Δευτέρα 28 Σεπτεμβρίου 2009

Oliver Twist



Σκακιστικές σκηνές από την κινηματογραφική μεταφορά του Όλιβερ Τουίστ κατά Ρομάν Πολάνσκι (παραγωγή 2005).
Ο Πολάνσκι μας εχει συνηθίσει στις δραματικές ταινίες. Αυτή την φορά, μεταφέρει στην μεγάλη οθόνη το κλασσικό διήγημα του Καρόλου Ντίκενς. Η ιστορία του μικρούλη Όλιβερ, μέσα από τον φακό του Πολάνσκι, καλείται να ανταγωνιστεί τις προηγούμενες κινηματογραφικές μεταφορές του ίδιου έργου, μεταξύ των οποίων και το κορυφαίο μιούζικαλ του 1948, του Κάρολ Ρίντ.

11 σχόλια:

Viva Cuba! είπε...

Πολύ ενδιαφέρουσες οι αναρτήσεις με καλλιτεχνικό περιεχόμενο! Στο μεταξύ, και η ταινία του Εμίρ Κουστορίτσα "Zivot je Cudo" ("Η Ζωή Είναι Ένα Θαύμα") που μεταδόθηκε χθες βράδυ από την ΕΤ-1 είχε αρκετές σκακιστικές σκηνές - άλλωστε το σκάκι ήταν μέρος της καθημερινότητας στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ο απλός κόσμος είχε μπολιαστεί με τη σκακιστική κουλτούρα!

middlewave είπε...

Sorry gia ta greeklish, eimai ektos spitiou...
O Polanski synelifthei xthes to vrady sthn Elvetia, opou phgaine gia ena festival kinhmatografou, gia ekeinh thn palia kathgoria sexoualikhs epafhs me anhlikh stis USA. Eixe fygei apo tis USA to 1979 (h htan to 76? den thymamai), prin katadikasthei, kai apo tote den tis exei episkefthei pote.
Pantws to kathestws gia thn ekdosh kratoumenwn metaxy USA kai Elvetias den einai xekatharo. Epishs, h Gallia, opou zei edw kai polla xronia o Polanski, tha paremvei amesa zhtwntas na tou dothei xarh.

Ανώνυμος είπε...

Η σεξουαλική επαφή δεν ονομαζεται παιδερστία όταν ο θυτης είναι διάσημος;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Υπάρχει νομική και ουσιαστική διαφορά μεταξύ των όρων "παιδεραστία" και "αποπλάνηση ανηλίκου". Επίσης υπάρχει και ψυχολογική/ψυχιατρική διαφορά, στο ότι η παιδεραστία αντιμετωπίζεται ως μόνιμη προδιάθεση με σοβαρό κίνδυνο πρόκλησης βλαβών σε παιδιά μικρής ηλικίας από επανάληψη της συμπεριφοράς, ενώ η αποπλάνηση ανηλίκου ως περιστασιακή (παραβατική) συμπεριφορά με πολύ καλές πιθανότητες αποφυγής της επανάληψής της από τον δράστη.

Έτσι κι αλλιώς, βέβαια, και στις δύο περιπτώσεις η κοινωνική θέση δράστη και θύματος δεν πρέπει να επηρεάζει την αξιολόγηση της πράξης. Οι συγκεκριμένες συνθήκες όμως και ίσως κάποιες λεπτομέρειες των πραγματικών περιστατικών είναι σκόπιμο να λαμβάνονται υπόψη.

Ανώνυμος είπε...

Σωστά, αποπλάνηση ανηλίκου. Και οι ειδικές συνθήκες και το γεγονός ότι ο φυγόδικος κατηγορούμενος είναι εβδομήντα τόσων ετών κλπ πρέπει να εξεταστούν, αλά στο δικαστήριο, όχι;
Η "σεξουαλική επαφή με 13χρονη" δεν είναι ουδέτερη έκφραση και δεν επιλέχτηκε τυχαία κι εκεί πάει η ένστασή μου. Είανι τερατώδες να μιλάμε για "σεξουαλκή επαφή με 13χρονη".

