Τετάρτη 11 Ιουλίου 2007

Δεν θέλουν τον Κασπάροβ


Ο πρώην παγκόσμιος πρωταθλητής Γκάρι Κασπάροβ δεν φαίνεται να έχει ρεαλιστικές προοπτικές να εκλεγεί Πρόεδρος της Ρωσίας στις εκλογές του 2008, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Public Opinion Foundation. Το 69% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι είναι εξαιρετικά απίθανο να ψηφίσουν τον ηγέτη της αντιπολιτευτικής συμμαχίας «Άλλη Ρωσία», Γκάρι Κασπάροβ.
Ο Πούτιν εκλέχτηκε για δεύτερη θητεία τον Μάρτιο του 2004 με ποσοστό 71.3%. Τον Απρίλιο του 2004 απέκλεισε την πιθανότητα να διεκδικήσει τρίτη θητεία λέγοντας «Δεν θα αλλάξω το Σύνταγμα και σύμφωνα με το Σύνταγμα ένας Πρόεδρος μπορεί να υπηρετήσει μόνο δύο θητείες στη σειρά».Τον Δεκέμβριο του 2004, περισσότεροι από 1.000 πολιτικοί και ακτιβιστές συγκεντρώθηκαν στη Μόσχα να φτιάξουν μία «αντιπολιτευτική συμμαχία» ενάντια στον Πούτιν. Η ομάδα περιελάμβανε τον Κασπάροβ, τον Γκριγκόρι Γιαβλίνσκι και την πρώην υποψήφια πρόεδρο Ιρίνα Χακαμάντα.
Στις 8 Ιουλίου ο Γκάρι Κασπάροβ κάλεσε τη διασπασμένη αντιπολίτευση να δώσει το χρίσμα σε μία μόνο υποψηφιότητα στις προεδρικές εκλογές του επόμενου χρόνου. Σε συνέδριο της συμμαχίας είπε από τα μικρόφωνα «Ο στόχος είναι η επανένωση όλων των δυνάμεων της αντιπολίτευσης, όλων εκείνων που συμφωνούν με την κύρια επιδίωξή μας: την ανάγκη να κατεδαφιστεί το καθεστώς που οδηγεί την πατρίδα μας στην καταστροφή(...)Χρειαζόμαστε μία άλλη Ρωσία».

Η δημοσκόπηση
Υπάρχει το ενδεχόμενο της υποψηφιότητας του Γκάρι Κασπάροβ στις προεδρικές εκλογές του 2008. Είναι πιθανό ή απίθανο να ψηφίσετε τον Γκάρι Κασπάροβ;
Πιθανό 10%
Απίθανο 69%
Δύσκολο να απαντήσω 21%

Διενέργεια δημοσκόπησης: Public Opinion Foundation
Μέθοδος: Προσωπικές συνεντεύξεις με 1.500 Ρώσους ενήλικες, στις 23 και 24 Ιουνίου 2007. Περιθώριο λάθους 3.6%.
Πηγή Angus Reid Global Monitor

4 σχόλια:

Unknown είπε...

Μην πιστεύεις γενικώς στις δημοσκοπήσεις. Επίσης ειδικά στη Ρωσία δεν θα απαντούσα σε τίποτα. Η τρομοκρατία στον κόσμο είναι μεγάλη. Ο Πούτιν κάπως προσπαθεί να φέρει την ασφάλεια αλλά με αυτόν τον τρόπο φέρνει την τρομοκρατία του κράτους. Αν και ότι οι Ρώσοι δεν θέλουν Κασπάροφ ισχύει.

Ανώνυμος είπε...

Το καθεστώς του Πούτιν έχει φεουδαρχικά στοιχεία, στοιχεία του κράτους του Μουσολίνι, χαρακτηριστικά της Ισπανίας του Φράνκο και των δικτατοριών της Λατινικής Αμερικής. Ο Κασπάροφ έχει δηλώωσει ακόμη ότι φοβάται για τη ζωή του και αποκάλυψε πως αν πρέπει να ταξιδέψει με την ρωσική κρατική εταιρία Αεροφλότ δεν τρώει, ούτε πίνει τίποτα κατά τη διάρκεια της πτήσης. Τον Απρίλιο του 2005, ο Κασπάροφ βρισκόταν στην Ρωσία σε μια διαφημιστική εκδήλωση, όταν χτυπήθηκε στο κεφάλι με μια σκακιέρα την οποία μόλις είχε υπογράψει. Ο σκακιστής που του επιτέθηκε φέρεται ότι είπε αμέσως πριν την επίθεση: "Σε θαύμαζα ως σκακιστή, αλλά τα παράτησες όλα για την πολιτική".
Θα υπάρξει λαϊκή αναταραχή. Η σταθερότητα (της Ρωσίας) υπάρχει μόνο στο μυαλό των Μπους και Μπλερ. Οφείλει την ύπαρξή της στις υψηλές τιμές του πετρελαίου και στη λογοκρισία. Ο Κασπάροφ, από την άλλη φαίνεται πολύ λίγος για πειστική εναλλακτική λύση.

Unknown είπε...

Η υπόθεση σκακιέρας είναι προβοκάτσια. Η υπόθεση Αεροφλότ είναι γραμμένη στο προεκλογικό site του Κασπάροφ με μια γυμνόστηθη αεροσυνοδό που δείχνει τη σοβαρότητα του θέματος. Οι Μπους, πια όχι Μπλερ μιλούν για το κράτος φόβου. Το καθεστώς Πούτιν μοιάζει πολύ με την Αμερική μετά την 9/11. Τα παραδείγματα σου όλα είναι ατυχή. Νοθεία στις εκλογές, τρομοκρατία, καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων (γκουαντανάμο,δημοκρατικά δικαιώματα στη ρωσία) Πόλεμος κατά της τρομοκρατίας, Ιράκ Τσετσενία. ΑΛήθεια για τη δικτατορία του Πινοσέτ μιλάς; Ο Κασπάροφ είναι λίγος γιατί σκοπός του είναι η απελευθέρωση της αγοράς ενώ ο Πούτιν ονειρεύεται και οραματίζεται το πάλαι ποτέ κρατικό καπιταλισμό.

alex είπε...

Πάντως δεν νομίζω πως ένας καλός Σκακιστής-Έστω και Παγκόσμιος Πρωταθλητής- σημάινει πως θα πετύχει στην πολιτική... Με τον τρόπο αυτό ο Γκάρυ χάνει την σκακιστική του αίγλη και φθύρεται ούτως ή άλλως-δημιουργόντας οπαδούς και εχθρούς..- και όχι φίλους. Καλύτερο θα ήταν να γυρίσει στα 64 τετράγωνα. Εκεία που ξέρει να μάχεται να ενθουσιάζει με τουσ συνδιασμούς και τις ιδέες του, και να νικα.