Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Ο Κάρποβ για τον Τοπάλοβ


(ο Κάρποβ σε γραμματόσημο της Δημοκρατίας του Τσαντ)

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Biel, ως επίσημος προσκεκλημένος των διοργανωτών. Σε συνέντευξη που έδωσε προς το γαλλικό περιοδικό «Europe Echecs» αναφέρθηκε στο σύστημα για την ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή που θα εφαρμόσει η FIDE κατά την επόμενη διετία:

«Δε με ενθουσιάζει το νέο σύστημα. Νομίζω ότι η απόφαση [να παρεμβληθεί ο νέος κύκλος παγκοσμίου πρωταθλήματος] είναι άδικη, ίσως και παράνομη, διότι παραβιάζει τα δικαιώματα των παικτών, ειδικά τα δικαιώματα του όποιου νικητή θα προκύψει από το προσεχές παγκόσμιο κύπελο του Khanty-Mansyisk, ο οποίος αρχικά είχε το δικαίωμα να αντιμετωπίσει σε ματς για τον παγκόσμιο τίτλο τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, ενώ τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει εμβόλιμα τον Τοπάλοβ, για λόγους που ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος θα μάθει ποτέ. Δεν υποστηρίζω ότι ο Τοπάλοβ θα έπρεπε να αποκλειστεί [από τους αγώνες του Μεξικού], όμως στην πραγματικότητα σχεδίασε ο ίδιος το σύστημα μαζί με τον μανατζέρ του Νταναϊλοβ και στη συνέχεια το ενέκρινε η FIDE. Οι Τοπάλοβ και Νταναϊλοβ μαγείρεψαν το σύστημα όταν βρίσκονταν στην Αργεντινή και θεωρούσαν ότι ο Τοπάλοβ θα κέρδιζε τον Κράμνικ. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να θέσουν τον Κράμνικ κατά μέρος. Δεν ξέρω αν έχετε ανάλογη παροιμία στην Ευρώπη, στη Ρωσία όμως λέμε "όποιος σκάβει το λάκο του άλλου, θα πέσει ο ίδιος μέσα". Έτσι έχουν τα πράγματα με τον Τοπάλοβ. Νομίζω ότι θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες των προκλητικών του ενεργειών. Δεν ξέρω πως ήταν δυνατόν να ληφθεί μία τέτοια απόφαση».

Το βίντεο της συνέντευξης: http://www.brightcove.com/title.jsp?title=1127759614
Προηγούμενη δημοσίευση στο blog για το νέο σύστημα: http://skakistiko.blogspot.com/2007/07/blog-post_8594.html

Δευτέρα 30 Ιουλίου 2007

Ίνγκμαρ Μπέργκμαν

Σήμερα το πρωί στη Στοκχόλμη, η Εύα Μπέργκμαν ανακοίνωσε το θάνατο του αδελφού της, του σκηνοθέτη Ίνγκμαρ Μπέργκμαν. Έφυγε πλήρης ημερών και πλήρης έργου, στα 89 του χρόνια, στο νησί Φουρέ, βόρεια της Δανίας.

Έχω δει περίπου το ένα τρίτο από τις 60 ταινίες του. Το άψογο κινηματογραφικό κτίσιμο είναι ίσως κάτι που εντυπωσιάζει τους σπουδαστές κινηματογράφου. Εμένα, ως απλό θεατή, με εντυπωσιάζει περισσότερο αυτό που διακρίνει την τέχνη από την μη - τέχνη, εκείνο το οποίο μπορεί να μας κάνει να αισθανθούμε σαν καινούρια μια οικεία παράσταση ή κατάσταση, ο βαθμός στον οποίο οι εικόνες της μένουν μέσα μας να μας συντροφεύουν και δεν καταναλώνονται απλώς επί τόπου, για να ξεχαστούν αμέσως μετά.

Ο Ιρανός σκηνοθέτης Darius Merjui εξηγεί τον τρόπο που ασχολήθηκε με τον κινηματογράφο, εγκωμιάζει τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και εξομολογείται την ισχυρή επίδραση του κινηματογράφου του Μπέργκμαν σε συνέντευξη αναδημοσιευμένη στο περιοδικό «Καθρέφτης του κινηματογράφου»:


«........Πρωτόνιωσα την καλλιτεχνική αξία του κινηματογράφου σαν καλλιτεχνική έκφραση, όταν στα δεκατέσσερα ή δεκαπέντε μου, είδα τον "Κλέφτη των ποδηλάτων" του Βιτόριο Ντε Σίκα στην Τεχεράνη. Λειτουργούσαν μερικές κινηματογραφικές λέσχες και φεστιβάλ στην Τεχεράνη, που μου έδιναν την ευκαιρία να βλέπω ξένες ταινίες όπως οι "Επτά Σαμουράι" του Ακίρα Κουροσάβα, που επίσης με εντυπωσίασε.

Το 1960 πήγα στις Η.Π.Α. στο Μπέρκλεϊ να σπουδάσω σινεμά, μα η απογοήτευσή μου από το κινηματογραφικό τμήμα με οδήγησε στις φιλοσοφικές σπουδές. Τότε, καθώς πλήθος μεγάλα ερωτήματα - θάνατος,ύπαρξη, νόημα της ζωής - με απασχολούσαν, είδα την "Έβδομη σφραγίδα" (1957) του Ίνγκμαρ Μπέργκμαν και συγλονίστηκα. Πριν δω την "Έβδομη σφραγίδα", πίστευα πως ο κινηματογράφος θα παρέμεινε μια επιφανειακή ψυχαγωγία καθώς αδυνατούσε να εγείρει τέτοια φιλοσοφικά ερωτήματα. Ο Μπέργκμαν όμως με έκανε να πάρω τον κινηματογράφο στα σοβαρά.

Η γνωριμία μου μαζί του - και με τη Νουβέλ Βάγκ, "400 χτυπήματα" (1959) του Τρυφώ, "Χωρίς ανάσα" (1960) του Γκοντάρ και άλλα - αναζοπύρωσαν τον πόθο μου για μια κινηματογραφική πορεία. Ήθελα να κάνω ταινίες μα συνειδητοποίησα πως οι κινηματογραφικές σπουδές δεν θα μου πρόσφεραν ένα επαρκές μορφωτικό υπόβαθρο. Προτίμησα τη φιλοσοφία, την "Δέσποινα των Επιστημών", όπως την αποκαλούσε ο Πλάτων και πράγματι ήταν αυτή που περικλείοντας την πολιτική, την φιλολογία, την κοινωνιολογία, την τέχνη, μου πρόσφερε όλη τη γνώση που χρειαζόμουν.

Είδα την "Έβδομη σφραγίδα" το 1961 σε μια μικρή αίθουσα τέχνης με λίγους φίλους. Προϊδεασμένος για τον Μπέργκμαν την περίμενα ανυπόμονα. Η εμπειρία υπήρξε συντριπτική και και καθόρισε την απόφασή μου να εκφραστώ καλλιτεχνικά μέσα από τον κινηματογράφο. "Αυτό είναι", μου είπε ένας από τους φίλους μου."Γιατί διστάζεις να ακολουθήσεις τον δρόμο σου; Κάποια μέρα ίσως κάνεις μια ταινία σαν αυτή."

Εκείνο που βαθιά με τράβηξε σ'αυτήν την ταινία, ήταν η πνευματικότητά της. Το παίδεμα με τα ίδια ερωτήματα - ζωή, θάνατος, ύπαρξη - που ψυχότρωγαν κι εμένα τότε. Δεν ήθελα να κάνω ταινίες απλώς για ψυχαγωγία ή χρήμα, αλλά αναζητούσα ένα μέσο να εκφραστώ. Το σινεμά με τράβηξε επειδή φαίνονταν να περικλείει όλες τις τέχνες.


Ο Ιππότης της πίστης, Μαξ Φον Σίντοφ, επιστρέφει από τον πόλεμο με το σαράκι της αμφιβολίας για την ύπαρξη του Θεού. Περιπλέκεται ακόμα περισσότερο έχοντας να αντιμετωπίσει στο σκάκι τον Θάνατο. Έναν Θάνατο με παρουσία ολοζώντανη... Κι όλα αυτά δοσμένα με τέτοια απλότητα και αγνότητα που μετέτρεψαν αυτή την ταινία σε βαθιά θρησκευτική εμπειρία για μένα.

Επίσης με τράβηξαν διάφορα άλλα στοιχεία. Από τη μία ασχολείται με το Μεσαίωνα και το μαρτύριο του Ιππότη, μα από την άλλη είναι πολύ μοντέρνα: ο Γιόνας με το σαρκασμό, την ειρωνία και την αμφισβήτηση προς όλα αυτά τα μεγάλα ερωτήματα. Αντιμάχονται επίσης, η αγνότητα και η πονηριά στα πρόσωπα του ταχυδακτυλουργού και της γυναίκας του. Αυτός βυθίζεται στο όραμα ενός αγγέλου και τότε βλέπει αυτήν, σαν για να τιμωρηθεί. Ακόμη, υπάρχουν τα δευτερεύοντα θέματα, όπως το δράμα του ηθοποιού,ο αγώνας του να ψυχαγωγήσει τους θεατές του, η εξομολόγηση για το επάγγελμά του. Ο συνδυασμός όλων αυτών των στοιχείων και η καινοτόμος χρήση της ασπρόμαυρης φωτογραφίας από τον Μπέργκμαν, υπήρξε για μένα μία αποκάλυψη.

Με εντυπωσίασε ο τρόπος που ο Μπέργκμαν χρησιμοποιεί το σινεμά ως μέσο θρησκευτικής και πνευματικής αναζήτησης, χωρίς να γίνεται πληκτικός.Το εγχείρημά του να παραστήσει και να εκφράσει πειστικά όλους αυτούς τους στοχασμούς, συναισθήματα και ιδέες μέσα στα στενά όρια μιας δίωρης ταινίας.

Ειδικά η εικόνα του Ιππότη που παίζει σκάκι με το Θάνατο το χάραμα, θα με καταδιώκει παντοτινά καθώς και η ειλικρινής εξομολόγηση του Ιππότη στον ιερέα, που στρέφοντας αποκαλύπτεται πως είναι ο ίδιος ο θάνατος που μονολογεί: "Τώρα ξέρω ποια θα είναι η επόμενη κίνησή σου."

Υπάρχει η σκηνή όπου ο ταχυδακτυλουργός πηγαίνει στην ταβέρνα και τιμωρείται - τι σπουδαίος ηθοποιός! Και η άλλη, όπου τον βάζουν να χορέψει σαν αρκούδα - πόσο δυναμικά γυρισμένη! Ίσως ταυτίστηκα ασυνείδητα, με τον τρόπο που ο Μπέργκμαν δημιουργεί αυτήν την αίσθηση καταδυνάστευσης του ταχυδακτυλουργού - του "καλλιτέχνη" δηλαδή, από την αυταρχική εξουσία.Είχα δει πολλές Χολιγουντιανές ταινίες στην πατρίδα μου, μα τούτη ήταν κάτι ολότελα διαφορετικό.

Η χαρακτηριστική ασπρόμαυρη φωτογραφία, με κυρίαρχο το μαύρο, είναι εντυπωσιακή.Ενώ η ανάμιξη ρεαλισμού και σουρεαλισμού γίνεται με τέτοια δεξιοτεχνία, ώστε ξάφνου εμφανίζεται ο Θάνατος σαν πρόσωπο του έργου, χωρίς να γίνεται περίγελος μα πιστευτός. Όπως όταν η ματιά σου είναι ασκημένη στην κλασική ζωγραφική και ξάφνου αποκαλύπτεται μπροστά σου ο Βαν Γκόγκ - το σοκ της αποκάλυψης, να τι υπήρξε για μένα η "Έβδομη σφραγίδα." Κάτι πρωτόγνωρο και πρωτότυπο, σαν να λέμε "Είναι το ίδιο μέσο μα τόσο διαφορετικό."

