Τρίτη 6 Ιουλίου 2010

Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής - 1ος γύρος


Οι πρώτες κινήσεις της παρτίδας Ιβαντσούκ (2739) - Νέγκι (2615). Ο Ουκρανός GM κέρδισε σε 21 μόλις κινήσεις.

Οι συναντήσεις του 1ου γύρου: ΠΣ Περιστερίου – ΣΟ Πατρών 10,5-1,5 , ΣΟ Ηλιούπολης – Κύδων Χανίων 1-11, Φυσιολάτρης Νικαίας – Πανιώνιος 9-3, Λ.Π. Φλώρινας – ΑΕΚ 5,5-6,5 , ΣΑ Χανίων – ΣΑ Γαζίου 9-3 , ΝΟ Καλαμάτας – ΣΟ Ηρακλείου 2,5-9,5, ΣΟ Καλλιθέας – ΕΕΣ Κορυδαλλού 6-6, ΣΟ Ικαρίας – ΕΣΚ Άμφισσας 4,5-7,5 , ΦΟΝ Ηρακλείου – ΑΣ Παπάγου 7,5-4,5, ΣΑ Χαλκίδας – ΣΑΣ Κορωπίου 3-9, ΟΣ Τριανδρίας – Συλ. Ιωαννιτών Σκακιστών 10-2.

Σε ατομικό επίπεδο εκτός από τη μινιατούρα του Ιβαντσούκ, αξιοπρόσεκτη η επιτυχία του Σπύρου Καπνίση (κέρδισε σε μια περιπετειώδη παρτίδα τον Γερμανό GM Νάιντιτς). η νίκη του Γαβριηλίδη επί του Αλέξανδρου Γρηγοριάδη, όπως και αυτή του Βασιλειάδη επί του πρωταθλητή Ελλάδος Παίδων Κοσμά-Λέκκα.

Στα παρακάτω link μπορείτε να δείτε αναλυτικά αποτελέσματα και βαθμολογίες καθώς και ζωντανή μετάδοση παρτίδων:
http://aethniki10.peristerichess.gr/
http://aethniki10.peristerichess.gr/live1.html

Ivanchuk 2739 - Negi 2615, Peristeri 2010 (Sicilian, B84)
1. e4 c5 2. Nf3 d6 3. d4 cxd4 4. Nxd4 Nf6 5. Nc3 a6 6. Be2 e6 7. Be3 Be7 8. g4 b5 9. g5 Nfd7 10. a3 Bxg5 11. Qd2 Bf6 12. O-O-O Bb7 13. Rhg1 Nc5 14. e5 Bxe5 15. Ndxb5 Nb3+ 16. cxb3 axb5 17. Bxb5+ Bc6 18. Bd4 Qc8 19. Bxe5 dxe5 20. Kb1 Rg8 21. Ne4 1-0.

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Καλός ο χώρος των αγώνων.

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Για τον Σπύρο Καπνίση δεν χρειάζεται να γραφτεί κάτι παραπάνω, πέρα από το ότι επιβεβαίωνει πόσο εξαιρετικός σκακιστής είναι, παρόλο που δεν αγωνίζεται τόσο συχνά -και κρίμα που το τουρνουά είναι μόλις 7 γύρων, ώστε δεν προσφέρει δυνατότητες για "νόρμα".

Ο νεαρός Βασιλειάδης είναι πολύ καλός παίκτης. Είχα την ευκαίρια να τον παρακολουθήσω από κοντά στο περσινό διεθνές τουρνουά της Λέρου, όπου αναμετρήθηκε στα ίσα με θεωρητικά πολύ ισχυρότερούς του αντιπάλους.

