Πέμπτη 29 Ιουλίου 2010

Καλοκαίρι

Μέχρι τις 12 Αυγούστου (περίπου) στο ιστολόγιο δεν θα δημοσιευτούν νέες αναρτήσεις. Διακοπές, κυρίως μέσα στην Αθήνα, αλλά ακόμη κι έτσι, διακοπές (για πρώτη φορά στα τρία χρόνια ζωής του ιστολογίου). Ο χώρος των σχολίων παραμένει φυσικά ανοικτός, μπορείτε να γράφετε στις αναρτήσεις τα μηνύματά σας, για οποιοδήποτε θέμα. Όσο για το τεχνικό πρόβλημα με την πλευρική στήλη προεπισκόπησης των τελευταίων σχολίων που ανέκυψε χτες, διορθώθηκε σήμερα το πρωί.

***Το «καλοκαίρι» από τις «Τέσσερις Εποχές» του Αντόνιο Βιβάλντι, ο οποίος έφυγε από τη ζωή μια μέρα καλοκαιριού, σαν σήμερα (29 Ιουλίου 1741). Τα αριστουργηματικά πράγματα που βλέπετε στο βίντεο, γίνονται μόνο με την άμμο, πάνω σε ένα γυαλί και τα δημιουργούν τα χέρια της 24χρονης Ουκρανής Ξένια Σιμόνοβα.

Τρίτη 27 Ιουλίου 2010

Εικόνες


Ταμπλό σκακιού με κρύπτη για μεταφορά εγγράφων.
Η σκακιέρα εκτίθεται στον προσεγμένο χώρο του Μουσείου Δημοκρατίας και είναι δωρεά του Γιώργου Φαρσακίδη.


Εδώ και λίγα χρόνια λειτουργεί στον Αϊ Στράτη το Μουσείο Δημοκρατίας. Το νησί του Αϊ Στράτη αποτέλεσε για δεκαετίες τόπο εξορίας. Οι εξόριστοι, ανάμεσά τους και πολλοί γνωστοί άνθρωποι των Τεχνών, οργάνωσαν πλήθος καλλιτεχνικών και επιμορφωτικών δραστηριοτήτων. Μόνο οι θεατρικές παραστάσεις που ανέβηκαν στο νησί ήταν πάνω από 50. Φυσικά το σκάκι αποτελούσε αγαπημένη ασχολία πολλών πολιτικών εξορίστων. Μπορείτε να περιηγηθείτε ηλεκτρονικά στον ιστότοπο του μουσείου και να δείτε όλα τα κείμενα και τα εκθέματά του.
(φωτ - κειμ. Ελισσαίος Βλάχος)

Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

Πρωτάθλημα Βρετανίας στο Καντέρμπουρι


Η αφίσα της ταινίας «Θρύλοι του Καντέρμπουρι» του Παζολίνι. Στην Αγγλία του Μεσαίωνα ένας συγγραφέας (τον οποίο ενσαρκώνει ο ίδιος ο Παζολίνι) παρευρίσκεται στη διήγηση μιας σειράς ιστοριών αστείων κι ερωτικών ενώ αυτός κρατά σημειώσεις παρατηρεί και αφήνει τη φαντασία του να οργιάσει. Ο Πιερ Πάολο Παζολίνι χρησιμοποιεί κατά τη συνήθη πρακτική του τις σκηνές σεξ για να περάσει τα πολιτικά του μηνύματα.

Άρχισε σήμερα και θα ολοκληρωθεί στις 7 Αυγούστου, σε αίθουσα του πανεπιστημίου του Κεντ, στο Καντέρμπουρι, το 97ο (!) πρωτάθλημα των Βρετανικών Νήσων. Νο1 του τουρνουά είναι ο 38χρονος Μίκι Άνταμς , ο οποίος ενώ στο παρελθόν ήταν ένας από τους ισχυρότερους παίκτες στον κόσμο, εδώ και αρκετά χρόνια διανύει περίοδο κακής απόδοσης . Τελευταία μόνο, επανήλθε με ορισμένα καλά αποτελέσματα και ανέβηκε στο νο23 της παγκόσμιας κατάταξης. Ο Λέοναρντ Μπάρντεν, στη στήλη του στον Γκάρντιαν, τον θεωρεί φαβορί και προβλέπει πως θα τερματίσει τους αγώνες με τουλάχιστον 9/11. Εκτός του Άνταμς (2706), μετέχουν οι GM Περτ (2551), Γκόρντον (2534), Κόνκουεστ (2523), Γουίλιαμς (2511), Γουέλς (2488), Γκορμάλι (2480), Άρκελ (2465) και Σαμερσκέιλ (2428). Συνολικά αγωνίζονται 78 σκακιστές, σε ελβετικό 11 γύρων.

Παράλληλα με την κύρια διοργάνωση διεξάγονται και πολλά άλλα τουρνουά (νέων, βετεράνων, ερασιτεχνικά όπεν, ράπιντ).
Οι 12 πρώτες παρτίδες του πρωταθλήματος αναμεταδίδονται ζωντανά, κάθε μέρα, στη διεύθυνση
http://www.britishchess2010.com/live_games.htm (έναρξη 16:15 ώρα Ελλάδας).
Επίσημη ιστοσελίδα διοργάνωσης http://www.britishchess2010.com/

Κυριακή 25 Ιουλίου 2010

Les Diagonales du Fou

Του Ελισσαίου Βλάχου

Στo πλαίσιo της έκθεσης Med I Krv3 (βλ. προηγούμενη ανάρτηση εδώ και για περισσότερες πληροφορίες http://medikrv.blogspot.com/ ), με κεντρικό θεματικό άξονα την Ουτοπία, εκτός από τους Έλληνες και Σέρβους εικαστικούς, εκθέτανε έργα τους και καλλιτέχνες άλλων εθνικοτήτων που ζουν και δρουν στις δύο αυτές χώρες. Όπως γνωρίζετε και όπως έχω αναφέρει ξανά, οι σκακιστές έχουμε αποκτήσει μια διαστροφή με τα 64 τετράγωνα και τα σχετικά συνοδευτικά. Είμαστε ικανοί να περάσουμε απαθείς μια σειρά από αριστουργήματα στην αίθουσα κάποιου μουσείου, όμως αν διακρίνουμε, σ’ ένα κατά τ’ άλλα αδιάφορο έργο, σκακιέρα ή πεσσούς, τότε σίγουρα θα σταθούμε να παρατηρήσουμε (κυρίως το αν η σκακιέρα έχει δεξιά λευκό τετράγωνο κι αν τα κομμάτια, που πιθανόν βρίσκονται πάνω της, απεικονίζουν κάποια διάσημη, ενδιαφέρουσα ή έστω νόμιμη θέση). Επόμενο ήταν λοιπόν, καθώς κοιτούσα τα έργα της έκθεσης να σταθώ στις πέντε παραλλαγές του Γάλλου εικαστικού Gaël Roux (Γκαέλ Ρου), με το γενικό τίτλο Les Diagonales du Fou (Οι Διαγώνιες του Τρελλού). Φωτογράφησα, σαν Γιαπωνέζος τουρίστας, τα σχέδια αυτά προκειμένου να τα μοιραστώ μαζί σας. Τον συγκεκριμένο καλλιτέχνη δεν τον γνώρισα, όμως και οι Σέρβοι εικαστικοί, που είχα την ευκαιρία να συναντήσω, είχαν αγάπη για το σκάκι και μου το απέδειξαν βάζοντας με να παίζω μαζί τους παρτίδες, το τελευταίο βράδυ της παραμονής μου εκεί, μέχρι τις τέσσερις το πρωί.


Σάββατο 24 Ιουλίου 2010

Εικόνες


Το εύθραυστο σουηδικό καλοκαίρι και ένα κορίτσι που παίζει σκάκι, σε καμπ παιδιών κοντά στην πόλη Μάλμε, στο νότο της χώρας. Την εικόνα έστειλε ο Ν.Π., από την Ξάνθη. Αυτές τις μέρες συμπληρώνονται δυο χρόνια από το θάνατο του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Για εικόνες από το σουηδικό καλοκαίρι προτείνεται ανεπιφύλακτα το «Καλοκαίρι με τη Μόνικα», της πρώτης περιόδου (1952) του μέγιστου Σουηδού σκηνοθέτη και ανατόμου της ανθρώπινης ψυχής. Η ασπρόμαυρη φωτογραφία της ταινίας είναι μαγευτική. Τα περίτεχνα πλάνα του Μπέργκμαν συναντούν τις υπαρξιακές του αγωνίες και έτσι το καλοκαίρι αποκτά λιγότερο φως...

18ο Όπεν Νίκαιας


Ο πολιτιστικός πολυχώρος «Μάνος Λοΐζος» (Θηβών 245) όπου διεξάγονται όλα τα τελευταία χρόνια οι αγώνες της Νίκαιας.

Το παραδοσιακό Όπεν Διεθνές Σκακιστικό τουρνουά «Τιμή στην Εθνική Αντίσταση», 18ο στη σειρά φέτος, θα διεξαχθεί από 20 έως 27 Αυγούστου.
Στη φετινή διοργάνωση θα υπάρχουν δυο όμιλοι δυναμικότητας: Α΄ όμιλος: παίκτες με διεθνές ή ελληνικό έλο μεγαλύτερο του 1800 (γυναίκες μεγαλύτερο του 1700), Β΄ όμιλος: παίκτες με διεθνές ή ελληνικό έλο μικρότερο του 1800.
Δεν υπάρχει παράβολο συμμετοχής.
Συνδιοργανώνεται από τον ΟΦΟΝ, τον Φυσιολάτρη Νικαίας, τον Δήμο Νικαίας και την Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία. Τα χρηματικά έπαθλα ανέρχονται στο ύψος των 5.500 ευρώ (πρώτος γενικής κατάταξης: 1.200 ευρώ). Δηλώσεις συμμετοχής: ΟΦΟΝ τηλ.: 210-4908.666(18.00-21.00), Φυσιολάτρης τηλ.: 210-4930.470, κ. Νίκο Ορνιθόπουλο τηλ.: 210-4940.395 και 6979.285543, email: fysiolatris@yahoo.com
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.fysiolatris.net/

Παρασκευή 23 Ιουλίου 2010

Νύχτες καλοκαιριού με ραδιόφωνο (notturno)


Στις προεπιλογές μου στο winamp έχω συγκεντρώσει πάρα πολλούς ραδιοφωνικούς σταθμούς από όλο τον κόσμο, αλλά και την Ελλάδα. που τους ακούω ανάλογα με τη διάθεση της στιγμής. Το απόγευμα και τη νύχτα όμως, η ενημέρωση, η world μουσική, αλλά και τα άλλα είδη μουσικής αποσύρονται για τα καλά από τα ηχεία του υπολογιστή και θέση παίρνει σχεδόν πάντα η κλασσική μουσική. Ακόμη και στην πολύβουη Αθήνα, η ηρεμία της μουσικής του Μπαχ μέσα στη νύχτα, στο δωμάτιο, φερμένη από μια άλλη γωνιά της γης, δεν μπορεί να είναι αδιάφορη. Στο σημείωμα αυτό, επέλεξα λίγες διευθύνσεις σταθμών που μεταδίδουν όλο το 24ωρο κλασσική μουσική. Στο χώρο των σχολίων, μπορείτε -αν θέλετε- να προτείνετε τις δικές σας ραδιοφωνικές επιλογές, για οποιοδήποτε είδος μουσικής, θα είναι πολύ χρήσιμο.

