Παρασκευή 11 Σεπτεμβρίου 2009

Τέλος στα μόρια για τα Διασυλλογικά;


Η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, σε έγγραφό της, παίρνει αρνητική θέση για τα μόρια πριμοδότησης σε ΑΕΙ από τα Διασυλλογικά (ομαδικά) Πρωταθλήματα, χρησιμοποιώντας αυστηρή διατύπωση. Η εξέλιξη αυτή, πρόκειται να συζητηθεί στο αυριανό Δ.Σ. της ΕΣΟ. Το πλήρες κείμενο της επιστολής προς την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία:


Προς Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ελλάδος [sic]

Εις απάντηση του υπ' αριθμόν 85933/25/08/09 εγγράφου σας που αφορά την εγγραφή στον ειδικό πίνακα αθλητών-τριών ομαδικών αγωνισμάτων:

Α) Ο Νόμος 37/08/08 δεν αδικεί προσωπικά [sic] όπως αναφέρετε το σκάκι. Αντίθετα με την ενιαία αντιμετώπιση του Νόμου προς όλα τα αθλήματα αναβαθμίζει το σκάκι και μόνον, αφού το εξισώνει μ΄αυτά (εγγραφή 2ου και 3ου νικητή).

Β) Στο έγγραφό σας εντέχνως διερμηνεύεται ή έννοια της ομαδικής βαθμολογίας ή κατάταξης με το να λέτε σωστά ο Νομοθέτης δεν την λαμβάνει υπ'όψιν, γιατί τότε π.χ. με τον σύλλογο του Πανελληνίου που ανεδείχθη 1ος Πανελληνιονίκης στο στίβο θα γραφόντουσαν 500-600 αθλητές-τριες που λάβανε μέρος σ' αυτό. Αντιλαμβάνεστε πως θα ήταν αστείο να εννοούσε αυτό ο Νομοθέτης. Ο Νόμος είναι ΞΕΚΑΘΑΡΟΣ και εννοεί τα ομαδικά αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων και όχι ομαδικής βαθμολογίας συλλόγου.
Συγκεκριμένα α) το σκάκι έχει ομαδικό αγώνισμα με δώδεκα (12) αθλητές και σίγουρα κάποιος αθλητής-τρια μέσα στον ίδιο του το σύλλογο είναι αξιοκρατικά 12ος, πόσο μάλλον σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα που θα ήταν δυνατόν να είναι και 100ός και εσείς λέτε να τον επιβραβεύσει η πολιτεία γιατί είναι τελευταίος...
β) στη μεγαλύτερη Ομοσπονδία του κράτους, το ΣΕΓΑΣ, ποτέ δεν έγινε εγγραφή αθλητή-τριας στον ειδικό πίνακα από νίκη σε Πανελλήνιο Πρωτάθλημα ανωμάλου εδάφους γιατί απλούστατα θα μπορούσε να γραφτεί κάποιος που βγήκε τελευταίος εφ' όσον οι δύο άλλοι της ομάδας (βαθμολογούνται τρεις στα ομαδικά) ήταν 1ος, 2ος ή και 3ος, κάτι που έχει συμβεί πολλές φορές. Αυτό έγινε κατανοητό από την Ομοσπονδία και δεν υπεβλήθη ποτέ αίτημα εγγραφής.

Γ) Αλήθεια ποιός σας εμπόδιζε ως Ομοσπονδία να λάβετε απόφαση ο αριθμός των αθλητών-τριών να μην είναι δώδεκα (12) αλλά 30-40;
Κανείς, γιατί τότε θα ήταν παράνομο λόγω αυτονομίας των Ομοσπονδιών στο πως θα αναπτύξουν το άθλημα. Σ΄ αυτή την περίπτωση θα γράφαμε υποχρεωτικά στον ειδικό πίνακα όλους, αρκεί να παίζουν σκάκι. Αυτό για εμάς είναι εκτός νόμου, ενώ εσείς το επικροτείτε.

Δ) Πέραν των ανωτέρω επιθυμούμε να μας γνωρίσετε που εντάσσετε το πρωτάθλημα αυτό για το οποίο αιτείσθε την εγγραφή και στο οποίο λαμβάνουν μέρος όλες οι ηλικίες και από τα δύο φύλα, ενώ ο νόμος είναι ξεκάθαρος για παίδες - κορασίδες, έφηβοι - νεάνιδες, νέοι άνδρες - γυναίκες και άνδρες - γυναίκες.

Κλείνοντας επισημαίνουμε πως καλό είναι να μην επικαλούμαστε νόμους που έχουν καταργηθεί...
Για όλα τα ανωτέρω, εμμένουμε στην άποψή μας ότι δεν μπορεί να γίνει η εγγραφή στον ειδικό πίνακα αθλητών-τριών ομαδικών αγωνισμάτων της Ομοσπονδίας.

Με εντολή Υφυπουργού,
Ο Προϊστάμενος της Διεύθυνσης Αγωνιστικού Αθλητισμού
Άγγελος Κουτλιανός

49 σχόλια:

AEK Chess Club είπε...

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΕΙΝΑΙ ΣΑ ΝΑ ΤΗΝ ΕΧΩ ΓΡΑΨΕΙ ΕΓΩ... ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΝΑ ΜΠΕΙ ΕΝΑ ΤΕΛΟΣ Σ' ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΟΡΟΪΔΙΑ...

ΦΩΤΗΣ ΑΡΜΠΗΣ

ΥΓ: Επίτηδες έγραψα με κεφαλαία

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

@ Schrödinger's Cat:

Αν και το πιο σημαντικό σε ένα κείμενο είναι το νόημά του, εντούτοις γιατί επιμελήθηκες το κείμενο και δεν άφησες τα πολλά γλωσσικά και εκφραστικά μαργαριτάρια που περιείχε στην πρωτότυπη μορφή του (π.χ. το κείμενο ξεκινά στο (Α): "Ο Νόμος 3708/08 δεν αδικεί προσωπικά όπως αναφέρετε το σκάκι". Προσωπικά το σκάκι????)? ΟΚ, δεν αλλάζει η ουσία της άποψης του συντάκτη του αλλά τουλάχιστον έτσι θα βλέπαμε το ύφος και την ποιότητα των ανθρώπων που αποφασίζουν για το σκάκι στη ΓΓΑ.

Ακόμη κι έτσι όμως, θα ήθελα πολύ να μου εξηγήσει κάποιος π.χ. τι θέλει να πει ο συντάκτης στο (Β).(α). Εγώ με τα λίγα ελληνικά που ξέρω δε βγάζω νόημα... Το μόνο που ψυχανεμίζομαι (από το (Β).(β)) είναι ότι δεν έχει καν καταλάβει πως διεξάγονται οι ομαδικοί αγώνες στο σκάκι. Μάλλον θεωρεί ότι αγωνίζεται κάθε αθλητής ατομικά και αθροίζονται οι ατομικές βαθμολογίες για να προκύψει η ομαδική. Εξ 'ου -μάλλον- και το παράδειγμα με τον ανώμαλο δρόμο και η αναφορά στον 100ο της κατάταξης...

Να διευκρινίσω ακόμη μια φορά ότι προσωπικά είμαι εναντίον της μοριοδότησης των νεαρών σκακιστών αφού στην πλειοψηφία των περιπτώσεων τα μόρια γίνονται αυτοσκοπός κι όχι επιβράβευση. Όμως το ύφος και η γραφή της επιστολής με ενόχλησε πολύ...

ΥΓ Να μη ξεχάσω να αναφέρω ότι η επιστολή απευθύνεται προς την: "Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ελλάδος"... Μάλλον δεν μπήκαν καν στον κόπο να διαβάσουν δεύτερη φορά το κείμενο...

Ανώνυμος είπε...

Για να κάνουμε σοβαρό δημόσιο διάλογο για την ουσία της απάντησης της ΓΓΑ, ας αφήσουμε τις λαϊκιστικές κορώνες για τις ελληνικούρες του δημόσιου υπαλλήλου κατά μέρος και ας μιλήσουμε για την ταμπακιέρα: Είναι το σκάκι ατομικό ή ομαδικό άθλημα; Είναι τα διασυλλογικά πρωταθλήματα σκάκι ένας πρωτότυπος και μοναδικός στον αθλητισμό αχταρμάς φύλων και ηλικιών ή όχι; Έχει το σκάκι πολιτική βαρύτητα ή όλοι μας έχουν γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια και γιατί; Φταίμε κι εμείς, φταίτε κι εσείς ή φταίνε μόνο οι κακοί οι άλλοι και τώρα που θα μας αδειάσει τη γωνιά ο Ιωαννίδης θα μας πέσει μάννα εξ ουρανού; Αυτά έχουν σημασία και όχι οι εντυπώσεις για δράκους και τέρατα και μαύρα κοράκια με νύχια γαμψά που την πέσανε στο σκάκι.

Schrödinger's Cat είπε...

@Δημήτρη: Τα μόνα σημεία του κειμένου, τα οποία επιμελήθηκα, ήταν τα ανεκδιήγητα "Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία Ελλάδος" και ο "ο Νόμος δεν αδικεί προσωπικά το σκάκι". Το υπόλοιπο κείμενο αφέθηκε ως έχει. Δεν τα άντεχαν τα μάτια μου. Όμως έχεις δίκιο, έπρεπε να τα αφήσω με το απαραίτητο συνοδευτικό sic, οπότε έκανα την καρδιά μου πέτρα και τα επανέφερα.

Ανώνυμος είπε...

Επιτέλους ας μπει ένα τέλος σ'αυτή τη φαρσοκωμωδία με τις 12 σκακιέρες...

AEK Chess Club είπε...

