Τρίτη 14 Οκτωβρίου 2008

Κύκλωψ


Την Παρασκευή 17 και το Σάββατο 18 Οκτωβρίου η θεατρική ομάδα Τσιριτσάντσουλες (στην οποία μετέχει ο γνωστός σκακιστής Ελισσαίος Βλάχος) θα παρουσιάσει δύο παραστάσεις του σατυρικού δράματος του Ευριπίδη «Κύκλωψ», στον Κρατήρα, Αγ. Όρους 5 & Μεγ. Αλεξάνδρου, Κεραμεικός (κοντά στη στάση του μετρό «Κεραμεικός»). Ώρα έναρξης 21:00.
Πρόκειται για το μόνο έργο αυτού του θεατρικού είδους που έχει διασωθεί πλήρες και παρουσιάζεται σε μορφή λαϊκής κωμωδίας δρόμου, με ζωντανή μουσική, χορό και τραγούδια. Το έργο αναφέρεται στη γνωστή ιστορία του κύκλωπα Πολύφημου και τη μοιραία του συνάντηση με τον τετραπέρατο Οδυσσέα. Μαζί τους κι ένα τσούρμο σάτυροι, που μετατρέπουν το ομηρικό έπος σε πανηγύρι.

Η πρώτη παράσταση δόθηκε στις 25 Ιουλίου 2002, στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην Αθήνα. Έχει επίσης παρουσιαστεί στα διεθνή φεστιβάλ: Τριήμερο Για Το Αρχαίο Ελληνικό Δράμα /Grotowski Center - Brzezinka – Πoλωνία, 2003, Napoli Strit Festival – Ιταλία, 2003, Φεστιβάλ Πανεπιστημίου Κύπρου – Λευκωσία, 2003, 2η και 3η Διεθνής Συνάντηση Πανεπιστημιακού Θεάτρου Αρχ. Ολυμπίας 2002 & 2003, Φεστιβάλ Σύμης 2003.
Έχει ακόμα περιοδεύσει σε Αθήνα (Studio Λήδρα, Θέατρο Λόφου Στρέφη, Κρατήρας), Θεσσαλονίκη (Μύλος – Club), καθώς και σε πόλεις και χωριά Πελοποννήσου, Κρήτης, Ζακύνθου, Ικαρίας και Απουλίας (Ν. Ιταλία).

***«Κύκλωψ» του Ευριπίδη, Μετάφραση: Κώστας Τοπούζης, Σκηνοθεσία: Μαρίνος Μουζάκης, Μουσική: Στέφανος Φίλος, Σκηνικά, Κοστούμια, Μάσκες: Διονύσης Ματαράγκας
Παίζουν: Ελισσαίος Βλάχος, Κωνσταντίνος Πουλής, Στέφανος Φίλος, Μαρίνος Μουζάκης
Παραγωγή: Τσιριντσάντσουλες.


***«Σάτυροι… στο δρόμο» Σενάριο – Σκηνοθεσία: Μήτσος Μητσόπουλος, Μαρίνος Μουζάκης. Παραγωγή: Τσιριντσάντσουλες 2008
Η πρώτη προβολή της μεγάλου μήκους ταινίας ντοκιμαντέρ της κινηματογραφικής ομάδας Τσιριτσάντσουλες. Ένα οδοιπορικό στα ίχνη του Διόνυσου μέσα από το θέατρο δρόμου. Μια ταινία που παρακολουθεί τις περιοδείες του θιάσου Τσιριτσάντσουλες την περίοδο 2002 – ’03 παίζοντας τα σατυρικά δράματα: «Κύκλωψ» του Ευριπίδη και «Σάτυροι-Ιχνευτές» του Σοφοκλή. Μια καταγραφή της αυτοοργάνωσης, του «αντάρτικου» θεάτρου, των γλεντιών και των περιοδειών της ομάδας Τσιριτσάντσουλες. Επίσης στοιχεία για το σατυρικό δράμα (το λιγότερο γνωστό θεατρικό είδος της αρχαίας Ελλάδας), το θέατρο δρόμου, και την λαϊκή κωμωδία του 21ου αιώνα. Το ντοκιμαντέρ θα προβληθεί την Κυριακή 19 Οκτωβρίου, ώρα 20:00 και θα ακολουθήσει ένα μικρό γλέντι.

