοχών http://www.feda.org/ranking.php?id=60 ας περιμένουμε μία μέρα καθώς πολλοί έχουν υποχρεώσεις αλλού...

Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου 2009

Ισοπαλία χωρίς φυσική παρουσία;

Ο Σεργκέι Τιβιάκοβ (φωτ.) αποφάσισε να αποχωρήσει μετά από τις συναντήσεις του 3ου γύρου από το Πρωτάθλημα Ολλανδίας. Ο Τιβιάκοβ είχε προσυμφωνήσει ισοπαλία στην παρτίδα του τελευταίου γύρου με αντίπαλο τον Ερνστ (ο τελευταίος γύρος θα διεξαχθεί την Κυριακή) και είχε ενημερώσει τη διεύθυνση αγώνων πως δεν θα έπαιζε την Κυριακή, δεν θα βρισκόταν στην τελετή λήξης και δεν θα αγωνιζόταν σε πιθανά μπαράζ γρήγορου χρόνου σκέψης για την άρση των ισοβαθμιών. Κάτι τέτοιο δεν μπορούσε να γίνει δεκτό και έτσι ο Σεργκέι Τιβιάκοβ αποχώρησε, υποστηρίζοντας πως δεν είχε άλλη επιλογή, αφού τη Δευτέρα θα έπρεπε να βρίσκεται στην Κροατία για να αγωνιστεί στο εθνικό διασυλλογικό πρωτάθλημα της χώρας. Ο διαιτητής, με κάποια καθυστέρηση -αλήθεια-, απάντησε στον γκρανμέτρ Τιβιάκοβ πως σε περίπτωση που δεν βρισκόταν στην αίθουσα αγώνων κατά τον τελευταίο γύρο για να παίξει με τον Ερνστ λίγες κινήσεις ώστε να κατοχυρωθεί η προσυμφωνημένη ισοπαλία, θα μηδενιζόταν.
Ο γκρανμέτρ Ντιμίτρι Ρείντερμαν μιλώντας στο chessvibes, υποστηρίζει πως οι υπόλοιποι παίκτες, ομόθυμα, καταδικάζουν τις ενέργειες του Τιβιάκοβ. Ο γκρανμέτρ Σίπκε Ερνστ, αντίπαλος του Τιβιάκοβ σύμφωνα με την κλήρωση στον τελευταίο γύρο, είχε την εντύπωση πως θα έπαιζε λίγες κινήσεις την Κυριακή με τον Τιβιάκοβ πριν συμφωνηθεί και τυπικά η ισοπαλία. Αναφέρει πως δεν ήξερε πως δεν θα αγωνιζόταν καθόλου. Διαφορετική φυσικά είναι η άποψη του ίδιου του Τιβιάκοβ.
Αναλυτικές πληροφορίες καθώς και ενδιαφέρουσα συζήτηση γύρω από το θέμα, στο chessvibes:
http://www.chessvibes.com/reports/tiviakov-withdraws-from-dutch-championship

Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Tal Memorial

Από τις 5 έως τις 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στη Μόσχα το Tal Memorial, ένα σούπερ τουρνουά κατηγορίας 21, στο οποίο θα συμμετέχουν οι 8 από τους 10 κορυφαίους σκακιστές του κόσμου. Συγκεκριμένα: Viswanathan Anand 2788, Levon Aronian 2773, Magnus Carlsen 2772, Vladimir Kramnik 2772, Peter Leko 2762, Vassily Ivanchuk 2756, Boris Gelfand 2756, Alexander Morozevich 2750, Peter Svidler 2741 και Ruslan Ponomariov 2741. Οι μόνοι από τους σκακιστές του τοπ-10 που δεν θα δώσουν το παρών είναι οι Veselin Topalov και Teimour Radjabov. Αμέσως μετά, θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπλιτς (16-18 Νοεμβρίου). Σπουδαίες μαζικές εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία έχουν προγραμματιστεί στις 9 Νοεμβρίου (ημέρα των γενεθλίων του Μιχαήλ Ταλ).

Τρίτη 15 Σεπτεμβρίου 2009

Μπέρτολτ Μπρεχτ


Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, είμαι απ' τα μαύρα δάση.
Η μάνα μου στις πολιτείες με κουβάλησε,
σαν ήμουνα ακόμα στη κοιλιά της.
Και των δασών η παγωνιά,
μέσα μου θα 'ναι ως το θανατό μου.

Απ' αυτές τις πολιτείες θ' απομείνει
Εκείνος που διάβηκε από μέσα τους.Ο άνεμος.
Δίνει χαρά, στο σπίτι σ' αυτό που τρώει.Τ' αδειάζει.
Ξέρουμε ότι είμαστε περαστικοί κι ότι ύστερα από μας,
τίποτα τ' αξιόλογο δεν θα 'ρθει.

Ελπίζω, στους σεισμούς που μέλλονται για να 'ρθουν,
να μην αφήσω τη Βιρτζίνιά μου απ' την πίκρα να μου σβήσει.
Εγώ, ο Μπέρτολτ Μπρεχτ, από τα μαύρα δάση,
ξερασμένος στις πολιτείες της ασφάλτου
μέσα στη μάνα μου σε πρώιμη εποχή.

Σπάνια φωτογραφία του μέγιστου Γερμανού δραματουργού και ποιητή Μπέρτολτ Μπρεχτ, την ώρα που παίζει σκάκι, στο Λος Άντζελες το 1948, κατά τη διάρκεια της αμερικανικής του περιπέτειας, λίγους μήνες πριν εγκατασταθεί στο Ανατολικό Βερολίνο.

Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου 2009

Εικόνες


Μουσουλμάνοι άνδρες παίζουν σκάκι στο ισλαμικό κέντρο του Σαν Μιγκέλ, στη Μανίλα (Φιλιππίνες). Η μουσουλμανική κοινότητα στην ασιατική χώρα αριθμεί περίπου δύο εκατομμύρια άτομα και σύμφωνα με τις εκθέσεις διεθνών οργανισμών για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, υφίσταται μεγάλες διακρίσεις. Οι Φιλιππινέζοι, παρόλο που έχουν πολυεθνική καταγωγή, στη συντριπτική τους πλειονότητα είναι ρωμαιοκαθολικοί. Στις νότιες αγροτικές επαρχίες της χώρας αναπτύσσει τη δράση της η ένοπλη ισλαμική οργάνωση Αμπού Σαγιάφ. (φωτ. Life)

120 χρόνια από τη γέννηση του Καπαμπλάνκα



Γνώριζε πως ο Χερεμία δε Σαιντ Αμούρ ήταν ένας ανάπηρος με δεκανίκια που ποτέ δεν είχε δει, πως είχε ξεφύγει από το εκτελεστικό απόσπασμα σε κάποια από τις τόσες επαναστάσεις, σε κάποιο από τα τόσα νησιά στις Αντίλλες, πως είχε γίνει φωτογράφος παιδιών από ανάγκη και κατάφερε να γίνει ο πιο φημισμένος σ' όλη την επαρχία και πως είχε κερδίσει στο σκάκι κάποιον που εκείνη θυμόταν να λένε Τορεμολίνος, αλλά που στην πραγματικότητα ονομαζόταν Καπαμπλάνκα.
(Γκαμπριέλ Γκαρσία Μάρκες, «Ο έρωτας στα χρόνια της χολέρας»)

Επετειακά γραμματόσημα της Δημοκρατίας της Κούβας, του 2008, για τα 120 χρόνια από τη γέννηση του τρίτου παγκόσμιου πρωταθλητή, του περίφημου Χοσέ Ραούλ Καπαμπλάνκα.

Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2009

Revolver



Σκάκι στην ταινία παραγωγής 2005 «Revolver» του Γκάι Ρίτσι. Στην δεύτερη εικόνα, που είναι το εξώφυλλο του dvd, βλεπουμε έναν σκακιστικό ίππο αντί του τελευταίου γράμματος r, στη λέξη του τίτλου. Το σενάριο είναι ενδιαφέρον, αν και ίσως υπερβολικά και χωρίς ιδιαίτερο λόγο μπερδεμένο. Η ταινία ήταν εισπρακτική αποτυχία. Κατακεραυνώθηκε επίσης από τους κριτικούς.
Η υπόθεση, εν ολίγοις: Μετά από επτά χρόνια στην απομόνωση, ο Τζέικ Γκριν απελευθερώνεται από τη φυλακή. Στα επόμενα δύο χρόνια, κερδίζει πολλά χρήματα από τα τυχερά παιχνίδια. Είναι έτοιμος να πάρει την εκδίκησή του από τον Ντόροθι Μάτσα, έναν ιδιοκτήτη καζίνο που τον έστειλε στη φυλακή. Ταπεινώνει τον Μάτσα μπροστά στους δικούς του. Οι τοκογλύφοι, απαιτούν από τον Τζέικ μετρητά και πλήρη αφοσίωση σε αντάλλαγμα για την προστασία του. Ο Τζέικ ανταποκρίνεται και μέσω της αφήγησης και από αναδρομές, τον παρακολουθούμε να περνά τουλάχιστον τρεις ημέρες κινδύνου.

Σκηνοθεσία: Γκάι Ρίτσι
Πρωταγωνιστές: Τζέισον Στέιθαμ, Ρέι Λιότα, Βίνσεντ Παστόρε, Αντρέ Μπέντζαμιν

Από πρόσφατα τουρνουά

Θέσεις που προέκυψαν σε πρόσφατα τουρνουά του εξωτερικού:

Kraai 2526 - Kavutskiy 2117, San Diego 2009

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν. Η λύση θα σας απασχολήσει μονάχα λίγα δευτερόλεπτα.

Tiviakov 2674 - Roussel Roozmon 2487, Montreal 2009

Κάπως δυσκολότερη θέση. Πώς κέρδισε σε λίγες κινήσεις ο Τιβιάκοβ (με τα λευκά);

Grachev 2684 - Potkin 2606, Ulan-Ude 2009

Και ένα φινάλε. Με ποιό τρόπο κερδίζουν τα μαύρα;

Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Τέλος στα μόρια για τα Διασυλλογικά;


Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε έγγραφό της, παίρνει αρνητική θέση για τα μόρια πριμοδότησης σε ΑΕΙ από τα Διασυλλογικά (ομαδικά) Πρωταθλήματα, χρησιμοποιώντας αυστηρή διατύπωση. Η εξέλιξη αυτή, πρόκειται να συζητηθεί στο αυριανό Δ.Σ. της ΕΣΟ. Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία:


Προς Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ελλάδος [sic]

Εις απάντηση του υπ' αριθμόν 85933/25/08/09 εγγράφου σας που αφορά την εγγραφή στον ειδικό πίνακα αθλητών-τριών ομαδικών αγωνισμάτων:

Α) Ο Νόμος 37/08/08 δεν αδικεί προσωπικά [sic] όπως αναφέρετε το σκάκι. Αντίθετα με την ενιαία αντιμετώπιση του Νόμου προς όλα τα αθλήματα αναβαθμίζει το σκάκι και μόνον, αφού το εξισώνει μ΄αυτά (εγγραφή 2ου και 3ου νικητή).

Β) Στο έγγραφό σας εντέχνως διερμηνεύεται ή έννοια της ομαδικής βαθμολογίας ή κατάταξης με το να λέτε σωστά ο Νομοθέτης δεν την λαμβάνει υπ'όψιν, γιατί τότε π.χ. με τον σύλλογο του Πανελληνίου που ανεδείχθη 1ος Πανελληνιονίκης στο στίβο θα γραφόντουσαν 500-600 αθλητές-τριες που λάβανε μέρος σ' αυτό. Αντιλαμβάνεστε πως θα ήταν αστείο να εννοούσε αυτό ο Νομοθέτης. Ο Νόμος είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ και εννοεί τα ομαδικά αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων και όχι ομαδικής βαθμολογίας συλλόγου.
Συγκεκριμένα α) το σκάκι έχει ομαδικό αγώνισμα με δώδεκα (12) αθλητές και σίγουρα κάποιος αθλητής-τρια μέσα στον ίδιο του το σύλλογο είναι αξιοκρατικά 12ος, πόσο μάλλον σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα ήταν δυνατόν να είναι και 100ός και εσείς λέτε να τον επιβραβεύσει η πολιτεία γιατί είναι τελευταίος...
β) στη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του κράτους, το ΣΕΓΑΣ, ποτέ δεν έγινε εγγραφή αθλητή-τριας στον ειδικό πίνακα από νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου εδάφους γιατί απλούστατα θα μπορούσε να γραφτεί κάποιος που βγήκε τελευταίος εφ' όσον οι δύο άλλοι της ομάδας (βαθμολογούνται τρεις στα ομαδικά) ήταν 1ος, 2ος ή και 3ος, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές. Αυτό έγινε κατανοητό από την Ομοσπονδία και δεν υπεβλήθη ποτέ αίτημα εγγραφής.

Γ) Αλήθεια ποιός σας εμπόδιζε ως Ομοσπονδία να λάβετε απόφαση ο αριθμός των αθλητών-τριών να μην είναι δώδεκα (12) αλλά 30-40;
Κανείς, γιατί τότε θα ήταν παράνομο λόγω αυτονομίας των Ομοσπονδιών στο πως θα αναπτύξουν το άθλημα. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα γράφαμε υποχρεωτικά στον ειδικό πίνακα όλους, αρκεί να παίζουν σκάκι. Αυτό για εμάς είναι εκτός νόμου, ενώ εσείς το επικροτείτε.

Δ) Πέραν των ανωτέρω επιθυμούμε να μας γνωρίσετε που εντάσσετε το πρωτάθλημα αυτό για το οποίο αιτείσθε την εγγραφή και στο οποίο λαμβάνουν μέρος όλες οι ηλικίες και από τα δύο φύλα, ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος για παίδες - κορασίδες, έφηβοι - νεάνιδες, νέοι άνδρες - γυναίκες και άνδρες - γυναίκες.