"Ο Νόμος 37/08/08 δεν αδικεί προσωπικά όπως αναφέρετε το σκάκι"
-----------------------------------
Αυτό γράφει κατά γράμμα ο συντάκτης του κειμένου - απάντησης προς την ΕΣΟ. Μήπως στο δικό μας κείμενο - ερώτηση γράφουμε ότι: "...νομίζουμε ότι ο Νόμος 37/08/08 αδικεί προσωπικά το σκάκι...κτλ" και απλά έκαναν ένα ωραίο copy paste; Γιατί αυτό το νόημα εγώ βγάζω. Η ουσία ομως παραμένει στην κεντρική ιδέα του κειμένου και στο νόημά του και όχι στα γραμματικά και συντακτικά λάθη.

Δημήτρης Σκυριανόγλου είπε...

@ Schrödinger's Cat:

Φίλιππε ξέχασες να προσθέσεις και το "ημετέρας Ομοσπονδίας" στην τελευταία πρόταση :-) (ναι με 'η', ίσως όμως ο συντάκτης να θεωρεί την ΕΣΟ ως ομοσπονδία όλων των Ελλήνων (το διπλοτόνισε εξάλλου και στην αρχή της επιστολής) οπότε προτίμησε το 1ο πληθυντικό πρόσωπο...)

@ Φώτη Αρμπή και Ανώνυμους:
Δεν μου είναι ξεκάθαρο ως προς τι επιδοκιμάζετε την επιστολή: Ως προς την κατάργηση της μοριοδότησης, τη μη αναγνώριση του σκακιού ως ομαδικό άθλημα, τα σχόλια για τη σύνθεση των ομάδων ή κάτι άλλο?
Για την κατάργηση των μοριών συμφωνώ 100% ακόμη και για τα ατομικά.
Για το αν είναι ομαδικό όωμς άθλημα και για το αν η σύνθεση των ομάδων στη Α' Εθνική και στα άλλα διασυλλογικά είναι η σωστή χωράει κουβέντα όπως και για το τι φταίει και το σκάκι είναι 9 στις 10 φορές "ριγμένο" όπως γράφει ο 1ος ανώνυμος.

@ Φώτη Αρμπή:
Φώτη η επιστολή της ΕΣΟ δεν περιέχει καμία τέτοια έκφραση αντίθετα, μάλιστα, δεν κάνει λόγο μόνο για το σκάκι ("προσωπικά" που λέμε) αλλά αναφέρει ότι και άλλα αθλήματα "θίγονται" από αυτή την ερμηνεία της ΓΓΑ.
Εμένα πάντως, ακόμη και αν συμφωνώ να μη δίνεται μοριοδότηση (για λόγους αρχής κι όχι νομικούς) με ενοχλεί η αντιμετώπιση που διακρίνω από την επιστολή. Δείχνει τουλάχιστον προκατάληψη και κακή προαίρεση απέναντι στο σκάκι... Και ενοχλούμαι ακόμη περισσότερο όταν ο άνθρωπος που έχει τέτοιες απόψεις φαίνεται ανίκανος ακόμη και να τις εκφράσει σωστά... Και δυστυχώς ο δημόσιος υπάλληλος με τις ελληνικούρες του λαμβάνει ή επηρεάζει αποφάσεις για το σκάκι αγαπητέ ανώνυμε...

Ανώνυμος είπε...

"Και ενοχλούμαι ακόμη περισσότερο όταν ο άνθρωπος που έχει τέτοιες απόψεις φαίνεται ανίκανος ακόμη και να τις εκφράσει σωστά... Και δυστυχώς ο δημόσιος υπάλληλος με τις ελληνικούρες του λαμβάνει ή επηρεάζει αποφάσεις για το σκάκι αγαπητέ ανώνυμε..."


Nomizo pos exeis adiko na epimeneis sta syntaktika lathi. Mporei to epipedo grafis tis epistolis na einai se orismena simeia kafeneiako, alla ta epixeirimata pou parathetei einai arketa sosta.

"Δεν μου είναι ξεκάθαρο ως προς τι επιδοκιμάζετε την επιστολή: Ως προς την κατάργηση της μοριοδότησης, τη μη αναγνώριση του σκακιού ως ομαδικό άθλημα, τα σχόλια για τη σύνθεση των ομάδων ή κάτι άλλο?"

Den xreiazetai na po pos symfono apolyta me to oti i moriodotisi einai pera gia pera paralogi, toulaxiston sti simerini morfi pou exei to protathlima.

Oson afora sto deytero thema, nomizo pos to skaki den einai kathara omadiko athlima toulaxiston sti morfi tou protathlimatos a ethnikis. Einai mallon omadiko athlima me periorismous. Kati to opoio den symbainei me alla athlimata, an den kano lathos. An kai apo o,ti katalabaino apo to parapano keimeno einai oti akoma kai gia ta ypoloipa omadika athlimata xanetai pleon to bonus tis moriodotisis, ekei tha ypirxe kapoio parapano noima na griniaxei kaneis. Ayto giati sta alla athlimata gia na paixei kapios pitsirikas stin omada prepei na einai exairetika kalos kai kalyteros apo tous enilikes tis omadas (ektos kai an exei to baba tou paragonta), sto skaki kathe omada ypoxreonetai na katevazei pitsirikades, kai fysika synithos einai poly katoteroi apo pollous sympaiktes tous.

Diladi pos tha sou fainotan to podosfairo an ypoxreonan stous 11 paiktes na yparxoun gunaikes, neanides kai pitsirikades? Kala, mporei na eixe kai pio poly endiaferon...

Den leo pos an eixame pio sovaro protathlima tha mas sevontan perissotero, alla toulaxiston tora pathainoume ayto pou mas axizei kai den mporoume na gkriniazoume.

AEK Chess Club είπε...

Φίλε Δημήτρη, διαφωνώ ως προς τη μοριοδότηση και ως προς την ένταξη των τόσων πολλών αναπτυξιακών σκακιερών στο Διασυλλογικό (ξέρεις πόσοι γονείς με πήραν τηλέφωνο για να με ρωτήσουν αν παίρνουν μόρια συμμετέχοντας τα παιδιά τους στην ΑΕΚ αν ανέβει στην Α' Εθνική μελλοντικά);
Όσο για το αν είναι ομαδικό ή όχι άθλημα, η απάντηση είναι ότι το σκάκι είναι όσο ομαδικό είναι η πυγμαχία, η ποδηλασία, το πιγκ πόγκ και η ξιφασκία (αθλήματα που καλλιεργεί η ΑΕΚ και που έχουν ομαδικές διακρίσεις, πέραν των ατομικών).

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι έχουμε μπερδέψει τα πρόσωπα και τα πράγματα. Αποφάσεις για το σκάκι λαμβάνουν το ΔΣ της ΕΣΟ, η Πολιτική Ηγεσία και η Βουλή των Ελλήνων. «Ο δημόσιος υπάλληλος με τις ελληνικούρες του» απλά εφαρμόζει το Νόμο, είναι ένας υπηρεσιακός παράγοντας, που άλλα αθλήματα έχουν φροντίσει να μη τα αγγίζει.
Εμείς τί κάναμε τόσα χρόνια; Μήπως χορεύαμε το χορό της βροχής, για να πλημμυρίσει το γραφείο του κακού μπασκετικού Ιωαννίδη; Τη γνωριμία με το Δουβή πώς την εκμεταλλευτήκαμε; Δε μας φταίνε ποτέ οι άλλοι, εκτός κι αν είμαστε οι Μοιραίοι του Βάρναλη. Οι άλλοι κάνουν πάντοτε τη δουλειά τους και ικανοποιούν τα δικά τους συμφέροντα. Εμείς μας φταίμε, αφού πιστεύουμε ότι δεν αρμενίζουμε στραβά, αλλά στραβός είναι ο γιαλός, και, αντί να παίξουμε σκάκι, παίζουμε «καραμπίνα» και περιμένουμε να στήσει ο αντίπαλος, κι αν δε στήσει, χάνουμε, θυμώνουμε μαζί του και δεν του δίνουμε το χέρι.
Ας το συνειδητοποιήσουμε: Είμαστε μικρό άθλημα και, αν δε δουλέψουμε σκληρά σε όλα τα επίπεδα, ως μικρό άθλημα θα μας αντιμετωπίζουν.

Schrödinger's Cat είπε...

Η αρχική αποστολή της ΕΣΟ:

Προς τον
Υφυπουργό Πολιτισμού
Αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού κ. Γιάννη Ιωαννίδη

Κοιν:
Γενικό Γραμματέα Αθλητισμού κ. Σταύρο Δουβή
Διεύθυνση Αγωνιστικού Αθλητισμού/Τμήμα Λοιπών Αθλημάτων

ΘΕΜΑ: Εγγραφή στον ειδικό πίνακα του άρθρου 34 του ν. 2725/99 και το άρθρο 18 παρ. 8 του ν. 3708/08.