Ο Μπέργκμαν αξιοποίησε τον κινηματογράφο προς μία κατεύθυνση - δεν τον ενδιέφερε η παραδοσιακή κινηματογραφική αφήγηση. Η υπόθεση της "Έβδομης σφραγίδας" συνιστά μια απομάκρυνση από την παραδοσιακή "ταξιδιωτική" αφήγηση. Πιστεύω πως με τον εύστοχο χειρισμό της αφήγησης, ο Μπέργκμαν γνώρισε την παγκόσμια αναγνώριση...»

Η συνέντευξη πρωτοδημοσιεύτηκε στα ελληνικά στο περιοδικό «Καθρέφτης του κινηματογράφου» και επίσης αναδημοσιεύτηκε σε παλαιότερο post του blog cinema

Comandante Che Guevara


Οι σκακιστικές φωτογραφίες του Ερνέστο Τσε Γκεβάρα είναι πολλές και οι περισσότερες σχετικά γνωστές. Για παράδειγμα η επάνω φωτογραφία από τη σελίδα 43 του βιβλίου για την Ολυμπιάδα της Αβάνας (1966) «Havana Olympiad, Cuba/66 XVII olimpíada mundial de ajedrez».



Το εξώφυλλο του κουβανικού περιοδικού Jaque Mate (1/1994). Στη σελίδα 1 διαβάζουμε: «1964, ο κομαντάντε Τσε Γκεβάρα παρακολουθεί παρτίδα του Σιλβάνο Γκαρσία».

Άγιος Νικόλαος 9ος γύρος


Ολοκληρώθηκε το Summer Cup 2007 στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης (21-29 Ιουλίου 2007).
Τελική βαθμολογία:
1 IM Bernal Moro Luis Javier 2431 ESP 7½
2 IM Bellia Fabrizio 2405 ITA 7
3 WGM Karlovich Anastazia 2207 UKR 7
4 Ceballos Hornero Daniel 2195 ESP 6½
5 Gogolis Alexandros 2289 GRE 6½
6 Sandalakis Angelos 2355 GRE 6½
7 WIM Stiri Alexandra 2251 GRE 6½
8 Tassopoulos Marios 2215 GRE 6½
9 Valden Petros 2169 GRE 6½
(102 συμμετοχές).


Χαρακτηριστική στιγμή από την παρτίδα Τασσόπουλος (2215) - Μακροπούλου (2266). Η μαύρη έχει θυσιάσει ένα κομμάτι, το οποίο φαίνεται ότι θα πάρει πίσω με αποφασιστική υπεροχή λόγω της αδυναμίας του λευκού Βασιλιά. Ο λευκός έπαιξε 37. Qe3 και μετά από 37...Qxe3 38. Rxe3 h5 39. Re6 hxg4 40. hxg4 Rxc4 41. Rxg6 το φινάλε πύργων έληξε ισόπαλο στην 52η κίνηση. Όμως μετά από 37...Qf6+! 38. Qg5 Qf8! τα μαύρα διατηρούν τις βασίλισσες στο παιχνίδι και ο λευκός Βασιλιάς δεν φαίνεται ικανός να υπερασπίσει τον εαυτό του, π.χ. 39. Rg2 h5 40. Qxg6 hxg4 41. hxg4 Rd6 42. Qe4 Rh6+ 43. Kg3 Qd6+ κλπ.

Ηλεκτρονική διεύθυνση αγώνων: http://www.greekchess.com/cup2007/
Παρτίδες σε pgn: http://www.greekchess.com/cup2007/games.html
Ο Βαγγέλης Ξαξίρης και η Michelle Shamash κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους στο: http://summercup2007.blogspot.com/
***Δελτίο Τύπου της οργανωτικής επιτροπής σε μορφή .doc


Σάββατο 28 Ιουλίου 2007

Czech Open 2007


Στο Czech Open που ολοκληρώνεται σήμερα στην πόλη Pardubice της Τσεχίας συμμετέχει στο group Α ο Βασίλης Κοτρωνιάς (2602) έχοντας συγκεντρώσει 5 βαθμούς σε 8 αγώνες. Προηγούνται με 7 βαθμούς οι GM Laznicka (CZE, 2594) και Babula (CZE, 2577).

Dvoirys 2577 - Totsky 2484, Pardubice 2007 (C02, French)
1. e4 e6 2. d4 d5 3. e5 c5 4. c3 Bd7 5. Nf3 Nc6 6. Be2 Nge7 7. Na3 cxd4 8. cxd4 Ng6 9. Nc2 f6 10. exf6 gxf6 11. g3 Bd6 12. Rb1 Nb4 13. Nxb4 Bxb4+ 14. Kf1 Qb6 15. Bh6 Kf7 16. h4 Bb5 17. Kg2 Rac8 18. a3 Bf8 19. Bxf8 Rhxf8 20. Re1 Rc6 21. h5 Ne7 22. Qd2 Bxe2 23. Rxe2 Nf5 24. Rc1 Rg8 25. Qf4 Rxc1 26. Qxc1 Qd6 27. Kf1 Ne7 28. Rc2 Qb8 29. Rc3 a6 30. Kg2 Nc6 31. b4 Ne7 32. Qc2

32..h6? Κίνηση που έχει καταστρεπτικές συνέπειες λόγω της αδυναμίας που δημιουργείται στο τετράγωνο g6 στο οποίο αργότερα εισβάλλει ο λευκός ίππος. Κινήσεις όπως 32...Rg7 «κράταγαν» τη θέση.
33. Rc7 Rg7 34. Qc5 Ke8 35. Qb6 Qd8 36. Qxb7 Kf8 37. Nh4 Kg8 38. Ng6 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

***Παρατηρώντας πρόχειρα τα αποτελέσματα, το μάτι μου στάθηκε σε ένα deja vu από παλαιότερα βιβλία και περιοδικά, στο όνομα του Janis Klovans, αγωνιστικά ενεργού στα 72 του χρόνια, o οποίος είχε συμμετάσχει σε πολλά πρωταθλήματα ΕΣΣΔ και είχε σημειώσει εντυπωσιακά αποτελέσματα κατά τις δεκαετίες του 60 και του 70.
Klovans 2446 - Kotronias 2602, Pardubice 2007 (B63, Sicilian)
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 d6 6. Bg5 e6 7. Qd2 Be7 8. O-O-O O-O 9. Nb3 Qb6 10. f3 Rd8 11. Be3 Qc7 12. Qf2 Nd7 13. h4 a6 14. Qg3 Kh8 15. Nd4 Nf6 16. h5 h6 17. Kb1 Nxd4 18. Bxd4 b5 19. e5 dxe5 20. Bxe5 Rxd1+ 21. Nxd1 Qc5 22. Nf2 Bb7 23. Nd3 Rd8 24. a3 Qa7 25. Be2 a5 26. Qf4 Kg8 27. Nc1 b4 28. a4 Nd5 29. Qg4 Bf6 30. Bxf6 Nxf6 31. Qh4 Bc6 32. b3 Rd5 33. Qc4 Qb6 34. Bd3 Rg5 35. Ne2 Rxg2 36. Nf4 Rg5 37. Re1 Bd7 38. Be4 Qd6 39. Nd3 Rxh5 40. f4 Nxe4 41. Qxe4 Bc6 42. Qe3 Bd5 43. Ne5 Qc7 44. Rg1 Rh1 45. Rxh1 Bxh1 46. Qd3 Bd5 47. Qb5 Be4 48. Nc4 Qxf4 49. Nxa5 Qd2 50. Qc4 Qd5 51. Qe2 h5 52. Nc4 h4 53. Nd2 Bg2
54. Nf1 h3 55. Nh2 Qd6 56. Ng4 Qf4 57. a5 Bf3 0-1.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

***Ο Klovans είχε σκορ με τον Tal +2 =2 -2
Klovans - Tal, Alma Ata 1968 (B93, Sicilian)
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Be2 Nbd7 7. f4 g6 8. g4 Nc5 9. Nb3 Nxb3 10. axb3 Bg7 11. Be3 O-O 12. O-O b6 13. Bf3 Rb8 14. Qe2 b5 15. Rad1 Nd7 16. Rd2 b4 17. Na4 Qa5 18. Rfd1 Qb5 19. Qg2 Bb7 20. e5 Rfe8 21. Bf2 Nf8 22. Bxb7 Rxb7 23. exd6 exd6 24. Rd5Qe2 25. Rxd6 Rbe7 26. R6d2 Qb5 27. Nb6 Re2 28. Qf3 Rxd2 29. Rxd2 Bxb2 30. Nc4 Bc3 31. Nd6 Qd7 32. Rd3 Re6 33. Ne4 Qe8 34. Nxc3 bxc3 35. Rxc3 Nd7 36. Re3 Nf6 37. Rxe6 Qxe6 38. f5 Qe5 39. Qa8+ Kg7 40. g5 Ne8 41. Qd8 Kg8 42. fxg6 hxg6 43. Kf1 Qe4 44. h4 Kh7 45. Qd3 Qg4 46. Ke1 Nc7 47. Kd2 Qb4+ 48. Qc3 Qf4+ 49. Qe3 Qf5 50. Kc1 a5 51. Kb2 Nd5 52. Qc5 Qe4 53. Qd4 Qe6 54. Qc4 Qe5+ 55. Bd4 Qe4 56. Qc5 a4 57. bxa4 Nc7 58. Qe5 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Ελληνική συμμετοχή υπάρχει και στο group C (Γαβριηλίδης 2113, Παπαχρήστου 2031, Φατούρου 1850) καθώς και στο group D (Σαπουντζάκης 1550).

Ηλεκτρονική διεύθυνση αγώνων
Βαθμολογίες σε όλα τα γκρουπ

Ευχαριστώ τον Τ. για τα links.

Παρασκευή 27 Ιουλίου 2007

Beat Generation


Εδώ, ο Μπόμπι Φίσερ μοιάζει να έχει βγει από τις σελίδες του «On The Road» του Κέρουακ. Να ξεκουράζεται σε κάποιο μοτέλ στο δρόμο προς το Μεξικό. Και θα ήταν έτσι, αν o άγνωστος φωτογράφος, είχε αποφασίσει να μας σκαρώσει μία φάρσα: να αντικαθιστούσε τη σκακιέρα με την τσάντα που περιείχε τα υπάρχοντα του Σαλ στο περίφημο ταξίδι του και να αντικαθιστούσε το αναψυκτικό τύπου κόλα εκεί παραδίπλα, με ένα μπουκάλι τζιν. Τον καπνό στο δωμάτιο, απλώς θα τον φανταζόμασταν.

Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Biel 2007, γύροι 1-3


Βαθμολογία στο κλειστό τουρνουά του Biel μετά τον τρίτο γύρο:
1. Carlsen, Magnus g NOR 2710 2.0 2. Onischuk, Alexander g USA 2650 2.0 3. Motylev, Alexander g RUS 2648 2.0 4. Pelletier, Yannick g SUI 2591 1.5 5. Radjabov, Teimour g AZE 2746 1.5 6. Bu Xiangzhi g CHN 2685 1.5 7. Avrukh, Boris g ISR 2645 1.5 8. Polgar, Judit g HUN 2707 1.5 9. Grischuk, Alexander g RUS 2726 1.0 10. Van Wely, Loek g NED 2680 0.5.

Η φωτογραφία είναι από την παρτίδα Xiangzhi Bu - Judit Polgar του τρίτου γύρου. Model game του Κινέζου. Το απομονωμένο d πιόνι της μαύρης δεχόταν συνεχή πίεση και στη συνέχεια τα πιόνια της άρχισαν να πέφτουν το ένα μετά το άλλο:
Bu Xiangzhi 2685 - Polgar Judit 2707, Biel 2007 (r/3) (D41, Semi-Tarrasch)
1.Nf3 Nf6 2.c4 c5 3.Nc3 Nc6 4.g3 e6 5.Bg2 d5 6.cxd5 Nxd5 7.d4 Be7 8.0–0 0–0 9.Nxd5 exd5 10.dxc5 Bxc5 11.Bg5 Qd7 12.Ne1 Re8 13.Nd3 Bb6 14.Bd2 Qd6 15.Nf4 Bg4 16.a4 Rad8 17.a5 Bc5 18.Re1 a6 19.Rc1 Ne5 20.h3 Bf5 21.Qb3 Nc4 22.Red1 Be6 23.Be1 b5 24.axb6 Nxb6 25.Qa2 Bb4 26.Bxb4 Qxb4 27.Qxa6 Nc4 28.Nxd5 Bxd5 29.Rxd5 Rxd5 30.Bxd5 Nb6 31.Ba2 h6 32.Rc7 Rd8 33.Rxf7 1–0.
Μπορείτε να δείτε όλες τις παρτίδες του 3ου γύρου εδώ

Συνέντευξη της Judit Polgar:


Επίσημη ηλεκτρονική διεύθυνση Biel 2007: http://www.bielchessfestival.ch/cms/
Report ανά γύρο: http://www.chessbase.com/
Διάφορα βίντεο από τους αγώνες: http://www.europe-echecs.com/dossier.php

Αιθεροδρόμος


Ο blogger με το ψευδώνυμο Αιθεροδρόμος βρέθηκε τυχαία χτες στο skakistiko.blogspot.com, είχε την καλωσύνη να αφήσει ένα ευγενικό μήνυμα και στη συνέχεια έκανε τον κόπο, να μεταφράσει από τα αγγλικά και να δημοσιεύσει στο δικό του προσωπικό blog ένα κείμενο για το σκάκι, άγνωστης πηγής.

Προτιμώ να είμαι ειλικρινής, αν και δεν θέλω να στενοχωρήσω κανέναν: για μένα, όπως νομίζω και για τους περισσότερους επισκέπτες του skakistiko.blogspot.com οι οποίοι είναι αρκετά χρόνια στο αγωνιστικό σκάκι, τέτοια «προπαγανδιστικά» κείμενα για το σκάκι περνούν σχετικά αδιάφορα, έστω και αν περιέχουν μεγάλες αλήθειες. Εντυπωσιάζουν περισσότερο ανθρώπους που έχουν στοιχειώδη ή πιο αγνή ενασχόληση με το παιχνίδι.

Όμως αυτό που συμβαίνει έχει μία απλή εξήγηση και έτσι ο Αιθεροδρόμος θα με δικαιολογήσει: όταν ζεις κάτι από μέσα, η όραση εξασθενίζει και αρχίζεις να βλέπεις πολύ θολά τα συστατικά στοιχεία που το αποτελούν. Την αλήθεια αυτή είχε συμπυκνώσει ο Ελύτης σε ένα μεγαλειώδη στίχο του: «η πείρα, μου ξέμαθε τον κόσμο»...

To κείμενο στο blog του Αιθεροδρόμου.

Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Chess Cheating?


Περιστατικό «εξαπάτησης» φαίνεται ότι καταγράφτηκε πριν λίγες ημέρες στην πόλη Police της Πολωνίας, στο τουρνουά Tadeusz Gniot Memorial (11 - 19 Ιουλίου). Ένας από τους συμμετέχοντες, ο Kryzstof Ejmont, εκδιώχθηκε από τους αγώνες μετά τον 7ο γύρο. H επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης δεν προσχωρούσε σε λεπτομέρειες και περιοριζόταν σε δύο μόνο λέξεις: «αντιαθλητική συμπεριφορά».

Ο 20χρονος Kryzstof Ejmont έχει διεθνές ΕΛΟ 2367. Μετά από νίκη του στον πρώτο γύρο εναντίον ενός αδύνατου ερασιτέχνη, συνέχισε το νικηφόρο του σερί με 5 νίκες εναντίον ισχυρότερων αντιπάλων (ανάμεσά τους οι GM Grabarczyk και Malaniuk). Δεν είναι και αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι ίδιες οι παρτίδες όμως -από τη πλευρά του νικητή- ήταν σκακιστικά εξαιρετικές, χωρίς λάθη, με εντυπωσιακή ακρίβεια στο μέτρημα σε χαώδεις θέσεις και γεμάτες δύσκολες ιδέες.

Οι παίκτες που έπαιζαν στους αγώνες και τον γνώριζαν καλά από άλλα τουρνουά, παρατήρησαν δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά του, σε σχέση με όλες τις συμμετοχές του σε προηγούμενους αγώνες: ενώ συνήθως ο Ejmont ήταν κοινωνικότατος, είχε πολύ χαρακτηριστικές (ως και ενοχλητικές!) εκφράσεις χαράς ή απαγοήτευσης όταν έπαιζε οποιαδήποτε παρτίδα και ήταν φανατικός της ανάλυσης όπου καθόταν με τις ώρες και φώναζε κλπ., στο συγκεκριμένο τουρνουά καθόταν σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας στην καρέκλα του με ολύμπια αταραξία, αφιέρωνε χρόνο ακόμα και για τις φορσέ κινήσεις, έδειχνε μάλλον αδιάφορος και απόκοσμος στα συγχαρητήρια που του έδιναν οι φίλοι μετά τις νίκες του (αν και ήταν παρτίδες brillancies !) και έφευγε γρήγορα γρήγορα από την αίθουσα αγώνων μόλις τέλειωναν οι παρτίδες του, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να κάνει ανάλυση.

Οι καιροί όμως δεν είναι τόσο αθώοι ούτε τόσο τεχνολογικά ανυποψίαστοι και όπως είναι φυσικό κάποιοι τοποθέτησαν τις παρτίδες του στον εξαντλητικό φακό του μικροσκοπίου των engines. Διαπιστώθηκε (με ανεξάρτητη διαδικασία, από αρκετούς συμμετέχοντες) ότι οι κινήσεις του Ejmont στις 5 συνολικές νίκες του, συνέπιπταν με τις προτάσεις του Rybka 2.3.2 κατά ποσοστό ...98%. Ακόμα και σε απόδοση που πλησιάζει το 2750 η ταύτιση με τις προτάσεις του Rybka δεν υπερβαίνει ποτέ το 80%. Μετά τη λήξη του 6ου γύρου, και μετά από πολλές συζητήσεις οργανωτών και ενδιαφερόμενων παικτών για το θέμα προτάθηκε στο σκακιστή ή να εγκαταλείψει αμέσως το τουρνουά με την υπόσχεση ότι δεν θα δινόταν συνέχεια και η υπόθεση θα έκλεινε ελλείψει αποδείξεων ή να συνεχίσει τους αγώνες, με την προειδοποίηση όμως ότι θα στελνόταν λεπτομερής αναφορά και αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση στην Πολωνική Ομοσπονδία.

Το τεκμήριο της αθωώτητας είναι πάντα το πιο ισχυρό, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ejmont, επέλεξε την πρώτη πρόταση και ταυτόχρονα «ομολόγησε» προφορικά ενώπιον πλήθους αυτήκοων μαρτύρων πως κέρδιζε με τη βοήθεια του Rybka, στοιχείο που ελπίζω ότι απαλλάσει το blog από την κατηγορία του blogoκιτρινισμού. Παρά την πίεση που δέχτηκε, δεν αποκαλύψε στη συνέχεια τον τρόπο. Μετά από κάποιες ώρες και μετά από κάποιες τηλεφωνικές διαβουλεύσεις, μετέστρεψε τη θέση του, ισχυρίστηκε ότι αστειευόταν και διαμαρτυρήθηκε δημόσια εναντίον των οργανωτών «που προσπαθούν να καταστρέψουν το τουρνουά της ζωής του» και «τον κατηγόρησαν χωρίς αποδείξεις».

Έτσι, δύο γύρους πριν ολοκληρωθεί το τουρνουά, ο παίκτης, με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, αποβλήθηκε (στον 7ο γύρο και αφού η υπόθεση είχε πάρει ήδη αυτές τις διαστάσεις, είχε συμφωνήσει γρήγορη ισοπαλία). Παρ' όλο που κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να καταδικάσει χωρίς να διαθέτει συντριπτικά στοιχεία, φαίνεται ότι υπόθεση θα «τραβήξει» και ότι οι διοργανωτές και οι ενδιαφερόμενοι παίκτες δεν εκτόξευσαν με προχειρότητα τις κατηγορίες.

Και μία παρατήρηση: το τουρνουά διεξήχθη στην πόλη Police (προφέρεται φυσικά Πόλιτσε στα πολωνικά, αλλά μπορεί να διαβαστεί και όπως το αγγλικό πολίς = αστυνομία !). Όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, θα έχουν καταλάβει από άλλα posts, ότι o blogger του skakistiko.blogspot.com δεν διέπεται από φιλικά αισθήματα προς τον εν λόγω θεσμό καταστολής. Σύμπτωση η ονομασία της πόλης και μόνο..

Οι σύνδεσμοι για την υπόθεση είναι μέχρι στιγμής όλοι στα πολωνικά:
Επίσημη ιστοσελίδα του Grniot Memorial
Η τελική βαθμολογία και τα αποτελέσματα
Πολωνικό σκακιστικό φόρουμ με έντονη συζήτηση πάνω στην υπόθεση και με τις παρτίδες του παίκτη.

Δείτε επίσης:
Παλαιότερο άθρο των NY Times για υποθέσεις chess cheating (απαιτείται registration για την ανάγνωση, αλλά είναι δωρεάν και διόλου χρονοβόρα διαδικασία).
Παλαιότερο άρθρο της ChessBase για το περιστατικό που συνέβη στην παρτίδα Allwermann - Kalinichew, Γερμανία 1998.
Άρθρο για περιστατικό στην Ινδία που ο παίκτης τιμωρήθηκε με 10ετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις.

Acropolis 2007 - συμμετοχές


18 GM, 5 WGM, 14 IM και 8 WIM περιλαμβάνονται στον κατάλογο των συμμετοχών του «Acropolis 2007», ο οποίος πρόκειται να συμπληρωθεί και δεν είναι τελικός.

Μπορείτε να δείτε εδώ τον κατάλογο των συμμετοχών. (last update: 26 Ιουλίου)
Επίσημη ιστοσελίδα του «Acropolis 2007».

Τρίτη 24 Ιουλίου 2007

Ύπνε που παίρνεις τα μωρά


«Κοιμήσου παλικάρι μου, αγόρι και καμάρι μου, κοιμήσου κι ήρθαν άγγελοι για να σε νανουρίσουν... Υπερβολικό να νανουρίζει μια γοριλλίνα (η 30χρονη Μαμίτου, κάτοικος Ζωολογικού Κήπου Ζυρίχης) το νεογέννητο μωρό της; Όσο και το να χαμογελάει (γιατί χαμογελάει!) έχοντάς το απλωμένο φαρδύ- πλατύ στην αγκαλιά της... »

Από την τελευταία σελίδα του σημερινού φύλλου της εφημερίδας «Τα Νέα»

Νέα σελίδα Σ.Ο. Πύργου


Εκτός από την ανανεωμένη έκδοση της ιστοσελίδας των συλλόγων ΕΣΘ & ΕΣΚ στην οποία αναφερθήκαμε χτες, o Μιχάλης Σιγούρος με πληροφόρησε ότι βγήκε στον (κυβερνο)αέρα και η ανανεωμένη ιστοσελίδα του Σ.Ο. Πύργου. Έχει πλέον το δικό της domain name και νέα σχεδίαση που βασίζεται στo σύστημα CMS . Η προσάρτηση περιεχομένου θα γίνεται σταδιακά και κύρια μέριμνα θα είναι τον πρώτο καιρό, φαντάζομαι, η ενημέρωση για το όπεν «Σπήλιος Δημήτρης» που θα διεξαχθεί στην παραλία Κατακόλου κατά το χρονικό διάστημα 16-19 Αυγούστου.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.pirgoschess.gr/

Δευτέρα 23 Ιουλίου 2007

Campeonato Continental


Για κάποιο διάστημα είχε εγκαταλείψει το επαγγελματικό σκάκι και είχε γίνει αγρότης. Εκτός από το ότι είναι άνθρωπος που διατυπώνει ισχυρές απόψεις, είναι ένα από τα λιγοστά ινδάλματα της χώρας του που δεν σχετίζονται με το ποδόσφαιρο και θεωρείται χαρακτηριστική προσωπικότητα του παγκόσμιου σκακιού (κάτι σαν colourful character που λένε οι Αγγλοσάξωνες). Το διπλό του επίθετο ηχεί ευχάριστα με την εκφορά του λόγου αλλά και ο ίδιος είναι ένας ιδιαίτερα ευγενικός και ευχάριστος άνθρωπος.
Ο Περουβιανός GM Granda Zuniga είναι ο νικητής του Campeonato Continental Absoluto 2007, που έγινε στην πόλη Cali της Κολομβίας. Πρόκειται για το πρωτάθλημα της Αμερικανικής ηπείρου, το οποίο κατέχει θέση «ζονάλ» και δίνει 7 θέσεις πρόκρισης για το επερχόμενο World Cup της FIDE.