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Για τη συγκεκριμένη περίπτωση προφανώς ο Polanski είναι φυγόδικος και προφανώς θα έπρεπε να κριθεί σε δικαστήριο τόσο για τις πράξεις του όσο και για την φυγοδικία.

Από την άλλη πλευρά, ένα παιδί μπορεί να είναι βιολογικά ώριμο για σεξουαλική επαφή στα 13, οπότε η αντιμετώπιση της κοινωνίας δεν πρέπει απαραίτητα να είναι προς την κατεύθυνση της απαγόρευσης. Για παράδειγμα, δεν είναι καθόλου τερατώδης η σεξουαλική επαφή δύο βιολογικά ώριμων 13χρονων, ενώ είναι συζητήσιμη η αποδεκτή διαφορά ηλικίας (άλλο ο ένας να είναι 16χρόνος, άλλο 19χρονος και άλλο 35χρονος). Κάθε κοινωνία χρησιμοποιεί όρια για πολλά ευαίσθητα ζητήματα, αυτά τα όρια όμως δεν μπορεί να είναι απόλυτα χωρίς εφαρμογή κριτικής σκέψης.

Το θέμα όμως ξεφεύγει πολύ από το σκάκι, γι' αυτό σταματώ εδώ.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Και γιατι ειναι κακο που το θεμα ξεφευγει απο το σκακι;
Αυτο που περιπλεκει την κατασταση ειναι οτι,αν και ο Πολανσκι κατηγορηθηκε αρχικα για βιασμο ανηλικου,αυτο αλλαξε,κατα την διαδικασια που στις ΗΠΑ ειναι γνωστη ως Plea Bargain,και στην ουσια ειναι μια συμφωνια αναμεσα σε κατηγορουσα αρχη και κατηγορουμενο(ο τελευταιος δηλωνει ενοχος για ενα μικροτερο αδικημα και του επιβαλεται μια επιεικης ποινη).Μ'αυτη την διαδικασια,ο Πολανσκι δηλωσε ενοχος για "παρανομο σεξ" με ανηλικο και περιμενε πιθανον να καταδικαστει σε καποιου ειδους "κοινωνικη εργασια" η κατι αναλογο.Καταλαβε οτι ο εισαγγελεας εδειχνε να ξανασκεφτεται την συμφωνια,και το εσκασε.
Δεν υπαρχει αμφιβολια οτι ο Πολανσκι παρεβη τον νομο,και στην επαφη του με την ανηλικη(υιοθετω ουδετερη εκφραση γιατι δεν ξερουμε τι ακριβως συνεβη)και στο οτι φυγοδικει ολα αυτα τα χρονια.
Εχει ξεσπασει εντονη συζητηση στα Δυτικα media,καθως πολλοι το βλεπουν σαν μια περιπτωση οπου ενας πλουσιος και διασημος ανθρωπος εκμεταλλευεται την ισχυ του,ωστε να αποφυγει την δικαιοσυνη,για ενα αποτροπαιο εγκλημα (βιασμο ανηλικου) που κατ'ομολογια του διεπραξε.
Αν ο Πολανσκι εκδοθει τελικα στις ΗΠΑ,θα δικαστει για την κατηγορια που του εχει αποδοθει(κατι σαν αποπλανηση ανηλικου).
Ποσο πιθανο θα ηταν η Αμερικανικη δικαιοσυνη να επεδιωκε να βρει καποιον ασημο,εναντιον του οποιου εκκρεμουσε παρομοια κατηγορια,30 τοσα χρονια μετα;
Και σε τι θα οφελουσε να καταδικασεις εναν 76χρονο με γυναικα(η Γαλλιδα ηθοποιος Εμ.Σενιε) και παιδια,που απο τοτε δεν εχουν αναφερθει παρομοιες κατηγοριες εναντιον του,περα απο το να επιβραβευσεις ενα αισθημα αντεκδικησης;
Ενα ενδιαφερον θεμα συζητησης ειναι το αν ο Πολανσκι χρησιμοποιησε την τοτε ισχυ του για ν'αλλαξει την κατηγορια,αλλα αυτο θα το αφησω επι του παροντος..

Ανώνυμος είπε...