Κλείνοντας επισημαίνουμε πως καλό είναι να μην επικαλούμαστε νόμους που έχουν καταργηθεί...
Για όλα τα ανωτέρω, εμμένουμε στην άποψή μας ότι δεν μπορεί να γίνει η εγγραφή στον ειδικό πίνακα αθλητών-τριών ομαδικών αγωνισμάτων της Ομοσπονδίας.

Με εντολή Υφυπουργού,
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού
Άγγελος Κουτλιανός

Σεμινάριο Εισαγωγής στο Αγωνιστικό Σκάκι



Διοργανωτές:
Το σεμινάριο διοργανώνει η Σκακιστική Επικοινωνία Ηρακλείου.

Ημερομηνίες:
Κάθε Δευτέρα 20.00-21.30, Θράκης 18 Ν. Ηράκλειο.

Διάρκεια:
Συνολικά 15 ώρες (10 συναντήσεις Χ 1,5 ώρα από 12 Οκτ -14 Δεκ 2009).

Θεματολογία:
Ιστορία σκακιού, Διεθνείς κανονισμοί αγωνιστικού σκακιού, Εισαγωγή στο άνοιγμα, Βασικές αρχές ανοίγματος, Εισαγωγή στους συνδυασμούς, Απλοί συνδυασμοί, Στρατηγικά θέματα, Βασικές εικόνες ματ, Εισαγωγή στα φινάλε, Έκδοση Δελτίου για συμμετοχή σε αγώνες (προαιρετικό), Ασκήσεις.

Ενδιαφέρον:
Το σεμινάριο απευθύνεται κυρίως σε όσους, γνωρίζουν το σκάκι μόνο σαν παιχνίδι ή ασχολούνται μόνοι τους με το σκάκι ή έχουν κάποιο παιδί που ασχολείται με αυτό και επιθυμούν να γνωρίσουν το σκάκι σαν άθλημα.

Πληροφορίες:
Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί εφόσον εκδηλωθεί ενδιαφέρον από το λιγότερο 6 ενδιαφερόμενους.

Δηλώσεις συμμετοχής μέχρι 30 Σεπτεμβρίου 2009 τηλ. 210-2775911 και email: freeskaki@gmail.com

Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου 2009

Pulp Chess

Σούπερμαν, Μπάτμαν, Γουοντεργούμαν αλλά και ήρωες μυστηρίου και επιστημονικής φαντασίας, σε ωραιότατα παλπ εξώφυλλα αμερικανικών περιοδικών.
Με την ευκαιρία: η ώρα πλησιάζει τρεις το πρωί και βλέπω στα στατιστικά πως έχουμε μια μικρή γιορτή. Αυτή εδώ, είναι η 1000ή (χιλιοστή) ανάρτηση στο skakistiko. Περγαμόντο δεν μπορώ να βγάλω, όμως ελπίζω να είμαστε όλοι καλά στο μέλλον και να συνεχίζουμε με αναρτήσεις και σχόλια.








Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου 2009

Οι άνθρωποι αλλάζουν, μπαμπά

Από το παράθυρο βλέπω τα αεροπλάνα να έρχονται και να φεύγουν, αναρωτιέμαι για ποιο λόγο βρίσκομαι εδώ, και μέχρι να γράψω αυτή τη φράση έχουν προσγειωθεί δύο, το ένα μετά το άλλο. Ένα λεπτό αργότερα απογειώνεται ένα άλλο, κι εγώ εξακολουθώ να κάθομαι εδώ, γήινη, με το στυλό στο χέρι. Στο όνομα τίνος, και περιμένοντας τι, ποιον; Το σπίτι είναι ήσυχο, σιωπηλό. Καρέκλες, τραπέζια, αντικείμενα. Το ψυγείο άδειο. Η Κυριακή τραβάει ώρες ατελείωτες. Και στη μέση ενός σωρού από σύννεφα, εκεί έξω, τα αεροπλάνα να μη σταματούν.

Δεν έχω τίποτα εναντίον του άνδρα μου, δεν έχω τίποτα εναντίον κανενός. Αν κάποιος με ρωτήσει, «τον αγαπάς;», θα απαντήσω πως τον αγαπώ, χωρίς να ξέρω ακριβώς τι είναι να σ' αγαπώ, τι σημαίνει. Πρέπει να σ' αγαπώ αφού δεν με ενδιαφέρουν άλλοι άνδρες, δεν με ενδιαφέρει κανένας άνδρας, είμαι συνηθισμένη στις σιωπές σου, δεν με πειράζει που είσαι εδώ, εννοώ στον καναπέ του καθιστικού, (εσύ τι σκέφτεσαι;), σιωπηλός, χωρίς να ενοχλείς κανέναν, κοιτάζοντας τον τοίχο. Εσύ κοιτάς τον τοίχο, κι εγώ τα αεροπλάνα. Η μητέρα μου πιστεύει πως είμαστε ευτυχισμένοι, κι όπως πάντα έχει δίκιο, ίσως να είμαστε ευτυχισμένοι. Το διαμέρισμα εξοφλήθηκε. Το τζιπ εξοφλήθηκε (το άλλο αυτοκίνητο έχει εξοφληθεί εδώ και αιώνες), τα χρήματα είναι αρκετά, αν θέλω μπορώ να αλλάξω τις κουρτίνες, κάθε τόσο τρώμε με φίλους, κάθε τόσο μια συναυλία. Είναι ιδέα μου ή κοιμάσαι στις συναυλίες; Η μητέρα μου λέει πως είμαστε ευτυχισμένοι. Είναι ιδέα μου ή η ευτυχία είναι μπελάς; Πρέπει να είναι ιδέα μου: υπάρχουν αεροπλάνα που απογειώνονται.

Όταν η μητέρα μου λέει πως είμαστε ευτυχισμένοι, ο πατέρας μου με κοιτάζει με την άκρη του ματιού του, σιωπηλός. Από μικρή τον λάτρευα. Τώρα δεν ξέρω. Η μυρωδιά του έχει αλλάξει, μυρίζει γερατειά, όπως το χαρτί της εγκυκλοπαίδειας ή το βάθος του συρταριού. Ακόμα και τα λόγια του μυρίζουν εγκυκλοπαίδεια. Είναι δύσκολο να ζεις με ορισμένες μυρωδιές. Του δίνω ένα γρήγορο φιλί στο μάγουλο, προσπαθεί να μου πιάσει το χέρι, δεν θέλω να μου πιάσει το χέρι και δεν θέλω να καταλάβει ότι τον αποφεύγω. Οι άνθρωποι αλλάζουν μπαμπά, συγγνώμη. Έχει σχεδόν πάντα ένα βιβλίο ανοιχτό στα γόνατά του, δεν θυμάμαι να τον έχω δει να διαβάζει, το βιβλίο είναι ένα ακόμη κομμάτι του σώματός του που δεν τον ενδιαφέρει, όταν απομακρύνεται η μητέρα μου με ρωτά, «έχεις προσέξει το χρώμα του πατέρα σου;», μα εγώ δεν διακρίνω κανένα χρώμα, σαν να έχει γίνει αόρατος.

