Πέμπτη 17 Δεκεμβρίου 2009

Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής


1955, η χρονιά που γυριζόταν "η Ζούγκλα του Μαυροπίνακα", μια από τις κλασικές ταινίες με θέμα την "απείθεια" των νέων στους παραδοσιακούς κανόνες του σχολείου. Στο Άρνεμ της Ολλανδίας, την ίδια εποχή, τα πράγματα φαντάζουν πιο ειρηνικά, ο μαυροπίνακας έχει αντικατασταθεί για τις ανάγκες της διδασκαλίας από σκακιέρα τοίχου και οι μαθητές προσπαθούν να εφαρμόσουν στα 64 τετράγωνα τις τεχνικές που έμαθαν από το δάσκαλό τους. Τίποτα όμως δεν είναι σίγουρο...

Στη Νίκαια, με διοργανωτές τον ΕΟΑΟ «Φυσιολάτρη» Νίκαιας, το Δήμο Νίκαιας και την ΕΣΣΝΑ θα πραγματοποιηθούν στο χρονικό διάστημα 23-30 Δεκεμβρίου 2009 :

Τα Ατομικά Νεανικά Πρωταθλήματα Αττικής 2010 ( 8, 10, 12, 14, & 16 ετών). (Η προκήρυξη εδώ)

Τα Ατομικά Πρωταθλήματα Εφήβων – Νεανίδων κάτω των 18 & Νέων Ανδρών – Γυναικών κάτω των 20 ετών (Η προκήρυξη εδώ)

Ο χώρος των αγώνων είναι ο Πολιτιστικός Πολυχώρος «Μάνος Λοϊζος» (Μηχανική Καλλιέργεια) του Δήμου Νίκαιας, οδός Θηβών 245, Νίκαια, τηλ. 2104934390.

site: http://www.essnachess.gr/

31 σχόλια:

καλοπροαίρετος είπε...

Στους τίτλους αρχής της ταινίας ακούγεται ένα τραγούδι-ορόσημο, το χρονολογικά πρώτο ροκ εντ ρολλ κομμάτι, το Rock around the clock από τον Bill Haley και τους Comets του. Εδώ μπορεί κανείς να ξεχωρίσει στη σύνθεση του γκρουπ και στον τρόπο παιξίματος καθενός από τα όργανα, χαρακτηριστικά στοιχεία διαφόρων συνιστωσών: τζαζ, σουίνγκ, μπλουζ, ροκαμπίλλυ – και όμως το αποτέλεσμα δεν εντάσσεται σε κανένα· τα εμπεριέχει όλα, και μολαταύτα είναι κάτι εντελώς καινοφανές.

O Bill Haley άνοιξε το δρόμο. Όλοι και όλα, Carl Perkins και Blue suede shoes, Gene Vincent και Be-bop-a-lula, Eddie Cochran και C’mon everybody, τολμώ να πω και Chuck Berry και Johnny B. Goode, πολύ περισσότερο Buddy Holly και Elvis Presley, βάδισαν πάνω εκεί.

Η περίπτωση Bill Haley παρουσιάζει, νομίζω, ομοιότητες με την περίπτωση Στάινιτς. Χωρίς αυτούς, το ροκ και το σκάκι θα είχαν άλλη πορεία – καλύτερη, χειρότερη, ταχύτερη, βραδύτερη, κανείς δεν ξέρει, πάντως άλλη. Οι επίγονοί τους εξέλιξαν αυτό που παρέλαβαν, όμως βασίστηκαν πάνω σε αυτό.

Και βέβαια, μπορεί σήμερα ένας καταρτισμένος κιθαρίστας να παίζει για πλάκα το σόλο του Rock around the clock (μπορεί όμως να συνθέσει κάτι αντίστοιχης, για την εποχή, πρωτοτυπίας;), και ένας διαβασμένος σκακιστής να βρίσκει μπλάιντφολντ τον συνδυασμό στην παρτίδα Στάινιτς – Ροκ (!) (μπορεί όμως να φέρει μια θέση σε παρτίδα του πριν από αντίστοιχο, για την εποχή, συνδυασμό;), εντούτοις δεν πιστεύω να υπάρχουν αντιρρήσεις –λαμβανομένης υπόψη και της ηλικίας τους: 55 και 146 αντίστοιχα!– για την καλαισθησία και αρμονία αυτών των αριστουργημάτων.

skamama είπε...

ΣΑΔΙΣΜΟΣ!
Δεν θα με πείσει κανείς ότι εκεί στην ΕΣΣΝΑ δεν κρυφογελάνε χαιρέκακα στη σκέψη 500 μαζοχιστών που θα διαθέσουν για άλλη μια χρονιά και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά για να παίξουν σκάκι τα εξυπνοπούλια τους.
Δεν υπάρχει άλλη εξήγηση, το κάνουν επίτηδες. Θέλουνε να μετρήσουνε τους πωρωμένους της Αθήνας. Είναι πολλοί, δεν έχω αντίρρηση, αλλά όλοι έχουν τα όρια τους στην ταλαιπωρία.
Θα ακουστεί πάλι ότι δεν υπάρχουν άλλες ημερομηνίες! Υπάρχουν άλλες 359 ημέρες που δεν καταστρέφουν ταυτόχρονα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά. Απλά δεν υπάρχει η προτεραιότητα.
Μη ξεχνάτε ότι στα Νεανικά οι πελάτες σας είναι οι γονείς, οι οποίοι ήδη έχουν τρέξει αρκετά την υπόλοιπη χρονιά: Πάσχα και καλοκαίρι στη Χαλκιδική, σχεδόν κάθε Κυριακή στα πέριξ της Αθήνας, άντε και κανένα τουρνουά εντός και εκτός.
Αναρωτιέμαι τελικά γιατί τα σκακιστόπαιδα και οι γονείς τους θεωρούνται η πιο πιστή και αφοσιωμένη πελατεία, που θα πάνε όπου και όποτε τους πουν. Δοκιμάστε να βάλετε ένα γύρο του Διασυλλογικού Πρωταθλήματος στις 26 Δεκεμβρίου και μετρήστε άδειες σκακιέρες...
Να προλάβω τα σχόλια του τύπου: αφού δε σ’αρέσει γιατί να πας στους αγώνες και να μη κάτσεις σπίτι σου; Γιατί τα σκακιστόπαιδα αν δεν πάνε στα Νεανικά, δεν θα είναι πια σκακιστόπαιδα.
Άσε που για τα πείσεις να μη πάνε πρέπει να τους τάξεις από Disneyland και πάνω!

Ανώνυμος είπε...

file skakama...eimai 16 xronon kai einai h teleftea mou fora pou paizo sta neanika attikis opou pezo ta teleftera 5 xronia...Theoro pws afth h epoxh einai h kaluteri gia na ginoun oi agwnes aftoi...Ta paidia den exoume sxoleio kai eimaste pio xalaroi, mporoume na afosiothoume sto athlima pou agapame...Oute poromenoi eimaste, ligoi einai kai pairnoun sinithos tis prwtes thesis...gia emas tous upoloipous pou mas aresi to skaki pame eki, giati mas aresi kai sinithos eimaste kai filoi me tous sinomilikous mas kai pername efxarista tin ora mas...Prosopika, gia ton patera mou einai mia talaiporia alla o idios mou leei pws protima na eimai eki apo to na gyrizo apo edo kai apo eki...Nomizo pos gia olous tous gonis einai taleporia, tous vlepo kathe mera stous agones alla xerete ti paratiro??einai pio pathiasmenoi apo emas, aftoi piezoun ta pedia tous kanis allos...Perna mia volta apo ti nikea na dis to theama gonis na min se afinoun na mpis ston agonistiko xoro epidi theloun na einai mprosta mprosta na vlepoun ti kanoun ta paidia tous...Aftes einai merikes skepsis mou pou exoun sximatisti apo 6axroni apasxolisi me to skaki...Sixoreste me gia tin aggliki grafi alla to pc mou exi provlima kai den mou to girna se elliniki grafi

N.T.

skamama είπε...

Φίλε μου Ν.Τ.
Θα θυμάσαι λοιπόν τις παλιές καλές εποχές που τα Νεανικά ήταν 2 - 7 Ιανουαρίου.
Δεν ήταν καλύτερες τότε οι συνθήκες για να παίξετε σκάκι;
Υπήρχε χρόνος για ξεκούραση, για εκδρομή, για βόλτες με τα παιδιά. Οι γονείς ζούμε με τα παιδιά μας λίγο, φαντάσου πόσα πράγματα θέλω να κάνω με τα παιδιά μου στις διακοπές των Χριστουγέννων εκτός από τη Νίκαια.

Έχεις δίκιο για τους γονείς, αυτοί είναι οι πωρωμένοι και απαράδεκτοι. Το πρόβλημα είναι όταν ο τρόπος και ο χρόνος διεξαγωγής των Νεανικών Πρωταθλημάτων ενθαρρύνει τη συγκεκριμένη κατηγορία γονιών και αποθαρρύνει αυτούς που τελικά θα επιλέξουν να περάσουν αλλιώς τις γιορτές.

Καλές παρτίδες στη Νίκαια!

Ανώνυμος είπε...

skamama

simfono me esas gia to pos tha mporousate na axiopiisete allios aftes tis meres...apo tin alli poloi gonis pairnoun adia tin defteri evdomada kai kanoun tote diakopes..afta opos sosta lete prepi na ta akousoun oi armodioi tis essna...sas efxaristo poli, ta idia ke gia to paidi sas pou ipotheto tha pezi ke afto

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

Δεν έχει καμία ευθύνη η ΕΣΣΝΑ για το θέμα. 2-7 Ιανουαρίου διεξάγονται τα Πανελλήνια Νεανικά που είναι διοργάνωση της ΕΣΟ.

Πέρα από αυτό, είναι εξαιρετικά παράλογο να λέτε ότι αυτές τις συγκεκριμένες μέρες (και μόνο) θέλετε να κάνετε διακοπές με τα παιδιά σας. Οι αγώνες έτσι και αλλιώς θα γίνονταν κατά τη διάρκεια κάποιων διακοπών. Έχει διαφορά αν είναι αυτές τις διακοπές ή κάποιες άλλες; Δεν καταλαβαίνω τι προτείνετε, να γίνονται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς;

Ανώνυμος είπε...

Προσωπικά, θεωρώ απαράδεκτη τη διεξαγωγή τόσων τουρνουά (Μπίκου, Γυναικών, Στροφαλης, κατω των 12 ομαδικό και πολλά άλλα)μέσα στη χρονιά και του πιο σημαντικού τουρνουά για όλους τους νεαρούς σκακιστές μέσα σε περίοδο γιορτών.
Αν η λογική της ΕΣΣΝΑ είναι: συνεχείς παρτίδες άρα καλύτερα προπονημένα παιδιά (γιατί δε βλέπω τη διεξαγωγή τόσων τουρνουά για κάποιο άλλο λόγο) τότε πρέπει να επισημανθούν 2 ουσιώδη πράγματα: a) τα παιδιά δεν είναι επαγγελματίες, θέλουν και τον ελεύθερο χρόνο τους, την ελεύθερη Κυριακή τους να ξεκουραστούν. Αλλά και οι γονείς, εφ'όσον εργάζονται και έχουν το περιθώριο της άδειας μέσα στις γιορτές, θα πρέπει να έχουν μεγάλο πάθος με το σκάκι για να σκορπάνε τον ελεύθερο χρόνο τους έξω από τις αίθουσες, καθιστοί επί 4-5 ώρες σε μια καρέκλα!! b) η μελέτη στο σπίτι δεν αντικαθίσταται με τίποτα από τους αγώνες! Οι αγώνες αποτελούν πρακτική εφαρμογή αλλά πρέπει, για να ισχύσει αυτό, ο αντίπαλος να είναι στο επίπεδο να προβάλει αντιστάσεις. Αν είναι πολύ αδύνατος δεν έχουν και πολλά να αποκομίσουν. Συνεπώς αντί για τη διοργάνωση τόσων πολλών αγώνων ίσως θα ήταν προτιμότερη η διοργάνωση λιγότερων και καλύτερων! (δεν πιστεύω ότι στην υπόλοιπη Ελλάδα όπου οι σκακιστές παίζουν λιγότερο μέσα στη χρονιά, ανεβαίνουν δυσανάλογα σε επίπεδο σε σχέση με τους Αθηναίους...)
Στο πρόγραμμα λοιπόν θα έπρεπε να τίθεται ως πρώτη προτεραιότητα η διεξαγωγή των ατομικών νεανικών και στη συνέχεια όλων των άλλων.

Ανώνυμος είπε...

Και γιατί δεν πάτε τις διακοπούλες σας και αφήστε τα παιδιά στο σπίτι στην Αθήνα, να πηγαίνουν με το τρόλεϋ στη Νίκαια και να παίζουν το σκάκι τους!

Επειδή δηλαδή χέζεστε στα βρακιά σας από τις βλακείες που σας δείχνουν στις ειδήσεις και φοβάστε και τη σκιά σας, κρατάτε 16 χρονών μαντράχαλους σα μαμόθρευτα και δεν τα εμπιστεύστε να κάτσουν μόνα τους 5-6 μέρες, σας φταίει η ΕΣΣΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Ποιος μίλησε για 16 χρονών μαντράχαλους;;; Το μεγαλύτερο ποσοστό γονιών που κάθονται απ'έξω είναι γονείς με μικρά παιδιά που παίζουν στις κατηγορίες 8, 10, 12 δηλαδή σε 6 κατηγορίες (αν υπολογίσουμε χωριστά αγόρια- κορίτσια). Σκέψου λοιπόν πως πολλοί από αυτούς μένουν 1 ή και 2 ώρες απόσταση από τη Νίκαια άρα τα παιδιά, αν είναι να πάνε μόνα τους, δε θα χρησιμοποιήσουν μόνο τρόλλεϋ για να φτάσουν στη Νίκαια. Δεν ξέρω πού μένεις εσύ ή τι προσωπική αγανάκτηση βγάζεις (γιατί με αυτά που λες και με τον τρόπο που τα λες, μάλλον για 16 χρονος μοιάζεις), πάντως
1) δεν είναι σωστό να βρίζεις σε ένα σάιτ που σέβεται την όποια ανωνυμία και τις απόψεις όλων μας και που έχουμε όλοι τη δυνατότητα να διατυπώσουμε τις απόψεις μας ισότιμα και ελεύθερα.
2)Όταν θα σχολιάζεις ένα οποιοδήποτε πρόβλημα, μάθε να το εξετάζεις πρώτα πιο σφαιρικά και όχι τόσο επιφανειακά.
Μίλησα πριν για ένα μεγάλο πρόβλημα στο οποίο έχω ακούσει πολλούς γονείς να αναφέρονται. Έθεσα τις απόψεις μου προς προβληματισμό και προς απάντηση, λογική και ήρεμη.

Ανώνυμος είπε...

ma outos i allos oi perisoteroi 16axronoi kai 15axronoi me sigkinonia pame....alla eki mesa eimaste h meionotita to zori to travane oi gonis ton mikron

skamama είπε...

@ Αγαπητέ παλιέ
Καθόλου παράλογο δεν είναι να θέλω αυτές (ή κάποιες από αυτές) τις συγκεκριμένες ημέρες να κάνω διακοπές με τα παιδιά μου γιατί μόνο αυτές τις ημέρες τα παιδιά έχουν διακοπές.

Θα αναγνωρίζετε φαντάζομαι ότι οι ημερομηνίες για τα Νεανικά της ΕΣΣΝΑ μοιάζουν με σφήνα στο υπόλοιπο αγωνιστικό πρόγραμμα: αυτές οι μέρες περισσεύουν, αυτές δίνονται.
Και γιατί να μη παίζουν τα παιδιά σαββατοκύριακα κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς; Είναι τα σαββατοκύριακα κατάλληλα για τόσους άλλους αγώνες (με υποχρεωτική παιδική σκακιέρα) και όχι για τα πρωταθλήματα; Αν η λογική είναι οι συνεχόμενες ημέρες αγώνων και πάλι οι συγκεκριμένες ημέρες δεν είναι συνεχόμενες και έχουν και διπλό γύρο.

Είναι απλά θέμα προτεραιοτήτων της ΕΣΣΝΑ, όπως ήδη σχολίασε και άλλος προηγουμένως. Και είναι ξεκάθαρο για μένα ότι στην ΕΣΣΝΑ τα Νεανικά ούτε είναι προτεραιότητα ούτε έχουν συγκεκριμένους στόχους και χαρακτήρα.
Είναι θεωρητικά μαζικά; Ενώ υποτίθεται επιζητείται η μαζικότητα, στην πράξη διοργανώνονται σε χρόνο που "διώχνει" τους μη αποφασισμένους. Ούτε το 1/3 των "ενεργών" παιδιών δεν κατεβαίνει να παίξει τελικά.
Προορίζεται για τα σκακιστόπαιδα και δίνει προκρίσεις; Ούτε αυτό κάνει, αφού υπάρχουν οι προκρίσεις "μετά παραβόλου".

Αναρωτιέστε τι προτείνω. Αυτό που προτείνω είναι να αναγνωρίζεται ότι ενώ οι μεγάλοι και κάποιοι 16χρονοι πάνε όπου θέλουν με το τρόλεϊ, ένα παιδί σέρνει πίσω του 1 - 2 γονείς και κηδεμόνες. Με διαφορετικές ανάγκες, προτεραιότητες και επιφυλάξεις για τη συμμετοχή των σκακιστόπαιδων τους στην πιο ανταγωνιστική διοργάνωση για τα παιδιά. Τουλάχιστον ας μας υπολογίσουν στον σχεδιασμό και ας μη μας εξωθούν να αποφασίζουμε κάθε χρονιά αν η ενασχόληση με το σκάκι είναι τόσο σημαντική για τα παιδιά μας ή όχι.
Γιατί έτσι κάποιοι "πελάτες" θα χαθούν.

Ανώνυμος είπε...

Αναρωτήθηκε κάποιος πρωτύτερα, γιατί η ΕΣΣΝΑ έχει τόσους πολλούς διασυλλογικούς αγώνες. Μα η απάντηση είναι απλή. Οι άνθρωποι που δήθεν διοικούν, αλλά στην ουσία δεν κάνουν τίποτα άλλο παρά να προωθούν τα συμφέροντά τους, προσωπικά ή συλλογικά, πρέπει να κρύψουν κάπως την γύμνια και την ανυπαρξία τους. Μήπως νομίζει κανείς αφελώς ότι το σκάκι της Αττικής θα αναπτυχθεί τις Κυριακές το πρωί; Αν είναι έτσι, τόσα χρόνια γιατί δεν αναπτύχθηκε; Το σκάκι αναπτύσσεται μόνο με σοβαρή δουλειά, συλλογική αλλά κυρίως ατομική, καλούς προπονητές και πολλά και καλά ατομικά τουρνουά. Πόσοι σύλλογοι πληρούν αυτές τις προυποθέσεις; Δυστυχώς ελάχιστοι. Αυτή είναι η σκληρή πραγματικότητα και όλοι αυτοί οι κομπασμοί από πλευράς ΕΣΣΝΑ για τη μαζικότητα των διασυλλογικών, απευθύνονται μάλλον σε αφελείς. Κύριοι της ΕΣΣΝΑ, δυστυχώς είστε ανύπαρκτοι.

Ανώνυμος είπε...

Πω πω μόνο που με είπατε 16χρονο, αξίζεται μια συγγνωμη, ήμουν υπερβολικός.. Απλώς με εκνευρίζει η συγκεκριμένη συμπεριφορά πάρα πολύ..

Δυστυχώς δεν είμαι 16χρονος, μακάρι να ήμουνα... Ισως να είχα και ελπίδες βελτίωσης στο σκάκι.

Τι να πω! Κάντε μια συζήτηση με τα παιδιά σας, προσπαθήστε να καταλάβετε το αν είναι σημαντικό για αυτά να παίξουν, αν γουστάρουνε ρε αδερφέ και πάρτε τις απόφασείς σας

Καλά κουράγια!

Ένας από τους πολλούς παλιούς είπε...

Τα πράγματα είναι απλά κατά τη γνώμη μου. Τα νεανικά της Αττικής δεν μπορούν να γίνουν Σαββατοκύριακα, γιατί δεν υπάρχει περίπτωση να βρεθεί χώρος ο οποίος να χωράει όλα τα παιδιά και να μείνει διαμορφωμένος για σκακιστικούς αγώνες πάνω από μια εβδομάδα. Αυτό ελπίζω να είναι κατανοητό από όλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να γίνουν κατά τη διάρκεια διακοπών. Όποιος επιθυμεί μπορεί να παραβρεθεί σε συνέλευση της ΕΣΣΝΑ και να προτείνει ημερομηνίες.

Για τα διασυλλογικά τώρα, είναι απίστευτο ότι υπάρχουν παράπονα. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη δηλ. χωρίς παράβολο και αυτό είναι το μεγάλο τους θετικό. Δεν καταλαβαίνω και πάλι τι προτείνετε να είναι λιγότερα; Για ποιο λόγο; Διαλέξτε που θα παίξετε. Από πότε οι επιλογές είναι αρνητικό να υπάρχουν;

Τι σχέση έχουν οι προπονήσεις με τις επίσημες παρτίδες; Αν κάπου δεν γίνονται οι προπονήσεις πρέπει να καταργήσουμε τις παρτίδες;

Τα σκέφτεστε αυτά που γράφετε;;

proudon είπε...

Ζούμε σε άλλη εποχή.
Εμείς οι ξεχασμένοι του 60’ σκακιστές,
που παίξαμε για το κέφι μας
και περιμέναμε το ταξίδι… της επόμενης αγωνιστικής…
δεν μπορούμε να νοιώσουμε τους …. γονείς που προσδοκούν GM.
Γονέα, κοίτα πιο βαθιά απ’ ότι βλέπεις.
Το σκάκι είναι απόλαυση μόνο για όποιον μπορεί να νοιώσει το παιχνίδι!
Δυστυχώς σήμερα που κι εγώ έγινα γονιός προσδοκώ την ουτοπία.
Καλή χρονιά
Proudon

1+1=3 είπε...

Τον χειμώνα ετούτο
άμα τον πηδήσαμε
Γι' άλλα δέκα χρόνια
άιντε καθαρίσαμε

Κόμμα και ρετσίνα
κι άσματα επινίκια
Είμαι δεκαεξάρης
σας γαμώ τα Λύκεια

Σπυρακόπουλος Ιωάννης είπε...

Θα ήθελα να κάνω κάποιες παρατηρήσεις για μερικά από αυτά που γράφτηκαν πιο πάνω:
1)Κατ' αρχήν είναι αδύνατο να γίνουν τα νεανικά Σαββατοκύριακα, γιατί δεν υπάρχει διαθέσιμος τόσο μεγάλος χώρος που να καλύπτει τις ανάγκες των αγώνων.
2)Οι γονείς θα πρέπει να καταλάβουν ότι κάποιοι αγώνες γίνονται όχι μόνο για να παίζουν τα παιδιά αλλά και οι ενήλικες που αγαπούν το σκάκι και όλη την εβδομάδα εργάζονται με αποτέλεσμα να τους μένει μια Κυριακή πρωί για να εξασκήσουν το αγαπημένο τους χόμπι. Τέτοιες διοργανώσεις είναι το Κύπελλο Μπίκου και το Αττικής Φιλίας και ένας από τους σκοπούς που εξυπηρετούν είναι φυσικά αυτός. Εκεί οφείλεται κυρίως η μαζικότητα αυτών των διοργανώσεων. Και φυσικά αν στο Κύπελλο Μπίκου αγωνίζονται κάθε χρόνο πάνω από 1000 παίκτες, τι θέλετε να κάνει η ΕΣΣΝΑ να το καταργήσει; Εξάλλου η συμμετοχή δεν είναι υποχρεωτική για κανέναν, ούτε παράβολο υπάρχει. Οι γονείς θα πρέπει να βλέπουν ευρύτερα τα ζητήματα που αφορούν το σκάκι και όχι μόνο αυτό που φαίνεται να βολεύει τους ίδιους.

3)Είναι αυτονόητο ότι εκτός από αγώνες και η προπόνηση και ακόμη περισσότερο η προσωπική μελέτη έχουν τεράστια αξία. Αλλά χωρίς την πρακτική εξάσκηση δεν υπάρχει βέβαια ιδιαίτερη πρόοδος για το παιδί.
4)Οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι εκτός από τις διοργανώσεις της ΕΣΣΝΑ, υπάρχουν και πολλά άλλα τουρνουά που διοργανώνονται από συλλόγους και στα οποία μπορούν να αγωνίζονται τα παιδιά τους όπου θα αντιμετωπίζουν και ισχυρότερους παίκτες (Αμπελόκηποι, Πετρούπολη, Πανελλήνιος, Καλλιθέα, συχνά Αιγάλεω και Παγκράτι). Επομένως ο καθένας έχει τη δυνατότητα να προσαρμόσει το πρόγραμμά του ανάλογα.
4)Όταν κάνουμε κριτική καλό θα ήταν να προτείνεται κάποια εναλλακτική πρόταση. Προτάσεις όμως ουσιαστικές δε βλέπω. Μόνο κριτική που πολλές φορές μάλλιστα πέφτει από μόνη της σε αντιφάσεις ως προς την ουσία των επιχειρημάτων.

Ανώνυμος είπε...

Για τα περισσότερα από τα "σκακιστόπαιδα" (τι άθλιος και κακόηχος νεολογισμός) θα είχα να πω αυτό: Καλά θα κάνουν οι γονείς τους να πάνε να δουν την τελευταία ταινία του Γούντυ Άλλεν. Ας πάνε και θα καταλάβουν γιατί.

Ανώνυμος είπε...

Εφόσον ζητήσατε λύσεις μπορώ να προτείνω μερικές:
1) Όσον αφορά τα νεανικά, δεν είναι απαραίττητο να γίνουν όλες οι κατηγορίες στην ίδια αίθουσα. Εφόσον υπάρχουν τόσοι σύλλογοι με καλές αίθουσες για διεξαγωγή αγώνων, θα μπορούσαν να μοιραστούν οι κατηγορίες.
2)Για το "Σπύρου Μπίκου", φυσικά και δεν υπάρχει λόγος να καταργηθεί εφ'όσον παίζουν γονείς ή άλλοι ενήλικοι που δεν τους είναι εύκολο να αγωνιστούν αλλού. Υπάρχουν όμως πολλά άλλα τουρνουά (γυναικών, διασυλλογικό -16, μεικτό νεανικό, διασυλλογικό -12 κλπ κλπ) τα οποία αναφέρονται στους μικρότερους σε ηλικία σκακιστές και δεν έχουν πραγματικά καμία ουσία: είναι κάποιες ομάδες που έχουν τεράστια διαφορά δυναμικότητας με αποτέλεσμα οι ταλαντούχοι και πιο ισχυροί μικροί να παίζουν 1-2 παρτίδες με αξιόλογους αντίπαλους και άλλες 5-6 Κυριακές να χάνουν πραγματικά το χρόνο τους και να ζημειώνονται κιόλας. (εννοείται πως χωρίς αγώνες κανείς δε μπορεί να προοδεύσει, αλλά είναι σίγουρα πολύ προτιμότερο για ένα παιδί να καθίσει να διαβάσει 2 ώρες την Κυριακή και να ξεκουραστεί άλλες 2-3, παρά να τρέχει στην άλλη άκρη της Αθήνας χάνοντας τόσες ώρες για να παίξει μια παρτίδα που δε θα έχει κανένα νόημα). Φυσικά πέραν των λίγων αυτών ομάδων υπάρχουν και αρκετές άλλες που επωφελούνται, αφού οι αθλητές τους έχουν την ευκαιρία να αντιμετωπίσουν ισχυρούς αντιπάλους.
3) Το παραπάνω έχει σαν αποτέλεσμα μια παρατηρούμενη στασιμότητα των πραγματικά ταλαντούχων-μελετηρών σκακιστών (τα παιδιά σταματούν σε ένα ορισμένο επίπεδο και όχι στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους) και μια παράλληλη άνοδο (ως το επίπεδο που τους επιτρέπουν οι δυνατότητές τους φυσικά) μιας ευρύτερης ομάδας παιδιών. Είναι λοιπόν θέμα της ΕΣΣΝΑ αν θα επιδιώξει τη μαζικότητα με αρκετά υποβαθμισμένη ποιότητα ή την ποιότητα αλλά με μικρότερη μαζικότητα (αφού οι υπάρχουσες συνθήκες δεν επιτρέπουν την παράλληλη ανάπτυξη και των δύο).

σκάμαν είπε...

Ενδιαφέρουσες προτάσεις...!

Ανώνυμος είπε...

Λύσεις βρίσκονται, αρκεί να υπάρχει θέληση και ζήλος από τους αρμόδιους που θέλουν να ασχολούνται με το σκακιστικό γίγνεσθαι της μισής -πληθυσμιακά- Ελλάδας.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σπυρακόπουλε,
Δεν ισχυρίζομαι ότι οι διασυλλογικοί αγώνες είναι καλοί, αλλά δεν αρκούν για την σκακιστική ανάπτυξη, όπως ισχυρίζεστε εσείς. Αντίθετα, αυτό που λέω είναι ότι οι διασυλλογικοί αγώνες, από τη φύση τους στρεβλώνουν την σκακιστική και ηθική ανάπτυξη των ατόμων και ειδικά των νέων. Και εξηγούμαι:
1) Τι διδάσκεις ένα νέο που έχει κερδισμένη θέση, όταν σαν αρχηγός τον υποχρεώνεις να κάνει ισοπαλία, για το "καλό" της ομάδας;
2) Τι διδάσκεις ένα νέο που έχει ισόπαλη θέση, όταν σαν αρχηγός τον υποχρεώνεις να την παραβιάσει και να χάσει, για το "καλό" της ομάδας;
3) Τι διδάσκεις ένα νέο που έχει καταφανώς χαμένη θέση, όταν σαν αρχηγός τον υποχρεώνεις να συνεχίσει να παίζει, πάντα για το "καλό" της ομάδας;
4) Τι διδάσκεις τους νέους όταν πριν κάτσουν καλά - καλά να παίξουν, σαν αρχηγός τους υποχρεώνεις να κάνουν ομαδικά ισοπαλίες, γιατί έτσι συμφέρει την ομάδα;
Θα μπορούσα να συνεχίσω να αραδιάζω ένα σωρό τέτοιες γελοίες καταστάσεις, που όλοι έχουμε ζήσει στη σκακιστική μας "καρριέρα".
Η απάντηση είναι ότι μόνο σκάκι δεν τους διδάσκεις. Το σκάκι όμως δεν έχει μεγάλη σημασία, πόσο μάλλον το ήθος. Το σημαντικό για σένα κ. παράγοντα είναι το αποτέλεσμα της ομάδας. Αυτό μόνο μπορεί να σε βγάλει από την ανυπαρξία σου...
Συμπερασματικά, οι διασυλλογικοί αγώνες εξυπηρετούν την ΕΣΟ, τις ενώσεις και τους διάφορους παράγοντες, που θέλουν να επιδεικνύουν δήθεν έργο και φυσικά τους επαγγελματίες σκακιστές που τα τσεπώνουν κάνοντας σύντομες ισοπαλίες, ενώ οι μη αμοιβόμενοι σκακιστές καλούνται να θυσιαστούν μέχρι τελευταίας ρανίδος, πάντα για το "καλό" της ομάδας...

ΥΓ: Αυτό που με κάνει πάντα να γελάω, είναι ο κομπασμός με τον οποίο κάποιοι παράγοντες ανακοινώνουν ότι "απέκτησαν" δήθεν, νοίκιασαν στην πραγματικότητα για λίγες μέρες, κάποιον ξένο γκρανμέτρ. Είναι πραγματικά για γέλια...

Σπυρακόπουλος Ιωάννης είπε...

Κάποιες παρατηρήσεις ακόμη:
1)Η πρόταση να μπορούν να γίνονται τα Νεανικά Αττικής Σαββατοκύριακα, αλλά να διασπαστούν σε αίθουσες συλλόγων δεν είναι ορθό, διότι, εκτός του ότι είναι εμφανής η υποβάθμιση των αγώνων, προκύπτουν και πολλά τεχνικά ζητήματα. Ένα πολύ σοβαρό ερώτημα είναι που θα πρωτοπάνε οι γονείς αν έχουν δυο ή περισσότερα παιδιά που παίζουν σε διαφορετικές κατηγορίες.
2)Εγώ πουθενά δεν υποστήριξα ότι τα διασυλλογικά και γενικά οι αγώνες από μόνοι τους βελτιώνουν το σκακιστή. Χρειάζεται και προπόνηση αλλά κυρίως ατομική μελέτη. Όλοι όσοι έχουν παίξει αγωνιστικό σκάκι το ξέρουν αυτό μηδενός εξαιρουμένου.
3)Τα επιχειρήματα περί ηθικής αφορούν όλους τους αγώνες και όχι μόνο τους διασυλλογικούς με κύριο ζήτημα τα προσυνενοημένα αποτελέσματα.
4)Οι διασυλλογικοί αγώνες έχουν και ένα άλλο θετικό σημείο, ότι μπορούν και οι παίκτες των συλλόγων να λειτουργούν σαν ομάδα. Αν δεν υπάρχουν διασυλλογικοί αγώνες, αυτό θα οδηγήσει σταδιακά στην υποβάθμιση και στη διάλυση πολλών σωματείων που βασίζονται σε αυτούς.
5)Αυτά περί υπάρξεως και ανυπαρξίας μόνο γραφικά θα μπορούσα να τα χαρακτηρίσω. Καλό είναι να μάθουμε να κάνουμε αντικειμενική κριτική και να μην ισοπεδώνουμε τα πάντα.

Ανώνυμος είπε...

Είμαι ο άγνωστος που έγραψε τις προτάσεις για βελτίωση της υπάρχουσας κατάστασης. (δεν έχω γράψει άλλα μηνύματα ως άγνωστος από κει και έπειτα.)
Δεν μπορώ να καταλάβω με ποιον ακριβώς τρόπο υποβαθμίζεται ένα πρωτάθλημα όταν οι διάφορες κατηγορίες γίνονται σε διαφορετικούς χώρους... Αν δηλαδή ο περαστικός που βλέπει από έξω τα πράγματα δε δει το μπούγιο, το χαμό που γίνεται κάθε χρόνο στη Νίκαια, θα σχηματίσει κακή άποψη για το σκάκι; Και όσον αφορά τους γονείς με 2 η περισσότερα παιδιά, σκεφτείτε πόσοι είναι εκείνοι οι γονείς και πόσοι είναι οι γονείς με ένα παιδί που ζημειώνονται... Συμφωνώ με το επιχείρημα ότι οι διασυλλογικοί αγώνες οφελούν το σκάκι, όμως σε καθαρά θεωρητικό επίπεδο. Η κατάσταση που αντικρίζω προσωπικά στα 10 χρόνια που αγωνίζομαι στην Α Εθνική κατηγορία και σε άλλες διασυλλογικές διοργανώσεις, είναι ανεγκέφαλοι προπονητές και παράγοντες που βρίζουν 10χρονα παιδάκια επειδή έχασαν μια κερδισμένη θέση, πράγμα ανεπίτρεπτο για την ψυχολογία του παιδιού και την περαιτέρω ανάπτυξή του σκακιστικά αλλά και ως χαρακτήρα. Αυτά δεν τα έχετε δει ποτέ εσείς κύριε Σπυρακόπουλε που έχετε και την υπερδιπλάσια εμπειρία από μένα; Και δεν είναι περιορισμένες αυτές οι περιπτώσεις... Να αναφέρω σαν πιο πρόσφατο παράδειγμα τη στάση του κύριου Ορνιθόπουλου στο πρόσφατο διασυλλογικό Αττικής στην οποία φυσικά η ΕΣΣΝΑ κράτησε ουδέτερη στάση.
Τέλος, όσον αφορά την προσωπική μελέτη, καλό είναι να αναρωτηθούμε το εξής: πώς είναι δυνατό να υπάρξει, όταν τη μοναδική μέρα που έχει ελέυθερο χρόνο από τις διάφορες υποχρεώσεις του ένα παιδί, το βάζουμε να παίζει αγώνες;

Ανώνυμος είπε...

Υπάρχουν και χειρότερα σε άλλες ενώσεις, δείτε το κειμενο στο www.skakistis.gr για τα προκριματικά της ΕΣΣΝΘΧ.

Ανώνυμος είπε...

γιατί δε το γράψατε απευθείας εδώ? Θέλετε hits. Ενταξει εκτονωθείτε ακόμα λιγο γιατί μέτα όταν θα΄έρθει η απάντηση και θα εκτεθείτε..

Ανώνυμος είπε...

Bλέπετε τώρα τι γίνεται. Σε άλλο ποστ κατηγορείται η διοίκηση της ΕΣΣΝΑ γιατί δεν κάνει αγώνες το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας για να φέρει ο Πανιώνιος τον κοινοτικό. Αν το έκανε αυτό θα γινόταν χαμός. Καλό θα ήταν όλοι να βλέπουμε το κοινό συμφέρον και όχι μόνο το σωματειακό ή μόνο το υποτιθέμενο συμφέρον των παιδιών μας. Και η διοίκηση προσπαθεί να συνυπολογίσει όλα αυτά για να βγάλει πρόγραμμα. Οπότε μην κάνουμε κριτική για την κριτική!

άλλος από τους παλιούς είπε...

Ακριβώς για τέτοιους λόγους επιβάλεται να δημοσιεύονται και οι αποφάσεις και το σκεπτικό των αποφάσεων στις ιστοσελίδες της ΕΣΟ και των Ενώσεων. Να ξέρουν οι σύλλογοι ποια κριτήρια χρησιμοποιήθηκαν για τις αποφάσεις. Επιπλέον, ποια κριτήρια και ποιες διαφορετικές προτάσεις απορρίφθηκαν.

Ανώνυμος είπε...

Κύριε Σπυρακόπουλε δε σας βλέπω να απαντάτε...

Σπυρακόπουλος Ιωάννης είπε...

Aπαντάω όταν έχει νόημα να απαντήσω. Εξάλλου δεν υποχρεώνομαι να απαντάω σε κανέναν όταν γράφει ανώνυμα. Το κάνω όταν κρίνω ότι συμβάλλει στην ενημέρωση του κόσμου.
Αν εσείς θεωρείτε έλασσον το επιχείρημα για τα αδέλφια, που είναι πολύ περισσότερα βέβαια από αυτό που υποστηρίζετε, τότε φαίνεται ότι δεν έχετε ασχοληθεί με παιδιά. Εμείς στο Σ.Ο. Αιγάλεω που έχουμε αρκετά παιδιά αυτά τα προβλήματα τα αντιμετωπίζουμε καθημερινά, ακόμη και στην κατάρτιση των ομάδων μας.
Αν συμβαίνουν άσχημα κάποια περιστατικά σε διασυλλογικούς αγώνες δεν είναι λόγος να καταργήσουμε τους αγώνες αυτούς. Εγώ μπορεί να σας απαριθμήσω χειρότερα και περισσότερα περιστατικά από ατομικούς αγώνες.
Ούτε είναι λόγος να κοπούν οι αναπτυξιακές σκακιέρες, γιατί νομίζω ότι η επιχειρηματολογία σας εκεί αποβλέπει. Είμαι από αυτούς που δίνουν συγχαρητήρια στη διοίκηση της ομοσπονδίας για αυτήν της την επιλογή, να αγωνίζονται δηλαδή αρκετοί νέοι στα πρωταθλήματα κατηγοριών. Με αυτόν τον τρόπο δίνεται και ένα σοβαρό κίνητρο στα σωματεία να ασχοληθούν με την καλλιέργεια του σκακιού σε μικρές ηλικίες, για να μπορέσουν να στελεχώσουν τη βασική τους ομάδα.

Ανώνυμος είπε...

Κατ'αρχήν, μιλάω ανώνυμα για να αποφύγω προσωπικές διαμάχες και για να επικεντρωθώ στο πρόβλημα και όχι στα πρόσωπα. Ούτε σας έβρισα ούτε έκανα κατάχριση του δικαιώματος που μας δίνει αυτό το blog για ανωνυμία... Αν θυμάστε καλά, εσείς ζητήσατε αν μπορεί κανείς να προτείνει λύσεις και γω προσφέρθηκα να δώσω τροφή για σκέψη... Αν πιστεύετε πως δεν έχει νόημα να μιλήσετε για θέματα που αφορούν όλο το σκακιστικό χώρο τότε τι να πω...
Εσείς από αυτά που έγραψα,καταλάβατε πως τάχθηκα ενάντια στις αναπτυξιακές και στα παιδάκια;!; Φυσικά τάχθηκα εναντίον στους ανεγκέφαλους -όπως ξαναείπα- που φωνάζουν σε αυτά και σε αυτούς που βλέπουν την κατάσταση αυτή, έχουν τη δυνατότητα και τη δικαιοδοσία να την αλλάξουν, αλλά δεν κάνουν απολύτως τίποτα! Εγώ ο ίδιος είπα ότι οι διασυλλογικοί αγώνες οφελούν το σκάκι, όταν όμως λαμβάνουν χώρα υπό κάποιες προϋποθέσεις. Τέλος όσον αφορά τα αδερφάκια, προσπαθείτε να μου αποδείξετε πως είναι περισσότερα από τις οικογένειες στις οποίες παίζει μόνο ένα παιδί σκάκι; Μήπως θα έπρεπε λοιπόν τα επόμενα χρόνια να ζητήσετε και την άποψη των γονιών (με κάποιο τρόπο από τους πολλούς που θα μπορούσα να σκεφτώ) για το ποιες ημερομηνίες θεωρούν καταλληλότερες;