Σάββατο 9 Οκτωβρίου 2010

Εικόνες


Ο Γκάρι Κασπάροβ μετά την Ολυμπιάδα Σκακιού επέστρεψε στη Μόσχα και μίλησε σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας και μνήμης, με τη συμπλήρωση τεσσάρων χρόνων από τη δολοφονία της σχολιάστριας της «Νόβαγια Γκαζιέτα» Άννας Πολιτκόφκαγια, στην είσοδο της πολυκατοικίας που έμενε, από πληρωμένους μαφιόζους. Η Πολιτκόφκαγια είχε αντιμετωπίσει σειρά απειλών και είχε επανειλημμένα κρατηθεί από τις αρχές, εξαιτίας της έντονης κριτικής που ασκούσε για τις αγριότητες των Ρώσων στην Τσετσενία και το Βόρειο Καύκασο (φωτ. Reuters, 7 Οκτωβρίου 2010).


Ομάδες ανθρώπων συγκεντρώνονται καθημερινά στη μεγάλη υπαίθρια σκακιέρα που βρίσκεται στο κέντρο της Μπάνια Λούκα, στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Στον γιουγκοσλαβικό πόλεμο η πόλη δεν πολιορκήθηκε, ούτε βομβαρδίστηκε. Παρ' όλα αυτά η Μπάνια Λούκα γνώρισε τη βία της εθνοκάθαρσης, καθώς οι μη σερβικές κοινότητες της πόλης εξαναγκάστηκαν να την εγκαταλείψουν. Σήμερα είναι η έδρα της κυβέρνησης της Σερβικής Δημοκρατίας, της μίας από τις δύο πολιτικές οντότητες που αποτελούν το κράτος της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης (φωτ. Reuters, 2 Οκτωβρίου 2010).

6 σχόλια:

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Πολυ ενδιαφερουσα συνεντευξη- ποταμο του Κασπαροβ δημοσιευουν τα http://www.chessvibes.com/reports/kasparov-on-the-fide-elections-carlsen-and-more/

Ο Γκαρυ μιλαει για τις εκλογες,τις προσφατες κακες εμφανισεις του Carlsen ("ειναι σχεδον προσβολη να παιζεις τετοιο ανοιγμα εναντιον του Adams") αλλα και γιατι δεν μπηκε το σκακι στους Ολυμπιακους αγωνες.

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Μεγαλη και ενδιαφερουσα συνεντευξη του Κασπαροβ στην Γερμανικη
Frankfurter Allgemeine Zeitung

http://www.faz.net/s/RubE3F098F1E3544FCE87CC
73C34D9EB3AA/Doc~E7A89D13CDA0F4D17AAED8F3
EDBB510F9~ATpl~Ecommon~Scontent.html


Μεταφραζω (διασκευαζω χαριν συντομιας) απο το αρχικο κομματι που αναφερεται στον Carlsen:

"H αποφαση του να μην αγωνιστει στα ματς των διεκδικητων ηταν λαθος. Στην ηλικια του, και στο επιπεδο του, θα 'πρεπε να μαχεται. Εχει δικιο στην κριτικη του για την FIDE, o κυκλος του Παγκ. Πρωταθληματος ειναι χαοτικος, κι εγω δεν συμφωνω στα συνεχομενα ματς χωρις αναπαυλα, μπαινουν στη μεση ψυχολογικοι παραγοντες και η φυσικη κατασταση, και, σ' ενα βαθμο, ο παραγων τυχη. Ο Magnus, ακομα κι ετσι θα ηταν το φαβορι, και πιστευω πως η κριτικη του στον τροπο διεξαγωγης ηταν απλως μια δικαιολογια, πιστευω πως δεν ηθελε να αντιμετωπισει εναν τοσο σοβαρο ανταγωνισμο.
Δεν συμμετειχα καθολου στην αποφαση του, η συνεργασια μας τελειωσε την ανοιξη. Δεν μετανοιωνω καθολου που τον ανελαβα, οι παρτιδες που παιξαμε και οι αναλυσεις που καναμε, ηταν απολαυστικες. Στην εκτιμηση οποιασδηποτε θεσης μονο ο Καρποβ θα μπορουσε να συγκριθει μαζι του,τον βοηθησα εκει που υστερουσε: προετοιμασια στ' ανοιγματα, συστηματοποιηση της δουλειας, θεσεις με οξυ παιχνιδι..

Δεν ενοιωσα εκπληξη οταν εμαθα την αποφαση του ν' αποχωρησει απο τα ματς των διεκδικητων. Ακομα και στο Μαρακες (Κasparov και Carlsen συναντηθηκαν εκει για μια βδομαδα στην αρχη του χρονου) οταν του μιλουσα για την ελλειψη εμπειριας του, απεφευγε το θεμα. Δεν εχει αγωνιστει ποτε, κουβαλωντας το βαρος του να ειναι φαβορι. Τον συμβουλεψα να κανει καποιο προπονητικο ματς μ' εναν κορυφαιο σκακιστη που δεν θα ηταν αναμεσα στους διεκδικητες.

