Τετάρτη 20 Οκτωβρίου 2010

Ευτυχώς που υπάρχει κι ο Πρέντος!

Του Παναγιώτη Κονιδάρη

Έληξε –όχι και τόσο ένδοξα- η πρώτη μέρα του Παγκόσμιου Λύσης. Σήμερα διαγωνιστήκαμε στα δυάρια (20’), στα τριάρια (60’) και στις σπουδές (100’). Τρία προβλήματα σε κάθε κατηγορία. Το μεγάλο πρόβλημα βέβαια σε αυτές τις περιπτώσεις δεν είναι τόσο τα προβλήματα, όσο ο χρόνος. Μέχρι να πεις κύμινο βλέπεις τον Στάινμπρικ με τα πατομπούκαλα, σαν τον Χάροντα από πάνω σου, έτοιμο να σου αρπάξει τις μισογραμμένες λύσεις και ό,τι άλλα τιμαλφή σου βρίσκονται.
Τα δυάρια δεν ήταν άλυτα μα είχαν κάμποσες δοκιμές και άλλες τόσες παγίδες, στις οποίες έπεσα με τα μούτρα. Ευτυχώς εδώ και καιρό η ομάδα έχει πάψει να υπολογίζει σε μένα. Πράγματι, ο Κώστας τα έλυσε όλα (15β.), ενώ κι ο Αντρέας πρόσθεσε δύο (10β.) κι έτσι δεν πάθαμε καμιά μεγαλύτερη νίλα (μετράνε τα δύο καλύτερα αποτελέσματα). Στη δεύτερη ομάδα ο Σκυριανόγλου διέπρεψε (με την αρωγή της ζαριάς έλυσε και το τρίτο ο μπαγάσας!). Αυτό το παιδί χαραμίζεται στην Α2. Πολύ καλός κι ο Μανώλης με 10β. (και καμιά κατοστή Ko-Bul συνθέσεις- και μη ρωτάτε περισσότερα…)
Τα τριάρια ήταν μια άλλη ιστορία. Εκεί ο Στάινμπρικ άρχισε να δείχνει τα δόντια του, ένα θέαμα που –πιστέψτε με- δε θέλετε να αντικρύσετε. Ο Πρέντος συνέχισε να κρατάει ψηλά τη σημαία (14β.) ενώ ο Παπ ήταν λίγο άτυχος (7β.). Πολλοί καλοί παίκτες πάντως ζορίστηκαν. Ελάχιστοι τα έλυσαν όλα.

Και μετά εσείστη το καταπέτασμα…
Το τι έγινε στις σπουδές είναι πέρα από κάθε περιγραφή. Όποιον και να ρωτούσα μετά από τους top λύτες ή έβαζε τα γέλια ή κουνούσε το χέρι με τον αντίχειρα προς τα κάτω ή βλαστημούσε στη γλώσσα του. «Τι έκανες στις σπουδές;» ρώτησα το Μέστελ. «A mess!» απάντησε γελώντας (πήρε μόνο 1β.) Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι την πρώτη σπουδή μισοέλυσε μόνο ένας (ο Tummes) και όλοι οι άλλοι ζερό! Στην Τρίτη σπουδή πήρε κάτι ποντάκια ο Piorun και όλοι οι άλλοι κουλούρι σισαμένιο! Μόνο στη 2η συνελέγησαν κάτι ψιλά. Ο Πρέντος ακολούθησε το ρεύμα και έμεινε στον 1β. Ο Αντρέας που είναι το ψωμί του κάπου κόλλησε σε περίεργες βαριάντες (και υπήρχαν άπειρες) και δεν έλυσε. Ακόμα ψάχνει να τις τρυπήσει για να βγάλει το γινάτι του. Τώρα, να πω ότι βοήθησα την ομάδα με τους 2 θλιβερούς μου βαθμούς, είναι μάλλον ντροπή.
Το τέλος της αγωνιστικής βρήκε την Ελλάδα στη 12η θέση με 49β. Πρώτη η Πολωνία του Murdzia και του νέου αστεριού Piorun με 68β. Δεύτερη η Ρωσία με 64 και τρίτο το Βέλγιο του εκπληκτικού van de Beers με 63.
Καλύτερος λύτης μέχρι στιγμής ο Piorun με 36β., 2ος ο VanBeers με 34β. και 3ος ο Nunn με 33,5β. Από μας έχει 30 ο Κώστας (11ος) και 17 ο Αντρέας, ενώ πολύ καλά τα πάει κι ο Δημήτρης με 18β.
Το μόνο καλό είναι ότι οι σπουδές δεν άφησαν να φανεί άνοιγμα στις ομάδες, οπότε παίζονται όλα αύριο (π.χ. είμαστε μόνο 6β. μακριά από την οκτάδα).
Αύριο πρωί ακολουθούν οι τριάδες των βοηθητικών (50’), πολυκίνητων (80’) και selfmates (50’). Αν δε γίνει καμιά χοντρή στα βοηθητικά (βοήθειά μας!) θα μπούμε στη δεκάδα. Ευσεβείς πόθοι.
Επειδή έχω και μικρά παιδιά και ο γιος μου φωνάζει στο τηλέφωνο «που είχαι μπουμπούνα;!» (με κατάλαβε νωρίς), αύριο θα ταξιδεύω, οπότε δεν έχει νέα. Αν δε σας ενημερώσει ο Μανωλάς, θα το αναλάβω από μεθαύριο. Εξάλλου με το πενιχρό μίσθωμα που μου παρέχεται από το Γάτο, μην έχετε και πολλές απαιτήσεις.

