Παρασκευή 13 Ιουλίου 2007

Eλληνικό σκακιστικό ίντερνετ


Ξέρω πως η κριτική που θα γράψω, μπορεί, σε μερικούς να φανεί κάπως unfair, γιατί έχω αποφασίσει, στο blog αυτό, να παραμείνω ανώνυμος. Εσαεί. Στον αιώνα τον άπαντα. Until kingdom come. Και κατανοώ ότι μπορεί να είναι δυσάρεστο ένας ανώνυμος (ένας περίεργος τύπος με το όνομα Schrodinger's Cat blogger) να κρίνει επωνύμους. Όμως σας παρακαλώ να δεχτείτε πως η επιθυμία μου για διατήρηση της ανωνυμίας μου ως συντάκτη του skakistiko.blogspot.com είναι πιο ισχυρή από τις αναστολές που προκύπτουν για την έκφραση ελεύθερης γνώμης. Το λύσαμε αυτό πιστεύω. Νομίζω ότι θα είχε ενδιαφέρον μία συζήτηση για την ποιότητα του ελληνικού ίντερνετ. Ξεκινάω με την σύντομη κριτική παρουσίαση ελληνικών σκακιστικών ιστότοπων, εξαιρώντας τους ιστότοπους σκακιστικών συλλόγων και σκακιστικών ενώσεων, που θα είναι το αντικείμενο άλλου post, αρκετά αργότερα. Οι απόψεις μου φυσικά είναι καθαρά υποκειμενικές. Το βήμα για τα δικά σας σχόλια, είναι ελεύθερο, με χαρά θα συμμετέχω στη σχετική συζήτηση, αν δημιουργηθεί.

Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία : Κατά τη γνώμη μου πληροί το μίνιμουμ που πρέπει να πληροί το site μίας μεγάλης αθλητικής ομοσπονδίας 33.000 αθλητών. Μόνο το μίνιμουμ όμως, και αυστηρά μόνο αυτό. Λειτουργεί περισσότερο ως πίνακας ανακοινώσεων και ειδήσεων (κυρίως) εσωτερικού ενδιαφέροντος, χώρος φιλοξενίας υπο-ιστοσελίδων των τουρνουά της Ομοσπονδίας (εθνικά πρωταθλήματα, Ακρόπολις κλπ) και ως ιστότοπος εύρεσης εθνικών έλο. Ευπρεπής, αλλά υπερβολικά συντηρητική η σχεδίαση, ατολμία στην ύλη, έλλειψη φαντασίας. Και ναι, ακόμα και μία «επίσημη» ομοσπονδία, χωρίς να χάνει δράμι από τη «σοβαρότητα» που είναι αναγκασμένη να επιδεικνύει στην ιστοσελίδα της, μπορεί να είναι πιο ελευθεριάζουσα, τόσο στη σχεδίαση, όσο και (κυρίως!) στο περιεχόμενο δημοσιεύοντας και άρθρα γνώμης. «Όταν είσαι σοβαρός προσπάθησε να μην είσαι σοβαροφανής και όταν είσαι σοβαροφανής, να αποφεύγεις να είσαι σοβαρός». Μπορώ να αραδιάσω διευθύνσεις άλλων εθνικών ομοσπονδιών που μου έρχονται στο νου, αλλά ας μην βαρύνει το κείμενο. Κακή εντύπωση επίσης προκαλεί η απουσία τμήματος εξωτερικών συνδέσμων. Η ΕΣΟ είναι Ομοσπονδία Σκακιστικών Σωματείων και ως στοιχειώδη ένδειξη σεβασμού θα έπρεπε τουλάχιστον να περιλαμβάνει τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των ελληνικών σωματείων που διαθέτουν σελίδα στο ίντερνετ. Τέλος μία λεπτομέρεια, που εμένα τουλάχιστον μου χτυπάει άσχημα: πολύ κακός ο υπερζήλος «εθνικής ευαισθησίας» που εισχώρησε και στο σκάκι, να είναι ο τίτλος του site να είναι Hellenic Chess Federation όταν η επίσημη ονομασία της Ομοσπονδίας μας στα αγγλικά είναι Greek Chess Federation (GCF) και όταν οι λέξεις Hellas kai Hellenic δεν σημαίνουν για το μέσο ξένο απολύτως τίποτα, μόνο γίνονται αντικείμενα σκωπτικών σχολίων για την ομοιότητα με το γαλλικό helas = αλίμονο. Να θυμηθούμε και τον υπαινικτικό στίχο του Σεφέρη που λέει «άλλοι σε λένε Ελλάδα και άλλοι σε λένε αλίμονο»

