Παρασκευή 10 Οκτωβρίου 2008

Ο Γιουσούποβ για το Ανάντ - Κράμνικ


Αποσπάσματα από άρθρο του γκρανμέτρ Άρτουρ Γιουσούποβ, για το επερχόμενο ματς Ανάντ - Κράμνικ του παγκοσμίου πρωταθλημάτος.

Με πρώτη ματιά, οι διαφορές δεν θα μπορούσαν να είναι μεγαλύτερες: ο «μετρ του τακτικού παιχνιδιού» Ανάντ, αντιμετωπίζει τον «μετρ των φινάλε», τον Κράμνικ. Ο Ανάντ, ο ενθουσιώδης παίκτης από την Ινδία, βρίσκεται στο στοιχείο του σε πολύπλοκες θέσεις. Ο Ρώσος Κράμνικ προτιμά το συστηματικό στρατηγικό παιχνίδι όπου μπορεί να ελέγχει τη θέση. Τα πράγματα όμως δεν είναι τόσο απλά στο μοντέρνο σκάκι.

Στο σκάκι κορυφής η προετοιμασία για το άνοιγμα είναι τόσο σημαντική που μπορεί να συγκριθεί με το πλεονέκτημα του σερβίς στο τένις. Γι΄αυτό, ο παίκτης που έχει ετοιμαστεί καλύτερα και μπορεί να αιφνιδιάσει τον αντίπαλό του στο άνοιγμα, έχει περισσότερες πιθανότητες να είναι ο νικητής.

Φυσικά οι κορυφαίοι σκακιστές πρέπει να κατέχουν τέλεια όλες τις φάσεις του παιχνιδιού, όχι μόνο το άνοιγμα και προσαρμόζονται στις καταστάσεις που προκύπτουν. Συνεπώς το σκάκι των καλύτερων παικτών του κόσμου γίνεται ολοένα και πιο καθολικό. Κάποιος σαν τον Ανάντ δεν θα βρεθεί σε δυσχερή θέση στο φινάλε, ούτε ο Κράμνικ θα χάσει τα νερά του στις περιπλοκές. Όμως οι διαφορές του στυλ, διατηρούν ακόμη κάποια σημασία.

Ο Ανάντ είναι επιθετικός παίκτης, υπολογίζει βαριάντες πολύ γρήγορα και ποτέ δεν θα παραβλέψει κινήσεις που του διασφαλίζουν τακτικό πλεονέκτημα. Έχει επίσης καλή στρατηγική αίσθηση και έτσι παράγει ένα συνδυασμό παιχνιδιού πρωτοβουλίας και παιχνιδιού λογικής. Τα τελευταία χρόνια βελτιώθηκε σε πολλούς τομείς, ειδικά στην αμυντική ικανότητα. Πολύ ισχυρός στη φάση του ανοίγματος, δεν διστάζει να παίζει με τα μαύρα τόσο δυναμικές βαριάντες όσο και σταθερά συστήματα.

Ο Κράμνικ εξελίχθηκε σε διαφορετική κατεύθυνση. Από την ιστορική του νίκη στο ματς του Λονδίνου εναντίον του Κασπάροβ το 2000 και μετά, επικεντρώθηκε περισσότερο στην ισχυροποίηση των δυνατών του σημείων: βαθιά γνώση του ανοίγματος, μοναδικό στρατηγικό ένστικτο, εξαιρετική τεχνική στα φινάλε. Σχεδόν όλες του οι νίκες είναι με τα λευκά κομμάτια, με τα μαύρα παίζει -πρακτικά- για την ισοπαλία. Οι περισσότερες νίκες του σημειώνονται στο φινάλε. Για τον Κράμνικ η άμεση επίθεση στη διάρκεια του μέσου της παρτίδας είναι εξαίρεση. Πολύ ισχυρός στην άμυνα.

Στον παρακάτω συγκριτικό πίνακα επιχειρώ να αριθμοποιήσω την προσωπική μου γνώμη για τη δύναμη που έχουν οι δυο αντίπαλοι σε διάφορα στοιχεία του σκακιού, με βάση όχι κάποια απόλυτη αξία, αλλά την απόδοση τους εναντίον των άλλων κορυφαίων σκακιστών του κόσμου:

Άνοιγμα: Ανάντ 9, Κράμνικ 10
Τακτικό παιχνίδι: Ανάντ 10, Κράμνικ 8
Μέτρημα βαριαντών: Ανάντ 10, Κράμνικ 9
Επίθεση: Ανάντ 10, Κράμνικ 7
Άμυνα: Ανάντ 9, Κράμνικ 9
Παιχνίδι θέσεων: Ανάντ 9, Κράμνικ 10
Στρατηγική: Ανάντ 8, Κράμνικ 9
Τεχνική στο φινάλε: Ανάντ 8, Κράμνικ 10

[Universal Event Promotion. Preview World Chess Championship. October 09, 2008]

***Ολόκληρο το άρθρο εδώ

5 σχόλια:

Schrödinger's Cat είπε...

Συνέντευξη του Kramnik προς τον ιδρυτή της ChessBase, τον Frederic Friedel: http://www.chessbase.com/newsdetail.asp?newsid=4950

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

Δηλαδή αν κατάλαβα καλά ο Γιουσούποβ δίνει στον Ανάντ 73/80 και στον Κράμνικ 72/80, όπου 80 είναι το άριστα σε όλες αυτές τις κατηγορίες, το όνειρο θα λέγαμε του κάθε μαζέττα. Μάλιστα, μάλιστα. Παρήγορο λοιπόν, κατά τον Αρτούρ πάντα, το ότι ο άνθρωπος έχει ακόμα περιθώρια βελτίωσης. Αλήθεια ο Κασπάροβ στις ίδιες κατηγορίες πόσο έπιανε; Ο Φίσερ; Ο Μποτβίνικ; Το φριτζ-11 που μόλις αγόρασα;

Schrödinger's Cat είπε...

@Παναγιώτη: Μου φαίνεται και μένα αρκετά brutal και αμερικανιά ενδεχομένως, η αριθμοποίηση που επιχειρεί ο Γιουσούποβ. Φυσικά, εξηγεί από τη μεριά του, πως οι τιμές που δίνει δεν είναι απόλυτες και διαχρονικές, αλλά σχετίζονται με την αποτελεσματικότητα που επιδεικνύουν οι Ανάντ και Κράμνικ έναντι των 10 άλλων σύγχρονών τους κορυφαίων σκακιστών του κόσμου.

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΟΝΙΔΑΡΗΣ είπε...

@SC
Έστειλα κάποιες παρτίδες μου στο Γιουσούποβ και περιμένω να μου βγάλει αποτελέσματα. Θα ενημερώσω το Πανελλήνιο (δεν εννοώ το καφενείο) μέσω του έγκριτου βλογκίου σου, το συντομότερο δυνατό. Είναι νομίζω ένα καυτό θέμα,εφάμιλλο των εκλογών στην ΕΣΩ (ΕΤΟΙΜΟΣ).

Ανώνυμος είπε...

Ο Κραμνικ ειναι πιο αποτελσματικος με τα λευκα. Η καταλανικη του είναι τρομερη. Αντιθετα δεν βλεπω πως ο Αναντ θα καταβαλλει τον Κραμνικ σαν λευκος, στην Πετροφ η στην Ισπανικη Βερολινου. Δεν μιλαω για μια παρτιδα, αλλα για γενικη αποδοση.