(Από το τακτικό χρονογράφημα του Πορτογάλου συγγραφέα Αντόνιο Λόμπο Αντούνες στην «Ελ Παΐς». Απόδοση: Μιχάλης Μητσός http://diastaseis.blogspot.com/2006/09/blog-post_22.html )

Πανευρωπαϊκά Νέων - Νεανίδων


Η Ελισάβετ Παπαθανασίου κατέλαβε την 4η θέση στην κατηγορία κοριτσιών κάτω των 12 ετών.

Ολοκληρώθηκαν στην πόλη Φέρμο της Ιταλίας τα Πανευρωπαϊκά Πρωταθλήματα Νέων-Νεανίδων, Παίδων - Κορασίδων, κάτω των 10, 12, 14, 16 και 18 ετών. Η ελληνική αποστολή αριθμούσε 30 σκακιστές και σκακίστριες.
Επίσημο site: http://www.euroyouth2009.com/
Αναλυτικά οι αποδόσεις των ελλήνων σκακιστών εδώ

Τρίτη 8 Σεπτεμβρίου 2009

Η σκακιέρα στον κόσμο


Ο 20χρονος Βραζιλιάνος Αλεξάντρ Φίερ (2645), νικητής του Sants Open.

Ισπανία
Ο γκρανμέτρ Αλεξάντρ Φίερ, από τη Βραζιλία, κέρδισε το παραδοσιακό Sants Open της Βαρκελώνης. Αναλυτικά, η βαθμολογία στην κορυφή: 1) Φίερ (Βραζιλία, 2645) 8,5 βαθμοί (σε 10 αγώνες) 2-3) Κρασένκοβ (Πολωνία, 2651), Φαργκερέ (Γαλλία, 2484) 8 βαθμοί (300 συμμετοχές).
Επίσημο site: http://www.cotxeres-casinet.org/open/
Fier 2645 - Gonzalez Garcia 2498, Barcelona 2009 (Queen's Gambit Accepted, D20)
1. d4 d5 2. c4 dxc4 3. e4 Nf6 4. e5 Nd5 5. Bxc4 Nb6 6. Bb3 Nc6 7. Be3 Bf5 8. Ne2 e6 9. O-O Qd7 10. Nbc3 O-O-O 11. a3 h5 12. Rc1 Kb8 13. Na4 Be7 14. Nc5 Bxc5 15. Rxc5 f6 16. exf6 gxf6 17. Bf4 e5 18. dxe5 Qe7 19. Qc1 Nxe5 20. Ng3 Bg6 21. Re1 Rhe8 22. Rcxe5 fxe5 23. Bg5 Qh7 24. Bxd8 Rxd8 25. Rxe5 h4 26. Qg5 Qh8 27. Nf1 h3 28. gxh3 Bd3 29. Ng3 a6 30. h4 Bc4 31. Bc2 Rg8 32. Qf4 Rf8 33. Qe4 Bb5 34. Rf5 Rxf5 35. Qxf5 Qxb2 36. Qf8+ Ka7 37. Be4 Qc1+ 38. Kg2 Bc6 39. h5 Nd5 40. Bxd5 Bxd5+ 41. Kh3 Qc4 42. f4 Qc2 43. Kg4 Be6+ 44. f5 Bb3 45. Qe7 Qc1 46. Qe5 c5 47. f6 Qxa3 48. h6 Qa4+ 49. Kg5 Qa5 50. Ne4 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Μπανγκλαντές
Ολοκληρώθηκε ισχυρό διεθνές όπεν στην πρωτεύουσα της χώρας, τη Ντάκα: 1) Μπαρούα (Ινδία, 2473) 7,5 βαθμοί (σε 10 αγώνες) 2-3) Μχεντλισβίλι (Γεωργία, 2592), Γκαγκουνασβίλι (Γεωργία, 2574) 7 βαθμοί.

Αυστρία
Βαθμολογία στην κορυφή στο Schwarzach Open: 1) Ζέλτσιτς (Κροατία, 2554) 7 βαθμοί (σε 9 αγώνες) 2-5) Βομάκα (Γερμανία, 2429), Ντάνερ (Αυστρία, 2450), Ρόος (Γαλλία, 2431), Βίσινγκερ (Αυστρία, 2272) 6,5 βαθμοί.

Ισπανία
Τελική βαθμολογία στο 43ο Villa de Mislata, στη Βαλένθια της Ισπανίας: 1-2) Κορνέεβ (Ρωσία, 2537), Γκέρα Μέντεζ (Κούβα, 2408) 7,5 βαθμοί (σε 9 αγώνες) 3-8) Ορτίζ Σουάρεζ (Κούβα, 2504), Γκομέζ Γκαρίδο (Κούβα, 2461), Γκονζάλεζ Ροντρίγκεζ (Κολομβία, 2469), Κομλιένοβιτς (Κροατία, 2431), Αμπρέου (Κούβα, 2487), Γκονγκόρα Ρέγιες (Κούβα, 2446) 7 βαθμοί (223 συμμετοχές).
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.ajedrezmislata.org/
Korneev 2537 - Moyano 2365, Valencia 2009 (Sicilian, B80)
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Be3 e6 7. f3 b5 8.Qd2 Bb7 9. g4 Nbd7 10. g5 Nh5 11. O-O-O Nb6 12. Qf2 b4 13. Nce2 Nc4 14. Ng3 Nxe3 15. Qxe3 Nxg3 16. hxg3 g6 17. Bc4 Qb6 18. Kb1 Bg7 19. Bb3 Bc6 20. Rd3 Rb8 21. Qd2 Bd7 22. f4 Qc5 23. f5 Qe5 24. f6 Bf8 25. Re1 h6 26. Nf3 Qc5 27. e5 hxg5 28.exd6 Rb6 29. Nxg5 Rxd6 30. Ne4 Rxd3 31. Qxd3 Qc6 32. Ba4 Qc7 33. Qxa6 Bxa4 34.Qxa4+ Qd7 35. Qa8+ Qd8 36. Qb7 Rh5 37. c4 Qd3+ 38. Ka1 Qxc4 39. Qb8+ Kd7 40.Qxf8 Qxe4 41. Rc1 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Ιταλία
Στο 51ο Imperia Open συμμετείχαν 160 σκακιστές και σκακίστριες. Τελική βαθμολογία στην κορυφή: 1-2) Μοβσισζιάν (Αρμενία), Σαλβαδόρ (Φιλιππίνες) 7 βαθμοί (σε 9 αγώνες) 3-4) Σάντσεζ (Φιλιππίνες), Σούλαβα (Κροατία) 6,5 βαθμοί. Κατά τη διάρκεια του τουρνουά, παρουσιάστηκε ένα βιβλίο του Αντόνιο Φαράτσι που καλύπτει ιστορικά τα 50 πρώτα τουρνουά της Ιμπέρια, με βαθμολογίες, παρτίδες και φωτογραφίες. Πληροφορίες στο email scacchi.imperia@libero.it Επίσημο site τουρνουά: http://imperiascacchi.altervista.org/

Δευτέρα 7 Σεπτεμβρίου 2009

Συνεργασία Κάρλσεν - Κασπάροβ


Κασπάροβ και Κάρλσεν κατά την διάρκεια της προπόνησης.