1. GM Granda Zuniga Julio PER 2621 8.o
2. GM Ivanov Alexander USA 2547 8.0
3. GM Akobian Varuzhan USA 2570 8.0
4. GM Lima Darcy BRA 2463 8.0
5. IM Iturrizaga Eduardo VEN 2411 8.0

Οι παραπάνω 5 σκακιστές προκρίνονται για το World Cup. Θα διεξαχθεί playoff για τις δύο θέσεις που απομένουν, μεταξύ των παικτών που σημείωσαν 7.5 βαθμούς:

6 GM Vescovi Geovanni BRA 2609 7.5
7 IM Leon Hoyos Manuel MEX 2484 7.5
8 IM Cordova Emilio PER 2492 7.5
9 IM Lafuente Pablo ARG 2454 7.5
10 GM Felgaer Ruben ARG 2559 7.5
11 IM Matsuura Everaldo BRA 2505 7.5
12 GM Peralta Fernando ARG 2546 7.5
13 GM Gulko Boris USA 2576 7.5
(116 συμμετοχές)

Το πρώτο ΕΛΟ των αγώνων, ο Jaan Ehlvest, ο οποίος ανήκει τώρα στη δύναμη της Ομοσπονδίας των Ηνωμένων Πολιτειών, βρέθηκε σε πιο χαμηλές βαθμοομάδες της τελικής βαθμολογίας.

Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.fideamerica.com/
Όλες οι παρτίδες σε μορφή pgn

Leon Hoyos 2484 - Granda Zuniga 2621, Cali 2007 (B46,Sicilian)
1. e4 c5 2. Nf3 Nc6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 e6 5. Nc3 a6 6. Nxc6 bxc6 7. Bd3 d5 8.O-O Nf6 9. Re1 Be7 10. e5 Nd7 11. Qg4 Kf8 12. Na4 h5 13. Qf4 Kg8 14. Bd2 g6 15.c4 Kg7 16. b4 Bb7 17. cxd5 cxd5 18. Rac1 Rc8 19. Be3 h4 20. Rxc8 Qxc8 21. Rc1 Qd8 22. Qd4 Qb8 23. Nc5 Nxc5 24. bxc5 Qc7 25. c6 Bxc6 26. Bxa6 Qd7 27. Qb6 Ba428. Bd4 Ra8 29. Bf1 Qe8 30. h3 Bg5 31. Be3 Bxe3 32. Qxe3 Qe7 33. Qb6 Be8 34.Rc2 Qa7 35. Qd6 Qd4 36. a3 Qa1 37. Qc7 Qxa3 38. Rc3 Qb4 39. Rc1 Ra2 40. Rc2 Ra141. Rc1 Ra2 42. Rc2 Rxc2 43. Qxc2 Qe1 44. Qb2 g5 45. f3 Ba4 46. f4 Qe3+ 47. Kh1 Qxf4 48. Bd3 Bd1 49. Qa1 Bh5 50. Qb2 Qe3 51. Bb1 d4 52. Qb5 Be2 53. Qc5 Qc3 54.Qe7 Qe1+ 55. Kh2 Qg3+ 56. Kh1 Qxe5 57. Qd8 Qf6 58. Qa5 d3 0-1.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

skakistis.gr


Θερμές ευχές για επιτυχία στη νέα ιστοσελίδα της Ένωσης Σκακιστών Θεσσαλονίκης & Ένωσης Σκακιστών Καλαμαριάς, η οποία θα αντικαταστήσει σταδιακά την προηγούμενη ιστοσελίδα των δύο συνεργαζόμενων συλλόγων. Είναι χτισμένη πάνω σε ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρησης πληροφοριών (CMS), ώστε να μπορούν πολλοί άνθρωποι να γράφουν σε αυτή, κάνοντας την ανανέωση του υλικού λιγότερο επίπονη διαδικασία.

Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Πανευρωπαϊκό Λύσης

Ολοκληρώθηκε το 3o Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Λύσης Προβλημάτων στο Pardubice της Τσεχίας (3rd European Chess Solving Championship, Pardubice, Czech Republic, 14th - 15th July 2007).
1ος νικητής ο Bojan Vuckovic (Σερβία). 17ος ο Κώστας Πρέντος και 36ος ο Νίκος Μενδρινός (84 συμμετοχές).
Στο ομαδικό 1η η Σερβία (17 συμμετοχές- η Ελλάδα δεν βαθμολογήθηκε γιατί κάθε χώρα έπρεπε να διαθέτει τουλάχιστον τρεις λύτες στην αποστολή).
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.geocities.com/solvingchess/

Τα προβλήματα του διαγωνισμού δεν περιέχονται μέχρι στιγμής στο επίσημο site, περιέχονται όμως σε αρχείο .pdf στο site του Andrei Selivanov, αλλά και εδώ στο blog, χωρίς τις λύσεις ακόμα (I'm not a joy killer!) :


Τα ορθόδοξα προβλήματα 2 & 3 κινήσεων του διαγωνισμού (two-movers & three-movers). Κλικ για μεγέθυνση.


Τα ορθόδοξα προβλήματα 4, 5 & 6 κινήσεων του διαγωνισμού (more-movers). Κλικ για μεγέθυνση.


Οι σπουδές του διαγωνισμού (studies). Κλικ για μεγέθυνση.


Τα βοηθητικά προβλήματα του διαγωνισμού (helpmates). Κλικ για μεγέθυνση.


Τα αντίστροφα προβλήματα του διαγωνισμού (selfmates). Κλικ για μεγέθυνση.


Διαβάστε για τα σκακιστικά προβλήματα και τους τύπους των προβλημάτων στην ελληνική έκδοση της wikipedia.

Ου κλέψεις


Κάποτε, διαμήνυσαν στο συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλο, ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ότι κάποια δημοσιογράφος είχε πάρει αποσπάσματα από την «ιστορία της καπότας», άλλαζε λίγες λέξεις και στη συνέχεια τα δημοσίευε σε περιοδικά της Θεσσαλονίκης ως δικά της κείμενα. Περιορίστηκε να απαντήσει: «Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μια ανοιχτωσιά, να μην είναι κιτρινιάρης, να μην είναι κουφάλα. Δε τρέχει μία, γάμησέ τη να 'ουμ...».

Το blog αυτό περιέχει απλές ειδήσεις για ένα περιέργο παιχνίδι που λέγεται σκάκι και σχετικές σκόρπιες σκέψεις καλοκαιρινής ραστώνης. Ημερολόγιο θέρους. Ούτε διεκδικεί δάφνες συγγραφικότητας, ούτε τίποτα. Ούτε θα μπορούσε άλλωστε. Δημοσιεύω και ξεκουράζομαι από την πίεση της καθημερινότητας, αλλά και χαίρομαι διπλά όταν κάποιος επισκέπτης συμμετέχει με ανάρτηση σχολίου. Καταχώρησα στους συνδέσμους όλες τις γνωστές ελληνικές σκακιστικές διευθύνσεις, εξαιρώντας μόνο κάποιες χαμένες στον κυβερνοχώρο που έχουν να ανανεωθούν πολλά χρόνια και έστειλα στη συνέχεια στους υπευθύνους των σελίδων από ένα απλό email 50-60 λέξεων με το οποίο τους παρακαλούσα να ανταποδώσουν το σύνδεσμο, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Ελάχιστοι ανταπόκριθηκαν μέχρι τώρα (συγκεκριμένα μόνο η Greekbase, το greekchess.com, το Patra Chess, η ΣΕ Βόλου και ο ΣΟ Πύργου ,ενώ απάντησε ευγενικά και υποσχέθηκε να τοποθετήσει το σύνδεσμο στη μελλοντική ανανεωμένη ιστοσελίδα του ο ΣΟ Καλλιθέας). Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα και δεν δυσθυμώ, ίσως είναι οι διακοπές και οι άδειες, ίσως είναι η επιφυλακτικότητα προς τον ανώνυμο blogger, ίσως το προγραμματίζουν στο μέλλον, αλλά και πάλι , και να αγνοηθεί τελικά η προσπάθεια που κάνουμε στο blog, δεν πειράζει. Μόνο τα άβραστα φασόλια πειράζουν.

Κάτι όμως που πραγματικά πειράζει λίγο τα νεύρα τα δικά μας. αλλά θίγει και την αξιοπρέπεια του λογοκλόπου, είναι να «κλέβονται» κείμενα από το blog και να παρουσιάζονται ως δικά τους στην ιστοσελίδα τους.
Site γνωστού ελληνικού σκακιστικού συλλόγου, το οποίο δεν έχει καταδεχτεί ως τώρα ανάμεσα στους δεκάδες συνδέσμους που δημοσιεύει να συμπεριλάβει το skakistiko.blogspot.com, στην τελευταία του ανανέωση δημοσιεύει αυτούσια τα posts «Οι Ρώσοι δεν θέλουν τον Κασπάροβ» και «Chess Bitch» χωρίς να αναφέρει την πηγή. Επειδή τα συγκεκριμένα posts είναι τυπικά posts γνώμης και όχι ξερή αναδημοσίευση ειδήσεων, δημιουργείται στον επισκέπτη η εντύπωση ότι έχουν γραφτεί από τον webmaster της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Δεν είναι ούτε πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που θα βρεθούμε -όλοι μας, γενικότερα στη ζωή μας- αντιμέτωποι με την κουτοπονηριά, για αυτό δεν θα σχολιάσω άλλο. Ο Πετρόπουλος, σοφότερος όλων μας, είχε μία απάντηση για τέτοια πράγματα...

Άγιος Νικόλαος 1ος γύρος


Ξεκίνησε, χτες Σάββατο το Summer Cup 2007, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης, με 102 συμμετοχές και χωρίς καμία έκπληξη, όλα τα αποτελέσματα σχεδόν ήταν 1-0, 0-1, στη φθίνουσα σειρά των ζευγαριών της κλήρωσης.
Τα τρία πρώτα ΕΛΟ είναι: IM Bernal Moro Luis Javier 2431 ESP, IM Bellia Fabrizio 2405 ITA, Sandalakis Angelos 2355 GRE .

Ο Βαγγέλης Ξαξίρης και η Michelle Shamash του Ζήνωνα, συμμετέχουν στο Summer Cup και καταγράφουν τις εντυπώσεις τους στο blog http://summercup2007.blogspot.com/

Ηλεκτρονική διεύθυνση τουρνουά: http://www.greekchess.com/cup2007/
Λίστα συμμετοχών: http://www.greekchess.com/cup2007/players.html
Παρτίδες του 1ου γύρου σε μορφή pgn

Σάββατο 21 Ιουλίου 2007

Ντάμα: Game Over


Προχτές, 19 Ιουλίου, μία καναδική ερευνητική ομάδα του πανεπιστημίου της Alberta ανακοίνωσε ότι το παιχνίδι της ντάμας (checkers) καταχωρήθηκε σε πίνακες δεδομένων (tablebases) για όλες τις δυνατές κινήσεις που μπορούν να παιχτούν, δηλαδή εξαντλήθηκε. Το πρόγραμμα που κατασκεύασαν λέγεται Chinook. Χρειάστηκαν δύο δεκαετίες για να κοσκινήσουν οι υπολογιστές όλες τις δυνατές θέσεις που μπορούν να προκύψουν και έτσι αποδείχθηκε ότι με τέλειο παιχνίδι και από τους δύο παίκτες (perfect play) μία παρτίδα λήγει ισόπαλη. Το υποπτεύονταν, αλλά δεν είχε αποδειχθεί. Το πρόγραμμα, γνωρίζει εκ των προτέρων, σε κάθε θέση, ποια είναι η καλύτερη δυνατή κίνηση. Η οριστική εξάντληση του παιχνιδιού της ντάμας, όπως παρατηρεί κανείς, δεν είναι προϊόν «έξυπνων αλγορίθμων», αλλά βασίζεται στην καθαρή μορφή της υπολογιστικής ικανότητας.

