Τετάρτη 25 Ιουλίου 2007

Chess Cheating?


Περιστατικό «εξαπάτησης» φαίνεται ότι καταγράφτηκε πριν λίγες ημέρες στην πόλη Police της Πολωνίας, στο τουρνουά Tadeusz Gniot Memorial (11 - 19 Ιουλίου). Ένας από τους συμμετέχοντες, ο Kryzstof Ejmont, εκδιώχθηκε από τους αγώνες μετά τον 7ο γύρο. H επίσημη αιτιολόγηση της απόφασης δεν προσχωρούσε σε λεπτομέρειες και περιοριζόταν σε δύο μόνο λέξεις: «αντιαθλητική συμπεριφορά».

Ο 20χρονος Kryzstof Ejmont έχει διεθνές ΕΛΟ 2367. Μετά από νίκη του στον πρώτο γύρο εναντίον ενός αδύνατου ερασιτέχνη, συνέχισε το νικηφόρο του σερί με 5 νίκες εναντίον ισχυρότερων αντιπάλων (ανάμεσά τους οι GM Grabarczyk και Malaniuk). Δεν είναι και αδύνατον να συμβεί κάτι τέτοιο. Οι ίδιες οι παρτίδες όμως -από τη πλευρά του νικητή- ήταν σκακιστικά εξαιρετικές, χωρίς λάθη, με εντυπωσιακή ακρίβεια στο μέτρημα σε χαώδεις θέσεις και γεμάτες δύσκολες ιδέες.

Οι παίκτες που έπαιζαν στους αγώνες και τον γνώριζαν καλά από άλλα τουρνουά, παρατήρησαν δραστικές αλλαγές στη συμπεριφορά του, σε σχέση με όλες τις συμμετοχές του σε προηγούμενους αγώνες: ενώ συνήθως ο Ejmont ήταν κοινωνικότατος, είχε πολύ χαρακτηριστικές (ως και ενοχλητικές!) εκφράσεις χαράς ή απαγοήτευσης όταν έπαιζε οποιαδήποτε παρτίδα και ήταν φανατικός της ανάλυσης όπου καθόταν με τις ώρες και φώναζε κλπ., στο συγκεκριμένο τουρνουά καθόταν σε όλη τη διάρκεια της παρτίδας στην καρέκλα του με ολύμπια αταραξία, αφιέρωνε χρόνο ακόμα και για τις φορσέ κινήσεις, έδειχνε μάλλον αδιάφορος και απόκοσμος στα συγχαρητήρια που του έδιναν οι φίλοι μετά τις νίκες του (αν και ήταν παρτίδες brillancies !) και έφευγε γρήγορα γρήγορα από την αίθουσα αγώνων μόλις τέλειωναν οι παρτίδες του, χωρίς καμία καθυστέρηση και χωρίς να κάνει ανάλυση.

Οι καιροί όμως δεν είναι τόσο αθώοι ούτε τόσο τεχνολογικά ανυποψίαστοι και όπως είναι φυσικό κάποιοι τοποθέτησαν τις παρτίδες του στον εξαντλητικό φακό του μικροσκοπίου των engines. Διαπιστώθηκε (με ανεξάρτητη διαδικασία, από αρκετούς συμμετέχοντες) ότι οι κινήσεις του Ejmont στις 5 συνολικές νίκες του, συνέπιπταν με τις προτάσεις του Rybka 2.3.2 κατά ποσοστό ...98%. Ακόμα και σε απόδοση που πλησιάζει το 2750 η ταύτιση με τις προτάσεις του Rybka δεν υπερβαίνει ποτέ το 80%. Μετά τη λήξη του 6ου γύρου, και μετά από πολλές συζητήσεις οργανωτών και ενδιαφερόμενων παικτών για το θέμα προτάθηκε στο σκακιστή ή να εγκαταλείψει αμέσως το τουρνουά με την υπόσχεση ότι δεν θα δινόταν συνέχεια και η υπόθεση θα έκλεινε ελλείψει αποδείξεων ή να συνεχίσει τους αγώνες, με την προειδοποίηση όμως ότι θα στελνόταν λεπτομερής αναφορά και αίτημα για περαιτέρω διερεύνηση στην Πολωνική Ομοσπονδία.

Το τεκμήριο της αθωώτητας είναι πάντα το πιο ισχυρό, όμως το ενδιαφέρον είναι ότι ο Ejmont, επέλεξε την πρώτη πρόταση και ταυτόχρονα «ομολόγησε» προφορικά ενώπιον πλήθους αυτήκοων μαρτύρων πως κέρδιζε με τη βοήθεια του Rybka, στοιχείο που ελπίζω ότι απαλλάσει το blog από την κατηγορία του blogoκιτρινισμού. Παρά την πίεση που δέχτηκε, δεν αποκαλύψε στη συνέχεια τον τρόπο. Μετά από κάποιες ώρες και μετά από κάποιες τηλεφωνικές διαβουλεύσεις, μετέστρεψε τη θέση του, ισχυρίστηκε ότι αστειευόταν και διαμαρτυρήθηκε δημόσια εναντίον των οργανωτών «που προσπαθούν να καταστρέψουν το τουρνουά της ζωής του» και «τον κατηγόρησαν χωρίς αποδείξεις».

