Σάββατο 2 Οκτωβρίου 2010

Στο Τρόμσο η Ολυμπιάδα του 2014

Σε μια από τις βορειότερες πόλεις του πλανήτη θα διοργανωθεί η 41η Σκακιστική Ολυμπιάδα, το 2014. Το Τρόμσο (Tromsø) με τους 70.000 κατοίκους και το υποπολικό κλίμα βρίσκεται 350 χιλιόμετρα ψηλότερα από τον Αρκτικό Κύκλο. Στις φωτογραφίες που μπορεί κανείς να βρει στο ίντερνετ, νομίζεις πως η τοποθεσία έχει δραπετεύσει από παραμύθι. Το συνέδριο της FIDE κατά την τελευταία ημέρα των εργασιών του επέλεξε τη νορβηγική πόλη με 95 ψήφους. Υποψήφια ήταν και η Αλμπένα της Βουλγαρίας που προτιμήθηκε μόνο από 47 εκπροσώπους. Το Τρόμσο διαθέτει πολύ δραστήρια σκακιστική κοινότητα και ανάμεσα στα άλλα, κάθε Αύγουστο διοργανώνει το ισχυρό διεθνές όπεν «Arctic Chess Challenge». Γενικότερα, το σκάκι στη Νορβηγία σημειώνει τον τελευταίο καιρό έκρηξη δημοφιλίας λόγω των επιτυχιών του Μάγκνους Κάρλσεν που άλλωστε τον περασμένο Δεκέμβριο ανακηρύχθηκε «αθλητής της χρονιάς» στη χώρα. Η Ολυμπιάδα του 2012 έχει ανατεθεί ήδη στην Κωνσταντινούπολη που είχε αναλάβει και τους αγώνες του 2000. Όσο για το 2016, αν και είναι πολύ νωρίς ακόμα, ενδιαφέρον λέγεται πως έχει εκδηλώσει το Γιοχάνεσμπουργκ.

9 σχόλια:

wfive είπε...

Εχω ELO 1950 και διαβαζω εντατικα σκακι.

Ανοιγματα και φιναλε αυτη την εποχη.

Ειμαι 39 χρονων.

Στην Ολυμπιαδα της Κωνσταντινουπολης δεν προλαβαινω να παιξω με την εθνικη ομαδα ΟΜΩΣ θα παιξω σιγουρα στο Τρομσο!

Θα το δειτε αγαπητοι μου!

chess4poker είπε...

Γιατί όχι και στην Κωνσταντινούπολη που είναι και τόσο κοντά; Σχεδόν σε όλες τις Ολυμπιάδες διεξάγονται παράλληλα ανοιχτά ελβετικά για τους τουρίστες.

Ανώνυμος είπε...

me poia xwra 8a paikseis?

wfive είπε...

Αντι να με ενθαρρυνετε......

Gypaetos είπε...

Έμπαινε ανώνυμε, μην κωλώνεις πουθενά! Παρακολούθησα και εγώ κάτι παρτίδες από τα τελευταία τραπέζια (Σενεγάλη κ.λπ.) και αναθάρρησα!

Λυσάνιος είπε...

@wfive
Ελληνικό ή διεθνές 1950?
Εγώ διαβάζω μεταξύ άλλων τα βιβλία του dvoretsky και τις διαλέξεις των chesslectures.com-chess.com
Θα ήμαστε συμπαίκτες?

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@wfive

Παρατήρησες ότι γράφεις συνέχεια για τον εαυτό σου;

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μια αξιπροσεκτη ιστορια εμφανιστηκε χθες, τοσο στην http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6832 οσο και στο http://www.chess.co.uk/twic/chessnews/politics/
turkish-bribes-to-fide-delegates-officially-audited

και τα 2 κειμενα βασιζονται σ' ενα αρθρο των http://gambit.blogs.nytimes.com/2010/11/24
/auditors-report-says-turkish-federation-paid-for-votes-to-win-2012-chess-olympiad/ το οποιο πρασαπτει την κατηγορια της δωροδοκιας στους υπευθυνους της Τουρκικης Ομοσπονδιας, στην προσπαθεια της να εξασφαλισει την Ολυμπιαδα του 2012 για την Ισταμπουλ (η Τουρκια επικρατησε του Μαυροβουνιου με 95-40). Το αρθρο βασιζεται στην μεταφραση μιας σημειωσης του Λογιστικου ελεγχου των πεπραγμενων της Τουρκικης Ομοσπονδιας, και αναφερει οτι περιπου 120.000 δολλαρια ξοδευτηκαν σε "κατασκευη περιπτερου, αναμνηστικα, δημοσιες σχεσεις, καθως και στα εξοδα ταξιδιου, διαμονη, και διατροφη καποιων αντιπροσωπων οι οποιοι ψηφισαν υπερ της Τουρκικης υποψηφιοτητας στην Δρεσδη το 2008. Η δαπανη ειχε την εγκριση του ΔΣ και το ποσο μεταφερθηκε στην Τουρκικη Ομοσπονδια απο το Γραφειο Νεοτητας και Αθλητισμου της Τουρκικης Κυβερνησης.