Ο επικεφαλής της ομάδας Dr. Jonathan Schaeffer είπε, ότι για το σκάκι, η ημέρα που ένας υπολογιστής θα εξανλήσει όλες τις δυνατές κινήσεις και θα αποφασίσει τελεσίδικα αν με τέλειο παιχνίδι κερδίζουν τα λευκά, ή προκύπτει ισοπαλία ή...κερδίζουν τα μαύρα (μπορεί κανείς να το αποκλείσει εντελώς;) φαίνεται να είναι πολύ μακριά, πολύ πέρα από τα βιολογικά όρια της ανθρώπινης ζωής και πολύ πέρα από τα όρια του σημερινού τεχνολογικού πολιτισμού. Το Fritz και το Chinook χρησιμοποιούν παραπλήσιους αλγόριθμους. Η διαφορά είναι στο πλήθος των δυνατών θέσεων του κάθε παιχνιδιού. 10^20 στη ντάμα και 10^40 στο σκάκι. Η διαφορά των 20 μηδενικών είναι κολοσσιαία (αν ένας υπολογιστής χρειαζόταν 1 nanosecond για να εξαντλήσει το παιχνίδι της ντάμας, θα χρειαζόταν 3.000 χρόνια για να εξαντλήσει το σκάκι).

Διαβάστε σχετικό άρθρο στη ChessBase
Διαβάστε σχετικό άρθρο στο BBC
Μπορείτε να παίξετε online εναντίον του Chinook εδώ

Παρασκευή 20 Ιουλίου 2007

Ο αλχημιστής


Στις 19 Ιουλίου, η FIDE, μέσω του site της, ανακοίνωσε ότι οι κανονισμοί για τον κύκλο Παγκοσμίου Πρωτάθληματος 2007-2009 έχουν δημοσιευτεί στο FIDE Handbook.
Το παρακάτω απόσπασμα από το Handbook περιγράφει το ήδη γνωστό, αλλά υπερδαιδαλώδες σύστημα για τα επόμενα ματς Παγκοσμίου Πρωταθλήματος, το οποίο βέβαια είναι προϊόν σύνθεσης διαφόρων προτάσεων με προφανές οικονομικό background, αλλά δίκαια έχει δεχτεί σφοδρή κριτική:

4.1 Ο νικητής του World Cup θα προκριθεί στην επόμενη φάση του κύκλου Παγκοσμίου Πρωταθλήματος 2007-2009 και θα αγωνιστεί σε ματς εναντίον αντιπάλου που θα καθοριστεί από τα αποτελέσματα του World Chess Championship Tournament (WCCT 2007) στο Μεξικό.
4.1.1 Αν ο νικητής του World Chess Championship Tournament (WCCT 2007) στο Μεξικό είναι οποιοσδήποτε άλλος εκτός του GM Kramnik, τότε στο διάστημα Μάιος - Σεπτέμβριος 2008 θα διοργανωθεί ματς 12 παρτίδων μεταξύ του νέου παγκόσμιου πρωταθλητή (του νικητή του WCCT 2007) και του τέως πρωταθλητή GM Kramnik (ματς Α). Κατά το ίδιο έτος 2008 , μετά τη διεξαγωγή του ματς Α, ο νικητής του WCCT 2007 θα αντιμετωπίσει σε ματς 8 παρτίδων τον GM Topalov (ματς Β). Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2009 θα διοργανωθεί ματς για τον τίτλο του Παγκόσμιου Πρωταθλητή μεταξύ του κατόχου του τίτλου (δηλαδή του νικητή του ματς Α) και του νικητή του ματς Β.
4.1.2 Αν ο νικητής του WCCT 2007 στο Μεξικό είναι ο GM Kramnik τότε θα διοργανωθεί ματς Kramnik - Topalov κατά το διάστημα Μάιος - Σεπτέμβριος 2008. Το πρώτο εξάμηνο του 2009 ο νικητής του World Cup 2007 θα αντιμετωπίσει σε ματς για τον τίτλο του Παγκοσμίου Πρωταθλητή το νικητή του ματς Kramnik - Topalov 2008.
4.2 Αν κάποιος παίκτης κερδίσει και το WCCT 2007 στο Μεξικό και το World Cup 2007 στο Khanty-Mansyisk και το ματς για το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του 2008, τότε το ματς διεκδικητών που περιγράφεται στο 4.1.1 θα διεξαχθεί το 2009 ως World Championship Match 2009.

Εκτός από τους γνωστούς χορηγούς που αναζητά η FIDE, προτείνω την εύρεση νέου χορηγού που θα προβεί σε θέσπιση χρηματικού επάθλου, το οποίο θα απονέμεται σε διαγωνισμούς που θα διεξάγονται με αποκλειστική εξεταστέα ύλη τους κανονισμούς του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος.

Chess Bitch





Το βιβλίο «Chess Bitch» γράφτηκε το 2004 από την Αμερικανίδα WGM Jennifer Shahade. Πρόκειται για μία κατάθεση 320 σελίδων, για τον τρόπο που οι σημερινές νέες σκακίστριες εισχωρούν όλο και περισσότερο στο παραδοσιακό ανδρικό παιχνίδι. Η Shahade, αρχίζει βιογραφώντας μεγάλες σκακίστριες της ιστορίας, όπως την Vera Menchik, η οποία υπήρξε η πρώτη παγκόσμια πρωταθλήτρια γυναικών το 1927. Το σκακιστικό της επίπεδο υπολειπόταν σημαντικά των κορυφαίων ανδρών σκακιστών της εποχής, όμως μετέχοντας στα μεγάλα ανδρικά τουρνουά, σημείωνε σποραδικά σημαντικές ατομικές επιτυχίες.
Στη συνέχεια, η συγγραφέας ερευνά τις γυναικείες σκακιστικές δυναστείες της Γεωργίας και της Κίνας. Συνομιλεί με τις αδελφές Polgar, οι οποίες αρχικά αρνιόντουσαν να συμμετέχουν σε χωριστά γυναικεία τουρνουά. Εξιστορεί με λεπτομέρειες τη δική της σκακιστική καριέρα. Αναλύει τις θετικές και τις αρνητικές πλευρές των ξεχωριστών γυναικείων διοργανώσεων. Επίσης, η Shahade, παρουσιάζει στους αναγνώστες λιγότερο γνωστές σκακίστριες, όπως την Linda Nangwale από τη Ζάμπια με το ιδιαίτερο παρουσιαστικό, την τρανσέξουαλ παίκτρια από το Τέξας Angela Alston και διάφορες Ευρωπαίες επαγγελματίες σκακίστριες που ταξιδεύουν από τη μία χώρα στην άλλη μετέχοντας σε τουρνουά, αλλά δεν παραλείπουν να διατηρούν μία φυσιολογική προσωπική ζωή «και να είναι οι ντίβες των πάρτι τα βράδυα, μετά τους αγώνες», όπως γράφει. Για όσους νομίζουν ότι το σκάκι είναι ένα ασπρόμαυρο παιχνίδι ανάμεσα σε δύο παίκτες που κάθονται απέναντι σε ένα τραπέζι , η Shahade παρουσιάζει έναν άλλο κόσμο, έγχρωμο και ζωντανό.
Το βιβλίο θα μπορούσε να είναι καλύτερο. Σε κάποια σημεία (όχι σε όλα φυσικά!) η κοινωνιολογική ανάλυση που επιχειρείται δείχνει επιφανειακή. Η θεματική οργάνωση επίσης δεν είναι άριστη. Στο σύνολό του όμως, είναι ένα βιβλίο πολύ ενδιαφέρον, η γλώσσα της Shahade απαλλαγμένη από λόγιο βάρος, και η διορατικότητά της εμφανής.

Το site της Jennifer Shahade (αρκετά παραμελημένο) : http://www.jennifershahade.com/
To blog της Jennifer Shahade: http://beta.uschess.org/frontend/blog_23_33.php

Στο κόκκινο


Μετά την πρώτη διερευνητική περίοδο που βαδίζαμε με ένα πολύ συνηθισμένο βασικό template του blogspot, το blog απόψε άλλαξε χρώματα και είναι ντυμένο κόκκινο.
Η φωτογραφία, στη Βόρεια Ευρώπη, μερικά χρόνια πριν: ένα κόκκινο σπίτι και ένα κόκκινο αυτοκίνητο. Η προσδοκία να δω να βγαίνει με γρήγορο βήμα από το αυτοκίνητο μία κοκκινομάλα, με κόκκινο φόρεμα και κόκκινες γόβες, δεν εκπληρώθηκε...

Πέμπτη 19 Ιουλίου 2007

Από το Voronezh

Η παρτίδα Ulko (2482) - Chekhov (2457), από το όπεν της ρωσικής πόλης Voronezh, Ιούνιος 2007. Τα λευκά έχουν θυσιάσει δύο κομμάτια, αλλά έχουν άμεση επίθεση στο μαύρο βασιλιά. Στη θέση αυτή ο λευκός έπαιξε 24. Qg5? και μετά από 24...Qa4 25. Rxa7 Rxb2+ 26. Kxb2 Qb4+ 27. Kc1 Qa3+ 28. Kb1 Qb4+ ο μαύρος έκανε ισοπαλία με διαρκές σαχ.
Τι έπρεπε να παίξει ο λευκός αντί για 24. Qg5, το οποίο θα μετέτρεπε την πρωτοβουλία του σε άμεση νίκη;

Τετάρτη 18 Ιουλίου 2007

Πύργος


Ο Σ.Ο. Πύργου διοργανώνει το 2ο όπεν με την επωνυμία «Σπήλιος Δημήτρης», κατά το χρονικό διάστημα 16-19 Αυγούστου, στην παραλία Κατάκολου. Ελβετικό 7 γύρων με χρόνο σκέψης 45'+30'', και χρηματικά έπαθλα συνολικού ύψους 1.600 Ε (1ος νικητής 500 Ε). Ενδεικτικές συμμετοχές ως τώρα: Περιφάνης (2375), Καραπάνος (2190), Βλάσσης Π. (2095), Παπαδόπουλος Θ. (2075), Κούης (2015), Βαζελάκης Δ. (1950), Βλάσσης Μ. (1950), Σιγούρος (1880).