Radio Suisse Classique: http://www.radiosuisseclassique.ch/en Από τη Βέρνη της Ελβετίας, με συντομότατες προαναγγελίες (στα γαλλικά) μεταξύ των κομματιών, χωρίς διαφημίσεις. Στον πολύ καλό ιστότοπο βλέπετε το πλήρες playlist της ημέρας και πληροφορίες για τον δημιουργό όπως και τη σύνθεση που ακούγεται εκείνη τη στιγμή.

Rondo: http://dagskra.ruv.is/rondo/ Ο κρατικός σταθμός κλασσικής μουσικής της Ισλανδίας, ένας σταθμός χωρίς μικρόφωνο, δεν έχει μιλήσει ποτέ κανείς, νομίζεις πως βρίσκεσαι σε κονσέρτο. Την πανδαισία της κλασσικής διακόπτουν μόνο -καμιά φορά- εξαιρετικές τζαζ επιλογές.

Sveriges Radio P2: http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=2523 Το δεύτερο πρόγραμμα της Σουηδικής Ραδιοφωνίας. Από τη μία το πρωί (ώρα Ελλάδας) και για όλη τη διάρκεια της νύχτας ακούγεται η εκπομπή Notturno (σε συνεργασία με το BBC), με συντομότατα σχόλια ανάμεσα στη μουσική. Ένας από τους τακτικούς παρουσιαστές είναι ο ελληνικής καταγωγής Βασίλης Μπολονάσος (κατοικεί στη Σουηδία από το 1968).

KDFC 102.1: http://www.kdfc.com/ Από το Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνιας. Σύντομα μέρη από κλασσικά έργα (σπάνια υπερβαίνουν τα 7-8 λεπτά), όλο το 24ωρο.

Amadeus: http://www.amadeus103.com/ Από την Αργεντινή. Με το πλήρες playlist στην ιστοσελίδα του σταθμού και σύντομες προαναγγελίες (στα ισπανικά) μεταξύ των κομματιών.

Ο Κάρποβ στην Κύπρο


Δεν γνωρίζουμε ακόμη αν η Κύπρος υποστηρίξει τελικά την εκλογή του Ιλιουμζίνοβ ή του Κάρποβ, πάντως, ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής επισκέφθηκε το νησί στις 7 Ιουλίου. Ήταν ένα ταξίδι-αστραπή που εμπίπτει στην εκστρατεία που πραγματοποιεί στο πλαίσιο της υποψηφιότητάς του για την προεδρία της FIDE. Ο Ρώσος σκακιστής συναντήθηκε για 45 λεπτά με τον Δημήτρη Χριστόφια. Ο Κύπριος πρόεδρος, όπως περιγράφει το site της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας, του ευχήθηκε κάθε επιτυχία.


Ακολούθησε μια εκδρομή στο χωριό Όμοδος, όπου εκεί ο Κάρποβ παρουσίασε το πρόγραμμά του στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου της Κυπριακής Σκακιστικής Ομοσπονδίας (ΚΥΣΟ) και ένα σύντομο σιμουλτανέ με δεκατρείς σκακιστές.

Εν τω μεταξύ, αυτές τις μέρες στην Κύπρο βρίσκεται και ο Νάιτζελ Σορτ για να μιλήσει σχετικά με την υποψηφιότητά του στη θέση του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης Σκακιού (ECU). Ο συνδυασμός του υποστηρίζεται από τους Κάρποβ-Κασπάροβ.

Πηγή: http://www.cypruschessfed.com/

Πέμπτη 22 Ιουλίου 2010

Αγαπητέ Ντμίτρι...


Η φωτογραφία δημοσιεύτηκε στο τεύχος Νοεμβρίου 1946 του British Chess Magazine και εικονίζει τον Ντμίτρι Σοστακόβιτς να παίζει σκάκι. Για τον ιδιοφυή Ρώσο συνθέτη το σκάκι ήταν μονάχα ένα νεανικό πάθος. Του άρεσε το παιχνίδι αλλά ποτέ δεν αφοσιώθηκε σ' αυτό, όπως έκαναν ο Προκόφιεφ και ο Όιστραχ. Αυτός ο μελαγχολικός, λιγομίλητος και ανασφαλής άνθρωπος που αποτελούσε μια πολύ ιδιαίτερη περίπτωση στη σταλινική εποχή, σχεδόν τραγική, και που η μουσική του αποδείχθηκε εξυπνότερη και διαρκέστερη από μια ολόκληρη αυτοκρατορία καλλιτεχνικής ανελευθερίας, διηγήθηκε στα γεράματά του, πως κάποτε είχε χάσει από τον Αλιέχιν. Αυτό πρέπει να συνέβη πριν το 1921, χρονιά που ο Αλιέχιν εγκατέλειψε τη Ρωσία.

Στους θαυμαστούς καιρούς του youtube, μπορούμε να δούμε μια συγκλονιστική κινηματογράφηση, με τον ίδιο τον Σοστακόβιτς να παίζει πιάνο, πιθανώς το 1940:

Τετάρτη 21 Ιουλίου 2010

Αφιέρωμα για το Ακρόπολις 2009 στο «Chess»


Το αγγλικό περιοδικό «Chess», στο τεύχος 12/2009, περιέχει εξασέλιδο αφιέρωμα της Άννα Μπουρτάσοβα για το περυσινό «Ακρόπολις» που διεξήχθη στη Χαλκίδα. Η Ρωσίδα σκακίστρια δίνει τίτλο στο κείμενό της Chess Under the Greek Sun και αναφέρεται, όπως θα δείτε, με τα κολακευτικότερα λόγια στη διοργάνωση, αλλά και στην πόλη της Χαλκίδας. Το αφιέρωμα περιέχει επίσης φωτογραφίες και αναλυμένες παρτίδες.
Μπορείτε να το διαβάσετε (σελίδες 32-37) σε μορφή pdf πατώντας εδώ

Παλαιόχωρα 2010


Ο Δήμος Πελεκάνου σε συνεργασία με τη Σκακιστική Ακαδημία Χανίων διοργανώνει το 3ο Διεθνές Τουρνουά Παλαιόχωρας στη νότια Κρήτη, το οποίο αρχίζει αύριο, 22/7.
Η Παλαιόχωρα είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στο Δήμο Πελεκάνου και απέχει περίπου 60 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά από την πόλη των Χανίων. Στη λίστα του chess-results εμφανίζονται 232 σκακιστές και σκακίστριες, ανάμεσά τους δεκάδες γκρανμέτρ και διεθνείς μετρ. Oι δηλώσεις συμμετοχής για το τουρνουά έχουν λήξει και θα γίνουν δεκτές αιτήσεις συμμετοχής μόνο κατόπιν συνεννόησης με τους διοργανωτές εφόσον υπάρχουν ακυρώσεις.
Πληροφορίες για το τουρνουά θα βρείτε στην ιστοσελίδα http://www.chaniachess.gr/
Σύνδεσμος chess-results: http://www.chess-results.com/tnr36301.aspx?lan=1

Φωτοκουίζ


Ένας πολύ γνωστός σκακιστής σε στιγμές αυτοσυγκέντρωσης κατά τη διάρκεια της παρτίδας. Ο φακός τον έπιασε τουλάχιστον τρεις φορές σε αυτή τη θέση, σε διαφορετικές στιγμές του αγώνα. Ποιος μπορεί να είναι; Και αν ακόμη δεν τον αναγνωρίζετε, μπορείτε να προτείνετε στα σχόλια ευφάνταστες λεζάντες για τη φωτογραφία!

Εικόνες


Ένα κορίτσι ανάμεσα σε γιγαντιαίους πεσσούς κινέζικου σκακιού (σιάνγκτσι). Η σκακιέρα παρουσιάζει 2 βασίλεια, των Χαν και των Τσου, τα οποία χωρίζονται από ένα ποτάμι. Τα ίχνη του παιχνιδιού στην Κίνα ξεκινούν από το 650 μ.Χ. Η σκακιέρα και οι πεσσοί της φωτογραφίας έχουν κατασκευαστεί από ανακυκλωμένα υλικά και παρουσιάστηκαν στο εντυπωσιακό οικολογικό πάρκο «Πράσινο Όνειρο» του Πεκίνου, στις 16 Ιουλίου. Η Κίνα, αν και σύμφωνα με τις ανεξάρτητες διεθνείς εκθέσεις είναι χώρα που αποτελεί τραγικό σημείο αναφοράς για το περιβάλλον στον πλανήτη, φαίνεται ότι δεν τσιγκουνεύεται τις παράτες και τα ταρατατζούμ για την οικολογία, ενώ την ίδια ώρα οι αρχές συνεχίζουν να καταστέλλουν βάναυσα οποιοδήποτε δείγμα πολιτικής εναντίωσης.

Τρίτη 20 Ιουλίου 2010

Φωκικά 2010


Σάλωνα (Άμφισσα), 1903. Στη φωτογραφία ποζάρουν ο χαμογελαστός νεαρός χωροφύλακας και δύο πιτσιρικάδες. Την προσοχή όμως του βλέμματος, δεξιά, τραβάει ο διερχόμενος τσαρουχοφόρος φουστανελάς, που φορά ευρωπαϊκό επενδύτη (φωτ. http://gerontakos.blogspot.com/)

Το 4ο όπεν σκακιστικό τουρνουά «Φωκικά 2010» θα διεξαχθεί στην Άμφισσα από τις 2 έως τις 6 Σεπτεμβρίου 2010. Όπως και πέρυσι, είναι αφιερωμένο στη μνήμη του Νίκου Καραπάνου. Το τουρνουά θα είναι ελβετικό 7 γύρων, με διεθνή αξιολόγηση (τα τρία προηγούμενα τουρνουά έγιναν με μειωμένο χρόνο σκέψης και είχαν μόνο εθνική αξιολόγηση) και τα συνολικά έπαθλα είναι 3.700 ευρώ (πρώτος νικητής 1.000 ευρώ). Ο χώρος των αγώνων βρίσκεται ακριβώς στην κεντρική πλατεία της Άμφισσας.
Ιστοσελίδα διοργάνωσης: http://www.eskachess.gr/