Greekchess.com : To site τού Γιώργου Μαστροκούκου λειτουργεί σχεδόν αποκλειστικά ως φόρουμ. Το φόρουμ φιλοξενείται από την bravenet και έτσι, συνεπακόλουθα, έχει τεχνικές αδυναμίες, όπως τη μη δυνατότητα login και την απουσία δυνατότητας αναζήτησης. Παρ' όλα αυτά, το συγκεκριμένο φόρουμ είναι το πιο ζωντανό κομμάτι του ελληνικού σκακιστικού ίντερνετ με ενδιαφέρουσες συζητήσεις, γνώμες, αντεγκλίσεις, συμφωνίες, flames και ενημέρωση. Οι αναμφισβήτητες αδυναμίες αλλά και η υπερδέουσα κατά τη γνώμη μου διαχειριστική παρεμβατικότητα, ισοσταθμίζονται με το παραπάνω από τη ζωντάνια. Το αμιγώς ενημερωτικό κομμάτι του site απευθύνεται κυρίως σε ξένους, με προκηρύξεις διοργανώσεων υπευθυνότητας του Γιώργου, στα αγγλικά.

RigasFereos : To site του Βύρωνα Τσορμπατζόγλου παρέχει πληροφορίες για τις σκακιστικές δραστηριότητες στη Βόρεια Ελλάδα (*) αλλά είναι άκρως χαοτικό στη σχεδίαση και έτσι - επειδή ποτέ δεν το «έψαξα» - δεν μπορώ να έχω τεκμηριωμένη γνώμη για το περιεχόμενο.
(*) διόρθωση Ιούλιος 23: διαπίστωσα, μετά από νέα πλοήγηση, ότι η ενημέρωση που παρέχεται από το site είναι πανελλαδικού ενδιαφέροντος και όχι τοπικού ενδιαφέροντος και θεωρώ απαραίτητο να διορθώσω το συγκεκριμένο σημείο, το οποίο όμως αν και λανθασμένο δεν περιείχε μομφή, γιατί δεν είναι κατακριτέα η τοπική ενήμερωση. Επίσης, μετά από email που έλαβα, οφείλω τελικά να ξεκαθαρίσω κάτι που θεωρούσα αρχικά αυτονόητο: η προσωπική μου άποψη για την ποιότητα σχεδίασης της σελίδας, δεν είναι προσβλητική σε καμία περίπτωση για το πρόσωπο του δημιουργού, προσώπου με δοκιμασμένη προσφορά στο σκακιστικό χώρο.

Greekbase : Εξαιρετική η δουλειά που έχει κάνει ο Σωτήρης Δελαβέκουρας. Όχι στον τομέα της σχεδίασης, που εξ' άλλου δεν είναι το ζητούμενο για τέτοιου είδους site. Ο επισκέπτης ζητάει απλή σχεδίαση, σχεδόν οπτική σχεδίαση, όταν έχει σκοπό να κατεβάσει παρτίδες. Με επαγγελματική σχολαστικότητα έχει συγκεντρώσει χιλιάδες ελληνικές παρτίδες από τις αρχές της δεκαετίας του '80 που τις παρέχει για «κατέβασμα» σε «ετήσια» αρχεία .pgn. Η ενημέρωση με καινούργιες παρτίδες που δημοσιεύονται στα τουρνουά γίνεται σχεδόν πάντα αυθημερόν!
Μία παρατήρηση μόνο: θα ήταν καλή ιδέα να προστεθούν αρχεία του τύπου 2007 Jan-Jun.pgn που θα περιλαμβάνουν όλες τις παρτίδες που έχουν παιχτεί για παράδειγμα στο διάστημα Ιανουαρίου - Ιουνίου 2007. Στη συνέχεια, τον επόμενο μήνα, να αφαιρείται το προηγούμενο αρχείο και να προστίθεται το αρχείο 2007 Jan-Jul.pgn για τις παρτίδες Ιανουαρίου - Ιουλίου, κ.ό.κ. Γιατί, αν θέλει κάποιος να φτιάξει ένα μεγάλο αρχείο με όλες τις παρτίδες του τρέχοντος έτους πρέπει -με την τωρινή δομή- να εκτελέσει μία εξαιρετικά επίπονη διαδικασία, δηλαδή να κάνει unzip όλα τα μικρά αρχεία .pgn (αλήθεια, ποια η χρησιμότητα να είναι σε .zip τα αρχεία των επιμέρους τουρνουά;) και στη συνέχεια να τα συνενώσει σε ένα αρχείο. Εξαιρετικά χρονοβόρο.

