Κυριακή 4 Ιουλίου 2010

Ομαδικό Πρωτάθλημα Α' Εθνικής 2010


Αρκετοί σύλλογοι της Α' Εθνικής ενισχύθηκαν με γνωστούς ξένους GM και το μεγαλύτερο όνομα είναι ο Ουκρανός Βασίλι Ιβαντσούκ που αγωνίζεται με την Π.Σ. Περιστερίου.

Αρχίζει αύριο στο Περιστέρι (Ολυμπιακό Γυμναστήριο Περιστερίου –Πυγμαχία - Βορείου Ηπείρου 28-30) το 38ο Ομαδικό Πρωτάθλημα Α’ Εθνικής Κατηγορίας με συμμετοχή 22 ομάδων (από τις 34 που είχαν δικαίωμα να αγωνιστούν).
Οι συναντήσεις του 1ου γύρου: ΠΣ Περιστερίου – ΣΟ Πατρών, ΣΟ Ηλιούπολης – Κύδων Χανίων, Φυσιολάτρης Νικαίας – Πανιώνιος, Λ.Π. Φλώρινας – ΑΕΚ, ΣΑ Χανίων – ΣΑ Γαζίου, ΝΟ Καλαμάτας – ΣΟ Ηρακλείου, ΣΟ Καλλιθέας – ΕΕΣ Κορυδαλλού, ΣΟ Ικαρίας – ΕΣΚ Άμφισσας, ΦΟΝ Ηρακλείου – ΑΣ Παπάγου, ΣΑ Χαλκίδας – ΣΑΣ Κορωπίου, ΟΣ Τριανδρίας – Σ. Ιωαννιτών Σκακιστών.

Επίσημος δικτυακός τόπος: http://www.aethniki10.peristerichess.gr/

61 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Ξέρετε αν θα μεταδίδονται κάποιοι αγώνες σε ηλεκτρονικές σκακιέρες (ή προτζέκτορα) σε περίπτωση που κάποιος θελήσει να επισκευτεί τους αγώνες από κοντά ως θεατής ;

Ηλίας Κουρκουνάκης είπε...

Ήδη από τον Φεβρουάριο του 2009 είχα ισχυριστεί σε αυτόν εδώ τον χώρο ότι το παρόν σύστημα δεν θα μπορέσει να αντέξει περισσότερο από 3-4 χρόνια εφαρμογής. Δυστυχώς, δεν μπορώ να αλλάξω την πρόβλεψή μου, αφού φέτος συμμετέχουν λιγότερες από 65% των ομάδων που έχουν δικαίωμα (έναντι 91% πέρσι). Αξίζει να αναρωτηθούμε σε ποιο άλλο άθλημα συμβαίνει κάτι τέτοιο στο Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής.
Βασικό τμήμα του προβλήματος είναι η αδυναμία του ΔΣ της ΕΣΟ να αναγνωρίσει ότι έσφαλε, ώστε να αλλάξει πορεία και έστω να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, αφού δεν μπόρεσε να τα προβλέψει ούτε σε βάθος 2 ετών. Αν αυτή η νοοτροπία παραμείνει ως έχει, το άθλημά μας θα αντιμετωπίσει πολύ δυσκολότερες μέρες, ταυτόχρονα σε επίπεδο σωματειακό και πανελλήνιο.
Η ίδια αδυναμία αντίδρασης έχει οδηγήσει στην άκριτη αποδοχή της νέας αθλητικής πολιτικής από την ΓΓΑ, σύμφωνα με την οποία το σκάκι κατατάσσεται οριακά στα επιχορηγούμενα από το κράτος αθλήματα. Ο κίνδυνος να αλλάξει αυτό το καθεστώς και να υποβιβαστεί κατηγορία το σκάκι είναι πραγματικός και ορατός, αφού πολλοί πιστεύουν ότι η κατάταξη του σκακιού είναι από ευνοϊκή έως χαριστική, αλλά η ΕΣΟ δεν ασχολείται καθόλου με το θέμα. Για παράδειγμα, δεν λειτουργεί Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων της ΕΣΟ εδώ και πολλά χρόνια –κι όσο περνάει ο χρόνος με απραξία, τα πράγματα δυσκολεύουν.
Γενικά, η απουσία μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδίου οδηγεί σε σπασμωδικές τακτικές κινήσεις. Αυτές μπορεί να επιλύουν μερικές φορές τα άμεσα πρακτικά προβλήματα, προφανώς όμως δεν μπορούν να διευθετήσουν τις γενικότερες λειτουργικές δυσκολίες. Αντίθετα, δημιουργούνται «τρύπες» όπως το Ακρόπολις 2009 και το Διασυλλογικό Πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής, οι οποίες διογκώνουν τα θεσμικά ζητήματα.
Γι’ αυτό και τυχόν αλλαγές στο Διασυλλογικό Πρωτάθλημα είναι πιθανότερο να προσπαθούν να επιλύσουν κυρίως πρακτικά θέματα, αντί να προσαρμόσουν τους νέους κανονισμούς στις πραγματικές ανάγκες του συνόλου των σωματείων.

Ανώνυμος είπε...

Δυστυχώς ένας παρατηρητής με κοινό νου θα δει ότι γίνονται στις μέρες μας πράγματα που δεν θα έπρεπε να γίνονται.
Το θέμα είναι όμως είναι γιατί γίνονται και γιατί όσοι έχουν την δύναμη να τα αλλάξουν τα αφήνουν έτσι....
Για τα διασυλλογικά έχουν γραφτεί τόσα εδώ όμως δεν ξέρω αν αυτοί που μπορούν να αλλάξουν το σύστημα θα το αλλάξουν ενώ βλέπουν ότι δεν τραβάει..
Η Α εθνική επηρεάζει και τις άλλες κατηγορίες...
Πχ αν αλλάξει σε 10-12 ομάδες που είναι πιο λογικό τι θα γίνει ο ΠΟΑ που έγινε για ειδικά αυτό το σύστημα όσο ξέρω και ουσιαστικά έβαλε ακόμα μια κατηγορία στις τοπικές ενώσεις.
Αλλά ίσως αυτό είναι το πιο μικρο πρόβλημα.