Δευτέρα 19 Ιουλίου 2010

Η σκακιέρα στον κόσμο


Η λίμνη του Μπιλ, στη δυτική Ελβετία

Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Το φετινό τουρνουά της Biel-Bienne, στην Ελβετία, αποφάσισε να καινοτομήσει, καθώς όλοι οι σκακιστές που προσκλήθηκαν στο κυρίως τουρνουά είναι νεαροί.
Έτσι, από σήμερα το μεσημέρι (15.00 ώρα Ελλάδας), 10 σκακιστές που το άθροισμα των ηλικιών τους δεν ξεπερνά τους δυο αιώνες, θα ξεκινήσουν να αγωνίζονται για να διαδεχτούν τον περσινό πρωταθλητή Vachier-Lagrave (Fra-2723-90). Ο νεαρός Γάλλος θα είναι εκεί για να υπερασπιστεί τον τίτλο που κατέκτησε μπροστά από τους Morozevich, Ivanchuk και Gelfand. Η επιτυχία στην Ελβετία συνοδεύτηκε τον ίδιο χρόνο με τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή Νέων.
Αντίπαλοί του θα είναι ο «προφεσόρας» Ε. Tomashevsky (Rus-2708-87), πρωταθλητής Ευρώπης το 2009 και παγκόσμιος πρωταθλητής με την ομάδα της Ρωσίας το 2010, ο Ιταλοαμερικανός πολίτης του κόσμου F. Caruana (Ita-2697-92) που επί του παρόντος ζει στην Ελβετία, ο 17χρονος W. So (Phi-2674-93) που στο τελευταίο Παγκόσμιο Κύπελλο απέκλεισε Ivanchuk και Kamsky πριν χάσει από τον Malakhov, o μικρότερος ανάμεσα στους πρώτους εκατό σκακιστές A. Giri (Ned-2672-94) που πρόλαβε ωστόσο να ζήσει σε Ρωσία, Ιαπωνία και Ολλανδία ενώ άνετα μπορεί να κάνει παρέα στον Καλοπροαίρετο (μιλάει πολύ καλά Ρώσικα, Αγγλικά και Ολλανδικά, αλλά κάτι καταλαβαίνει και απο Γιαπωνέζικα, Γερμανικά και Νεπαλέζικα), ο Dm. Andreikin (Rus-2650-90) πρωταθλητής Ρωσίας 2009 και 2010 στο Κ-20, βοήθησε με την πολύ καλή του απόδοση την Σαρατόβ να κατακτήσει το πανευρωπαϊκό διασυλλογικό πέρσι, ο Nguyen (επίθετο) Ngoc Truong (μεσαίο όνομα) Son (όνομα), (Vie-2617-90), έχει την ατυχία να ζει στη σκιά του συνομήλικου συμπατριώτη του Le Quang Liem, o D. Ηοwell (Eng-2616-90) τρίτος πέρσι στο υπερτουρνουά του Λονδίνου πίσω από Carlsen και Kramnik, ο P. Negi (Ind-2615-93) που αγωνίστηκε με τον ΣΟ Πατρών στο φετινό διασυλλογικό και κατέχει τον τίτλο του δεύτερου νεαρότερου σκακιστή που κατέκτησε τίτλο GM και ο Μ. Rodshtein (Isr-2609-89) που βοήθησε πολύ την ισραηλινή ομάδα να κατακτήσει το ασημένιο στην Ολυμπιάδα της Δρέσδης με το 7/9 που πέτυχε στην 4η σκακιέρα.

Πολύ ισχυρό είναι και το ανοικτό τουρνουά με την συμμετοχή των Riazantsev (2674), Grachev (2667), Roiz (2664) αλλά και της Ν. Kosintseva (2553). O δικτυακός τόπος του τουρνουά είναι ο http://www.bielchessfestival.ch/ ενώ οι Caruana, So, Giri, Howell θα ξαναβρεθούν στο Άμστερνταμ όπου μαζί με τον Nakamura θα αποτελέσουν την ομάδα των νεαρών που θ' αντιμετωπίσει τους πεπειραμένους Gelfand, Svidler, Nielsen, Van Vely και Ljubojevic το διάστημα 12-22 Αυγούστου http://www.nhchess.com/index.html .

Ο L. Mc Shane (Eng-2623-84) βγήκε κερδισμένος απο την απόφαση ν' αφήσει την πρωινή του δουλειά στην Goldman-Sachs για ν' αφοσιωθεί στο σκάκι. Μπορεί την προηγούμενη εβδομάδα να έμεινε στην δεύτερη θέση του World Open της Φιλαδέλφειας μαζί με τους Harikrishna (2660), Smirin (2634) και πίσω από τον Laznicka (2636), που εισέπραξε περίπου 17.500$ στο Τορόντο, ωστόσο χθές κατέκτησε τον τίτλο (6.500$) με 8/9, μπροστά από τους Noritsyn (2536) 7.5, Gagunashvili (2596) και Shabalov (2578) που έμειναν στους 7 βαθμούς. http://monroi.com/2010-cocc-results.html

Στο πολύ ισχυρό όπεν «Villa de Benasque» νικητής αναδείχθηκε ο Boύλγαρος Κiril Georgiev (2675) που υπερίσχυσε στα κριτήρια ισοβαθμίας του Αζέρου Ε. Safarli (2603). Οι δυο σκακιστές συγκέντρωσαν από 8.5/10, ενώ στην ομάδα αυτών που τερμάτισαν μισό βαθμό πιο κάτω βρίσκουμε και τους Fier (Bra-2570), Burmakin (Rus-2605) καθώς και τον πολύ φορμαρισμένο πρόσφατα Vocaturo (Ita-2526) http://chess-results.com/tnr35836.aspx?art=0&lan=1&flag=30&m=-1&wi=1000 .

Racha, chemi sikvaruli


Σκακιστική σκηνή από την ταινία Racha, chemi sikvaruli (Γεωργία, 1977), που σατιρίζει τις γραφειοκρατικές δομές στη μπρεζνιεφική εποχή. Οι δημιουργοί τέτοιων ταινιών, με όχημα το χιούμορ, κατάφερναν συνήθως να ξεγλυστρούν από τη λογοκρισία της εποχής. Στις περιφερειακές δημοκρατίες της ΕΣΣΔ άλλωστε, ο έλεγχος ήταν λιγότερο ασφυκτικός.

Κυριακή 18 Ιουλίου 2010

Μυρωδιές μικρής περιήγησης στη Σερβία

Του Ελισσαίου Βλάχου

Ένα από τα πράγματα που μ’ αρέσουν στις περισσότερες πόλεις του εξωτερικού που έχω επισκεφθεί, και μου λείπει σε σχέση με την Αθήνα, είναι ότι έχουν μεριμνήσει για τον πεζοπόρο. Έτσι όταν βρίσκομαι έξω, μου δίνεται η ευκαιρία να περπατώ αρκετά. Θεωρώ πως περπατώντας, λόγω της μικρής μεταβολής του χώρου που κινείσαι, σου δίνεται η δυνατότητα να γνωρίσεις καλύτερα μια πόλη, να παρατηρήσεις τους ανθρώπους της, να διακρίνεις τις λειτουργίες της και να αντιληφθείς τους ρυθμούς ζωής της πόλης. Αυτή τη φορά η τύχη και οι επαγγελματικές ασχολίες με φέρανε στη Σερβία και πρώτα στο Νόβι Σαντ.

Το Νόβι Σαντ (Νέα Φυτεία) είναι μάλλον μια μη αντιπροσωπευτική πόλη της Σερβίας. Πρωτεύουσα της αυτόνομης επαρχίας της Βοϊβοντίνα, θυμίζει περισσότερο πόλη της κεντρικής Ευρώπης.


Η σύγχρονη πόλη του Νόβι Σαντ χτίστηκε κατά μήκος του Δούναβη

Ο Δούναβης κοιτάζοντας προς τη γέφυρα της Ελευθερίας

κυρίως τον 19ο αιώνα, απέναντι από το κάστρο της πόλης

Δρόμος που οδηγεί στο πάνω τμήμα του κάστρου

και των πρώτων κτισμάτων του Πετροβάραντιν γύρω από το κάστρο.

Στέγες και καμινάδες της παλιάς πόλης του Πετροβάραντιν κάτω από το κάστρο του Νόβι Σαντ

Έχει έντονο Ουγγρικό στοιχείο, άλλωστε υπήρξε τμήμα της Αυστροουγγαρίας, αλλά εγκολπώνεται και πληθυσμούς από πολλούς άλλους λαούς.

Το Νόβι Σαντ δεν είναι μεγάλη πόλη. Περίπου 250.000 κάτοικοι. Αυτή την εποχή, όμως, η πόλη είχε πολλούς επισκέπτες από την Ευρώπη που ήρθαν για το φεστιβάλ EXIT, ένα μεγάλο μουσικό φεστιβάλ με δεκάδες συγκροτήματα και καλλιτέχνες. Όλοι κινιόντουσαν στους ρυθμούς των τουριστών, αλλά χωρίς ακρότητες και αναξιοπρέπειες. Δεν υπήρχαν αυξημένες τιμές για γρήγορο κέρδος. Στο πιο κεντρικό μαγαζί η τιμή του καφέ δεν ξεπερνούσε τα 90 Δηνάρια, περίπου 90 λεπτά δηλαδή. Ούτε αντιλήφθηκα κάποια στιγμή κάποια πρόθεση εξαπάτησης. Επίσης στο Νόβι Σαντ δεν ένοιωσα ποτέ την απειλή της κλοπής. Δεν άκουσα κανένα κρούσμα, παρότι είχαμε έρθει από Ελλάδα πάνω από 20 άτομα. Καμία στιγμή του 24ωρου δεν φοβόσουν να περπατήσεις μόνος σου, ακόμη και κοντά στις στερεοτυπικές φωλιές κακοποιών και διεστραμμένων, όπως πάρκα, όχθες ποταμών, κάτω από γέφυρες, δίπλα σε γήπεδα, σε μικρά σοκάκια, υπονόμους, καμινάδες κ.ά. Και για να μην πάει ο νους σας σε ομάδες Δέλτα, Ζήτα, Νάικ και Ασίκς Τάιγκερ, αστυνομία έβλεπες μια φορά τη μέρα και μόνο αν το προσπαθούσες αρκετά. Μάλλον στο Νόβι Σαντ, ακόμη τουλάχιστον, βλέπουν με σεβασμό τους συμπολίτες και τους ξένους της πόλης. Αυτό αποτυπώνεται και στο ότι είναι φιλικοί και εγκάρδιοι και σε κάνουν να αισθανθείς άνετα εξαρχής.

Γενικά, οι κάτοικοι στο Νόβι Σαντ δείχνουν χαρούμενοι κι αισιόδοξοι. Όταν τους ρωτήσεις πως είναι τα πράγματα εδώ, σου λένε ότι οικονομικά ζορίζονται. [Το κόστος των περισσότερων αγαθών είναι στο μισό σε σχέση με την Ελλάδα, αλλά μόνο στα εγχώρια προϊόντα. Ηλεκτρικές συσκευές και άλλα εισαγόμενα προϊόντα τα βρίσκεις σχεδόν σε τιμές Ελλάδας, ενώ ένας μέσος μισθός είναι 250 με 300 ευρώ.] Υπάρχει ανεργία και χαμηλά μεροκάματα, διαφθορά στην κυβέρνηση και τους αξιωματούχους και καλό είναι να μην αρρωστήσεις σοβαρά. Στην ερώτηση από πού αντλούν την αισιοδοξία τους τότε, σου δίνουν την απλή απάντηση, «πόσο χειρότερα μπορούν να είναι τα πράγματα από το να σε βομβαρδίζουν;».
Σημάδια βομβαρδισμού δεν βλέπεις πια. Μόνο τα θεμέλια ενός γεφυριού που γκρεμίστηκε και δεν χτίστηκε άλλο στην ίδια θέση, καθώς και κάποια μικρά μνημεία.