Όπως πολλά άλλα παιδιά από περιοχές που απέχουν από τα παραδοσιακά σκακιστικά κέντρα, δεν έχει αρκετές ευκαιρίες για αγώνες που θα τον βοηθούσαν στην ανάπτυξη των ικανοτήτων του. Για παρόμοιες περιπτώσεις αθλητών και αθλητριών, ανεξαρτήτως ηλικίας, πολύ χρήσιμα θα ήταν τουρνουά περιφερειακής ανάπτυξης αντίστοιχα εκείνων που είχαν πραγματοποιηθεί την εποχή που είχαν διεξαχθεί στην Ελλάδα δύο σκακιστικές Ολυμπιάδες.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ελπίζω να δούμε την παρτίδα του Σπύρου αναρτημένη (όπως και άλλες παρτίδες ισχυρότατων παικτών). Το μπουλετίν που έχει βγει περιορίζεται σε 48 παρτίδες, εκ των οποίων ορισμένες άνευ ενδιαφέροντος.
Η ωραιότερη παρτίδα από αυτές που είδα ήταν η Μπράουν- Χαλκιάς, όπου ο Στέλιος έπαιξε υποδειγματικό στρατηγικό σκάκι. Αξίζει τον κόπο να βάλετε την παρτίδα στο Stokfish η στην Rybka, για να διαπιστώσετε ότι το κομπιούτερ ούτε καν που λάμβανε υπόψη μερικές από τις εξαιρετικές κινήσεις του Στέλιου. Αυτό από μόνο του, σημαίνει πάρα πολλά πράγματα.

Ανώνυμος είπε...

Καλησπερα, ξερει κανεισ που υπαρχει το προγραμμα αγώνων της Α εθνικής?

Ανώνυμος είπε...

Μπράβο στον Σπύρο. ελπίζω να έχοιυμε την αυκαιρία να δούμε την παρτίδα του. Ατυχώς το μπουλετίν έχει πολλές ελλείψεις μέχρι τώρα.
Υπέροχη ήταν η παρτίδα του Στέλιου (Χαλκιά). Εξαιρετικό στρατηγικό βίδωμα, και είναι χαρακτηριστικό ότι από τις κινήσεις του (εξαιρετικές) η Rybka και ο Stockfish προτείνουν ελάχιστες!
Τέλος, πολλά συγχαρητήρια στο Blogspot που διαγράφει σήμερα αυτόματα τα επώνυμα σχόλια... :p
ΑΝΩΝΥΜΟΣ PFREN

λιμ είπε...

Βλέπει κανείς την παρτίδα Καπνίσης - Ναβάρα;

Ανώνυμος είπε...

Περίεργο άνοιγμα παίξανε (καπνίσης - Ναβάρα), μου θυμίζει την βαριαντα Σμύλοβ που έπαιζα κάποτε με η6-αλλά κι αυτήν με Ια5 στις βασικές...
προφανώς ο λευκός απέφυγε βασικές βαριαντες και ο μαύρος μάλλον τα μπέρδεψε λίγο σύμφωνα με αυτά που ξέρω φυσικά και καταλαβαίνω...
Ας μιλήσει όμως και κανείς λιγότερο "μαζέτας" :)

Schrödinger's Cat είπε...

@ανώνυμος το πρόγραμμα υπάρχει στο επίσημο site της διοργάνωσης, ο σχετικός σύνδεσμος στο κυρίως κείμενο αυτής της ανάρτησης.

καλοπροαίρετος είπε...

Μυστήριο κλείσιμο αυτή η Βερολίνου που παίζει ο Іванчук. Έχουμε 20ή κίνηση, ο λευκός έχει διπλωμένους Πύργους και κεντροποιημένους Ίππους, και όμως δεν φαίνεται τρόπος να κάνει πρόοδο, παρότι ο μαύρος παίζει, και θα παίζει για ώρα, με έναν Πύργο (τον θ8) λιγότερο.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως σήμερα ο Καπνίσης δεν έπαιξε και τόσο καλά, κάτι Αδ1 κλπ...δεν πρέπει να ήταν ύποπτα, όπως υποθέτω όλη η βαριαντα.
Τι λες ΙΜ? :)

Ανώνυμος είπε...

Έχει καταλάβει κανείς γιατί ο Σπύριντον έχει παρατήσει την παρτίδα;

Ανώνυμος είπε...