Inspirus είπε...

Η Π.Σ. Περιστερίου όντως κατέκτησε τον 1ο τίτλο της ιστορίας της. Στον τελικό του Κυπέλλου, επιβλήθηκε του "Κύδωνα" με 3 - 1. Νίκησαν (με τα μαύρα) ο Ivanchuk τον Γιάν. Νικολαίδη στην 1η και ο Κοτρωνιάς τη Μ. Κουβάτσου στην 3η. Ισοπαλίες (με τα λευκά) ο Χαλκιάς με τον Σουλείδη στη 2η και ο Μπανίκας με τον Αν. Παυλίδη στην 4η.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Συγχαρητήρια στην ΠΣΠ για τον πρώτο της τίτλο. Έπεται και ο δεύτερος, καθότι δεν μπορώ να φανταστώ άλογο που τρέχει μόνο του, να βγει δεύτερο.
Ωστόσο, τα ΠΟΛΥ σημαντικά ερωτήματα που έθεσε ο Ηλίας, παραμένουν. Προσωπικά, ποσώς με ενδιαφέρει ποιος θα πάρει το πρωτάθλημα, αν το backbone είναι ανύπαρκτο. Να το πάρουν ο Γιώργης και η Έφη- γιατί όχι, χρόνια τρέχουν, λεφτά βρήκανε, την καλύτερη ομάδα έχουν... Αλλά αυτό το μοντέλο που ακολουθούν, είναι αποδεδειγμένα χλωμό. Τι ΠΣΠ και βούρτσες εμπριμέ, όταν στην ομάδα παίζει μόνο ένας αυτόχθων (ο Ανέστης) και όλοι οι υπόλοιποι είναι λεγεωνάριοι;

spartakos είπε...

Καλό το σιτε για το Κύπελλο Ελλάδος..αλλά κατα ενα μυστήριο λόγο δε υπάρχει καμία φωτογραφία απο παίκτες της ΕΣΘ...μάλλον δε έπαιζαν...

Ανώνυμος είπε...

Μήπως επειδή όπως φαίνεται από τις φωτογραφίες, έχουν αργήσει στην έναρξη αγώνων;

Ανώνυμος είπε...

Εμένα το σάιτ του κυπέλλου μου φάνηκε απαράδεκτο.
Καμμία πληρφορία για τις ομάδες που συμμετείχαν, καμμία πληροφορία για τους παίκτες που συμμετείχαν, οι φωτογραφίες χάλια και εστιασμένες στους παίκτες του Περιστερίου και μόνο.
Η στοιχειώδης ευγένεια και φιλοξενία επιβάλλει τουλάχιστον ίση αντιμετώπιση σε όλους τους συμμετέχοντες.
Η προχειρότητα και μεροληπτικότητα στο έπακρο, ελπίζω στην α' εθνική να είναι καλύτερα τα πράγματα.
Απονομή δεν έγινε;

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Ανακοινωθηκαν οι συνθεσεις του πρωτου γυρου.Ξεχωριζουν τα παιχνιδια Χαλκιας-Α.Βraun(2527), Chatalbasev(2613)-Γ.Νικολαϊδης, Γεωργιαδης Γ.-Nikolov(2552), Γκεσος- Ragger(2614).Με πολλες ελλειψεις κατεβαινει στην εναρξη του πρωταθληματος η Ικαρια,και,αν δεν ενισχυθει στους επομενους γυρους,θα δωσει μαχη για ν'αποφυγει τον υποβιβασμο με την Χαλκιδα,της οποιας η Stefanova παιζει σημερα στον τελευταιο γυρο του Grand prix στην Αρμενια.
Περα απο μια θεση υποβιβασμου (τα Γιαννενα δεν βλεπω να μπορουν να σωθουν) και τις τιμητικες δευτερη και τριτη θεση το πρωταθλημα δεν εχει ιδιαιτερο ενδιαφερον αλλα θα δουμε αρκετες παρτιδες Ελληνων-Ξενων αφου αρκετες ομαδες κατεβαινουν μ'εναν αλλοδαπο στις ανδρικες σκακιερες.

Να εκφρασω και μια απορια.Θα κατσουν οι ομαδες σ'ενα τραπεζι (κατα προτιμηση μαζι με τις 10 που δεν μετεχουν στο φετινο πρωταθλημα) για να καταληξουν σε μια προταση πως θελουν να γινεται το Πρωταθλημα και να πιεσουν την ΕΣΟ (η οποια δεν θελει η δεν μπορει να παρει την πρωτοβουλια ν'αλλαξει κατι),η παλι θα συνεδριασουν μια χουφτα ανθρωποι για τις οποιες αλλαγες;
Εδω τα βρισκουν στο ποδοσφαιρο και το μπασκετ,που παιζονται πολλα (χρηματα και συμφεροντα) και δεν μπορει να τα καταφερει ενα ημι-ερασιτεχνικο αθλημα;

IliasPan είπε...

Θα συμφωνήσω και εγώ για το σάιτ του κυπέλλου. Καμιά ουσιαστική πληροφόρία πέραν των παρτίδων. Το σκάκι δεν διαδίδεται μεταξύ αυτών που παίζουν αλλά μέσω αυτών που διαβάζουν για αυτό. (να μην μιλήσουμε για την ιστοσελίσα της ομοσπονδίας που εκτός του ότι δεν ανέφερε ούτε ένα αποτέλεσμα από προηγούμενες φάσεις δεν αξιοθηκε να ανακοινώσει ούτε την διεξαγωγή του φάιναλ φορ)

Νομίζω πως αντίστοιχα πράγματα θα πρέπει να περιμένουμε και από την ιστοσελίδα της Α' Εθνικής (ας είναι καλά το chess-results βέβαια!) και είναι κρίμα γιατί η πρώτη εικόνα που αποκόμισα από το χώρο και την οργάνωση των αγώνων είναι ότι οι διοργανωτές έχουν κάνει πολύ καλή προσπάθεια για να είναι όλα άψογα.