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Αξιότιμοι κύριοι,

Σχετικά με το θέμα της εγγραφής στον Ειδικό Πίνακα εξαιρετικών αγωνιστικών διακρίσεων των αθλητών από το 37ο Πανελλήνιο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ εθνικής κατηγορίας 2009 και της άρνησης σας να τους εγγράψετε σε αυτόν, θεωρώντας ότι δεν υπάγονται στις διατάξεις του νόμου, θεωρούμε τη θέση σας εσφαλμένη για τους ακόλουθους λόγους:
Από το έτος 1992 με τη ρητή διάταξη του νόμου 2009/1992 προβλέφθηκε ότι λαμβάνουν μοριοδότηση οι έφηβοι αθλητές – μαθητές λυκείου που κατακτούν με την ομάδα τους το διασυλλογικό πρωτάθλημα σκακιού Α εθνικής, υπό την απαραίτητη προϋπόθεση ότι έχουν συμμετάσχει σε ποσοστό άνω του 50% στους αγώνες της ομάδας τους. Η διάταξη αυτή καταργήθηκε με το άρθρο 18 του ν. 3708/08 και υπήχθη και το σκάκι στα κίνητρα του νόμου αυτού, αποτελεί όμως, κατά την άποψη μας, και τον οδηγό για την ερμηνεία των νέων διατάξεων, καθώς δεν είναι δυνατό να μεταβάλλεται προς το χειρότερο η αντιμετώπιση του σκακιού από την Πολιτεία.
Το έγγραφο της ΓΓΑ, το οποίο τέθηκε υπόψη μας επικαλείται τη διάταξη του άρθρου 34 του ν.2725/99, όπως ισχύει μετά την τροποποίηση του από το άρθρο 18 παρ. 8 του ν. 3708/08, το οποίο αναφέρει ότι: «γ) Στα ατομικά αθλήματα δεν λαμβάνεται υπ’ όψη η ομαδική βαθμολογία ή κατάταξη. Ως ατομικά αθλήματα νοούνται και τα ομαδικά αγωνίσματα αυτών. Οι αναφερόμενες διακρίσεις, πλην των Ολυμπιακών, Παγκοσμίων και Πανευρωπαϊκών Αγώνων, πρέπει να έχουν κατακτηθεί από τους αθλητές κατά την διάρκεια των τεσσάρων (4) τελευταίων ετών, πριν το ακαδημαϊκό έτος για το οποίο ο αθλητής υποβάλλει αίτηση εισαγωγής».
Από την διάταξη αυτή ρητά προκύπτει ότι στα ατομικά αθλήματα δεν λαμβάνεται υπόψη η ομαδική βαθμολογία ή κατάταξη. Αυτό είναι απολύτως ορθό, καθώς δεν νοείται π.χ. στο διασυλλογικό (ομαδικό) πρωτάθλημα στίβου ή κολύμβησης, όπου η βαθμολογία για το διασυλλογικό πρωτάθλημα γίνεται από το άθροισμα των βαθμολογιών των αθλητών στα επιμέρους αγωνίσματα, να λαμβάνουν μοριοδότηση όλοι οι αθλητές της πρωταθλήτριας ομάδας. Κάτι τέτοιο δεν συμβαίνει βέβαια στο σκάκι, όπου υπάρχει ομαδικό πρωτάθλημα σε κατηγορίες (Α εθνική, Β, Γ εθνική, τοπικά πρωταθλήματα) και γίνονται συναντήσεις ομάδων των συλλόγων και βέβαια υπάρχει νίκη/ήττα/ισοπαλία της ομάδας ως σύνολο στον αγώνα και όχι απλή ομαδική βαθμολογία, όπως προβλέπεται άλλωστε στον ισχύοντα Κανονισμό Αγώνων της ομοσπονδίας και στις προκηρύξεις των ομαδικών πρωταθλημάτων.

Schrödinger's Cat είπε...

(συνέχεια)

Αντίστροφα όμως, προβλέπει η ίδια διάταξη στη συνέχεια, ότι «ως ατομικά αθλήματα νοούνται και τα ομαδικά αγωνίσματα αυτών». Η διευκρίνιση αυτή έχει ως σκοπό να άρει τις αμφιβολίες, ακριβώς για τις περιπτώσεις όπου υπάρχει ομαδικό αγώνισμα, και να καθορίσει ότι και σε αυτή την περίπτωση θεωρείται ατομικό άθλημα και υπάγεται στην μοριοδότηση του ατομικού αθλήματος. Αναγνωρίζει δηλαδή ο νόμος, ότι σε ατομικά αθλήματα είναι δυνατό να υπάρξουν ομαδικά αγωνίσματα. Δηλαδή, όπως είναι π.χ. οι σκυταλοδρομίες 4 Χ 100 κλπ. στον στίβο, αντίστοιχα οι σκυταλοδρομίες στην κολύμβηση, στο τένις το διπλό ανδρών ή γυναικών, στο πιγκ πονγκ τα διπλά ανδρών/γυναικών, όπου έχουμε σε ένα ατομικό άθλημα διάφορα ομαδικά αγωνίσματα. Κατά τον ίδιο τρόπο στο σκάκι, το ομαδικό πρωτάθλημα είναι το ομαδικό αγώνισμα ενός ατομικού αθλήματος και κατά τη ρητή διευκρίνιση, η οποία τέθηκε ακριβώς για να μην υπάρχει οποιαδήποτε αμφισβήτηση για αυτά τα αγωνίσματα, θεωρείται και αυτό ατομικό άθλημα και λαμβάνει τις διακρίσεις του ατομικού αθλήματος.

Σημειώνουμε ότι με το προηγούμενο καθεστώς του άρθρου 26 του ν. 2009/92 υπήρχε ρητή αναφορά στα Πανελλήνια πρωταθλήματα και ρητή εξαίρεση των αγώνων κυπέλλου. Επιπλέον πρέπει να επισημανθεί ότι το κατ’ εξοχήν αρμόδιο Υπουργείο, το Υπουργείο Εθνικής Παιδείας και Θρησκευμάτων με την υπ. αριθ. Φ.125/156715/Β6/4.12.2008 εγκύκλιο του, που καθορίζει την εισαγωγή αθλητών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για το έτος 2009-2010 δεν περιλαμβάνει – και ορθά – κανένα τέτοιο περιορισμό, ούτε προβαίνει σε τέτοια ερμηνεία, αντίθετα αναφέρει μόνο ότι στα ατομικά αθλήματα δεν λαμβάνεται υπόψη η ομαδική βαθμολογία ή κατάταξη.

Πρέπει επιπλέον να σημειωθεί ότι η λογική της παραγράφου αυτής, όπως προκύπτει και από τη γραμματική της ερμηνεία, είναι να δώσει τις επεξηγήσεις για να άρει όλες τις αμφιβολίες. Έτσι στην πρώτη περίοδο ορίζει ότι στα ατομικά αθλήματα δεν λαμβάνεται υπόψη η ομαδική βαθμολογία, στην δεύτερη περίοδο ορίζει ότι θεωρούνται ατομικά αθλήματα και τα ομαδικά αγωνίσματα και στην τρίτη περίοδο καθορίζει το χρονικό περιθώριο, όπου πρέπει να έχουν κατακτηθεί αυτές οι διακρίσεις. Είναι σφάλμα της υπηρεσίας σας να θεωρεί τις δύο ρυθμίσεις ως ενιαία ρύθμιση, όπως τουλάχιστον προκύπτει από τις επιστολές σας, αντίθετα πρόκειται για δύο ξεχωριστές και αυτόνομες προβλέψεις του νόμου.

Θεωρώντας ότι θα πρέπει η ΓΓΑ να επανεξετάσει τη θέση της και να εγγράψει τους αθλητές μας στους ειδικούς πίνακες, καθώς η ερμηνεία την οποία δίνει στη διάταξη, είναι αβάσιμη και στερεί διακρίσεις από πολλά αθλήματα, είμαστε στη διάθεση σας για κάθε διευκρίνιση.


Με εκτίμηση,


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΜΑΚΡΟΠΟΥΛΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Μακάρι να τελειώσει η μοριοδότηση, για να τελειώσει και η ιστορία με τις 'αναπτυξιακές' σκακιέρες...

Johny B.

Ζήσης είπε...

Δημοσίευση στο παρόν blog το βράδυ ξημερώνοντας η 9 / 7 / 2009 μετά την κλήρωση και ΠΡΙΝ ξεκινήσει ο τελευταίος γύρος του φετινού Διασυλλογικού Πρωταθλήματος της Α΄Εθνικής.
http://skakistiko.blogspot.com/2009/07/blog-post.html

Πριν από δυόμιση περίπου χρόνια και επίσημα στη συνέλευση της ΕΣΣΑΘΜ αλλά και ανεπίσημα (όσοι παρακολουθείτε τα σκακιστικά forums ανατρέξτε) έλεγα ότι ένα πρώτο τεράστιο διοικητικό λάθος ήταν η απόφαση αναστολής του Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής του 2007. Ήταν μια μορφή διαμαρτυρίας άστοχη αλλά και επικίνδυνη για το προφίλ του αθλήματος στον έξω χώρο.
Πιστεύω όλοι να θυμάστε και την αντίδραση του υφυπουργού και την απαξιωτικές κρίσεις του απέναντι στο χώρο μας αλλά ακόμη και αν κάποιος είδε κάποιο όφελος από την κίνηση αυτή ας μας το πεί να το καταλάβουν και οι υπόλοιποι.
Πιστεύω ότι αυτές τις μέρες βλέπουμε και διαισθανόμαστε το δεύτερο μεγάλο λάθος.
Τον τρόπο διεξαγωγής του φετινού πρωταθλήματος.
Η γνώμη μου αυτή διατυπώθηκε από την πρώτη ημέρα ανακοίνωσης του σημερινού συστήματος .
Και στην τελευταία συνέλευση της ΕΣΣΑΘΜ μεταξύ άλλων ανέφερα ότι στους αγώνες της τελευταίας αγωνιστικής θα γελάσει και το παρδαλό κατσίκι.
Οι γραμμές αυτές γράφονται μετά την κλήρωση του τελευταίου γύρου και μια μέρα ΠΡΙΝ γίνει η τελευταία αγωνιστική.
Αυτή την ώρα πιστεύω ότι αύριο θα γελάσει και ο κάθε πικραμένος. Ας ελπίσουμε ότι κάνω λάθος και δεν διαισθάνομαι σωστά του τι συμβαίνει μια που είμαι μακριά από τον χώρο αγώνων.
Άλλωστε η πρώτη σοβαρή παρενέργεια ήρθε πριν ξεκινήσουν οι αγώνες με την απουσία κορυφαίου Έλληνα σκακιστή που πιστεύω ότι έχει σχέση και με τον τρόπο διεξαγωγής του πρωταθλήματος
Αλλά ότι και να λέω κάντε όλοι σας μια απλή σκέψη.
Πάρτε τις δέκα πρώτες ομάδες της βαθμολογίας.
Πέστε ότι οι συνθέσεις ήταν εξαμελείς με ελεύθερη σύνθεση (και με αυτούς που έχουν στην δύναμή τους)
Και κάντε ένα πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής.
Αναλογιστείτε την ποιότητα αυτού του Πρωταθλήματος την προβολή του αλλά και τα οφέλη που θα είχαν οι επαγγελματίες σκακιστές που θα συμμετείχαν. Και φυσικά η Ομοσπονδία θα μπορούσε άμεσα να καλύψει όλα τα έξοδα των Ομάδων αλλά και να περισσέψουν χρήματα για την ανάπτυξη !!!!
Όπως καταλαβαίνεται ίσως όλοι θα ήταν κερδισμένοι !!!
Και πολύ φοβάμαι ότι το λάθος αυτό θα έχει περισσότερες παρενέργειες στο επόμενο Πρωτάθλημα του χρόνου.