Skaki.gr : Προϊόν του κεφιού του Γιάννη Γαλάνη, εξελίχτηκε σιγά σιγά στο πιο αξιόπιστο ενημερωτικό ελληνικό σκακιστικό site. Λιτός, αλλά λειτουργικός σχεδιασμός και προσωπική -δημοσιογραφικού τύπου - πινελιά στην επικαιρότητα, πράγμα που είναι πιο χρήσιμο και ενδιαφέρον από τη μονομέρεια των «ανακοινώσεων», των προκηρύξεων και των δελτίων τύπου. Ιδιαίτερα ικανοποιητική επίσης η κάλυψη του όγκου των εγχώριων διοργανώσεων με στοιχεία και βαθμολογίες. Έχω την εντύπωση ότι έρχεται στο mail του Γαλάνη, πηγαίνει κατ' ευθείαν στο site, εμπλουτισμένο με την καλόπιστη προσωπική ματιά, όπου εκείνη χρειάζεται. Οι ενημερώσεις δεν συνεχίζονται σε μία περίοδο αυξημένης σκακιστικής δραστηριότητας που είναι το καλοκαίρι, γιατί ο webmaster φεύγει για διακοπές και μας αποχαιρετά με Ελύτη. Αυτό όμως δεν αφαιρεί τίποτα από τη δυναμική του site, γιατί ο επισκέπτης κατανοεί ότι όταν το μεράκι περισσεύει, χρειάζεται ξεκούραση...

Μαύρη Βασίλισσα : Το δίδυμο site του Hellas Chess Club (το οποίο δεν «κρίνω» εδώ, ως αγγλόφωνο site). Την ευθύνη του περιεχομένου και του σχεδιασμού έχει ο Αργύρης Κώτσης. Νομίζω ότι είναι το πιο παλιό ελληνικό ενημερωτικό site, και έτσι διαθέτει σταθερό κοινό και σταθερή επισκεψιμότητα, βοηθούντος του καλού promotion που εξασφαλίζει ο ιδρυτής για τις ιστοσελίδες του. Αρκετά ενημερωμένο, καλαίσθητο, χωρίς όμως δημοσιογραφικό μάτι, προσωπικό χαρακτήρα στα σχόλια και χωρίς εκπλήξεις. Δεν παύει να είναι ένα ενδιαφέρον site για την επικαιρότητα, εμπλουτισμένο με άρθρα αρχείου.

12 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ SC,δεν συμφωνώ με την παρατήρησή σου για το εξαιρετικό greekbase του Σωτήρη Δελαβέκουρα.Δυστυχώς ο Σωτήρης έσπευσε να συμμορφωθεί και έτσι τώρα με το συνολικό .pgn αρχείο του α'εξαμήνου δεν μπορείς να καταλάβεις αν προστεθεί κάποια παρτίδα,γεγονός που συμβαίνει συχνά,όπως π.χ.με το τουρνουά του Χαλκιά στην Ολλανδία.Αν ο Σωτήρης βρεί κάποια παρτίδα και την ενσωματώσει στο αρχείο όσοι το έχουν ήδη κατεβάσει δεν θα το πάρουν είδηση,ενώ με το παλιό σύστημα φαινόταν αμέσως ποιά τουρνουά προστέθηκαν

Schrödinger's Cat είπε...

Ούτε εμένα μου αρέσει η αλλαγή του Σωτήρη. Όταν έγραψα το σχόλιο, είχα κατά νου έναν συνδυασμό των δύο format, δηλαδή και τα .pgn κατά τουρνουά, τα οποία είναι και χρήσιμα αλλά και προσθέτουν στο site, αλλά και ένα συγκεντρωτικό .pgn του εξαμήνου, για όσους (για παράδειγμα)ψάχνουν συνολικά τις παρτίδες κάποιου αντιπάλου το τελευταίο εξάμηνο και δεν έχουν το χρόνο να συνενώσουν zip to zip δεκάδες μικρά αρχειάκεια.

Ανώνυμος είπε...

Η αρχική ιδέα ήταν να προσθέσω και τις παρτίδες συνολικά και να αφήσω τα παλιά αρχεία όπως ήταν. Έκανα όμως ένα παιδαριώδες λάθος και έχασα κάποια αρχεία απο το server (στα οποία δεν είχα πάρει backup) οπότε θα ήταν πολύ χρονοβόρο για μένα να τα φτιάξω πάλι όπως ήταν. Στο μέλλον θα έχω και τα link απο τα τουρνουά αλλά και το αρχείο με τις παρτίδες συνολικά.

Ανώνυμος είπε...

Gia tin Greekbase: Sigharitiria kai apo mena gia tin fantastiki prospathia pou exete kanei

Ανώνυμος είπε...

Και ομως!
Ελλαδα ειναι το σωστο και ουχι γκραικια που παραπέμπει-κι αυτο- σε άλλους συνειρμους!
Ο Ελληνας γιος του Δευκαλίονα και της Πυρρας στη δικη μας εκδοχη του κατακλυσμου και της ονοματοδοσίας.

Συμφωνα με τη μυθολογία ο Παλαμηδης εφευρε το ζατρικιον ενα παιχνιδι παρομοιο με το σκακι που παιζονταν με ζαρια .Ενω ζατρικιον υπαρχει και στο παλατι της Κνωσσου.Εμπρος για μια μινωικη αντεπιθεση!!

ΥΓ Σε ποιο ποιημα το γραφει αυτο ο Σεφερης?Με πιανετε αδιαβαστο.

Ανώνυμος είπε...

δυστυχως ακομη μια φορα ο διευθυντης ή Γκεμπελς για ακομη μια φορα απεδειξε οτι οι τεχνικες διαχειριστικες του παρεμβασεις καλα κρατουν...συγχαρητηρια πολλα του απευθυνονται για την πολλοστη επιβεβαιωση των οσων κατα καιρους εχω διατυπωσει τα οποια εν τελει διαπιστωνονται εξισου και απο πολλους ακομη...ελπιζω οι μεθοδοι αυτοι τουλαχιστον να παραμεινουν εντος του ιδιοκτητου φορουμ του και να μην μετατρεψει τα κατα καιρους συμβουλια στα οποια ανθει με τις αποψεις του σε ομοια με το ιδιοκτητο φορουμ του, χωρους

Ανώνυμος είπε...

Αριστοτελη, σε οσους δεν αρεσει το greekchess.com να μην το διαβαζουν. Θα συμφωνησω πως δεν ειναι και υποδειγμα καταθεσης ελευθερης γνωμης (και το λεω αυτο απο περιστατικα που εχω παρατηρησει ο ιδιος) αλλα ενταξει, δεν εχω φτασει στο σημειο να μην το ανοιγω, οπως δεν εχεις φτασει και εσυ οπως βλεπω.

Ανώνυμος είπε...

αυτος ο greekchess θα μας τρελλανει...τον τελευταιο καιρο αισθανεται την αναγκη να μας παραθετει στοιχεια επισκεψιμοτητας των ελληνικων σκακιστικων sites πανηγυριζοντας για το γεγονος οτι ο δικος του ιστοτοπος βρισκεται πρωτος μεταξυ των επιλογων...και συγχρονως ο παρων ιστοτοπος του SC βρίσκεται στην 10η θεση. Ενω ενδιαμεσα βρισκονται site οπως της Πατρας και της θεσπρωτιας...

Δηλαδη απο τα εγκυρα στοιχεια του Διευθυντη το site της θεσπρωτιας πριν καν διεξαχθει το πρωτααθλημα α εθνικης εχει μεγαλυτερη επισκεψιμότητα απο αυτο του SC.

Δεν μας τα λεει καλα ο διευθυντης...όπως μονιμως αλλωστε...σιγουρα ειναι παντως
ειναι εμπειρος "κατασκευαστης"...οι "εργολαβιες" του αφηνουν εποχη....διοτι βασανιζουν ανεπανορθωτα την λογικη μας.....

Ανώνυμος είπε...

sorry apo paradromi ipa protathlima a ethnikis...ennoysa to protathlima andrwn-ginekwn poy kaliptetai apo to site tis thesprotias....

Schrödinger's Cat είπε...

Τα στοιχεία προέρχονται από όσους χρήστες έχουν στον Explorer ένα συγκεκριμένο toolbar που λέγεται Alexa (νομίζω πολύ λίγους, γιατί η εφαρμογή είναι ενοχλητική), δεν έχουν υποστεί τροποποιήσεις στην αναδημοσίευση, απλώς είναι προτιμότερο να τα πάρετε σαν παιχνίδι παρά σαν αξιόπιστη μέτρηση.
Σχηματικά είναι σαν να μετριέται η επισκεψιμότητα με όσους χρήστες, για παράδειγμα, έχουν σαν εικόνα στο desktop ένα λουλουδάκι και μόνο με αυτούς. Αν ο χρήστης Χ (π.χ. ο Αριστοτέλης) που έχει background το λουλουδάκι επισκέπτεται συχνά το site A και ποτέ το site B, ανεξάρτητα με τη συνολική επισκεψιμότητα που μπορεί να είναι συντριπτικά υπέρ του site B, η μέτρηση θα δείχνει πολύ ψηλότερα το site A.
Νομίζω πάντως ότι και το ίδιο το greekchess.com κρατά πολλές επιφυλάξεις ως προς την αξιοπιστία.
Πάντως εγώ «δεν αμφισβητώ τις δημοσκοπήσεις» (πω πω, σαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο το είπα!). Ανταμοιβή για τον όποιο κόπο του στησίματος της σελίδας και της φροντίδας των ανανεώσεων δεν είναι τόσο η επισκεψιμότητα, αλλά περισσότερο η ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις που προκύπτουν. Προτιμώ να διαβάζουν 15 και να γράφουν 5, παρά να διαβάζουν 300 και να γράφει ένας...

IliasPan είπε...

Τι έπαθε το skaki.gr;

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον δεν έχουν πληρώσει το domain στο skaki.gr.