48 παρτίδες θα αναμεταδίδονται ζωντανά καθημερινά (οι 3 πρώτες συναντήσεις ολοκλήρες και οι επόμενες δύο μισές (οι 6 πρώτες σκακιέρες)) κάτι που νομίζω πως δεν έχει ξαναδοκιμαστεί σε ελληνικό τουρνουά.

Αν εξαιρέσουμε την πιθανή δυσκολία πρόσβασης για όσους θέλουν να έρθουν στο χώρο των αγώνων με μέσα μαζικής μεταφοράς (δεν είναι πολύ κοντά σε κάποιο σταθμό του μετρό οπότε πρέπει να αναζητηθούν λεωφορεία που να βολεύουν) η αίθουσα των αγώνων είναι ιδιαίτερα ευρύχωρη και επιτρέπει αρκετά καλές συνθήκες παρακολούθησης για τους θεατές.

Επομένως κλείστε τα κινητά σας και ελάτε! Δεν βλέπουμε και κάθε μέρα 20 GM και 30 IM στον ίδιο χώρο.

Ανώνυμος είπε...

Λίγα σχόλια για το Κύπελλο +για το Πρωτάθλημα Α Εθνικής
Η διοργάνωση του Κυπέλλου ήταν γενικά καλή,καλός ο χώρος αγώνων καλό το ξενοδοχείο(+τα γεύματα εκεί)
η κάλυψη αγώνων φάνηκε οκ (live games) αλλά όντως δε έδωσαν στοιχεία για τις ομάδες που συμμετείχαν και με απογοήτευσε η προσέλευση θεατών..ελάχιστοι.. έπαιζε ο Ivanchuk (και μάλιστα στη τοπική ομάδα) και πολλοί ισχυροί GM (μέλη της εθνικής)πρέπει να προωθήσουμε το σκάκι,αλίμονο αν δε έχουμε κόσμο σε τόσο ισχυρές συναντήσεις πότε θα έχουμε? μάλλον με την Kosteniuk θα είχαμε περισσότερο κόσμο !
Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για τη προσπάθεια τους και φυσικά στο νικητή.
Τώρα σχετικά με την Α Εθνική,θα διεξαχθεί φοβάμαι με άλλα μέτρα και σταθμά,μιλάω για το οικονομικό κόστος που βαραίνει τις ομάδες που δεν είναι το ίδιο για όλους,ανέξοδα για κάποιες ενώ η ενίσχυση που θα δωθεί απο την ΕΣ0 και τους χορηγους (για τα 10 πρώτα σωματεία εκτός Αττικής-που μειώθηκε πολύ σε σχέση με τα περασμένα χρόνια)δε θα καλύψει τα έξοδα των ομάδων με αποτέλεσμα να έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό,όχι αγώνες με ίσους όρους και τελικά να οδηγούμαστε πολύ φοβάμαι σε ένα αναξιόπιστο πρωτάθλημα.Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε αν αντίστοιχα γινόταν με τον ίδιο τρόπο στη θεσ/νικη ή στη κρήτη,θα έπαιζαν οι τοπικές ομάδες που θα μπορούσαν να δώσουν χρήματα για ξένους παίκτες+μεταγραφές ενώ οι υπόλοιπες θα έριχναν λευκή πετσέτα.Μια και η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη(απο τη ΓΓΑ θα λάβει η ΕΣΟ 450000ευρω αρκετά λιγοτερα απο πέρσι)Θα πρέπει λογικά να παρθούν κάποια μετρα όπως να μειωθεί το κόστος(λιγότερες σκακιέρες -ομάδες,διεξαγωγή τοπικών ομίλων κ.α ),πιστεύω υπάρχουν λύσεις και φυσικά πρέπει να βρεθούν ΝΕΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ.Εχω μιλήσει με φίλους απο Αθηναικά σωματεία και πραγματικά έμεινα εκπληκτος απο τη στάση τους και το πως βλέπουν τα πράγματα..μια ζωή θυμάμαι έπαιζα στο ΣΕΦ(απο το 93 παίζω σε διασυλλογικα)στην Ερμιόνη ..στο Πορο..μία φορά έπαιξα όμιλο(δηλαδή 3ή 4 δε θυμάμαι καλά,παρτίδες θεσσαλονικη και τις υπόλοιπες κάτω) και όσες φορές παίξαμε Χαλκιδική, πάλι μέναμε σε ξενοδοχεία όπως όλες οι ομάδες.Το μονο +ήταν οτι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πιο πολλούς παίκτες όπως έκαναν οι αθηναικές ομάδες όταν πάιζαμε αντίστοιχα στο ΣΕΦ,τι να πούν δηλαδή και οι άλλες ομάδες της επαρχίας? κρήτη η καβαλα που πρέπει συνέχεια να τρέχουν...δεν έχει λογική αυτό και αν συνεχιστεί έτσι δε θα έχουμε ούτε διασυλλογικό ούτε κύπελλο στο άμεσο μέλλον

Μαστροβασίλης Αθ

Ανώνυμος είπε...