Και ελπίζω να κάνω λάθος και αύριο να είναι όλοι ευχαριστημένοι από το πρωτάθλημα που τελειώνει.
Αν δεν γίνει αυτό ας προβληματιστούν τουλάχιστον κάποιοι για το πού πάμε που βρισκόμαστε και τι θέλουμε τέλος πάντων …
Με την ελπίδα ότι κάποιοι θα ακούσουν και θα κρίνουν και λιγότεροι θα προσπαθήσουν να γελοιοποιήσουν τις παραπάνω επισημάνσεις (όπως παλαιότερα …) καληνυχτίζω.
Γκουτιούδης Ζήσης
9/7/09


Το παραπάνω κείμενο νομίζω μπορεί να θυμίσει γεγονότα που δικαιολογούν (άδικα ίσως) την αποστολή της παραπάνω επιστολής προς την ΕΣΟ Ελλάδος !!!!!!
Εκείνο όμως που με λυπεί περισσότερο είναι ότι κατορθώσαμε στο σκακιστικό χώρο να χάσουμε κεκτημένα πολλών χρόνων με λανθασμένες επιλογές και πολύ πολύ γερασμένες και μπαγιάτικες συνταγές .
Τελικά ελπίζω να μην αναστείλει η ΕΣΟ (Ελλάδος βεβαίως βεβαίως !!! ) κάποιο από τα επόμενα πρωταθλήματα σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την παραπάνω επιστολή !!!!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το συγκεκριμένο θέμα συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο., την οποία παρακολούθησα ως θεατής. Ήταν σαφής η αίσθηση αδικίας που ένιωθαν οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι των συλλόγων, αλλά δεν προσπάθησαν να διερευνήσουν βαθύτερα τι μπορούν να κάνουν για να αναστρέψουν την αρνητική εικόνα που υπάρχει για το σκάκι σε αρκετές βαθμίδες της πολιτικής εξουσίας και ίσως σε ορισμένα στρώματα της ελληνικής κοινωνίας.

Πολύ περισσότερο, η διοικούσα παράταξη φάνηκε να υιοθετεί την άποψη ότι η σκακιστική κοινότητα δεν έχει ευθύνη γι' αυτή την κατάσταση. Ή να πιστεύει ότι η εικόνα προκύπτει με αυθαίρετες διαδικασίες, άσχετες με τα τεκταινόμενα στο ελληνικό σκάκι.

Η στάση αυτή τονίστηκε με την απόφαση να μην παραπεμφθούν προς διερεύνηση στο Πειθαρχικό Συμβούλιο τα γεγονότα του τελευταίου γύρου στο Διασυλλογικό Πρωταθλήματος Α΄ Εθνικής 2009. Παρά τα άφθονα στοιχεία που δημιουργούν εύλογες υποψίες για προσυμφωνημένα αποτελέσματα, προτιμήθηκαν τα ευχολόγια και οι προτάσεις για μείωση των πιθανοτήτων να επαναληφθεί το φαινόμενο.

Ιδιαίτερα θλιβερή ήταν η εικόνα του Δ.Σ., όταν μέλη της διοικούσας παράταξης διαφωνούσαν μεταξύ τους για το ποια προσυμφωνημένα αποτελέσματα επιτρέπονται ηθικά και ποια όχι.

checker είπε...

Η αλήθεια είναι ότι αν δεν υπερασπίζουμε εμείς που ασχολούμαστε το κύρος του αθλήματος γιατί να το υπερασπιστούν άλλοι που δεν ασχολούνται με αυτό ! Σε άλλα αθλήματα ο αγώνας θα γινόταν να μην φανεί πουθενά ότι κάποιο αποτέλεσμα είναι προσυμφωνημένο..:) και εμείς λέμε έλα μωρέ,...όντως σαν να παίζουμε μία παρτίδα τάβλι,..τώρα αν κάποιοι στο υπουργείο πούνε έλα, μωρέ αυτοί συμφωνούν 12 σκακιέρες ισοπαλία για να βγάλουν πρωταθλητή πίνοντας το καφεδάκι τους στο υπουργείο και συνεχίσουν χαβαλεδιάζοντας λέγοντας αυτά ούτε στο τάβλι δεν γίνονται,..μπορεί να έχουν άδικο που πίνουν καφέ αντί να δουλεύουν,..:)αλλά μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς για αυτά που λένε ; :) :)

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Μια ιδιαίτερα ενοχλητική παράμετρος της υπόθεσης είναι ότι στην ίδια συνεδρίαση λίγο νωρίτερα είχε παραπεμφθεί στο Πειθαρχικό μια 17χρονη σκακίστρια για ανάρμοστη συμπεριφορά. Η συμπεριφορά που περιγράφηκε ήταν πράγματι προς διερεύνηση, όχι όμως περισσότερο από όσα συνέβησαν στην Α΄ Εθνική και δεν καταγράφηκαν καν στην επίσημη έκθεση η οποία κατατέθηκε στο Δ.Σ.

Ορέστης Κ. είπε...

Μπράβο ρε Ομοσπονδία.
Μπράβο Μακρόπουλε, μπράβο Νικολόπουλε, μπράβο Σκυριανόγλου, μπράβο Δρεπανιώτη, μπράβο σε όλους.

Στο πειθαρχικό τα 17χρονα κοριτσάκια, ούτε νύξη για διερεύνηση στα στημένα αποτελέσματα της Α΄ Εθνικής.

Μπράβο σας.

Ανώνυμος είπε...

Μέχρι στιγμής ο διάλογος ήταν ευπρεπής, ας τον κρατήσουμε έτσι παρακαλώ!

AEK Chess Club είπε...

Το θέμα είναι σίγουρο ότι δε θα περάσει έτσι από κάποια σωματεία. Η ΓΓΑ θα ενημερωθεί γι αυτά που συνέβησαν στο Διασυλλογικό και ελπίζω να πάρει θέση και ας μην κάνει καμία κίνηση το ΔΣ της ΕΣΟ. Ίσα ίσα που θα έχει και αρνητικό αντίκτυπο το ότι παρέβλεψε το γεγονός στη χθεσινή της συνεδρίαση. Και ευτυχώς που κρατώνται πρακτικά. Έπεται συνέχεια...

Φ. Αρμπής

Γκουτιούδης είπε...

Ρε παιδιά παρακολουθώντας τα τελευταία γεγονότα θυμήθηκα ένα άρθρο του προέδρου κ. Μακρόπουλου στην σκακιστική στήλη της σαββατιάτικης Ελευθεροτυπίας πριν λίγα χρόνια όταν ο τότε υφυπουργός κ. Ορφανός δεχόταν τις δικαιολογημένες ίσως βολές του.
Όμως στο άρθρο αυτό οι σοβαρές κατηγορίες για την στάση του απέναντι στη σκακιστική κοινότητα δέχτηκε από τον ίδιο συντάκτη και ο ακόμη προηγούμενος υφυπουργός της προηγούμενης κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ ο κ. Βενιζέλος.
Έχουμε και λέμε λοιπόν από την πέννα και τα λόγια ανθρώπων της διοίκησης της ΕΣΟ (Ελλάδος βεβαίως βεβαίως ..).
Οι τρεις υφυπουργοί των δύο μεγάλων κομμάτων που κυβέρνησαν τη χώρα τα τελευταία δέκα χρόνια ( Βενιζέλος, Ορφανός, Ιωαννίδης) τα βάλαν όλοι με το σκάκι θέλοντας να το εξαφανίσουν από προσώπου γης.
Ενώ όλοι εμείς κάνουμε ότι είναι δυνατόν να το υπερασπιστούμε !!!!
Αναρωτήθηκε τόσα χρόνια κανείς μήπως δεν είναι στραβός ο γιαλός αλλά μήπως στραβά αρμενίζουμε ;;;;;;;;;;;;
Χρησιμοποιώντας βεβαίως βεβαίως σκουριασμένες και κατεστραμμένες πυξίδες ;;;;
Λέω μήπως ;;;;;

Ανώνυμος είπε...

1) Ο θεσμός των μορίων έχει ως στόχο να βοηθήσει τους εφήβους που έχουν δαπανήσει αρκετό χρόνο και χρήμα στην ενασχόληση τους με το σκάκι. Είναι με άλλα λόγια ένα είδος ανταμειβής των κόπων τους και του χρόνου που ξόδεψαν (ο οποίος υπό άλλες συνθήκες θα πήγαινε θεωρητικά στο διάβασμα. Συνεπώς με αυτή τη σκοπιά δεν πιστεύω πως πρέπει να καταργηθούν. Η ΛΟΓΙΚΗ ΤΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ ΝΑ ΨΑΧΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΥΚΟΛΗ ΛΥΣΗ ΣΕ ΟΛΑ ΤΑ ΘΕΜΑΤΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΜΕ ΤΟ ΘΕΣΜΟ ΤΩΝ ΜΟΡΙΩΝ- ΤΑ ΜΟΡΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΑΥΤΟΣΚΟΠΟΣ ΕΠΕΙΔΗ ΜΟΝΟΙ ΜΑΣ ΤΟ ΕΠΙΛΕΓΟΥΜΕ!
2)α.Το σκάκι είναι ένα καθαρά ατομικό άθλημα! Το ότι δημιουργήθηκαν τα διασυλλογικά πρωταθλήματα δηλώνει μόνο την ανάγκη των επαγγελματιών σκακιστών να συμπληρώσουν το εισόδημά τους. β.Επιπλέον έχουμε μάλλον αγνοήσει κάτι βασικότατο: στο μπάσκετ, το ποδόσφαιρο κλπ, υπάρχει ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ!!! Υπάρχει μια μπάλα η οποία μοιράζεται μεταξύ των συμπαικτών με κάποιον κοινό σκοπό. Στο διασυλλογικό πρωτάθλημα σκάκι δεν τίθεται θέμα συνεργασίας, κάθε παίκτης προσπαθεί για το καλύτερο ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη σκακιέρα του! Με ποια έννοια λοιπόν το χαρακτηρίζουμε "ομαδικό"; Αν κατάλαβα καλά, κάτι τέτοιο αναφέρεται εμμέσως πλην σαφώς και στο άρθρο.
3) Είναι λάθος η μη διεξαγωγή ενός διασυλλογικού πρωταθλήματος ή οι σύντομες ισοπαλίες του τελευταίου γύρου. Όλα αυτά, προφανώς αμαυρώνουν την εικόνα του αθλήματος. Όμως περισσότερο κακό γίνεται με την κακή διεξαγωγή των κλιμακίων της ΕΣΟ και -συνεπώς- την αναποτελεσματικότητα των Ελλήνων αθλητών σε διεθνή πρωταθλήματα (ειδικά όσο μεγαλώνουν οι ηλικιακές κατηγορίες, τόσο αυξάνεται η απόσταση από την κορυφή), την κακή οργάνωση και έλλειψη υποδομής των πολυάριθμων συλλόγων, τις απαράδεκτες συνθήκες διεξαγωγής ορισμένων τουρνουά και γενικότερα τη λανθασμένη λογική με την οποία προσεγγίζουμε όλοι μας το άθλημα- το οποίο πάσχει ήδη από έλλειψη οικονομικών πόρων και υποστήριξης των ΜΜΕ (τα οποία κινούν πλέον τα πάντα).

Με λίγα λόγια πρέπει,για να μας σεβαστούν, να μάθουμε να σεβόμαστε πρώτα εμείς οι ίδιοι(διοίκηση, προπονητές και παίκτες) αυτό που κάνουμε.

(υστερόγραφο:έχω μοριοδοτηθεί στο παρελθόν, άρα συγχωρέστε με αν μιλάω κάπως απόλυτα για το θέμα)

Kostas Oreopoulos είπε...

Λογικότατη η απάντηση της ΓΓΑ. Σου λέει, έβαλες 12 σκακιέρες (μπορείς να τις κάνεις και 20) και μέσα σε αυτές μπορείς να έχει έναν άσχετο, που θα πάρει τα μόρια επειδή οι άλλοι είναι καλοί. Είναι λογικό αυτό? Οχι.

Αντί αυτού, θα έπρεπε να υπάρχει στρατηγική (εεε πως?) από τη ΕΣΟ, να διερευνήσει τις προθέσεις της ΓΓΑ, και να μην απαξιώσει ΚΑΘΕ ομαδική διοργάνωση του αθλήματος (πχ εφηβικά διασυλλογικά).

Με την τακτική αυτή, πάει για μαλλί και βγαίνει αλα Κετσπάγια (που είναι και επίκαιρο θέμα :))

Εγώ προσωπικά δεν βλέπω όραμα στην αναβάθμιση του αθλήματος στην συνείδηση του Έλληνα. Χωρίς κάτι τέτοιο, το σκάκι στο μυαλό τον πολλών, θα είναι η άλλη όψη (που ποτέ δεν χρησιμοποιούν) στην ταβλιέρα.

Πιστεύω ότι η απεμπόληση του δικαιώματος της διοργάνωσης της σκακιστικής ολυμπιάδας (χωρίς να ξέρω τους λόγους) ήταν τεράστιο έγκλημα για το άθλημα στην χώρα. Τα πάντα είναι πολιτική, και μια τέτοια μεγάλη διοργάνωση , αργά η γρήγορα θα έπαιζε το ρόλο της.

checker είπε...

Εντάξει, μη τα ισοπεδώνουμε όλα,,..ούτε αυτό βοηθάει...μπορεί κάποιες αποφάσεις της Ε.Σ.Ο να είναι για γέλια (βλέπε πρωτάθλημα Α' Εθνικής), καλά για το υπουργείο δεν μιλάω είναι σε μεγάλη νιρβάνα σε σχέση με το άθλημα,...αλλά το σκάκι τα τελευταία χρόνια από λόγους που θα ήταν χρήσιμο να μελετήσει κανείς και να μας παρουσιάσει...γνωρίζει άνθηση...και θα είναι τουλάχιστον μικροπρεπείς όποιος δεν το παραδεχθεί...η βιβλιογραφία από το Σαπιέρα που ξεκίνησα εγώ έχει εμπλουτιστεί αρκετά, τα διεθνή τουρνουά πλέον είναι πάρα πολλά που γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα, τα τουρνουά στην Αθήνα από εκεί που ήταν κάποτε το χειμώνα μόνο οι Αμπελόκηποι που κάνανε τώρα,έχεις και επιλογές...η Νίκαια για άλλη μία φορά έσπασε το ρεκόρ συμμετοχής στο τουρνουά,..κ.τ.λ
Τώρα βέβαια εκτός από την ποσότητα αυτό που μετράει είναι και η ποιότητα εδώ τα πράγματα δεν είναι τόσο ανθηρά,..αλλά εδώ αγγίζεται ένα κοινωνικό πρόβλημα και όχι σκακιστικό..όσο ποιότητα λοιπόν, θέλει ο Ολυμπιακός ή ο Παναθηναϊκός ή βάλτε όποια ομάδα θέλετε στο ποδόσφαιρο που αρκούνται παράγοντες και φίλαθλοι να πάρουν το πρωτάθλημα και με μισό γκολ και έχουμε φτάσει να το θεωρούμε και μαγκιά αν είναι και στημένο..άλλο τόσο νοιάζεται και ο σκακιστικός παράγοντας που παινεύεται για το ότι οργάνωσε μαζικές διοργανώσεις...

Ανώνυμος είπε...

Εκτός από τα μόρια πρέπει να αρθεί και η μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων γιατί κάποιοι ανίδεοι πληρώνονται καλά από εμάς και μας ειρωνεύονται και από πάνω.Πρέπει να τον βάλουμε να τρέξει και να πέξει σκάκι,να δούμε τι θα κάνει καλύτερα από τα δύο...

checker είπε...

Εντάξει επειδή η απάντηση σου πατάει και πάνω στην δικιά μου τοποθέτηση σε καμία περίπτωση δεν θα μπω στην απλούστευση σύγκρισης ιδιωτικού και δημόσιου που πας να μπεις, και που αποπροσανατολίζει έτσι και αλλιώς την συζήτηση,.. για τον απλούστατο λόγο ότι και στο ιδιωτικό, η λογική τρέχω τρομοκρατημένα γιατί κάποιος άλλος που διψάει να αβγατίσει την τσέπη του πάνω στην πλάτη μου και που μπορεί να είναι το ίδιο άχρηστος φοβάμαι μην με πετάξει στο δρόμο, επίσης δεν με αντιπροσωπεύει. Εξάλλου υπάρχει και η γελοιότητα με τις συμβάσεις στο δημόσιο (γιατί αυτή η ιδεολογία υπάρχει στην εποχή μας,..)που σημαίνει μόλις μάθει κάποιος την δουλειά τον πετάμε έξω, και έτσι αυξάνουμε και την πίτα των ψηφοφόρων γιατί κάποιος άλλο επίσης θα παρακαλέσει για την συμβασούλα..
Τέλος πάντων αν ήξερα ότι θα προκαλούσε η τοποθέτησή μου μία τόσο απλουστευμένη απάντηση δεν θα την έκανα..τουλάχιστον ως προς το πολιτικό σκέλος της..για τα άλλα εμμένω,...:)

checker είπε...

Μεγάλη η αγανάκτηση της Ε.Σ.Ο από την πολιτεία,....χαχαχαχα
δείτε το: http://www.blackqueen.net/website/

Άλλος είπε...

Έχει και καλά αυτός ο αποκλεισμός του "ομαδικού" πρωταθλήματος σκάκι Α' Εθνικής από τη μοριοδότηση :
α)Τουλάχιστον θα αποκλεισθεί το φημολογούμενο ότι γονείς "επιδοτούν τη συμμετοχή" ξένων σκακιστών να συμμετάσχουν στην ομάδα, που αγωνίζονται τα παιδά τους, με ουσιαστικό σκοπό να πάρουν τα παιδιά τους μόρια για τα Πανεπιστήμια, σε περίπτωση που αυτή βγει πρωταθλήτρια.
β)Τουλάχιστον θα σταματήσει το "παιδομάζωμα" από ομάδες της Α' Εθνικής, που ευαγγελίζονται πρωταθλήματα (και τα αντίστοιχα "μόρια για τις Πανελλήνιες") στο νεανικό πληθυσμό και "απομυζούν" άλλα σωματεία
γ)Τουλάχιστον θα επανέλθει η ιδέα μείωσης του αριθμού σκακιερών στα Πρωταθλήματα των εθνικών κατηγοριών.