2 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Μόλις είδα την παράσταση! Εξαιρετική! Πολύ ζωντανή, με πολύ γέλιο! Όλα τα παιδιά έπαιξαν πολύ καλά (Ο Σάκης σε ρόλο-έκπληξη του Σάτυρου αλλά και του αχόρταγου και αχάριστου Κύκλωπα :-))! Προτείνεται ανεπιφύλακτα! Η διάρκεια της παράστασης είναι περίπου μία ώρα κατά τη διάρκεια της οποίας αποκλείεται να βαρεθείτε! Στα συν η ζωντανή μουσική και τα τραγούδια του έργου που δένουν εξαιρετικά με την παράσταση και συμβάλουν στο ρυθμό της!
Η δεύτερη παράσταση είναι αύριο το βράδυ στις 9.00 μ.μ.

Schrödinger's Cat είπε...

Από την Παρασκευή 16 Οκτωβρίου εώς και την Τρίτη 20 Οκτωβρίου στους Δρόμους της Αθήνας θα διεξαχθεί το 1ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου με πολλές συμμετοχές από ομάδες της Ελλάδας και ομάδες από το εξωτερικό. Περιδιαβαίνοντας στο Θησείο, στο Μοναστηράκι, την Κλαυθμώνος και τη Διονυσίου Αεροπαγίτου θα μπορείτε να απολαύσετε σπουδαίες παραστάσεις και θεάματα έξω από τον συμβατικό χώρο της θεατρικής αίθουσας. Οι καλλιτέχνες του δρόμου αποτελούν μια ιδιαίτερη φωνή στα πολιτιστικά δρώμενα, καθώς προσπαθούν να μετατρέψουν τον δημόσιο καθημερινό χώρο, σε χώρο έκφρασης και άμεσης επικοινωνίας με τους κατοίκους, τους περαστικούς και εν γένει τους πολίτες που ζουν και ζωντανεύουν την πόλη και το αστικό περιβάλλον. Δίνουν όλη τους την ενέργεια προκειμένου να τραβήξουν και να διατηρήσουν την προσοχή των προσωρινών θεατών τους, οι οποίοι δεν δεσμεύονται να τους παρακολουθήσουν ως το τέλος. Η ανταμοιβή τους δεν είναι προκαθορισμένη και προπληρωμένη αλλά αφήνεται στην ευχέρεια των θεατών να τους ανταμείψουν ανάλογα με την κρίση τους και τη δυνατότητά τους.

Ο Κύκλωπας, του Ευριπίδη, είναι το μόνο Σατυρικό Δράμα από την Αρχαία Ελληνική Γραμματεία, που σώζεται ολόκληρο. Αποτελεί την πρώτη παράσταση που δημιουργήσαμε με τις Τσιριτσάντσουλες προκειμένου να την παρουσιάσουμε στους δρόμους και τις πλατείες, σε πόλεις και χωριά. Η πρώτη της παρουσίαση έγινε το 2002 στον πεζόδρομο της Διονυσίου Αεροπαγίτου και έκτοτε έχουμε περιοδεύσει σε πολλά μέρη της Ελλάδας και του εξωτερικού. Μετά από αρκετές παραστάσεις κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού κλείνουμε τη φετινή μας περιπλάνηση με τρεις παραστάσεις στην Αθήνα.

Σάββατο 17 Οκτωβρίου, 18:00 Πλατεία Μοναστηρακίου
Κυριακή 18 Οκτωβρίου, 17:00 Πλατεία Μοναστηρακίου
Δευτέρα 19 Οκτωβρίου, 19:00 Πλατεία Μοναστηρακίου

Η σκηνοθεσία της παράστασης είναι του Μαρίνου Μουζάκη ενώ η επιμέλεια της μουσικής που παίζεται με φυσικά όργανα είναι του Στέφανου Φίλου. Μαζί με αυτούς στους ρόλους και στον χορό των Σατύρων εναλάσσονται οι Κωνσταντίνος Πουλής και Ελισσαίος Βλάχος.

Μπορείτε να κατεβάσετε το, πολύ ενδιαφέρον, πλήρες πρόγραμμα του 1ου Διεθνούς Φεστιβάλ Θεάτρου Δρόμου από το επίσημο σάιτ του Φεστιβάλ http://www.istfest.gr