Υ.Γ. Μαθαίνω ότι ο Σελιβάνοφ μέτρησε τα κουκιά και δεν έφτιαχνε ούτε σαλάτα, οπότε έστριψε δια του αρραβώνος. Κάτι μου λέει ότι ο Χάρης θα κάνει περίπατο στις εκλογές. Haris for President! Άντε, και ευρωβουλευτής!
Υ.Γ.2 Απόλυτα αποτελεσματική και διακριτική η παρουσία των Καλέσηδων στη Γραμματεία. Είναι όλα στη θέση τους εγκαίρως: μου φυλάνε ένα κρυμμένο τασάκι κάτω από το τραπέζι και έχουν πάντα καβάτζα φραπέ. Αν μπορούσαν να υποκλέψουν και καμιά λύση…


Παίζουν τα λευκά και κάνουν ματ σε 2 κινήσεις (#2)

37 σχόλια:

Σελίμ είπε...

Ο Καλέσης δεν συμμετέχει στους διαγωνισμούς λύσης; Χαραμίζεται ένας μετρ στη γραμματεία των αγώνων;

Στ είπε...

Καλέσης είναι οργανωτής;

Ανώνυμος είπε...

Αε3 (απειλεί Πη5 και Ιη3). Εύκολο φαίνεται αυτό.
Αντώνης Χ.

Ανώνυμος είπε...

Periergo - diladi ta 1. Be6 de6 2. Rf7# kai to 1. Bg6 hg6 2. Rf7# den kanoun?

Schrödinger's Cat είπε...

Κάνουν και παρακάνουν. Είχα τοποθετήσει σε λάθος τετράγωνο έναν αξιωματικό του μαύρου. Ευτυχώς το λάθος, πέρασε δημοσιευμένο για λίγα λεπτά μόνο. Ζητώ συγγνώμη, συνήθως ελέγχω τις θέσεις των προβλημάτων εξαντλητικά, αλλά σήμερα...
Έβαλα τη σωστή θέση τώρα.

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

Ένας χρήστης του Internet, με πτυχίο και πιθανόν καλή γνώση υπολογιστών, ο
ο οποίος εμφανίζεται στην πόλη του ως
ένας από τους καλύτερους, αν αγνοήσει
τα βασικά της ασφαλείας του Internet,
μπορεί να συμπεριφερθεί με τρόπο που θυμίζει serial killer.

Βάζω και την υπογραφή μου.

Ανώνυμος είπε...

Πολύ ενδιαφέρον έχει ο κόσμος των προβληματιστών...

Ανώνυμος είπε...

Σαν πολύ δύσκολα μου φαίνονται τα προβλήματα που βάζουν εκεί πέρα.

Ανώνυμος είπε...

Tι σημαίνει serial killer κύριε Γεωργιάδη?

Ανώνυμος είπε...

Αμα δε ξέρεις ποιος είναι ο Serial Killer πήγαινε δες καμιά Αμερικάνικη ταινία να καταλάβεις.

ανώΝυΜος είπε...

1.Αδ2 απειλώντας Ιδ6 και Πη5 ματ

Ανώνυμος είπε...

1. Αδ6.... απειλεί Πζ7# και Ιδ7#

Σάκης

Ανώνυμος είπε...

1. Bd5 φαίνεται να κάνει ματ σε 2 :)

ΒΚ

Γεωργιάδης Αλ. είπε...

@Ανώνυμος-"τι σημαίνει...?"

Μη κάνεις τέτοιες ερωτήσεις στο internet. Θα σε έβριζα τώρα, αν δεν μου μίλαγες ευγενικά.

Schrödinger's Cat είπε...

Νέος πρόεδρος της WFCC ο Χάρης Φουγιαξής, λεπτομέρεις εδώ .

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Θερμά συγχαρητήρια στον κύριο Χ.Φουγιαξή! Δεν τον γνωρίζω προσωπικά και μη μετέχοντας άμεσα στα του καλλιτεχνικού , ουδεμία προσδοκία δικαιούμαι να έχω παρά μόνον την προσδοκία να φανεί αντάξιος των προσδοκιών των ανθρώπων του χώρου(Κονιδάρεως εξαιρουμένου, γιατί αυτός δεν φχαριστιέται με τίποτε…).
Του εύχομαι ειλικρινά καλή θητεία με επιτυχίες και είθε να μην ‘μολυνθεί’ κι αυτός από τον ιό της ‘εξουσίας’ όπως τόσοι και τόσοι…

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Συγχαρητήρια, Χάρη!

Και... να μολυνθεί από τον ιό ΠΟΙΑΣ εξουσίας; Οι προβληματιστές/ λύτες είναι μία μικρή κοινότητα, που δεν διαχειρίζονται γκαφρά, οπότε δεν υπάρχει και ο αντίστοιχος ιός.
Παλιότερα έλυνα, και συνέθετα και εγώ, τώρα πια... που χρόνος...

Ψευτοσιάν είπε...

Με τί ασχολείσαι Παναγιώτη αυτήν την εποχή; Νόμιζα ότι είσαι στη Σαντορίνη και ότι υπάρχει χρόνος τους χειμώνες στα νησιά

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

@ Ψευτοσιάν: Είμαι οχτώμισι χρόνια στη Σαντορίνη (όλο το χρόνο), και εδώ και ένα χρόνο ασχολιέμαι με ένα γιαπί, που μου αφήνει ελάχιστο χρόνο (και χρήμα) διαθέσιμο.

Gypaetos είπε...

Πολύ ενδιαφέρον το άρθρο για τα προβλήματα και το πρωτάθλημα στην Κρήτη. Παρ'όλο που ποτέ δεν με συγκίνησαν ιδιαίτερα, είναι πολύ καλογραμμένο και με χιούμορ. Πάντα εκτιμούσα τους ανθρώπους που μπορούν να αυτοσαρκάζονται, ακόμα καλύτερα εάν το κάνουν και πετυχημένα!
Βρέθηκα στο Μεγανήσι το καλοκαίρι, αλλά σε άλλο οικισμό από το φαρμακείο. Την επόμενη φορά ελπίζω να κάνω και την γνωριμία του συγγραφέα!

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

Δείτε όλα τα αποτελέσματα των Διαγωνισμών λύσης που έγιναν στην Κρήτη, τα προβλήματα και τις λύσεις τους στον σύνδεσμο :
http://www.chessfed.gr/wccc2010/solving.html

Τα συγχαρητήρια του "Ζήνωνα" Γλυφάδας στο μέλος και παίκτη μας Χάρη Φουγιαξή, που ψηφίστηκε πρόεδρος της Παγκόσμιας Ένωσης σκακιστικών συνθέσεων. Ο Χάρης έχει προσφέρει πολλές υπηρεσίες στο παγκόσμιο "καλλιτεχνικό" σκάκι. Η εκλογή του τιμά όλους μας.

Ανώνυμος είπε...

Tosa kala logia kai oute ena eyxaristo apo Fougiaxi. Ios exousias?

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ανώνυμος
Ντροπή.
Ο Χάρης Φουγιαξής είναι ίσως ο πιο άμεμπτος και ακέραιος χαρακτήρας που έχω γνωρίσει στο σκάκι τα 28 χρόνια που ασχολούμαι. Για ιους εξουσίας ψάξτε αλλού καλύτερα. Εξάλλου δεν διεκδίκησε, ούτε αυτοπροτάθηκε για τη θέση του Προέδρου. Πιέστηκε αφόρητα από Σέρβους και δυτικούς που ήθελαν να σπάσουν το μπλοκ του διαπλεκόμενου του Σελιβάνοφ.
Σημειωτέον ότι ο Χάρης έχει μια πολύχρονη παρουσία και προσφορά στο Καλλιτεχνικό Σκάκι που του έχει αποφέρει τίτλους, βραβεία, διακρίσεις, fide album κτλ.

Προφανώς επίσης δεν γνωρίζετε τον ήπιο και υπομονετικό χαρακτήρα του, το πόσο αθόρυβος εργάτης είναι, το πόσο σεμνός, το πόσο έξυπνος (είδος εν ανεπαρκεία) καθώς και το πόσο αγαπητός από τους εκπροσώπους όλων -μα όλων- των χωρών.
Σε τελική ανάλυση (το έθεσε κι ο Παναγιώτης) δεν έχει να μοιράσει καμιά πίτα, δεν κυκλοφορούν κονδύλια στο Καλλιτεχνικό. Απλά το αγαπάει ο άνθρωπος και αποφάσισε (και με την παρότρυνσή μας) να αναλάβει το φορτίο ευθύνης που δεν μπορούσε να σηκώσει πια ο γηραλέος προηγούμενος πρόεδρος από το Ισραήλ.
Αντί λοιπόν να πετάτε σπόντες, προσπαθήστε να γνωρίσετε πρώτα τον άνθρωπο. Και μετά προσπαθήστε να του μοιάσετε, όπως προσπαθούμε κι εμείς.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Ας μιλήσουμε και λίγο για το δυάρι της ανάρτησης. Είναι φανερό με την πρώτη ματιά ότι ο Λευκός έχει στη διάθεσή του 4 διατομές (Αβ3-Αδ5-Αδ2-Αε3).Ακόμα και σε έναν λύτη με μικρή εμπειρία δημιουργείται η υποψία ότι μια από αυτές είναι η λύση. Έτσι αρχίζει τις δοκιμές και αν πετύχει τις άμυνες του Μαύρου τις αποκλείει επαγωγικά.
-1.Αβ3; μοιάζει όμορφο κλειδί αλλά... 1...Αζ4! (για να τρώει τον ίππο του ε4)

-1.Αδ5; φαίνεται να βελτιώνει αλλά... 1...Πα6! (ελέγχει πλέον την 6η)

-1.Αε3; αναπτερώνει τις ελπίδες αλλά... 1...Βη2!, σπαστική άμυνα.

Όπερ, 1.Αδ2! και ακολουθεί ματ από το δ6, το η3 ή το η5 (και αλλού).

Πολύ ωραίο πρόβλημα, αρκεί να έχεις τα απαραίτητα λεπτουδάκια να το λύσεις για να το φχαριστηθείς περισσότερο. Για το αρχείο, με 2-3 λεπτά στο ρολόι, ο ίδιος έγραψα Αβ3...

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Βρε Παναγιώτη, νομίζω όσοι γνωρίζουμε τον Χάρη από παλιά, αλλά και η τεράστια πλειοψηφία των συμμετεχόντων σε αυτό το ιστολόγιο, διαθέτουμε επαρκή κατανόηση του ανθρώπινου πόνου και αντιλαμβανόμαστε εύκολα γιατί μια ανώνυμη κατηγορία αυτού του είδους δεν διαθέτει καμιά απολύτως εγκυρότητα, ώστε μπορεί να αγνοηθεί χωρίς ο Χάρης να νιώσει ανυπεράσπιστος.

Από την άλλη πλευρά, εφόσον υπάρξει οποιαδήποτε κακόβουλη επώνυμη καταγελία σε βάρος του, συμφωνώ μαζί σου να τον υποστηρίξουμε όλοι όπως πράγματι αρμόζει στον χαρακτήρα του και στην πορεία που έχει διατρέξει στο σκάκι.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Δυστυχέστατα Ηλία μου, οι κακόβουλοι υπάρχουν πάντοτε, και είναι πάντοτε ανώνυμοι (οποία σύμπτωσις...).
Το θέμα πρωτοθίχθηκε εδώ επώνυμα, από τον φίλο Ριζόπουλο, αλλά, όπως διαπιστώνεις και εσύ, η ανώνυμος κακοήθεια είναι πανταχού παρούσα.

Ανώνυμος είπε...

χα, χα, χα

"Οι κακόβουλοι είναι πάντα ανώνυμοι..."
Το άλλο με τον Τοτό το ξέρεις ;

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Με το συμπάθιο βρε παιδιά αλλά εγώ απλά έδωσα στον άνθρωπο μια ευχή που ειλικρινά τη δίνω σε κάθε άνθρωπο που επιθυμώ να διαπρέπει, με πρώτο-πρωτο τον εαυτό μου. Τα ‘παρελκόμενα’ περί υπαινιγμών, κακοηθειών κ.λ.π τα επιστρέφω σ’ αυτούς που τα σκαρφίζονται …

Kostas Oreopoulos είπε...