Λίγα σχόλια για το Κύπελλο +για το Πρωτάθλημα Α Εθνικής
Η διοργάνωση του Κυπέλλου ήταν γενικά καλή,καλός ο χώρος αγώνων καλό το ξενοδοχείο(+τα γεύματα εκεί)
η κάλυψη αγώνων φάνηκε οκ (live games) αλλά όντως δε έδωσαν στοιχεία για τις ομάδες που συμμετείχαν και με απογοήτευσε η προσέλευση θεατών..ελάχιστοι.. έπαιζε ο Ivanchuk (και μάλιστα στη τοπική ομάδα) και πολλοί ισχυροί GM (μέλη της εθνικής)πρέπει να προωθήσουμε το σκάκι,αλίμονο αν δε έχουμε κόσμο σε τόσο ισχυρές συναντήσεις πότε θα έχουμε? μάλλον με την Kosteniuk θα είχαμε περισσότερο κόσμο !
Συγχαρητήρια σε όλες τις ομάδες για τη προσπάθεια τους και φυσικά στο νικητή.
Τώρα σχετικά με την Α Εθνική,θα είναι η πρώτη που θα διεξαχθεί με άλλα μέτρα και σταθμά,μιλάω για το οικονομικό κόστος που βαραίνει τις ομάδες που δεν είναι το ίδιο για όλους,ανέξοδα για κάποιες ενώ η ενίσχυση που θα δωθεί απο την ΕΣ0 και τους χορηγους (για τα 10 πρώτα σωματεία εκτός Αττικής-που μειώθηκε πολύ σε σχέση με τα περασμένα χρόνια)δε θα καλύψει τα έξοδα των ομάδων με αποτέλεσμα να έχουμε αθέμιτο ανταγωνισμό,όχι αγώνες με ίσους όρους και τελικά να οδηγούμαστε πολύ φοβάμαι σε ένα αναξιόπιστο πρωτάθλημα.Το ίδιο αποτέλεσμα θα είχαμε αν αντίστοιχα γινόταν με τον ίδιο τρόπο στη θεσ/νικη ή στη κρήτη,θα έπαιζαν οι τοπικές ομάδες που θα μπορούσαν να δώσουν χρήματα για ξένους παίκτες+μεταγραφές ενώ οι υπόλοιπες θα έριχναν λευκή πετσέτα.Μια και η οικονομική κατάσταση είναι άσχημη(απο τη ΓΓΑ θα λάβει η ΕΣΟ 450000ευρω αρκετά λιγοτερα απο πέρσι)Θα πρέπει λογικά να παρθούν κάποια μετρα όπως να μειωθεί το κόστος(λιγότερες σκακιέρες -ομάδες,διεξαγωγή τοπικών ομίλων κ.α ),πιστεύω υπάρχουν λύσεις και φυσικά πρέπει να βρεθούν ΝΕΟΙ ΧΟΡΗΓΟΙ.Εχω μιλήσει με φίλους απο Αθηναικά σωματεία και πραγματικά έμεινα εκπληκτος απο τη στάση τους και το πως βλέπουν τα πράγματα..μια ζωή θυμάμαι έπαιζα στο ΣΕΦ(απο το 93 παίζω σε διασυλλογικα)στην Ερμιόνη ..στο Πορο..μία φορά έπαιξα όμιλο(δηλαδή 3ή 4 δε θυμάμαι καλά,παρτίδες θεσσαλονικη και τις υπόλοιπες κάτω) και όσες φορές παίξαμε Χαλκιδική, πάλι μέναμε σε ξενοδοχεία όπως όλες οι ομάδες.Το μονο +ήταν οτι μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε πιο πολλούς παίκτες όπως έκαναν οι αθηναικές ομάδες όταν πάιζαμε αντίστοιχα στο ΣΕΦ,τι να πούν δηλαδή και οι άλλες ομάδες της επαρχίας? κρήτη η καβαλα που πρέπει συνέχεια να τρέχουν...δεν έχει λογική αυτό και αν συνεχιστεί έτσι δε θα έχουμε ούτε διασυλλογικό ούτε κύπελλο στο άμεσο μέλλον
Mastrovasilis A

Ανώνυμος σκακιστής είπε...

Αντιγράφω από το site της Ε.Σ.Ο :

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΚΑΙ INTERNEΤ :

ΠΡΟΕΔΡΟΣ: Γ. ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
ΜΕΛΗ: Θ. ΜΙΧΟΣ, Β. ΒΙΔΑΛΗΣ, ΧΡ. ΠΙΛΑΛΗΣ

Κάναμε και επιτροπή.
Αναρωτιέμαι χρειάζεται επιτροπή για να γράφει μία παράγραφο όποτε το θυμηθεί κανείς ;
Αυτοί δηλαδή θα κάνουν απολογισμό έργου στο τέλος ;
Μετά αναρωτιόμαστε γιατί δεν πάει καλά η Ομοσπονδία.
Και το επιχείρημα κλασσικό , με υφάκι συνήθως απαντάνε όσοι έχουν θέσεις διάφορες, όποιος θέλει να αναλάβει, και κανένας δεν απαντάει αφού δεν μπορεί γιατί ανέλαβε.Γιατί ευθύνη έχει πάντα όποιος αναλαμβάνει, και όχι ο ανώνυμος σκακιστής που δεν μπορεί ή δεν θέλει. Νομίζω δηλαδή, γιατί έχουμε χάσει το μπούσουλα, και φυσικά όχι μόνο στο σκάκι.

Ανώνυμος είπε...

Τελικά τα έλο θα βγούν τον αλλον μήνα........

ρεkol είπε...

to excel me ta elο to brika (eukolo itan!) opote mallon isxuei auto pou eipe kapoios oti perimenoun na ksekinisi i A εθνική για να τα ανακοινώσουν.

Ανώνυμος είπε...

Οπότε να τα περιμένουμε σήμερα-αύριο?

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Ο νεαρός Ινδός που παίζει με τον Ίβαντσουκ πιάστηκε αδιάβαστος- μετα από 14. ε5 θα υποφέρει.

Ανώνυμος είπε...

Είδα την παρτίδα Νικολαϊδης-Ivanchuk στον τελικό ΑΟ Κύδων-ΠΣ Περιστερίου. Απορία: μετά από 55 Πχθ3 αντί 55 Ρβ7 νομίζω η παρτίδα είναι ισόπαλη. Γιατί δεν παίχτηκε έτσι??

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

55...Ρη2
Game Over, Insert Coin.

minota είπε...