Ηλεκτρονική διεύθυνση http://homepages.pathfinder.gr/so_pirgou/

Queens Chess Tournament


Πειστική πρωτιά της Κινέζας Zhao Xue, δύο βαθμούς μπροστά από τη δεύτερη Elizabeth Paehtz στο Queens Ladies Grandmaster Tournament 5-15 Ιουλίου 2007, στο Bod Homburg της Γερμανίας:
1. Zhao Xue WGM (2500) 7.5
2. Paehtz IM (2457) 5.5
3-4. M.Socko IM (2479) , Tairova WGM (2410) 5
5-6. Kachiani-Gersinska IM (2405), Kovalevskaya IM (2454) 4.5
7-8. Peptan IM (2411), Michna WGM (2377) 4
9. Nill WGM (2238) 3
10. Mader WFM (2204) 2

Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.queens-chess.de/
Όλες οι παρτίδες σε μορφή pgn

Zhao Xue 2500 - Socko 2479, Bod Homburg 2007 (E97, King's Indian)
1. Nf3 Nf6 2. c4 g6 3. Nc3 Bg7 4. d4 d6 5. e4 O-O 6. Be2 e5 7. O-O Nc6 8. d5Ne7 9. Nd2 a5 10. a3 Bd7 11. b3 c6 12. Bb2 c5 13. Nb5 Ne8 14. Bc3 f5 15. b4 b616. bxa5 bxa5 17. a4 fxe4 18. Nxe4 Nf5 19. Rb1 Qh4 20. Bd3 Bh6 21. Re1 Ra6 22.Rb2 Nd4 23. Nxd4 exd4 24. Bd2 Bxd2 25. Qxd2 Nf6 26. Rb7 Nxe4 27. Rxe4 Qd8 28.h4 Rf7 29. h5 gxh5 30. Rf4 Rg7 31. Qe2 Rb6 32. Rxb6 Qxb6 33. Qxh5 Qd8 34. g3Qe7 35. Qh6 Bxa4 36. Rf6 Be8 37. Rxd6 a4 38. Bf5 Kh8 39. Ra6 Bd7 40. Bxd7 Qxd741. Qf6 Qe8 42. Rd6 Qe1+ 43. Kh2 h5 44. Qf8+ Kh7 45. Qf5+ Kh8 46. Rd8+ 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Tairova 2410 - Mader 2204, Bod Homburg 2007 (B01, Scandinavian)
1. e4 d5 2. exd5 Qxd5 3. Nc3 Qd6 4. d4 Nf6 5. Nf3 a6 6. Ne5 Nc6 7. Bf4 Nxd4 8.Bc4 e6 9. Qd2 Nc6 10. Qe2 Nd4 11. Qd3 Nf5 12. O-O-O Qxd3 13. Bxd3 Nd6 14. Be2Be7 15. Bf3 Rb8 16. Be3 Nd7 17. Nd3 Nf5 18. Bf4 Bd6 19. Bd2 Nd4 20. Ne4 Nxf321. Nxd6+ cxd6 22. gxf3 Ke7 23. Rhg1 g6 24. f4 b6 25. Bb4 Nc5 26. Bc3 Rd8 27.h4 Bb7 28. Rde1 Rbc8 29. f5 gxf5 30. Rg7 Rh8 31. Nxc5 bxc5 32. Reg1 Be4 33. h5 f4 34. Re1 Bf5 35. Rg5 f6 36. Rxf5 Rcf8 37. Rxf4 Rhg8 38. Ra4 Ra8 39. Rf4 Raf8 40. Bd2 Rg5 41. h6 Rg2 42. Rf3 d5 43. Rb3 1-0.
Κερδισμένη θέση για τη μαύρη που καταστράφηκε μετά το 34...Bf5. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Πάτρα


Τουρνουά 9 γύρων με διεθνή αξιολόγηση διοργανώνει ο Σ.Ο. Πατρών από 28 Ιουλίου μέχρι 5 Αυγούστου με την ονομασία Chess Tournament Patras 2007 και με χρηματικά έπαθλα ανά κατηγορία elo.
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://sopatron.gr/patra_2007.htm
Πληροφορίες, επίσης, στο πολύ καλό site Patra Chess (το οποίο είναι από τα ελάχιστα εκείνα που ανταποκρίθηκε αμέσως και με ευγένεια, στην παράκλησή μου να τοποθετηθεί link για το skakistiko.blogspot.com) http://www.patrachess.gr/

Κορτσνόι και αγελάδα



Τηλεοπτική διαφήμηση. Ο κόσμος της διαφήμησης, όσο και να πασχίζει για σεναριακή ευρηματικότητα, είναι ένας κόσμος αυστηρά τυποποιημένος, ο οποίος -στην περίπτωσή μας- δείχνει έναν σκακιστή κάπως ημίτρελλο, σύμφωνα με τα απατηλά στερεότυπα...

Τρίτη 17 Ιουλίου 2007

Επιχείρηση καθαρά χέρια


«Όποιος παίκτης δεν ανταλλάσει χειραψία με τον/την αντίπαλό του (ή δεν χαιρετά τον/την αντίπαλό του με τρόπο που είναι σύμφωνος με τα έθιμα της κοινωνίας του/της) πριν από την έναρξη της παρτίδας σε τουρνουά της FIDE (και συνεχίζει να το αρνείται όταν του/της ζητηθεί από το διαιτητή) ή σκόπιμα προσβάλλει τον/την αντίπαλο ή τα στελέχη της διοργάνωσης, θα μηδενίζεται αυτόματα στη σχετική παρτίδα.»

Ο John Lennon κάποτε είχε πει: «The postman wants an autograph. The cab driver wants a picture. The waitress wants a handshake. Everyone wants a piece of you».
Θα υποχρεώσουν και τον Τοπάλοβ; η απόφαση της FIDE -που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στην ιστοσελίδα της- δεν είναι τόσο απλή ούτε τόσο αυτονόητη στην εφαρμογή της, όπως φαίνεται με πρώτη ματιά. Υπάρχουν περιπτώσεις που η άρνηση της τήρησης του καθιερωμένου κώδικα είναι απόλυτα δικαιολογημένη. Ας προσπαθήσω να καταγράψω μερικές:

1) Παρτίδα μεταξύ δύο παικτών που προέρχονται από χώρες οι οποίες βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση ή απολύτως εχθρική πολιτική κατάσταση μεταξύ τους. Ο προσωπικός μου κώδικας αξιών, όπως έχει διαμορφωθεί από το χρόνο, περιλαμβάνει ψηλά ψηλά την οικουμενικότητα και είμαι από εκείνους που θεωρούν την ταυτότητα/ιδιότητα του ανθρώπου πολύ πιο σημαντική από τους τεχνητούς εθνοτικούς και κρατικούς διαχωρισμούς. Παρ' όλα αυτά, δύσκολα θα μπορούσα να φανταστώ , για παράδειγμα, έναν σκακιστή που η χώρα του βρίσκεται σε πόλεμο με μία άλλη, αν τελικά δεχτεί να αγωνιστεί, να ανταλλάξει χειραψία με τον εκπρόσωπο της άλλης χώρας. Ακόμα και αν οι προσωπικές σχέσεις των δύο σκακιστών είναι καλές, η σημειολογία της ενέργειας θα του δημιουργούσε προβλήματα στη χώρα του.
2) Παρτίδα εναντίον σκακιστή ή σκακίστριας που θεωρείται ή είναι ενταγμένος/η σε πολιτικό στρατόπεδο που εχθρεύεται την προσωπική αξιοπρέπεια του ανθρώπου, δηλαδή έχει δημόσια διακηρύξει ότι ανήκει σε φασιστική ή ρατσιστική οργάνωση. Ο Αυστραλός GM Ian Rogers αναφέρει την περίπτωση του Karlis Ozols, το 1957. Ήταν αξιωματικός των ναζί στη Λεττονία και αργότερα εγκατάσταθηκε στην Αυστραλία. Τα αδικήματά του είχαν παραγραφεί και έτσι δεν υπήρχε τυπικός λόγος εκδίωξής του από τα τουρνουά. Όμως οι συμμετέχοντες -προς τιμήν τους- αρνήθηκαν τις προπαρτιδικές και μεταπαρτιδικές χειραψίες με τον εντιμότατο κύριο.
3) Ψυχολογικοί λόγοι: υπάρχουν άνθρωποι πολύ σχολαστικοί με την προσωπική καθαριότητα. Προσωπικά, χωρίς να είμαι υποχόνδριος, έχω νιώσει άβολα στην χειραψία που ακολούθησε με αντίπαλο, τον οποίο είδα λίγο πριν να βγαίνει από την τουαλέτα χωρίς να έχει πλύνει τα χέρια του. Στα χρόνια που παίζω αγωνιστικό σκάκι μου έχει συμβεί να δω κάποιες φορές τέτοιες περιπτώσεις. Φαντάζομαι, ότι το πρόβλημα θα είναι μεγαλύτερο σε ανθρώπους με υποχονδρία. Θα μπορούσα - προσπαθώντας να μην εκθέσω τον λόγο και τον προσβάλλω - να αρνηθώ ευγενικά την χειραψία, αν και δεν το έχω κάνει ως τώρα.

Last but not least, μία απορία: γιατί, αφού θα τιμωρείται η άρνηση της χειραψίας ΠΡΙΝ την παρτίδα, να μην τιμωρείται και η (όχι και τόσο σπάνια) αποφυγή της συγχαρητήριας χειραψίας ΜΕΤΑ την παρτίδα, μόνο και μόνο επειδή πληγώθηκε το γόητρο κάποιου με την ήττα του;

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2007

Από το τουρνουά της Ικαρίας


Πανοραμική άποψη της αίθουσας αγώνων


Ο Γκούμας του «Φυσιολάτρη» στο αριστερό μέρος της εικόνας


Από το τουρνουά μπλάιντ


Πηγή: http://www.zinonchess.gr/
Σχετική δημοσίευση στο blog: Ικαρία 2007

Νάξος



6ο Πανναξιακό Τουρνουά Σκάκι Αύγουστος 2007
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://dtps.unipi.gr/users/piratis/

Canadian Open-2


Τελική βαθμολογία (10 γύροι):
1 GM Xiangzhi Bu 2685 8.0 2 GM Nigel D. Short 2683 7.5 3 GM Kamil Miton 2648 7.5 4 GM Chanda Sandipan 2563 7.5 5 IM Tomas Krnan 2492 7.5 6 GM Bator Sambuev 2482 7.5 7 GM Vadim Milov 2678 7.0 8 GM Sergey Tiviakov 2648 7.0 9 GM Andrey V. Rychagov 2557 7.0 10 GM Mark Bluvshtein 2520 7.0 11 GM Abhijit Kunte 2519 7.0 12 GM Alex Yermolinsky 2517 7.0 13 FM Anton Kovalyov 2510 7.0 14 GM Hoang Thong Tu 2483 7.0 15 GM Frank De La Paz Perdomo 2452 7.0 16 IM Thomas Roussel-Roozmon 2414 7.0 17 IM Alexander Reprintsev 2410 7.0 18 IM Leonid Gerzhoy 2409 7.0 19 FM Joe Bradford 2406 7.0 20 FM Daniel Rensch 2400 7.0 21 FM Jonathan Tayar 2271 7.0 22 GM Victor Mikhalevski 2601 6.5 23 GM Suat Atalik 2564 6.5 24 GM Anton Shomoev 2561 6.5 25 GM Valeriy Aveskulov 2539 6.5 26 GM David Howell 2519 6.5 27 GM Tomas Likavsky 2494 6.5 28 IM Tom O'Donnell 2427 6.5 29 FM Shiyam Thavandiran 2337 6.5 30 GM Arkady Vul 2312 6.5 31 Michael Barron 2305 6.5 32 Sebastian Predescu 2277 6.5 33 Bindi Cheng 2238 6.5 34 Josh Guo 2212 6.5 35 Karoly Szalay 2174 6.5 (280 παίκτες)

Όλες οι παρτίδες σε pgn
Επίσημο Blog http://canchess.blogspot.com/

Από τον 8ο γύρο, μία πολύ όμορφη επιθετική παρτίδα στο γκαμπί 7. d5!? της Ινδικής της Βασίλισσας:

Sandipan 2563 - Tiviakov 2648, Ottawa 2007 (E17, Queen's Indian)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nf3 b6 4. g3 Bb7 5. Bg2 Be7 6. O-O O-O 7. d5 exd5 8. Nh4 c6 9. cxd5 Nxd5 10. Nf5 Nc7 11. e4 d5 12. Nc3 Bf6 13. exd5 cxd5 14. Bf4 Nba6 15. Re1 Qd7 16. Bh3 Ne6 17. Ne4!
[χρησιμοποιώντας το ίδιο θέμα με την γνωστή παρτίδα Kasparov - Marjanovic, Malta 1980, την οποία οπωσδήποτε γνώριζε ο λευκός αλλά ασφαλώς και ο Tiviakov, που είναι ειδικός στην Ινδική της Βασίλισσας, αλλά δεν κατάφερε να δείξει ποια βελτίωση είχε κατά νου] 17... Bxb2 18. Rb1 Bc8 19. Ng5 Bf6 20. Qh5 Bxg5 21.Bxg5 Re8