Η επιγραφή της φωτογραφίας για τον νεαρό που σκοτώθηκε από το βομβαρδισμό μιας γέφυρας, όπως και άλλες επιγραφές, δεν γράφει φυσικά «οι βομβαρδισμοί των Αμερικανών» αλλά «οι βομβαρδισμοί από τη συμμαχία του ΝΑΤΟ». Για να μην ξεχνιόμαστε, στο ΝΑΤΟ είναι μέλος η Ελλάδα, οπότε κάποιος πίσω από τη διπλωματική γλώσσα της επιγραφής μπορεί να διαβάσει: και οι Έλληνες βομβαρδίσανε αυτή τη γέφυρα. Το ίδιο ισχύει φαντάζομαι και για κάποιες άλλες ομορφιές του ΝΑΤΟ στον υπόλοιπο κόσμο.

Στην πόλη, πέρα από τις βόμβες, υπήρχε κάποτε αξιοσημείωτο ελληνικό στοιχείο. Μέχρι και τις αρχές του περασμένου αιώνα λειτουργούσε ελληνικό σχολείο, υπάρχει άλλωστε ακόμη η ταμπέλα στα ελληνικά έξω από το κτίριο, που τώρα λειτουργεί ως πολυϊατρείο: «Ελληνικό Σχολείο, Η Ομόνοια». Και ο μικρός δρόμος που φιλοξενεί το κτίριο έχει την ονομασία: «Ούλιτσα Γκρεκοσκόλσκα» (Οδός ελληνικού σχολείου)


Ένα άλλο κύμα ελλήνων ξέμεινε στο Νόβι Σαντ μετά τον εμφύλιο πόλεμο. Σήμερα βλέπεις κυρίως το ελληνικό στοιχείο μέσα από τη διείσδυση (ή τα απομεινάρια) του ελληνικού κεφαλαίου στην περιοχή, κυρίως του τραπεζικού, καθώς και μερικές ελληνικές επιγραφές, οι περισσότερες από γυράδικα.


Δίπλα από το πρώην ελληνικό σχολείο και νυν πολυϊατρείο, υπάρχουν μερικά σκαλάκια που οδηγούν σε ένα υπόγειο. Στην είσοδο γράφει: “Art Klinika”. Δίπλα από το πολυϊατρείο το τεχνοϊατρείο.


Η Art Klinika είναι ένα παλιό κελάρι που λειτουργεί ως χώρος δράσης των εικαστικών τεχνών. Αυτή η λειτουργία του χώρου πρωτοξεκίνησε υπό άλλη ονομασία κατά τη διάρκεια του πολέμου. Οι καλλιτέχνες φτιάχνανε έργα από πάγο, ένα αναλογικό σχόλιο για το ότι οι κάτοικοι παγώναν αποθέματα τροφών για να προστατευτούν από την έλλειψη αγαθών. Η λέξη klinika προσδιορίζει την οπτική των εμπνευστών της για την τέχνη, ως θεραπευτική για την κοινωνική και πολιτική παθολογία. Στο χώρο της, φιλοξενήθηκε το μεγαλύτερο κομμάτι της έκθεσης Med I Krv 3, η τρίτη μιας σειράς εκθέσεων εικαστικών που δρουν στην Ελλάδα και τη Σερβία (όχι απαραίτητα Έλληνες ή Σέρβοι). Στα πλαίσια αυτής της έκθεσης, για κάποιες παράλληλες εκδηλώσεις βρεθήκαμε εκεί, το μουσικό συγκρότημα ElektroBalkana και η χορευτική ομάδα Ditto.

Med I Krv είναι το τουρκικό Balkan, η ονομασία με την οποία προσδιορίζουμε τη χερσόνησο του Αίνου. Και δεν θα μπορούσε να περιγραφεί ακριβέστερα αυτό το ιδιαίτερο κομμάτι της Ευρώπης μιας και σημαίνει: «Μέλι και Αίμα». Μέλι και αίμα τα βαλκάνια και το ξέρουμε καλά όλοι οι λαοί της περιοχής. Οι Σέρβοι μαζί και με άλλους λαούς της πρώην Γιουγκοσλαβίας έχουν πιο πρόσφατο το αίμα. Αυτήν την περίοδο δείχνουν να θέλουν να αφήσουν το αίμα πίσω τους και να γευτούν το μέλι.

Σάββατο 17 Ιουλίου 2010

Ρωσο-ελληνικό λεξικό σκακιστικών όρων



Πώς ξεκίνησε

Υπέθεσα κάποια στιγμή ότι η λίστα Swadesh (1) θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως πυρήνας για μια πρωτότυπη μέθοδο σταδιακού χτισίματος λεξιλογίου -επιδόμηση τη βάφτισα-, αλλά και εκμάθησης γραμματικής και συντακτικού σε οποιαδήποτε δεδομένη γλώσσα. Παράλληλα, από καιρό λογάριαζα να ξεσκονίσω τα ρωσικά μου, τα οποία είχα αυτοδιδαχτεί στα μαθητικά μου χρόνια, έκτοτε όμως, ελλείψει πρακτικής εξάσκησης και συστηματικών επαναλήψεων, τα είχα σχεδόν ξεχάσει. Βάλθηκα λοιπόν να δοκιμάσω την αξία ή απαξία της υπόθεσης αυτής στην πράξη με όχημα τη ρωσική γλώσσα.

(1) Ο αμερικανός γλωσσολόγος και ανθρωπολόγος Morris Swadesh (1909-1967) συνέταξε έναν κατάλογο με 100 (και έναν διευρυμένο με 200) βασικές έννοιες για τις οποίες όλες οι γλώσσες, ανεξάρτητα από πολιτισμικές διαφορές, έχουν μεγάλες πιθανότητες να διαθέτουν λέξη, και παράλληλα έχουν τις λιγότερες πιθανότητες να την έχουν δανειστεί από άλλες γλώσσες. Χρησιμοποιώντας αυτόν τον κατάλογο, οι γλωσσοχρονολόγοι [υποτίθεται ότι, πίστεψαν ότι] μπορούν να υπολογίσουν κατά προσέγγιση τον χρόνο που παρήλθε από τον διαχωρισμό δύο συσχετιζόμενων γλωσσών (παρόμοια με τον Ανθρακα-14 με τον οποίον υπολογίζεται η ηλικία αρχαιολογικών ευρημάτων -μόνο που αυτός αλλάζει με σταθερό ρυθμό, ενώ οι γλώσσες όχι).

Πώς σχηματοποιήθηκε

Κατά την επιδόμηση της λίστας Swadesh στα ρωσικά, όταν ο αρχικός πυρήνας είχε υποστεί πολυάριθμες σχάσεις και το εξαγόμενο είχε πια δεκα-, σε μερικές περιπτώσεις και εικοσι-, πλασιαστεί, παρατήρησα ότι δυσανάλογα πολλά λήμματα και παραδείγματα προέρχονταν από τον σκακιστικό χώρο. Τα αυτονόμησα, και συνέχισα να δουλεύω τα δύο κομμάτια χωριστά και παράλληλα, με σαφή έμφαση στο νεοπαγές.


Πώς αποκρυσταλλώθηκε

Στην αρχή, ο κατάλογος των σχετικών με το σκάκι λημμάτων ήταν αλφαβητικός. Μετά σκέφτηκα ότι θα ήταν λειτουργικότερο να λάβει τη μορφή δομημένων ενοτήτων ομοειδών λημμάτων. Προς στιγμήν, σκέφτηκα να περιλάβω και καταλόγους βασικών λέξεων γενικής χρήσης, π.χ. αντωνυμίες, αριθμητικά κ.τ.τ., καθώς και κλιτικά παραδείγματα. Αμφιταλαντεύτηκα· για καταλογογράφηση καμιάς εκατοντάδας σκακιστικών λέξεων και φράσεων ξεκίνησα, προς Ξαβιέ ντε Μπουζ όδευα. Κατέληξα να παραθέσω ενδεικτικά την κλίση μερικών σκακιστικών λέξεων, όπως το ρήμα «κερδίζω», τα ουσιαστικά «ίππος» και «πιόνι», το επίθετο «σκακιστικός», κ.ο.κ. -στα ρωσικά τους αντίστοιχα, εννοείται-, χωρίς θεωρητικές επεξηγήσεις (π.χ. συντελικά και εξακολουθητικά ρήματα). Επίσης, η ενότητα του καλλιτεχνικού σκακιού πλατειάζει με επεξηγήσεις όρων· αποφάσισα να μην τις απαλείψω. Το αποτέλεσμα είναι το «Δομημένο».


Τι θα το κάνω

Τρεις εκδοχές: έντυπη έκδοση, κλείδωμα στο συρτάρι, δωρεάν παραχώρηση. Η πρώτη, πολλή φασαρία για το τίποτα, ίσως λίγες εκατοντάδες ευρώ διάφορο, και αν. Η δεύτερη, ντεμοντέ, και επιπλέον ενάντια στο αγαπημένο μου ρητό με την κεκρυμμένη σοφία και τον αφανή θησαυρό. Βέβαια, σοφία και θησαυρό δεν το λες, δεν είναι όμως και ανάξιο λόγου. Άρα, δωρεάν παραχώρηση.


Πού θα το παραχωρήσω – και γιατί

Με την εξάπλωση του διαδικτύου, μια εργασία όπως αυτή, μικρή πρακτική αξία έχει για τους σκακιστές· ίσως έχει για τους ασχολούμενους με τη γλώσσα. Τότε, γιατί δεν το παραχωρώ σε κάποιον σχετικό ιστότοπο; Ο λόγος είναι απλός. Εδώ και τρία σχεδόν χρόνια, η φωτεινή και φιλόξενη αυτή γωνιά του κυβερνοχώρου είναι, για λόγους που παρέλκει να επαναληφθούν, η οικοσελίδα μου και το σταθερό στέκι μου. Επιπλέον, είναι η αφορμή που, εκεί που ως μαθητής έγραφα εκθέσεις-τηλεγραφήματα, απολύτως άχρωμα και τετριμμένα, έφτασα να γράφω αναρτήσεις-ποταμούς, ως και διηγήματα, με κάποια δομή, συνοχή, πολυπλοκότητα και φαντασία· μέχρι και διακριτό προσωπικό ύφος διαμόρφωσα. Θεωρώ λοιπόν ότι, αυτοδίκαια, η πρώτη δημοσίευση αυτού του κειμένου ανήκει στο παρόν ιστολόγιο, στο ιστολόγιό μας.