Δύσκολο πράμα αυτό το internet τελικά :P

Και εξηγούμαι: στο live5 (Σ.Α. ΧΑΝΙΩΝ - Σ.Α. ΓΑΖΙΟΥ) αντί για τις σωστές παρτίδες φαίνονται μερικές του Ε.Ο.Α.Ο "ΦΥΣΙΟΛΑΤΡΗΣ" - ΠΑΝΙΩΝΙΟΣ Γ.Σ.Σ. !

Ανώνυμος είπε...

Κι έλεγα ότι παίζουν και για τα 2 ματς....οι ίδιοι παίκτες
Πάντως θα ήθελα να δω την Ικαρία σήμερα ,μισές δουλειές... :)

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Του Ίβαντσουκ τελειώνει, όπου νάναι... Ο μικρός τα έκανε σαλάτα.

Μετοικος στην Νισυρο είπε...

Μεγαλεια..

Τις 10 σημαντικοτερες παρτιδες του πρωταθληματος μεταδιδει ζωντανα η chessbomb:

http://livechess.chessdom.com/site/

Schrödinger's Cat είπε...

Π.Σ. Περιστερίου ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο Ολυμπιακό Ακίνητο Περιστερίου ξεκίνησαν σήμερα 5/7/2010 οι κορυφαίοι αγώνες του πνευματικού αθλήματος, με 22 ομάδες που για μια εβδομάδα θα αγωνισθούν με 12μελείς συνθέσεις διεκδικώντας τον τίτλο της Πρωταθλήτριας Ελλάδας.

Ονόματα από τη σκακιστική ελίτ της Ευρώπης όπως ο Ουκρανός Βασίλι Ιβαντσούκ, ο Τσέχος Ντέιβιντ Ναβάρα, ο Μολδαβός Βίκτορ Μπολογκάν, ο Δανός Πήτερ Χάινε Νίλσεν, η Λιθουανή Βικτόρια Σμίλιτε, μαζί με κορυφαίους Έλληνες σκακιστές όπως τους Χριστόδουλο Μπανίκα , Βασίλη Κοτρωνιά, Στέλιο Χαλκιά, Μαρίνα Μακροπούλου, Βέρα Παπαδοπούλου και αρκετούς άλλους , παίζουν καθημερινά από τις 5.30 το απόγευμα σκάκι υψηλής ποιότητας. Το γεγονός αυτό αποτελεί ισχυρό κίνητρο για τους Αθηναίους φίλους και φίλες του σκακιού που θέλουν να τους απολαύσουν από κοντά.

Η είσοδος είναι ελεύθερη, σε έναν άριστο για τέτοιες διοργανώσεις κλιματιζόμενο χώρο.

Στην τελετή έναρξης, εκτός των κ.κ. Μπιτσαξή και Παχατουρίδη που έκαναν σύντομες ομιλίες, παρευρέθηκε και χαιρέτησε ο Γιώργος Μακρόπουλος, Πρόεδρος της Ελληνικής Σκακιστικής Ομοσπονδίας και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Παγκόσμιας Σκακιστικής Ομοσπονδίας και ο Πρόεδρος της ΠΣ Περιστερίου. Παρευρέθησαν επίσης οι: κκ. Κόκαλης αναπληρωτής Νομάρχης Αθήνας, Τσιώτα Μαίρη Αντιδήμαρχος Πολιτισμού Περιστερίου, Ισαάκ Ζορπίδης Πρόεδρος ΚΑΠΗ Περιστερίου, και ο Δημήτρης Χατζηχρήστος Πρόεδρος της Α.Ε.Κ.. Τους αγώνες διοργανώνουν η Ελληνική Σκακιστική Ομοσπονδία, ο Δήμος Περιστερίου, η Νομαρχία Αθηνών και η ΠΣ Περιστερίου.

mass είπε...

Nikolov - Γεωργιάδης... 35. B:a7 Ra8 36. Rb1 R:b1 37. R:b1 (N:d5 Rb8) R:a7 38. Rb7 μοιάζει με 1-0 ή κάνω λάθος?

mass είπε...

Λάθος κάνω :) Απλά R:b7 cb7 Na6 και κρατάει τα πιόνια...

Ίσως τότε 36. Bc5 !? Πάντως φαίνεται πολύ δύσκολη η θέση του μαύρου

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

35.Αδ2 (αντί για 35.Αζ2) είναι αρκετά καλύτερο για τον λευκό, αλλά η νίκη μάλλον πετάχτηκε νωρίτερα. Αντί για 29. Α:α6; το απλό 29.Βα4 φαίνεται να κερδίζει (29...Α:ζ1 30. γδ6).

Ανώνυμος είπε...

Λίγο περιεργη η κληρωση του δευτερου γύρου...
Αν κατάλαβνα καλά σε κάθε γύρο θα μετράει η θέση της ομάδας στην ισοβαθμία και όχι η αρχική κατάταξη?
Πρωτη φορά το βλέπω αυτό.

IliasPan είπε...

Όντως έτσι είναι το σύστημα κληρώσεων. Η ιδέα είναι η κλήρωση να "εξομαλυνθεί" και να είναι πιο δίκαιη μιας και η αρχική κατάταξη με βάση τα έλο δεν είναι αντικειμενική αφού δηλώνονται παίκτες που δεν παίζουν.

Αυτό το σύστημα θα χρησιμοποιηθεί και στην επερχόμενη ολυμπιάδα.

Μιας και θα είμαι στον χώρο των αγώνων καθημερινά λέω να κάνω μια προσπάθεια να γράφω κάποιες μικρές ανταποκρίσεις με όσα ενδιαφέροντα στοιχεία πέφτουν στην αντίληψή μου.
Θα ενημερώσω εφόσον γράψω το πρώτο κομμάτι.

Ανώνυμος είπε...

Πάντως, οι οργανωτές δεν ρύθμισαν σωστά το θέμα των δρομολογίων των λεωφορείων και οι παίκτες των ομάδων περιμέναμε άπρακτοι πολλή ώρα. Επίσης, το site θα μπορούσε να είναι καλύτερο, π.χ. με αναλύσεις, φωτογραφίες, πληροφορίες...

Ανώνυμος είπε...

Ο Καπνίσης κέρδισε τον NAIDITSCH 2684 στο ματς Χαλκίδα - Κορωπί 3-9!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Μπράβο ρε Σπύροοο!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Την εχεις τη νόρμα χαλαρά!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Μα καλά, τις υπόλοιπες παρτίδες σε pgn δεν τις ανεβάζουν???? :-(((((((((((((( 11 συναντήσεις ειναι όλες κιολες

SirJohn είπε...

Δυστυχώς με τουρνουά μόνο 7 γύρων δεν την έχει τη νόρμα ότι και να κάνει

IliasPan είπε...

Ήμουν μπροστά στην παρτίδα του Σπύρου καθώς είχα την τύχη να διαιτητεύω στη συνάντηση. ο Σπύρος έπαιξε παρα πολύ καλά. Έδωσε πιόνι στο άνοιγμα και απέκτησε ισχυρή πρωτοβουλία στο κέντρο και νομίζω πως δεν την έχασε μέχρι το τέλος παρά την πίεση χρόνου που είχε.

Δυστυχώς δεν νομίζω πως υπάρχει η δυνατότητα νόρμας σε αυτό το τουρνουά...

Οι ανταποκρίσεις από το πρωτάθλημα θα αναρτώνται στο halandrichess.gr. Ήδη το κείμενο για την πρώτη μέρα είναι έτοιμο.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Μπράβο στον Σπύρο (να ευελπιστούμε ότι θα ανέβει η παρτίδα του;), και μπράβο και στον Στέλιο τον Χαλκιά, που έπαιξε πολύ ωραία παρτίδα.
Για διάγραμμα είναι η παρτίδα Γρηγοριάδης-Γαβριηλίδης. Μετά από πολλά λάθη και από τους δύο, τα μαύρα έχουν φορσέ ματ σε 5 με 21...Β:θ2+ 22. Ρ:θ2 Πε5.
Πάντως και το 21...Πε5 που παίχτηκε είναι αρκετό για τη νίκη.

Ανώνυμος είπε...

Σευχαριστώ HliaPan για την μεταφορά εικόνων, αλλά το 99% των παρτίδων κάποιου σεβαστού επιπέδου, έχουν αυτό το σενάριο. Κάποιος δίνει ένα πιονι για πρωτοβουλία και γίνεται τζέρτζελο. Εγω την παρτίδα θέλω να δω!!!!!!!!!!!! δεν θα τις βάζουν όλες και ειναι αμαρτία ...ας περασούν και τις υπόλοιπες παρτίδες σε μια βάση δεδομένων και ας τις διαθέσουν στους φανς..., Ελληνικό πρωτάθλημα είναι........Δε πειραζει σπύρο και νορμα να μην κάνεις σκιζεις!!!!!! καλη αρχη!!!!

Ανώνυμος είπε...

Hliapan ευχαριστώ για την μεταφορά εικόνων, αλλά το 99% των παρτίδων κάποιου σεβαστού επιπέδου έχουν αυτό το σενάριο. Καποιος δίνει πιονι για πρωτοβουλια και ξεκινάει το τζέρτζελο. Εγώ, την παρτιδα θέλω να δω και τις υπόλοιπες, όλων των γύρων, κάθε μέρα! γίνεται?? Ελληνικό πρωτάθλημα είναι........και είναι μονο 11 συναντήσεις......Μπραβο ρε Σπύρο...και ασ μην πας για νορμα :)

από επαρχία είπε...

Συμφωνώ με τον προηγ/νο ανώνυμο. Καλή η διοργάνωση, αλλά βρίσκω απαράδεκτο το να μη δημοσιεύεται η νίκη του Καπνίση επί του Νάιντιτς στο μπουλετίν των αγώνων. Επίσης, εκτός από το να βλέπουμε live τις παρτίδες των εφήβων, έπρεπε να μεταδίδονται και παρτίδες μεγάλων παικτών που παίζουν σε χαμηλότερες ομάδες, όπως του Μπολογκάν, του Ναβάρα, του Χάμερ, της Στεφάνοβα κ.ά.

Ανώνυμος είπε...

Έχει πάρει κανένας το bulletin και γνωρίζει ποιές παρτίδες είναι μέσα;

Schrödinger's Cat είπε...

Υπάρχει ένα πρόβλημα με το blogspot σήμερα και κάποια σχόλια δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη, ζητώ συγγνώμη.

Ανώνυμος είπε...

Γιατι ρε παιδια καθε χρονο βλέπατε όλες τις παρτίδες; φετος για πρωτη φορά μεταδιδονται 48 παρτίδες και στο pgn υπαρχουν και όλες των πρώτων σκακιερών

Bologan-fan είπε...

OK, αλλά θέλουμε τα πράγματα να βελτιώνονται, κάθε χρόνο. Π.χ. οι παρτίδες του Μπολογκάν δεν επιτρέπεται να μη περνιούνται, είναι παιχταράς ο άνθρωπος!

Ανώνυμος είπε...

