Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2009

Tal Memorial

Από τις 5 έως τις 14 Νοεμβρίου θα διεξαχθεί στη Μόσχα το Tal Memorial, ένα σούπερ τουρνουά κατηγορίας 21, στο οποίο θα συμμετέχουν οι 8 από τους 10 κορυφαίους σκακιστές του κόσμου. Συγκεκριμένα: Viswanathan Anand 2788, Levon Aronian 2773, Magnus Carlsen 2772, Vladimir Kramnik 2772, Peter Leko 2762, Vassily Ivanchuk 2756, Boris Gelfand 2756, Alexander Morozevich 2750, Peter Svidler 2741 και Ruslan Ponomariov 2741. Οι μόνοι από τους σκακιστές του τοπ-10 που δεν θα δώσουν το παρών είναι οι Veselin Topalov και Teimour Radjabov. Αμέσως μετά, θα διεξαχθεί το παγκόσμιο πρωτάθλημα μπλιτς (16-18 Νοεμβρίου). Σπουδαίες μαζικές εκδηλώσεις στην Κόκκινη Πλατεία έχουν προγραμματιστεί στις 9 Νοεμβρίου (ημέρα των γενεθλίων του Μιχαήλ Ταλ).

19 σχόλια:

chess puzzle είπε...

I like him

Jethro Tal είπε...

Γιατί ο Topalov δεν παίζει σε ένα τόσο ισχυρό τουρνουά;Δεν έχει όρεξη να αντιμετωπίσει τον Kramnik μέσα στη Ρωσία;(Σημειωτέον,ούτε και ο Kramnik παίζει σε τουρνουά που αγωνίζεται ο Topalov,π.χ.Μ-Tel Masters και Pearl Spring.)Δεν καταντούν γραφικοί με τα καμώματά τους και οι δύο;

Ανώνυμος είπε...

Λογαριασμό θα σου δώσουν...; δώσε το τηλέφωνό σου να σε πάρουν την επόμενη φορά που σκέφτονται σε ποιο τουρνουά θα παίξουν, να σε ρωτήσουν..

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Δυο πολυ ισχυρα κλειστα τουρνουα με την αφροκρεμα των Κινεζων σκακιστων διεξαγονται απο χθες:
Οι παρτιδες(πρωϊνες ωρες) εδω
http://live.chinaqiyuan.com/chess_jz.html
Στην 3η αγωνιστικη βρισκεται το προγραμμα του Β'ομιλου του Ισπανικου διασυλλογικου(ο αλλος ομιλος ξεκινα στις 20/9).Σημερα διεξαγεται το ντερμπυ κορυφης Linex Magic-Solvay.Ξεχωριζουν οι αναμετρησεις
GM Ponomariov Ruslan - GM Harikrishna P
GM Shirov Alexei - GM Ganguly Surya Shekhar
GM Adams Michael - GM Negi Parimarjan
GM Cheparinov Ivan - GM Berg Emanuel
GM Caruana Fabiano - GM Ubilava Elizbar
Οι παρτιδες ζωντανες εδω(17:00) http://www.feda.org/directo/tfd.php?id=61
Και τα δυο τουρνουα καλυπτονται απο το Chess-results.
Τελος στο Βελγιο ξεκινα σημερα (Αντβερπ) κλειστο τουρνουα με την συμμετοχη των:
GM Etienne Bacrot France 2709
GM Gabriel Sargissian Armenia 2678
GM Emil Sutovsky Israel 2676
GM Krishnan Sasikiran India 2661
GM Bartosz Socko Poland 2637
GM David Howell England 2624
GM Jan Timman The Netherlands 2588
IM Anna Muzychuk Slovenia 2542
GM Antoaneta Stefanova Bulgaria 2535
IM Bart Michiels Belgium 2451
Ο σχετικος ιστοτοπος εδω:
http://inventi.info/

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Αρχιζει σημερα ενα απο τα ισχυροτερα τουρνουα ολων των εποχων.Ο πρωτος γυρος
Carlsen - Kramnik
Morozevich - Leko
Ivanchuk - Anand
Gelfand - Ponomariov
Aronian - Svidler
ξεκινα με ντερμπυ κορυφης στις 2 η ωρα Ελλαδας.Επισημο site των αγωνων
http://russiachess.org/
Σχολιασμενη ζωντανη μεταδοση προσφερουν Chessdom (που σε μια νεα υπηρεσια παρεχει και-σχεδον- ταυτοχρονη αναλυση απο υπολογιστη,http://livechess.chessdom.com/site/) αλλα και chessvibes(http://www.chessvibes.com/live/).

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πέντε νούλες στο Ταλ Μεμόριαλ; Μήπως έκαναν λάθος και πρόκειται για το Τριφούνοβιτς Μεμόριαλ;

Αποστόλης είπε...

Πραγματι 5 ισοπαλίες σήμερα αλλά όλες οι παρτίδες ήταν μαχητικές, με αποκορύφωση τη μάχη Κάρλσεν-Κράμνικ που κράτησε πάνω από 5 ώρες. Ο Κράμνικ ήταν καλά προετοιμσμένος και διεκδίκησε τη νίκη στο τέλος με θυσία διαφοράς!Ο Κάρλσεν με σωστή άμυνα κράτησε την ισοπαλία. Αύριο έχουμε Κράμνικ-Ανάντ..

Ανώνυμος είπε...

Επειδή είδα ζωντανά την παρτίδα με σχολιασμό Nakamura στο φινάλε,βασικά ο Carlsen δεν έπαιξε σωστή άμυνα,και στην ουσία θα έπρεπε να έχει χάσει,αλλά ο Kramnik έχασε με τη σειρά του την ευκαιρία νίκης με κάποιες ανακριβείς κινήσεις.

Ανώνυμος είπε...

Νακαμούρα Νακαμούρα είσαι μια παλιοχαμούρα...!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Η σημερινή παρτίδα Anand-Leko παρουσιάζει εξαιρετικό ενδιαφέρον, τόσο από θεωρητική σκοπιά όσο και για το μέσον της παρτίδας που ακολούθησε. Χάρη σε αυτή τη νίκη, ο παγκόσμιος πρωταθλητής έπιασε τον Kramnik στην κορυφή της βαθμολογίας και η συνέχεια προβλέπεται συναρπαστική.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Παραλειπομενα απο την Μοσχα:
Η ελευθερη μερα του τουρνουα, προχθες,ηταν ανημερα των γενεθλιων του Ταλ αλλα και της πτωσης του τειχους του Βερολινου.Ισως για να αποτισουν φορο τιμης στην επετειο οι αγωνιζομενοι χθες επελεξαν μια Stonewall,ενα Berlin wall αλλα και ενα anti-Moscow gambit.Μην ξαναπει κανεις οτι οι σκακιστες δεν εχουν χιουμορ..
Αν και ο Αναντ πετυχε και δευτερη νικη για να φτασει στην
1η θεση(νικη βγαλμενη απο την προεργασια αν κρινουμε απο το ποσο λιγο χρονο ξοδεψε),αυτος που εντυπωσιαζει ειναι ο Κραμνικ ο οποιος εμφανιζεται πολυ μαχητικος,παραλιγο να νικησει και τον Carlsen με τα μαυρα(σε κακεντρεχες σχολιο μετα την παρτιδα του πρωτου γυρου,ειπε οτι ο Κασπαροβ δεν προετοιμασε καλα τον μαθητη του),διεκδικει καθε πιθανοτητα νικης και φαινεται αποφασισμενος να ξαναπροσπαθησει να διεκδικησει τον κορυφαιο τιτλο.
Στο μεταξυ το ματς Τοπαλοβ-Αναντ εχει προγραμματισθει για τον Απριλιο του 2010 στην Βουλγαρια.Η μονη εγγυηση που ελαβε η Fide ηταν η γραπτη δεσμευση του Βουλγαρου πρωθυπουργου για τα χρηματικα επαθλα του ματς,αλλα οχι εγγυητικη τραπεζας(πως γινεται μια ατομικη,εστω πρωθυπουργικη,υποσχεση να ειναι αρκετη για μια παγκοσμια ομοσπονδια,αλλα οχι για μια τραπεζα δεν το καταλαβαινω,ελπιζω να μην εχουμε παρατραγουδα).
Τα γεγονοτα ομως λενε αλλα:Σε μια συνεντευξη που εδωσε ο Danailov,μανατζερ του Topalov αλλα και διοργανωτης κορυφαιων σκακιστικων τουρνουα,σε ραδιοφωνο της Βουλγαριας,εμφανιζεται εξαιρετικα πολωτικος,μιλα υποτιμητικα για τον Αναντ και εικαζει οτι η πλευρα του θα κανει καθε τι δυνατο,στις διαπραγματευσεις για τα συμβολαια, για να εκνευρισει τους διοργανωτες(στη ροη του λογου διοργανωτες και Τοπαλοβ ταυτιζονται,και αυτος ειναι μεγαλος κινδυνος).Ωστοσο το διαμαντακι της συνεντευξης ειναι αλλο:Μιλωντας για την ημερομηνια εναρξης του τελικου αποκαλυπτει οτι ο Ilymzhinov "αγαπα την Βουλγαρια,την επισκεπτεται τακτικα,και αντλει ενεργεια απο τον ταφο της Vanga οπου προσκυνα μερικες φορες καθε χρονο".
Και ποια ειναι η Vanga;Συμφωνα με την wiki,η Вангелия Пандева Димитрова(1911-1996) ηταν τυφλη,θεωρουνταν προφητης και μεντιουμ,ηξερε τις αποκρυφες ιδιοτητες των φυτων,και αναμεσα στα αλλα επιτευγματα της,εικαζεται οτι προεβλεψε την ημερομηνια του θανατου του Σταλιν,την καταστροφη του Τσερνομπιλ,τον διαμελισμο της Σοβιετικης ενωσης,την νικη του Γιελτσιν,την βυθιση του Κουρσκ,και φυσικα την κατακτηση του Παγκοσμιου τιτλου απο τον Τοπαλοβ το 2005!
Ελπιζω ο προεδρος(ενας ειναι ο προεδρος;)να εχει καποια υπερφυσικη επικοινωνια με την Vanga ως τα τωρα,γιατι προβλεψε ακομα οτι ο 3ος παγκοσμιος πολεμος θ'αρχισει το 2010.Τοπαλοβ κι Αναντ προλαβαινουν δεν προλαβαινουν..
Τετοια πραγματα..
Η συνεντευξη του Danailov υπαρχει στις chessdom και chessbase,το "προσκυνα" ειναι σε ελευθερη μεταφραση.