Έτσι, δύο γύρους πριν ολοκληρωθεί το τουρνουά, ο παίκτης, με απόφαση της οργανωτικής επιτροπής, αποβλήθηκε (στον 7ο γύρο και αφού η υπόθεση είχε πάρει ήδη αυτές τις διαστάσεις, είχε συμφωνήσει γρήγορη ισοπαλία). Παρ' όλο που κανείς δεν μπορεί να βγάλει συμπεράσματα και να καταδικάσει χωρίς να διαθέτει συντριπτικά στοιχεία, φαίνεται ότι υπόθεση θα «τραβήξει» και ότι οι διοργανωτές και οι ενδιαφερόμενοι παίκτες δεν εκτόξευσαν με προχειρότητα τις κατηγορίες.

Και μία παρατήρηση: το τουρνουά διεξήχθη στην πόλη Police (προφέρεται φυσικά Πόλιτσε στα πολωνικά, αλλά μπορεί να διαβαστεί και όπως το αγγλικό πολίς = αστυνομία !). Όσοι διαβάζουν πίσω από τις λέξεις, θα έχουν καταλάβει από άλλα posts, ότι o blogger του skakistiko.blogspot.com δεν διέπεται από φιλικά αισθήματα προς τον εν λόγω θεσμό καταστολής. Σύμπτωση η ονομασία της πόλης και μόνο..

Οι σύνδεσμοι για την υπόθεση είναι μέχρι στιγμής όλοι στα πολωνικά:
Επίσημη ιστοσελίδα του Grniot Memorial
Η τελική βαθμολογία και τα αποτελέσματα
Πολωνικό σκακιστικό φόρουμ με έντονη συζήτηση πάνω στην υπόθεση και με τις παρτίδες του παίκτη.

Δείτε επίσης:
Παλαιότερο άθρο των NY Times για υποθέσεις chess cheating (απαιτείται registration για την ανάγνωση, αλλά είναι δωρεάν και διόλου χρονοβόρα διαδικασία).
Παλαιότερο άρθρο της ChessBase για το περιστατικό που συνέβη στην παρτίδα Allwermann - Kalinichew, Γερμανία 1998.
Άρθρο για περιστατικό στην Ινδία που ο παίκτης τιμωρήθηκε με 10ετή αποκλεισμό από όλες τις διοργανώσεις.

5 σχόλια:

_ είπε...

Πολύ χαίρομαι που βρήκα ένα ελληνικό blog για το σκάκι.Σε προσέθεσα στους συνδέσμους μου γιατί παίζω σκάκι (εθισμένος θα έλεγα).'Εχω κάπου μια μελέτη στα αγγλικά που έχει δημοσιευθεί για τη σχέση που έχει το σκάκι με την πραγματική ζωή και για τα μυστικά και τα μαθήματα της ζωής αναφορικά με το σκάκι. Αν δεν έχεις δημοσιεύσει κάτι παρόμοιο εδώ, θα κοιτάξω να την δημοσιεύσω σήμερα αργά στο blog μου.

Ανώνυμος είπε...

Νομίζω ότι είναι θέμα χρόνου να δούμε και στην Ελλάδα παρόμοια φαινόμενα.Μπορεί να είναι σε ένα Οπεν,σε ένα τουρνουά των Αμπελοκήπων ή ακόμα και σε διασυλλογικά.Η ματαιοδοξία περί το ΕΛΟ είναι ένα ισχυρό κίνητρο.Αφού υπάρχουν παίκτες που κλέβουν στο ICC(τον λόγο δεν τον έχω καταλάβει ακόμα)δεν θα βρεθούν και μερικοί με ένα Pocket Fritz να βάλουν τη θέση για καμμια κίνηση;

Schrödinger's Cat είπε...

Χωρίς να αποκλείω την περίπτωση να συμβεί σε ένα συνηθισμένο τουρνουά, όπως ένα όπεν αθηναϊκού συλλόγου κλπ. που αναφέρεις, το βρίσκω απίθανο να μπει κάποιος σε τέτοια διαδικασία για κάποιες ψωρομονάδες έλο εναντίον παικτών που και να τους κερδίσει, δεν θα «γράψει ιστορία». Αν το κάνει κάποιος, θα πρέπει να βάλει στόχο του GM και πάνω, όπως και πλούσια χρηματικά έπαθλα, λέει η λογική.
Από την άλλη, πρέπει να προσπαθήσουμε να αποφύγουμε καταστάσεις όπου σκακιστής που θα σημειώνει αναπάντεχα θετικά αποτελέσματα θα καθίσταται αυτομάτως ύποπτος, αυτό θα είναι οργουελιανός εφιάλτης. Αρκετά ύποπτους μας θεωρούν στην καθημερινή μας ζωή, όχι λοιπόν και αυτό.
Αλήθεια, επειδή δεν ξέρω, η δυναμικότητα του pocket fritz ποια είναι περίπου; (είχα την εντύπωση ότι είναι μέτρια - αλλά μπορεί να κάνω λάθος)

Ανώνυμος είπε...

2100 περίπου από όσο ξέρω

Ανώνυμος είπε...

πρέπει να βάζουν metal detector!