Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2009

Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών 2009: γύρος 1


Η WGM Μαρίνα Μακροπούλου συμμετέχει στο πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών 2009.

Ξεκίνησε απόψε, στο Αργοστόλι της Κεφαλονιάς, το 32ο Πρωτάθλημα Ελλάδας Γυναικών.
Τα αποτελέσματα του 1ου γύρου:
Φαχιρίδου (2250) - Κουβάτσου (2161) 1-0
Παμπάλου (2146) - Μάκκα Ι. (2192) 1-0
Μπότσαρη (2323) - Ιορδανίδου (2060) 0.5-0,5
Μακροπούλου (2277) - Μανελίδου (2033) 1-0
Παυλίδου (2128) - Παπαδοπούλου (2177) 0-1

Επίσημη ιστοσελίδα για παρτίδες, ζωντανή μετάδοση, αποτελέσματα και άλλα στοιχεία:
http://www.chessfed.gr/Tournaments/ClosedGreekWomenChamp09

17 σχόλια:

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ενδιαφέρον παρουσιάζει ότι από τις συμμετέχουσες μόνο μία έχει ELO πάνω από 2300 και άλλες δύο πάνω από 2200. Υποτίθεται ότι το πρωτάθλημα Ελλάδος αντανακλά την κατάσταση στην κορυφή, οπότε δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για την αποτελεσματικότητα της οργάνωσης του γυναικείου σκακιού στην Ελλάδα.

Προσωπικά, αρνούμαι να πιστέψω ότι μέχρι εκεί φτάνουν οι ικανότητες των σκακιστριών μας. Μια παράμετρος που οπωσδήποτε χρειάζεται να εξεταστεί είναι το αγωνιστικό πρόγραμμα: από μικρή ηλικία οι σκακίστριές μας κατευθύνονται να αναζητούν διακρίσεις πρώτιστα σε πρωταθλήματα νεανίδων και "γυναικείων" σκακιερών ή βραβείων, οπότε δημιουργείται μια τεχνητή οροφή στις επιδιώξεις τους και συνηθίζουν να μην στοχεύουν στα μέγιστα των δυνατοτήτων τους.

Κωστής Σκαπέρδας είπε...

Ο προβληματισμός του Ηλία είναι εύλογος και συμφωνώ με τη λογική που αναπτύσσει.

Να σημειωθεί ότι ήδη πιλοτικά από φέτος στα πρωταθλήματα κάτω των 12 και κάτω των 16 της ΕΣΣΝΑ , ενώ διατηρείται η υποχρέωση των ομάδων να αγωνίζονται με μία τουλάχιστον κοπέλα , η κατάταξη των σκακιστών γίνεται με βάση τη δυναμικότητα ELO. (Έχει δηλαδή καταργηθεί η ειδική σκακιέρα νεάνιδας). Βλέπουμε και στο final8 που διεξάγεται τώρα ότι αυτό έχει δώσει ένα άλλο χρώμα στη διοργάνωση και αρκετές σκακίστριες αγωνίζονται ακόμα και στην πρώτη ή δευτερη σκακιέρα. Παρατηρώντας τις παρτίδες τους θεωρώ ότι ήδη ανταποκρινονται με επιτυχία στη νέα αυτή πρόκληση.

Επίσης είναι σαφές ότι έτσι δινεται συνεχώς κίνητρο τόσο στις σκακίστριες όσο και τους συλλόγους τους να βελτιώνονται στο παιχνίδι τους απέναντι στους αντιπάλους αλλά και να συναγωνίζονται με τους συμπαίκτες τους για μία καλύτερη θέση στην ομάδα.

Θεωρώ ότι αυτό είναι ένα μέτρο που αξίζει να εξεταστεί και να επεκταθεί στις υπόλοιπες διασυλλογικές διοργανώσεις.

Ανώνυμος είπε...

Ξέρει κανείς τι έχει συμβεί στο πρωτάθλημα και το επίσημο σάιτ δίνει Μάκκα - Μπότσαρη 1-0 χωρίς αγώνα;

Ανώνυμος είπε...

Λένε ότι η Μπότσαρη κάπνιζε, έξω από το θέατρο που γίνονται οι αγώνες. Άργησε γύρω στα τρισήμισυ λεπτά και οι διαιτήτριες τη μηδένισαν...

Ανώνυμος είπε...

Απαράδεκτα χαμηλό το επίπεδο των παρτίδων στον πρώτο γύρο. Η Μάκκα έστησε κομμάτι από νωρίς και συνέχιζε να παίζει, η Μανελίδου αφού έστεισε πρώτα μια καλύτερη θέση, έχασε και ένα πολύ ενδιαφέρον φινάλε σε 5 κινήσεις...
Μοναδική αξιόλογη παρτίδα η Παυλίδου-Παπαδοπούλου.
Το πρωτάθλημα χωρίς Ντέμπο και Στείρη χάνει πολλή από την ποιότητά του.

απορία είπε...

πως εγινε αυτο??? αφου για να μηδενιστης συμφωνα με την προκηρυξη πρεπει να εχουν περασει 30 λεπτα από την εναρξη του γυρου και οχι 3, 5 λεπτα?
Τι δεν καταλαβαινω ο κοινος θνητος?

What? είπε...

Humour, I guess.

Schrödinger's Cat είπε...

Το επίσημο site στρουθοκαμηλίζει και ενώ δημοσιεύει μια σύντομη περιγραφή κάθε αγωνιστικής, δεν αναφέρεται καθόλου στον λόγο μηδενισμού της Μπότσαρη στον δεύτερο γύρο (ακόμη κι αν οι λόγοι είναι προσωπικοί και ευαίσθητοι, θα έπρεπε να υπάρχει αναφορά στο χωρίς αγώνα αποτέλεσμα).
Αν κάποιος ωστόσο γνωρίζει, ας μας ενημερώσει.

Schrödinger's Cat είπε...

Ενημερώθηκα πως οι λόγοι της αποχώρησης της Μπότσαρη από το πρωτάθλημα είναι προσωπικοί. Το πρωτάθλημα θα συνεχιστεί με 9 σκακίστριες.

Ανώνυμος είπε...

No, odota tyttöjen pelata shakkia väittää? He vain kävellä ja kenkä.

Ανώνυμος είπε...

Το πρόβλημα που υποδεικνύει ο Ηλίας είναι όντως υπαρκτό, και όχι μόνο για τις γυναίκες. Γενικότερα οι νεαροί σκακιστές, κατηγοριοποιημένοι σε ηλικιακά περιθώρια δύο ετών, προσανατολίζονται από το σύστημα στο να "κάνουν καριέρα" για πολλά χρόνια αντιμετωπίζοντας και κερδίζοντας πάντα τους ίδιους. Η κατάσταση αυτή είναι σαφώς ανασταλτική για τη σκακιστική πρόοδό τους, καθώς μάλιστα περιορίζει δραστικά τα κίνητρα που δημιουργεί ο υγιής ανταγωνισμός.
Σε αυτήν ακριβώς την κατεύθυνση ήταν η πρόταση που υπέβαλλε πρόσφατα το σωματείο μου για τις νεανικές διασυλλογικές διοργανώσεις της Αττικής, να διατηρηθούν μεν οι ηλικιακοί περιορισμοί (αυτό είναι ένα άλλο θέμα που σηκώνει μεγάλη συζήτηση) αλλά η κατάταξη των αθλητών στην ομάδα να γίνεται μόνο με σειρά Έλο, χωρίς να υπάρχουν δηλαδή εξειδικευμένες σκακιέρες ανά κατηγορία. Το μέτρο αυτό εφαρμόζεται ήδη με επιτυχία στα τουρνουά που ολοκληρώνονται σήμερα. Θα πρότεινα με θέρμη να εξετάσει η ΕΣΟ την εφαρμογή του μέτρου αυτού αρχικά στο Μικτό Νεανικό και, στη συνέχεια, και στα κανονικά Διασυλλογικά.
Βέβαια, το μέτρο αυτό είναι ένα πολύ μικρό λιθαράκι και από μόνο του δεν μπορεί να βελτιώσει την κατάσταση. Στα πλαίσια του σχεδιασμού της ΕΣΟ (ή απλά των ίδιων των συλλόγων) θα πρότεινα την τακτική διεξαγωγή στοχευμένων τουρνουά για τις γυναίκες (ή και γενικότερα τους νέους σκακιστές), κυρίως με τη μορφή ματς Σεβένινγκεν μεταξύ αυτών και ομάδων ανάλογα ισχυρών ενηλίκων σκακιστών (για την ακρίβεια, εναντίων κάπως ισχυρότερων ομάδων). Νομίζω ότι και ο Ηλίας έχει στο παρελθόν εκφραστεί θετικά για τέτοιου είδους αγώνες. Άλλα πιθανά μέτρα θα μπορούσαν να είναι η ενοποίηση αγοριών και κοριτσιών στα ατομικά νεανικά τουρνουά, ή και αυτή ηλικιακών κατηγοριών. Μπορεί η ΦΙΝΤΕ να ακολουθεί συγκεκριμένο σύστημα (πιθανότατα με στόχο τη μεγιστοποίηση των συμμετοχών και κατά συνέπεια την ελκυστικότητα των τουρνουά σε υποψήφιους διοργανωτές), αλλά δεν είμαστε υποχρεωμένοι να το ακολουθούμε κατά γράμμα.
Γενικά, το δικό μου συμπέρασμα δεν είναι ότι πάσχει ο σχεδιασμός, όπως λέει ο Ηλίας, αλλά ότι δεν υπάρχει καθόλου σχεδιασμός! Νομίζω ότι η ΕΣΟ, όσον αφορά το γυναικείο σκάκι, επενδύει προπονητικά σε λάθος άτομα: σκακίστριες που έχουν φτάσει ήδη το ζενίθ των δυνατοτήτων τους (για διάφορους λόγους), άλλες που καταφανέστατα δεν ασχολούνται σοβαρά με το σκάκι και δεν παίζουν σχεδόν ποτέ σε αγώνες κλπ. Από αγωνιστικής άποψης είναι μάλλον σωστό να επιλέγονται οι κατά τεκμήριο ισχυρότερες για τις υποχρεώσεις της ομάδας, αλλά αυτό δεν δεσμεύει και τον προπονητικό σχεδιασμό, ο οποίος θα έπρεπε κατά τη γνώμη μου να στραφεί σε νεαρότερες παίκτριες, ελπίζοντας ότι θα μπορέσουν αυτές στο μέλλον να ανέβουν ακόμη περισσότερο. Αυτός ο σχεδιασμός θα πρέπει βέβαια να μην είναι αμιγώς προπονητικός, αλλά και αγωνιστικός.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ας μου επιτραπεί να παρατηρήσω ότι η πρόταση για αξιολογική σειρά των σκακιστών-σκακιστριών μιας ομάδας έχει ήδη δημοσιευτεί στο βιβλίο μου "Σκάκι και Σύγχρονη Κοινωνία" (σελ.106-7), το οποίο εκδόθηκε το 1995.

Ανώνυμος είπε...

Ναι, προφανώς δεν εννούσα ότι τη σκέφτηκα μόνος μου! Δεν θυμόμουν ότι είναι γραμμένη εκεί αυτή η ιδέα, έχω όμως διαβάσει το εν λόγω βιβλίο (πολλές φορές). Την έχω διαβάσει και αλλού, και την έχω δει να εφαρμόζεται επίσης, αλλά αναλογιζόμενος τώρα, νομίζω ότι το βιβλίο του Ηλία ήταν και η πρώτη μου επαφή με την ιδέα αυτή!

Ανώνυμος είπε...

Τελικά το "προσωπικό πρόβλημα" της Μπότσαρη ήταν το ότι -πάλι- δυσαρεστήθηκε από τις συνθήκες της διοργάνωσης και ειδικά το ξενοδοχείο.
Είτε δεν έχουμε σοβαρές συνθήκες αγώνων στην Ελλάδα είτε κάποιες το παίζουν "ντίβες" - ή και τα δύο!

Γιάννης είπε...

Δεν αφήνεις τους γκεμπελισμούς; Η Μπότσαρη αποχώρησε λόγω προσωπικού σοβαρού οικογενειακού προβλήματος.

Ανώνυμος είπε...

Ε, ο Μπέρια θα ξέρει καλύτερα...

Schrödinger's Cat είπε...

Ο Γ.Γ. του ΣΣ Κεφαλληνίας Γιώργος Ρασσιάς μας έστειλε σε μορφή pdf ιδιόχειρο σημείωμα της Άννας-Μαρίας Μπότσαρη που εστάλη προς τους διοργανωτές, εξηγώντας τους σοβαρούς λόγους της αποχώρησής της:

http://chessblogger.googlepages.com/mpotsari.pdf.