Οι παρτίδες του Bologan περνιούνται. Για να σας εξηγήσω ποια είναι η λογική: Περνάμε ολόκληρες τις συναντήσεις 1-2-3 επειδή εκεί παίζονται τα μετάλλια, τη μισή 4-5 γιατί και εκεί οι ομάδες είναι αρκετά δυνατές Τέλος, αφού έχουμε ανεβάσει ένα πρόχειρο pgn με τις 48Live παρτίδες, περνάμε 3 παρτίδες από όλες τις συναντήσεις (συνήθως τις 3 πρώτες). Σύνολο 66 παρτίδες. Φυσικά κάποιες δε διαβάζονται ή δε περνιούνται ολόκληρες (πχ ο Lupulescu χθες έπαιξε 171 κινήσεις!). Το δελτίο τύπου όντος έχει μια καθυστέρηση, αλλά τις 2 πρώτες μέρες τελειώσαμε 11:30 και 12:30 το βράδυ, οπότε ο άνθρωπος που το γράφει είχε φύγει. Ελπίζω να διορθώσουμε και αυτό το κομμάτι. Όλες οι βελτιωτικές προτάσεις είναι ευπρόσδεκτες. Μπορείτε να τις στείλετε στο mail μου, anemih@gmail.com. Ανέστης Μιχαηλίδης.

trandism είπε...

Όλα καλά και λογικά, όμως κάθε βράδυ μετά τις 11.30 θα τελειώνετε. Πάντα θα προκύπτει ένα άρρωστο φινάλε ανάμεσα σε τόσες παρτίδες. Μην γκρινιάζουμε όμως και για τα πάντα. 2 είναι τα ζητήματα. Η πρόσβαση και η απουσία αναμετάδοσης κάποιων παρτίδων σε σκακιέρες τοίχου. Αν αυτά τα δύο ήταν καλύτερα θα μιλούσαμε για την τέλεια διοργάνωση.

Τα υπόλοιπα, αγωνιστικός χώρος, PGN, κληρώσεις, συμπεριφορά διαιτητών, κυλικείο είναι από τα καλύτερα που έχω δει ποτέ στην Ελλάδα.

Ας πηγαίνει και ο Σωτήρης μια βολτίτσα στο χώρο αναλύσεων να την "καθαρίζει" από νεαρούς λάτρες του φυτευτού ;)

spartakos είπε...

Nomizw de einai mono i anametadosh to meizon krithrio gia epityxhmenh diorganwsh...gia th tampakiera siwph!

trandism είπε...

Ποια είναι η ταμπακιέρα?

Εκτός αν εννοείτε το θέμα με τις ομάδες που δεν κατεβαίνουν και όλα αυτά. Δεν τα αναφέρω επειδή έχει εξαντληθεί η συζήτηση.

Κατά τη γνώμη μου το πρωτάθλημα πρέπει να είναι πουλ 8 ομάδων με 8 γενικές σκακιέρες. Αλλά αυτά τα έχουμε πει χιλιάδες φορές

1+1=2 είπε...

Πουλ 8 ομάδων με 8 γενικές :)
Δηλαδή ο δήμος (διότι μόνο δήμοι και σπάνια ιδιώτες χρηματοδοτούν) με τα περισσότερα λεφτά θα είναι ο νικητής.
Θα δούμε αγώνες Eurobank vs Δήμος Καστοριάς κλπ κλπ.
Το σημερινό σύστημα αλλά με λιγότερες ομάδες και με λιγότερες αναπτυξιακές είναι το καλύτερο.Επιβράβευση και της εύρεσης χορηγιών και της δουλειάς στα μικρά τμήματα.

Ανώνυμος είπε...

Και στις αναπτυξιακές φέτος πόσοι είναι από μεταγραφή....
Νομίζω υπάρχουν και στις εφηβικές κάποιοι ξένοι/ες....
Δεν μιλάμε για την γυναικεία.
ΥΓ:Υποθέτω πάντως πως οι πιο πολλές θα κάνουν προπονήσεις στους παίκτες τους...εδώ κάνουν πιο χαμηλών κατηγοριών.

trandism είπε...

Ενώ τώρα είναι νικητής αυτός με το καλύτερο φυτώριο??

Δεν καταλαβαίνω ποιο ακριβώς θα ήταν το πρόβλημα με τις 8 ομάδες και τις 8 γενικές.

Μια φορά θα ήταν και οι 32 παρτίδες στα PGN και live στο internet

Ένας από τους θεατές είπε...

Μιας και εδώ γράφονται απόψεις και διαβάζουν πολλοί οπότε κάτι μπορεί να πάρει το αυτί ανθρώπων που είναι σε κέντρα αποφάσεων όντως είναι ένα απίστευτος χώρος από πλευράς δυνατότητας παρακολούθησης θεατών και είναι πολύ χοντρό λάθος που δεν υπάρχει μία αναμετάδοση με projektoρες κάποιων κορυφαίων παρτίδων, πιστεύω θα ήταν άλλος ένας πόλος έλξης θεατών, μιας και σκοπός μας υποτίθεται είναι να προάγουμε το άθλημα ή ακόμα και να αποδείξουμε σε διάφορους χρηματοδότες ότι υπάρχει κόσμος που ασχολείται.
Η προσβασιμότητα δεν νομίζω ότι είναι πρόβλημα και ο χώρος σε αποζημιώνει έστω για κάποια μικρή ταλαιπωρία. Δεν είναι στα βουνά το τουρνουά...μέσα στην πόλη είναι, δεν μπορεί σε κάθε μέρος να φυτρώνει και ένας σταθμός μετρό μπροστά !
Τέλος, ίσως για πρώτη φορά τείνω να αλλάξω την γνώμη που είχα για τον τρόπο διεξαγωγής του τουρνουά της Α' Εθνικής . Είναι ένα ωραίο πανηγυράκι και μου αρέσει η παρουσία παιδιών (αναπτυξιακών), δίνει άλλο τόνο στο τουρνουά. Ένα κλειστό , τουρνουά, λίγων ανδρικών σκακιέρων μπορεί να ήταν πιο σωστό "σκακιστικά" αλλά θα έχανε το τουρνουά πολύ από την "εορταστική" ατμόσφαιρα που αποκομίζει κανείς κάνοντας μία βόλτα σε όλο αυτό το μωσαϊκό ανθρώπων και ομάδων (προσωπική γνώμη πάντα).