Μια πρωτοτυπία

Πολλά λογοτεχνικά έργα, αλλά και άλλες μορφές λόγου, έχουν δημοσιευτεί με ψευδώνυμο· λεξικά, φαντάζομαι, όχι, ή όχι πολλά. Και πάντως, το «Δομημένο» είναι μάλλον το πρώτο λεξικό που δημοσιεύεται με... εξισπανορωσισμένο ψευδώνυμο ψευδωνύμου.


Κι ύστερα;

Ακόμα δεν στέγνωσε το μελάνι, και ήδη έχω εντοπίσει ατέλειες και σημεία που επιδέχονται βελτίωση. Όσο διατηρείται το ενδιαφέρον μου και βρίσκω υλικό, θα συνεχίσω, για δική μου ευχαρίστηση και χρήση, να επεξεργάζομαι το «Δομημένο». Αν σε κάποια φάση κρίνω ότι το αποτέλεσμα είναι σημαντικά βελτιωμένο σε σχέση με την παρούσα έκδοση, θα το δώσω για δημοσίευση· αυτόδηλο πού.

ΒΑ τεταρτοσφαίριο, Ιούλιος 2010

Σαλβαδόρ Ρόζανωφ

aka Τριαντάφυλλος Σωτηρίου


***
Κατεβάστε το δομημένο ρωσο-ελληνικό λεξικό σκακιστικών όρων http://www.mediafire.com/?fg3zc37y18lkyp7

Εικόνες


1984, διεθνές σκακιστικό σεμινάριο της Μόσχας. Ο 18χρονος FIDE μετρ Στράτος Γρίβας (αριστ.) και ο εθνικός μετρ Β. Βάικοβ μιλούν την ίδια γλώσσα, τη γλώσσα του σκακιού.


Απρίλιος του 1984. Στρατιωτικοί, βετεράνοι του Β' Παγκοσμίου Πολέμου, με όλα τα παράσημά τους, συμμετέχουν σε αγώνες σκακιού. Στον τοίχο, οι φωτογραφίες των παγκόσμιων πρωταθλητών.

Στη διεύθυνση http://others.sport-express.ru/reviews/6822/ περιέχονται εκτός από τη νεανική φωτογραφία του Γρίβα πολλές ακόμη, από την ίδια εποχή. Στο κείμενο ο φωτογράφος αναπολεί την εποχή που το σκάκι ήταν το πιο διαδεδομένο άθλημα στην ΕΣΣΔ, θυμάται τη γιαγιά του, που στα ενενήντα της χρόνια ενδιαφερόταν για την εξέλιξη του ματς Κάρποβ-Κασπάροβ, αλλά αφήνει και μια ακτίνα ελπίδας, καθώς αναφέρει πως ο Άβερμπαχ στα 88 του παίζει μπλιτς στο ίντερνετ! Τις φωτογραφίες βρήκε ο Μέτοικος στη Νίσυρο.

Παρασκευή 16 Ιουλίου 2010

3ο Μεσογειακό Πρωτάθλημα Νέων στα Χανιά


Το Μεσογειακό Πρωτάθλημα Νέων θα διεξαχθεί από 31 Αυγούστου έως 7 Σεπτεμβρίου στα Χανιά. Σε αυτό έχουν ήδη δηλώσει συμμετοχή σκακιστές από Ελλάδα, Γαλλία, Ιταλία, Τουρκία, Μάλτα, Μαυροβούνιο, Σλοβενία, Πορτογαλία και Λίβανο, ενώ αναμένονται συμμετοχές και από άλλες χώρες.
Θα βραβευτούν οι νικητές στις κατηγορίες 8, 10, 12, 14, 16, 18 και 20 ετών. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη για όσους έχουν γεννηθεί μετά την 1η Ιανουαρίου 1990.
Πληροφορίες για όσους θέλουν να συμμετάσχουν στο http://www.kydonchess.gr/
Αφιέρωμα για τη διοργάνωση δημοσιεύει η ιστοσελίδα της chessbase http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6508

Πέμπτη 15 Ιουλίου 2010

Εικόνες



Αγώνες και μαθήματα σκακιού σε δημόσιο οίκο ευγηρίας στην πόλη Σαν Σαλβαδόρ, την πρωτεύουσα του Ελ Σαλβαδόρ. Οι φωτογραφίες είναι χτεσινές, του Reuters. Υπέροχη κατά τη γνώμη μου η δεύτερη, με το κουρασμένο γεροντικό χέρι δίπλα στη σκακιέρα. Η αίσθηση του να φωτογραφίζεις και να πιάνεις τη στιγμή.

Μνήμες Λέρου και Ικαριάς

Βαριά σιωπή μαρμάρωσε, φωλιάζουν νυχτερίδες
ένα μπουκέτο άλικο το αίμα ξαγρυπνά
μονόφθαλμη περίπολος τη θάλασσα τρυγά
γύρω και πίσω στις σκηνές ουρλιάζουν οι σειρήνες
τη Λέρο, τη Μακρόνησο, τα Κύθηρα, τη Τζιά
πες μου ποιες τάχα σφράγισαν μισόν αιώνα μνήμες.

(Φωτ. Το στρατόπεδο των καταραμένων στη Λέρο, δεκαετία 1970). Η ίδρυση της Αποικίας Ψυχοπαθών στην Λέρο ήταν μια φτηνή λύση για το κράτος και τους ψυχιατρικούς του συμβούλους γιατί είχαν στην διάθεσή τους τους εγκαταλελειμμένους ιταλικούς στρατώνες, άσχετα αν οι εγκαταστάσεις ήταν ακατάλληλες ακόμα και για ζώα. Δεν χρειάστηκαν παρά οι υπογραφές των υπεύθυνων ψυχιάτρων-θεραπόντων στα διάφορα ψυχιατρεία της χώρας και το στρίμωγμα εκατοντάδων, κάθε φορά, ανίδεων εγκλείστων, μέσα σε αρματαγωγά του πολεμικού ναυτικού, με ένα αριθμό πάνω στο στήθος - που ανταποκρινόταν σ΄ ένα όνομα πάνω σ΄ ένα χαρτί – και το ξεφόρτωμα σε μια Λέρο, που στην αρχή είχε ετοιμάσει υποδοχή, αλλά εξακολουθούσε να είναι αμήχανη και ανίδεη για τι το επρόκειτο ν΄ ακολουθήσει, όσον αφορά την εξάρτηση του νησιού από το ίδρυμα, που έμελλε να πάρει γιγαντιαίες διαστάσεις. Γιατί εκτός από μια φτηνή λύση για τις ανάγκες των πειθαρχικών πρακτικών του κράτους, ήταν και μια εύκολη απάντηση στο ζήτημα της απασχόλησης των κατοίκων.

Μερικοί από τους καρφιτσωμένους αριθμούς στο στήθος των μεταφερομένων χάθηκαν στο δρόμο και μέχρι σήμερα μερικοί στο ψυχιατρείο της Λέρου δεν έχουν όνομα. Είναι η πορεία από τον αρχικό αποκλεισμό του ψυχικά πάσχοντα και την αντικειμενοποίησή του σε μιαν αφηρημένη αρρώστια, αποκομμένη από την κοινωνική του ύπαρξη, που διαμέσου της ιδρυματικής εκμηδένισης και απανθρωποποίησής του καταλήγει στον ουσιαστικό ψυχικό, υπαρξιακό και κοινωνικό του θάνατο, μέσα σε μια ζωώδη κατάσταση και μεταχείριση. Εχοντας την ευκαιρία να δουλεύουμε όλα αυτά τα χρόνια για το μετασχηματισμό του ψυχιατρείου (αρχικά μέσα από την υλοποίηση των συγχρηματοδοτούμενων από την ΕΕ προγραμμάτων μεταρρύθμισης του ψυχιατρείου) ήταν εκπληκτικό να διαπιστώνουμε, μέρα με τη μέρα, την προσωπική δύναμη και αντίσταση και τα ανθρώπινα αποθέματα, που κράτησε ο καθένας από τους εγκλείστους βαθειά μέσα του, παρ΄ όλη την ιδρυματική βία που υπέστη και που έγινε δυνατό να εκφραστούν, όταν τους δόθηκε η ευκαιρία και η ελευθερία.

Δεν υπάρχει, ίσως, πιο απλός και καθαρός χαρακτηρισμός για το τι ήταν στο βάθος η επιχείρηση μεταφοράς χιλιάδων ασθενών στη Λέρο, από την δήλωση, πριν από χρόνια, ψυχιάτρου, που εργαζόταν στο ψυχιατρείο : “ Εμείς τους αγαπήσαμε και τους περιθάλψαμε τους ασθενείς. Επί Χίτλερ θα τους είχαν κάνει σαπούνι…”. Ηταν, πράγματι, αυτή η μαζική εξορία αντίστοιχη με την αντιμετώπιση αυτών που αποκλήθηκαν “ζωές ανάξιες να ζουν” και οδηγήθηκαν στα χιτλερικά στρατόπεδα και στη μαζική εξόντωση στους θαλάμους των αερίων.

Η δικτατορία των συνταγματαρχών, το 1967, είναι μια απεγνωσμένη προσπάθεια για την διατήρηση και ισχυροποίηση του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους, απέναντι σ΄ ένα λαϊκό κίνημα που είχε, από τα μέσα της δεκαετίας του 60, αρχίσει να ξεπερνάει τις συνέπειες της ήττας Εκφράζει την βαθειά κρίση αυτού του κράτους, αποτελεί σ΄ όλη τη διάρκειά της, παρά τον τυραννικό της χαρακτήρα, ένα καθεστώς κρίσης, κι΄ αυτό φαίνεται με την κατάρρευσή της, το 1974, που συνοδεύεται με την κατεδάφιση του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους και την κατάκτηση σημαντικών, αν και επισφαλών, δημοκρατικών ελευθεριών.

Στην διάρκεια της δικτατορίας, από τον Απρίλιο του 1967 έως τον Ιούλιο του 1974, η Λέρος, μετά την Γυάρο, γίνεται ξανά ένας τόπος στρατοπέδων συγκέντρωσης πολιτικών κρατουμένων, αντίπαλων της δικτατορίας, κυρίως αριστερών. Περίπου 4000 πολιτικοί κρατούμενοι μεταφέρθηκαν στην Λέρο (κυρίως από την Γυάρο) από τον Σεπτέμβριο του 1967. Εζησαν εκεί για τέσερα περίπου χρόνια, μέχρι το 1971, μέσα σε δύο στρατόπεδα, στο Λακκί και στο Παρθένι. Το στρατόπεδο του Λακκίου στεγάστηκε σε δύο μεγάλα μισογκρεμισμένα κτίρια, στην περιοχή του Αγίου Γεωργίου Λεπίδων, όπου παλιά είχαν λειτουργήσει οι βασιλικές τεχνικές σχολές. Σ΄ ένα από αυτά τα κτίρια στεγάστηκε, αργότερα, το 1985, το περίπτερο 16 του ψυχιατρείου, το γνωστό σαν το περίπτερο των “γυμνών”, που αποτέλεσε και την πέτρα του σκανδάλου, που ξέσπασε και δημιούργησε την αντίστροφη μέτρηση για την δημιουργία των συνθηκών για την παρέμβαση για την ριζική αλλαγή που ακολούθησε μετά το 1990.