22. Bf6!! gxf6 23. Qh6 [τα λευκά θυσίασαν τον αξιωματικό, απλώς για να τοποθετήσουν τη βασίλισσα στο h6 και να καθηλώσουν τον μαύρο ίππο στο e6. H απειλή τώρα είναι R/b1-d1-d4-g4+ και Qxf6 ματ. Τα μαύρα φαίνεται ότι δεν μπορούν να κάνουν και πολλά, παρόλο που έχουν ένα κομμάτι και δύο πιόνια παραπάνω]23.. Nac5 24. Rbd1 Qb7 [ο Tiviakov βγάζει τη βασίλισσά του από τη d στήλη, ελπίζοντας στο...Nc5-e4, όμως αυτή η αμυντική ιδέα έχει ωραία κατάρριψη] 25. Rd4 Ne4 26. Rexe4!! dxe4 27.Qxf6 Qc7 [27...Bd7 28. Nh6+ και 29. Qf7#. 27...h5 28. Nh6+ και 29. Bf5#] 28. Nh6+ Kf8 29. Qh8+ Ke7 30. Nf5# 1-0. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Bu 2685 - Atalik 2564, Ottawa 2007 (D17, Slav)
1. Nf3 d5 2. d4 Nf6 3. c4 c6 4. Nc3 dxc4 5. a4 Bf5 6. Ne5 e6 7. f3 c5 8. e4 cxd4 9. exf5 Bb4 10. Be3 dxc3 11. Qxd8+ Kxd8 12. O-O-O+ Ke7 13. bxc3 Ba3+ 14.Kc2 Nbd7 15. Nxd7 Nxd7 16. fxe6 fxe6 17. Bxc4 Rhc8 18. Kb3 Ne5 19. Be2 Bc5 20.Bg5+ Kf8 21. f4 Nf7 22. Rd7 Nxg5 23. fxg5 Be7 24. Rf1+ Ke8 25. Rxb7 a6 26. Bf3Rcb8 27. Bc6+ Kd8 28. Rd1+ Kc8 29. Kc4 Rxb7 30. Bxb7+ Kxb7 31. Rd7+ Kb6 32.Rxe7 Rf8 33. g6 hxg6 34. Rxe6+ Ka5 35. Rxg6 Rc8+ 36. Kb3 Rb8+ 37. Kc2 Rb7 38.h4 Rf7 39. Rg4 1-0.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Σχετική δημοσίευση στο blog: Ανοιχτό Πρωτάθλημα Καναδά

FIDE music


Η φωτογραφία από το Chess Notes του Edward Winter.
Στις σελίδες 244-245 του περιοδικού Chess, Αύγουστος 1951, βρίσκουμε την παρτιτούρα του ύμνου της FIDE, σε μουσική του Count dal Verme και στίχους του Marcel Berman.
Πόσο συχνά η συγκεκριμένη σύνθεση συνόδευσε τελετές της FIDE από το 1951 και μετά, δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε. Αποφεύγουμε επίσης να διερωτηθούμε, αν και κατά πόσο, η Διεθνής Ομοσπονδία σήμερα, χρειάζεται ένα μουσικό ρέκβιεμ, παρά έναν ύμνο.

Κυριακή 15 Ιουλίου 2007

Ικαρία 2007



Τελική Βαθμολογία στο Ανοιχτό Πρωτάθλημα Αιγαίου 2007 (7-14 Ιουλίου 2007):
1. Shneider g UKR 2537 7.5
2. Zagrebelny g UZB 2482 7.5
3. Shavtvaladze m GEO 2386 7
4. Saltaev g UZB 2522 7
5. Managadze m GEO 2433 7
6. Garcia Castro m ESP 2405 7
7. Goumas GRE 2183 7
8. Zakarian ARM 2345 7
9. Markidis GRE 2305 7
(182 παίκτες)

Τελική βαθμολογία πλήρης πίνακας
Ηλεκτρονική διεύθυνση http://www.chess.gr/ikaros
Όλες οι παρτίδες σε μορφή pgn http://www.greekbase.gr/

Σάββατο 14 Ιουλίου 2007

Πρωτάθλημα Σουηδίας



Τελική Βαθμολογία:
1. Tiger Hillarp-Persson 2623 9 pts. 2-3. Emanuel Berg 2633, Pia Cramling 2583 8 pts. 4. Bengt Lindberg 2525 7½ pts. 5-6. Ralf Akesson 2501, Lars Karlsson 2514 7 pts. 7. Pontus Carlsson 2633 6½ pts. 8-9. Stellan Brynell 2617, Axel Smith 2359 6 pts. 10-13. Jesper Hamark 2387, Johan Furhoff 2465, Jan Johansson 2437, Bosse Lindberg 2490 5½ pts. 14. Kezli Ong 2373 4 pts.

Πίνακας Βαθμολογίας εδώ
Ηλεκτρονική διεύθυνση: http://www.schacksm.se/
Ο νικητής Hillarp-Persson ηττήθηκε σε μία παρτίδα μόνο, από τον τελευταίο της βαθμολογίας Ong, ο οποίος έτσι σημείωσε την μοναδική του νίκη. Συμβαίνει για κάποιο ανεξήγητο λόγο συχνά στο σκάκι. Η κίνηση που έφερε την ήττα ήταν φυσικά το 35. Rd4??.

Hillarp-Persson 2623 - Ong 2373 , Stockholm 2007 (E29, Nimzoindian)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. Nc3 Bb4 4. e3 O-O 5. Bd3 c5 6. a3 Bxc3+ 7. bxc3 Nc6 8. Ne2 b6 9. e4 Ne8 10. O-O Ba6 11. f4 f5 12. exf5 exf5 13. Ng3 g6 14. dxc5 bxc5 15. Be3 d6 16. Bxf5 gxf5 17. Qd5+ Kh8 18. Qxc6 Bxc4 19. Rfd1 Qc8 20. Rxd6 Nxd6 21. Qxd6 Qe6 22. Qxc5 Kg8 23. Bd4 Rf7 24. h3 Bd5 25. Kh2 Rc8 26. Qa5 h6 27. Rd1 Ba8 28. Rd2 Kh7 29. Qe5 Qg6 30. Nf1 Rg8 31. Qe2 Qc6 32. Ne3 Qe4 33. Be5 Re7 34. Qf2 Bc6 35. Rd4 Qxe3 36. Qxe3 Rxg2+ 37. Kh1 Rg3+ 38. Kh2 Rxe3 39. Rd6 Ba8 40. h4 Re2+ 41. Kh3 Re3+ 42. Kh2 Re4 43. h5 Re2+ 44. Kh3 Re3+ 45. Kh2 Rb7 0-1.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Furhoff 2465 - Akesson 2501, Stockholm 2007 (B12, Caro-Kann)
1. e4 c6 2. d4 d5 3. e5 Bf5 4. Nc3 e6 5. g4 Bg6 6. Nge2 f6 7. Nf4 fxe5 8. Nxg6 hxg6 9. dxe5 Nd7 10. Bf4 Bb4 11. Bd3 Ne7 12. O-O Qc7 13. Ne2 c5 14. c3 Ba5 15. b4 Bb6 16. a4 a6 17. Bg3 g5 18. a5 Ba7 19. b5 Bb8 20. f4 c4 21. b6 Qc5+ 22. Bf2 cxd3 23. Bxc5 dxe2 24. Qxe2 Nxc5 25. f5 Ne4 26. c4 Bxe5 27. cxd5 exd5 28. Rac1 Rxh2 29. Qd1 Rd2 30. Qa4+ Kf7 31. Rf3 Bd4+ 32. Kf1 Rh8 0-1.
Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Eλληνικό σκακιστικό ίντερνετ


Ξέρω πως η κριτική που θα γράψω, μπορεί, σε μερικούς να φανεί κάπως unfair, γιατί έχω αποφασίσει, στο blog αυτό, να παραμείνω ανώνυμος. Εσαεί. Στον αιώνα τον άπαντα. Until kingdom come. Και κατανοώ ότι μπορεί να είναι δυσάρεστο ένας ανώνυμος (ένας περίεργος τύπος με το όνομα Schrodinger's Cat blogger) να κρίνει επωνύμους. Όμως σας παρακαλώ να δεχτείτε πως η επιθυμία μου για διατήρηση της ανωνυμίας μου ως συντάκτη του skakistiko.blogspot.com είναι πιο ισχυρή από τις αναστολές που προκύπτουν για την έκφραση ελεύθερης γνώμης. Το λύσαμε αυτό πιστεύω. Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον μία συζήτηση για την ποιότητα του ελληνικού ίντερνετ. Ξεκινάω με την σύντομη κριτική παρουσίαση ελληνικών σκακιστικών ιστότοπων, εξαιρώντας τους ιστότοπους σκακιστικών συλλόγων και σκακιστικών ενώσεων, που θα είναι το αντικείμενο άλλου post, αρκετά αργότερα. Οι απόψεις μου φυσικά είναι καθαρά υποκειμενικές. Το βήμα για τα δικά σας σχόλια, είναι ελεύθερο, με χαρά θα συμμετέχω στη σχετική συζήτηση, αν δημιουργηθεί.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία : Κατά τη γνώμη μου πληροί το μίνιμουμ που πρέπει να πληροί το site μίας μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας 33.000 αθλητών. Μόνο το μίνιμουμ όμως, και αυστηρά μόνο αυτό. Λειτουργεί περισσότερο ως πίνακας ανακοινώσεων και ειδήσεων (κυρίως) εσωτερικού ενδιαφέροντος, χώρος φιλοξενίας υπο-ιστοσελίδων των τουρνουά της Ομοσπονδίας (εθνικά πρωταθλήματα, Ακρόπολις κλπ) και ως ιστότοπος εύρεσης εθνικών έλο. Ευπρεπής, αλλά υπερβολικά συντηρητική η σχεδίαση, ατολμία στην ύλη, έλλειψη φαντασίας. Και ναι, ακόμα και μία «επίσημη» ομοσπονδία, χωρίς να χάνει δράμι από τη «σοβαρότητα» που είναι αναγκασμένη να επιδεικνύει στην ιστοσελίδα της, μπορεί να είναι πιο ελευθεριάζουσα, τόσο στη σχεδίαση, όσο και (κυρίως!) στο περιεχόμενο δημοσιεύοντας και άρθρα γνώμης. «Όταν είσαι σοβαρός προσπάθησε να μην είσαι σοβαροφανής και όταν είσαι σοβαροφανής, να αποφεύγεις να είσαι σοβαρός». Μπορώ να αραδιάσω διευθύνσεις άλλων εθνικών ομοσπονδιών που μου έρχονται στο νου, αλλά ας μην βαρύνει το κείμενο. Κακή εντύπωση επίσης προκαλεί η απουσία τμήματος εξωτερικών συνδέσμων. Η ΕΣΟ είναι Ομοσπονδία Σκακιστικών Σωματείων και ως στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού θα έπρεπε τουλάχιστον να περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ελληνικών σωματείων που διαθέτουν σελίδα στο ίντερνετ. Τέλος μία λεπτομέρεια, που εμένα τουλάχιστον μου χτυπάει άσχημα: πολύ κακός ο υπερζήλος «εθνικής ευαισθησίας» που εισχώρησε και στο σκάκι, να είναι ο τίτλος του site να είναι Hellenic Chess Federation όταν η επίσημη ονομασία της Ομοσπονδίας μας στα αγγλικά είναι Greek Chess Federation (GCF) και όταν οι λέξεις Hellas kai Hellenic δεν σημαίνουν για το μέσο ξένο απολύτως τίποτα, μόνο γίνονται αντικείμενα σκωπτικών σχολίων για την ομοιότητα με το γαλλικό helas = αλίμονο. Να θυμηθούμε και τον υπαινικτικό στίχο του Σεφέρη που λέει «άλλοι σε λένε Ελλάδα και άλλοι σε λένε αλίμονο»

Greekchess.com : To site τού Γιώργου Μαστροκούκου λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως φόρουμ. Το φόρουμ φιλοξενείται από την bravenet και έτσι, συνεπακόλουθα, έχει τεχνικές αδυναμίες, όπως τη μη δυνατότητα login και την απουσία δυνατότητας αναζήτησης. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο φόρουμ είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του ελληνικού σκακιστικού ίντερνετ με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γνώμες, αντεγκλίσεις, συμφωνίες, flames και ενημέρωση. Οι αναμφισβήτητες αδυναμίες αλλά και η υπερδέουσα κατά τη γνώμη μου διαχειριστική παρεμβατικότητα, ισοσταθμίζονται με το παραπάνω από τη ζωντάνια. Το αμιγώς ενημερωτικό κομμάτι του site απευθύνεται κυρίως σε ξένους, με προκηρύξεις διοργανώσεων υπευθυνότητας του Γιώργου, στα αγγλικά.