Ανώνυμος είπε...

α) Το παράδειγμα με την ομαδική (συλλογική) βαθμολογία σε αγώνισμα δρόμου είναι, κατά την άποψή μου, το πλέον κοντινό για την εξέταση του θέματος. Αν στο παραπάνω αγώνισμα μοριοδοτείται όλη η ομάδα, τότε έχουμε σαφή μεροληψία σε βάρος του σκακιού. Οποιαδήποτε αναφορά στα (όντως γελοία) διοργανωτικά και αγωνιστικά του πρωταθλήματος Α' εθνικής απλά αποπροσανατολίζουν την συζήτηση.

β) Πέρασα τα εφηβικά μου χρόνια εδώ και δύο δεκαετίες και δεν θυμάμαι να υπήρχε τοτέ θέμα μοριοδότησης διακεκριμένων σκακιστών. (και να υπήρχε μου ήταν αδιάφορο καθότι ήμουν και παραμένω μετριότατος παίκτης). Τα μόρια τα έμαθα προσφάτως όταν έστειλα τον γιό μου στο σύλλογο. Δεν μπορώ να μπω στο μυαλό των γονέων που στέλνουν ένα παιδί δημοτικού να παίξει σκάκι με το ενδεχόμενο να πάρει κάποια μόρια όταν τελειώσει το λύκειο και προσωπικά που είναι αδιάφορο σε σχέση με τα όσα άλλα μπορεί να κερδίσει ένα παιδί από την ενασχόληση με το σκάκι. Επιπλέον, δεν γνωρίζω κανέναν από τους συναθλητές εκείνων των χρόνων που να μην κατάφερε να εισαχθεί στην σχολή της αρεσκείας του με τον ορθόδοξο τρόπο. (διάβασμα λέγεται και είναι απλό σε σχέση με το αγωνιστικό σκάκι).
Τέλος, αν βασίζουμε την άνθηση (ή μαζικότητα έστω) του αθλήματος στην μοριοδότηση, νομίζω ότι θα έχουμε πολλά παιδάκια στα σχολικά τα οποία θα ψάχνουμε όταν κλείσουν τα 18 και πάρουν τα μόρια.

ΠΖ

Ανώνυμος είπε...

@anonymous

"α) Το παράδειγμα με την ομαδική (συλλογική) βαθμολογία σε αγώνισμα δρόμου είναι, κατά την άποψή μου, το πλέον κοντινό για την εξέταση του θέματος. Αν στο παραπάνω αγώνισμα μοριοδοτείται όλη η ομάδα, τότε έχουμε σαφή μεροληψία σε βάρος του σκακιού. Οποιαδήποτε αναφορά στα (όντως γελοία) διοργανωτικά και αγωνιστικά του πρωταθλήματος Α' εθνικής απλά αποπροσανατολίζουν την συζήτηση. "


Oxi akribos. Diladi, ston anomalo dromo einai ypoxreomenes oi omades na katevazoun efivous i oxi? Nomizo pos oxi. Sto skaki ypoxreousai na katevazeis efivous, akoma ki an einai metrioi.

An xerei kapoios as mas diafotisei gia ton anomalo dromo.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το πνεύμα του νόμου είναι η επιβράβευση όσων νέων είναι αρκετά ισχυροί για να συμμετέχουν σε ομάδες που κερδίζουν πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής. Υπάρχει λοιπόν μια σημαντική διαφορά ανάμεσα στα ομαδικά αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων όπως οι σκυταλοδρομίες στίβου και κολύμβησης και στο σκακιστικό διασυλλογικό πρωτάθλημα: στα άλλα η επίδοση δεν αποτελεί απλά άθροισμα των επί μέρους επιδόσεων των μελών της ομάδας (όπως στο σκάκι), αλλά η επίδοση του ενός μπορεί να επηρεάσει καθοριστικά την επίδοση των υπολοίπων ατόμων (π.χ. αν πέσει και δεν παραδώσει την σκυτάλη)

Όπως με πληροφορούν όμως, αντίστοιχα διασυλλογικά πρωταθλήματα με το δικό μας υπάρχουν σε άλλα ατομικά αθλήματα, π.χ. τένις και πιγκ-πογκ, όπου η ομαδική βαθμολογία όντως προκύπτει από άθροισμα των επί μέρους ατομικών αναμετρήσεων. Αυτό που δεν γνωρίζω είναι κατά πόσο στην ομάδα επιβάλλεται να υπάρχουν νεανικές αναμετρήσεις ή προκύπτουν μόνο εφόσον ένας έφηβος ή μια νεανίδα είναι αρκετά ισχυροί για να αντιμετωπίσουν κάποιον ενήλικα της αντίπαλης ομάδας. Ξέρει κανείς κάτι περισσότερο;

Αυτή η πιθανή διαφορά ανάμεσα στο σκάκι και στα άλλα αθλήματα δεν είναι αμελητέα, όπως δεν είναι αδιάφορος ο αριθμός των σκακιερών μιας ομάδας. Στο δικό μας διασυλλογικό πρωτάθλημα ένας έφηβος ή μια νεανίδα μπορεί να πετύχει 10% και να πάρει μοριοδότηση, αρκεί η υπόλοιπη ομάδα να έχει ικανοποιητική απόδοση για να κερδίσει το πρωτάθλημα. Ο μοναδικός περιορισμός είναι να έχει παίξει σε 50% των συναντήσεων. Προφανώς, όσο περισσότερες σκακιέρες, τόσο μικρότερη σημασία έχει η απόδοση ενός συγκεκριμένου παίκτη.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Καποιες διευκρινησεις για ν'ακριβολογουμε:
Στα πρωταθληματα ανωμαλου δρομου καθε δρομεας τρεχει μονος του,και η ομαδικη βαθμολογια προκυπτει απο το αθροισμα των χρονων των πρωτων ν δρομεων της ομαδας(ν=3-5 αν θυμαμαι καλα).Δεδομενου του γεγονοτος οτι οι αθλητες δεν γυμναζονται μαζι,οι αποστασεις ειναι μεγαλες και δεν υπαρχει οπτικη επαφη,ειναι εξαιρετικα δυσκολο ως αδυνατο να αναπτυχθει ομαδικη τακτικη,και στην πραξη τρεχει καθενας μονος του.Αντιστοιχος τροπος βαθμολογιας υπαρχει στην ποδηλασια δρομου αλλα εκει η τακτικη παιζει μεγαλο ρολο.Αντιθετα οι σκυταλοδρομιες ειναι ομαδικο αθλημα,αφου πολυ σημαντικες ειναι οι αλλαγες σκυταλης και μια ομαδα με καλες αλλαγες μπορει να κερδισει μια απροπονητη αντιπαλο κι ας εχει η τελευταια καλυτερους δρομεις.
Στα ομαδικα τενις και πιγκ-πογκ οι αντιπαλοι παιζουν ολοι εναντιον ολων(κατι σαν σβενιγκεν),και αυτο θα οδηγουσε σε αστειες καταστασεις αν ηταν υποχρεωτικη η παρουσια teenager στην συνθεση των ομαδων.Γενικοτερα ομως οσα αθληματα,με πρωτο το ποδοσφαιρο,επιβαλουν συμμετοχη νεαρων στα διασυλλογικα,εξαιρουν την ανωτερη κατηγορια τους,για ευνοητους λογους.Εμεις οχι μονο γεμισαμε την Α'Εθνικη με πιτσιρικια,την διογκωσαμε κιολας σε εκρηκτικο βαθμο..
Νομιζω οτι το πνευμα του νομου ειναι να βραβευσει τους αθλητες εκεινους που ειναι κορυφαιοι στο αθλημα τους σε Πανελληνιο επιπεδο(χωρις ηλικιακα ορια),και αν θυμαμαι καλα υπαρχουν
(η τουλαχιστον υπηρχαν) ξεχωριστες μοριοδοτησεις για οσους ειναι καλυτεροι στην ηλικιακη τους κατηγορια.
Ειχαμε βρει μια "νεοελληνικη" πατεντα για να αρμεγουμε μορια απο το συστημα,τωρα μας πηραν χαμπαρι, και φωναζουμε κιολας;
Να διευκρινησω οτι ειμαι αντιθετος σε καθε μοριοδοτηση,οπως και σε καθε επιδοτηση,αθλητη απο δημοσιους φορεις,αλλα πολυ περισσοτερο οσον αφορα σκακιστες.Υποτιθεται οτι το σκακι καλλιεργει κριση,μνημη,κτλ.Ποσο δυσκολο ειναι για ενα κορυφαιο νεαρο σκακιστη να κατσει να διαβασει για να περασει σε μια ανωτατη σχολη;Και αν δεν ειναι διατεθειμενος να το κανει,τι εγγυαται οτι θα αλλαξει αποψη οταν περασει στην σχολη;
Τα παιδια που ενηλικιωνονται,ηδη τα ψαχνουμε.Αμφιβαλω αν υπαρχει αλλη χωρα με τοσους ανενεργους σκακιστες 20-25 χρονων με Elo ανω απο 2050..

γυμνός Βασιλιάς είπε...