Νομίζω πάντως ότι εδώ υπερβάλλεται. Φαντάζομαι ότι το σχόλιο του ανώνυμου ήταν χιουμοριστικό και όχι καταγγελτικό. Τουλάχιστον εμένα έτσι μου φάνηκε ή έτσι θέλω εγώ να το ερμηνεύσω....:)

Ανώνυμος είπε...

Ωραιόπουλε, είναι πληθυντικός. Υπερβάλλετε, με έψιλον. Δεν επιτρέπεται μορφωμένος άνθρωπος να κάνεις λάθη ορθογραφικά.

Ανώνυμος είπε...

Κυριε ριζοπουλε, αν και ειστε ενας από τους ποιοτικοτερους θεωρω σχολιαστες στο σαιτ στο συγγκεκριμενο θεμα κανατε σαφη υπαινιγμο κατά του Χ.Φουγιαξη και δωσατε και τροφη στον ανωνυμο να ‘απαιτησει’ ευχαριστω! Καλα σας ψέγουν (εμεσως) Κονιδάρης,Κουρκουνάκης και PFREN

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Τελικά ούτε ευχές δεν μπορεί να δώσει κάνεις δαμέ (που λέμε και στην Κύπρο), χωρίς να περάσει από το κρεβάτι του Φρόιντ… Τέλος πάντων, ο καθείς καταλαβαίνει ότι μπορεί να καταλάβει. I resign!

Kostas Oreopoulos είπε...

@Ανώνυμος..

Η ορθογραφία δεν έχει να κάνει με την μόρφωση. Ένας παράγοντας πχ μπορεί να είναι η δυσλεξία κλπ κλπ.. Μην το κάνουμε θέμα.

Άλλο μόρφωση η παρεμφερείς έννοιες .. και άλλο ορθογραφία..

Είμαι ανορθόγραφος.. γνωστό αυτό... και δεν διορθώνεται :)

Όλα λοιπόν τα καλοπροαίρετα σχόλια ευπρόσδεκτα..

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Εντάξει, ο Ριζό έχει δίκιο, είναι να εγκαταλείπεις (κερδισμένες θέσεις) ώρες-ώρες.

Το "Ντροπή" δεν απευθυνόταν στον Ριζόπουλο ο οποίος δεν άφησε καμιά αιχμή, παρά μόνο ευχές. Ας είναι, απλά ήθελα να ξέρουν όλοι τι είδους άνθρωπος είναι ο Χάρης, κι αυτό μου αρκεί.

Φυσικά θα διαχωρίσω για μια ακόμα φορά τη θέση μου από αυτή του PFREN, αφού πιστεύω πώς μετράνε κυρίως οι θέσεις και ο λόγος κάποιου και όχι τόσο το ονοματεπώνυμο. Άρα και τα ανώνυμα σχόλια ενίοτε αξίζουν σχολιασμού, όσο αξίζουν και περιφρόνησης αρκετά "επώνυμα" (πολλά από τα δικά μου επί παραδείγματι).

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Ριζόπουλε φύγατε από την Πάτρα και δεν γίνονται τα μπλιτς της Δευτέρας πλέον! Γυρίστε πίσω!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Φίλε πατρινέ, με μπίλλυ,τzώτzο,πρόεδρο,σπηλιό και σία δεν σας φοβάμαι...θα τον βρείτε το δρόμο σίγουρα! Μου λείπει η όμορφη Πάτρα αλλά c'est la vie τι να κάνουμε...χαίρομαι πραγματικά που με θυμάστε και χαιρετισμούς σε όλους τους συναγωνιστές!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Μια και ο φίλτατος Κονιδάρης διατελεί σε ρόλο Παπαγιανόπουλου… (Γκόρτσος,Γκόρτσος,Γκόρτσος…) ας αναλάβω εγώ να ενημερώσω για ωραίο σχετικό με το παγκ.πρωταθλημα καλλιτεχνικού άρθρο του Δρα Νάννη Μπατανόβουρτσα : http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=6768
Y.Γ. Τεράστιες μορφές και αυτός και ο συμπατριώτης του Τζόναθαν Μέστελ και θρύλοι και στο ‘κανονικό’ σκάκι και σε άλλους τομείς πνευματικής δημιουργίας. Πραγματικά αξιαγάπητοι.