Κυριακή 22 Ιουλίου 2007

Ου κλέψεις


Κάποτε, διαμήνυσαν στο συγγραφέα Ηλία Πετρόπουλο, ο οποίος ζούσε αυτοεξόριστος στο Παρίσι, ότι κάποια δημοσιογράφος είχε πάρει αποσπάσματα από την «ιστορία της καπότας», άλλαζε λίγες λέξεις και στη συνέχεια τα δημοσίευε σε περιοδικά της Θεσσαλονίκης ως δικά της κείμενα. Περιορίστηκε να απαντήσει: «Ο άνθρωπος πρέπει να έχει μια ανοιχτωσιά, να μην είναι κιτρινιάρης, να μην είναι κουφάλα. Δε τρέχει μία, γάμησέ τη να 'ουμ...».

Το blog αυτό περιέχει απλές ειδήσεις για ένα περιέργο παιχνίδι που λέγεται σκάκι και σχετικές σκόρπιες σκέψεις καλοκαιρινής ραστώνης. Ημερολόγιο θέρους. Ούτε διεκδικεί δάφνες συγγραφικότητας, ούτε τίποτα. Ούτε θα μπορούσε άλλωστε. Δημοσιεύω και ξεκουράζομαι από την πίεση της καθημερινότητας, αλλά και χαίρομαι διπλά όταν κάποιος επισκέπτης συμμετέχει με ανάρτηση σχολίου. Καταχώρησα στους συνδέσμους όλες τις γνωστές ελληνικές σκακιστικές διευθύνσεις, εξαιρώντας μόνο κάποιες χαμένες στον κυβερνοχώρο που έχουν να ανανεωθούν πολλά χρόνια και έστειλα στη συνέχεια στους υπευθύνους των σελίδων από ένα απλό email 50-60 λέξεων με το οποίο τους παρακαλούσα να ανταποδώσουν το σύνδεσμο, αν το κρίνουν απαραίτητο.

Ελάχιστοι ανταπόκριθηκαν μέχρι τώρα (συγκεκριμένα μόνο η Greekbase, το greekchess.com, το Patra Chess, η ΣΕ Βόλου και ο ΣΟ Πύργου ,ενώ απάντησε ευγενικά και υποσχέθηκε να τοποθετήσει το σύνδεσμο στη μελλοντική ανανεωμένη ιστοσελίδα του ο ΣΟ Καλλιθέας). Δεν βλέπω κάποιο πρόβλημα και δεν δυσθυμώ, ίσως είναι οι διακοπές και οι άδειες, ίσως είναι η επιφυλακτικότητα προς τον ανώνυμο blogger, ίσως το προγραμματίζουν στο μέλλον, αλλά και πάλι , και να αγνοηθεί τελικά η προσπάθεια που κάνουμε στο blog, δεν πειράζει. Μόνο τα άβραστα φασόλια πειράζουν.

Κάτι όμως που πραγματικά πειράζει λίγο τα νεύρα τα δικά μας. αλλά θίγει και την αξιοπρέπεια του λογοκλόπου, είναι να «κλέβονται» κείμενα από το blog και να παρουσιάζονται ως δικά τους στην ιστοσελίδα τους.
Site γνωστού ελληνικού σκακιστικού συλλόγου, το οποίο δεν έχει καταδεχτεί ως τώρα ανάμεσα στους δεκάδες συνδέσμους που δημοσιεύει να συμπεριλάβει το skakistiko.blogspot.com, στην τελευταία του ανανέωση δημοσιεύει αυτούσια τα posts «Οι Ρώσοι δεν θέλουν τον Κασπάροβ» και «Chess Bitch» χωρίς να αναφέρει την πηγή. Επειδή τα συγκεκριμένα posts είναι τυπικά posts γνώμης και όχι ξερή αναδημοσίευση ειδήσεων, δημιουργείται στον επισκέπτη η εντύπωση ότι έχουν γραφτεί από τον webmaster της συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Δεν είναι ούτε πρώτη, ούτε η τελευταία φορά που θα βρεθούμε -όλοι μας, γενικότερα στη ζωή μας- αντιμέτωποι με την κουτοπονηριά, για αυτό δεν θα σχολιάσω άλλο. Ο Πετρόπουλος, σοφότερος όλων μας, είχε μία απάντηση για τέτοια πράγματα...

7 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Κάνε τους ρόμπα. Η ζωή, όπως και το σκάκι, έχει κανόνες.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητέ SC έψαξα όλο το ελληνικό σκακιστικό ίντερνετ άλλα δεν βρήκα τον αντιγραφέα.Μήπως τα έβγαλε;Είναι σύλλογος της Αττικής;

Ανώνυμος είπε...

ΥΓ.ψάχνοντας είδα ότι και τα Πεύκα Θεσ/νικης σε έχουν βάλει στα links

Schrödinger's Cat είπε...

Δεν έχει σημασία αν είναι site της Αθήνας ή της περιφέρειας. Το δικό μου post που αναφέρεται στην ενέργεια δημοσιεύθηκε νωρίς το πρωί. Τώρα το βράδυ (ώρα 22:15), που επισκέφτηκα πάλι το site, τα δύο κείμενα έχουν αφαιρεθεί. Προφανώς αυτό έγινε κάποια στιγμή στη διάρκεια της ημέρας που ο υπεύθυνος της ιστοσελίδας πέρασε από το blog και είδε το νέο μου post. Φαίνεται ότι ο υπεύθυνος της σελίδας επισκέπτεται συχνά το blog αλλά διατηρεί αμυντικούς μηχανισμούς στην ξεφτίλα. Δεν βαριέσαι, αυτά είναι ασήμαντα πράγματα, ο άνθρωπος πρέπει να έχει την ψυχική ισοροπία να αξιολογεί τα γεγονότα ανάλογα με την πραγματική τους βαρύτητα. Υπάρχουν και πιο σημαντικά πράγματα, ώρα για λίγο ραδιόφωνο.
Καλή καρδιά να έχουμε!

Ανώνυμος είπε...

η φωτογραφία του θέματος είναι από κάποια ταινία που έχω δει αλλά δεν μπορώ να θυμηθώ ποιά!

Schrödinger's Cat είπε...

Η φωτογραφία είναι από την ταινία-ορισμό του ιταλικού νεορεαλισμού «Κλέφτης Ποδηλάτων» του Βιτόριο Ντε Σίκα (1946)και είναι η ώρα της περιπλάνησης του ήρωα για να βρει το χαμένο του ποδήλατο. Αξέχαστη και η αρχική σκηνή που την ώρα που ο ήρωας ανεβασμένος στη σκάλα του κολλά μια αφίσα που διαφημίζει την τελευταία ταινία της Ρίτα Χέιγουορθ, κάποιοι του κλέβουν το ποδήλατο. Η Ρίτα Χέιγουορθ κοιτά χαμογελαστή από τον τοίχο...

Αυτά τα κινηματογραφικά. Θέλω να ευχαριστήσω επίσης τον Κωστή Σκαπέρδα της Σκ. Άνοιξης για τους συνδέσμους στην σελίδα της Άνοιξης και στο νεοσύστατο blog του συλλόγου και εύχομαι κάθε επιτυχία.. Επίσης το Σύλλογο Πεύκων Θεσσαλονίκης για το σύνδεσμο.

Schrödinger's Cat είπε...

Ευχαριστώ επίσης για τα links που προσέθεσαν, τον RigaFereo του Βύρωνα Τσορμπατζόγλου, το ΣΑ Χανίων και το ΣΟ Καβάλας.