Ο Αγώνας της Κόκκινης Βασίλισσας
Του Μέτοικου στη Νίσυρο
Ο χαρακτήρας εμφανίζεται στο «Μέσα στον Καθρέφτη« που αποτελεί συνέχεια της «Αλίκης στην χώρα των Θαυμάτων». Η Αλίκη αναρωτιέται πως να είναι ο κόσμος στην άλλη μεριά του καθρέφτη και έκπληκτη ανακαλύπτει ότι μπορεί να τον επισκεφθεί. Εκεί, ανάμεσα σ' άλλες περιπέτειες συναντά την Κόκκινη Βασίλισσα. Αν και αντίπαλες (η Αλίκη είναι το πιόνι της Λευκής Βασίλισσας), προσφέρεται να εξηγήσει στην Αλίκη τους κανόνες της σκακιστικής προαγωγής των πιονιών στην 8η γραμμή και προσφέρει ένα βασίλειο στην Αλίκη αν τα καταφέρει.
"Λοιπόν στην χώρα μου", είπε η Αλίκη λαχανιασμένη λίγο "συνήθως καταλήγεις κάπου αλλού, αν τρέξεις πολύ γρήγορα για κάποια ώρα, όπως εμείς".
"Τι αργή χώρα!" απάντησε η Κόκκινη Βασίλισσα. "Στον τόπο μας,πρέπει να τρέξεις μ'όλη σου την δύναμη για να μείνεις στην θέση σου. Αν θες να πας κάπου αλλού πρέπει να τρέξεις δυο φορές πιό γρήγορα!"
Ο Ι. Ασίμωφ στην νουβέλα του "Ο αγώνας της Κόκκινης Βασίλισσας" χρησιμοποίησε το ομώνυμο μοτίβο που δημιούργησε ο Λ.Κάρολ, σαν μια μεταφορά πάνω στο παράδοξο της προκαθορισμένης τύχης. Στην ιστορία που αφηγείται ο συγγραφέας, ένας ερευνητής, έχοντας ανακαλύψει τον τρόπο να στέλνει αντικείμενα πίσω στον χρόνο, αναλαμβάνει να βελτιώσει την ιστορία της ανθρωπότητας. Για να το πετύχει αυτό, σκέφτεται να προσφέρει στους αρχαίους Ελληνες προχωρημένες γνώσεις Χημείας. Το σχέδιό του όμως αποτυγχάνει γιατί ο βοηθός του, πονηρεμένος, μεταφράζει στην Αττική διάλεκτο μόνο τόσα όσα χρειάζονταν στον Λεύκιππο και τον Δημόκριτο για να διατυπώσουν την φιλοσοφία τους.
Στην Επιστημονική Φαντασία συναντάμε συχνά ιστορίες στις οποίες ο ήρωας προσπαθεί ν'αλλάξει τη ροή των γεγονότων και συνήθως αποτυγχάνει, γιατί αυτό θ'άλλαζε την μορφή του κόσμου, όπως αυτός είναι γνωστός στους ήρωες της μυθοπλασίας (κάθε φανατικός αναγνώστης του Ph.Dick ξέρει ότι ο κανόνας έχει και τις εξαιρέσεις του). Κλασσικό και οικείο παράδειγμα για μας, οι απεγνωσμένες προσπάθειες Λάϊου και Οιδίποδα να αποφύγουν την μοίρα που τους έχει προφητευθεί, χωρίς αποτέλεσμα.
Στην εξελικτική Βιολογία το μοτίβο έδωσε τ' όνομά του στην ομώνυμη υπόθεση: "Σ' ένα εξελικτικό σύστημα,η συνεχής μετεξέλιξη είναι αναγκαία, ούτως ώστε να διατηρήσει την ζωτικότητα του, σε σχέση με τα συστήματα με τα οποία συνεξελίσσεται". Η υπόθεση προτάθηκε για να εξηγήσει τα πλεονεκτήματα της φυλετικής αναπαραγωγής (μίξη γονιδίων) σε ατομικό επίπεδο, αλλά και τον διαρκή εξελικτικό "αγώνα εξοπλισμών" μεταξύ ανταγωνιστικών ειδών (π.χ. θηραμάτος-θηρευτή ), δηλαδή την αναγκαιότητα να εξελίσσεσαι για να συνεχίσεις να υπάρχεις.
Την φιγούρα της Κόκκινης Βασίλισσας ξαναφέρνει στην επικαιρότητα η νέα διασκευή που έκανε ο Τ.Burton στον μύθο της Αλίκης και θα βγεί στις αίθουσες μέσα στον χειμώνα. Πρόκειται για την συνέχεια του μύθου, καθώς στην εκδοχή του σκηνοθέτη η Αλίκη, μεγαλύτερη, ξαναεπισκέπτεται την Χώρα των Θαυμάτων αλλά δεν θυμάται την παιδική της περιπέτεια εκεί. Η Ελ. Μπόναμ-Κάρτερ υποδύεται την Κόκκινη Βασίλισσα και ο Τζ. Ντεπ τον Mad Hatter. Μια γεύση από τον κόσμο που δημιούργησε ο εκκεντρικός σκηνοθέτης μπορούμε να πάρουμε εδώ:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου