Πέμπτη 14 Οκτωβρίου 2010

Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Σκακιού



Του Παναγιώτη Κονιδάρη

Και για όσους δεν το πήραν ακόμα χαμπάρι (δηλαδή και τα 10 εκατομμύρια Ελλήνων- πλην Λακεδαιμονίων), την Κυριακή 17 Οκτώβρη ξεκινάει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Καλλιτεχνικού Σκακιού, στη Χερσόνησο της Κρήτης.
Η ελληνική αποστολή φέτος έχει ελλείψεις αφού θα απουσιάζει ο κατά τεκμήριο νο2 λύτης μας, ο Νίκος ο Μενδρινός, όχι λόγω περικοπών της Ομοσπονδίας, αλλά για προσωπικούς λόγους (τα εν Νίκω, μη εν δήμω). Έτσι οι δύο ομάδες λυτών που θα κατεβάσουμε (είμαστε διοργανωτές, δε μας κάνουν χάρη, παρ’ότι θέλουν Πρόεδρο τον Χάρη), έχουν ως εξής:

Α’ Ομάς:
1) Κώστας Πρέντος (ο ισοβίτης…εεε…εννοώ ο ισόβιος πρωταθλητής μας, που θα διεκδικήσει την τελευταία νόρμα του γκρανμαίτρ λύσης)
2) Ανδρέας Παπασταυρόπουλος (μποφόρ επιτρεπόντων)
3) Παναγιώτης Κονιδάρης (δε θέλω ουου!)

Β’ Ομάς:
1) Σκυριανόγλου Δημήτρης (εκεί-εκεί, στη Β’ εθνική!)
2) Μανωλάς Μανώλης (συν γυναιξί και τέκνοις)
3) Γαρουφαλίδης Γιάννης (αν και αυτός μας τσινάει λίγο…)

Ο ακάματος αμφιτρύωνας Χάρης Φουγιαξής έχει ετοιμάσει ένα πλούσιο μενού για τους συμμετέχοντες στο πανηγύρι. Προπορεύεται το ορεκτικό που είναι ένας διαγωνισμός quick composing την Κυριακή. Ποιος δηλαδή θα φτιάξει το καλύτερο πρόβλημα δοθέντος θέματος μέσα σε ελάχιστες ώρες. Ακολουθεί το κυρίως πιάτο, ήτοι οι διαγωνισμοί λύσης. Την Δευτέρα το Open (ατομικές συμμετοχές) και την Τρίτη και Τετάρτη το κατεξοχήν Παγκόσμιο Λύσης (ομαδικό).

Τα απογεύματα (που μάλλον εγώ θα κόβω βόλτες) είναι γεμάτα με διαλέξεις, συνεδριάσεις επιτροπών και πολλά χαπενινγκς. Τα τελευταία περιλαμβάνουν:
-Τους θεματικούς διαγωνισμούς σύνθεσης (με συνήθη τρόπαια ουίσκια, βότκες, σαμπούκες, κονιάκ και κουμ-κουάτ –ένας επιπλέον λόγος για να ασχοληθεί κανείς με το καλλιτεχνικό).
- Το solving show, όπου με νοκ-άουτ αγώνες αναδεικνύεται ο γρηγορότερος στη λύση προβλημάτων δύο κινήσεων (μιλάμε για δευτερόλεπτα, αν δεν το δεις δεν το πιστεύεις…)
- Το machine gun, που δεν έχει σχέση με όπλα αλλά σου πετάνε ένα δυάρι στη μάπα και πρέπει να το λύσεις σε 30’’, γιατί μετά το σβήνουν και πάνε στο επόμενο, οπότε γράφεις κι εσύ ένα κλειδάκι στην τύχη κι ό,τι κάτσει. Το μόνο κακό είναι ότι έχει αρνητική βαθμολογία και δεν έχω περάσει ποτέ τους μηδέν (0) βαθμούς (υπό σκιά).
-Ειδικά για φέτος, και για λόγους εντελώς αδιευκρίνιστους, ο Χάρης κατάργησε το φυτευτό που μας έχει χαρίσει έναν παγκόσμιο τίτλο (με Καλέση και Πρέντο) και έβαλε διαγωνισμό λύσης Fairy. Fairy δεν είναι το γνωστό απορρυπαντικό, τελοσπάντων, να μη σας πω καλύτερα τι είναι, γιατί υπάρχει το σοβαρό ενδεχόμενο να είστε αλλεργικοί στη συνομοταξία των εντόμων και λοιπών ζωυφίων.

Φυσικά δε θα λείψουν οι συνήθεις πάγκοι με τα βιβλία, τα καλούδια και τα σουβενίρ (κάρτες, μπρελόκ, προφυλακτικά με άσπρα και μαύρα τετράγωνα κ.ο.κ.) .
Δυστυχώς, δε θα λείψουν και τα μεγαθήρια της Ιουρασικής περιόδου, όπως ο Πολωνός Μούρτζια, ο Ρώσος Εβσέεβ ή ο Άγγλος Ναν. Απ’ όσα μαθαίνω, όλες οι ομάδες κατεβαίνουν πάνοπλες σαν αστακοί (με δόντια πιράνχας, που θα’ λεγε κι ο Στάθης). Όπερ, θα πέσει το ξύλο της αρκούδας. Μείνετε συντονισμένοι στο skakistiko-blogspot, θα πέσει πολύ γέλιο.