Εκανε 7 ηττες τους τελευταιους 3 μηνες γιατι δεν δουλευει αρκετα. Πρεπει να δουλευεις συνεχεια, για να κρατας την φορμα σου. Ο τροπος που εχασε απο τον Αnand στο Λονδινο ηταν τρομερος ενω επρεπε να χασει και απο τον Kramnik. Παρ' ολα αυτα κερδισε το τουρνουα, ειναι εμφανες πως μπορει να παιξει και καλυτερα. Πανω στην σκακιερα ειναι απιστευτος. Αν δουλεψει περισσοτερο θα κυριαρχησει.

Δεν πιστευω πως θα ξαναδουλεψω μαζι του, ειναι ανεξαρτητος, αλλα ακομη ωριμαζει.Πρεπει να σκεφτει το μελλον του, ως τωρα ολα του ηταν ευκολα, αλλα ο ανταγωνισμος καραδοκει. Πριν ενα χρονο κυριαρχουσε αλλα οχι και τωρα. Αν συνεχιζε την πολυ δουλεια θα μπορουσε να ειχε σπασει το ρεκορ μου (2851 Elo), πραγμα που θα προκαλουσε μεγαλη θετικη ανταποκριση απο τα media, τοσο γι αυτον οσο και για το Σκακι.
Ενας παικτης με το ταλεντο του, με τον φυσικο του τροπο να αλληλεπιδρα με τα media που τον λατρευουν, ο πρωτος μετα τον Fischer που φτανει στην κορυφη και εκπροσωπει την Δυση, θα μπορουσε να ειναι πολυ χρησιμος στο Σκακι. Θα πρεπει ωστοσο να αποδεικνυει συνεχως την υπεροχη του και ο Carlsen δεν το κανει τελευταια. Δεν φτανει να εισαι συνεχως στα πρωτοσελιδα και να τραβας την προσοχη ανθρωπων που διαφορετικα δεν θα νοιαζονταν για το παιχνιδι. Πρεπει και ν' αγωνιζεσαι οταν εισαι στα 20. Ο Magnus εχει φοβερο ταλεντο, και, κατα καποιο τροπο, θα πρεπει να το προσφερει στον σκακιστικο κοσμο. Το να ξεπερνας τις αποτυχιες, και ν' αντιμετωπιζεις ισχυρες προκλησεις φτιαχνει χαρακτηρα, αν τις αποφευγεις καποια στιγμη θα το πληρωσεις. Για τις θυσιες που θα πρεπει να κανει οσον αφορα την προσωπικη του ζωη, εχει μεγαλα οικονομικα ανταλλαγματα.."

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Η συνεντευξη του Κασπαροβ ειναι εδω, παιδια μην ξεχνατε οτι ειμαστε ερασιτεχνες και οτι μπορουμε κανουμε, αυριο θα προσπαθησω να μεταφρασω (περιληπτικα) και το δευτερο μερος που κι αυτο εχει το ενδιαφερον του, καθως μιλα για τις εκλογες της FIDE, και την κατασταση στην Ρωσια. Νομιζω οτι αυριο η συνεντευξη θα βγει και στα μεγαλα σκακιστικα διεθνη portal, καθως εχει ενδιαφερον.

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ πάρα πολύ αγαπητέ Μέτοικε. "Έφαγα" το μπλογκ και δεν την εύρισκα! Σχεδόν άρχισα να πιστεύω ότι το φαντάστηκα πως την είδα το πρωί!

Η δουλειά που κάνετε είναι εξαιρετική. Καλό κουράγιο για να συνεχίσετε!

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Ειπα μηπως κανει αλλος τον κοπο, αλλα δεν φαινεται να ειμαι τυχερος. Λοιπον, ακριβης μεταφραση, στ' Αγγλικα του ιδιου πανω κατω κομματιου που διασκευασα, στο http://www.chessintranslation.com/2011/01/
kasparovs-verdict-on-carlsens-withdrawal/

Επισης μεταφραση της εξω απο τα δοντια συνεντευξης του Radjabov για την αποφαση του να μην τα βαλει με την FIDE:
http://www.chessintranslation.com/2011/01/
radjabov-decides-not-to-tilt-at-fide-windmills/

και επιλογες αποσπασματων απο το δευτερο μερος της συνεντευξης Svindler στο Crestbook:

http://www.chessintranslation.com/2011/01/gm-peter-svidler-answers-your-questions-part-ii/

Mετοικος στην Νισυρο είπε...

Σε σχεση με την υποψηφιοτητα του Karpov στις εκλογες της FIDE, ειπε πως η αρχικη προταση ηταν δικια του, αλλα ο Ανατολι δεσμευτηκε στο σχεδιο και δουλεψε πολυ γι αυτο,ειδικα στο τελος.
Ο Κασπαροβ ειπε πως δεν εχει κανενα παραπονο απο τον Καρποβ, και πως ο αγωνας ηταν βιαιος και σκληρος αλλα τους κοστισε το οτι αρχισαν με μεγαλη καθυστερηση.
Οταν ρωτηθηκε για το επιχειρημα της παραταξης Ιλιουμτζινοβ, οτι ο Καρποβ θα ηταν αχυρανθρωπος του Γκαρυ, ειπε οτι γνωριζονται πολυ καλα μεταξυ τους, για να του περασει μια τετοια σκεψη απο το μυαλο, και πως αν και πιστευει πως ο λογος του θα μετρουσε σε περιπτωση επιτυχιας, ο Καρποβ δεν ειναι καποιος, που μπορει να γινει μαριονετα κανενος.
Σε αλλη ερωτηση σχετικα με τον αρνητικο τονο που υιοθετησε η προεκλογικη τους εκστρατεια, καθως κριτικαριζε τον Kirsan και ισως αυτο συνεβαλε στο να δημιουργηθει αρνητικη δημοσιοτητα για το αθλημα, απαντησε πως η επιλογη ηταν αναγκαια, μια και ο Kirsan δεν ειχε καποιο προγραμμα που θα μπορουσαν να κριτικαρουν.
Ο δημοσιογραφος επεμενε και ρωτησε "Για να φτασετε στην νικη θα επρεπε να παρετε ψηφους απο ανθρωπους που τον υποστηριξαν στο παρελθον. Ο Κιρσαν εχει ξοδεψει πολλα δικα του χρηματα για το σκακι. Δεν θα ηταν εξυπνοτερο να επιτεθειτε στους αξιωματουχους του, που εχουν ιδιοτελεις σκοπους, απο το να προσπαθειτε να γελοιοποιησετε τον ιδιο;"

η απαντηση του Γκαρυ ηταν:
" Μα ο Κιρσαν ειναι γελοιος. Τον Νοεμβριο ανακοινωσε πως θα παει στην Νεα Υορκη και θα συναντηθει με τον Δημαρχο για να αγορασει ενα Οικοπεδο στην περιοχη των Διδυμων Πυργων. Ο ανθρωπος θα μπορουσε να περασει απο καθε τεστ αληθειας, γιατι πιστευει αυτα που λεει. Ρωτηστε τον τι χρωμα εχουν οι εξωγηϊνοι, και θα σας απαντησει,με καθε σοβαροτητα, σε ζωντανη τηλεοπτικη εκπομπη. Ο ανθρωπος δυσφημει το αθλημα, και δεν εχει πια τους πορους που ειχε παλιοτερα."

Μιλωντας για το θεμα του εκπροσωπου της Ρωσικης Ομοσπονδιας ο Kasparov ειπε πως αν ψηφιζαν ολοι ο Karpov θα νικουσε ευκολα, αλλα ο Dvorkovic καταφερε να επιβληθει χωρις πολυ κοπο. Για τον τελευταιο ειπε οτι ο πατερας του ηταν στην ομαδα του Γκαρυ για 15 χρονια, και οτι ο ιδιος τον βοηθησε να σπουδασει στην Αμερικη, αλλα ο νεαρος εχει στενες σχεσεις με το περιβαλλον του Ιλιουμτζινοβ, σχεσεις που εχουν να κανουν με την εκμεταλλευση του πετρελαιου.

Μιλωντας για την αποτυχια της Ρωσιας να κατακτησει τιτλους, αν και η Κυβερνηση φαινεται πως επενδυει στο σκακι, ειπε πως υπαρχει ελλειψη παθους, ολα εχουν να κανουν με την εξουσια και τις δουλειες, και οχι με την προωθηση των ταλεντων. Στα Παγκοσμια νεανικα η Ρωσια ειχε την μεγαλυτερη αποστολη αλλα δεν πηρε ουτε ενα χρυσο, ενω οι Αζεροι κερδισαν 3. Δεν του αρεζε το πολιτικο συστημα της Σοβ. Ενωσης, αλλα το σκακι θεωρουνταν ιδεολογικο οπλο, και ενα μεσο για την αναπτυξη της ευφυϊας, τα παιδια δεν ειχαν πολλες ευκαιριες, και το σκακι ηταν μια διεξοδος γι αυτα προς ενα καλυτερο μελλον. Κατι τετοιο γινεται τωρα στο Αζερμπαϊτζαν και την Αρμενια.

Στο τελος της συνεντευξης ο Garry μιλησε πολυ αρνητικα για την αποφαση των διεθνων Ομοσπονδιων να δωσουν τους Χειμερινους Ολυμπιακους Αγωνες στο Sochi (εχει υποτροπικο κλιμα, και κατα την γνωμη του δυσκολα θα υλοποιηθει το σχεδιο) και το Παγκοσμιο Κυπελλο Ποδοσφαιρου στην Ρωσια (ελλειψη σταδιων, και συγκοινωνιων αναμεσα στις πολεις) ενω οταν ο δημοσιογραφος τον ρωτησε μηπως αυτη ειναι μια καλη ευκαιρια να γινουν καποια εργα απαντησε πως ειναι πραγματι καλη ευκαιρια να βγαλουν καποιοι χρηματα..

http://www.faz.net/s/RubE3F098F1E3544FCE87CC
73C34D9EB3AA/Doc~E7A89D13CDA0F4D17AAED8F3
EDBB510F9~ATpl~Ecommon~Scontent.html