Οι ΝΥ Times ισχυριζονται πως δεν καταφεραν να επικοινωνησουν με τον Προεδρο της Τουρκικης Ομοσπονδιας Ali Nihat Yazici, πραγμα που καταφερε η chessbase.

Συμφωνα με τον Τουρκο προεδρο το ποσο δεν ειναι μεγαλο, υπαρχουν τιμολογια τριτων για καθε δαπανη, που προερχονται απο αεροπορικες εταιριες, ξενοδοχεια, και εταιριες catering, και δεν δοθηκαν απ' ευθειας χρηματα σε αντοπροσωπους.
Απεδωσε την ολη ιστορια στην αντιπολιτευση μεσα στην Τουρκια, και την επιλογη του χρονου εμφανισης στην επερχομενη ΓΣ για οικονομικο ελεγχο των πεπραγμενων της Τουρκικης Σκακιστικης ομοσπονδιας, που θαγινει το Σαββατο στις 3 το μεσημερι και θα μεταδοθει ζωντανα απο την http://www.satranctv.org/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Διαστασεις παιρνει η υποθεση "υποβοηθησης αντιπροσωπων να συμμετασχουν στην ΓΣ της FIDE του 2008" απο την πλευρα της Τουρκικης Ομοσπονδιας.

Χθες ο Κιρσαν, με γραπτη ανακοινωση, εσπευσε να υποστηριξει ολοψυχα τον Yazici και δηλωσε πως οσο αυτος ειναι Προεδρος της FIDE, κανεις δεν θα παρει την Ολυμπιαδα του 2012 απο την Κων/πολη.
O S. Atalik σχολιαζοντας τις δηλωσεις του Κιρσαν ειπε οτι δεν θα επρεπε να προκαλουν εκπληξη, γιατι η Τουρκικη ομοσπονδια, που εχει την υποστηριξη του κυβερνωντος κομματος, διοργανωνει πολλα απο τα πρωταθληματα της FIDE, και προσφερει πλουσιοπαροχη φιλοξενια αλλα και καλοπληρωμενες δουλειες στους αξιωματουχους της Διεθνους ομοσπονδιας.
Ο Προεδρος της Τουρκικης Ομοσπονδιας δεν διστασε να παραδεχτει στο http://www.chessvibes.com/reports/turkish-chess-federation-accused-of-bribery/
πως οντως η Τουρκικη ομοσπονδια πληρωσε τα εξοδα αντιπροσωπων αλλων χωρων, που αλλιως δεν θα εκαναν το ταξιδι, και προσεφεραν γευματα δημοσιων σχεσεων σε περισσοτερους για να τους εξηγησουν τις θεσεις τους.
Προφανως δεν βλεπει κατι μεμπτο σ'
αυτο.

Το παραπανω αρθρο συμπεριλαμβανει και τις αποψεις του S. Atalik, o οποιος αποδιδει σε ανικανοτητα την ολη ιστορια, καθως ο υπευθυνος του οικονομικου απολογισμου και μελος της Τουρκικης ομοσπονδιας συμπεριελαβε στα εξοδα τα συγκεκριμενα τιμολογια, γιατι αλλιως δεν του εβγαινε ο ισολογισμος..

Το αρθρο φερνει στο φως και μια αλλη ιστορια απο τις προσφατες εκλογες, συμφωνα με την οποια ο Yazici βοηθησε οικονομικα την Ομοσπονδια της Βοσνιας και βρεθηκε με μια εξουσιοδοτηση να ψηφισει για λογαριασμο της στις εκλογες του Σεπτεμβρη για την ECU στην Σιβηρια. Η εξουσιοδοτηση δεν χρησιμοποιηθηκε γιατι ο αντιπροεδρος της Βοσνιακης Ομοσπονδιας ηταν στο Khanty-Mansiysk. Ο ιδιος ο Yazici, δεν αρνειται οτι η οικονομικη βοηθεια υπηρξε, αλλα περιοριζει τον δικο του ρολο στο οτι ηταν ο μεσολαβητης για μια Βοσνιακη εταιρια που ηθελε να βοηθησει..

Λαμπρα.