Τρίτη 31 Ιουλίου 2007

Ο Κάρποβ για τον Τοπάλοβ


(ο Κάρποβ σε γραμματόσημο της Δημοκρατίας του Τσαντ)

Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Ανατόλι Κάρποβ βρίσκεται αυτές τις ημέρες στο Biel, ως επίσημος προσκεκλημένος των διοργανωτών. Σε συνέντευξη που έδωσε προς το γαλλικό περιοδικό «Europe Echecs» αναφέρθηκε στο σύστημα για την ανάδειξη του Παγκόσμιου Πρωταθλητή που θα εφαρμόσει η FIDE κατά την επόμενη διετία:

«Δε με ενθουσιάζει το νέο σύστημα. Νομίζω ότι η απόφαση [να παρεμβληθεί ο νέος κύκλος παγκοσμίου πρωταθλήματος] είναι άδικη, ίσως και παράνομη, διότι παραβιάζει τα δικαιώματα των παικτών, ειδικά τα δικαιώματα του όποιου νικητή θα προκύψει από το προσεχές παγκόσμιο κύπελο του Khanty-Mansyisk, ο οποίος αρχικά είχε το δικαίωμα να αντιμετωπίσει σε ματς για τον παγκόσμιο τίτλο τον Παγκόσμιο Πρωταθλητή, ενώ τώρα πρέπει να αντιμετωπίσει εμβόλιμα τον Τοπάλοβ, για λόγους που ούτε ο ίδιος, ούτε κανείς άλλος θα μάθει ποτέ. Δεν υποστηρίζω ότι ο Τοπάλοβ θα έπρεπε να αποκλειστεί [από τους αγώνες του Μεξικού], όμως στην πραγματικότητα σχεδίασε ο ίδιος το σύστημα μαζί με τον μανατζέρ του Νταναϊλοβ και στη συνέχεια το ενέκρινε η FIDE. Οι Τοπάλοβ και Νταναϊλοβ μαγείρεψαν το σύστημα όταν βρίσκονταν στην Αργεντινή και θεωρούσαν ότι ο Τοπάλοβ θα κέρδιζε τον Κράμνικ. Ήθελαν με αυτό τον τρόπο να θέσουν τον Κράμνικ κατά μέρος. Δεν ξέρω αν έχετε ανάλογη παροιμία στην Ευρώπη, στη Ρωσία όμως λέμε "όποιος σκάβει το λάκο του άλλου, θα πέσει ο ίδιος μέσα". Έτσι έχουν τα πράγματα με τον Τοπάλοβ. Νομίζω ότι θα έπρεπε να υποστεί τις συνέπειες των προκλητικών του ενεργειών. Δεν ξέρω πως ήταν δυνατόν να ληφθεί μία τέτοια απόφαση».

Το βίντεο της συνέντευξης: http://www.brightcove.com/title.jsp?title=1127759614
Προηγούμενη δημοσίευση στο blog για το νέο σύστημα: http://skakistiko.blogspot.com/2007/07/blog-post_8594.html

5 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κατά τη γνώμη μου δεν ευθύνεται ο Τοπάλοβ για την προνομιακή μεταχείριση, αυτός ο καημένος ότι μπορεί κάνει, αλλά η fide η οποία όχι μόνο δεν διαθέτει ένα καθαρό σχέδιο για το παγκόσμιο σκάκι, αλλά περισσότερο δείχνει να μην ξέρει που πατά και που πηγαίνει. Ήταν μία χρυσή ευκαιρία να αποκτήσει το κύρος που του αξίζει ο τίτλος του παγκόσμιου πρωταθλητή, ο οποίος έχει ιστορική αξία στο σκάκι και τον έκαναν τον τίτλο σαν πρωτιά σε κανένα γκραν πρι. Οι Τοπάλοβ και Νταναιλοβ τη δουλειά του κάνουν, η fide επίσης (δυστυχώς) τη δική της.

Ανώνυμος είπε...

Ήρθε τελικά ο Τοπάλοβ στην Αθήνα το Σάββατο η φοβήθηκε τον καύσωνα? :))))

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν επρόκειτο να έρθει στο ethics commission ούτως ή άλλως και από ότι διάβασα (νομίζω στη chessbase) δεν ήταν «υποχρεωτική» η παρουσία των εμπλεκομένων μερών.

Ανώνυμος είπε...

Με άλλα λόγια νταβαντούρι να γίνεται αγαπητοί.

Ανώνυμος είπε...

Φυσικά και δεν ήρθε ο Topalov,έγινε η συνεδρίαση της Επιτροπής,αλλά η απόφαση δεν ανακοινώθηκε.Ισως επιβληθεί κάποια επίπληξη σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές