Πέμπτη 26 Ιουλίου 2007

Αιθεροδρόμος


Ο blogger με το ψευδώνυμο Αιθεροδρόμος βρέθηκε τυχαία χτες στο skakistiko.blogspot.com, είχε την καλωσύνη να αφήσει ένα ευγενικό μήνυμα και στη συνέχεια έκανε τον κόπο, να μεταφράσει από τα αγγλικά και να δημοσιεύσει στο δικό του προσωπικό blog ένα κείμενο για το σκάκι, άγνωστης πηγής.

Προτιμώ να είμαι ειλικρινής, αν και δεν θέλω να στενοχωρήσω κανέναν: για μένα, όπως νομίζω και για τους περισσότερους επισκέπτες του skakistiko.blogspot.com οι οποίοι είναι αρκετά χρόνια στο αγωνιστικό σκάκι, τέτοια «προπαγανδιστικά» κείμενα για το σκάκι περνούν σχετικά αδιάφορα, έστω και αν περιέχουν μεγάλες αλήθειες. Εντυπωσιάζουν περισσότερο ανθρώπους που έχουν στοιχειώδη ή πιο αγνή ενασχόληση με το παιχνίδι.

Όμως αυτό που συμβαίνει έχει μία απλή εξήγηση και έτσι ο Αιθεροδρόμος θα με δικαιολογήσει: όταν ζεις κάτι από μέσα, η όραση εξασθενίζει και αρχίζεις να βλέπεις πολύ θολά τα συστατικά στοιχεία που το αποτελούν. Την αλήθεια αυτή είχε συμπυκνώσει ο Ελύτης σε ένα μεγαλειώδη στίχο του: «η πείρα, μου ξέμαθε τον κόσμο»...

To κείμενο στο blog του Αιθεροδρόμου.

8 σχόλια:

_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Schrödinger's Cat είπε...

Το σκάκι είναι ένα παιχνίδι που έχει δικαίωμα να το χαίρεται ο καθένας, είτε είναι επαγγελματίας γκραν μετρ, είτε ερασιτέχνης «club player», είτε παίζει με φίλους στο σπίτι του. Αυτή είναι η μόνη αλήθεια και θέλω να σου διευκρινήσω ότι σε καμία περίπτωση δεν έγραψα το post ex cathedra, ούτε συντάσσουμε κατάλογο σκακιστικής δυναμικότητας εδώ. Απλώς το κείμενο που δημοσίευσες με απώθησε ελαφρά για το διάχυτο διδακτισμό του. Είναι υποκειμενική άποψη αλλά εξήγησα ότι η πείρα πάντα είναι πολέμια της χαράς της πρωτοανακάλυψης.Το blog σου είναι πολύ καλό! Στη μουσική μόνο έχουμε διαφορετικά γούστα :)

_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

επειδη κατι γραφτηκε για υπαιθρια σκακιερα μηπως ξερει κανεις αν εχει στην Αθηνα η στον Πειραια αλλη υπαιθρια σκακιερα γιατι σε αυτη του Φαληρου εχω τσακωθει με κατι θαμωνες?

_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

Δυστυχως λογω ανωνυμιας δεν μπορω να μπω στο blog και να το διαβασω.
Περιοριζομαι εδω και πραγματικα συγχαρητηρια τοσο για την εμφανιση και την ουσια των σχολιων.
Ναστε καλα.

_ είπε...
Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.
Ανώνυμος είπε...

ΟΚ Ευχαριστω πολυ.