Επιτέλους θα απαλλαγεί το σκάκι στη χώρα μας από αυτό που δεν συνέβαινε σε κανένα άλλο άθλημα. Ήταν το κοινό "αμαρτωλό" μας μυστικό : Καταξιωμένοι σκακιστές από το εξωτερικό συμμετείχαν σε σκακιστικές ομάδες και βοηθούσαν ελληνόπουλα, που συμμετείχαν στις ίδιες ομάδες, να εισαχθούν στα ελληνικά πανεπιστήμια.
Η κοινή γνώμη, όμως, ανακάλυψε το μυστικό μας και φώναξε (με τρόπο "ανορθόγραφο", βέβαια ....)ότι ο "Βασιλιάς (των αθλημάτων) είναι γυμνός" και τότε καταλάβαμε κι εμείς την γύμνια μας.

Παπινιανός είπε...

Θα διαφωνήσω σε κάποια πράγματα με τους παραπάνω. Δεν θέλω να μπω στη συζήτηση για τη σκοπιμότητα των μορίων, κατά πόσο δηλαδή κάνουν καλό ή όχι στο σκάκι, στα παιδιά κλπ. καθώς υπάρχουν άλλοι πλέον αρμοδιότεροι. Αλλά μιας και από αυτό εδώ το blog είχα αναδείξει το θέμα του νέου νόμου επιτρέψτε μου να πω την άποψη μου. Αυτό που ξέρω είναι ότι το σκάκι πρέπει να αντιμετωπίζεται όπως όλα τα άλλα αθλήματα, οπότε από τη στιγμή που έχουν μόρια αυτά τα αθλήματα, γιατί να μην έχει το σκάκι.
Η λογική της ΓΓΑ και του συντάκτη της είναι κομπλεξική και λανθασμένη (την άκουσα και προφορικά και πιστέψτε ήταν απίθανη). Υπάρχει μεγάλη διαφορά να βγαίνεις πρωταθλητής από αθροιστική βαθμολογία, πράγμα που απαγορεύεται, από το να βγαίνεις πρωταθλητής έτσι όπως είναι το διασυλλογικό. Αθροιστική βαθμολογία (ή το παράδειγμα του ανώμαλου δρόμου) σημαίνει ότι η πρωταθλήτρια ομάδα στο σκάκι θα έβγαινε ανάλογα με τα πλασαρίσματα των αθλητών της στα νεανικά πρωταθλήματα, στο γυναικείο και στο αντρικό πρωτάθλημα !!! Αντίθετα εδώ έχουμε ομάδες που κατεβαίνουν σε αγώνα απέναντι σε μια άλλη ομάδα και κάθε αγώνας έχει νίκη/ήττα/ισοπαλία, η ομάδα παίρνει βαθμούς, σημειώνει πόντους κλπ. Έχει αρχηγό που δίνει ή δεν δίνει εντολή για ισοπαλία (για να θίξουμε ένα άλλο θέμα), παίκτη που παραβιάζει τη θέση του μήπως κερδίσει και έτσι κερδίσει η ομάδα κλπ.
Στο επιχείρημα για τους καλούς και κακούς παίκτες, επιτρέψτε μου να απαντήσω ότι αυτό συμβαίνει σε όλα τα ομαδικά αθλήματα (π.χ. για εμάς τους παλιότερους, θα γινόταν ποτέ ο Καμπούρης πρωταθλητής Ευρώπης αν δεν υπήρχε ο Γκάλης και ο Γιαννάκης? Τα προνόμια τα πήρε κανονικά).
Σε κάθε περίπτωση αυτό που δείχνει η απάντηση της ΓΓΑ είναι την άποψη που έχει για το σκάκι, όπως χαρακτηριστικά ειπώθηκε "εσείς δεν είσαστε άθλημα, δεν έπρεπε να είσαστε εδώ" και αναδεικνύει τις ελλείψεις της πολιτικής της ομοσπονδίας σε αυτό το θέμα.

Σπυρακόπουλος Ιωάννης είπε...

Ειλικρινά απορώ γιατί δημιουργήθηκε τώρα αυτό το θέμα και όχι όταν δημοσιεύτηκε ο νόμος, ο οποίος είναι σαφέστατος. Αναφέρεται σε ομαδικά αγωνίσματα ατομικών αθλημάτων. Και είναι τελείως αυτονότο ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει για το σκάκι, γιατί είναι μόνο ατομικό αγώνισμα. Και στα διασυλλογικά πρωταθλήματα το αγώνισμα είναι ατομικό.
Επιπλέον, πιστεύω ότι η ουσία της απάντησης της ΓΓΑ είναι στη δεύτερη παράγραφο. Και ο στίβος είναι ατομικό άθλημα αλλά έχει και ομαδικά αγωνίσματα, τις σκυταλοδρομίες. Ομαδικό αγώνισμα δεν είναι το διασυλλογικό πρωτάθλημα φυσικά! Σε αυτήν την περίπτωση θα έπρεπε όλοι οι αθλητές της πρωταθλήτριας ομάδας, που συνήθως είναι ο Πανελλήνιος να πάιρνουν όλοι τα μόρια, αν ίσχυε η λογική της Ε.Σ.Ο! Αυτό όμως είναι λογικό να μη συμβαίνει για ευνόητους λόγους.
Το πρόβλημα δημιουργείται γιατί κάποιοι λανθασμένα διέδιδαν επί μήνες ότι τα παιδια δικαιούνται μόρια από τα διασυλλογικά, ενώ ήταν σαφές, από την ανάγνωση του νόμου, ότι κάτι τέτοιο δε ήταν δυνατό να συμβεί!

Παπινιανός είπε...

Μα ακριβώς για το θέμα αυτό ο νόμος προβλέπει ότι δεν λαμβάνεται υπόψη αθροιστική βαθμολογία. Έτσι δεν βγαίνει ο Πανελλήνιος στο στίβο, ο Ολυμπιακός/Παναθηναϊκός στην κολύμβιση κλπ.
Όμως ένα ατομικό άθλημα μπορεί να έχει ομαδικό αγώνισμα. Π.χ. η κωπηλασία εκτός από το ατομικό έχει και το ομαδικό (τετράκωπος, οκτάκωπος).
Το ομαδικό στο σκάκι δεν είναι αθροιστική βαθμολογία. Όπως ανέφερα παραπάνω δεν βγαίνει η βαθμολογία της ομάδας από τα πλασαρίσματα στα πρωταθλήματα των σκακιστών.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι μας ενοχλεί περισσότερο από το υφος της επιστολής της ΓΓΑ η ορθότητα των επιχειρημάτων τους.(ή η έλλειψη βάσης των δικών μας)

Το πρόβλημά μας ως σκάκι είναι ότι θέλουμε και την πίτα ολόκληρη , και τον σκύλο χορτάτο.

Δηλαδή θέλουμε να έχουμε την απόλυτη ελευθερία στην διαμόρφωση των πρωταθλημάτων για να προωθήσουμε πολιτικές ανάπτυξης στο σκάκι χωρίς όμως να χάνουμε κανένα προνόμιο που έχουν τα άλλα αθλήματα


Έχουμε δημιουργήσει ένα πραγματικά καινοφανές σύστημα με ανδρικές,εφηβικές,νεάνιδες κλπ τόσο ως προς τα άλλα αθλήματα όσο και ως προς τις διοργανώσεις άλλων σκακιστικών ομοσπονδιών και μάλιστα η δομή αυτή κάθε λίγο τροποποιείται. (αυξομείωση σκακιερών προσθήκη νέων κατηγοριών ή αλλαγή ορίων κλπ).(Στο ποδόσφαιρο το αντίστοιχο θα ήταν να γινεται το πρωτάθλημα τις μισές χρονιές με 12 παίκτες)

Και αυτό το πρωτάθλημα το οποίο δεν εντάσσεται σε καμία περίπτωση του νόμου (επιχείρημα Δ ΓΓΑ) θέλουμε να απολαμβάνει ίδια προνόμια με τα πρωταθλήματα των άλλων αθλημάτων. Οποιοσδήποτε αντικειμενικός κριτής καταλαβαίνει ότι το αίτημα είναι ανυπόστατο.

Είναι επίσης προφανές ότι στο πρωτάθλημα ανδρών ο νομοθέτης δίνει τα μόρια σε αυτούς που συναγωνίζονται αθλητές του υψηλότερου επιπέδου(συνήθως άλλους άνδρες) και οχι άλλους εφήβους/νεάνιδες κλπ δηλαδή οι έφηβοι κερδίζουν τη θέση τους στην ομάδα λόγω της αξίας τους και όχι επειδή το επιβάλλει το πρωτάθλημα.

Άρα σε αυτό το σκέλος ,εφόσον θέλουμε να εναρμονιστούμε κατά το δυνατόν με τη ΓΓΑ και τα αιτήματά μας να έχουν μεγαλύτερη βάση, πρέπει να διεξάγουμε ξεχωριστά ομαδικά πρωταθλήματα ΑΝΔΡΩΝ,ΓΥΝΑΙΚΩΝ και ΝΕΑΝΙΚΑ και με σταθερό αριθμό σκακιερών.

Άλλο παράδειγμα είναι ότι θέλουμε την μοριοδότηση του πρωταθλήματος που ονομάζουμε σχολικό ,αλλά δεν είμαι καθόλου σίγουρος ότι ορισμένοι είναι διατεθειμένοι να παραδώσουν την οργάνωση του πρωταθλήματος στο Υπουργείο Παιδείας.


Η εξέλιξη στο θέμα των μορίων στα διασυλλογικά δεν αποτελεί και την συντέλεια για το σκάκι, αντίθετα αναμένω να έχει ευεργετικές συνέπειες για το πρωτάθλημα.