Αυτή τη φορά, πολιτικοί κρατούμενοι και έγκλειστοι ψυχασθενείς κατοικούν σε γειτονικούς χώρους στα Λέπιδα (παραπλεύρως στο Λακκί). Τους χωρίζει ένα συρματόπλεγμα. Πίσω από κάθε πλευρά του, οι δύο ομάδες ασφυκτιούν φυλακισμένες.

Υπάρχει μια μικρή, αλλά χαρακτηριστική αναφορά στο αφήγημα ενός πολιτικού κρατούμενου στο στρατόπεδο Λακκίου ( από τις σπάνιες, δυστυχώς, που υπάρχουν σε παρόμοια αφηγήματα πολιτικών εξορίστων για την “κοινή εξορία”), που εκφράζει τις εντυπώσεις από τη γειτονία:

“…Στη συνέχεια πετύχαμε πρωινό μπάνιο στη θάλασσα, υπό φρούρηση χωροφυλάκων, ολόγυρα με πολυβόλα και αυτόματα. Το μπάνιο γινόταν κοντά στο “κέντρο ανιάτων ψυχοπαθών Λέρου”. Τα κτίρια των τραγικών αυτών ανθρώπων, οι οποίοι ανέχονταν στους χίλιους, ήταν περιφραγμένα με γερά συρματοπλέγματα. Σαν περνούσαμε από δίπλα τους με συνοδεία, τρέχαν μερικοί στο σύρμα και ζητούσαν τσιγάρα.. Αλλοι πάλι έβριζαν τους χωροφύλακες. Ορισμένοι εξόριστοι αναγνώρισαν συμπατριώτες τους, παλιούς πολιτικούς κρατούμενους, οι οποίοι στο παρελθόν βασανίστηκαν και τρελάθηκαν. Μήπως και τώρα δεν μας απειλούν τα πορωμένα όργανα της χούντας ότι θα έχουμε την ίδια τύχη με τους διπλανούς; ( εννοώντας τους δυστυχισμένους ψυχοπαθείς)”.(Κώστας Παπανικολάου «Με τις λόγχες στα πλευρά»)

http://www.psyspirosi.gr/index.php/2009-03-13-13-10-53/122-2009-03-25-11-03-12

(Φωτ. Εύδηλος Ικαρίας 1948. Δεύτερος από δεξιά, ο Μίκης Θεοδωράκης). Στον Ξυλοσύρτη βρίσκεται ο μοναδικός νερόμυλος της Ικαρίας με δύο καμάρες. Τον έχτισαν εξόριστοι. Στο Χρυσόστομο οι εξόριστοι έφτιαξαν το μόλο, στο δρόμο δίπλα στο γιαλό. Στο Μαυράντο επισκεύασαν τις πλύστρες. Στην Αράτουσα, ειδικοί μαστόροι κατάφεραν να φέρουν νερό στην κεντρική πλατεία. Στις Ράχες επισκεύασαν το δρόμο προς τον Αρμενιστή. Εξόριστος γεωπόνος, από τον Πόντο, ήταν εκείνος που έμαθε τους ντόπιους να καλλιεργούν πατάτες με νέα μέθοδο. Ηταν πολλοί οι εξόριστοι καθηγητές, οι δάσκαλοι που βοήθησαν τα παιδιά στο σχολείο. Που δίδαξαν μαθητές σε απομακρυσμένες περιοχές που δεν είχαν πρόσβαση σε σχολεία. Που στήριξαν πολλούς μαθητές στην προετοιμασία τους για το πανεπιστήμιο. Η ομιλία του δικηγόρου Γ. Λομβαρδά, κατοίκου του νησιού, που εκείνη την εποχή είχε μόλις τελειώσει το γυμνάσιο, ήταν γεμάτη από «ίχνη» των πολιτικών κρατουμένων στον τόπο που τους δέχτηκε με τόση ζεστασιά. Νωρίτερα, είχε παραθέσει την εξής προσωπική του εμπειρία: Οταν στα 1947 ο πατέρας του ήταν εξόριστος, δεν υπήρχαν χέρια στην οικογένεια για να μαζέψουν τις ελιές. «Ούτε τα Χριστούγεννα δε θα τελειώσουμε», είπε ένα βράδυ στη γιαγιά του. «Την άλλη μέρα, είχαμε τέσσερις τενεκέδες λάδι...», αφού η γιαγιά είχε θέσει το ζήτημα στο χωριό κι αφού ντόπιοι και εξόριστοι είχαν σπεύσει να βοηθήσουν...

Ανάλογα ήταν τα βιώματα που μετέφερε αργότερα στην αίθουσα του συνεδρίου και ο Λ. Ατσιδαύτης, πρόεδρος σήμερα του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ Ικαρίας.

Ακόμα ένα γλαφυρό περιστατικό, χαρακτηριστικό της ευγνωμοσύνης που ένιωθαν οι ντόπιοι για την προσφορά των εξορίστων, είναι και το παρακάτω: Οταν, στο Καρκινάγρι, ένα συνεργείο από εξόριστους έχτισε το αποχωρητήριο δίπλα ακριβώς στο σπίτι μιας ηλικιωμένης, εκείνη στράφηκε στον επικεφαλής: «Να σας έχει καλά η Παναγιά που σας έστειλε εδώ». Κι όταν ο εξόριστος αποκρίθηκε «δε μας έστειλε εδώ η Παναγιά, οι φασίστες μας έφεραν εδώ...», εκείνη απάντησε με όλο τον αυθορμητισμό της: «Ε, τότε να 'χει η Παναγιά καλά και τους φασίστες!..».

http://www1.rizospastis.gr/story.do?id=2518084&publDate=

Η σκακιέρα στον κόσμο



Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Ένα από τα πιo ισχυρά τουρνουά του καλοκαιριού αρχίζει σήμερα στο Ντόρτμουντ. Οι "παλιοί" Kramnik (Rus-2790), Mamedyarov (Aze-2760), Leko (Hun-2735) και Naiditsch (Ger-2691) θα υποδεχτούν τους νεοφερμένους Ponomariov (Ukr-2737) και Le Quang Liem (Vie-2689) σε τουρνουά διπλών συναντήσεων. Ο 19χρονος Βιετναμέζος προκρίθηκε για το τουρνουά,που είναι κατηγορίας 20 (ΜΟ ΕLO 2734), όταν κέρδισε το πολύ ισχυρό Aeroflot open τον περασμένο Φεβρουάριο. Στις καινοτομίες του φετινού τουρνουά η ολοκληρωτική απαγόρευση των προτάσεων ισοπαλίας, ο βαθμός θα μοιράζεται μόνο όταν υπάρχει ανεπαρκές υλικό στη σκακιέρα για να επιτευχθεί νίκη, ή αν η τριπλή επανάληψη είναι αναπόφευκτη, ό,τι κι αν σημαίνει αυτό. Οι αγώνες αρχίζουν καθημερινά στις 16:00 ώρα Ελλάδας, με μοναδική ελεύθερη μέρα την 20ή Ιουλίου. Σήμερα παίζουν Ponomariov – Leko, Kramnik – Le Quang Liem και Naiditsch – Mamedyarov. Ο ιστότοπος της διοργάνωσης ειναι ο http://www.sparkassen-chess-meeting.de/2010/ και ο χρόνος σκέψης, όπως τον δίνει η TWIC είναι 100:50:15+30s/pm.

Η Γερμανική Ομοσπονδία απέτυχε να συμφωνήσει με τους κορυφαίους Γερμανούς σκακιστές στους οικονομικούς όρους, με αποτέλεσμα οι τελευταίοι (Naiditsch, Meier, Friedman, Gustafsson) να μην συμπεριληφθούν στη σύνθεση της ομάδας που θα πάρει μέρος στην Ολυμπιάδα. Μετά από αυτή την εξέλιξη η ομοσπονδία αποφάσισε να στείλει μια πολύ νεανική ομάδα στην Ρωσία, γεγονός που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από σκακιστές που αποκλείστηκαν (Κhenkin, Trabert). Ερωτηματικό παραμένει το πως θα επηρεάσουν οι εξελίξεις την υποψηφιότητα του επικεφαλής της Γερμανικής ομοσπονδίας Robert von Weizsäcker για την προεδρία της ECU. Λεπτομέρειες στο http://chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=10614 .Όλες οι (ανεπίσημες) συνθέσεις των ομάδων που θα πάρουν μέρος στην Ολυμπιάδα δημοσιεύονται στο http://reports.chessdom.com/news-2010/chess-olympiad-2010 .


Αυτές τις μέρες διεξάγεται το ελβετικό πρωτάθλημα, στο οποίο πέρα από τον πάντα παρόντα Βίκτωρα, συμμετέχουν και ο Γάλλος Pelletier (2589) αλλά και η Alexandra Kosteniuk (Rus-2519). Η απορία γι' αυτές τις συμμετοχές λυθηκε σήμερα καθώς αποκαλύφθηκε ότι οι δυο σκακιστές είναι κάτοχοι ελβετικού διαβατηρίου. Η Kosteniuk που ζει στις ΗΠΑ με τον σύζυγο της έγινε η πρώτη γυναίκα που παίρνει μέρος στα τελικά του πρωταθλήματος. Δυο γύρους πριν το τέλος προηγείται ο Pelletier με 5.5/7, ο οποίος νίκησε χθες την παγκόσμια πρωταθλήτρια, και τον ακολουθούν οι Gallagher (2499) με 5 και Κosteniuk με 4.5, ενώ 4 βαθμούς έχει ο Κorchnoi. Περισσότερα στο http://schachbund.ch/index.php ενώ εκτενές ρεπορτάζ έχει η http://chessbase.de/nachrichten.asp?newsid=10616 .

Τέλειωσε στις αρχές Ιουλίου ο κύκλος των τουρνουά της ACP για το 2009-2010. Νικητής ο V.Ivanchuk με τους 2897 βαθμούς που συγκέντρωσε από 10 διοργανώσεις. Στη δεύτερη θέση ισοβάθμησαν οι Kramnik (6 τουρνουά), Aronian (11 τουρνουά) με 2340 βαθμούς. Στις γυναίκες η Τ. Kosintseva υπερίσχυσε της αδελφής της Nadezna, ενώ η 3η θέση πήγε στην Α. Muzychuk. Αναλυτικές βαθμολογίες στο http://www.chess-players.org/eng/index.html .

Η Μαρίνα Μακροπούλου βρίσκεται από σήμερα στην Βράιλα της Ρουμανίας όπου θα λάβει μέρος στο 3o κλειστό γυναικείο τουρνουά Maria Albulet memorial (στη μνήμη της μητέρας της), με 10 συμμετοχές http://www.frsah.ro/.