RigasFereos : To site του Βύρωνα Τσορμπατζόγλου παρέχει πληροφορίες για τις σκακιστικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα (*) αλλά είναι άκρως χαοτικό στη σχεδίαση και έτσι - επειδή ποτέ δεν το «έψαξα» - δεν μπορώ να έχω τεκμηριωμένη γνώμη για το περιεχόμενο.
(*) διόρθωση Ιούλιος 23: διαπίστωσα, μετά από νέα πλοήγηση, ότι η ενημέρωση που παρέχεται από το site είναι πανελλαδικού ενδιαφέροντος και όχι τοπικού ενδιαφέροντος και θεωρώ απαραίτητο να διορθώσω το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο όμως αν και λανθασμένο δεν περιείχε μομφή, γιατί δεν είναι κατακριτέα η τοπική ενήμερωση. Επίσης, μετά από email που έλαβα, οφείλω τελικά να ξεκαθαρίσω κάτι που θεωρούσα αρχικά αυτονόητο: η προσωπική μου άποψη για την ποιότητα σχεδίασης της σελίδας, δεν είναι προσβλητική σε καμία περίπτωση για το πρόσωπο του δημιουργού, προσώπου με δοκιμασμένη προσφορά στο σκακιστικό χώρο.

Greekbase : Εξαιρετική η δουλειά που έχει κάνει ο Σωτήρης Δελαβέκουρας. Όχι στον τομέα της σχεδίασης, που εξ' άλλου δεν είναι το ζητούμενο για τέτοιου είδους site. Ο επισκέπτης ζητάει απλή σχεδίαση, σχεδόν οπτική σχεδίαση, όταν έχει σκοπό να κατεβάσει παρτίδες. Με επαγγελματική σχολαστικότητα έχει συγκεντρώσει χιλιάδες ελληνικές παρτίδες από τις αρχές της δεκαετίας του '80 που τις παρέχει για «κατέβασμα» σε «ετήσια» αρχεία .pgn. Η ενημέρωση με καινούργιες παρτίδες που δημοσιεύονται στα τουρνουά γίνεται σχεδόν πάντα αυθημερόν!
Μία παρατήρηση μόνο: θα ήταν καλή ιδέα να προστεθούν αρχεία του τύπου 2007 Jan-Jun.pgn που θα περιλαμβάνουν όλες τις παρτίδες που έχουν παιχτεί για παράδειγμα στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2007. Στη συνέχεια, τον επόμενο μήνα, να αφαιρείται το προηγούμενο αρχείο και να προστίθεται το αρχείο 2007 Jan-Jul.pgn για τις παρτίδες Ιανουαρίου - Ιουλίου, κ.ό.κ. Γιατί, αν θέλει κάποιος να φτιάξει ένα μεγάλο αρχείο με όλες τις παρτίδες του τρέχοντος έτους πρέπει -με την τωρινή δομή- να εκτελέσει μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, δηλαδή να κάνει unzip όλα τα μικρά αρχεία .pgn (αλήθεια, ποια η χρησιμότητα να είναι σε .zip τα αρχεία των επιμέρους τουρνουά;) και στη συνέχεια να τα συνενώσει σε ένα αρχείο. Εξαιρετικά χρονοβόρο.

Skaki.gr : Προϊόν του κεφιού του Γιάννη Γαλάνη, εξελίχτηκε σιγά σιγά στο πιο αξιόπιστο ενημερωτικό ελληνικό σκακιστικό site. Λιτός, αλλά λειτουργικός σχεδιασμός και προσωπική -δημοσιογραφικού τύπου - πινελιά στην επικαιρότητα, πράγμα που είναι πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον από τη μονομέρεια των «ανακοινώσεων», των προκηρύξεων και των δελτίων τύπου. Ιδιαίτερα ικανοποιητική επίσης η κάλυψη του όγκου των εγχώριων διοργανώσεων με στοιχεία και βαθμολογίες. Έχω την εντύπωση ότι έρχεται στο mail του Γαλάνη, πηγαίνει κατ' ευθείαν στο site, εμπλουτισμένο με την καλόπιστη προσωπική ματιά, όπου εκείνη χρειάζεται. Οι ενημερώσεις δεν συνεχίζονται σε μία περίοδο αυξημένης σκακιστικής δραστηριότητας που είναι το καλοκαίρι, γιατί ο webmaster φεύγει για διακοπές και μας αποχαιρετά με Ελύτη. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από τη δυναμική του site, γιατί ο επισκέπτης κατανοεί ότι όταν το μεράκι περισσεύει, χρειάζεται ξεκούραση...

Μαύρη Βασίλισσα : Το δίδυμο site του Hellas Chess Club (το οποίο δεν «κρίνω» εδώ, ως αγγλόφωνο site). Την ευθύνη του περιεχομένου και του σχεδιασμού έχει ο Αργύρης Κώτσης. Νομίζω ότι είναι το πιο παλιό ελληνικό ενημερωτικό site, και έτσι διαθέτει σταθερό κοινό και σταθερή επισκεψιμότητα, βοηθούντος του καλού promotion που εξασφαλίζει ο ιδρυτής για τις ιστοσελίδες του. Αρκετά ενημερωμένο, καλαίσθητο, χωρίς όμως δημοσιογραφικό μάτι, προσωπικό χαρακτήρα στα σχόλια και χωρίς εκπλήξεις. Δεν παύει να είναι ένα ενδιαφέρον site για την επικαιρότητα, εμπλουτισμένο με άρθρα αρχείου.

Πέμπτη 12 Ιουλίου 2007

Canadian Open


Το «2007 Canadian Open Chess Championship» διεξάγεται από 7 ως 15 Ιουλίου στην Οτάβα, πρωτεύουσα του Καναδά. 10 γύροι. Χρόνος σκέψης: 100 λεπτά για όλη την παρτίδα + 1 λεπτό για κάθε κίνηση.
Βαθμολογία μετά τον 6ο γύρο:
1 GM Suat Atalik 2564 5.0 2 GM David Howell 2519 5.0
3 GM Xiangzhi Bu 2685 4.5 4 GM Nigel D. Short 2683 4.5 5 GM Vadim Milov 2678 4.5 6 GM Kamil Miton 2648 4.5 7 GM Sergey Tiviakov 2648 4.5 8 GM Chanda Sandipan 2563 4.5 9 GM Anton Shomoev 2561 4.5 10 GM Andrey V. Rychagov 2557 4.5 11 GM Sipke Ernst 2555 4.5 12 GM Valeriy Aveskulov 2539 4.5 13 GM Mark Bluvshtein 2520 4.5 14 GM Abhijit Kunte 2519 4.5 15 GM Alex Yermolinsky 2517 4.5 16 FM Anton Kovalyov 2510 4.5 17 IM Tomas Krnan 2492 4.5 18 GM Hoang Thong Tu 2483 4.5 19 IM Artem Samsonkin 2446 4.5 20 IM Tom O'Donnell 2427 4.5 (280 συμμετοχές)
Οι παρτίδες σε pgn
Επίσημο Blog http://canchess.blogspot.com/

Στο blog των αγώνων είδα μερικές παρτίδες και μου άρεσε πολύ το παρακάτω model game από τον 5ο γύρο:

Mikhalevski 2598 - Sambuev 2482, Ottawa 2007 (r/5), (D33, Queen's Gambit Tarrasch)
1. d4 Nf6 2. c4 e6 3. g3 d5 4. Bg2 c5 [τα μαύρα αποφεύγουν τα τυπικά setup της Καταλανικής και προτείνουν μεταφορά στην Τάρας] 5. Nf3 Nc6 6. O-O Be7 7. cxd5 exd5 8. Nc3 O-O 9. Bg5 cxd4 10. Nxd4 h6 11. Be3 Re8 12. Rc1 Bf8 13. Nxc6!? [συνηθισμένο σχέδιο στις θέσεις αυτού του είδους. Το d5 παύει να είναι απομονωμένο όμως τα λευκά αποκτούν ένα πολύ καλό outpost στο c5. Και φυσικά υπάρχει σε αρκετές βαριάντες παιχνίδι εναντίον του καθυστερημένου πιονιού c5] 13... bxc6 14. Bd4 Bg4 15. f3 Bd7 16. Na4 g6 17. Nc5 Bf5 18. g4 Bc8 19. Qa4 Qd6 20. e3 h5!? [προσπάθεια για ενεργητικό αντιπαιχνίδι] 21. g5 Nh7 22. f4 h4 23. e4 h3 24. e5 Qd8 25. Bf3 Bxc5?! [παραδίδει οριστικά τα μαύρα τετράγωνα. Ασφαλώς η θέση του μαύρου δεν είναι εύκολη και το πιόνι c6 είναι μόνιμη αδυναμία, όμως εδώ έχουμε μάλλον μία περίπτωση που «η θεραπεία είναι χειρότερη από την ίδια τη νόσο»] 26. Rxc5 Bd7

27. e6! Rxe6 28. Bc3
[το άνοιγμα της μεγάλης διαγωνίου δεν είναι τόσο δύσκολη ιδέα, αλλά η εκτίμηση ότι αξίζει μία μικρή θυσία σε υλικό χωρίς να υπάρχει κάποια «φορσέ» βαριάντα δεν είναι πάντα αυτονόητη. Μέχρι το τέλος της παρτίδας, ο λευκός δίνει άλλα δύο πιόνια για να ανοίξει γραμμές] 26...Kf8 29. Qd4 Ke8 30. Ba5 Qb8 31. Rcc1! [οι κινήσεις «επιστροφής» είναι πολλές φορές οι πιο δύσκολες να βρεθούν. Ανοίγει τη διαγώνιο a3-f8 για τον αξιωματικό και κάνει τους λευκούς πύργους να επικοινωνούν] 31...Nf8 32. Bb4 Qb7 33. Bc5 Rc8 34. f5 gxf5 35. Qh8 Re7

36. g6!
[φυσικά τα λευκά έχουν και άλλες κινήσεις για να εκμεταλλευτούν την υπεροχή τους, όμως αυτό τελειώνει την παρτίδα αμέσως] 36... fxg6 37. Rfe1 [απόλυτα συντριπτικό. Στο 37...Bxe6 ακολουθεί απλά 38. Rxe6] 1-0. Μπορείτε να δείτε την παρτίδα εδώ

Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Brave New World


Ο κ. Τόρες-Κεβέδο είναι ο εφευρέτης μίας σκακιστικής μηχανής που λειτουργεί με ηλεκτρομαγνητική αναμετάδοση και η οποία απαντά αυτόματα στις κινήσεις του ανθρώπου παίζοντας τις καλύτερες θεωρητικές κινήσεις που οδηγούν στο ματ, σε διάφορα απλά φινάλε. Ο δρ. Ταρτάκοβερ, ο γνωστός μετρ, έγινε ματ στον ακριβή αριθμό κινήσεων που υποδεικνύει η θεωρία, σε μία πρόσφατη επίδειξη στο Παρίσι. Η μηχανή δεν είναι καινούργια, αλλά κατασκευάστηκε πριν μερικά χρόνια.

Από τη σελίδα 94, του περιοδικού «Chess» - Φεβρουάριος 1951.
Κλικ για μεγέθυνση
Ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο για τον πρώτο μηχανικό υπολογιστή.