Φοβερή ανατροπή της λογικής. Πόσο πιθανό θα ήταν καποιος που φυγοδικούσε τόσα χρόνια για αποπλάνηση ανηλίκου να βρει τόσους ένθερμους υποστηρικτές; Άπό πότε ατ σεξουαικά αγκλήματα διώκονται μόνο αν είναι κατά συρροή και μόνο αν οι θύτες είναι ανύπαντροι και άτεκνοι;

Ηλία, αυτό το "βιολογικά ώριμο" δεν το καταλαβαίνω. Ο νόμος γενικά μιλάει γιαδίκημα αν το θύμα είναι ανήλικο, διότι ακριβώς η έννοια της συγκατάθεσης εκ μέρους ενός ανηλίκου απέναντι σε έναν ενήλικο είναι κάπως, πώς να το πω, ευάλωτο επιχείρημα.


Δεν πιστεύω ότι κουβάλάνε τα θύματα και τα εξετάζουν αν είναι
βιολογικά ώριμα, δεν υπάρχει αυτή η λογική κι αλίμονο αν υπήρχε δηλαδή.....

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Το ότι το θέμα ξεφεύγει από το σκάκι μπορεί να είναι πολύ καλό, απλά προσωπικά δεν ενδιαφέρομαι να συνεχίσω αυτή τη συζήτηση εδώ -οι υπόλοιποι προχωρείστε ακάθεκτοι!

Όσο για τον όρο "βιολογικά ώριμο", ίσως δεν κατέστησα αρκετά σαφές ότι τον χρησιμοποίησα γιατί δεν μου άρεσε η λέξη "τερατώδες". Πολύ απλά, δεν θεωρώ τερατώδη εξ ορισμού τη σεξουαλική επαφή 13 χρονων, χωρίς εξέταση των κατά περίπτωση συνθηκών.

Από τα υπόλοιπα που έγραψα, νομίζω ότι συνάγεται πως συμφωνώ ότι οποιαδήποτε θεσμική ανισοτιμία (γονέος-παιδιού, διδάσκοντος-διδασκόμενου, ενήλικου-ανήλικου, εργοδότη-εργαζόμενου, κλπ.) δημιουργεί συνθήκες στις οποίες η έννοια της συναίνεσης δεν εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο όπως σε ισότιμες συνθήκες. Αυτό ισχύει ακόμα και πιο "ψυχρά" ζητήματα (π.χ. επαναδιαπραγμάτευση μισθού), πόσο μάλλον για σεξουαλική επαφή.

Αυτά και δεν θα επανέλθω, χωρίς καμιά παρεξήγηση. Από κοντά, ευχαρίστως με όποιους ενδιαφέρονται.

Ανώνυμος είπε...

Απλά να σημειώσω ότι είναι τελείως διαφορετικό πράγμα η αποπλάνηση και τελείως διαφορετικό πράγμα ο βιασμός, όπου βέβαια δεν υπάρχει συναίνεση και γίνεται χρήση βίας ή απειλή χρήσης βίας.
Επιπλέον, στην εποχή μας υπάρχει ο όρος αποπλάνηση παίδων και όχι ανηλίκων γιατί το όριο είναι τα 15 έτη για ετεροφυλικές σεξουαλικές επαφές και όχι τα 18. Ακόμη για να υπάρξει αδίκημα προβλέπεται και μια διαφορά ηλικίας τουλάχιστον 3 ετών, αν θυμάμαι καλά. Δηλάδή αν η 15 χρονη πάει με ένα 16χρονο, φυσικά και δεν μπορεί να υπάρξει δίωξη κατά του δευτέρου, γιατί για παράδειγμα η πρώτη να είχε πολύ μεγαλύτερη νοητική από βιολογική ηλικία και να έχει ωριμάσει πιο γρήγορα.

sprichard music είπε...

Thanks for the interesting news on U.S. Although the term America includes the two continents North America and South America, it is the United states of america that strikes in our mind on hearing the word 'America'. In recognition to the excellence acheived by the nation in various fronts,
Nupek.com provides latest us news all world news, us news,uk news , etc..more news at http://Nupek.com