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2010

Εικόνες


13 Ιουλίου 2010. Στο κέντρο του Νόβι Σαντ, έξω από ένα περίπτερο, δίπλα από το κεντρικό ταχυδρομείο της πόλης, ο περιπτεράς με ένα φίλο του. Το Νόβι Σαντ έχει ακουστεί σκακιστικά τον τελευταίο καιρό, λόγω του Πανευρωπαϊκού πρωταθλήματος εθνικών ομάδων που φιλοξένησε το 2009 στο μεγάλο αθλητικό κέντρο της πόλης, αλλά και για το πρωτάθλημα Σερβίας που κατέκτησε ένας από τους συλλόγους της πόλης.


Μπαίνοντας στην γκαλερί Art Klinika στο Νόβι Σαντ υπάρχει μια σειρά με φωτογραφίες στα αριστερά. Το αρρωστημένο σκακιστικό μάτι αμέσως κατάλαβε ότι σε μια από τις κάτω φωτογραφίες υπήρχε μια αναγνωρίσιμη μορφή. Μήπως η Art Klinika, υποστηρίζει την καμπάνια για την εκλογή του πρώην παγκόσμιου πρωταθλητή στο ύπατο αξίωμα της FIDE; Δεν το ξέρω αυτό, αλλά σύντομα στις οθόνες σας θα έχω περισσότερα για την Art Klinika και το Νόβι Σαντ.

(φωτογραφίες και κείμενο από τον Ελισσαίο Βλάχο, που βρίσκεται αυτές τις μέρες στη Σερβία)

Βασίλης Σεβαστόπουλος 1991-2010

Από τους σκακιστές του ΟΣ Τριανδρίας λάβαμε πριν λίγα λεπτά την παρακάτω ανακοίνωση, που περιέχει τη θλιβερή είδηση:

Με βαθειά οδύνη ανακοινώνουμε την τραγική απώλεια του νεαρού Σερραίου σκακιστή του συλλόγου μας Βασίλη Σεβαστόπουλου, 19 ετών.
Ο Βασίλης έφυγε από κοντά μας, μετά από πολύχρονη μάχη με την επάρατο ασθένεια. Την έδωσε με απόλυτη αξιοπρέπεια και διακριτικότητα, φροντίζοντας να μη λείπει από τη σκακιέρα, ακόμη και σε πολύ δύσκολες στιγμές του. Την περασμένη εβδομάδα, δεν ήταν μαζί μας στο πρωτάθλημα της Α’ εθνικής. Εξαιρετικός σκακιστής και αθλητής, με μεγάλη αγάπη για το σκάκι. Συλλυπούμαστε τους οικείους του και ας μη τον ξεχάσουμε ποτέ.
Η κηδεία του θα γίνει αύριο στις 12 το μεσημέρι, στην Ηράκλεια Σερρών.

Οι σκακιστές του Ομίλου Σκακιστών Τριανδρίας.

Πρωταθλήματα Γυναικών & Νέων ΗΠΑ


Η Ιρίνα Κρας με 3,5 βαθμούς σε 4 αγώνες προηγείται στο πρωτάθλημα Γυναικών 2010, των Ηνωμένων Πολιτειών.

Στο Σαιντ Λούις του Μιζούρι διεξάγονται αυτές τις μέρες τα εθνικά πρωταθλήματα Γυναικών & Νέων ΗΠΑ. Στις γυναίκες, μετά τους 4 πρώτους γύρους προηγούνται η Ιρίνα Κρας (2521) και η Άννα Ζατόνσκιχ (2518) με 3,5 β/4 αγ. και στους νέους ο Πάρκερ Ζάο (2382) επίσης με 3,5 βαθμούς. Στη δεύτερη θέση βρίσκεται ο γνωστός Ρέι Ρόμπσον (2613) με 3 βαθμούς.

Το επίσημο site http://saintlouischessclub.org/2010-us-womens-and-junior-closed-championships προσφέρει υποδειγματική κάλυψη των δυο τουρνουά και όλες οι παρτίδες αναμεταδίδονται ζωντανά και σχολιάζονται σε βίντεο.

Zatonskih (2518) - Krush (2521), St. Louis 2010 (Benoni, A61)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 c5 4. d5 d6 5. Nc3 exd5 6. cxd5 g6 7. Bf4 Bg7 8. Qa4+ Bd7 9. Qb3 Qc7 10. h3 b5 11. Nxb5 Bxb5 12. Qxb5+ Nbd7 13. Qc6 Qd8 14. Nd2 O-O 15. e3 Rc8 16. Qxd6 Qa5 17. Qa6 Qb4 18. Qb5 Nxd5 19. a3 Qxb2 20. Qxb2 Bxb2 21. Ra2 Bc3 22. Bh6 Rfd8 23. Bc4 Ne5 24. Bxd5 Rxd5 25. Ke2 Rxd2+ 26. Rxd2 Bxd2 27. Kxd2 Nc4+ 28. Kc3 Nxa3 29. Bf4 Nb5+ 30. Kc4 Na3+ 31. Kb3 Nb5 32. Kc4 Na3+ 33. Kb3 Nb5 1/2-1/2.

Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Εικόνες

Του Μέτοικου στη Νίσυρο

Καθώς έχουμε μπει για τα καλά στο καλοκαίρι,και το Μουντιάλ έχει πια τελειώσει, διάφορα μικρά και μεγάλα τουρνουά ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά του κόσμου.
Ένα απ' αυτά ξεκινά σήμερα στο Στρασβούργο. Αν και ταπεινό, το πρώτο βραβείο είναι μόλις 800 ευρώ, και το πιο γνωστό όνομα ο νεαρός Βούλγαρος Κ.Berbatov (2455), οι υπεύθυνοι βρήκαν έναν πολύ έξυπνο τρόπο για να διαφημίσουν τη διοργάνωση στο διαδίκτυο:



To site του τουρνουά είναι http://www.alsace-echecs.com/ . Με τέτοια προκήρυξη πολύ αμφιβάλλω αν το τουρνουά θ'ακολουθεί τον κανόνα μηδενικής ανοχής στην ώρα έναρξης!

Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Ίκαρος 2010


Η WGM Μαρία Μανάκοβα (Σερβία) είναι η ισχυρότερη γυναίκα που συμμετέχει στο Διεθνές Όπεν «Ίκαρος 2010».

Σήμερα παίζεται ο 1ος γύρος στην Ικαρία (έναρξη 19:30). Στη φετινή διοργάνωση έχουν ενσωματωθεί τα Ανοιχτά Πρωταθλήματα Ελλάδας Ανδρών & Γυναικών 2010, που δίνουν θέσεις πρόκρισης για τα αντίστοιχα κλειστά πρωταθλήματα. Στο όπεν τουρνουά έχουν δηλώσει συμμετοχή 130 σκακιστές και σκακίστριες. Για πρώτη φορά θα υπάρχει, μέσω του Ίντερνετ, ζωντανή μετάδοση παρτίδων. Η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι: http://ikaroschess.gr/live.html
Αποτελέσματα και βαθμολογίες στο σάιτ http://ikaroschess.gr/
Σύνδεσμος chess-results: http://www.chess-results.com/tnr35924.aspx?lan=1

Λέρος 2010


Ο 18χρονος GM Αντόν Κοβαλιόβ (έλο 2599) που αγωνίζεται με τη σημαία της Αργεντινής, είναι το νο1 στην αρχική κατάταξη του διεθνούς τουρνουά της Λέρου.

Αρχίζει το απόγευμα το «Artemis Cup 2010» στη Λέρο. Σύμφωνα με τον κατάλογο που δημοσιεύουν στο διαδίκτυο οι διοργανωτές, θα αγωνιστούν τουλάχιστον 10 GM και οι ισχυρότερες συμμετοχές είναι:
Kovalyov Anton, Mastrovasilis Dimitrios, Jankovic Alojzije, Brkic Ante, Mastrovasilis Athanasios, Kapnisis Spyridon, Jeremic Veljko, Nikolaidis Ioannis, Galego Luis, Kasparov Sergey.
Υπολογίζεται ότι θα συμμετέχουν συνολικά περίπου 90 σκακιστές και σκακίστριες.
Δικτυακός τόπος: http://www.leroschess.gr/

Επιστολή συμβούλων της ΕΣΟ

Οι σύμβουλοι της ΕΣΟ Κώστας Αλεξίου, Βαγγέλης Βιδάλης, Τάκης Δρεπανιώτης, Στάθης Ευσταθόπουλος και Δημήτρης Σκυριανόγλου με επιστολή που απευθύνουν προς τον πρόεδρο της ΕΣΟ Γιώργο Μακρόπουλο θεωρούν ότι έχουν έμπρακτα αγνοηθεί και παραβιαστεί οι προεκλογικές συμφωνίες που είχαν διατυπωθεί γραπτά και δημόσια και δηλώνουν πως παραιτούνται άμεσα από τις θεσμικές θέσεις που κατέχουν στο ΔΣ (αντιπρόεδρος και έφορος ανάπτυξης) και τις προεδρίες των επιτροπών. Το πλήρες κείμενο της επιστολής έχει δημοσιευτεί από το πρωί στο ιστολόγιο του Τάκη Δρεπανιώτη, στην ανάρτηση http://greekchesspolitics.wordpress.com/2010/07/13/ds-eso/

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2010

Ρέθυμνο 2010


Αρχίζει αύριο το απόγευμα στο Ρέθυμνο το πολύ ισχυρό διεθνές όπεν τουρνουά «Ρέθυμνο 2010». Οι συμμετοχές έχουν φτάσει ήδη τις 200, με δεκάδες τιτλούχους. Τα υψηλότερα έλο είναι:
Sargissian Gabriel 2677 Αρμενία
Najer Evgeniy 2663 Ρωσία
David Alberto 2631 Λουξεμβούργο
Turov Maxim 2624 Ρωσία
Iordachescu Viorel 2619 Μολδαβία
Volkov Sergey 2619 Ρωσία
Vorobiov Evgeny 2612 Ρωσία
Postny Evgeny 2611 Ισραήλ
Kryvoruchko Yuriy 2609 Ουκρανία
Borovikov Vladislav 2599 Ουκρανία

Οι ισχυροί Έλληνες σκακιστές που συμμετέχουν είναι όμως ελάχιστοι: Μπανίκας (2589), Γεωργιάδης (2447).

Ιστοσελίδα διοργάνωσης: http://www.daor.gr/index.php?chessgr


Ανταπόκριση του Σωτήρη Λογοθέτη (Τρίτη 13/7, 23:00)
Το τουρνουά του Ρεθύμνου διεξάγεται σε μια πολύ ιδιαίτερη ατμόσφαιρα. Στην καρδιά της παλιάς πόλης του Ρεθύμνου, ανάμεσα σε ιστορικά μνημεία κάθε πολιτισμού και μουσεία, στα στενά σοκάκια που κατακλύζονται από μεζεδοπωλεία και ρακάδικα, το Σπίτι του Πολιτισμού φιλοξενεί 182 σκακιστές και σκακίστριες από 28 χώρες, μεταξύ των οποίων η Νότιος Αφρική (χωρίς βουβουζέλα!), η Χιλή (ο πρόεδρος της ομοσπονδίας!), η Κολομβία (ένα 13χρονο αγόρι) και η Ινδία. Συμμετέχουν 53 τιτλούχοι, ανάμεσά τους 20 γκρανμέτρ, ενώ 129 παίκτες έχουν διεθνές Έλο.