Ήταν το μυστικό της χρονιάς: ο 18χρονος Νορβηγός Μάγκνους Κάρλσεν, 4ος σκακιστής στον κόσμο σύμφωνα με τους πίνακες έλο, έχει προσλάβει ως προσωπικό προπονητή τον θρυλικό Γκάρι Κασπάροβ στην προσπάθειά του να αναρριχηθεί στην παγκόσμια κορυφή. Η Νορβηγική εφημερίδα VG δημοσιεύει την είδηση και το κείμενο, μεταφρασμένο στα αγγλικά, αναδημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της ChessBase: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=5742

Κέρκυρα 2009


Ο Χριστόδουλος Μπανίκας, ο ισχυρότερος σκακιστής (σύμφωνα με τους βαθμούς αξιολόγησης) στους διεθνείς αγώνες της Κέρκυρας.

Το Διεθνές Σκακιστικό Φεστιβάλ 2009, διεξάγεται στο Δημοτικό Θέατρο, στην πόλη της Κέρκυρας, από 5 ως 13 Σεπτεμβρίου 2009. Διοργανωτές είναι ο Σύνδεσμος Παικτών Ζατρικίου Κέρκυρας και η Τοπική Επιτροπή Σκακιστικών Συλλόγων Δυτικής Ελλάδας. Το σύστημα των αγώνων είναι ελβετικό, 9 γύρων.
Χρηματικά έπαθλα 1.500, 750, 500, 400, 350 και 300 ευρώ στους 6 πρώτους της γενικής κατάταξης. Χρηματικά έπαθλα θα δοθούν επίσης σε πολυάριθμες κατηγορίες (για σκακιστές με διεθνή βαθμό αξιολόγησης 2201-2400, 2001-2200, 1801-2000, έως 1800, γυναίκες, νέοι).
Συμμετέχουν 66 σκακιστές και σκακίστριες από 6 χώρες.
Μετά τον 2ο γύρο, από 2 νίκες έχουν οι:
Μπανίκας, Ροτστάιν, Ρομανίσιν, Καρπάτσεβ, Σκέμπρης, Μοράβιετς, Γαζής, Συμεωνίδης, Δεληθανάσης, Στείρη, Πούντζας, Σκιαδόπουλος, Κούρκουλος-Αρδίτης, Βόβας.
Ηλεκτρονικές διευθύνσεις:
http://corfuchess.com/
http://www.chess-results.com/tnr25000.aspx?lan=1

Σάββατο 5 Σεπτεμβρίου 2009

Το πρώτο πρόβλημα στο Chess Review

Το περιοδικό Chess Review κυκλοφορούσε στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον Ιανουάριο του 1933 ως τον Οκτώβριο του 1969. Από το 1969 και ύστερα συνενώθηκε με το Chess Life και έτσι βγήκε το Chess Life & Review (που πήρε και πάλι το αρχικό όνομα Chess Life, το 1980). Στο πρώτο τεύχος, στο εξώφυλλο υπήρχε ένα "δυάρι" του Ότο Βούρτζμπουργκ, το οποίο έχει μείνει κλασικό. Η λύση, ευπρόσδεκτη στα σχόλια.

Otto Wurzburg, Chess Review, 1933

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις (#2)


Εξώφυλλο του Chess Review, Μάιος 1943, με τον Νατζμεντίνοβ, «πρωταθλητή της Σοβιετικής Δημοκρατίας του Ουζμπεκιστάν».

Παρασκευή 4 Σεπτεμβρίου 2009

Grand Slam Masters


Από τους αντίστοιχους αγώνες του 2008, στο Μπιλμπάο. Το τουρνουά είχε διεξαχθεί σε εξωτερικό χώρο στο κέντρο της πόλης, γεγονός μοναδικό για διοργάνωση τέτοιας δυναμικότητας. Η απόφαση αυτή βοήθησε αποφασιστικά στην προβολή του παιχνιδιού και αναμένεται και φέτος να ακολουθηθεί το περυσινό εγχείρημα.

Οικονομικά προβλήματα και αδυναμία εύρεσης ικανοποιητικού αριθμού χορηγών οδήγησαν στην απόφαση να μειωθεί ο αριθμός των σκακιστών που θα λάβουν μέρος στο Chess Μasters της βασκικής πόλης Μπιλμπάο που αρχίζει την Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει έως τις 12 Σεπτεμβρίου. Έτσι, θα συμμετέχουν μόνο τέσσερις σκακιστές (σε πουλ διπλών συναντήσεων) και τα συνολικά χρηματικά έπαθλα μειώνονται στο ποσό των 400.000 ευρώ. Ακύρωσε τη συμμετοχή του ο Βούλγαρος πρωταθλητής Βεσελίν Τοπάλοβ και τη θέση του λαμβάνει ο Αρμένιος Λέβον Αρονιάν. Θα συμμετέχουν επίσης ο Ρώσος Αλεξάντερ Γκρίστσουκ, ο Ουκρανός Σεργκέι Καριάκιν και ο Ισπανός (λετονικής καταγωγής) Αλεξάντερ Σίροβ.. Σημαντική καινοτομία του τουρνουά είναι το σύστημα της βαθμολογίας (3 βαθμοί για νίκη, 1 βαθμός για ισοπαλία, 0 βαθμοί για ήττα), το οποίο ευνοεί μαχητικές παρτίδες. Τέλος, η ισοπαλία δεν μπορεί να σημειωθεί με κοινή συμφωνία των αντιπάλων, αλλά μόνο ύστερα από αίτημα στον διαιτητή (κανόνας της Σόφιας).
Επίσημο site: http://www.bilbaofinalmasters.com/2009/en_index.asp

Ένας χειμώνας στην Αθήνα του 1857


Άποψη της πόλης των Αθηνών, από την Ακρόπολη προς το Λυκαβηττό, περί το 1860. Διακρίνονται σε πρώτο πλάνο η Μητρόπολη υπό κατασκευή, στο βάθος το κτίριο του Πανεπιστημίου, και πίσω του οι ακατοίκητες ακόμη εκτάσεις της Νεάπολης και του Στρέφη.
Μερικά αποσπάσματα από τις γλαφυρές ταξιδιωτικές εντυπώσεις του Γάλλου Α.Proust, που οι εκδότες δεν διευκρινίζουν αν συνδέεται με τον μεταγενέστερο και κατά πολύ διασημότερο συνεπώνυμο συγγραφέα:

Για το αττικό τοπίο και φως: Δεν ξέρω τίποτα πιο όμορφο απ' αυτήν την άγονη και άνυδρη Αττική που μοιάζει με καθαρόαιμο άλογο, του οποίου διαγράφονται έντονα οι φλέβες και οι μύωνες. Πρώτα απ' όλα μας εκπλήσσει αυτή η φαλακρότητα, μια και στη Γαλλία συμβαίνει το αντίθετο ακριβώς. Δεν αργούμε όμως ν' ανακαλύψουμε σ' αυτήν την εξαίσια απλότητα μια γοητεία που μεταβάλλεται ακατάπαυστα, κι ένα γούστο πολύ πιο εκλεπτυσμένο από αυτό των αντιθέσεών μας. Σ' αυτή τη γραμμική γοητεία πρέπει να προσθέσουμε το μαγικό αποτέλεσμα της διαύγειας και της λαμπρότητας του φωτός, το οποίο και την αναδεικνύει. Ο καθαρός ουρανός της Νεάπολης στην Ιταλία, παρέχει μια αμυδρή μόνο ιδέα. Κανένας αχνός δεν παραβιάζει την ευθύτητα του σχεδίου ακόμα κι από πολύ μακριά. Στην Ελλάδα δεν υπάρχει σύγχυση μεταξύ ουρανού και γης, όπως συμβαίνει στο Βορρά. Δεν έχουμε μετάβαση από τη σκιά στο φως. Μόνο μια απερίγραπτη γλύκα και αρμονία.
"Ευτυχισμένα παιδιά, εσείς που περπατάτε σ' έναν καθαρό, απαλό και διαυγέστατο αέρα!"
Ένα βράδυ είχα ανέβει παρέα μ' έναν Γερμανό επιστήμονα στον Άρειο Πάγο. Από εκεί θαύμαζα τον ήλιο που φώτιζε ακόμα και την ώρα της δύσης του τις πιο μικρές πτυχές της Αίγινας.
"Αυτή η διαύγεια που σας εκπλήσσει", μου είπε ο σύντροφός μου, "οφείλεται σε φυσικά αίτια. Η καθαρότητα της ατμόσφαιρας οφείλεται στην απουσία βλάστησης. Ο αέρας που τη συνιστά, περιλαμβάνει ελάχιστα μόρια ετερογενών ουσιών. Σημειώστε ότι τα ελαστικά υγρά..."
Η επιστήμη, με την ψυχρή της ανάλυση, είναι σκληρή. Εκείνη τη στιγμή μου ήρθε να γκρεμίσω τον επιστήμονα στην άβυσσο που έχασκε μπροστά μας, βαθιά κι απόκρυμνη. Θαυμάζοντας όμως το πανόραμα που ξετυλιγόταν στα πόδια μας, απέβαλα αυτήν την άσχημη σκέψη. Η θάλασσα λειτουργούσε σαν φόντο του πίνακα. Αριστερά βρίσκονταν τα σκαμμένα πλευρά του Υμηττού και δεξιά ο Κορυδαλός. Πίσω μας η Πεντέλη κι η Πάρνηθα. Και στα τελευταία πλάνα τα βουνά της Πελοποννήσου με υψωμένες τις μυτερές κορφές τους.

Για την ελληνική φιλοξενία: Είναι προφανές πως, όσο προχωράμε προς την ενδοχώρα, όπου τα απαραίτητα για τη ζωή σπανίζουν, ο οικοδεσπότης σου είναι ολοένα και περισσότερο γενναιόδωρος. Είναι εξίσου σίγουρο πως οι εγωιστικές συνήθειες της Δύσης τείνουν ν' αντικαταστήσουν την ανατολίτικη ευγένεια και πως σε μερικά χρόνια αντί για το τσιμπούκι, το φλιτζάνι του καφέ και το δίσκο με τα ζαχαρωτά που σερβίρουν στον νεοφερμένο, θα αρκούνται να δείχνουν, όπως στο Παρίσι, τη διεύθυνση των καλών εστιατορίων.

Για το γλωσσικό ζήτημα και τους Αθηναίους λογίους: Ένα από τα ζητήματα που απασχολούν πολύ τους σημερινούς Αθηναίους, είναι το γλωσσικό ζήτημα. (...) Ένα πάντως είναι σίγουρο, πως πρόκειται ασφαλώς για την αρχαία δημώδη γλώσσα με μερικές αλλαγές. (...) Είναι δυνατόν μια συνομωτική ομάδα λογίων να αλλάξει τη γλώσσα δέκα εκατομμυρίων ανθρώπων; Και πως; Γράφοντας συγγράμματα που μπορούν να διαβάσουν λίγοι άνθρωποι μόνο ή διασκεδάζοντας στη σιωπή του γραφείου τους, καθώς θα αντικαθιστούν με τη λέξη "ύδωρ" τη δημώδη λέξη "νερό" που -πρέπει να το σημειώσω- είναι πιο αρχαία; ή επινοώντας στη θέση της τούρκικης λέξης "μπαρούτι" μια λέξη επιτηδευμένη, που δε λέει τίποτα, κ.λ.π., κ.λ.π.; Η αληθινή γλώσσα είναι αυτή του χωρικού, του βοσκού, του ναύτη. Αυτή πρέπει να κωδικοποιηθεί και να διδαχθεί. Ο Μολιέρος χωρίς άλλο θα γελούσε πολύ μ' αυτές τις ανοησίες. (...) Είναι πάντως διασκεδαστικό να βλέπεις τι είδους σαπφικές ωδές και τι στομφώδη ποιήματα, κενά νοήματος και έμπνευσης, συνθέτουν αυτοί οι σοφοί που τους απασχολεί τόσο πολύ η μορφή. Είναι παράλoγο πράγμα στ' αλήθεια να συγκρίνουμε τα έργα τους με τη θαυμάσια δημοτική ποίηση που μας γνώρισαν ο Fauriel και ο Marcellus. "Δεν γράφουμε για τις ταβέρνες", μας έλεγε ο κ. Σούτσος. Αυτό όμως είναι αδικία! Στις ταβέρνες περνάς θαυμάσια και, όταν φουσκώνει ο καφές και τραγουδά ο ναργιλές, είναι απόλαυση να ακούς να λένε ένα απ' αυτά τα τραγούδια με τους ζωντανούς και χτυπητούς χρωματισμούς. Οι ταβέρνες έχουν γνήσιο ποιητικό αίσθημα, αίσθημα που πηγάζει από την κρυφή τους αγάπη για τη φύση. Και δεν είναι ανάγκη ούτε ν' ανασκαλεύεις τις αναμνήσεις σου ούτε ν' ανοίγεις λεξικό, για να μάθεις ποιον έχουν μιμηθεί και τι θέλουν να πουν. Και το τελευταίο τραγουδάκι της ταβέρνας αξίζει περισσότερο από το μέγα πάθος αυτής της πολυμάθειας, που έχει ξεφτίσει σε φιλολογικές συζητήσεις κι έχει ξεχάσει τις πιο πιεστικές ανάγκες της εποχής της.

Ο συγγραφέας παίρνει την άδεια για να διεξάγει τις δικές του -άδοξες- αρχαιολογικές ανασκαφές: Η άδεια μας δόθηκε πολύ φιλοφρονητικά. Την επομένη ξεκινήσαμε πριν το χάραμα. Μισή ντουζίνα εργάτες προπορεύονταν. Οι μισοί με άλογα και οι άλλοι μισοί με γαϊδούρια προχωρούσαν χαρούμενα ανάμεσα σε μυρωδάτες μυρτιές, ανακατεύοντας τη βαριά φωνή τους με τις διαπεραστικές φωνές των τζιτζικιών. Όταν φθάσαμε, φάγαμε πολύ, μια και η πρωινή πορεία που κάναμε, μας είχε ανοίξει την όρεξη. Μετά ριχτήκαμε στη δουλειά. Αλλά οι Έλληνες εργάτες καπνίζουν πολύ και η ανθρακιά, όπου άναβαν τα τσιγάρα τους, βρισκόταν μακριά από το εργοτάξιο. Το βράδυ λοιπόν είχαν βγάλει περίπου ένα πόδι χώμα, είχαν καπνίσει 25 με 30 μέτρα τσιγάρα και είχαν διανύσει καμιά σαρανταριά χιλιόμετρα. Έτσι σταματήσαμε τις έρευνες προς απελπισία του καθηγητή St..., ο οποίος είχε ήδη υπολογίσει το μέρος του θησαυρού που θα του αναλογούσε.

Για τον χαρακτήρα των Ελλήνων: Αν εκ πρώτης όψεως σας φαίνεται ότι ένα ελληνικό σαλόνι είναι σχεδόν όμοιο στην άνεση μ' ένα γαλλικό, η αυταπάτη σας θα κρατήσει για λίγο και δεν θ' αργήσετε ν' αντιληφθείτε ότι οι ερασιτέχνες που γελούν με τις ιεραρχικές μας κατατάξεις και ξέρουν να κρίνουν τον άνθρωπο άσχετα από τα ρούχα που φοράει, είναι περισσότεροι απ' ο,τι φαίνονται. Μόνο αν διεισδύσουμε στα μύχια τους, θα βρούμε τα αληθινά χαρακτηριστικά της φυλής. Πιστεύουν στην ισότητα, την ιδιωτική πρωτοβουλία και τρέφουν αντιπάθεια για τις πειθαρχημένες συνήθειές μας. Τους ακούμε να μας αποκαλούν "οι Ευρωπαίοι", σαν να κατοικούν στην άλλη όχθη του Βοσπόρου. (...) Καλά έκαναν οι συγγραφείς και γέλασαν με τις εξοχότητές τους, τους υπουργούς, επειδή συνομιλούσαν στον ενικό με τον μπακάλη της γωνίας. Αλλά το γελοίο δεν είναι ότι συνομιλούσαν στον ενικό με τον μπακάλη, αφού οι Έλληνες έχουν αυτό το συνήθειο αναμεταξύ τους, σ' όποια κοινωνική τάξη κι αν ανήκουν. Το γελοίο είναι να επιβάλλουμε στους ιθύνοντες τον τίτλο της εξοχότητας με το πρόσχημα ότι έτσι γίνεται στη Βαυαρία.

Για το ζήτημα της ιστορικής συνέχειας: Αν δώσει πίστη κανείς στις θεωρίες του Fallmerayer, δεν υπάρχουν πια Έλληνες στην Ελλάδα. Μόνο Σλάβοι. Δεν υπάρχει αμφιβολία πως οι Έλληνες της Θράκης και της Μακεδονίας δεν μπορούν να καυχιώνται πως έχουν τόσο καθαρές ρίζες, όσο οι ορεσίβειοι του Ολύμπου και της Μάνης. Αλλά είναι εξίσου αδιαμφισβήτητο ότι απ' το ακρωτήριο Μαλέας μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα και από τη Σμύρνη μέχρι την Κέρκυρα υπάρχουν 10 εκατομμύρια άτομα που μιλούν ελληνικά, τα οποία είναι ανακατωμένα μ' έναν πληθυσμό που μιλάει σλάβικα. Και ότι στο λεκανοπέδειο της Αθήνας ξεχωρίζουμε εύκολα τους Αρβανίτες με τους στενούς κροτάφους και την κυρτή μύτη από τους Έλληνες με το πλατύ μέτωπο και τα προεξέχοντα μήλα, παρόλο που φορούν τα ίδια ρούχα. Αρκεί να μιλήσουμε μια ώρα με τους τελευταίους, για να μας φύγει κάθε αμφιβολία ως προς τη γνησιότητα της καταγωγής τους. Οι πνευματικές τους ικανότητες είναι οι ίδιες από τα ομηρικά χρόνια. Έχουν το ίδιο χάρισμα να καταλαβαίνουν τα πάντα γρήγορα και σωστά, την ίδια ευκολία να εκφράζουν τα πάντα μεταφορικά και χαριτωμένα. Αυτά τα γνωρίσματα κάνουν τους Έλληνες να υπερέχουν κατά πολύ από τις άλλες ανατολίτικες φυλές και να μην είναι αγαπητοί σε καμία απ' αυτές (...) Ούτε τα άλλα μεσογειακά έθνη τους συμπαθούν. Σοβαροί και σώφρωνες δεν ξέρουν τι σημαίνει εμπαιγμός και γρήγορες δραματικές εναλλαγές. Σ' αυτούς ο πόνος ακολουθεί το ήσυχο μονοπάτι της ελεγείας. Είναι ένα υποβόσκον κακό και όχι μια οξεία κρίση που οδηγεί στην τρέλα. Ενώ στη Νάπολη ή στη Βενετία, για παράδειγμα, τα όπλα του Έρωτα προκαλούν τρομερές πληγές, τα βέλη του αθηναϊκού θεού δεν ταράζουν ούτε τον ύπνο τους ούτε την ενασχόληση με τις δουλειές τους. Οι Έλληνες έχουν διατηρήσει τον τραγικό τόνο. Γι' αυτούς η δράση προχωρεί πάντα αργά και σοβαρά, με έμφαση, αν και συμβαδίζει με την πραγματικότητα, κάνοντας διάλογο, ρωτώντας και δίνοντας το χρόνο για συλλογισμό, πριν φθάσουν στην τελική λύση. Αυτές οι τάσεις ανάλυσης και πρόβλεψης, ακόμα και στους πιο αδαείς, μας αφήνουν εμβρόντητους. Ο Ελληνικός λαός ξέρει να ακούει καλύτερα από όλους. Είναι ο μόνος που λέει ελάχιστα, αν και μιλάει πολύ.

Ένας Χειμώνας στην Αθήνα του 1857, του Α.Proust (εκδ. Ειρμός, 1990, μετάφραση: Ντ.Γκίκα, φιλολογική επιμέλεια: Θ.Πυλαρινός)
Ανθολόγηση αποσπασμάτων: Γιάννης Σιδέρης

«Φωκικά 2009 - Νίκος Καραπάνος»

Στη μνήμη του Νίκου Καραπάνου είναι αφιερωμένο το 3ο τουρνουά «Φωκικά» που αρχίζει σήμερα το απόγευμα στην Άμφισσα και ολοκληρώνεται την Κυριακή. Οι αγώνες θα διεξαχθούν με ελβετικό σύστημα 6 γύρων και χρόνο σκέψης 45 λεπτά ανά παίκτη συν 30 δευτερόλεπτα. Τα συνολικά έπαθλα είναι 2.400 ευρώ. Οι παρτίδες θα υπολογιστούν για αξιολόγηση εθνικού Έλο. Ο χώρος αγώνων είναι το Πνευματικό Κέντρου Δήμου Άμφισσας, στην κεντρική πλατεία της πόλης. Ως τώρα έχουν δηλώσει συμμετοχή 150 σκακιστές και σκακίστριες, με πρώτους στη λίστα των Έλο τον γκραν μετρ Γιάννη Νικολαΐδη (2510) και τον διεθνή μετρ Ανδρέα Τζερμιαδιανό (2445). Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 6932-380.187 (Κ. Παπακωνσταντίνου), 6936-706.652 (Ε. Μαγκλάρας) ή στο e-mail eska@eskachess.gr. Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.eskachess.gr/

Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου 2009

Leonid Kubbel

Γεννήθηκε την ημέρα των Χριστουγέννων του 1891 στην Αγία Πετρούπολη. Συνέθεσε συνολικά 2784 σπουδές και προβλήματα και κέρδισε πάρα πολλά πρώτα βραβεία σε διαγωνισμούς για την ομορφιά και την ευρηματικότητα των δημιουργιών του. Θεωρείται, χωρίς αμφιβολία, ένας από τους σημαντικότερους συνθέτες στη σκακιστική ιστορία. Πέθανε από ασιτία την άνοιξη του 1942, στην πολιορκία του Λένινγκραντ, όπως και ο αδελφός του Εβγκένι (επίσης συνθέτης καλλιτεχνικού σκακιού αλλά και ισχυρός παίκτης του αγωνιστικού σκακιού). Μερικές από τις εργασίες του δημοσιεύτηκαν μετά τον θάνατό του. Οι συνθέσεις του, που θεωρούνται μοναδικές στο είδος τους, ενέπνευσαν και καθοδήγησαν μια ολόκληρη γενιά μεταγενέστερων σοβιετικών συνθετών. Αν και το μεγαλύτερο μέρος του έργου του αποτελείται από προβλήματα, στους αγωνιστικούς παίκτες είναι περισσότερο γνωστές οι σπουδές του, μερικές από τις οποίες είναι καταπληκτικές...

Βιβλία για τον Κούμπελ:
Ausgewählte Endspielstudien von Leonid Kubbel, Jan van Reek, 1996.
Leonid Kubbel’s Chess Endgame Studies, TG Whitworth, 2004.
Леонид Куббель, J. Vladimirowitsch & Y.Fokin, 1984.

Ας δούμε 3 σπουδές του Κούμπελ:

Leonid Kubbel, Schachmatny Listok, 1922

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν (+-)
1. Nc6!! Kxc6 2. Bf6 Kd5 3. d3 a2 4. c4+ Kc5 5. Kb7! a1=Q 6. Be7 ματ.

Leonid Kubbel, Shakhmaty v SSSR, 1940

Παίζουν τα λευκά και κερδίζουν (+-)
1. Nb6 b2 2. Nd5+ Kd6 3. Nc3 Kc5 4. Nb1 Kb4 5. Kb6 c3 6. Bd3 Kb3 7. Kb5 c2 8. Bc4 ματ.

Leonid Kubbel, Bohemia, 1911

Παίζουν τα λευκά και κάνουν ισοπαλία (=)
1. Rc1+ Bb1 2. Kb3! g2 3. Ka3 h2 4. Rc2! g1=Q 4... Bxc2 πατ 4... Ba2 5. Rxg2 h1=Q 6. Rg1+ Qxg1 πατ 5. Ra2+ Bxa2 1/2-1/2.

http://herve.delboy.perso.sfr.fr/kubbel_1.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Leonid_Kubbel

Σιμουλτανέ της Κόστενιουκ στην Πετρούπολη


Στο πλαίσιο του Σκακιστικού Φεστιβάλ που διοργανώνει ο Α.Σ.Ο.Π. Δίας από 10 ως 15 Οκτωβρίου στην πλατεία Πετρούπολης, η Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γυναικών Αλεξάνδρα Κόστενιουκ θα αντιμετωπίσει 30 αντιπάλους σε αγώνα σιμουλτανέ.
Το φεστιβάλ περιλαμβάνει επίσης: αγώνες μπλιτς ενηλίκων και παιδιών, προβολή ταινιών με θέμα το σκάκι, προβολή φωτογραφιών και βίντεο, αγώνα ομάδας του Α.Σ.Ο.Π. Δίας.
Ηλεκτρονική διεύθυνση Α.Σ.Ο.Π. Δία: http://asopdias.wordpress.com/

Άτιτλο


Τον θυμάμαι στην ηχογράφηση ενός συγκλονιστικού νανουρίσματος. Το είχε γράψει ο Άσιμος πριν από μερικά χρόνια για να κοιμίζει την κόρη του στο υπόγειο της οδού Αραχώβης 41. Ήταν το Παπάκι. Μια μαγική στιγμή που ερμήνευσε η Χαρούλα Αλεξίου.
Nα μη σου πω ότι, κάποια στιγμή ο Άσιμος ήταν και ψιλοβουρκωμένος. Είχε κρυφτεί πίσω της. Τραγουδούσε για πάρτη του αυτό που άκουγε εκείνη τη στιγμή. Αυτό που τον φόρτιζε, αυτό που τον δονούσε. Συγκινήθηκε και η Χαρούλα. Κι αυτό φαίνεται, είναι λυγμική. Ούτε γύρισε πίσω της να δει πού είναι ο Νικόλας, τι κάνει. Μπήκε κι εκείνη σ' αυτό που συνέβαινε. Γιατί συνέβαινε κάτι ακαριαίο και μαγικό.

Χ.Καρυώτης

Τετάρτη 2 Σεπτεμβρίου 2009

Εικόνες


1η Σεπτεμβρίου 2009. Ηλικιωμένοι σκακιστές σε πάρκο, έξω από το Μουσείο Καλών Τεχνών στη Σεβαστούπολη της Κριμαίας, το οποίο περιέχει αριστουργήματα της Ουκρανικής τέχνης. Η πόλη, σαν πολεμική ναυτική βάση ήταν κάποτε κλειστή για τους τουρίστες και ξεκίνησε να δέχεται επισκέπτες λίγο μετά από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης. Στη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, σε μια από τις ηρωικές σελίδες της πόλης, ο Κροσίντσκι, διευθυντής του μουσείου, έθαψε μαζί με τους υπαλλήλους τα λαμπρότερα εκθέματα βαθιά στη γη, για να τα διασώσει.

Φωτοκουίζ

Και ένα κουίζ, πιστεύω δυσκολότερο απ΄ αυτά που προηγήθηκαν τον προηγούμενο μήνα. Ποιός είναι ο άνδρας της φωτογραφίας; 'Εχω στα ράφια μου ένα βιβλίο που αναφέρεται σ' αυτόν στη ρωσική γλώσσα, γεμάτο διαγράμματα, το οποίο είναι από τα πολύ αγαπημένα. Θεωρείται ιδιοφυία στον τομέα του σκακιού που είναι ευρύτερα γνωστός. Είναι παράλειψη του ιστολογίου, που ενώ πλησιάζουμε τις 1.000 αναρτήσεις, δεν του έχουμε κάνει ένα τόσο δα αφιερωματάκι. Να επανορθώσουμε προς το τέλος αυτής της εβδομάδας.