Καλό είναι να μη χάνουμε τη σοβαρότητά μας επιμένοντας σε αυτή την υπόθεση αλλά να υποστηρίζουμε πιό ουσιώδεις διεκδικήσεις για το σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Symfono kai ego me ton proigoumeno. H sygkrisi me to basket einai atyxis. Tha itan analogi mono an sto elliniko protathlima epitrepame 10 paiktes anti gia 5 kai ypoxreoname na paizoun pitsirikia kato ton 12 ktl.
H akoma xeirotera na bazame 10 paiktes kai na legame oti o playmaker prepei na einai kato ton 12 kai oti ypoxreotika prepei na ton markarei o antipalos playmaker pou episis einai kato ton 12.

Ara mporei men to diasyllogiko na epitrepei omadikes apofaseis (p.x. paraviazo isopali thesi gia tin omada ktl), alla o periorismos ilikion einai pou kanei tin terastia diafora kathos episis kai o aythairetos arithmos skakieron pou epitrepei i elliniki omospondia. Pragmatika poios mas empodizei na kanoume tis omades 30meleis kai na ypoxreonoume 15 pitsirikia? Tote tha thelame na moriodotithoun ola?

Parolayta, kai anexartita me to thema tis moriodotisis i mi, i ypoxreotiki symmetoxi pitsirikadon, isos na itan perissotero apodekti an a)ypirxe baros ana skakiera (p.x. i niki tou gm na min exei to idio baros me ti niki tou 12xronou) b) an paizan oi pitsirikades basei elo kai oxi se prokathorismenes theseis.

H b) protasi exei bebaia tis adynamies tis giati mallon se bathos xronou isos tha synekline sto systima me tis prokathorismenes skakieres (p.x. oi 12xronoi mallon tha paizan outos i allos metaxy tous).

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Όπως αναφέρθηκε στην τελευταία συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο., το Σχολικό Πρωτάθλημα δεν παρέχει μοριοδότηση με τη μορφή που διεξάγεται σήμερα.

Προσωπικά είμαι υπέρ της μοριοδότησης, αν και η συζήτηση που έχει προηγηθεί δείχνει ξεκάθαρα ότι χρειάζεται περαιτέρω συζήτηση για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να γίνεται. Θεωρώ μεγάλο πρακτικό πρόβλημα τα "στημένα" αποτελέσματα που έχουν γίνει στο παρελθόν (απώτερο και πρόσφατο), τα οποία προφανώς επηρεάζουν τη μοριοδότηση και καταργούν την αξιοκρατία που δικαιολογεί τυχόν μοριοδότηση.

Από τη στιγμή που η Ε.Σ.Ο. αποδέχεται την πρακτική των "στημένων" αποτελεσμάτων και δηλώνει ανήμπορη/αδιάφορη όσον αφορά στις συνέπειές τους, δύσκολα μπορεί να διεκδικήσει οτιδήποτε από τη Γ.Γ.Α. ή άλλους δημόσιους φορείς.

Patra-chess είπε...

Δεν ισχύει το ότι "η Ε.Σ.Ο. αποδέχεται την πρακτική των "στημένων" αποτελεσμάτων και δηλώνει ανήμπορη/αδιάφορη όσον αφορά στις συνέπειές τους", απλά καταλαβαίνουμε όλοι ότι τα "στημένα" αποδεικνύονται πολύ-πολύ δύσκολα και πάντοτε τυχόν τέτοιες αποφάσεις μπορούν να καταπέσουν στα αθλητικά δικαστήρια, μετά από προσφυγή των ομάδων. Όσο για το "δύσκολα μπορεί (η ΕΣΟ) να διεκδικήσει οτιδήποτε από τη Γ.Γ.Α. ή άλλους δημόσιους φορείς", αυτό ήταν ξεκάθαρο από καιρό, ανεξάρτητα από τα τελευταία δυσάρεστα φαινόμενα.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ας μου επιτραπεί να διαφωνήσω στην εκτίμηση των απόψεών μου με εισαγωγικά που μεταφέρθηκαν πιο πάνω. Κρίνω ότι όποιος ήταν παρών στη συνεδρίαση του Δ.Σ. της Ε.Σ.Ο. το περασμένο Σάββατο θα συμφωνούσε απόλυτα μαζί μου.

Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι κάποιες τοποθετήσεις μελών του Δ.Σ. και άλλων παρόντων έγιναν προφορικά (υπήρξε και άρνηση καταγραφής στα πρακτικά), διαφορετικά το θέμα θα είχε οπωσδήποτε παραπεμφθεί για περαιτέρω διερεύνηση.

Patra-chess είπε...

Τα διοικητικά μέτρα και οι πειθαρχικές διαδικασίες δεν λύνουν το πρόβλημα. Πολλά μέλη του ΔΣ, από τη συμπολίτευση αλλά και την αντιπολίτευση δεν είναι σοβαροί παράγοντες για το ελληνικό σκάκι. Το πρόβλημα ξεκινάει από το ότι οι αξιόλογοι άνθρωποι απομακρύνονται απότα κοινά του σκακιού...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Και πάλι θα διαφωνήσω. Το πρόβλημα δεν ξεκινάει "από το ότι οι αξιόλογοι άνθρωποι απομακρύνονται απότα κοινά του σκακιού". Αυτό είναι το αποτέλεσμα και όχι το αίτιο. Μάλιστα, πολύ χειρότερο αποτέλεσμα κρίνω ότι είναι πως πολλά παιδιά απομακρύνονται από το σκάκι όταν βλέπουν τέτοιες καταστάσεις.

Από την άλλη πλευρά, θα συμφωνήσω ότι "τα διοικητικά μέτρα και οι πειθαρχικές διαδικασίες δεν λύνουν το πρόβλημα" -ποιος άλλωστε έχει την παραμικρή διάθεση να εμπλέκεται σε τέτοιες καταστάσεις; Μπορούν μόνο να το αναχαιτίσουν, προκειμένου να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σταδιακής εξάλειψής τους. Σίγουρα όμως, η απουσία κατάλληλων διοικητικών μέτρων και σωστών πειθαρχικών διαδικασιών επιτρέπουν την περαιτέρω εξάπλωση των προβλημάτων.

Διαφορετικά, και του χρόνου μπορεί να δούμε "στημένα" αποτελέσματα στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα, χωρίς καμιά αρνητική συνέπεια για τους δράστες.

Ανώνυμος είπε...

Η συζητηση για ομαδικά αγωνίσματα ατομικών αθληματων κλπ μου θύμισε την ιστορία μια ομάδας που διαλύθηκε λίγο πριν το διασυλλογικό πριν 4-5 χρόνια και επετράπη να μεταγραφούν παίκτες της εκτός μεταγραφκής περιόδου, με αιτιολογία-σοφιστεία που παρέπεμπε σε ομαδικά ατομικα αγωνίσματα. Θυμάται κανείς;

Γκουτιούδης Ζήσης είπε...

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μετά τα σημερινά εκλογικά αποτελέσματα επιβεβαιώνεται από πολλά στελέχη του ΠΑΣΟΚ εδώ στη Δράμα ότι ο νέος υφυπουργός αθλητισμού θα είναι ο υπεύθυνος αθλητισμού του κινήματος κ. Χρήστος Αηδόνης.
Ο Χρήστος είναι ένας πολύ καλός προσωπικός μου φίλος αλλά και φίλος του σκακιστικού χώρου και όποτε μπορούσε ήταν πάντα κοντά στις εκδηλώσεις του Γαλαξία Δράμας.
Χρήστο από όλη την οικογένεια του Γαλαξία Δράμας καλή συνέχεια και αν επιβεβαιωθούν οι φήμες που κυκλοφορούν πιστεύω ο σκακιστικός κόσμος να βρει επιτέλους έναν φίλο υφυπουργό Αθλητισμού που του έλειψε πολύ τα τελευταία χρόνια.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Παρόλο που κάθε βοήθεια συγκεκριμένων προσώπων προς το άθλημα είναι ευπρόσδεκτη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα το σκάκι είναι περισσότερο θεσμικά και γι' αυτό οι λύσεις που χρειάζεται να αναζητηθούν είναι αντίστοιχες.

Η συγκυριακή παρουσία προσώπων θετικά διακείμενων προς το σκάκι μπορεί να μας προσφέρει συγκυριακό όφελος. Αυτό που πρέπει να διεκδικηθεί είναι σωστή διαχείριση των "εσωτερικών" προβλημάτων που μας ταλανίζουν εδώ και χρόνια, καλή παρουσίαση της κοινωνικής και εκπαιδευτικής χρησιμότητας που έχει το σκάκι, καθώς και προβολή των επιτυχιών Ελλήνων παικτών και ομάδων.

Γκουτιούδης είπε...

Συμφωνώ απόλυτα στα παραπάνω με τον Ηλία που ίσως θυμάται ότι ακριβώς αυτά που αναφέρει τα λέω πολλά χρόνια τώρα αλλά……...
Επαναλαμβάνω λοιπόν ότι τα προβλήματα τα τελευταία χρόνια στο σκάκι τα δημιούργησαν οι ίδιοι οι άνθρωποι του χώρου αλλά και οι λύσεις αν κάποτε έρθουν πάλι μέσα από τους ανθρώπους του σκακιστικού χώρου θα έρθουν.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πράγματι, όσο δεν νοικοκυρεύουμε τα του οίκου μας, θα αποτελεί εύκολη λύση να κατηγορούμε διάφορυς "εξωτερικούς εχθρούς" για όσα προβλήματα αντιμετωπίζει το σκάκι. Αυτό δεν σημαίνει ότι τα γενικότερα προβλήματα της κοινωνίας δεν επηρεάζουν τα σκακιστικά δρώμενα, αλλά μόνο ότι ο πραγματικός ρόλος τους δεν πρέπει να διογκώνεται στην φαντασία μας.

Ανώνυμος είπε...

Σε καμμία περίπτωση ο Αηδόνης. Μάλλον ο Παταβούκας θα είναι...