Οι αγώνες ξεκίνησαν χωρίς προβλήματα, σε φιλική και χαλαρή ατμόσφαιρα, με πολύ μικρή καθυστέρηση. Όλοι οι συμμετέχοντες αποκόμισαν μια τσάντα με διάφορα δώρα από το Δήμο Ρεθύμνου, ανάμεσά τους και τα χαρακτηριστικά πράσινα μπλουζάκια με το σήμα του τουρνουά. Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου ήταν γενικά αναμενόμενα, ξεχωρίζει όμως ανάμεσά τους η μαχητική ισοπαλία που απέσπασε ο Ρεθυμνιώτης Θανάσης Σερντεδάκις από τον Ρώσο γκρανμέτρ Βορομπιόφ!
Πρώτο Έλο του τουρνουά είναι ο Αρμένιος γκρανμέτρ Γκαμπριέλ Σαργκισιάν.

Αν και πολλοί γνωστοί σκακιστές δίνουν το παρών, όλοι τους ωχριούν μπροστά στον επισκέπτη που εμβρόντητοι αντικρύσαμε συμπτωματικά λίγο μετά την έναρξη των αγώνων... Μπόρις Σπάσκι! Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής (1969-1972) βρίσκεται στο Ρέθυμνο για διακοπές, παρέα με τον Χιλιανό σκακιστή που αναφέραμε παραπάνω. Δεν ήθελε να φωτογραφηθεί ή να συμμετάσχει στην τελετή έναρξης, ήπιε όμως τον καφέ του έξω από τον αγωνιστικό χώρο και είναι βέβαιο ότι θα τον βλέπουμε καθημερινά!

Εικόνες


Αγόρια παίζουν σκάκι σε δρόμο της πόλης Μπάνος, στον Ισημερινό. Η ραχοκοκαλιά των Άνδεων, η ζούγκλα του Αμαζονίου και οι ακτές του Ειρηνικού ωκεανού συναντώνται στη μικρή και φτωχή αυτή χώρα. Πόλεις με διατηρημένο το ιστορικό τους κέντρο από την εποχή της ισπανικής αποικιοκρατίας, πολύχρωμες ινδιάνικες αγορές στα υψίπεδα, ενεργά ηφαίστεια που ξεπροβάλλουν πάνω από τα σύννεφα, συνθέτουν τη μοναδική γεωγραφία της χώρας (φωτ. traveltips.gr).

Μπαταρία Siers

Του Γιάννη Γαρουφαλλίδη

Η μπαταρία Siers είναι ένας μηχανισμός στον οποίο το μπροστινό κομμάτι της μπαταρίας κάνει μια κίνηση δίνοντας ένα τετράγωνο φυγής στον αντίπαλο βασιλιά και κατόπιν κινείται για δεύτερη φορά όπου και δίνει ματ. Το μπροστινό κομμάτι μιας μπαταρίας Siers είναι συνήθως Ίππος, κομμάτι εξαιρετικά ευέλικτο, ενώ η υλοποίησή της γίνεται κυρίως σε προβλήματα από 3 κινήσεις και άνω.
Αλλά ας δούμε μερικά απλά παραδείγματα που υλοποιούν τις μπαταρίες Siers σε προβλήματα 3 κινήσεων:

Siers, Theodor
Rösselsprünge im Schachproblem, 1948 (35)

Ματ σε 3 κινήσεις (#3)

Είναι προφανές ότι ο Μαύρος δεν έχει ικανοποιητική άμυνα εδώ.
1.Βa6! zugzwang
1...Sf5~ 2. Sc4 Kd1 3.Se3 1...Bd2 2.Sd3 Kd1 3.Sf2 1...Bh4 2.Sa4 Kd1 3.Sc3
1...Sf3~ 2.Rxe1 3.Bb4
Όμορφες μπαταρίες από τον πρώτο διδάξαντα

Rudenko, Valentin
Themes 64, 1980, 3rd Prize

Ματ σε 3 κινήσεις (#3)

Στις βασικές άμυνες τα μαύρα κόβουν στο d5 με τρία διαφορετικά κομμάτια που τα λευκά καρφώνουν και δημιουργούν ισάριθμες μπαταρίες Siers.

1.Qd6! (2.Bxf2 3.Se2~ #)
1...Raxd5 2.Sxc3 3.Sb5 1...Thxd5 2.Sg3 3.Sf5 1...Bxd5 2.Sc1 3.Sb3
και
1...Ra6 2.Sb5 1...Sf2~ 2.Sg3
Ένα πανέμορφο πρόβλημα !

Τι θα λέγατε να προσπαθήσετε να λύσετε αυτό το πρόβλημα;

Young, Brian WM
The Observer, 1965, 2nd HM

Ματ σε 3 κινήσεις (#3)
O Λευκός με μια προπαρασκευαστική κίνηση αναμονής θα εξαπολύσει ένα πλήθος μ. Siers εκμεταλλευόμενος το ότι τα Μαύρα δεν έχουν κάποια καλή κίνηση αναμονής.

Στο 8ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Λύσης Σκακιστικών Προβλημάτων (2009), ένα από τα προβλήματα παρουσιάζει το θέμα αυτό σε υπεραφθονία!

Selivanov, Asuzin
Zeltonosko 60T , 2002

Ματ σε 3 κινήσεις (#3)

Summer Cup 2010


Η WGM Αναστασία Κάρλοβιτς (Ουκρανία) συμμετέχει στο Summer Cup 2010 που διεξάγεται στο Πόρτο Καρράς.

Με τη συμμετοχή 68 σκακιστών και σκακιστριών άρχισε στη Χαλκιδική το διεθνές τουρνουά Summer Cup 2010. Συμμετέχει μόνο ένας GM - ο Νέντεβ (2506)-, 3 FM και μια WGM. Μερικά αποτελέσματα του 1ου γύρου: Τσατσαρώνης - Νέντεβ 0-1, Κανακάρης - Λιάκος 1-0, Σφέτσος - Σιγάλας 0-1 χ.α., Γιαννόπουλος - Κζόνκα 0-1, Τασσόπουλος - Γανιαρίδης 1-0, Ουρόσεβιτς - Μισαηλίδης 1-0, Ραχμανίδης - Κάρλοβιτς 0-1, Σπυρόπουλος - Βάλι Μπλάνκα 0-1, Λόντος - Πάντοβιτς 0-1, Σουλτάτης - Φραγκιαδάκη 1-0, Αγιομαμμίτη - Γαλόπουλος Π. 0-1.
Επίσημη σελίδα: http://www.greekchess.com/cup2010/

Κυριακή 11 Ιουλίου 2010

Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - 7ος γύρος


Τεράστιο όνομα στη διεθνή σκακιστική σκηνή τα τελευταία 20 χρόνια ο Βασίλι Ιβαντσούκ, αγωνίστηκε με την Π.Σ. Περιστερίου και συγκέντρωσε 6 βαθμούς σε 7 αγώνες, αποδίδοντας σκάκι υψηλοτάτου επιπέδου (απόδοση 2911).

Πρωταθλήτρια Ελλάδας 2010 η Π.Σ. Περιστερίου, η ομάδα με την ισχυρότερη σύνθεση στο πρωτάθλημα. Τα αποτελέσματα του 7ου (τελευταίου) γύρου ήταν: Π.Σ. Περιστερίου – Λ.Π. Φλώρινας 9,5-2,5 Κύδων Χανίων – Πανιώνιος 6,5-5,5, ΣΑ Χανίων – ΣΟ Ηρακλείου 7-5, Φυσιολάτρης Νικαίας – ΕΕΣ Κορυδαλλού 7-5, ΦΟΝ Ηρακλείου – ΣΑΣ Κορωπίου 3,5-8,5, ΣΑ Χαλκίδας – ΟΣ Τριανδρίας 3,5-8,5, ΑΕΚ – ΣΟ Πατρών 7,5-4,5, ΕΣΚ Άμφισσας – ΣΑ Γαζίου 7,5-4,5, ΣΟ Καλλιθέας – ΣΟ Ικαρίας 8-4, ΣΟ Ηλιούπολης – ΑΣ Παπάγου 6,5-5, Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών – ΝΟ Καλαμάτας 3-9.

Μερικά σημαντικά ατομικά αποτελέσματα του 7ου γύρου: Ιβαντσούκ – Χάμερ 1-0, Ι. Νικολαϊδης – Λουπουλέσκου 0-1, Μπαλόχ – Καπνίσης 0-1, Μπολογκάν – Μπαρτέλ 1-0.

Η τελική βαθμολογία: 1) ΠΣ Περιστερίου 14 β. 2) Κύδων Χανίων 11 β. 3) ΣΑ Χανίων 11 β. 4) Φυσιολάτρης Νικαίας 9 β. 5) ΣΟ Ηρακλείου 8 β. 6) Πανιώνιος 8 β. 7) ΑΕΚ 8 β. 8) ΟΣ Τριανδρίας 8 β. 9) ΛΠ Φλώρινας 8 β. 10) ΣΑΣ Κορωπίου 8 β. 11) ΕΕΣ Κορυδαλλού 7 β. 12) ΕΣΚ Άμφισσας 7 β. 13) ΦΟΝ Ηρακλείου 6 β. 14) ΣΟ Πατρών 6 β. 15) ΣΟ Καλλιθέας 6 β. 16) ΣΑ Χαλκίδας 6 β. 17) ΣΟ Ηλιούπολης 6 β. 18) ΣΑ Γαζίου 5 β. 19) ΣΟ Ικαρίας 5 β. 20) ΝΟ Καλαμάτας 4 β. 21) ΑΣ Παπάγου 3 β. (υποβιβάζεται) 22) Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών 0 β. (υποβιβάζεται).

Δικτυακός τόπος για αποτελέσματα, παρτίδες και φωτογραφικό υλικό: http://aethniki10.peristerichess.gr/

Οι καλύτεροι παίκτες της διοργάνωσης (σύμφωνα με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν)
1 Οικονομοπούλου Μαρία 2066 ΕΕΣ Κορυδαλλού 7,0 /7 100,0%
2 Ανδρώνη Κωνσταντίνα-Ελένη 1870 ΣΑΣ Κορωπίου 7,0/ 7 100,0 %
3 Χριστοδουλάκη Αντωνία 1862 ΣΑ Χανίων 6,5/ 7 92,9%
4 Schut Lisa 2286 Κύδων Χανίων 6,5/7 92,9%
5 Κούρκουλος-Αρδίτης Σταμάτης 1941 ΣΟ Καλλιθέας 6,5/7 92,9%
(ο πλήρης πίνακας εδώ)



Η Μαρία Οικονομοπούλου του ΕΕΣ Κορυδαλλού (πάνω) και η Νάντια Ανδρώνη του ΣΑΣ Κορωπίου (κάτω) πέτυχαν 7 βαθμούς σε 7 αγώνες!