Wow! είπε...

Μην ανησυχείτε, ο πρόεδρος της FIDE τις διασταυρώνει τις προβλέψεις. Τις συζητάει και με τους... διαστημάνθρωπους που συναντάει (όταν τον καλούν τα UFOs)!

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολύ ωραίες οι παρατηρήσεις για τις επιλογές των ανοιγμάτων από τους παίκτες του Tal Memorial!

Όσο για τα λεγόμενα του Danailov, αποτελούν χαρακτηριστικό παράδειγμα σπίλωσης του αντιπάλου με κατηγορίες που στην πραγματικότητα αφορούν τον συνεντευξιαζόμενο (η κλασική ψυχολογική διαδικασία της "προβολής"). Είναι γνωστό ότι ο Anand ποτέ μα ποτέ δεν έχει εμπλακεί σε οποιοδήποτε σκάνδαλο, ούτε έχει κατηγορηθεί για οτιδήποτε άλλο όσον αφορά στη συμπεριφορά του. Αντίθετα, ο Danailov θεωρείται από πολλούς αμφιλεγόμενο πρόσωπο.

Ενδεικτικό του πόσο ισχύει το παλιό ρητό "όταν ένα γάντι πιάσει λάσπη, είναι πάντα το γάντι που λασπώνεται": το ματς Anand-Kramnik διεξήχθη σε άψογες συνθήκες και σχέσεις μεταξύ των παικτών, ενώ το Kramnik-Topalov όχι. Τώρα που πλησιάζει το ματς Anand-Topalov, ο μάνατζερ του Βούλγαρου γκρανμέτρ δημιουργεί από το πουθενά θέματα εκτός σκακιέρας.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Πολλοί παίκτες αήττητοι και πολλοί παίκτες χωρίς νίκη μετά τον 6ο γύρο στο μαχητικότατο και εξαιρετικά ενδιαφέρον Tal Memorial. Ο Kramnik προηγήθηκε πάλι μόνος του, αλλά με το πρόγραμμα που έχει δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι θα μπορέσει να διατηρηθεί στην κορυφή, καθώς οι μνηστήρες της πρώτης θέσης είναι αρκετοί, ιδίως αν υπάρξει ισοβαθμία.