τα βάσανα του Καπνίση μάλλον προήλθαν από την επιλογή του ανοίγματος...δ3,θ3,Αη5... όπου ο μαύρος φάνηκε να τα ξέρει απέξω. Βεβαία ο Σπύρος μάλλον έπαιξε αυτή τη σειρά γιατι δεν ήθελε να μπεί σε άλλα βάσανα....

Ανώνυμος είπε...

σε ποια συνάντηση παίζει ο Σπυριντον? μήπως εννοείς τον Ιλλαντζή?

Ανώνυμος είπε...

Στην παρτίδα Κουβάτσος - Καφώρος, ο μαύρος κατακερδισμένος με διαφορά παραπάνω, εγλώβισε τον πύργο του στο ζ5 και ο λευκός με ένα η4 του τον έφαγε και πήρε τον πόντο. συμβαίνουν και αυτά...

PGS-27 είπε...

Ελλιπής η επίσημη ιστοσελίδα. Το μπουλετίν έχει λίγες παρτίδες, δεν γράφουν κείμενα που να συνοψίζουν τις εξελίξεις (όπως αυτά του trandism ή του Ilia Pan σε άλλα blogs), ούτε προσφέρουν κάτι ιδιαίτερο, π.χ. κάποιες αναλυμένες παρτίδες, σχόλια από GM όπως είχε παλαιά το Acropolis με τον Γρίβα...

IliasPan είπε...

Thanks PGS-27 (μπήκε και η ανασκόπηση του β' γύρου, έχω ανεβάσει και τις ήττες του Naiditsch και της Stefanova που δεν υπάρχουν στην επίσημη ιστοσελίδα).

Από ότι φαίνεται πάντως οι διοργανωτές θα βγάζουν δελτία τύπου για κάθε γύρο απλά με κάποια καθυστέρηση. Υπάρχει ένα δελτίο τύπου για τον πρώτο γύρο στον τομέα Προκυρήξεις-Ανακοινώσεις της επίσημης ιστοσελίδας.

IliasPan είπε...

j'addoube! Στο επίσημο pgn υπάρχουν οι παρτίδες που προανέφερα!

Η παρτίδα Lupulescu-Negi κράτησε 170 κινήσεις και το ερώτημα είναι αν και πώς κερδίζεται το φινάλε που δείχνει η τελική θέση που έχει το pgn.

Ανώνυμος είπε...

Τον Καπνίση εννοούσα, και όχι τον Ιλλαντζή.

Όπως είδα, απο τη θέση που είχε τη στιγμή τής εγκατάλειψης, δεν ήταν αναγκασμένος να εγκαταλείψει.

Ανώνυμος είπε...

Το 44.Nc4 του Naiditsch είναι πολύ παράξενη κίνηση, δηλαδή πίστευε πραγματικά ότι ο μαύρος θα έτρωγε τον ίππο? Μάλλον δεν μέτρησε το Nh3+ , άλλα πως γίνεται αυτό 2684 είναι...

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Το 44.Ιγ4 είναι στήσιμο σε κερδισμένη θέση. Αντ' αυτού 44.Ιγ2 είναι 1-0
Προφανώς του είχε διαφύγει εντελώς το ...Ιθ3+.
Βέβαια πιο πριν ο Σπύρος ήταν καλύτερος (το λιγότερο πιόνι δεν είχε καμία αξία), αλλά στην πίεση τα θαλάσσωσε, π.χ.αντί για 38...Ρα7? που αντικειμενικά χάνει, έπρεπε 38...Αγ8 με ισότητα.

Όσο για το λόγο που εγκατέλειψε με τον Ναβάρα, θα πρότεινα να ξαναμετρήσετε τα κομμάτια (η μάλλον, τους πύργους). Με πύργο μείον και αντίπαλο με ELO 1350 ίσως έχει νόημα να συνεχίσει κανείς, αλλά εν προκειμένω ο Μαύρος είχε το διπλάσιο.