Υ.Γ.1 :Εννοείται ότι θα στέλνω καθημερινές ανταποκρίσεις, έτσι εύκολα νομίζατε ότι θα ξεμπερδεύατε;
Υ.Γ.2 : Ας ενημερώσει κάποιος τον λύτη Καλοπροαίρετο ότι χθες απεβίωσε ο βάρδος Καφάσης και πρέπει ως εκ τούτου να αλλάξει προφάιλ.

Ο μαζεττολύτης: BEL.

16 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

καλή επιτυχία!

Ανώνυμος είπε...

Λύστε τους! Λύστε τους!

(Χμμ, από τρεις αντρικές βλέπω και οι δύο ομάδες μας ... :-)))

Vlassis είπε...

Μα γιατί το κάνουν έτσι στο καλλιτεχνικό....
Η ανάπτυξη δεν τους ενδιαφέρει καθόλου?
Προτείνω οι ομάδες να αποτελούνται από 2 αντρικές 2 γυναικείες Α-18 Α-16 Α-12 και φυσικά 2 κοπέλες κάτω των 20 και κάτω των 18.
Παρακαλώ οποιαδήποτε άλλη πρόταση να κατατεθεί και να συζητηθεί δεόντως.
'Εστω και έτσι πάντως Παναγιώτη καλή τύχη σε όλους σας!!!

Ανώνυμος είπε...

Πως σας φάινεται το σλόγκαν για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα...
"λύτες είναι τα ματ και οι ασφαλίτες"

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@Ηλία
Ευχαριστούμε πολύ. Η οργανωτική είναι εξασφαλισμένη :-)

@greekchesspolitics
Λύστε τους κι αφήστε τους!
Πού τις είδες τις αντρικές; Είμαστε όλοι μας παιδιά.

@Vlassis
Παραδόξως το καλλιτεχνικό σκάκι (σε σχέση με άλλα καλλιτεχνικά πράματα και θάματα), στερείται ολοσδιόλου γυναικών. Έχω αρχίσει να υποψιάζομαι ότι οι γυναίκες δεν είναι για να λύνουν προβλήματα. Είναι για να δημιουργούν.

@Ανώνυμος
Ενδιαφέρον. Εσένα πώς σου φαίνεται το: "κανείς μη με μισήσει-αν δε βρω τη λύση";
Γενικά το "λύση" είναι πιο πρόσφορο. Κάνει ρίμα με το "βρύση", το "μίση", το "φύση", τη "δύση", τη "ζήση", την "κλήση", τη "ρήση",τη "Βίσσυ", τη "στύση" και την Πριγκήπισσα Σίσσυ. Κάνει και με άλλα βέβαια, αλλά δε μου επιτρέπει η μόρφωσή μου να τα αναφέρω.

ASAE-20 είπε...

Καλώς τον τον μαζεττολύτη! Κι'εμείς σε είχαμε χάσει, εδώ στο blog του SC και νομίζαμε ότι "τρέχεις" με τα προεκλογικά - δύσκολη η επανεκλογή στο Μεγανήσι!
Καλή επιτυχία σ'όλους σας (στο Καλ/κό)!

RIZOPOULOS GEORGIOS είπε...

Απλά για να τη σπάσω στον Κονιδάρη (που έχει και το θράσος να κάνει υποδείξεις…) : OYYYYYYY!
Υ.Γ.: Για ψάξτε λίγο αυτόν τον δόκτωρα Νάννυ ‘μπατανόβουρτσα΄ για κανένα σκονάκι. Τι στο καλό την έχουμε την ‘έδρα’? Όχι σκονάκι αλλά ολόκληρο το ‘Νunn’s chess openings’ κρύβει για πλάκα στην αφάνα του…

Ανώνυμος είπε...

Έχουμε παγκόσμιο τίτλο στο φυτευτό? Για κάποιο περιεργο λόγο δεν μου φαίνεται καθόλου περίεργο...;)

Harry Fougiaxis είπε...

Γεια και χαρά σας απ' την Κρήτη! Όλα είναι έτοιμα και σας περιμένουμε. Προσοχή, να φέρετε καλοκαιρινά ρούχα μαζί σας! Να προσθέσω, επίσης, ότι περαιτέρω λεπτομέρειες (δυστυχώς, μόνο στα αγγλικά) για τους συμμετέχοντες και τους διαγωνισμούς λύσης και σύνθεσης υπάρχουν στη σελίδα http://www.chessfed.gr/wccc2010

Ανώνυμος είπε...

Σε ποιο χώρο ακριβώς θα γίνει? Είπατε Χερσόνησο, αλλά που?

Παναγής Σκλαβούνος είπε...

Δείτε στην επίσημη ιστοσελίδα :
http://www.chessfed.gr/wccc2010/

Το ξενοδοχείο λέγεται "Νανά beach hotel'.
Καλή επιτυχία στους Έλληνες συμμετέχοντες.
Εύχομαι ακόμα μία οργανωτική επιτυχία για το Χάρη Φουγιαξή και τους μετρ συνεργάτες του.

Ελισσαίος είπε...

Καλή επιτυχία σε όλους και βασικά καλά να περάσετε (είμαστε σίγουροι). Δημήτρη βάλε τα δυνατά σου για την Α' ΕΘνική, γιατί η 3η της είναι πολύ αδύναμη. Εκτός κι αν τάξει μαζικούς διορισμούς στους αντιπάλους, σε κάποιο δήμο του Ιονίου.

Και γω μια πρόταση για σύνθημα:

"Αν δεν βρεις τη λύση
γύρνα στο Μεγανήσι."

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Πολιτεύεται κι ο Ελισσαίος για πρώτη φορά και μέσα σε μια βδομάδα έμαθε όλα τα κόλπα του πώς να υποσκάπτεις τους "άλλους", κατάλαβες κύριέ μου; Ή μάλλον, τώρα που το σκέφτομαι καλύτερα, ίσως και να πολιτεύεται γιατί τα ήξερε από πριν...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Η πρώτη αίσθηση από τον αγωνιστικό χώρο είναι θετική, αν εξαιρέσει κανείς τις γιγάντιες κολώνες (λίγο μεγαλύτερες από αυτές του παλατιού της Κνωσού), πίσω από τις οποίες μπορείς να κάνεις ανενόχλητος σκονάκι. Να τις γκρεμίσουμε δεν παίζει, στηρίζουν την οροφή.
Κατά τα άλλα, ο καιρός καλός, το ξενοδοχείο γεμάτο all inclusive τουρίστες που χαίρονται την τελευταία ικμάδα του ελληνικού ήλιου και αδιαφορούν για τους λ΄τες, όσο κι οι λύτες για αυτούς.
Για τον Καλέση επιφυλάσσομαι να γράψω αργότερα (χε-χε).πκονιδ

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

ΕΠΙ ΤΟΥ ΠΙΕΣΤΗΡΙΟΥ:
Όπως ίσως έχετε πάρει πρέφα ο Χάρης ο Φουγιαξής έχει δηλώσει υποψηφιότητα για την θέση του Προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καλλιτεχνικού. Έτσι τον έχουμε χάσει. Ελπίζω να κάνει προεκλογικό αγώνα και όχι να τον έχει απαγάγει ο μοχθηρός αντίπαλός του Ρώσος Σελιβάνοφ. Λίγο που τσέκαρα ο δικός μας έχει πολλές ελπίδες (να εκλεγεί, όχι να απαχθεί). Οψόμεθα.


Στα αγωνιστικά τώρα σήμερα το πρωί έγινε το OPEN (ατομικό). Τα προβλήματα έβαζε αυτός ο ανεκδιήγητος Γερμανός, ο Στάινμπρικ, που κακόχρονω να' χει. Δεν μπορείς να πεις ότι ήταν δύσκολα, αλλά δεν μπορείς να πεις ότι ήταν κι εύκολα. Κάτι θα έχει πάθει αυτό το παιδί στα μικράτα του και θέλει να κάνει τους άλλους να συμπάσχουν. Τελοσπάντων, μόνο τρεις τα έλυσαν όλα. Πρώτος απ' ό,τι είδα ήταν ο μπαρμπα-Εβσέεβ με το απόλυτο των 60β. σε 138 λεπτά (από τα συνολικά 180). Αν είδα καλά ο Μούρτζια ήταν 7ος αφού έχασε πόντους. Ψηλά ήταν ο Γερμανός ο Ζούντε και η αυτού μεγαλιότητα ο Σελιβάνοφ. Τους Εγγλέζους δεν τους συνάντησα στη δεκάδα, αλλά δεν παίρνω και όρκο.Δυστυχώς δεν έχω ακόμα επίσημα αποτελέσματα, οπότε επιφυλάσσομαι. Εμ να κάνεις πατάτες στο σκάκι, εμ να τις γράφεις κιόλας;

Ο Πρέντος πάντως πήγε αρκετά καλά με 49β. και πλασάρεται κάπου στη 17η θέση. Τον Παπ τον ψιλοτσεκούρωσαν και έκανε κάπου 35β. Πιο κάτω οι μετριότητες (Σκυριανόγλου 21, εγώ 20, τους άλλους δεν τους είδα ακόμα...). Έχουμε μπει στο κλίμα πάντως, αύριο θα είμαστε πιο ζεστοί (κάτι δέκατα...)

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

*μεγαλειότητα*
Η μισή ντροπή δική μου κι η μισή δική σας.