Ένα πρόβλημα είναι ότι, παρά το μέχρι τώρα εξαιρετικό αποτέλεσμά του, ο Kramnik έχει χάσει ευκαιρίες. Το συμπέρασμα δεν μπορεί να είναι απλά ότι εύκολα θα είχε περισσότερους βαθμούς, αλλά και ότι είναι ευάλωτος σε κρίσιμα σημεία της μάχης. Επιπλέον, έχει ασυνήθιστα μεγάλο μέσο όρο κινήσεων ανά παρτίδα και ίσως κουραστεί αν συνεχίσει έτσι. Ο Anand δεν είχε τον ίδιο αριθμό εξάρσεων, αλλά μέχρι τώρα παίζει πιο στρωτά.

Ανώνυμος είπε...

Θα συμφωνήσω με τον κ. Κουρκουνάκη αλλά θα συμπληρώσω ότι ο Κράμνικ σε αυτό το τουρνουά δείχνει εξαιρετική μαχητικότητα εν αντιθέσει με προηγούμενα που μας συνηθιζε σε εύκολες ισοπαλίες. Σε καμία απο τις ως τώρα παρτίδες του δεν έχει βρεθεί σε χειρότερη θέση και η προετοιμασία του στα ανοίγματα είναι εξαιρετική. Κατά τη γνώμη δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση. Εκπληξη αποτελεί η ως τώρα απόδοση του Κάρλσεν που εν μέρει εξηγείται από την ίωση που τον ταλαιπωρεί.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

A voir absolument:
Ivanchuk the mask (*****)
http://www.youtube.com/watch?v=jMT4tOvJThA

ΣΟΠ-ΣΜΑΟΚ είπε...

Φίλες και φίλοι
Σε συνέχεια της πολύπλευρης δραστηριότητας που ήδη αναπτύσσουν, o ΣO Παγκρατίου και ο ΣΜΑΟ Καισαριανής, σας καλούν σε διάλεξη που θα δώσει, την Δευτέρα 23 Νοεμβρίου, στις 7:30 μ.μ., ο διεθνής μετρ, συγγραφέας και προπονητής σκακιού Ηλίας Κουρκουνάκης, με θέμα
«εις μνήμην Tal – ο απόηχος του τουρνουά της Μόσχας»
όπου θα παρουσιαστούν και θα αναλυθούν επιλεγμένες παρτίδες από το ισχυρότερο τουρνουά του 2009.
Η διάλεξη θα δοθεί στο εντευκτήριο των δύο συλλόγων, στην οδό Ζηνοδότου 22, στο Παγκράτι. Θα υπάρχει εισφορά στους συλλόγους 5 ευρώ (στα μέλη των δύο συλλόγων και στους νέους κάτω των 18 ετών η είσοδος είναι δωρεάν).
Περιμένουμε τη συμμετοχή σας!
Για περισσότερες πληροφορίες, μπορείτε να επικοινωνείτε με το εντευκτήριο του συλλόγου στο 210-7564995 ή να επισκεφτείτε την ιστοσελίδα www.athenschess.gr.

TheoGiakatis είπε...

Αυριο, τελευταια αγωνιστικη του τουρνουα το προγραμμα εχει ντερμπι-αρμαγεδων.Ivanchuk vs Kramnik,o πρωτος παιζει μονο για νικη με τα λευκα ενω ο δευτερος για νικη-ισοπαλια με τα μαυρα.Πιστευω οτι ο Ivanchuk θα κερδισει εχει μεγαλη ποικιλια ανοιγματων(παιζει τα παντα) και θα βγαλει τον Κramnik εξω απο τα συνηθισμενα και ηρεμα νερα του.Αποκλειω το 1.e4 για να μην υπαρχει η δυνατοτητα Petroff η Berlin που ειναι νουλοαμυνες και ο kramnik αυθεντια.

Ανώνυμος είπε...

Ποντάρω όλα τα λεφτά στον Kramnik στη σημερινή παρτίδα με τον Ivanchuk. Είναι σε εξαιρετική φόρμα και δύσκολα θα χάσει την πρώτη θέση.