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Οι λιγότερες αναπτυξιακές συνιστούν επιβράβευση της δουλειάς στα μικρά τμήματα; Ενδιαφέρουσα άποψη...
Και φυσικά πρωταθλητής δε βγαίνει όποιος έχει καλό φυτώριο, αλλά όποιος έχει παχιά την πορτοφόλα για να αγοράζει από καλό φυτώριο. Απλά είναι τα πράγματα.

spartakos είπε...

Fysika kai de exei exantlh8ei....twra arxizei mallon,yparxei kai to thema me to pote tha dwthoun ta lefta stis omades..tou xronou tha prota8ei 8 melh synthesh..

trandism είπε...

Καλά δεν έχει εξαντληθεί.. Ξυπνήστε με όταν εξαντληθεί παρακαλώ..

Kostas Oreopoulos είπε...

Ανάπτυξη δεν μπορεί να γίνει όταν ένα σύστημα αντιμετωπίζει τον αθλητή σαν αναλώσιμο.

Μπορεί οι κατηγορίες πλέον να είναι ανα 2 χρόνια, αυτό δεν σημαίνει ότι ο διαχωρισμός αυτός γίνεται για την "ανάπτυξη" αλλά για να μεγαλώσει η πίτα στα τουρνουά και να προσελκύσει περισσότερους "πελάτες" (παίκτες-γονείς κλπ)

Πρέπει αν δίνεται χρόνος στον παίκτη να παίξει με την ομάδα, και την ομάδα να ασχοληθεί με τον παίκτη και όχι να έχει το άγχος για τον επόμενο που θα καλύψει την θέση.

Η δική μου άποψη είναι

1) Μία 16αρα, Μία κάτω των 20 και άν υπάρχει και άλλη μία, κάτω των 14
2) Ενας παίκτης μεταγραφή σε ηλικία κάτω των 20 μπορεί να παίξει στην νέα του ομάδα μετά από 2 ή 3 χρόνια
Να σταματήσει αυτό το παζάρι.
3) Στις μικρές σκακιέρες να επιτρέπεται η χρησιμοποίηση μόνο Ελλήνων παικτών

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Από το στόμα μου τα πήρε ο κος Ωραιόπουλος. Σοφότατη τοποθέτηση.

Ανώνυμος είπε...

Πατωντας πανω στο Team-Composition with round-results, δλδ στο λινκ http://aethniki10.peristerichess.gr/stands.html πολλά ερωτηματικά βλέπω στα ονόματα των παιχτών...???????? ???????????? GM 2591 GRE Rp:2982, ????????? ????????? GM 2582 GRE Rp:2808 κλπ κλπ. Και εντάξει που μερικοί είναι σχετικοί και "πιάνουν" το τι θελει να πει ο ποιητής.... οι έρμοι οι πρωτάρηδες τι να καταλάβουν. Λίγο περισσότερη προσοχή στο σάιτ της διοργάνωσης δε θα έβλαπτε....

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Πρόβλημα του webserver είναι, και από πείρας συμβαίνει συχνά-πυκνά σε αλλοδαπούς δωρεάν hosts. Άλλαξε χειροκίνητα το encoding σε ISO 8859-7, και θα δείξουν σωστά τα ???????

Ανώνυμος είπε...

explorer χρησιμοποιώ αλλα το κανει και με μοζιλα. είναι επιλγμένο το windows ISO απο το enconding. Στην ιδια σελίδα σε άλλα σημείο όπου αναγράφονται ελληνικοί χαρακτήρες τους δείχνει οκ.

Ανώνυμος είπε...

Ανακοινωση

Λόγω της αυριανής γενικής απεργίας, συμπεριλαμβανομένων και των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, η Οργανωτική Επιτροπή επισημαίνει τις δυσκολίες μετακίνησης που θα προκύψουν (μη λειτουργία ΜΜΜ, κίνηση, διαδηλώσεις) και παρακαλεί όλους τους συμμετέχοντες να προγραμματίσουν ανάλογα τις μετακινήσεις τους. Δεν θα πραγματοποιηθούν δρομολόγια από το σταθμό Μετρό του Αγίου Αντωνίου.

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Βάλε Opera, και δες πως στα δείχνει.
Προωπικά δεν χρησιμοποιώ windows εδώ και χρόνια, και στον Firefox χρειάστηκε να αλλάξω χειροκίνητα το encoding για να φύγουν τα ??????.
Σε Opera δεν χρειάστηκε να κάνω τίποτε- το encoding της ιστοσελίδας διαβάστηκε σωστά από το κουτί του.

Michalis είπε...

σχετικά με το encoding: οι σελίδες είναι "χτισμένες" σε ISO 8859-7 οπότε μου φαίνεται περίεργο να μην ανοίγουν εξ ορισμού σ αυτήν την κωδικοποίηση σ όλους τους browsers. Και σ όλα τα τεστς σε διάφορους browsers και λειτουργικά (και ubuntu μέσα σ αυτά) δεν είδα κανένα πρόβλημα. Κάθε ιδέα για εξέταση δεκτή. Όπως επίσης ενημερώστε για ότι δεν πάει καλά για να το διορθώνουμε (πχ σαν αυτό την πρώτη μέρα όπου για καμιά ώρα ίσως και παραπάνω ένα ματς έδειχνε λάθος συναντήσεις !! Συγνώμη γι αυτό)
Μιχάλης Πρεβενιός
mprevenios@gmail.com

Παναγιώτης Φρεντζάς είπε...

Κάτι δεν πειράχτηκε σωστά, γιατί τώρα τα ελληνικά δεν εμφανίζονται πουθενά σωστά- ούτε καν σε Internet Sexploiter!
Δείτε για παράδειγμα αυτό:
http://chess-results.com/tnr35367.aspx?art=20&lan=1&turdet=YES&flag=30&m=-1&wi=700&lansel=NO&iframe=yes&css=2&snr=22

Το πρόβλημα βέβαια υπάρχει μόνο στις ετικέτες της ομάδας "Player Info", στα υπόλοιπα τα Ελληνικά δείχνουν ΟΚ.